PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Throttle Body???



paliojet
08.Haziran.2008, 15:12
arkadaslar su throttle body olayı hakkında fıkır edınmek ıstıorum tam olarak nedir, ne işe yarar,zararları,yararları nelerdir? bilgilendirirseniz sewınırm

paliojet
08.Haziran.2008, 15:22
kimse yokmu yaw

-ER-
08.Haziran.2008, 15:29
Hemen bildiğimi anlatayım :)

Bende allah kısmet ederse 2 ay sonra yaptıracağım belki.

Hava filtresi yerine ve emme manifoltuun yerine gelecek.
KOlple orası sökülerek montaş gerçekleşiyor.

Gelen borazanlar. her silindire ayrı bir hava girişi sağlıyo ynai her silindire ayrı hava filtresi gibi düşünebiliriz.

Buda basıncı ve yanmayı arttırıyor. etkibu tepkisi ise tabiki hada çok yanmamın karşılığında daha çok güç elde ediliyor.
+ları olarak ekstra güç elde ediyorsunuz.
- olarak düşürsen aracın yakıt tüketimi artıyor ama trothel den sonra bi güzel Chip yapılırsa daha başarılı bir işlem edlde edersiniz.
Yeterince açıklayıcı olmuşumdurt umarım :)

-ER-
08.Haziran.2008, 15:33
Bu resimdeki motor Standart bi 306 Gti motoru

http://img262.imageshack.us/img262/2506/claes306g6uv4.jpg

-ER-
08.Haziran.2008, 15:35
Bu resimdekilerde Trothl body uygulandıktan sonraki fark ı anlatabilmek için buyrun


http://img262.imageshack.us/img262/9946/567152563cba7651c2abus2.jpg

http://img169.imageshack.us/img169/9600/nicolas3068bt1.jpg

İsterseninz yukarıdaki gibi açıkta kullanabilirsiniz ama bazı markalarıda borazanlara uyun filtreler var yanma odasına pislik gitmesin bence ben bölyle kullanmayı planlıyorum

http://img169.imageshack.us/img169/9199/nicolas3067oc6.jpg

-ER-
08.Haziran.2008, 15:39
Bu arada ufak bi dip not borazan sistemi aşırı beslemeye girmiyor tamamı ile atmosferiktir.
Yani atmosferik besleme oluyor.

Absinthé
08.Haziran.2008, 15:41
Tahmini (+/-) ne kadar güç elde edilebilir bu işlemle ? Ve maliyeti nedir?

Sefa_vts
08.Haziran.2008, 15:45
çok ince işçilik gerektirir.. biraz zahmetlidir yüksek sıkıştırma ve yüksek derece egzantrikle verimi daha fazla olabilir atmosferik olarak düşünülüyor ise.. bunu yaptıktan sonra yazılımı yenilemek de şart oluyor..

-ER-
08.Haziran.2008, 15:53
Tahmini (+/-) ne kadar güç elde edilebilir bu işlemle ? Ve maliyeti nedir?

ben 1000 lira gibi bir fiyata konuşmuştum bir kaç ay önce sadece borazan için.
Birde Chip uygulanacak tabiki aşşa yukarı bana 1200 belki olabilir. tabi aracına göre değişiyor borazanı pahalı olabilir.
Benim alacağım borazan Pug Sport. inşallah değinde mal satılmasın koyarım buraya :D

paliojet
08.Haziran.2008, 16:07
bilgiler için cok thx peki yapılan aracın piston silindir yapısının uygunluguna bakılması şart değlmi yani yapıp 2kere bastıktan sonra patlamaması için piston yapılarını degişmesi gerkrmi(araca gore)

paliojet
08.Haziran.2008, 16:10
yani hem emme manıfoldu hemde hava filtresi ıptal thrbdy dırek emme manifolda monte edilior

-ER-
08.Haziran.2008, 16:21
bilgiler için cok thx peki yapılan aracın piston silindir yapısının uygunluguna bakılması şart değlmi yani yapıp 2kere bastıktan sonra patlamaması için piston yapılarını degişmesi gerkrmi(araca gore)


yani hem emme manıfoldu hemde hava filtresi ıptal thrbdy dırek emme manifolda monte edilior

Piston şart değil hiç bir zorlanma veya erime patlama çatlama olacağını sanmıyorum çünkü stock motora yapıyorum öyle bir durum olacak olsaydı ustam banan pistonda gerekli derdi.
Öyle bir mevzu yok yani.
Evet emme manifoltu komple iptal oluyor yerine borazanlar geliyor.

