PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 97 Oktan Benzin + Katkı

shkodra
28-06-2013, 08:23
Arkadaşlar bu konuda sitede daha önce bir kaç kere konu açılmış fakat ben anlamadım..

Ben Shel 97 oktan ( 95+ ) benzin kullanıyorum ve memnunum. Bir kaç kere BP 97 oktan ( 95+ ) denedim.
Bence aradaki fark :

Shel 97 : Motor yumuşak ve sessiz çalışıyor sanki güçsüz gibi fakat aslında iyi çekiyor ve daha çok km yapıyor.

BP 97 : Notor sert patlamalı çalışıyor sanki daha güçlü gibi fakat bence aynı güçte ve çabuk bitiyor az km yapıyor. Sanki içinde tiner benzeri bir katkı varmış gibi.

Şimdi merak ettiğim soru : Shel 97 oktan ( 95+ ) aldığımda içine hangi katkı maddesi koyalım ki gerçekten 97 oktan olsun.

Saygılar..

Kahn23
28-06-2013, 08:31
97oktan yerine Methanol kullanmayı düşündünüz mü ?

http://www.techturkey.com/forum/makaleler-amp-teknik-bilgiler/92325-methanol-nedir-nasil-guc-verir-methanol-su-enjeksiyonu-nasil-calisirvideotext.html

fatiii
28-06-2013, 09:01
ethanol olabilir

Time-R
28-06-2013, 09:08
benimde merak ettigim bir konu, bp97 mi shell 97 mi?

16EC813
28-06-2013, 09:17
takipteyim bende gerçi zaman zaman sanki hissediyom gibi ama diyorum

sinanbaysal
28-06-2013, 09:35
Sankı bp nın benzınıyle daha atarlı oluyor motor. Opetınde fena degıl genelde opet den alıyorum

Yogi
28-06-2013, 10:00
Shellin 97 oktanında %4 oranında etanol var

wekoo
28-06-2013, 10:07
genelde shell veya bp alıyorum ama yer yer deyişiyor... 97 oktana zaten pek inanmıyorum 93 94 civarı düşünüyorum 97 yi....

BoraÇİFTÇİ
28-06-2013, 10:09
Shellin 97 oktanında %4 oranında etanol var

Bütün 97+ oktan benzinlerde ethanol var ..

%4-%5 arası

Yogi
28-06-2013, 10:12
Valla erdem abinin arabasındaki göstergede görmüştüm ama özgün sanki bp nın 97 sınde yok demişti diye hatırlıyorum

Resul911
28-06-2013, 10:13
bende genelde shell 97 alırım fakat diğer 97 lerle farkını çözebilmiş değilim...

GOKTAN
28-06-2013, 10:16
güzel konu takipteyim...sürekli shell 97 alıyorum ama diğer markalarıda merak ediyorum.

alp1903
28-06-2013, 10:16
Bende %3 olarak diye biliyorum ethanol oranını +95lerde.

MTNVTI
28-06-2013, 10:25
Ben shell den herzaman alıyorum 97 oktan, şehir içi ve şehir dışında çok iyi...fazla km yaptığıma inanıyorum...PO dan aldığımda çabuk bitiyor...ya shell yada opet'in yakıtı iyidir tabiki bence :)

Gunes G.
28-06-2013, 10:25
%3 ler 4 ler ufacık rakamlar takilmaya gerek yok. Bu denli ufak rakamlar zaten tamamen psikolojik sonuclar dogurur, shell'den aldim yanyana gittim opetten aldim 2 boy hizlandi filan temelsiz analizler.

Cok onem veren varsa yakit konusuna, alir yanina 10 litre ethanol, 40 litre benzin 10 litre ethanol koyar deposuna, ayarinida buna gore yapar, iste o zaman ufaktanda olsa fark olmaya baslar.

Ama stock ecu %3 - %4 ethanol katkili benzin vs ugrastiginiza deymez. Hayir sabaha kadar tartissak gene bir sonuc cikmaz cunku rakamlar o kadar ufak ki, hissiyatla boy olcmeyle anlasilacak cinsten degil, dynoda bile neredeyse imkansiz belki %1 fark ettirir o da zaten iki dyno pull arasinda rahatlikla olusabilecek bir farktir.

