Orijinalini görmek için tıklayınız : rödaj süresi
alkara06
12-06-2008, 15:27
arabama forget piston ve dereceli takılıyo 98 vtec sedan nekadar olmalı rodaj mesafesi acaba:soru:
1500km mın olarak rodaj yap, uzun yolda bır seferde bıtırmenı onerırım, yaklasık 50 60 km de bır aracı kenara cekıp bıraz bekleyıp yenıden belırlı vıtes aralıklarında ufak ufak hızlanıp bırakarak 5. vıtes max 4 bın devırlerde devam ederek bıtır
alkara06
12-06-2008, 15:38
saol selçukcum
benim tavsiyem şehir içinde rodajı yapıp bitirmen. Uzun yola km engelini bitirmek için çıkmak gibi bi şey. Şehir içinde dur kalklar olsun kısa mesafeli yerlere gidip, aracın stop edip soğuyup sonra tekrar çalışması vs... rodaj için püf noktalar. 1000-2500km arası genelde önerilen süreler. Ben böyle yaptım. Herkes farklı yapabilir...
vtec ıcın 3 kere rodaj yaptım sadece kendı aracım ıcın :) vardır bı bıldıgımız :)
YavuzNaz
12-06-2008, 16:02
elbette ;)
motorun ısınması soğuması gerekir uzun yol pek tavsiye etmem arada dur kalk olursa iyi olur genelde gaza basmaya çalışın yani gazdan ayağını fazla çekip gitmeyin öle, yağ, yağ filtresi değiştirin 300 400kmde bir
yatakları değiştirmiyomusunuz?
alkara06
12-06-2008, 16:42
hayır degistirmiyorum
killererkan
12-06-2008, 17:02
bi ufak nokta da.. kullanım sırasında mümkünse bolca motor freni kullanın , kompresyon kullanmanın yararları ile ilgili bi yazı okumuştum bi zamanlar..
1 sene öncesine kadar rodaja inanırdım ama artık inanmıyorum
kimine göre var kimine göre yok
anlamıyorum artık.
uzun yolda rodaj olmaz ...
uzun yolda rodaj olmaz ...
+1 uzun yol kullanım şartları ile olmaz.
gerçi bir bildiği olan varmış.
oncelikle oldugu yerde motor ısınana kadar motoru calıstırıp kapayıp bir depo bitir, sonra 1 viteste her devir aralıgını goster ilk 400 km, sonra trafikte 4000devri gec meden kullan, 900 km den sonra uzun yolda yavas yavas ust devirleri goster sonraki 900km de surekli gazla.
yanlız bu hpi rc nin rodajımıydı onu hatırlayamadım:)
alkara06
12-06-2008, 18:31
bu rodaj isi iyice karıstı minikslerden bi yardım gelebilir mi
uzun yolda denildigi gibi rodaj olmaz 1500 2000km kadar şehir içinde rodaj yapılır sonra kademeli kademeli deviri artırarak rodaj bitirilir ama tabi bu arada belli aralıklarla yag degişimi gerekir
alkara06
12-06-2008, 19:05
kac kmde bir yag degistirmeliyim?castrol 10-60 kullanıyorum
vtec ıcın 3 kere rodaj yaptım sadece kendı aracım ıcın :) vardır bı bıldıgımız :)
Mekanik mekaniktir. Bende 2 kez radoj yaptım benim de az da olsa var bi bildiğim;). Herkes kendi bildiğini yapabilir ama uzun yolda rodaj yapılmaz...
dragon07
12-06-2008, 19:16
Araç her devir bandını görmelidir.ilk 1000km de yag degiştirilmelidir.
+1 uzun yol kullanım şartları ile olmaz.
gerçi bir bildiği olan varmış.
Mekanik mekaniktir. Bende 2 kez radoj yaptım benim de az da olsa var bi bildiğim;). Herkes kendi bildiğini yapabilir ama uzun yolda rodaj yapılmaz...
aa lütfen. bakın yukarıda uyardım bir bildiği olan varmış diye. siz nasıl hala uzun yolda yapılmaz diyorsunuz. bakın sayı olarak sizden üstün.
bu arada selçuk 9cr den sonra sen tekrar rodaj yaptınmı. bu 3 rodaja oda dahilmi. Maşallah çok iyi rodaj yapmışsın 9cr ile harika yürüyo aracın.
uzun yolda neden rodaj olmaz;
uzun sure sabit devir gidersen gerekli alisma sureci gerceklesmez.
ayrica 100bindeki yataklara guvenip yuksek devir cevirme riskine nasil giriyosun anlamadim. son olarak oem b16b pistonu aldiysan onlar forget ya da forged degildir!
Rodaj alıştırmak demektir. Tüm devir bandına aracın alışması gerekir. Benim mantalitem budur. He siz lafta rodaj olsun. Yada rodaj demek belli bir km yi devirmek demekse tapa gaz ankara yapın gelin bi kaç kere. Kafanızdaki limit km leri doldurun. Alın size rodaj. Dur kalk trafiğe de girmesi gerekir aracın abartılmadan.
alkara06
12-06-2008, 19:31
dogru hocam forget degil sadece sıkıstırması ve capı buyuk
Rodaj alıştırmak demektir. Tüm devir bandına aracın alışması gerekir. Benim mantalitem budur. He siz lafta rodaj olsun. Yada rodaj demek belli bir km yi devirmek demekse tapa gaz ankara yapın gelin bi kaç kere. Kafanızdaki limit km leri doldurun. Alın size rodaj. Dur kalk trafiğe de girmesi gerekir aracın abartılmadan.
Aynen katılıyorum sana arkadaşım...;)motorun ısınıp soğuması önemli nokta...
ısınıp soguması falan degıl onemlı olan sadece yenı segmanların honlanmıs duvarlara olabılıgınce parlama olmadan alısması ve kendıne yer yapmasının saglanmasıdır...
ısınıp soguması falan degıl onemlı olan sadece yenı segmanların honlanmıs duvarlara olabılıgınce parlama olmadan alısması ve kendıne yer yapmasının saglanmasıdır...
peki bu alışmayı EN İYİ ve EN UYGUN sağlayacak olan rodaj şekli nasıldır ?
atıyorum ş.içi 1000km'lik dur-kalklı rodaj yeterli olurken uzun yolda her km diliminde farklı devirde yapılan 1500km'lik rodaj da aynı işi görür mü ?
gibi gibi tavsiyeler mevcut mu ?
sehır ıcınde yaklasık 500kmlık yapılacak rodaj yeterlı olacaktır daha sonra uzun yola cıkarak bunu 1000kmye tamamlayabılırsınız zaten rodaj dedıgınız olayın yuzde 50sı arabayı ılk calıstırdıgınız 1-2 saat ıcınde gerceklesır
sehır ıcınde yaklasık 500kmlık yapılacak rodaj yeterlı olacaktır daha sonra uzun yola cıkarak bunu 1000kmye tamamlayabılırsınız zaten rodaj dedıgınız olayın yuzde 50sı arabayı ılk calıstırdıgınız 1-2 saat ıcınde gerceklesır
Teşekkürler... :)
alkara06
12-06-2008, 21:11
tesekkurler
Rodaj Uzun yolda olur ama 1 seferde olmaz arabanın soğuması ısınması gerekli ilk 300 km Yokuş bile çıkmaman lazım 300 ile 800 km arasında 3500 u geçmemelisin 800-1200 km arasında 4000 i geçmemelisin 40 km de bir kenarda durup 1-2-3 4000 4000 yapmalısınız 1200-1600 arası 4500 40km debir durup 1-2-3 5000 yapmalısın sona hayırlı olsun rodajın bittti :) bilip bilmeden yapmayın rodaj millletinde gazına gelip salak salak yazılarına bakmayın rodajın mantığı arabanın her deviri görmesidir KESİNLİKLE DİP gaz yapmak yasak ve Sehir içinde yapanızı tavsiiye ederim nedeni ise soğuyup ısınması Kesinlikle aynı devirde gitmemeniz gerkli
Rodaj Uzun yolda olur ama 1 seferde olmaz arabanın soğuması ısınması gerekli ilk 300 km Yokuş bile çıkmaman lazım 300 ile 800 km arasında 3500 u geçmemelisin 800-1200 km arasında 4000 i geçmemelisin 40 km de bir kenarda durup 1-2-3 4000 4000 yapmalısınız 1200-1600 arası 4500 40km debir durup 1-2-3 5000 yapmalısın sona hayırlı olsun rodajın bittti :) bilip bilmeden yapmayın rodaj millletinde gazına gelip salak salak yazılarına bakmayın rodajın mantığı arabanın her deviri görmesidir KESİNLİKLE DİP gaz yapmak yasak ve Sehir içinde yapanızı tavsiiye ederim nedeni ise soğuyup ısınması Kesinlikle aynı devirde gitmemeniz gerkli
Dıyosun hadı bakalım :D
Ben yenı rodaj sıstemımden memnunum ozum benım eskı taktıgı bıraktım daha menunum :icon_tup:
kac kmde bir yag degistirmeliyim?castrol 10-60 kullanıyorum
o yag ile rodaj yaparsan batarsın, kafana gpre surekli yag degiştirmen cok onemli, ilk 100-200 mineral yag degiştirerek kullan sonra 200de bir yag degişti rodaj bitince 10-60 kullanırsın ama mineralden, yarı sentekikten, tam sensetige gecerken motora temizleyici at.
degiştirebildigin kadar yag degiş, bu onemli.
alkara06
12-06-2008, 22:44
okadar sık yag degistirmek gerek yani alla alla
VeNoM_35
12-06-2008, 23:10
peki bu denilenler yapılmazsa nolur, etrafta fazlasıyla söylentiler var sert rodaj hakkında çünkü. fazla beklemeden yavaş yavaş yüklenilse gaza mesela?
Rodaj konusunda Barış üstadım şöyle demiş;
http://www.techturkey.com/forum/showthread.php?t=11111&highlight=rodaj&page=29
post #339 ;)
rodaj nasıl yapılır??
:rolleyes:
rodajın nasıl yapıldığına dair değişik otoritelerden değişik fikirler var. ama bi gerçek varki, ısınma ve soğuma'ya dikkat etmeden, uzun yolda sabit devirle gazlamanın pek bi katkısı olmayacaktır:icon_tup:
Kafa karıştıran bir soru:
Zaten bi haftasonluk ömrü olan F1 motorlarında rodaj var mı? varsa nasıl yapılır :)
rodaj olayina bende inanmamaya basladim....Yaptim duzgun bi sekilde ama kimi gerekmez diyo kimi gerekir
alkara06
13-06-2008, 12:09
benim ustam 150 km yeter dedi burdaki üstatlar 1500km dio napcam ben :(
Valla ben ukraynadayim burda bu isler fena degil tuning acisindan airas sikistirma piston koydum arabaya ve bunun yaninda usta 200 km sonra yag degistir devam dedi ben 1500 km yaptim bence sende yap 1500 km icin rahat olsun sehir icinde kisa gezintilerle yap motor sogusun filan ole yaptim ben gez yani ama devirsiz. 3000 4000
alkara06
13-06-2008, 12:20
tamam kardesim ole yapcam vtec acamıcaz bi sure
focus musty35
13-06-2008, 17:53
benim arkadaşımın 106 nın rodajı daha yenı bıttı sayılır 1500 km yol yaptık bunun 1300 uzun yoldur hıc durmadan 90 la yanlıs mı oldu yanı ? izmirden çeşemeye 3 defa gıttık geldı hıc durmadan 600 km yapıo zaten :D uzun yolda rodaj olmaz derken ne anlamda olmaz ?
benim arkadaşımın 106 nın rodajı daha yenı bıttı sayılır 1500 km yol yaptık bunun 1300 uzun yoldur hıc durmadan 90 la yanlıs mı oldu yanı ? izmirden çeşemeye 3 defa gıttık geldı hıc durmadan 600 km yapıo zaten :D uzun yolda rodaj olmaz derken ne anlamda olmaz ?
Sürekli aynı devirde aynı hızda başladığın yerde marş bas gittiğin yerde marş kapa olmaz :)
sportinger
14-06-2008, 14:10
ilk marş tan sonra 1 2 saat calışsın araba rolantide daha sonra 200 km 300 km dur kalk yapıp motoru ısıtıp sogutarak şehirde kullan. uzunyolda devirleri ac 1000 km ye tamamla bitir gitsin. ara ara yag kontrol et içinde metel parçalar olup olmadıgına bakıcan yag temizse sıkıntısız aynı şekilde devam 1000 km ye kadar...
portakal
14-06-2008, 14:36
Rodaj eger her devirde motoru alistirmak ise, ozaman 3.500 geciyorsun ornegin rodaj bitene kadar, peki ust devirlere nasil alistirmis oldun ??
Her deviri alistirmak ise ozaman, dip gaz yapmadan en ust devirlerini gormek gerekmez mi ?
Rodaj konusunda bir cok tartisma olmustur, kimi der 1.000 km, kimi 3, 000.
Kimi der motor calisir calismaz ilk 15 dakikasinda dip gaz yaparak basmalisiniz ve en iyi alisma surece bu ilk 15 dakikada olur.
Kesin ve kanitlanmis bir sey olmadigi icin, herkes kendi tecrubesine dayanarak rodaj tekniklerini soyleyebilir.
Uzun yolda da yapabilirsin rodaji, sonucta uzun yoldada isinip soguyor, illa buz gibi olup tekrar isinmasina gerek yok.
Bana sorarsan, 100-200 km arasi fazla ust devirlere cikmadan gez.
200 km den sonra ufaktan basmaya basla, yine cok asiri ust devirlere cikmadan, 5.000 falan gecme. Yani 200km den sonra dip gaz yapmaya basla alttlar, ustlere gelmeden birak. Bunun derecesini ufaktan kendi arttir.
500km ye geldigin zaman, yag degistir, sonra gazlamaya basla.
Dedigim gibi kanitlanmis birseyi yoktur rodajin, bende herkes gibi kendi tecrubelerime dayanarak yardimci olmaya calisiyorum.