Bir arkadaşta sormuştu cevap vermeyi unuttum bu uygulama benim aracıma
25-30 Hp gibi birşey verecekmiş Yazılımla birlikte

Safak
08.Haziran.2008, 18:09
Piston gerekmez, ancak emiş ve yanma kuvvetleneceği için komple eksoz iyi olur...hatta dedereceli egzantrk ile süper olur... Bence pistonsuz, egzantriksiz motorda kullanmanın bir manası yok ama.

En öenmlisi çok iyi bir yazılım hazıramak ya da kullanmak ve doğru ayar gerekiyor... Yazılım ve ayar tutmaz ise hem kullanımı hem tüketimi eziyet oluyor...

-ER-
08.Haziran.2008, 18:12
Piston gerekmez, ancak emiş ve yanma kuvvetleneceği için komple eksoz iyi olur...hatta dedereceli egzantrk ile süper olur... Bence pistonsuz, egzantriksiz motorda kullanmanın bir manası yok ama.

En öenmlisi çok iyi bir yazılım hazıramak ya da kullanmak ve doğru ayar gerekiyor... Yazılım ve ayar tutmaz ise hem kullanımı hem tüketimi eziyet oluyor...

Egsoz sistemim var egzantrik de var onu bir süre sonra alabileceğim ancak ama düşük orj pistonların kaldıracağı birşey olacak. şimdi PT kaç oluyor bilmiyorum
Öylece güzel birşeyler çıkar artık bana yani. Arkadaş hangi araca yapacak bilmiyorum.

Safak
08.Haziran.2008, 18:14
Yok pistonun kaldırmaması açısından değil...Yüksek sıkıştırma piston kullanımlarında demek istedim.

Sefa_vts
08.Haziran.2008, 18:20
Bir kaç yerle hem ben hemde bu uygulamayı saxo aracına yaptırmak isteyen bi abim konuşmuştu.. genel olarak aracın özelliklerinde egzantrik olmasına rağmen gereksiz bir uygulama olucağı yönündeydi söyliyeyim.. Ayrıca dediğim gibi ciddi manada ince işçilik gerekir.. Erel senin 30 hp alman yada bu vaad bana aşırı geldi söyliyeyim.. Daha önce yapılmış uygulaması var mı tr de?

-ER-
08.Haziran.2008, 18:20
Yok pistonun kaldırmaması açısından değil...Yüksek sıkıştırma piston kullanımlarında demek istedim.

Anladım :)
Pistondaki yanma odası daha geniş mi olunca sıkıştırma aartıyordu daha dar olunca mı ?

Dar die hatırlıyorum doğrumudur ?

paliojet
08.Haziran.2008, 18:28
fazla hava grınce yanma odasındakı yanma daha cabuk ve hızlı olacagı için patlama flan olurmu dye sordum yani zmanla tabe sana şimdiden kazasız belasız basmalar dilerim

Safak
08.Haziran.2008, 18:34
Piston tepe noktasında yakıt ve oksijeni daha fazla sıkıştırıyor... yani alanı daraltıyor, ateşleme ile patlama olduğunda dar alanda daha fazla yakıt ve hava patlayınca çok daha yüksek tazyikle itiş gücü oluşturuyor. Ancak yüksek sıkıştırmalı piston kullanımda sıkıştırma esnasında erken patlamayı önlemek için yüksek oktan benzin kullanmalısın...

paliojet
08.Haziran.2008, 18:36
braz fazla soru soruyorum kusura bakmayın turbolanmış bı motora uygulanabilirmi

-ER-
08.Haziran.2008, 18:42
Ben hiç görmedim duymadım galiba olmuyo çünki yanlışım varsa biri beni düzeltsin.
Turboyu fitre başına bağlıyorlar birde egsoz manifoltuna bağlıyorlar.
Turbo konusunda pek bişi bilmiyorum ama. 2 turbolu arabalarda bi egsoz manifoltuna birde filtre boğazına bağlanmış gördüm.