Ha unutmadan ilk mesajdaki soruya cevap vermek gerekirse, 95 oktan benzine ne eklerseniz ekleyin gercek 97 oktan benzin olmaz cunku 95 oktan benzin demek %95 iso octane + % 5 heptane demektir. N-heptane da kisaca solvent diyebilirim. Siz iso octane safligini arttirmadiginiz surece daha yuksek oktanli benzin elde edemezsiniz.

Ne yapabilirsiniz? Yanma karakterini daha yuksek oktanli yakitmis gibi bir hale getirmek icin alkol ekleyebilirsiniz, ancak unutmatin ki bu yapilan yakitin 1'cc ile gercek bir 97 oktan benzinin 1cc'si yakildiginda, gerek ortaya cikan enerji, gerekse yanma reaksyon sonrasi olusan gazlar farkli olur.

01ASU
28-06-2013, 10:30
Güzel konu hangi petrolün 97 sini kullanmak lazım ve oktan arttırıcı katkılar ise yario mu yariyorsa hangisi iyi

MertSerhanÖ.
28-06-2013, 10:33
Ya bu benzinler şehir şehir hatta istasyonda pompa pompa değişiyor bence.Sürekli Shell 97 alıyorum yaşadığım şehirde performans+yaptığım km gerçekten evet farklı.Ama mesela ben burda opeti denedim aldığıma pişman oldum bukadarmı farkettirir ne aldığımla km yapabildim ne çekiş falan kalmadı.Dünde Total 97 aldım çok başarılı geldi.Paranoyak olmaya başladım artık bir süre sonra insan gerçekten takmaya başlıyo:)

Sert@ç
28-06-2013, 10:40
Ne kadar depoya direk ethanol doksek performans ve tuketimin dustugunu gorebiliriz yani stock motorda bu oran nedir ?

turbogsi
28-06-2013, 10:41
eskiden aracımda shel 97 oktan + % 40 oranında ethanol kullanırdım yoğunluk farkından dolayı ethanol karıştırıldığı zaman karışım fakire gidiyor
şuan shelden sadece 97 oktan aldığımda aracım 11.1-11.3 karışımla giderken bp den aldığım zaman 10.6 karışım ile gidiyor muhtemelen shelin benzini ethanol karışımı var diye tahmin ediyorum bp den daha memnunum şuan için

Sert@ç
28-06-2013, 10:56
Bu kadar fakirde calismamasi icin %20 ideal midir ?
Bide ankarada nerden alabiliriz

Gunes G.
28-06-2013, 10:59
Ne kadar depoya direk ethanol doksek performans ve tuketimin dustugunu gorebiliriz yani stock motorda bu oran nedir ?

Ethanol tuketimi azaltmak yerine, birim maliyetinin ucuz olmasindan oturu tercih edilen bir yakit turudur tipki LPG gibi.

LPG'de benzine gore daha fazla yakit yakarsiniz ama birim maliyeti dusuk oldugu icin toplamda daha ucuza gelmis olur.

Stok motora ethanol koymak her aracin harci degil. Flex fuel ozelligi olan bir araciniz varsa ornegin bir ford, gonul rahatligi ile e85 hatta e100 bile koyabilirsiniz ancak e100 onerilen bir yakit degildir, keza alkol 15 derecenin altindaki sicakliklarla yeteri kadar pulverize olmakta zorlanir ve araciniz soguk bir havada calismak istemeyebilir. Bu sebeple benzin takviyesi yapilir, %15 benzin en bilinen miktarlardan biridir. E85 diye adlandirilan yakitin %15'i benzin %85'i ethanoldur.

Konuya donersek araciniz desteklemiyorsa ethanol koymanizi onermem, genelde insanlar araclari ve ecu'lari stokta olsa az miktarlarda ethanol kullanmakta sakinca gormuyor memlekette ornegin E15 gibi, ama bana sorarsaniz bu hareket alkol'un amacinin disinda kullanilmasindan baska birsey degildir tipki water/ alcohool injection kit'lerinin esasen sogutmak icin uretilmis olmasina ragmen bizde guc arttirmak icin kullanilmaya calisildigi gibi. Ha sonuc vermez mi? Verir tabi neden vermesin, ama dusunsenize adam kansere care bir ilac buluyor, yan etkilerine de diyor ki "asiri killanma yapar", kel olan bazi insanlarda bunu kelliklerine cozum olsun diye kullaniyorlar. Madem kelsin sac ektirsene be adam :)

16EC813
28-06-2013, 11:07
güneş yorumun sonuna bayıldım :D Madem kelsin sac ektirsene be adam

konuya dönersek biraz yüklü atmo bi araca yüzde kaç yakıt koymak gerekir ?

