Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Amfi Temizliği Hakkında ?

LowLife16
17-07-2013, 00:39
Arkadaşlar jbl 75.4 amfi kullanmaktayım.Amfiden son derece memnundum.Son zamanlarda hoparlörlerden ses sıfırdayken cızırtı geliyordu,potasyometreleri oksitlenme yapmış sanırım,bir tesisatcı arkadaşımız WD-40(pas sökücü) sıkmamı söyledi.Bende ayarı fazla kaçırarak sıkmak yerine potasyometreleri yıkadım resmen :( Hoparlör ayarını hep ölçü aletiyle Rms-Volt değerine göre yapıyorum.Şimdi bir sorun başıma geldi,rear kanalının right'ina istediğim gibi 3V ile 34Volt arası potasyometreye ayar verebiliyorum fakat left'ine aynı potasyometreyi ne kadar sağa-sola çevirirsem çevireyim sürekli 34 voltta kalıyor.100Rms 20Volta ayarlıyacam voltajı düşüremedim.Sağ kanalı 20Volta ayarlıyorum,sol kanal 34 voltlarda.Haliyle biri normal çalması gerektiği gibi çalıyor diğer taraf fazla aşırı çalıyor.Allah aşkına bilen birileri yardımcı olsun arkadaşlar..Herkese iyi forumlar..Takipteyim..

ruudvan
17-07-2013, 03:13
içini açıp bi bak belki pas tanecikleri arada köprü oluşturmuş olabilir. vd40 bi zarar vermiyeceği kanaatindeyim. içini açmışken spreyi sıktığın yerlerede bi hava tutsan iyi olur vd40 yada pas kalıntısı var ise temizlemiş olursun.

LowLife16
17-07-2013, 13:43
içini açıp bi bak belki pas tanecikleri arada köprü oluşturmuş olabilir. vd40 bi zarar vermiyeceği kanaatindeyim. içini açmışken spreyi sıktığın yerlerede bi hava tutsan iyi olur vd40 yada pas kalıntısı var ise temizlemiş olursun.
Hocam amfiyi açtım,güzelcene kolanya+pamukla sildim yağlı kısımları,birde gittim benzinliğe 145 PSI en tazyikli havayı vurdum sonra amfiyi geri topladım,gene aynı ya düzelmedi.Görünen hiç bir yerinde yağ kalmadı,varsa potasyometrelerin içinde vardır orasıda gözükmüyor.Ne yapacagımı şaşırdım

CagkaN
17-07-2013, 13:49
neden yağsız kontak spreyi yerine wd40 kullandınız? elektronik aletlerde wd40 kullanılmaz diye biliyorum

LowLife16
17-07-2013, 14:07
neden yağsız kontak spreyi yerine wd40 kullandınız? elektronik aletlerde wd40 kullanılmaz diye biliyorum
Tesisatcı arkadaş wd40 kullanmamı söyledi :(

LowLife16
17-07-2013, 14:10
Tesisatcı arkadaş wd40 kullanmamı söyledi :( Bir bildiği vardır dedim.

0M42
17-07-2013, 14:12
Devreyi temizlemek için Wd40 contac sprey vs. kifayetsiz sert kıllı bir fırça ve selülozik tiner ile devreyi iyice temizleyin potans lara vs. contac sprey sıkabilirsiniz.

LowLife16
17-07-2013, 14:22
Devreyi temizlemek için Wd40 contac sprey vs. kifayetsiz sert kıllı bir fırça ve selülozik tiner ile devreyi iyice temizleyin potans lara vs. contac sprey sıkabilirsiniz.
hocam selülozik tiner devreye yada potaslara bir zararı olmasın.Eğer olmaz diyorsanız tekrar amfiyi açıp selülozik tinerle temizleyip üstünede contact sprey sıkıcam.Potasları eritmesin ?

secomeco
17-07-2013, 16:03
Potansiyometrelere WD-40 kullanılmaz yagsız phillips ya da başka bir marka kontak sprey kullanılır.Phillips en kalitelisi olduğu için onu yazdım.Ayrıca o potans yüksek ihtimal bozulmuştur.Önce kontak spreyle tekrar temizleyin yine düzelmezse değiştirin düzelir.Kolay gelsin.

LowLife16
17-07-2013, 19:39
Potansiyometrelere WD-40 kullanılmaz yagsız phillips ya da başka bir marka kontak sprey kullanılır.Phillips en kalitelisi olduğu için onu yazdım.Ayrıca o potans yüksek ihtimal bozulmuştur.Önce kontak spreyle tekrar temizleyin yine düzelmezse değiştirin düzelir.Kolay gelsin.
Hocam az önce söktüm amfiyi,kontak spreyi bastım komple sonrada lastikçi arkadaşın hava tabancasını kullanarak havayla temizledim,kuruttum.Tekrar topladım amfiyi.Rear kanalının sağ çıkışının voltajını ölçüyorum,pot'u çevirdiğimde yükselip alçalıyor voltaj yani sağlam,sol çıkışını ölçüyorum ne kadar çevirirsem çevireyim 0'da yani sol çıkışa voltaj gitmiyor.Sonuçta 1 tane pot ile hem sağ hem sol'a eşit ayar yapılıyor.Pot bozuk olsa sağ çıkıştada voltaj inip çıkmazdı diye düşünüyorum :confused: Sıkıntı ne hala çözemedim.

0M42
17-07-2013, 19:54
Potanslara tiner vurmak iyi olmaz potanslar için en ideal temizleme yolu yağsız contac spreydir Devre içinde selülozik tiner kullanın elektronikçiler de tiner kullanır fakat sentetik olmayacak zaten o yüzden özellikle altını çizmiştim selülozik olacak bu önemli.Ama sizin probleminizin temizlemekle geçeceğini sanmıyorum.