M3CSL
08.Haziran.2008, 19:56
bende derecelı sorası uygulanmalı;) ust devirlerde ciddi guc artısı sağlar devir bandıda ustlere kayar.. tabı ayar tutturmak kolay deıl..

Safak
08.Haziran.2008, 21:08
Ben hiç görmedim duymadım galiba olmuyo çünki yanlışım varsa biri beni düzeltsin.
Turboyu fitre başına bağlıyorlar birde egsoz manifoltuna bağlıyorlar.
Turbo konusunda pek bişi bilmiyorum ama. 2 turbolu arabalarda bi egsoz manifoltuna birde filtre boğazına bağlanmış gördüm.

BMW M3 lerde mesala orjinal İTB vardır.... İTB deyince insanların aklına öle borozanlar ortada açık açık basıosun gaza böğürte böğütre geziosun die geliyor ancak günlük kullanmında onların ağızı öyle açık olmuyor... Üzerine filtre takılıyor...Yoksa toz toprak sinek böcek ne varsa emersin...

Turbo uygulamalarında ise tam borozanların üzerine bir box yapılıyor... Tubodan gelen basınç, o box a geliyor sonra boğazlardan pistonlara ulaşıyor. O kutununda bir adı var ama tam olarak bilmiyorum...

emre2blue
08.Haziran.2008, 21:14
braz fazla soru soruyorum kusura bakmayın turbolanmış bı motora uygulanabilirmi

Turbolu Araca da uygulanır. Borular (Runner) bir Manifold içine konuluyor. Resimdeki PiperCross Filtre yerinde bir tüp var. Bunu ağzı açık ve intercoolerden gelen hava ile besleniyor. Filtrede zaten turbonun girişinde.

Absinthé
08.Haziran.2008, 21:35
Bu uygulamada dipgazdaki emiş sesi normal manifolda göre fena olur sanırım? :)

OmerRS
08.Haziran.2008, 22:32
itb mi yaptırmak istiyorsun yoksa sadece mevcut throttle body nin genişletmek mi istiyorsun?

M3CSL
08.Haziran.2008, 22:45
BMW M3 lerde mesala orjinal İTB vardır.... İTB deyince insanların aklına öle borozanlar ortada açık açık basıosun gaza böğürte böğütre geziosun die geliyor ancak günlük kullanmında onların ağızı öyle açık olmuyor... Üzerine filtre takılıyor...Yoksa toz toprak sinek böcek ne varsa emersin...

Turbo uygulamalarında ise tam borozanların üzerine bir box yapılıyor... Tubodan gelen basınç, o box a geliyor sonra boğazlardan pistonlara ulaşıyor. O kutununda bir adı var ama tam olarak bilmiyorum...

aynen:icon_tup:
e36m3lerde fılan standrt olarak sunuldu, lıtre basına 100hpnın yakalanmasında buyuk etken tabi;)
e30 m3te varmıydı tam emın deılım.. benım aklıma takılan acıkta kalan boruların sıcak cekme olayı kaputtan cıkarılsa daha verımlı olabilir kanımca:D(amerıkan işi):cool:


ömer itb yapıcak bu arada;)

senna
08.Haziran.2008, 22:55
Ben hiç görmedim duymadım galiba olmuyo çünki yanlışım varsa biri beni düzeltsin.
Turboyu fitre başına bağlıyorlar birde egsoz manifoltuna bağlıyorlar.
Turbo konusunda pek bişi bilmiyorum ama. 2 turbolu arabalarda bi egsoz manifoltuna birde filtre boğazına bağlanmış gördüm.


filtreye ne bağlanıyo turbmu?