:hehe::hehe::hehe::hehe:
rodaj neden yapılır ? Rodaj nedir biliyormusunuz yataklar yeniyse yataklar yatakların sert yüzeye alışmasıdır Segman çeliktir Gömlekte çeliktir veya çeliğe çok yakındır ! peki bu iki yüzeyin üstündeki pürüzler bi anda saldırınca neolur birbirlerini yerler kısacası birbirlerinden parçalar koparırlar doal olarak sert yüzeylerin birbirine alışmasıda zor ve uzun olduğundan dolayı rodajın süresi biraz uzundur
HAAA RODAJ YAPMADAN GAZLANMAZMI ??? Evet Gazlanır gerkeli boşluğun üstünde bir boşluk verilirse Ve ayrıca gömleklerin hondadığımız taslar vardır bunların dereceleri ve derinliklerini belirleyen numaraları vardır (örnek zımparalar ve dereceleri gibi). bunların fixleri vardır ama sen nekadar pürürüsssüz hale getirir isen okadar rodaj zamanın az olur pürürüsssüzlük le alakalıdır kısacası amakesinlikle bi 500 km :) yapılır bence
Portakal Neden üst devire çıkmadığımız söleyeyeim yatakların haricinde sürtünme çok olduğundan ısı çok olur ondan dolayı partükülller daha çok parçalanırlar sürtünmeden
Rodaj yağı 10-60 değildir ! sentetik deil mineral yağ kullanılmalıdır sürtünmeyi artttırma amacli
Göki Rektifiye Ve beyin poroblemin kötü ise rodajının yapabiliceği bişi olduğunu sanmıyorum :)
:hehe::hehe::hehe::hehe:
rodaj neden yapılır ? Rodaj nedir biliyormusunuz yataklar yeniyse yataklar yatakların sert yüzeye alışmasıdır Segman çeliktir Gömlekte çeliktir veya çeliğe çok yakındır ! peki bu iki yüzeyin üstündeki pürüzler bi anda saldırınca neolur birbirlerini yerler kısacası birbirlerinden parçalar koparırlar doal olarak sert yüzeylerin birbirine alışmasıda zor ve uzun olduğundan dolayı rodajın süresi biraz uzundur
HAAA RODAJ YAPMADAN GAZLANMAZMI ??? Evet Gazlanır gerkeli boşluğun üstünde bir boşluk verilirse Ve ayrıca gömleklerin hondadığımız taslar vardır bunların dereceleri ve derinliklerini belirleyen numaraları vardır (örnek zımparalar ve dereceleri gibi). bunların fixleri vardır ama sen nekadar pürürüsssüz hale getirir isen okadar rodaj zamanın az olur pürürüsssüzlük le alakalıdır kısacası amakesinlikle bi 500 km :) yapılır bence
Portakal Neden üst devire çıkmadığımız söleyeyeim yatakların haricinde sürtünme çok olduğundan ısı çok olur ondan dolayı partükülller daha çok parçalanırlar sürtünmeden
Rodaj yağı 10-60 değildir ! sentetik deil mineral yağ kullanılmalıdır sürtünmeyi artttırma amacli
Göki Rektifiye Ve beyin poroblemin kötü ise rodajının yapabiliceği bişi olduğunu sanmıyorum :)
ozcum kime güveniyim sen söle
2000km. rodaj yap dediler rodajda motor gitti :) biliyosun anlattım
sonra yeniden yaptırdım onuda biliyosun :) rodaj modaj yok dedi ustam ama benim içim el vermedi bi 100 km 4bini geçmedim sonra oturdum gaza 3000 km. oldu Allaha çok şükür bi sorunum yok gerileme de yok sabah marşa basarken hiç korkum yok artık içime sine sine biniyorum arabama :)
ozcum kime güveniyim sen söle
2000km. rodaj yap dediler rodajda motor gitti :) biliyosun anlattım
sonra yeniden yaptırdım onuda biliyosun :) rodaj modaj yok dedi ustam ama benim içim el vermedi bi 100 km 4bini geçmedim sonra oturdum gaza 3000 km. oldu Allaha çok şükür bi sorunum yok gerileme de yok sabah marşa basarken hiç korkum yok artık içime sine sine biniyorum arabama :)
rodaj diil de motor kırılmasında toleranslar ne boyuttaydı torklamalar uygunmuydu yağ yağ değişmleri nasıldı bu gibi faktorlere baktıktan sonra karar vermek lazım aslında
beyler şuda önemli, eğer motorunuzu ciddi derecede modifiye ettiyseniz mesela aracınız turbo olarak toplandıysa, sıkıştırmanız değişmişse egzantiriklerinizi değiştirdiyseniz bunun gibi aracın standart karakterini bozacak şeyler yaptıysanız gerekli ayarı yapmadan standart ecu yazılımı ile rodaj yapmakta motora zarar vermek için davetiye cıkarmaktan baska birsey degildir.
alkara06
15-06-2008, 10:37
ben yatak gomlek falan almadım ya kafama gore yapcam rodajımı cok karısık bu iş.buarada map yapılcak ustam var ankarada cok sukur
ben yatak gomlek falan almadım ya kafama gore yapcam rodajımı cok karısık bu iş.buarada map yapılcak ustam var ankarada cok sukur
kimmis bu usta ankarada?
nuri bence motor içi hazır açılmışken ctr yerine 11.5 yada 12 sıkıştırma ve segman yatak keşke alsaydın demedi deme 2 iş yapma sonra
TAM35GNY
16-06-2008, 00:58
Demedi deme ben de dedim dinlemedi :D :D
Ben sana demedim mi Nuri dicem
nuri bence motor içi hazır açılmışken ctr yerine 11.5 yada 12 sıkıştırma ve segman yatak keşke alsaydın demedi deme 2 iş yapma sonra
bosver,
tecrube en iyi ogretmendir!
yatak olayı çok önemli esasında. eğer, sıkıştırma,camshaft,turbo uygalamaları yapılmışsa, yataklarda setupa uygun olmalı. diğer bir konu rodajda özgünün dediği gibi 10-60 değil uygun rodaj yağı kullanmak. ama en az 1000yapılmalı bence rodaj.
bakın insanlar yazı yazıyorum kimsenin umranda değil ozaman konu açmayın o piston değiştimi hemşerim honladınmı gömleği olay bitmiştir yatak önemli değil Rodaj sürasi 200 bilemedin 400 km RODAJ SEGMAN VE GÖMLEK İÇİN YAPILIR ..
Ayrca nasıl bir zihiyettir ya motor yapıosun yatak değşitirmiyorsun Tebrik ediyorum seni karışık deil gayet basit ama anlamak istemiyorsun
sana kimse bişi kanıtlamaya çalışmıyor burda bir çok insan yüksek beygirdeki arabalarla oynamyorlar ama bir çok kişiinin arkadaşı Dostu motor yaptırmıştr Zevk yada zorunluluktan şaka devirler dönmüyorsunuz ! 8000 8500 ü şakamı sanıyorsunuz ? sürtünme katsayısıunı biliyormusun 40 derece 250 lik taşla alınmış gömleğin neyse karışık işler bu kısımları inşalllah arabanın başına bişi gelmez
akıllanır akıllanır nuri..
alkara06
16-06-2008, 14:38
özgün msj alınmıstır tesekkur ederim
alkara06
16-06-2008, 14:48
kimmis bu usta ankarada?
utku adı belki tanırsın
alkara06
16-06-2008, 15:09
ben kendisini cok seviyorum cagırcam misafir etcem gelirim dedi saolsun bi rödaj öncesi bi rödaj sonrası gelcek kısacası seviyorum onu :D
alkara06
16-06-2008, 15:46
cmt ankaraya gidiyorum oturup muhabbet etcez seviyosa 2 bira cakarız:bravo:
ulasstoprak
17-06-2008, 09:28
peki ilk rodajdaki yagı ne marka önerirsizniz ...? (10-40 * 5-40 vs ...?)
Selamlar rodaj konusu üzerine baya kafa yormuşluğum vardır sizlere yardımcı olmak isterim
çok kısa özet geçecek olursam ;
rodaj segman oturmasıdır krank ana yatakları ve piston kol yatakları rodajlanmaz.ancak yeni egzantrik kullanılıyorsa birde egzantrik rodajı göz önüne alınır.
ısınma soğuma düzgün toplanmış motorda önemli değildir zira parçalar zaten bu aşamayı üretim bandında atlatmıştır.
ancak bu soğuk motora rodaj yapılır demek değildir.
tüm parçaların çalışma boşluklarına gelmesi ve oval parçaların "eksantrik" konumundan tam daire konumuna gelmesi için motorun ısınması beklenir.
zira pistonlar bile kaliteli mikrometrelerle ölçüldüğünde tam yuvarlak değildir.
Bundan sonra Segman oturtmak için Mean Effective Pressure (MEP) oluşturulur.
bunuda TAM GAZ yüklenmeden elde edemezsiniz.
rodajın tek amacı segman oturması demektir demiştik buda pistonun üstünden kartere kaçan kompresyon denetlenerek teyid edilir.
kimisinin bir şekilde karter tarafındaki basıncı ölçerek segmanların kaçırma durumunu denetlediğini biliyorum..
kimisi dinamometre üstünde gelen ekstra güce göre rodajın gerçekleşip gerçekleşmediğini denetliyor.
formula 1 ve MotoGP ve diğer motorsporlarında rodaj gayet önemlidir ve sır sayılır zira bildiğimiz rodaj ile taban tabana zıttır. hatta öyleki kimi durumlarda 2. kompresyon segmanı olmadan mükemmel sonuçlar alınmaktadır.
ben inanıyorum ki formula 1 pistonlarında tek kompresyon segmanı bulunmaktadır.
Motor yağı konusu ise basittir.. Motorun çalışma boşuklarına uygun mineral bazlı sentetik veya yarı sentetik olmayan bir yağ kullanılmalıdır.
(ancak benim ve arkadaşlarım tecrübeleri gösterdiki sentetik ve yarı sentekik yağlar ile yapılan rodaj bile emsallerinden iyi oluyor)
sentetik yağ ile rodaj olmaz bu bilinir.
yağın ve yağ filitresinin değişimi son derece önemlidir..
yağ ve filitre rodaj süresince nerdeyse sürekli değiştirilmelidir. motor asla mikron boyutunda bile olsa çapak içinde çalışmamalıdır.
ciddi sonuç alan kişilerin rodaj süresinde her seferinde yağ değiştirirken karteri açıp karteri ve krank civarını ve silindir eteklerini hav bırakmayan bir bez ile temizlediğini duymuştum.. ne derece doğrudur bilmem.. motorsporlarında yapılan rodaj uygulamaları adına söylüyorum...
ayrıca ikiz motor ile rodaj efsaneside vardır..
kimisi yatakların düşük devirde ancak segmanların tam gaz ile rodajlandığına inanır(bu kesin doğrudur)
motorun krank ana ve piston kol yataklarını donör motor üzerinde düşük devirde rodajladığını sonra bunları söküp kullanacakları motor üzerinde tam gaz segman rodajlayarak motoru yarışa/ kullanıma hazır hale getirdiği söylenir.
ancak yatakların rodajı efsane olduğu için bu yöntemde benim için efsanedir .. ancak bir nebze mantıklıdır..
zira segmanın tam gaz ile rodajlanacağını belirttiği için önemlidir.
Özetle km ile belirtilen tüm rodaj tarifleri görecedir bir bakıma hikayedir..
bir mekaniker veya tuner rodajın ne olduğunu bilirse 1 günde rodajın gerçekleşip gerçekleşmediğini anlar.
iş hakikaten zor olduğundan yeni araçlarda ya sakin gidilmesi önerilir yada rodaj yok denir.
Eray Yümsel
18-06-2008, 01:33
haddi şimdi bunada bişey bulunnn :D
ellerine saglık kardeşim...
detay çok fazla kullanım tarzları vs..
ayrı konu açmak isterim ama başka forumlarda da o kadar uğraştımki cidden üşeniyorum..
ama kilit nokta MEP oluşturma (yani TAM GAZ basma) ve Harareti kontrol altında tutma..
hararet kaçarsa yandınız.. bore glaze olur fosur fosur yağ yakarsınız silindirleri yeniden honlamak ister..
Bu zamana kadar kendi araclarıma tamtamına 6 sefer rodaj yaptım ve hiç bir zaman da rodaj dan dolayı sıkıntı yaşamadım size nasıl rodaj yaptıgımı anlatayım
ilk 500 km asla aracı yüke bindirmeden ama her zaman viteste 3000 deviri gecmeden yüzde 20 throttle civarlarında aracı devirlendirerek kullanırım
her sabah marşıma basar işe her akşamda marşımabasar eve giderim yani aracımı herzaman cok iyi bir şekilde ısıtıp soguturum bu işlemi rodajım bitedne kadar yaparım sebebi sudur malzemeler ısındıkca genleşir sogudukca da daralır bu yuzden gercek rodajın sırrı ısıtıp sogutmaktan gecer ayrıca unutmayalım kisadece segman rodajı degil kapak conta rodajını da yapmış olursunuz bu heryerde böledir
yurt dışında dyno uzerinde yapılan rodajlarda da ısıtıp sogutmak esas temeldir
sonraki 500 km yi devri bira daha arttırarak gercekletiririm yavaş yavaş 4000 küsürlere cıkartırım
ilk 1000 km de rodaj yagını ve yag filitresini degiştirir yerine gene rodaj yagı ve yeni bir filitre takarım bu sırada yagıda temiz siyah bir kabın içine boşaltırım daha sonra bu yagı dökere ve varsa capak yada metal tozu şeler onları kabın dibinde görme fırssatım olur ona göre de kendime yol cizerim ve rodajım nasıl gittini iyimi kötümü anlarım
yag degiştikten sonra gazı artırırım yüzde 50 gazla 1 ve ikinci viteslerimi devirlendiririm 4500 e kadar falan hafifi yüke biner yani arac 500km daha böle yaptıktan sonra yagımı yag filitremi gene degiştirir tekrar yagımda çapak varmı diye kontrol ederim eger bir sıkıntı yoksa rodajımı sag saglim tamamlamışımdır demektir
ama esas olay motorda ki butun metal parcaların rodaj süresince ısınıp sogutulması dır en güsel rodaj bu şekilde gercekleşir
ayrıca rodaj bittikten sonra zaten gazlıcaksınız ozaman segmanlarda yerlerine tam oturmuş olucaktır
Selamlar rodaj konusu üzerine baya kafa yormuşluğum vardır sizlere yardımcı olmak isterim
çok kısa özet geçecek olursam ;
rodaj segman oturmasıdır krank ana yatakları ve piston kol yatakları rodajlanmaz.ancak yeni egzantrik kullanılıyorsa birde egzantrik rodajı göz önüne alınır.
ısınma soğuma düzgün toplanmış motorda önemli değildir zira parçalar zaten bu aşamayı üretim bandında atlatmıştır.
ancak bu soğuk motora rodaj yapılır demek değildir.
tüm parçaların çalışma boşluklarına gelmesi ve oval parçaların "eksantrik" konumundan tam daire konumuna gelmesi için motorun ısınması beklenir.
zira pistonlar bile kaliteli mikrometrelerle ölçüldüğünde tam yuvarlak değildir.
Bundan sonra Segman oturtmak için Mean Effective Pressure (MEP) oluşturulur.
bunuda TAM GAZ yüklenmeden elde edemezsiniz.
rodajın tek amacı segman oturması demektir demiştik buda pistonun üstünden kartere kaçan kompresyon denetlenerek teyid edilir.
kimisinin bir şekilde karter tarafındaki basıncı ölçerek segmanların kaçırma durumunu denetlediğini biliyorum..
kimisi dinamometre üstünde gelen ekstra güce göre rodajın gerçekleşip gerçekleşmediğini denetliyor.
formula 1 ve MotoGP ve diğer motorsporlarında rodaj gayet önemlidir ve sır sayılır zira bildiğimiz rodaj ile taban tabana zıttır. hatta öyleki kimi durumlarda 2. kompresyon segmanı olmadan mükemmel sonuçlar alınmaktadır.
ben inanıyorum ki formula 1 pistonlarında tek kompresyon segmanı bulunmaktadır.
Motor yağı konusu ise basittir.. Motorun çalışma boşuklarına uygun mineral bazlı sentetik veya yarı sentetik olmayan bir yağ kullanılmalıdır.
(ancak benim ve arkadaşlarım tecrübeleri gösterdiki sentetik ve yarı sentekik yağlar ile yapılan rodaj bile emsallerinden iyi oluyor)
sentetik yağ ile rodaj olmaz bu bilinir.
yağın ve yağ filitresinin değişimi son derece önemlidir..
yağ ve filitre rodaj süresince nerdeyse sürekli değiştirilmelidir. motor asla mikron boyutunda bile olsa çapak içinde çalışmamalıdır.
ciddi sonuç alan kişilerin rodaj süresinde her seferinde yağ değiştirirken karteri açıp karteri ve krank civarını ve silindir eteklerini hav bırakmayan bir bez ile temizlediğini duymuştum.. ne derece doğrudur bilmem.. motorsporlarında yapılan rodaj uygulamaları adına söylüyorum...
ayrıca ikiz motor ile rodaj efsaneside vardır..
kimisi yatakların düşük devirde ancak segmanların tam gaz ile rodajlandığına inanır(bu kesin doğrudur)
motorun krank ana ve piston kol yataklarını donör motor üzerinde düşük devirde rodajladığını sonra bunları söküp kullanacakları motor üzerinde tam gaz segman rodajlayarak motoru yarışa/ kullanıma hazır hale getirdiği söylenir.
ancak yatakların rodajı efsane olduğu için bu yöntemde benim için efsanedir .. ancak bir nebze mantıklıdır..
zira segmanın tam gaz ile rodajlanacağını belirttiği için önemlidir.