KA®ANLIK
28-06-2013, 11:18
Valla erdem abinin arabasındaki göstergede görmüştüm ama özgün sanki bp nın 97 sınde yok demişti diye hatırlıyorum

Flexi Sensor ile ölçüm sonucu;

BP Nuhkuyusu (Bağlarbaşı) 97 oktan %0 etanol.

Libadiye Opet 97 %3 etanol...

Nuhkuyusu BP; BP nin kendi istasyonu, benzini çok net bir şekilde diğer istasyon ve markalara göre farkediyor artı olarak...

burda benimde merak ettiğim birşey var;

etanolsüz olan yakıt mı daha makuldür pompadan aldığımız? nasıl bir mantık güdmeliyiz :)

Antalyalogy
28-06-2013, 11:21
45 LT deposu olan bir araçta ne oranda ethanol eklersek RON100 yakıt elde ederiz acaba ?
Yada içinde hiç benzin yok 20 LT 97 oktan alacağız ne kadar ethanol gerek ron100 için ?
teşekkürler.

shkodra
29-06-2013, 07:50
97oktan yerine Methanol kullanmayı düşündünüz mü ?

http://www.techturkey.com/forum/makaleler-amp-teknik-bilgiler/92325-methanol-nedir-nasil-guc-verir-methanol-su-enjeksiyonu-nasil-calisirvideotext.html

Anladığım kadarı ile depoya benzin yerine methanol koyucaz ki ben böyle bir şey istemem. Ancak benzin + methanol veya başka bir şey olursa koyabilirim.

Eskiden benzin katkısı diye bir şey vardı bir depoya bir şişe korduk gerçekten performans artardı. Şimdi böyle katkı satmıyorlar.

Antalyalogy
29-06-2013, 13:42
güncellll...

akın
29-06-2013, 20:40
Geçen gün Abmotors da benzinleri ve firmaları denediler. Shell,BP,Totoal bir marka daha vardı hatırlayamadım. Aklımda kalan tek şey Bp nin benzini 95 ve 97 arasında fark olmadığı. Total 97 oktan 95e göre biraz daha iyi olduğu. Shell ise 95 ile 97 arasında epey bir fark olduğu ve daha uzun km gittiğini söylemişlerdi ne kadar doğru bilemem ama 95oktan aldığımda egt 800 derece 97 aldığımda 700 derece oluyor. Shell den alıyorum. Bp nin yakıtı sanki biraz daha hızlı bitiyor galiba yada psikolojik:)

AB01
29-06-2013, 21:20
Ethanol tuketimi azaltmak yerine, birim maliyetinin ucuz olmasindan oturu tercih edilen bir yakit turudur tipki LPG gibi.

LPG'de benzine gore daha fazla yakit yakarsiniz ama birim maliyeti dusuk oldugu icin toplamda daha ucuza gelmis olur.

Stok motora ethanol koymak her aracin harci degil. Flex fuel ozelligi olan bir araciniz varsa ornegin bir ford, gonul rahatligi ile e85 hatta e100 bile koyabilirsiniz ancak e100 onerilen bir yakit degildir, keza alkol 15 derecenin altindaki sicakliklarla yeteri kadar pulverize olmakta zorlanir ve araciniz soguk bir havada calismak istemeyebilir. Bu sebeple benzin takviyesi yapilir, %15 benzin en bilinen miktarlardan biridir. E85 diye adlandirilan yakitin %15'i benzin %85'i ethanoldur.

Konuya donersek araciniz desteklemiyorsa ethanol koymanizi onermem, genelde insanlar araclari ve ecu'lari stokta olsa az miktarlarda ethanol kullanmakta sakinca gormuyor memlekette ornegin E15 gibi, ama bana sorarsaniz bu hareket alkol'un amacinin disinda kullanilmasindan baska birsey degildir tipki water/ alcohool injection kit'lerinin esasen sogutmak icin uretilmis olmasina ragmen bizde guc arttirmak icin kullanilmaya calisildigi gibi. Ha sonuc vermez mi? Verir tabi neden vermesin, ama dusunsenize adam kansere care bir ilac buluyor, yan etkilerine de diyor ki "asiri killanma yapar", kel olan bazi insanlarda bunu kelliklerine cozum olsun diye kullaniyorlar. Madem kelsin sac ektirsene be adam :)

:) baya güldürdü.