çift turbo eğer sıralı ise bişi farketmez mantık aynı tek turbo gibidir intercooler kullanıyosa basınçlandırıp hızlandırdığı havayı intercoolera gönderir


itb bence atmosferikte yapılacak en son şeylerden biri diğer egzantrik yüksek sıkıştırmalı piston işlenmiş kapak aftermarket ecu gibi şeyleri yaptıktan sonra yapsan bence daha iyi olur.

itb ye benzer manifold tasarımları turbodada var ama kısıtlama atmosferiğe göre nasıl olur bilemem sonuçta hava basınçlanıp gelicek kesit alanı çok küçülüyosa akış hızlanır fakat çok fazla akışkanın geçişine izin vermezse pek performanslı bi uygulama olmaz uygun ölçüleri seçmek gerekir


silindir başına kelebek performans uygulamaları için genelde daha iyi performans verir fakat tune yada düşük devirdeki performans tüketim değerleri fakat silindir başı debi kayıpları daha azdır

tek gaz kelebeği daha basittir ayar imkanı daha iyidir düşük devirlerdeki tüketimi performansı çoklu sistemlere göre daha iyidir. cadde kullanımı için genelde daha uygun bi yapıdır

Eray Yümsel
08.Haziran.2008, 22:56
resiimdeki gibi orj e30 m3 s14 motorda throttle var. ve bu throttle m10 316 veya 42 318is e ufak işemlerle montaj edip biraz daha guclenmesını saglayabılıyorsunuz...

http://www.usautoparts.net/bmw/pics/3er/e30/m3/e30_12.jpg

http://www.dcr62.net/Car%20Pics/E30%20M3/M3%20Rebuild/Throttle_Bodies.jpg

M3CSL
08.Haziran.2008, 23:39
tmm hatırladım e30m3te, e34m5tede vardı:) bu sıstem yıllardır bılınıo sanırım bmw 80lerde kullandğına göre??

emre2blue
09.Haziran.2008, 09:00
Throttle Body'de manifoldun çıkıntılarına "Runner" Ana gövdeye ise "Plenum" diyorlar.
"Runner" uzunluğu aracın max torkunun hangi devirde vereceğini belirler. Mesela Uzun olması Alt devirlere, Kısa olması Üst devirlere taşır torku. Bunun ayarına da "wave tuning" adı veriliyor. Bazı arabalarda bu uzunluk sabit iken, bazılarında bu uzunluklar ayarlanabiliyor Ör: Mazda 787B .

Google "wave tuning throttle body" yazın orda yeterinden fazla bilgi var. Herzamanki gibi :D

TURBO_S2K
09.Haziran.2008, 09:16
itb mi yaptırmak istiyorsun yoksa sadece mevcut throttle body nin genişletmek mi istiyorsun?


sonunda yaw 3 sayfadır okuyorum acaba kim hatayı görücek diye.

başlık sahibine: sen throttle body den mi bahsediyosun yani gaz kelebeğinden mi??yoksa ITB (Individual Throttle Bodies) yani herkezin sana anlattığı şeyden mi??

Schumi
10.Haziran.2008, 00:16
ITB atmosferikte son noktadır. ITB yapılacak bir araç var ise listesine yüksek sıkıştırmalı piston ve biraz yüksekçene dereceli egzantirik bulunmalı bence. Ayrıca 200 ytl ye yaptırılacak korsan chipler ile araçlar düzensiz çalışacak. Çok iyi bir yazılım yapılması yani özel bir yazılım yapılması lazım. Hatta mümkünse VEMS, OMEX tarzı peugeot uyumlu bir beyin ve yanına wideband olsa çok iyi olur.

Safak
10.Haziran.2008, 09:53
tmm hatırladım e30m3te, e34m5tede vardı:) bu sıstem yıllardır bılınıo sanırım bmw 80lerde kullandğına göre??

BMW bu konuda oldukça başarılıdır evet... Ama sadece M modellerinde kullanır. 80 öncesine dayanır BMW nin İTB ve Turbo teknolojilerini kullanmadı F1 geçmişli bir marka olması en büyük etkenlerden biridir bu sistemleri verimli kullanmasında.