Özetle km ile belirtilen tüm rodaj tarifleri görecedir bir bakıma hikayedir..
bir mekaniker veya tuner rodajın ne olduğunu bilirse 1 günde rodajın gerçekleşip gerçekleşmediğini anlar.
iş hakikaten zor olduğundan yeni araçlarda ya sakin gidilmesi önerilir yada rodaj yok denir.
bu bahsettiginiz rodaj şeklinin hiç bir şekilde uzun ömürlü motorlar için oldugunu sanmıyorum
bir sitede sizin dediklerinize benzer bişiler yazıyordu
abim altına da not düşmüştü eger karterinizde çapak falan yoksa yola devam edin diye ama çapak falan varsa sokun diye :):)
dosrtum
1- fabrikadan gelen 0 araca rodaj bizim sölediğimiz gibi olmaz. bunu bileydin. çünkü yeteri kadar çalışmış ve işlemleri yapılmıştır.
2- Rodaj yapın derler Frenler diskelee ıvırlar zıvırlar için
3- Segman oturması dediğin şeyi yapabilmen için en ince tasla işlemiş olman gerekir o gömleği yoksa aksi taktirde segman yerine alırsın oturursun
4- Motor yapan adamların 1 çoğu forged piston kullanır ve pistonun kağıdında şu yazar silikon oranı yüzünden ısınıp soğumasını sağlayınız Boşluklar ona göre verilir eğer langırt die asılırsan eteklerin böleee içeri doğru kapanır etek sesi başlar. çünkü silikonlular daha az genleşir silikonsuzlar Daha çok
5-Segman oturtması dip gazla değil çok daha mantıklı olarak 30 40 km de bir yarım gazı geççmicek sekilde 1000 devirden hızlanmalarlada gayet güzel yapabnilrisin
6- kranktaki basınc öle ölçülmez sölediğiniz gibi şu şekilde leak down diye tabir ettiğimiz bir sistem vardır yukarıdan pistona hava basılır kaççırma oranına göre göstergelerden hesaplanır aksi taktirde her zaman için basınc yükseldikce kaçan hava o oranda yükselir buna engel olamasssınız bunun yanında krankın da dönmesiyler aşağıda sağlam basınclar oluşmaktadır ama bu bize bişi kazandırmaz
7- pistonların yuvarlak olmadığının inilk defa sizden duyuyorum biraz saçmalık gelddi bana
8- F1 araçlarında Rodaj diye bişi yoktutr bir çok araçta yoktur örnek verirsek super1600 yada super 2000 her yarış sonunda herşeyi değişir. WTCC lerde 500 km yapılmaktadır bunun nedeni Segman değil yataklardır demiş WTcc araçları için bmw
ozaman bunlara göre sizin sölediklerinizi BMW bilmiyor ondan piste çıkarıp
sabahtan akaşa kadar 3 şöför değiştiriyorlar 2 saaate bir yağını filitresini değiştiriyorlar :) gaza basmıyorlar..
bunun yanı sıra yataklar üstünde sertleştrilmiş bi plakaya sahiptir uzu n ömür düşünüclücek olursa krankta bi okadar sertttir sert yüzey direk sertleştirilmiş yüzeye biniceğinden dolayı orayı aşırı şekilde aşındırırsa sertliği kalmayacak duruma geldiğinde yatak sarma problemi baslar
ayrıca hiçbi krank ın Cidddiyüklenmiş yada yüksek devir çeviren arabalarda boşluğu aynı değildir ki sen diğer arabadan başka arabaya takabilesin örnek olarak hondada %25 krank taslama hayalşdir krankın özelliği %1-3 maximum 5 den soan pert çöpğe atarsın krank ı yatakları okadar hasssastırki brak diğer araba sıkmayı :) hayallerde yasamanın manasi yyok bence
psiton yuvarlaktır ama segman ve etek capları değşişiktir. ama kesinlikle yuvarlaktır
......
haddi şimdi bunada bişey bulunnn :D
ellerine saglık kardeşim...
eke biişi bullmaya çalışmıyoruz isnanlara yardımcı olmayı düşünüyoruz kimse kimseyi paket edicek kavgasında değiliz
Selamlar tekrardan :)
ben yine sıradan cevap vermek isterim ;
1)Bunu kimse bilmiyor kesin konuşamıyor, mantık ile düşünüldüğü zaman kesinlikle bir yüklenme görmüş olması gerek..
benim tahminim şu yönde;
Bunlar motorları dinamometre üstüne çıkartarak tüm devir bandında bir süre zorluyor
o aşamada motor kırılırsa kırılır kırılmazsa aracın üzerine takılıyor..
veya otalama bir hp belirlenmiştir diyelim 100 hp olsun yine bir Dyno run geçiriyor motor.. bu hp yi veriyorsa veya yakınsa üretim bandına girip devam ediyor..
0 km bir aracın egzantriklerinin rodajı ve ilk çalışma yağının değişip değişmediği ise tam muamma.. ama motorun çalıştığı bariz belli.. o açıdan egzantriklerden yana içim rahat.
dediğim gibi 0 km aracın rodaj işi hakkaten garip..
2)Doğrudur frenler lastikler aktarma organları vs rodajlanır derler. ben aktarma organlarına rodajıda mantıklı bulmuyorum zira yağını değiştirmiyorlar.
3) Tabiki silindirin yüzey kalitesi ve segmanların malzemesi tutarlı olmalı ve buna uygun taşlar ile honlanmalı
4) Bu konuyu araştıracağım silikonun metal alaşımlarda kullanıldığını ilk kez duyuyorum.
ancak dediğiniz olayda rodaj ile alakalı değil zira o piston üretilirken Heat cycle
dan geçmiş olması lazım.
üreticinin bahsettiği benim bastettiğim "eksantriklik" olsa gerek diye düşünüyorum zira motor ısınmadan çalışma boşluklarına gelmeyeceğinden bu motora yüklenmek anorlmal aşınmalara neden olabilir.
5) 1000 devirden başlayacak şekilde yarım gazla segman %100 oturmaz
segmanlarda %100 olarak yuvarlak değildir ve silindir iç yüzeyine bastirılıp zorlanmazsa
bu yuvarlaklık kusurları olan yani silindir yüzeyine tam temas etmediği bölgelerden kompresyon kaçağı olasıdır.
yanlış anlaşılmak istemem segman silindire temas eder gibi görünür ama temas esnasında uyguladığı tansiyon farklı olabilir, fizikel bir boşluk olarak düşünmeyin.
işte tam gaz yüklenmeyi şu yüzden önerirler.
1. kompresyon segmanı üzerinden ring groove bölgesine ateşleme sonucu oluşan muazzam basınç dolar ve 1. kompresyon segmanını dışa silindir cidarına bastırır.
dayanamadımı kaçırdımı kompresyonu ring gap bölgesinden kaçarak 2. kompresyon segmanını dışa ittirir..
oda olmadıysa kartere kompresyon kaçar..
işte ana mantık bu eğer 1. kompresyon segmanı rodaj zamanında ileriki görevi boyunca maruz kalabileceği maksimum silindir basıncı ile kendine yer edinirse nerdeyse hiç kompresyon kaçırmaz..
ama sizin denilen tarzda yarım gazla geçirilecek uzun km ler ile mükemmel ring seal sağlanamaz.
6) Bu dediğimden eminim leak down dan farklı birşey zaten gayet uç ekstrem bir örnek.
7) Araç üzerinde birçok parçada eksantriklik vardır. kimisi çalışma ısısnda çalışma boşluğuna oturur kimisi bu eksantriklik değeri ile inanılmaz zor koşulların üstesinden gelir. krank ana ve piston kol yataklarındaki eksantrik gibi.
8)işte bu doğru değil :) silindir ve piston varsa rodaj olacak zira bunların sızdırmazlığını segman sağlayacak başka yol yok :)
bir düşünün yüzlerce PSİ yanma basıncını karter tarafına kaçmadan ne tutacak pistonun üstünde ?
segman derseniz rodaj mevzu bahis olur :)
Bu arada yataklar aşınmadığından yataklardan dolayı rektefiye görmez bence. takım sırları enteresan oluyor ***** açıklanmasını beklemem..
hiç wtcc izlemedim ama eğer rodaj prosedürünü dediğiniz gibi halka açık yapıyorlarsa işler enteresan..
ben yanlış anlaşılmıyorum değilmi ? MEP oluşturmak adına tam gaz yüklenme diyorum.. sakın tam gaz yardırıp gitme anlaşılmasın :)
yataklar üstünde araç motorunda kullanılan en zayıf alaşım bulunmaktadır. sert kısım altlardadır.
benim bahsttiğim ikiz motorla rodajın doğruluğuna zaten inanmıyorum ama motorun çalışan parçalarının başka bir blok üzerinde rodajlanıp kullanılacak asıl bloka bu parçaları aktarıp segman için çalışmak üzerine bir yazı okumuştum :) sadece bahsettim.. doğrudur demiyorum.
bu bahsettiginiz rodaj şeklinin hiç bir şekilde uzun ömürlü motorlar için oldugunu sanmıyorum
bir sitede sizin dediklerinize benzer bişiler yazıyordu
abim altına da not düşmüştü eger karterinizde çapak falan yoksa yola devam edin diye ama çapak falan varsa sokun diye :):)
Motorun bitmesinin nedenlerini irdelersek aslında korkacak bişey olmadığını görürüz :)
bakın motoru kırmaz etmezsek normal koşullarda aşınmadan dolayı zamanla bitecek değil mi ?
tamam öyleyse bizi aşınmadan ne koruyor motorda yağlama sistemi dolayısı ile yağ.. :)
bu rodaja göre kompresyon kaçağı olmayacağndan yağın karter tarafına kaçan kompresyondan dolayı asidik özellik kazanma süresi uzayacak :)
dolayısı ise zaten motor yağı ömrü uzayan aracın motor ömrüde uzar.
düşünsenize tıkır tıkır tertemiz hiç bir çapağa maruz kalmadan rodajlanmış , sürtünmeye giden kaybın büyük kısmını bertaraf etmiş bir motor neden kısa ömürlü olsun ? :)
thekillingroad
18-06-2008, 22:25
referans olarak alınması gereken bir kaynak önerebilirim.
Puma racing, çok ciddi bir firma, rodaj nasıl yapılmalıdır şeklinde süpper bir makalesi var. Bagaja 20litre yağı doldurun otoyola çıkan Ankara git gel yapın, nokta atışı. :)
ve kesinlikle, kesinlikle tam basınç oluşturulması gerekiyor halk arasında kabaca metal alışması dediğimiz işlemlerin gerçekleşmesi için.
WTCC motoruyla ilgili kısmı anlamadım. Yarış araçlarının motorları yarış sonunda bitecek şekilde sıkıştırılarak hazırlanırlar. 2001 döneminde F1'de Ferrari'nin sıralamalar için tek motor kullanıp sıralamalar bitince o motoru kaldırıp attığı, motorun da zaten bitmiş olduğu bilinen bir şey.
Bir çok tecrübe de gösteriyor ki, dikkatli şekilde düşük ve orta devir tam gazla rodajı yapılan bir çok motorlu taşıt, muadillerinden ciddi hızlı gidiyor.
Bir dip not, ahmet yazdı mı bilmiyorum, rodaj bittikten sonra o mineral yağı atıp, güzelce temizliği yapıp sentetiğe geçilmeli.
thekillingroad
18-06-2008, 22:34
Now you're ready to take the car out on the road and bed the piston rings in. To do this requires several brief applications of full throttle in a high gear to generate high cylinder pressures and force the rings against the bore walls. Put the car into 4th or 5th at 1500 to 2000 rpm and apply full throttle for about 10 seconds. Coast along for 30 seconds to dissipate any heat generated and repeat. Do this ten times. It should take about 10 minutes and maybe 5 miles if you don't have too many other cars up your chuff trying to get past.
misal.......
Çekinilen yanlış görülen şey motorun ısınacak olması sanırım.
ısı sürtünmeden ötürü oluşur, yani yüksek devirden ötürü.
MEP oluşturma işleminde yüksek devir yoktur, alt devirlerde basınç oluşturma mantığı vardır, bu nedenle de motorun ısınması gibi bir şey söz konusu değildir.
1- metal değil pistonlar ya aleminyum olur yada döküm olur, metal değillerdir.
2- ya rodaj diyorsunuz Taşla alınmalı diyorsunuz ne dediğinizin farkındamısınız ? Doğru Taaşla alınırsa 30 dk sonra çalıştır ve yürü ama ÖMür? ya güldürmeyin
3- Wtcc Tr de pist yarışlarında var ve sezon boyunca motor açmıyorlar mühürlü :) eee o zaman yatakta değiştiremiyorlar eğer ki ellerler ise bmw nin garantisi dışında kalıcağı söleniyor. EE sezon sonunda geliyor alman vatandas gerekenleri yapıp gidiyor, gözümün önünde yapıyor adam! gözüme mi size mi inanayım :)
4- Segman oturması ne demek bana sölermisin gömleğe sürterek aşınması deği mi ? segman oturması tabiriniz komik geliyor bana nereye oturuyor ?:)
5- amerika da amerikan motoru yapan honda zira ewo subaru gibi motor yapan supra da dahil olmak üzere hepsi bu şekilde rodajı öneriyor neden peki bu adamlar bilmiyor mu 1600 beygir supra yapıyor ?
6- Super 1600 ve 2000 ler haddinden çok yüksek devir döndüğü için yatakları bitiyor wrc ler ise 3.8 bar gibi bi basınc altında yatakların ömrünün uzun olmadığını açıklıyor bunlar basın bültenlerinde yazıyor.
7- buna iddia ediyorsunuz segman oturması diye peki ozaman 500 lük taşla yapalım honlamayı yapın, segman oturması baqın segmanlarınız nasıl kırılıyor kendiniz isleyin baqın birçok motor rodajında sökülmesinde honlanmasında toplanmasında bulundum motorların zararı ne kadar çoktur inanamassın. Segman oturması dediğin şeyi yaparken o etekler gömlekleri öyle bir çiziyor ki size genişlemeden bahsedicem ama araştırıp sonra konuşmanzı öneririm örnek vereyim : www.wiseco.com dan bakabilirsin % olarak silikon değerleri uzama katsayıları vardır.
Oz un Bizim yani savaş ustanın anlattıgı şekli uygulaman en hayırlısıdır dostum
çok firmadan rodaj yapan araclar gördük hangilerinin daha fazla hayatta kaldıklarınıda gördük
hatta gül gül öldük
Rodaj şehir içinde büyük bir kısmı tamamlanacak şekilde yapılmalı 3.500 d/d'i geçememeli düzenli aralıklarla araç soğutulmalı rodajın son ceyreginde araç otoyolda 3.500-4000 d/d gecmeyecek şekilde ani hızlanmalardan kaçınılarak ve motor sabit bir hızda ve devir aralığında kullanılmayarak ve tabiki zaman zaman durup yeniden hareket edilerek yapılır.Benim bildigim şekli ile rodaj olayı budur
Selamlar ve tekrardan cevaplar :) ;
1) Doğrudur alüminyum metal değil ben yanlış biliyormuşum :D lütfen yapmayın kelime oyunlarına gerek yok. metal alaşım dedim ben. alüminyumda bir metal.