G_TT_I
17-07-2013, 20:23
Bu amfinin icinde isik var mi? Acmisken, isik calismiyorsa, degisim filan yapabiliyormusun baktin mi?

LowLife16
17-07-2013, 21:01
Bu amfinin icinde isik var mi? Acmisken, isik calismiyorsa, degisim filan yapabiliyormusun baktin mi?
Var hocam.Normal çalışmada mavi yanıyor,amfi korumaya aldımı kırmızı yanıyor ama amfi sağlam mavi yanıyor,korumaya alıcak bir durum yok demekki.Değişim derken anlamadım ?

arsenikli
18-07-2013, 13:44
pot sağlam ise diğer kanalı kontrol edebiliyorum dediğinize göre ki sağlam çıkışlar gitmiştir o halde şuan görmeden aklıma bişey gelmiyor yada pot 20 k 30 k 50 k bilemiyorum ama çift kontak ise oda bozulmuş olabilir görmeden bişey söylemek zor.

selimvarli
18-07-2013, 13:53
o içindeki pot stereo pottur yani tek biyerden kontrol edilmesine aldanma, iki taraf birbirinden bağımsızdır bir kanalı bozulabilir.ayrıca tinerle falan temizlediysen potun içindeki karbona zarar vermiş olabilirsin. bi elektronikçiye pot u değiştirt sorunun çözülür.

LowLife16
18-07-2013, 18:34
o içindeki pot stereo pottur yani tek biyerden kontrol edilmesine aldanma, iki taraf birbirinden bağımsızdır bir kanalı bozulabilir.ayrıca tinerle falan temizlediysen potun içindeki karbona zarar vermiş olabilirsin. bi elektronikçiye pot u değiştirt sorunun çözülür.
1 potun 6 altta 6 üstte 12 bacagı var.Acaba bir kaç tanesi mi bozuldu aralarından.Aynı pottan bulunurmu ki ?

selimvarli
18-07-2013, 19:26
1 potun 6 altta 6 üstte 12 bacagı var.Acaba bir kaç tanesi mi bozuldu aralarından.Aynı pottan bulunurmu ki ?

bulunur tabi karaköyden araştırmak lazım. potu söktürün resmini çekin karaköydeki elektronikcilere mail atın bursadasınız anladığım kadarıyla. ellerinde varsa kargo ile alırsınız

LowLife16
18-07-2013, 19:44
bulunur tabi karaköyden araştırmak lazım. potu söktürün resmini çekin karaköydeki elektronikcilere mail atın bursadasınız anladığım kadarıyla. ellerinde varsa kargo ile alırsınız
Sonradan takılan pot ile orjinali gibi randıman alınırmı acaba ? Birde lehimleri adam akıllı yapıcak birini bulmak lazım.Kendim elektronikçiyim ama kendime, o kadar ince lehim yapacak kadar güvenmiyorum :)

selimvarli
18-07-2013, 20:10
Pot kaliteli ise alınır, uyduruk potlarda temassızlık sorunu olabiliyor.

LowLife16
18-07-2013, 20:31
Pot kaliteli ise alınır, uyduruk potlarda temassızlık sorunu olabiliyor.
Potun kalitesini nasıl anlarız peki.Üzerinde marka mı yazıyor ?

murat_ileri
18-07-2013, 20:32
üstad geçmiş olsun, bu saatten sonra garanti tekk şey pot ve çıkışları değiştirmen olcak, komple kartı söküp "yagsız" kontack cleaner ile yıka sonra hava tut en son lehimleme yap

selimvarli
19-07-2013, 07:10
Potun kalitesini nasıl anlarız peki.Üzerinde marka mı yazıyor ?

marka falan var fakat. zaten fazla seçeneğin olduğunu zannetmiyorum senin bu işte, bulduğun gibi al. inan uydurukla kalitelinin dönüşü bile farklı.

LowLife16
19-07-2013, 11:45
üstad geçmiş olsun, bu saatten sonra garanti tekk şey pot ve çıkışları değiştirmen olcak, komple kartı söküp "yagsız" kontack cleaner ile yıka sonra hava tut en son lehimleme yap
Sağol üstad yaptık bi cahillik,nerden sıktık wd 40 denen zımbırtıyı.Contact sprey ile yıkadım kartı sonrada tazyikli havayla kuruttum,tamamen yağlardan arındı ama sağ taraf çıkış veriyor sol taraf çıkış vermiyor.

marka falan var fakat. zaten fazla seçeneğin olduğunu zannetmiyorum senin bu işte, bulduğun gibi al. inan uydurukla kalitelinin dönüşü bile farklı.
Potu bi bulalımda iyisini kötüsünü sonra ayırırım :)

murat_ileri
20-07-2013, 02:08
Sağol üstad yaptık bi cahillik,nerden sıktık wd 40 denen zımbırtıyı.Contact sprey ile yıkadım kartı sonrada tazyikli havayla kuruttum,tamamen yağlardan arındı ama sağ taraf çıkış veriyor sol taraf çıkış vermiyor.

Potu bi bulalımda iyisini kötüsünü sonra ayırırım :)

abi mutmel olarak çıkışlar darbe yedi, 75.4 ün en tehlikeli noktası çıkıştan elektrik basması olur. ozaman herşey kül :( en sağlıklısı potları değiştirmeden önce komple hat kontrolü yapıp çıkışları değiştirmen. pot saglam olsa bile çıkışlar arızalı oldugu için bunu anlayamazsın.

kartı komple 2 -3 defa yıkayıp hava ile kurut, hatta çakmak gazlı pürmüz ile kurutmadan sonra hafif alev gezdir. 1 gün pirinç içinde beklet birde o şekilde dene; korozyonlardan kurtulamk için güzel bir yoldur :D