"Runner" uzunluğu konusunda benim motorun orj manifoltunun oldukça uzun olarak tasarlanmış mesela. Orj. Astra GSi SFi ların orjinalinde kısa olan emme Lexmaull ile değiştirilerek uzatılıyor mesela...

sipahi
20.Ocak.2012, 21:13
throttleden gerisi yalan :)

21dc963
12.Eylül.2013, 14:47
s.a abılerım pekıkafam karıstı bıraz sımdı karburatorlu arabaya ıtb uygulanmaz mı yazılım demıs bı abıı ondan sordum ..sızce 4 weber mı ıtb mı ..ses.. malıyet.. verım hangısınde daha fazla karıslamtrmaz yapablrmyz ( bılımıyorum acaba ıksıde olurmu:) )

21dc963
12.Eylül.2013, 15:08
s.a abılerım pekıkafam karıstı bıraz sımdı karburatorlu arabaya ıtb uygulanmaz mı yazılım demıs bı abıı ondan sordum ..sızce 4 weber mı ıtb mı ..ses.. malıyet.. verım hangısınde daha fazla karıslamtrmaz yapablrmyz ( bılımıyorum acaba ıksıde olurmu )

dc_crx
12.Eylül.2013, 15:12
aslında anlamı gaz kelebeği tarzında birşey ama millet bunu İTB sistemiyle karıştırarak herkes artık throttle dediğinde itb gibi zannediyor..
-ER- nickli arkadaşın gösterdiği gibi itb şeklide olabilir veyaa tamamen bazı firmaların yaptığı custom manifoldda yapılabilir..
eğer araçta yüksek flow cr ve agresif bir egz. varsa İTB bence en doğru seçim olabilir ama diğer türlü bazı şeyler oem'e yakın şekildeyse custom manifold seçimi daha iyi olabilir..

erdem325
28.Eylül.2013, 06:58
s.a abılerım pekıkafam karıstı bıraz sımdı karburatorlu arabaya ıtb uygulanmaz mı yazılım demıs bı abıı ondan sordum ..sızce 4 weber mı ıtb mı ..ses.. malıyet.. verım hangısınde daha fazla karıslamtrmaz yapablrmyz ( bılımıyorum acaba ıksıde olurmu )

karburatorlu araca itb yapmak icin oncelikle o araci injeksiyona cevirip daha sonra itb yapman gerekir.
weber gibi coklu karburator sistemleri ise adi ustunde karburatordur, ama kucuk kucuk 4 tanedir.. yani karburatorlu araca direkt olarak sadece weber gibi coklu karburatorler uygulanabilir injeksiyona gecilmeden.
ama ayari kayari kolay degil. al tak bi is degil kisacasi.

The_Doctor
28.Eylül.2013, 11:10
205 gti-6 swap

buyrun o zmn TR den de bir 306 gti-6 itb uygulaması örneği olsun :D

http://s1309.hizliresim.com/1f/w/t2k06.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

21dc963
30.Eylül.2013, 15:52
karburatorlu araca itb yapmak icin oncelikle o araci injeksiyona cevirip daha sonra itb yapman gerekir.
weber gibi coklu karburator sistemleri ise adi ustunde karburatordur, ama kucuk kucuk 4 tanedir.. yani karburatorlu araca direkt olarak sadece weber gibi coklu karburatorler uygulanabilir injeksiyona gecilmeden.
ama ayari kayari kolay degil. al tak bi is degil kisacasi.

yazılımla ıtb e nasıl mudahal edblrsn kı

slowmotion
30.Eylül.2013, 20:00
kardeşim düşünürsen 4 lü çift karbüratör var bende dellorto

erdem325
30.Eylül.2013, 21:09
yazılımla ıtb e nasıl mudahal edblrsn kı

yazılımla itb ye müdahale derken?
ben öyle birşey söylemedimki..
itb dediğin çoklu gaz kelebeğini kullanman için arabanda enjektör beyin vs olması gerekir.. ya da en azından k-jet.. yani arabanda bir injeksiyon sistemi olmalı ki itb takablesin. onun dışında takamazsın.
drekt olarak takabileceğin şey weber veya dellorto vs gibi karbüratörler ya da motorsiklet karbüratörü..
yani itb ile weber tarzı karbüratörler aynı şey değiller..