2)Gayet farkındayım, yazdıklarınız asıl bana garip geliyor doğru taşla alınsa bile segman oturması gerçekleşmiyor mu asıl siz beni güldürmeyin :)
3)Gözünüzün önünde yapması gayet iyi.. rica edip bir mikrometre ile sıfır yatak ve wtcc üzerinden çıkan yatağın ölçülerini rica ediverin aşınmadan dolayımı yoksa genel prosedür olarak mı değişiyor karar verilir.
4)Segman oturması biraz şeytan işi.. dediğiniz doğrudur. segman boşlukları (ring gap) pistondaki yerlerinde gezebilir. ***** bu boşlukların alt alta hizalanması pek istenmez :)
segmanı tutan bir "peg" vs var mı pistondaki yerinde (ring groove) ?
öyleyse bunun haraketsiz olduğunu nasıl düşünebilirsiniz ?
5) Bilmiyorum.
6) yatakların aşınma durumu gerçekten enteresan bir konu buna girmeyelim çıkamayız:D daha ring seal de sıkıntı çekiyoruz
7)İdda etmiyorum forumu gayet seviyeli ve iyi bulduğumdan dolayı bildiklerimi tecrübelerimi anlatmak istedim..
Neden 500 lük taş ile honlama yapayım ne ise benim amaçladığım değerler ona göre honlarım.;)
birbirini çizme işleride enteresan sizin piston eteği silindirinizi çiziyorsa honlama değerleriniz yanlış demek. kaliteli ve düzgün kalibrasyonda komparatörleri ve mikrometreleri olan bir servis varsa bence sorun yaşamamalısınız..
wiseco benim hatim ettiğim sitelerdendir..
Hiç duymadığınızı söylediğiniz piston ovalitesi ve rodajda gerçekleşmeyen heat threatment konuları ve yatak aşınmasının esas konularından olan merkezcil kuvvet aşağıdaki linkte açıklanıyor..
http://www.wiseco.com/Presentations/ForgedPistonTechnology.htm
ayrıca aynı siteden .pdf den screenshot alayım size göstermek adına bakın wiseco ne güzel şekille açıklamış segmanların oturduğu konumları..
soldaki şekilde ateşleme anında mevcut boşluklardan ateşleme sonucu oluşan basınç segman arkasına kaçarak segmanı dışa gömleğe ittirir ve sızdırmazlığı sağlar..
http://img443.imageshack.us/img443/4114/segmanql6.png
youtube kapalı... başka bir yönlendirme sitesinden birde segman videosu koyalım.. video da 2:40 ta bahsetmek istediğim MEP etkisi gösteriliyor..
http://www.ktunnel.com/index.php/1010110A/3471e604f4c19fff2ed2e0dbcd5fc6268e05c864a2a2aac8f8 60c5351c37de18f544b823b36500a416360
özetle iş detaylı ..
işte bu yüzden rodaj yok deyip deyip duruyorlar..:icon_tup:
siz ise hala 4000-5000 devir git tam gaz yapma vs. diyorsunuz...
Sadece 100km civarı yada 3 saat ve sadece 3000 devirde kullanılan bir motorun pistonları yarım milyon kere inip çıkıyor.. sizce yarım milyon kere inip çıktıktan sonra alışmamış biyer kalma ihtimali nedir ?
demek ki bişeyler çok hızlı oluyor ve eğer siz ne yaptığınızı tam bilmiyorsanız bu rodaj anına kontrollü yaklaşamıyorsanız iş işten geçmiş demektir..
thekillingroad
19-06-2008, 18:33
Güzel bir cümle.. Bold olanlar..
MEP'i inkar etmek.. bilemiyorum..
neyse..
Puma Racing-engine run in diye aratılırsa bulunabilir.
motoru ilk çalıştırdığınızda 15dk boyunca sabit 2500rpm'de gitsem zuharaha denilecek sanırım..
sonra bir de cam-run in okunursa faydalı olacaktır.
bir de tam okumakta fayda var.
yağı değiştirmeden ortalık çapak gezerken MEP yapmak tabii ki yıkar ortalığı.. 50milde ilk, 100mil sonrasında ikinci yağ değişiminden bahsediliyor..
thekillingroad
19-06-2008, 18:44
http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm
http://www.pumaracing.co.uk/runin.htm
...
The suggestions I have heard are to progressively increase the revs as you run it in and don't be afraid to use full throttle at medium revs, but don't rev it out till you get some miles on it...
...etc..
Motoru topla
Rölantide ısınsın
2 defa fan açmasını bekle
Stop et
Yağı ve filtreyi değiştir
10 km uslu uslu sür
AFR çok saçmaysa düzelt
100km normal sür, bol bol kompresöre bindir, sabit hız gitmek yerine gazla bırak gazla bırak
Yağı filtreyi değiştir
1000km karışık sür
Yağı filtreyi değiştir
Dynoya git ayarla
Bende hiç şaşırmadı bu sıralama, hiçte sorun yaşamadım. İlk 1000 km çok çok önemli. Fazla yağ değiştirmek kesinlikle iyi ve gerekli.
hocam ben birşey sormak istiyorum Hard tune yapıp ta bu şekilde rodaj yaptıgınız bir aracınız varmı?
ve yahut kaç tane tune yapmış oldugunuz arac var bu şekilde rodaj yapan ?
3 araç, 2 atmosferik 1 turbo.
Benim kişisel görüşüm şu. Takılan parçaların üretim töleransları çok katıysa, atıyorum adamlar biz milimetrenin 1000de 1i ile ürettik bu pistonu diyorsa, mikrometre ile çok hassas şekilde toplanmış bir motorsa, balansı doğru dürüst yapılmışsa, hanım evladı gibi rodajlamanın anlamı yok aman şurası kırılırsa, segman oturmazsa falan diye. Zaten kötü toplanmış bir motorsa korkunun ecele faydası yok, rodaj 10000km'de olsa gene gider yüklenince.
3 araç, 2 atmosferik 1 turbo.
Benim kişisel görüşüm şu. Takılan parçaların üretim töleransları çok katıysa, atıyorum adamlar biz milimetrenin 1000de 1i ile ürettik bu pistonu diyorsa, mikrometre ile çok hassas şekilde toplanmış bir motorsa, balansı doğru dürüst yapılmışsa, hanım evladı gibi rodajlamanın anlamı yok aman şurası kırılırsa, segman oturmazsa falan diye. Zaten kötü toplanmış bir motorsa korkunun ecele faydası yok, rodaj 10000km'de olsa gene gider yüklenince.
sana sormadım moruk
AhmetH ve thekillingroad a sordum
wiseco hatim sitedir ölemi :) peki dnya sıralamasında kaçıncı sırada wiseco ? :)
genelde Cp kullnaıyorus cp çok daha mantıklı çok daha dayanıklı ve güzel işçiliğe ve sıcak noktalara sahip değil
ayrıca sen daha ne için makina yaptığının farkında değilsin sanırım yol mu drag mı pist mi ? pekiiii biz pist arabasna 15 boşluk verdim yağ yakmıyor güzelce tasladık rodajda yapmadım 8 yarış çıkardı söküldü hiçbişi yoktu yerine geri takıldı ? hani segman oturması ?
yol içinde Msupra örneğini verelim taslaması güzel yatak boşluları hafif boşlulu micron mete ile deil plastic gauge ile ölçüyoruz micronmetrenin binde 200 biraz da fazla hasssastır Renkli yataklar deiğim 1000 de 1 hassaslıktadır hesap et istersen powerenterprise dan inceleyebilirsin tri metaldır sorunsuzca kullanıyorus neyse msuprada kaldık Adam hergün Nos basıyor + 1.7bar basıyor pt72 ile 23 bin kilometre yol yaptı Amerikancı supracı arkadaşlarıma sölediğimdee allah yatak ezilir o olur bu olur dediler 5 kere söküldü kontrol edildi ne çizik nede başka bişi var. Peki bu adam 1000 km kadar rosaj yaptı ve 9000 rpm dönüyor dewamli drag dewamli 350 yapıor :) benim sölediğmi gibi honlandı Rektifiye yapıldı boşlular verildi ee şimdi hangisi doğru XXX ustalarımızda rodaj yok deyip sona motoru kırıyorlar ki bu işi bilen adamlar bana bunları açıklarmısın ?? ben çok merak ediyorum cvpını :) inana senle tartışmak zevkli oluyor :)
teorik olarak dediğinizin hepsi doğru diyelim :) 2 sorum daha var neden supracı abilerim amerikancı abilerim Break in procedür kullanıyorlar EXTradan :) dünya ca ünlü Honda da gerçekten çok büyük başarılar 8 saniyelerde gitmiş arabalar yapan insanlar neden rodajı bu şekilde yapın diye kitaplar yazıyorlar bana bunu sölermisin segman oturması demek istesiğin terimi bu arada anladım teşekkürler
sanırım mühendisssin ayrıca metallerin aşınma katsayılarına bakarmısın özellikle çeliğin çeliğe karşı
dragon07
19-06-2008, 20:50
formula1 ve wrc araçları rodaj yapmazlar 2 yarıta bir motor değişir.gerekli olduğu zamanda yarış başınada olabilir.bu o kadar uzun bi konu değil bence.zaten anlaşılmayan şu galiba yüksek performanslı devirli HP li araçlardan uzun ömür beklenmez,performans beklenir.normal bi b16 nın rodajıyla b16 turbonun rodajı bir olmaz.burda kimse aracın turbo veya atmosferik oldugundan bahsetmiyor.her iki makinanın rodajı farklı olur.ortasıda şudur 1000km de yağ filtre değişir.ısıtma soğutma tam yapılmalıdır.araç her devir bandında kullanılmalıdır.sonuçta 600hp lik bi civic rodajı şehir içinde yapılmazz:)
kendi fikrimi söyleyim, eğer çapak,yatak boşljukları segmanlar her şey düzgün giderse ilk 50 100 kmde daha sonra tam gaz gidilebilir bence motor ömrü açısındanda çok bir fark olacağıını sanmıyorum tbai bunlar uygun segman montajı yatak boşlukları çapaklardan arındırılmış motor içi gibi faktorler için geçerli
eğer her şey ilk 50 km(yaklaşık tabiiki gerekli kontroller yapıldıktan sonra herşey düzgünce kompresyon yağ vs vs) yada dinamometre üzernde düzgünse tam gaz giderim:) ama yağ açısından yine madeni yağ kullanmakta fayda var belirli bir km boyunca
motoman rodajını severim kısacası:)
formula1 ve wrc araçları rodaj yapmazlar 2 yarıta bir motor değişir.gerekli olduğu zamanda yarış başınada olabilir.bu o kadar uzun bi konu değil bence.zaten anlaşılmayan şu galiba yüksek performanslı devirli HP li araçlardan uzun ömür beklenmez,performans beklenir.normal bi b16 nın rodajıyla b16 turbonun rodajı bir olmaz.burda kimse aracın turbo veya atmosferik oldugundan bahsetmiyor.her iki makinanın rodajı farklı olur.ortasıda şudur 1000km de yağ filtre değişir.ısıtma soğutma tam yapılmalıdır.araç her devir bandında kullanılmalıdır.sonuçta 600hp lik bi civic rodajı şehir içinde yapılmazz:)
düzgün topluysa eğer o civicle o civicin ne farkı var?:)
dragon07
19-06-2008, 20:58
siz eğer bir diyorsanız ben susuyorum:)arada koca bir ülke kadar fark var.araç 600hp yapıldıysa zaten iyi yapılmaya gayret gösterilmişitir.bi kere b16 atmosferik ile turbo nun neresi aynı üst kapaktan başka:)aynı sıkıştırmalı pistonmu kullanılıyor.eksantrkileri mapi hiç bi yeri aynı değil dolayısıyla araç çok yüklüyse ben olsam rodaj yapmam.atmosferikse anlatıklarımız gibi yaparım.şehir içinde arabayı rezil etmem.düşünsenize istanbul trafiginde rodaj yapma daha iyi:)
B.Aktepe
19-06-2008, 21:04
katılıyorum dragon07 e:) çok yüklü araçlar rodaj yapmaz yükü boşaltın öyle rodaj yapın yani di mi:)
siz eğer bir diyorsanız ben susuyorum:)arada koca bir ülke kadar fark var.araç 600hp yapıldıysa zaten iyi yapılmaya gayret gösterilmişitir.bi kere b16 atmosferik ile turbo nun neresi aynı üst kapaktan başka:)aynı sıkıştırmalı pistonmu kullanılıyor.eksantrkileri mapi hiç bi yeri aynı değil dolayısıyla araç çok yüklüyse ben olsam rodaj yapmam.atmosferikse anlatıklarımız gibi yaparım.şehir içinde arabayı rezil etmem.düşünsenize istanbul trafiginde rodaj yapma daha iyi:)
eğer derken şunu kastettm ben :) eğer herşey düzgünse motorda yani honlama boşluklar krank sağlığı kollar yataklar gerekli yerlerdeki torklamalar saplamaların durumu segmanların montajı bunları yazarken bişi gözükmesede ciddi ustalık ve tecrübe gerektiren şeyler
piston vs derken ve benim bu yazdığım "bana göre rodaj:)"da forged internallar ile toplanmış uygun boşlukları verilmiş motorları kastettim turbo yada atmosferik o kadar farketmez yine diyorum tabiiki gerekli kontroller belirli kml sonra yapıldıktan sonra herşey düzgünse değilse zaten sökmek mantıklı seçim olur:)
rodaj yaparken map zaten belirli farklı koşulları tolere edebilecek şekilde biraz esnek olmalı çokta diil tabi afr biraz zengin olabilir ama yağlamaya engel olup segmanlara yataklara problem verecek kadar değil mesela:)
Bana kalırsa turbo ile atmosferik rodajın tek farkı turboda düşük boost ile işe başlamak. Daha silindir duvarları düzleşmeden, milyon tane sıcak nokta potansiyeli varken, tam boost yapmak tehlikeli.
tamam ya atmosferik olarak yapılanlar cart diye 9000 ni dönsünler ozaman nede olsa onlarda yatak segman yok
abi ne sacmalıyosunuz yahu atmosferik turbo
motorun segman ve conta rodajı nı yapmaktan bahsediyoruz biz burda yatak dedigin rodaj zaten en fazla 100 km
atmosferik aracla turbo aracın arasındaki farkı ögrenebilirmiyim bizim bilmedigimiz farklı şeler mi kullanılıyor turbo yapılan araclara da rodaj gerekiyor yada sehir içi rodaj gerekmiyor
Ahmet'in dediklerine katılıyorum aşağı yukarı ve denk geldi,onun rodajla ilgili tüm yazdıklarını okudum,ona da anlatmıştım 4 arabanın 0 km'den rodajını kendim yaptım. Aslında rodaj ve motorun açılması tabiri..bilmiyorum.. Bana göre gerçekten bir sanat ve araba benden çıkana kadar devam eder.
Sonuncuyu nasıl yaptığımı ve sonuçları paylaşmak isterim..
Arabamı istanbulda showroomdan aldıktan sonra kısa bir süre şehir içinde kullandım, 4000 devri kesinlikle geçmedim ve rodaj için özel bir çabada sarfetmedim açıkçası. Aracın yaptığı km 50 km kadardı. Rodaj boyunca hatta 10000km boyunca redline'a sokmadım aracımı. Haftasonu İstanbul-Düzce otobanında düzceye gidişte esas rodaj işine giriştim, yüksek viteste 4000 devre kadar tam gaz yüklenip bırakma periyotları şeklinde devam ettim. Ardından yüksek vitesten düşük vitese geçip kısa yüklenme periyotlarıyla devam ettim. 4500 devri asla geçmedim. Düzcede bir süre şehiriçinde yine düşük viteste yüklenerek ancak 4500-5000 devri geçmeden kullandım. Dönüşte çokta abartmadan yüksek süratte uzun süre gittim. Rodaj kısmı sayılabilecek kısım buydu.
10000km'ye kadar aracı kesinlikle zorlamadım. Ve neredeyse hergün aracımı yukarda anlattığım şekilde kullandım. Her gün mutlaka 5-10 km arabayı kullanıyorum. 10000kmden sonra arabayı zorlamaya başladım ama kesinlikle kırıcı bir şekilde değil, hissederek kullanıyorum tarif etmesi zor birşey. Aldığım sonuçta ise,aracın üzerinde herhangi bir modifikasyon olmadığına kimseyi inandıramıyorum. Hem aracın sesi,hem de yürümesi emsallerinden gerçekten çok farklı ki; defalarca yaptığım kuru asfaltta depo boş yaptığım ölçümlerde yaklaşık 9.6-9.7 sn'de 100km hıza ulaştım ki bu aracın fabrika verisi 11.2 sn.. Ve birçok kişi tarafından da teyit edildi aracımın nasıl yürüdüğü. 1400 cc 98 hp motorlu bir araç trafiğe kapalı alanda yapılan denemelerde, orjinalinden büyük çapta lastik kullanmasına rağmen, 2.0 136 hp tek kapı bir japon aracını hem kalkış hem de rollingde burun farkıyla geçti, GTI sınıfı araçlar haricindede trafiğe kapalı alanda yapılan denemelerde henüz geçilmedi. Fabrika verisinden daha az yakıyorum ve daha çok performans alıyorum. Yaptığım 4 aracın rodajıda bu şekildeydi ve hepsi de emsallerinden daha hızlı ve daha az yakan otomobillerdi.
sanırım mühendisssin ayrıca metallerin aşınma katsayılarına bakarmısın özellikle çeliğin çeliğe karşı
Çeliğin çeliğe karşı derken,birbirine zıt yönlü çalışan elemanlardan mı bahsediyorsun..Sertlikleriyle çok şey değişecektir gördüğü ısıl işlemle vs..Geniş kapsamlı bir soru,biraz daha daraltırsan arkadaş belki daha kolay cevap verir.
Çeliğin çeliğe karşı derken,birbirine zıt yönlü çalışan elemanlardan mı bahsediyorsun..Sertlikleriyle çok şey değişecektir gördüğü ısıl işlemle vs..Geniş kapsamlı bir soru,biraz daha daraltırsan arkadaş belki daha kolay cevap verir.
forum cosmus, tribology duydun mu hemserim :)
forum cosmus, tribology duydun mu hemserim :)
ah ayıpsın duymamı alper abi.
wiseco hatim sitedir ölemi :) peki dnya sıralamasında kaçıncı sırada wiseco ? :)
genelde Cp kullnaıyorus cp çok daha mantıklı çok daha dayanıklı ve güzel işçiliğe ve sıcak noktalara sahip değil
ayrıca sen daha ne için makina yaptığının farkında değilsin sanırım yol mu drag mı pist mi ? pekiiii biz pist arabasna 15 boşluk verdim yağ yakmıyor güzelce tasladık rodajda yapmadım 8 yarış çıkardı söküldü hiçbişi yoktu yerine geri takıldı ? hani segman oturması ?
yol içinde Msupra örneğini verelim taslaması güzel yatak boşluları hafif boşlulu micron mete ile deil plastic gauge ile ölçüyoruz micronmetrenin binde 200 biraz da fazla hasssastır Renkli yataklar deiğim 1000 de 1 hassaslıktadır hesap et istersen powerenterprise dan inceleyebilirsin tri metaldır sorunsuzca kullanıyorus neyse msuprada kaldık Adam hergün Nos basıyor + 1.7bar basıyor pt72 ile 23 bin kilometre yol yaptı Amerikancı supracı arkadaşlarıma sölediğimdee allah yatak ezilir o olur bu olur dediler 5 kere söküldü kontrol edildi ne çizik nede başka bişi var. Peki bu adam 1000 km kadar rosaj yaptı ve 9000 rpm dönüyor dewamli drag dewamli 350 yapıor :) benim sölediğmi gibi honlandı Rektifiye yapıldı boşlular verildi ee şimdi hangisi doğru XXX ustalarımızda rodaj yok deyip sona motoru kırıyorlar ki bu işi bilen adamlar bana bunları açıklarmısın ?? ben çok merak ediyorum cvpını :) inana senle tartışmak zevkli oluyor :)
teorik olarak dediğinizin hepsi doğru diyelim :) 2 sorum daha var neden supracı abilerim amerikancı abilerim Break in procedür kullanıyorlar EXTradan :) dünya ca ünlü Honda da gerçekten çok büyük başarılar 8 saniyelerde gitmiş arabalar yapan insanlar neden rodajı bu şekilde yapın diye kitaplar yazıyorlar bana bunu sölermisin segman oturması demek istesiğin terimi bu arada anladım teşekkürler
iyi geceler :)
rodaj tartışmamız iyi gerçekten hoşunuza gittiği için teşekkürler :) bende sizin gibi bu işi ülekmizde hakkıyla yapmaya çalışan insanlarla konuşmaktan zevk alıyorum
wiseco sitesinde açıklanan teknik bilgiler iş yapar o yüzden hatim ettim dedim yoksa dünya piyasasında ne alemde oldukları umrumda değil :)
yine yanıtlara gelecek olursak pist aracınıa yaptıklarınız ile başlayabiliriz ;
kendiniz iyi honladım iyi topladım rodaj yapmadım direk bastım diyorsunuz :)
olay budur işte. iyi ayarlamalar ile ring seal olayı inanılmaz kısalıyor
şimdi ben rodaj rodaj diye birşeyler paylaşmaya çalışıyorum siz bunu nasıl anlıyorsunuz bilmiyorum
kısa bir özetle yeniden geçeyim.. honlama sonucu oluşan cross hatch pattern de "peaks and valleys" denebilecek tepecikler ve çukur alanlar oluşur.
bu honlama sonucu oluşan yüzey deseni cross hatch hem yağlamaya hemde segmanın sabit bir konumda kalmasına yardımcıdır.(çift turbo e46 m3 konusunda motor blokunun resmi var orda cross hatchler görünuyor merak edenler bakabilir)
şimdi bu tepecikler eğer düzgün bir honlama işlemi geçirdiyse gerçekten segmanlara iyi uyum sağlıyor.. ancak en kral makinalar ile honlansa bile oluşan desende segmanın hafiften traşlayacağı noktalar bulunuyor..
işte ben diyorum ki eğer devirine göre tam gaz yaparsak segman bu tepecikleri kazımak için dışa olabileceği en fazla şekilde açılır..
eğer tam gaz yapılmazsa segmanlarda ona göre daha az basar silindir cidarına ve doğal olarak daha az tepecik traşlar..
yağ konusu ise şöyle bu metal-metal teması sonucu oluşan çapaklar motordan en kısa sürede ve olabildiğince iyi atılırsa çok güzel oluyor..
yani yağ ve filitre masrafından kaçmamak lazım..
yağ ise sentetik olmazsa iyi.. zira sentetik yağ sürtünen yüzeyleri hemen korumaya alıyor "glaze" denen olay gerçekleşiyor..
bu madeni yağlar içinde geçerli.. ama eğer harareti kontrol edersek sorun kalmıyor..
harareti arttırmadan motora yük bindirerek segmana kendine yer edinmesini sağlarsak çok süper bir ring seal elde ediliyor..
yok eğer hararet kaçarsa mineral yağın kimyasal yapısı bozuluyor ve "bore glaze" oluşuyor..
bore glaze silindir cidarında kalan yağın yüksek ısıda camsı bir tabaka oluşturması demek.
segman bu bölgede silindir duvarı ile temasını kaybediyor.. işte bu noktada kompresyon kaçması söz konusu ..
özetle ben sadece tutulabilecek maksimum kompresyon için motorun tam gazla yüke sokulmasını ve bol bol yağ değiştirilmesini öneriyorum..
siz ise iyi değerlerde ayarlayıp topladığınız pist aracınızda yarım günü ayırıp rodaj yapsanız emin olun daha iyi sonuçlar almanız olası..
ancak F1 gibi saliseler söz konusu olmadığından farkı anlamak güç..
yani siz hiç rodaj yapmadan basarak aslında rodaj yaptınız :)
Msupraya gelince.. bir kere emin olun düzgün yağ boşlukları "oil clearance" verilen araçlarda yataklar aşınmıyor..
yataklar ya yüksek devirde belirli bölgelerden aşınır yada ilk çalıştırma anında veya yağlama sorunları olduğu anda ..
çünkü yataklar direk yağ ile çalışıyor..yağ doluyor bunlara her sıvı gibi yağ da sıkışmadığından dediğim koşullar dışında hiçbir zaman metal metal teması olmuyor dolayısı ile aşınmıyor. :) bu ayrı bir konu ileride konuşabiliriz. emin olun rodajla yatakların alakası yok.. tek alakası segmanlardan gömleklerden gelebilecek çapaklar buraya girerse dehşet aşınırlar.. oda düzenli ve acımadan bol bol yağ değiştirerek bertaraf edilir . yani Msupranın rodajı ile yataklarını bağdaştıramayız.
ustaların rodaj yok deyip motor kırması fiziksel bir olaysa mutlaka(afr detonastyon vs yoksa) kol yataklarından sorun oluşmuştur motorun.. zira ilk ora etkileniyor.
yeterli yağ ve özel çalışma boşluklarına sahip yataklar kullanılmazsa yüksek devirlerde tonlara varan G force etkisi ile kimi parçalar fiziksel deformasyonlara uğrayarak uzarlar .. bu olayın yataklarda etkisi biraz daha detaylı...
ustalar motor kırıyorsa yatakları uygun olmayan motora yüksek devir çevirtmektendir...
bu arada mikrometre ölçümü kesinlikle ve kesinlikle plsatigauge ölçümünden daha hassastır lütfen :) burda anlaşalım :) plastigauge yokken mikrometre vardı :)
son paragrafa gelince.. emin ol bilmiyorum.. düşün araba yapmışsın nerdeyse her şeyin aynı yarışta onun bir iki salise önünde olmak için bir sırrın varsa paylaşırmısın ?
dolayısı ile tüm motorsporları açıklamaları basın bültenleri vs konulara inanasım gelmiyor.. buda öyle bişey..
herşey kompresyon tutmak ve sürtünmeye giden kaybı en aza indirmekten geçiyor aslında
ister bahsttiğim tarzdaister kendi bildiğiniz.. nasıl yaparsanız yapın anlıyorum sizi :)
zıt yonlu derken nedemek istedin anlayamadım gömlek ve segmandan bahsediyorduk birtbirine dewamlı sürtünen yüzey
Beyler anlamadığınız sey 0 km arabadan bahsetmiyoruz motor yaptığımızı arabalardan bahsediyoruz
Ahmet iyi geceler daha yeni gelebildim ewime şimdi senin söylediğin şeyle inan motor uzun süreli olmuyor kendi arabamda 2 setup değiştirdim 1,6iken ilkini senin söylediğin gibi yaptım ömrü 30 binde biraz güc kaybı ve yağ eksiltmekle basladı söktüğümde segmanların yumusacık olduğunu gördüm minicik bir turbo ile 1.4 basıyordum
hee pstonları bile sattttım isteyen birine segman taktı kullanıyor
2.de busefer 1,9 yaptım ve şöle söleyeyim :) rodajımı şu şekilde yaptım sabit gitmeden 40 km bde bir DİP GAz yapmadana Devirimi yükseltttim ama tempom hep hızlıydı depar değil ama tempoluydu anlatabilmişimdir herhalde rodajıını bitirdim 1200 km yağını değiştridm ve bastım 35r wardı sonra değiştirdim şuanki turbo 40
35r la 07 barda 420
40r la 09 barda 530 beygir verdi ve burdan izmite SIKa sıka dewmali
2-3-4 değil 4-5, 3-4-5 dewamli hızlan yavasla gidi gelyorrum 12 bin oldu daha 1 tık demedi gerçi sattım ama hala tık demedi senin dediklerin doğru peki benim sölediklerimmi yanlış nasıl çelişki :)
...
dragon07
20-06-2008, 10:00
tamam ya atmosferik olarak yapılanlar cart diye 9000 ni dönsünler ozaman nede olsa onlarda yatak segman yok
abi ne sacmalıyosunuz yahu atmosferik turbo
motorun segman ve conta rodajı nı yapmaktan bahsediyoruz biz burda yatak dedigin rodaj zaten en fazla 100 km
atmosferik aracla turbo aracın arasındaki farkı ögrenebilirmiyim bizim bilmedigimiz farklı şeler mi kullanılıyor turbo yapılan araclara da rodaj gerekiyor yada sehir içi rodaj gerekmiyor
siz niye yanlış anladınız ki?benim lafın ortaya galiba anlayamadınız.kimisi şehir içi yapılsın diyor,kimiside uzun yol yapılsın diyor.atmosferik bir araç şehir içinde rodaj yapabilir,ama gt35R bir araç şehir içinde rodaj yapması bence daha çok zarar verir dedim.kimse burda atmosferikse 9000 çevirsinde demiyor.atmosferik bir araçla aşırı beslemeli bir aracın rodajı farklı yerlerde farklı şekilde yapılır demeye çalışıyorum bilmem anlatabildim mi?:)arasındaki farkıda söyleyim:)biri atmosferik biride TURBO lu.yani fark çok.RODAJIDA BİR DEĞİL:rolleyes:
dragon07
20-06-2008, 10:05
katılıyorum dragon07 e:) çok yüklü araçlar rodaj yapmaz yükü boşaltın öyle rodaj yapın yani di mi:)
bende sana katılıyorum.gülmekten ama.bildigin bişey varsa söyle bilelim yoksa sus öğrenmeye çalış.forumda işte böyle tartışma çıkıyor.garip garip anlamsız mesajlar.:beuj:
moruk turbo aracla atmsoferik arca yapılan motor farklımı yapma gözünü seveyim
sabit gaz rodaj olmaz onuda ekliyeyim yani uzun yol rodaj iyi degildir genelde sabit gaz gitmek zorunda kalıcagın için
siz niye yanlış anladınız ki?benim lafın ortaya galiba anlayamadınız.kimisi şehir içi yapılsın diyor,kimiside uzun yol yapılsın diyor.atmosferik bir araç şehir içinde rodaj yapabilir,ama gt35R bir araç şehir içinde rodaj yapması bence daha çok zarar verir dedim.kimse burda atmosferikse 9000 çevirsinde demiyor.atmosferik bir araçla aşırı beslemeli bir aracın rodajı farklı yerlerde farklı şekilde yapılır demeye çalışıyorum bilmem anlatabildim mi?:)arasındaki farkıda söyleyim:)biri atmosferik biride TURBO lu.yani fark çok.RODAJIDA BİR DEĞİL:rolleyes:
:) ikside aynı :) nesi farklı ? sadece boşluğu :) ikisindede piston forged gömlek çelik :)
Beyler anlamadığınız sey 0 km arabadan bahsetmiyoruz motor yaptığımızı arabalardan bahsediyoruz
Ahmet iyi geceler daha yeni gelebildim ewime şimdi senin söylediğin şeyle inan motor uzun süreli olmuyor kendi arabamda 2 setup değiştirdim 1,6iken ilkini senin söylediğin gibi yaptım ömrü 30 binde biraz güc kaybı ve yağ eksiltmekle basladı söktüğümde segmanların yumusacık olduğunu gördüm minicik bir turbo ile 1.4 basıyordum
hee pstonları bile sattttım isteyen birine segman taktı kullanıyor
2.de busefer 1,9 yaptım ve şöle söleyeyim :) rodajımı şu şekilde yaptım sabit gitmeden 40 km bde bir DİP GAz yapmadana Devirimi yükseltttim ama tempom hep hızlıydı depar değil ama tempoluydu anlatabilmişimdir herhalde rodajıını bitirdim 1200 km yağını değiştridm ve bastım 35r wardı sonra değiştirdim şuanki turbo 40
35r la 07 barda 420
40r la 09 barda 530 beygir verdi ve burdan izmite SIKa sıka dewmali
2-3-4 değil 4-5, 3-4-5 dewamli hızlan yavasla gidi gelyorrum 12 bin oldu daha 1 tık demedi gerçi sattım ama hala tık demedi senin dediklerin doğru peki benim sölediklerimmi yanlış nasıl çelişki :)
Özgün selam .
abi 30k km hiç fena değil ve normal bir motor bitirme olmuş seninki. segmanlar kaba tabirle incelmiş ve gerilme tansiyonu düşmüş dolayısı ile hafiften yağ yakış duman atma performans azalması vs ile kendini belli etmiş :)
bunu rodajla bağdaştırma lütfen :) emin ol bir motor kırılırsa rodajda kırılır oda konuştuk yanlış toplanmıştır araya bişey kaçmıştır vs... yani insan hatası sonucu..
Motoru yeniden topladım dedin.. eski silindirlere yeni segmanları kullanamazsın bilirsin..
kimisi burda yeniden honlama yapıyor kimisi ibretlik şekilde elinde ince zımpara silindiri kazıyor..
yani senin motoru iyi topladığından eminim ama memlekette işler garip yürüyor. ondan dedi koduların doşalması normal
ben motorda çapak kalmasın sürtünmeye kayıp gitmesin motor rahat devirlensin gaza tepkisi iyi olsun diye bol bol yağ değiştirilsin çıkıyorsa pislik hemen akıtın gitsin diyorum adam gidiyor hala aynı saplamalar ile 8kilo 10 kilo muhabbeti ile kapak sıkıyor.. 1000 km tın tın gidiyor sonrada yağı değiştiriyor..
önceleki mesajlarda yazdıydım uslu uslu 100 km yürümekle bile yarım milyon kere piston inip çıkıyor
o yüzden Hard tune işlerinde sert rodaja biraz soğuk bakmak olası zira büyük emek harcanıyor ve en ufak hatanın telafisi çok zor..
ama "senna" nickli kullanıcı geçmiş sayfalarda dediği gibi.. herşey mükemmelse basarım mantığı doğrudur bunu gördük hem yabancı forumlarda hem arkadaş çevremde gördüm..
bence sizde mükemmele yakın olduğunuzdan emin olmalısınız.. çok temiz olarak motor toplatmalısınız..
Bu nasıl çelişki dediğine gelince :)
çelişki falan değil rodaj adına bişeyler yapmaya çalışıyoruz iyi veya kötü.. sonucu kötü ise motor kırar veya yağ yakılır.. sonuç iyi ise ne kadar iyi ? bunuda eskiye kıyas dinamometrede görmek lazım. çünkü doğru rodajla güç artışı bilinen bişey.
1200 km de yağımı değiştirdim dedin..
ben olsam 1200 km ye kadar 3-4 defa değiştirirdim.. yağ yarı sentetik falanmıydı bilmiyorum..
12.000 de sattım dedin eskiden 30.000 km gitti bitti dedin.. işte bunlar göreceli şeyler ama ben demek istediğini anladım..
benim demek istediğim ise bu yazdıklarımın hepsini kaale almasan bile rodajda yağ değişimin önemini görmeni isterim.. tutulabilecek en iyi kompresyon ve iç sürtünmeye giden kaybı azaltmak rodajın amacı.
yağ karterden emilip filitreden süzülüp basılana kadar dünya yere çarpıyor sıçrıyor vs..
bu yağın temiz olması var birde ince ince çapaklı olması var :)
büyük çapak direk hasar verir zaten büyük çapak demek bişeyler sakat demek o motordan hayır gelmez ama sim gibi olan çapaklar yataklara gider silindir duvarına gider..
sürtünme ile sıcaklık ile yeniden duvara yataklara krank jurnallerine yapışır kaynar bütün olur.. hani asfaltta yapışmış siyah siyah sakızlar olurya aynı o hesap :D
abi özetin özeti yapalım ;
motor süper honlama süper malzemeler süper.. toplama kusursuz torklama kusursuz..
motoru temiz tutmaya bakın mekanik olarak yağ içinde çalışan neresi varsa yağını değiştirin..
hele motora kullanacağınız yağa filitreye hiç acımayın :)
hararet yapmasın..
segman işleri ise size kalmış dediğim gibi ben araştırdığımı tecrübe ettiğimi söyledim ister kademe kademe ister hemen tam gaz..
ama bazı şeyler çok hızlı gelişiyor.. 1000 km ler vs. gerçekten uzun .. süreyi kısaltmaya bakın :)
Motoru topla
Rölantide ısınsın
2 defa fan açmasını bekle
Stop et
10 km uslu uslu sür
AFR çok saçmaysa düzelt
100km normal sür, bol bol kompresöre bindir, sabit hız gitmek yerine gazla bırak gazla bırak
Yağı filtreyi değiştir
1000km karışık sür
Yağı filtreyi değiştir
Dynoya git ayarla
Bende hiç şaşırmadı bu sıralama, hiçte sorun yaşamadım. İlk 1000 km çok çok önemli. Fazla yağ değiştirmek kesinlikle iyi ve gerekli.
kardeş bu çok doğru bir yazı ancak hayati bir eksik var..
egzantrikler yeni ise asla rölantide durma.. en az 2500-3000 devir dönmesi lazım motorun ilk çalıştığı 15 - 20 dakka..
çok çok gariptir devir altında egzantrik loblarına binen yük azalıyor..
buda ince bir konu :)
aklınızda bulunsun..
ben kırılma değilki ömür için rodaj yapın diyorum yarışıcaksam rodaj yok yada az diyorum ayrıca ona göre honlanır makina tabiki :) like hot rot lar gibi run alarlarında kol piston değiştiriyorlar :) olay uzun ömür ve zevk bence herzaman için
,1200 km ye kadar 400 km debir yağ flitresi ve yağınıdeğiştrdim ilk marşta çalıştırdım 3 saaat çalıştı yenden değşitirdim
t3/t4 gbi bi turbo ile gt40 flow rate i 1000whp olan birturtbo yu aynı kefeye koyamayız değilmi ? günlük kullanımlda 1 bar basıyordum evet şuanda ben öyle kıl bi adamımki yağ sıcaklığım 90 ı geçemez imkanı olaanağı yok
şimdi 1 civicimi z daha var 30km de aynı şekilde üstünde 30r var 2 basıyor aynı şekilde rodaj yaptık geçen sıkıştırmalarını ölçtük 1 e1 aynı ilk yapıldığınla sana göre 30 k çok ii rakam bana göre deil bana göre o motorun 50 binde başlaması lazımdı minikminik 80 70 binde iflas etmesi lazımdı
buda 37 bin mi 40 binmi ne ozamandan sonra söktüğüm pistonların sökülüp temizlenmiş hali
http://img516.imageshack.us/img516/6962/1000916xq8.jpg
emreekin
20-06-2008, 15:26
rodaj=ömür........
dragon07
20-06-2008, 15:30
evet yapılanlar aynı forged parçalar takılıyor.ama biri daha çok üfküyor aşınma fazla oluyor ısınma fazla oluyor.herkez aynı dili konuşuyor aslında rodajda en önemli faktör ısıtma soğutma diyoruz kent merkezinde bu soğutma nasıl yapılır araaç durduğu yerde hararet yapar.sizler 5-6şar tane araç yaptınız yüksek devirli aşırı beslemeli rodajlarınızı nerde yapmıştınız?
Abi tamam yağ olayındada hem fikir olduk.. ilk yağıda hemen anında akıtmak lazım bunda da sorun yok..
şu an tartıştığımızın bu segman denen namusuzun :D turbo araçlarda gaza tam basmadanda güzelce yer yaptığını söylüyorsun bana.
umarım doğru anlamışımdır :)
aşırı besleme bir motor zaten zorlanıyor gaza tam basmadanda içeriye basılan belli basınç belli.
demek istediğim bu sürtünüp alışması gereken yerlerin segman tarafından alınacağı..
segmanında gaza ne kadar basılırsa o kadar dışa zorlanacağı..
şimdi sizin bu turbo araçlarınızda segman yerini dediğiniz kademeli kademeli basma yoluyla bulmuş olabilir. bunun ne kadar sızdırmazlık sağladığını ilk pistonu söktğün anda görebilirsin. eğer mantığın tamam bu segmanlar kaçırmamış blow by yapmamış diyorsa tamam.
pistonu komple silindirden çıkardığın ilk anda ring gap lerin nasıl sıralandığına ve blow by varsa oluşmuş kararma bölgelerine bakabilirsin.. ben bu resimde hafiften metal metal teması sezdim görünen 2 pistonun etek bölgesinde peki buna ne diyeceksin :) ? sürtünüyor orda :) al işte sana boşa güç kaybı.. çok hafif daha yer lazım.. atıyorum çap diyelim 76 mm olsun 75.9xx gibi bir değer olsa temas olmayacaktı misal :)
yani basınç altında çalışıyor segmanlar artık bunların en iyi sızdırmazlığınıda nasıl elde edersiniz bilmiyorum ama ben inandığımı teknik olarak doğru olduğunu düşündüğüm yöntemi paylaştım..
ve bu yöntemle rodajlanmış bir aracın kısa ömürlü olabileceğini düşünmüyorum..
kırıldıysa vardır bir detay hata :)
sevdiğim işi bilen bir adamın sitesinden resim koyayım buraya ;
umarım sizin pistonlar böyle çıkmıyordur silindirden temizlemeden önce :confused:
rodajı beş para etmez bir motordan dünya kadar kompresyon kaçıran bir piston..
http://www.max-boost.co.uk/max-boost/images/LET/block/piston%20rings%20carbonised_lg.jpg
evet yapılanlar aynı forged parçalar takılıyor.ama biri daha çok üfküyor aşınma fazla oluyor ısınma fazla oluyor.herkez aynı dili konuşuyor aslında rodajda en önemli faktör ısıtma soğutma diyoruz kent merkezinde bu soğutma nasıl yapılır araaç durduğu yerde hararet yapar.sizler 5-6şar tane araç yaptınız yüksek devirli aşırı beslemeli rodajlarınızı nerde yapmıştınız?
ben rodajımı sehir içinde yaptım senin ısınma soğuma dediğin şey şu akşam ewime gelip kapatmam sabahta çalıştırmam özel onun için dışarı çıkıp rodaj yapmıyorum ewden sağa sona gitmeye kullanıorum ister istemez ısınıp soğuyor saten
1 dk 1dk 1dkkk :) şimdi sen yanlış anlıyorsun dip gaz yapmıyorum ama gazada yüklenmiyorum demedim :) keisicye kadar oturmuyorum dedim kademe kademe yükleniyorum dedim pistonda boşluk 7 yazıyorsa ve yol aracıysa fazla boşluğun manası ? senin dediğinin aksini iddda etmiyorum demek istediğim şudurki 100 kmde bu hareketi yapmannın manası yok "kırlırsa vardr bi hata" bu yanlış .
tamam yüzeyi yüzeye sürterek birbirlerini çalışır duruma getiriyorlar bunuda anladık :) ama sen şunu yapıyorsun :) biraz daha sert ben daha soft hata kaldırabilir şeklini söylüyorum. ayrıda aleminyum genleştikce sertleşir senin yaptığın şekilde ki rodajlarda çok değil ama forumlardan takip ettiğim kadariyla segman kanal çatlamasına mazur kalanlar var adam böyle böyle yaptık böle oldu diyor laskey racing vivid racing ,ERl performance hepsinde olmuş
dragon07
20-06-2008, 16:01
aracın fazla ısınması istenmez fazla soğuk olmasıda istenmez.şehir içinde kullanılırsa hararet yapar veya yapabilir. ama ben uzun yola çıkarım akşam serinliginde trafik yokken dur kalk yaparım daha rahat bir şekilde ikisini birleştirip süper bir rodaj yaparım.her devir bandında sürerim o aracımı araa kendi şehir içinde gibi hissttiririm:D
aracın fazla ısınması istenmez fazla soğuk olmasıda istenmez.şehir içinde kullanılırsa hararet yapar veya yapabilir. ama ben uzun yola çıkarım akşam serinliginde trafik yokken dur kalk yaparım daha rahat bir şekilde ikisini birleştirip süper bir rodaj yaparım.her devir bandında sürerim o aracımı araa kendi şehir içinde gibi hissttiririm:D
araban ne? ben hayatta öle bişiy duymadım arabayı istop etmeyin diceksin sanırım ya :) sen genleşmenin ne lduğunu anlamadan demin yüklü arabayla yüksüz araba aynı rodaja sahip deildir demedinmi ?
Özgün tamam üç aşağı beş yukarı aynı şeyden bahsediyoruz anladım şimdi..
kesiciye redline girmiyorum demişsin bende tam gaz yaparak redline a gir devir kes demiyorum aman burada yanlış anlaşılma olmasın :)
tam gaz ile hızlanma diyorum
100 km de yapmanın manası olmaması ise tartışılır ... ama 1000-1200 km ler uzun periyortlar.. kimi adam arabayı yola vurduğu zaman 1 haftada yapar onu...
kimi adam şehir içinde belki 2 haftada yapamaz..
neyse önemli değil.. birbirimizi anladığımızı düşünüyorum :)
tecrübe tecrübedir.. siz böyle randıman alıyorum derseniz tamamdır ;)
güzel sonuç ise rodajın tatlı sert yapılacağını diğer üyelerin görmüş olmasıdır. :)
biz en az 10 tane 0 km aracı üzerinde gelen yağ ile bu şekilde rodajladık ..
aralarında scooterlar ve turbodizel araçlarda vardı. hatta segman değiştiren bir arkadaşımın aracıda vardı.. bariz fark olduğunu teyid etti.
arkadaşalarımda en az o kadar basılarak rodajlanan araç biliyor. tabi bilmeleri önemli değil dikkat edilecek noktaları tartıştık sayfalarca.. bu gün iyi görünen yarın tak diye kırılabilir. ama mantığı iyi irdelediğimi düşünüyorum..
Bu arada ilginç bi anektod vermek isterim bir arakadaşım 2001 TDi skoda octavia rodajlamıştı akıllara zarar..
bu resim onun kadranı. 360.000 gibi pert etmişti..
işin garip olanı aynı model araçların asla yokuştan salsalar bile bu sürate ibre dayayamadığı..
0 km araçlarının rodajını nasıl yapacağını düşünen arkadaşlar için hem ömür hem sonuç açısından kafa karıştırıcı olsa gerek :D
http://img361.imageshack.us/img361/855/n6940288863075516653kx4.jpg
.................
eğer Özgün'ün koyduğu fotodan bahsediyosan bazen soğuk çalıştırmada belirli forged pistonlar etek vurabiliyo genleşme, verilen tolerans, pin yerleşimi vs vs yüzünden çok büyük bir sorun değil ama aşmakta mümkün tabi:)
moruk cok fazla yüklüm turbo yapılmışm bir arac ile standart bir arac yada atmosferik yüklenmiş bir arac neden hararet yapsın ki trafikte neden daha fazla ısınsınki suyu ısıtan turbomu trafikte falan anlamıyorum bu dediklerinden hiç bir şey
ben lagunayla da 200 sx lede trafikte cok dolaştım ama hararet yapmadım senin aracının termostatı fan switch i falan düzgün çalışıyorsa neden sorun cıkarsınki arac
hatta yüksek sıkıştırmasından dolayı atmosferik araclar daha fazla sıkıntı cıkartır lar trafikte
kardeş bu çok doğru bir yazı ancak hayati bir eksik var..
egzantrikler yeni ise asla rölantide durma.. en az 2500-3000 devir dönmesi lazım motorun ilk çalıştığı 15 - 20 dakka..
çok çok gariptir devir altında egzantrik loblarına binen yük azalıyor..
buda ince bir konu :)
aklınızda bulunsun..
Rodajda hiç araba kırmadım, demekki hayati bişey değil, egzantrikleride pamuktan yapmıyorlar :)
Kapağı toplarken düzgün şekilde yağlarsan hiç bir şey olmaz.
işte bunu demeyin :)
yeni egzantriklerin ilk kullanım prosedürü kesindir her yerde yazar..
ring seal gibi tartışmalı değildir.
http://www.bseriesparts.com/images/uploads/7589.JPG
thekillingroad
21-06-2008, 04:19
....rodajın mantığı arabanın her deviri görmesidir KESİNLİKLE DİP gaz yapmak yasak ....
1 dk 1dk 1dkkk :) şimdi sen yanlış anlıyorsun dip gaz yapmıyorum ama gazada yüklenmiyorum demedim :)
Kelimelerin kurbanı olduk diyelim o zaman... :)
Bir mesajda gördüm af buyursun hatırlamıyorum kim, detaylı penceredeyim.
İlk çalıştırmada rölantide ısınmasını bekleyin demiş.
Aman diyeyim. cam run-in diye yazdıydım.. onu tamamen kaldırıp çöpe atmış olursunuz, alınacak verim de kaybolur gider.
benzinli ortalama araç için, 15dk kdar 2500rpm'de sabit şekilde gidilecek.. bunu tartışmayalım, aratabilirsiniz. puma-racing'de var yine.
ben 900 adet motor topladım :p
puma-racing'in yazısını okuyun derim, sıkıcı gibi biraz ama, okuyun :)
mototuneusa'in de yazısı motosiklet motorları için genel olarak, yani ciddi anlamda sıkışık çalışan devirli motorlar için. Yani ahmetle benim savunduğum rodaj tipinin sıkışık hazırlanmış araba motorları için sakıncalı olabileceği tezini de çürütüyor.
MEP, adı üstünde, amaca yönelik :D öküz gibi basmamak lazım tabii ki.
otoyoldan kastımız da cruise'a alıp 120kmh ile gitmek değil.
otoyol tüm bu ara hızlanmaları tehlikesizce gerçekleştirebilmek için ideal. rodaj süresince tüm viteslerde alt orta devir fulll throttle gerekli. 5. viteste bunu şehir içinde yapamazsınız.
Honda ile ilgili kağıda (nedir bilmiyorum) kesinlikle katılmıyorum. 200miles demiş 3500rpm.. çok geç artık o rpm'lere önceden çıkılmalı.. hangi honda 4000rpm de bitiyor?
metallerin katettiği yol, sürtünme ile ilgili Ahmet güzel örnek vermişti.. Rodaj 2000km sürmez. :)
BMW de M6 için 1500km sakın aman dip gaz vs diyor.. firmaların neden böyle dediğini de ufaktan anlatmıştı Ahmet sanırım ;)
neyse, geç kaldım biraz ortadan daldım
hadi iyi geceler :D
dragon 07 gercekten komik olmuş bu mesajın:):)
dragon07
21-06-2008, 17:33
arabam polo9n LPG li.aktepe sen kimsin hayatında kaç tane araba motoru yaptın olayı kişiselleştirme.motor böl mezunuyum,üniversitede otomotiv okudum aslanım.birmotta alfa romeo quantumda rally araçları yaptı,draglara araç hazırladık.senin yaşın kaç moruk?çok mu büyüksün.büyük olmanda önemli değil içinde adam olmadıktan sonra.
biri motor dynosu alsında sorun kalmasın orda sabaha kadar oturur yaparız rodajı:)
KSK-VTEC
21-06-2008, 19:27
arabam polo9n LPG li.aktepe sen kimsin hayatında kaç tane araba motoru yaptın olayı kişiselleştirme.motor böl mezunuyum,üniversitede otomotiv okudum aslanım.birmotta alfa romeo quantumda rally araçları yaptı,draglara araç hazırladık.senin yaşın kaç moruk?çok mu büyüksün.büyük olmanda önemli değil içinde adam olmadıktan sonra.
Bilal fazla motor yapmamıştır herhalde iki elin 10 parmağını geçmemiştir ;)
Eski NİF 11'i duymuşsundur belki bilal onun eski sahibi
thekillingroad
21-06-2008, 20:20
Ya ne diye sen kaç motor topladın muhabbeti dönüyor anlamış değilim ben.
Konu rodaj.
Arabayı kırmamak mı konuşuluyor? Yoksa rodajdan nasıl ekstra verim alınacağı mı?
50 tane motor toplarım, hepsinin rodajını yaparım, arabaların hiçbiri erkenden kırılmaz. Bu benim iyi rodaj yaptığımı falan mı gösterir? Hayır, sadece hayvanlık yapmadığımı gösterir o kadar.
Benim takıldığım nokta şu.
fabrikadan yeni çıkmış bir araç ile motoru yeni toplanmış bir aracın rodajının aynı olmaması gerektiği. bu bazen karışabiliyor.
yeni teknoloji motorlarda zaten bahsedildiği gibi sızdırmazlık için gerekli olan yüzey alışmasının ilk çalıştırma ve denemelerde büyük oranda halledildiğini düşünüyorum.
metal işlemenin temel kurallarından birini söylemek gerekirse. ilk önce kaba bir işleme ve sonrasında işleme hassasiyetinin arttırılarak her aşamada daha az talaş kaldırılmasıdır. bu hem mikro çatlakları önlüyor hemde yüzey kalitesini arttırarak parçanın ömrünü arttırıyor.
rodajda da aynı şey geçerli. ilk aşamada tepelerden buyuk oranda talaş kalkar. bu dönem genel olarak buyuk oranda yeni motorlarda fabrika tarafından yapılır. Bu prosesin gerçekleşmesi için motorun yüksek(bahsedildiği gibiaralıklı yüklemeler yeterli) yüklerle çalıştırılmasına gerek yoktur. ki çok sıkıştırmak zaten yeni parçalar için sorun yaratır. bu işlem sonunda parçanın üzerinde ömrü boyunca çalışacağı yüzey buyuk oranda oluşmuş olur. sonra sıra üreticilerin israrla basmayın ve sakin kullanın dediği evreye gelir. bu evrede artık yüzey kalitesinin maksimum olması için gerekli çok küçük aşınmalar gerçekleşir. bunu tornalamadan sonraki taşlama işlemine benzetebiliriz. bu işlemden sonra da silindir yüzeyi ömrünün geri kalan buyuk bolumunde bu şekilde çalışacaktır. sonrasında da zaten yağ değişimi ile yüzeyin daha fazla aşınması önlenir.
sanırım herkesin dediği ve savunduğu bu yönde fakat ahmetin söylediklerine bzen katılmadığım noktalar bu evrelerin hangi uzunlukta olduğu ile alakalı. ahmet sanırım ilk evrenin araç satın alındıktan sonra da devam edip bikaç yüz km daha uzadığını söylüyor. ama bence bu evre çok daha kısa ve biz aracımızı kullanmaya başlamadan sona eriyor. bundan sonraki dönemde motor ömrünün uzunluğu için fabrikanın dediği gibi çok az sıkıştırarak silindir yüzeylerinin son halinin oluşturulması gerek. zaten bu sıralarda fabrikanın motor ömrünün yaında düşündüğü bikaç paramatre var olduğundan ilk bilmem kaç bin hiç basmayın diyorlar.
bu arada adamlar fabrikada ilk yüklemeyi yaptıktan ilk evreyi tamaladıktan sonra yağ değiştiriyorlar mı bilmiyorum. burası cidden kritik nokta. eğer değiştiriyorlarsa yeni motorlarda bence bize sadece bikaç bin km sabredip sonrasında yağ değişimi yaparak tempoyu yüksek tutmak kalıyor diye düşünüyorum.
bu yağ değişim olayını bi arkadaşıma sorucam tam detayını bilmiyorum. türk traktör ve otosan motor yapımında bilgi sahibi biri. eminim bişiler biliyodur.
ha aksi takdirde hiç yağı değişmemiş yeni bir otomobili de yükleyerek kullanmak hiç mantıklı gelmiyor. fabrika bu yüzden basmayın lan diyor olabilir:)
bir de segman dışında yataklar başta olmak üzere diğer hareketli parçaların rodajı var.
açıkçası yatak yağlama bilimi çok geniş bir konudur. yağ seçimi hayati rol oynar. dinamik statik yağlama koşulları karşılandığı sürece sorun olmaz diye düşünüyorum ki bunu gunumuzde üreticiler aşmış görünüyorlar. bize sadece henüz çok yeniyken aşırı yüklenmemek kalıyor. zaten yağlamayı çok iyi sağlayan tasarımlar sözkonusu.
tekrar belirtiyim bu bahsettiklerin yeni motorlar için. toplanmış motorlarda evrelerin uzunlukları farklılık gösterecektir elbet. işleme kalitesine göre de değişecektir.
bu arada kimseye karşı yazmadım bu mesajı yanlış anlaşılmasın. kendi aracımı fabrikanın dediği gibi kullandığımı da belirtiyim.
thekillingroad
21-06-2008, 21:18
Ya bu ahmetle söylediklerimizi fabrikanın söylemesini bekleyemeyiz.
Kitapçığa yazacak adam..
Alt orta devirlerde tam gaz yapın, 200km'de yağ değiştirin..
hadi canım..
Millet bunu okudumu anasını beller o motorun, yağı falan da değiştirmez. O kadar:)
Maxiboost
21-06-2008, 22:00
Şu az rodaj olayını 206 quiksilverda denemistm, ilk 500 km gayet normal fazla yuklenmeden genelde 3500 4000d/d ları gorup ayni zamanda kompresore bındırerek devam ettım 250km bıraz tempoyu arttrdım sonra film koptu :D allah ne verdıyse bastım 40bın km cıvarlarhnda yağ eksıltme performans kaybı sabahları hafıften beyaz duman vardıb Bu arada 1500kmde yağ ve filtresi degsmisti
.......bir de segman dışında yataklar başta olmak üzere diğer hareketli parçaların rodajı var.
açıkçası yatak yağlama bilimi çok geniş bir konudur. yağ seçimi hayati rol oynar. dinamik statik yağlama koşulları karşılandığı sürece sorun olmaz diye düşünüyorum ki bunu gunumuzde üreticiler aşmış görünüyorlar. bize sadece henüz çok yeniyken aşırı yüklenmemek kalıyor. zaten yağlamayı çok iyi sağlayan tasarımlar sözkonusu..........
Yatak rodajı olmaz..
rodajın bir kısmı yatak alıştırmak için yapılıyor sanıyorsanız gayet yanlış yoldasınız.
her komki olan şeyi burda belirtmek mi gerekiyor?
bilader hava atma burda herkesin neolduğunu bilmeden konuşma senin rodaj sekline katlmıyoruz basşka derdin ? adam psiton firması benim rodajımı böle yapın diyor tike tike yapıcaksın
YA PARDONDA BAŞLARIM FABRİKANIZA HA Fabrikasyon motora rodaj yapan kim ya ?
sonrtadan toplanmış motordan bahsediyoruz
http://www.bseriesparts.com/images/uploads/7589.JPG baqin Cp piston dünyada ilk 3 içinde piston firması böle oluca diyor ? eeeeitiraz ? yatağın rodajı nasılk olmaz ben onu anlamadım kimin nekadar neyi topladığını beni bağlamaz 200 topla sanayideki ustada 200 tane tropluyor :) beni bağlamıyor uzun ömür için yapıcan bilader rodaj yarış içinse yapma nasıl olsa söküceksin FABRİKASYNO MOTORDAN BAHSETMİYORUM! yeter canım sıkıldı aynı şeki papağan gibi tekrarlamaktan
ya traktör felan diolar beyler YOL arabası yapmıyorsunuz sahin doğan yada opel astra o bu şu deil forged pistonlu silikon oranı düşük ve dana gibi genleşen pistonlardan bahsediyoruz ne fabrikası ya motoru bölümü ? yahu adam benim motoruma rodaj yapıcaksın diyip motor yolluyor crowforddan sen ondan iyi biliyorsun onu anladık piston fdirmasındandamı ii biliyorsun yaa bırakın allah aşskına canım sıkıldı bu salak muhabbet sewiye meviye kormaz hale geldi ada mgelmiş 300 motor topladım banane artkadaşım banane senin motor toplamandan ben uzun ömür düşünüyorum yapıcaksın diorum sen topla yapmıcaksın de banane. insanları 1 aşalamadan öce düşününde kimin kim olduğunu ondan sonra buraya yazın yeter ver boşluğunu ozaman yapmasın adamlar rodaj
la grup N arabanın hazırlamasında ne sorun var :) draglara araba hazırladında kaçı 1 oldu ?sTR de Cidddi şekilde 1 tek drag arabası yok selehattin vardarlının arabası hariç
görelim beygirli arabalarınızı çıkarın koyun ortaya dynolarıyla hadi konuşmak yaptım etttim topladım ucuyor demek kolay Ula adam Rally artttan komple araba getirdi 5 km motoru bittti sen ben toplamışım ne fark eder biticem derse o biter sen istediğin kadar anır yay kopar subab keser segman döner yatrak sarar gider bilader ciddi hazırladığınız 1 söleyin bana orjinal motor deil forged motor kaç km gitttin kaç saat gazladın ne yaptın ne etttin söleyin bilelim ya bizim gibi ezikler sizin gibi saheserlerin eserlerini görmekten çok mutluluk duyucak hadi! lafla peynir gemisi yürümez hepsini test etttim! atmosferik 13.5 skıştırmalsıınıda turbo olup 2.7 bar basanınıda ? ömürlerinide canlarınıda fiat abart topladın nasıl topladın sen öyle yahu ya fiat abart takımı derki her yarıştan sonra yataklar yağ pompası ıvır zıvır değişir. sen hala öle böle diosun.
SORU ŞU arabanızı neiçin yağtığınıza karar verin pist yarışı ? drag ? Street/race?
onadan sona burda yazıları yazın
B.Aktepe
22-06-2008, 09:15
özelden msg attım. olayı büyütme bence gereksiz atışma:) okuduğumuz okulları da yaptığımız drag arabalarını da çarpıştırmayalım konu uzamasın rodaja devam edelim:)
benim kim olduğumu ne yaptığımı bilen bilir. foruma devam.
B.Aktepe
22-06-2008, 09:21
Ya ne diye sen kaç motor topladın muhabbeti dönüyor anlamış değilim ben.
Konu rodaj.
Arabayı kırmamak mı konuşuluyor? Yoksa rodajdan nasıl ekstra verim alınacağı mı?
50 tane motor toplarım, hepsinin rodajını yaparım, arabaların hiçbiri erkenden kırılmaz. Bu benim iyi rodaj yaptığımı falan mı gösterir? Hayır, sadece hayvanlık yapmadığımı gösterir o kadar.
"50 motor topla,rodaj yap,erkenden kırılmasın ve başarı elde et" bence bunu yapan herkimse iyi usta olduğunu iyi motor toplandığını ve iyi rodaj yaptığını gösterir. eğer ki birde yaptığı araçlarla herhangi bir organizasyonda başarı kazanıyorsa.
hayvanlıkla ne ilgisi var? şimdi ben rodaj yaparken yanlış yatak boşluğu yüzünden yatak sararsam bu benim hayvanlığım mı oluyor? ya ölçülen alette hata ya gözde hata ya da bilgisizliktir. hayvanlık değildir.
YA PARDONDA BAŞLARIM FABRİKANIZA HA Fabrikasyon motora rodaj yapan kim ya ?
sonrtadan toplanmış motordan bahsediyoruz
http://www.bseriesparts.com/images/uploads/7589.JPG baqin Cp piston dünyada ilk 3 içinde piston firması böle oluca diyor ? eeeeitiraz ? yatağın rodajı nasılk olmaz ben onu anlamadım kimin nekadar neyi topladığını beni bağlamaz 200 topla sanayideki ustada 200 tane tropluyor :) beni bağlamıyor uzun ömür için yapıcan bilader rodaj yarış içinse yapma nasıl olsa söküceksin FABRİKASYNO MOTORDAN BAHSETMİYORUM! yeter canım sıkıldı aynı şeki papağan gibi tekrarlamaktan
ya traktör felan diolar beyler YOL arabası yapmıyorsunuz sahin doğan yada opel astra o bu şu deil forged pistonlu silikon oranı düşük ve dana gibi genleşen pistonlardan bahsediyoruz ne fabrikası ya motoru bölümü ? yahu adam benim motoruma rodaj yapıcaksın diyip motor yolluyor crowforddan sen ondan iyi biliyorsun onu anladık piston fdirmasındandamı ii biliyorsun yaa bırakın allah aşskına canım sıkıldı bu salak muhabbet sewiye meviye kormaz hale geldi ada mgelmiş 300 motor topladım banane artkadaşım banane senin motor toplamandan ben uzun ömür düşünüyorum yapıcaksın diorum sen topla yapmıcaksın de banane. insanları 1 aşalamadan öce düşününde kimin kim olduğunu ondan sonra buraya yazın yeter ver boşluğunu ozaman yapmasın adamlar rodaj
la grup N arabanın hazırlamasında ne sorun var :) draglara araba hazırladında kaçı 1 oldu ?sTR de Cidddi şekilde 1 tek drag arabası yok selehattin vardarlının arabası hariç
görelim beygirli arabalarınızı çıkarın koyun ortaya dynolarıyla hadi konuşmak yaptım etttim topladım ucuyor demek kolay Ula adam Rally artttan komple araba getirdi 5 km motoru bittti sen ben toplamışım ne fark eder biticem derse o biter sen istediğin kadar anır yay kopar subab keser segman döner yatrak sarar gider bilader ciddi hazırladığınız 1 söleyin bana orjinal motor deil forged motor kaç km gitttin kaç saat gazladın ne yaptın ne etttin söleyin bilelim ya bizim gibi ezikler sizin gibi saheserlerin eserlerini görmekten çok mutluluk duyucak hadi! lafla peynir gemisi yürümez hepsini test etttim! atmosferik 13.5 skıştırmalsıınıda turbo olup 2.7 bar basanınıda ? ömürlerinide canlarınıda fiat abart topladın nasıl topladın sen öyle yahu ya fiat abart takımı derki her yarıştan sonra yataklar yağ pompası ıvır zıvır değişir. sen hala öle böle diosun.
SORU ŞU arabanızı neiçin yağtığınıza karar verin pist yarışı ? drag ? Street/race?
onadan sona burda yazıları yazın
Özgün bana tepki gösterdin sanırım? benim bahsetmek istediğim sadece bu iş yeni otomobillerde nasıl olabileceğiydi. yarış motoru rodajı hakkında en ufak bişi söylemedim zaten.
Bu arada ahmet yatak derken kaymalı yatak mı yoksa yuvarlanmalı yataktan mı bahsediyorsun anlamadım. yağ filmi var diye aşınma olmaması sözkonusu değil. zaten dediğim gibi üretim hassasiyetinin ve kalitesinin bu kadar arttığı bir dönemde yatak boşluğu ile orantılı aşınmalar olacaktır.
sana göstermedim ömercim :) yağ filmi deil o nitrit nitrittte sürtünmeyi sadece aza indirmek için olusucak ısıyı azaltmak için :)
Özgün tepkiyi bana mı gösterdin bende anlamadım :D
yinede yazalım yanlış bir kelime kullanmadığımı düşünüyorum ..
verdiğin resimdeki CP pistons un verdiği rodaj önergesine itirazım var mı diye soruyorsan evet.. itirazım var.. tam doğru değil ve use honda oil filiters gibi yanlı bir yaklaşımı var..
fiat abarth takımıda yataklardaki tasarım eksikliğini fark ettiğinden dolayı her seferinde yeniden değiştiriyordur.. özel yatak yaptırmak her yarıştan sonra değiştirmekten daha pahalıya gelir heralde..
dikkat ederseniz muhabbeti yataklara çekmeye çalışıyorum.. yererince piston segman konuştuk :)
Ömer kaymalı yuvarlanmalı yatak terimini tam anlamadım ..
ancak düşündüğüm zaman motor yataklarının hem kayma hem yuvarlanma haraketini aynı anda yaptığını görüyorum bu dediğini açıklamadan kesin konuşmak istemem..
aşınma konusuna gelince evet aşınmaz..
bir yatak sadece aşağıdaki durumlarda aşınır ;
*Motor ilk çalıştırılıp yağ basıncı oluşurken
*Motor yüksek devirde stop edip rölantiye kadar kendi düşsün diye beklerken
*uygun olmayan yataklar varsa yüksek devirlerde.
*motor yağında pislik vs varsa.
*Yatakların montajı adam akıllı olmadıysa.
bir arkadaş egzantriklerini iyi yağlar ise motor toplarken egzantrik rodajına gerek olmadığını ima etti
şimdi egzantrik ile silindir kapağı arasına konulan bir yatak var mı ?
adamlar onca özel motor toplama yağları ile (assembly lube) motor toplayıp egzatnrik rodajı yaparken siz belki yağdanlık ile motor yağı yedirerek ve rölantide bekleyerek yapılacak hatalardan en büyüğünü yaparken; milyarlık silindir kapağının egzantrik yataklarını ve egzantriklerinizi düşünmüyorsunuzda neden değişimi pahalıya gelmeyen ve özel durumlar dışında hiçbir koşulda aşınmayan krank ve kol yataklarını alıştırmaya çalışıyorsunuz bilmiyorum..
motor yağ basıncını ürettiği anda yağın kendisi yataklara dolar ve metal metal temasını keser.
herşey süper ise yataklar aşınmaz..
eğer herşeyin süper olmayacağını tartışırsak bu konunun bir amacı yok... zira konu rodaj ve ben buna istinaden rodajda yataklar alışmaz diyorum.
Özgün tepkiyi bana mı gösterdin bende anlamadım :D
yinede yazalım yanlış bir kelime kullanmadığımı düşünüyorum ..
verdiğin resimdeki CP pistons un verdiği rodaj önergesine itirazım var mı diye soruyorsan evet.. itirazım var.. tam doğru değil ve use honda oil filiters gibi yanlı bir yaklaşımı var..
fiat abarth takımıda yataklardaki tasarım eksikliğini fark ettiğinden dolayı her seferinde yeniden değiştiriyordur.. özel yatak yaptırmak her yarıştan sonra değiştirmekten daha pahalıya gelir heralde..
dikkat ederseniz muhabbeti yataklara çekmeye çalışıyorum.. yererince piston segman konuştuk :)
Ömer kaymalı yuvarlanmalı yatak terimini tam anlamadım ..
ancak düşündüğüm zaman motor yataklarının hem kayma hem yuvarlanma haraketini aynı anda yaptığını görüyorum bu dediğini açıklamadan kesin konuşmak istemem..
aşınma konusuna gelince evet aşınmaz..
bir yatak sadece aşağıdaki durumlarda aşınır ;
*Motor ilk çalıştırılıp yağ basıncı oluşurken
*Motor yüksek devirde stop edip rölantiye kadar kendi düşsün diye beklerken
*uygun olmayan yataklar varsa yüksek devirlerde.
*motor yağında pislik vs varsa.
*Yatakların montajı adam akıllı olmadıysa.
bir arkadaş egzantriklerini iyi yağlar ise motor toplarken egzantrik rodajına gerek olmadığını ima etti
şimdi egzantrik ile silindir kapağı arasına konulan bir yatak var mı ?
adamlar onca özel motor toplama yağları ile (assembly lube) motor toplayıp egzatnrik rodajı yaparken siz belki yağdanlık ile motor yağı yedirerek ve rölantide bekleyerek yapılacak hatalardan en büyüğünü yaparken; milyarlık silindir kapağının egzantrik yataklarını ve egzantriklerinizi düşünmüyorsunuzda neden değişimi pahalıya gelmeyen ve özel durumlar dışında hiçbir koşulda aşınmayan krank ve kol yataklarını alıştırmaya çalışıyorsunuz bilmiyorum..
motor yağ basıncını ürettiği anda yağın kendisi yataklara dolar ve metal metal temasını keser.
herşey süper ise yataklar aşınmaz..
eğer herşeyin süper olmayacağını tartışırsak bu konunun bir amacı yok... zira konu rodaj ve ben buna istinaden rodajda yataklar alışmaz diyorum.
kaymalı yatak kısaca şu an motorlarda kullandığımız yataklardır,yuvarlanmalı yataklar ise kısaca rulmandır, silindirik iğne vs vs tanım vs yazmadım direk örnek
yataklar aşınmaz lafına bende takıldım sana yüzlerce foto koyabilrm 7 8k milde yüksek güçlü motorlardan çıkarılmış yatakların nasıl olduklarını gösterebilirm, tabi krank/yatak uyumu burada önemli ama belirli şartlarda belirli şeyleri göze almak gerekiyor ki bu motorlar ciddi kaliteli yataklar billet krank vs kullanılarak toplanan, silndir başına 200 300 hp gibi güçleri görebilen motorlar hesap et artık nasıl bir yüke maruz kaldıklarını hala aşınmaz diyosan bişi diyemiyorum
bana göre krank/kol yatağı egzantrikten daha önemlidir tabiiki egzantrik rodajıda uygun şekilde yapılmalıdır ama yatakların aşınmaz vs demene bi anlam getiremedim
http://i51.photobucket.com/albums/f358/Dsummer2/MiscPics3-2.jpg
http://i51.photobucket.com/albums/f358/Dsummer2/MiscPics3-1.jpg
kompresyonu vs sağlıklı olan bi mtordan 5k mil sonra sökülen yataklar yatak sarma vs bişi yok hala aynı gücü verebiliyordu
yuvarlanmalı yatakta dediğin gibi aşınmaz olmaz bozulma olur. bu da ömür hesabından zaten bilmemkaç guvenlik katsayılı şekilde seçilir. yuvalanmalı yatak bildiğimiz rulmandır zaten.
kaymalı yataklarda da yani bildiğimiz krank kol bağlantıları gibi.
hımm..
Msupra kaç hp ortalama ? zira Özgün 5 defa sökülüp bakıldığını ve çizik bile olmadığını söyledi.
öyleyse neden aşınmamış bunlar :) araçta 23 bin km yapmış sanırım bende burdan duyuyorum..
Yuvarlanmalı yatağı yani rulmanı geçelim zaten rulmanın rodajı olmadığını hepimiz biliriz.
motordaki yataklarda aşınmaz demeye devam ediyorum.
gerçekten sindirdim bu konuyu kendim bizzat baktım yataklara birçok motordan çıkan yataklara..
güçlü motordaki aşınma sorunları ise ince hesap işleri..
sizde anlayacaksınız bunu.. :)
ingilizce biliyorsanız şuna 2 saatinizi ayırırmısınız ?
dünya üzerinde daha iyi açıklayan bir kaynak yok zira.. yine bizim motoman döktürüyor :D
ama dikkat ! konu uzun ve atlaya atlaya ve sindirmeden okursanız hiçbir anlamı yok..
ama olayı görünce yataklar konusuna bakışınız değişecek ;)
http://mototuneusa.com/circular_logic.htm
http://i51.photobucket.com/albums/f358/Dsummer2/MiscPics3-2.jpg
http://i51.photobucket.com/albums/f358/Dsummer2/MiscPics3-1.jpg
Msupra mı bu ?
Main bearing capslar çok güzelmiş özel üretim sanırm :)
bu arada dikkat ettiniz mi ?
2. resimde yataklar sırası ile dizildiyse sağ taraftakiler soldakilerden daha fazla aşınmış..
işte bunun sebebide verdiğim linkte var :)
hımm..
Msupra kaç hp ortalama ? zira Özgün 5 defa sökülüp bakıldığını ve çizik bile olmadığını söyledi.
öyleyse neden aşınmamış bunlar :) araçta 23 bin km yapmış sanırım bende burdan duyuyorum..
Yuvarlanmalı yatağı yani rulmanı geçelim zaten rulmanın rodajı olmadığını hepimiz biliriz.
motordaki yataklarda aşınmaz demeye devam ediyorum.
gerçekten sindirdim bu konuyu kendim bizzat baktım yataklara birçok motordan çıkan yataklara..
güçlü motordaki aşınma sorunları ise ince hesap işleri..
sizde anlayacaksınız bunu.. :)
ingilizce biliyorsanız şuna 2 saatinizi ayırırmısınız ?
dünya üzerinde daha iyi açıklayan bir kaynak yok zira.. yine bizim motoman döktürüyor :D
ama dikkat ! konu uzun ve atlaya atlaya ve sindirmeden okursanız hiçbir anlamı yok..
ama olayı görünce yataklar konusuna bakışınız değişecek ;)
http://mototuneusa.com/circular_logic.htm
bu msupra diil ağzımdan msupra lafı çıktımı?
motoman rodajını çok çok okudum zaten biliyorum ve kısmi olarakta "belirli" motorlarda yapılmasını isterim
yataklar aşınmaz diyosun bişi demiyorum devam et böle bilmeye herşey teori gibi olmuyo maalesef tamam ilk başta kuru sürtünme olucak sonra yarı sıvı sürtünme(yada yarı kuru şu an çok düşünemiyorum) sonra sıvı-sıvı sürtünme olucak iyi güzelde yatak yüzeyi düzgünlüğü o kuru sürtünmede kalkan yada kalkabilecek yatak/krank malzemeleri kirlenen yağ yada şöle diyim sıcaklık sonucu belki molekuler yapısı bozulabilecek yağ vs vs yatak aşınmasına neden olacak bu böle bişi ki aynı zamanda her ne kadar boşluklı egzantrik bir yapıda olsa krank-yatak arasında buda belirli temasa neden olabilecek uygun koşullarda
eğer sen aşınma yok diyosan sürtünme olmaması lasım bunu buradan çıkarabilirim sanırım ilk çalıştırmadan vs sonra ki şuda var accumulator vs kullanarak ilk çalıştırmadada yataklara istediğim belirli oranda yağ basıncını sağlarım o zaman benim yataklarım sürtünmeden yoksun olarakmı çalışacak sadece sıvı sıvı sürtünmemi olacak
Msupra mı bu ?
Main bearing capslar çok güzelmiş özel üretim sanırm :)
bu arada dikkat ettiniz mi ?
2. resimde yataklar sırası ile dizildiyse sağ taraftakiler soldakilerden daha fazla aşınmış..
işte bunun sebebide verdiğim linkte var :)
msupra diil bu motor bi daha yazıyım ve rodajıda motoman rodajı ile yapılan bi motor
capsler billet
ben sıkıldım bu salka yorumlardan adam Cp yi beyenmedi adamın ordaki makalesinde sölediğin söleyeyim keisnlikle yan sanayı yada basıncını yükseltir diye iddda edilen yağ filitrelerini kullanmayın diyor sen süpersen açalım sana ahmet pistons Adam beim RODAJIMI BÖYLE YAPıCAKsın diyor yapmak zorundasın :) o kocaman bi piston firması ve wisecodan kaliteli diye kullanıyorlar honda pistonu diğe öyle Subaru olsaydı rodaj yapmayın demiceklerdi :) sölediğimiz gibi rodaj gerekir istediğin kadar gerekmez desende :)
200 tane motor yapmış arkadaşın arabalarını neolduğunu merakediyorum normal binek arabamı yoksa yarış arabasımı :)
Dünyanın en ileri düzeyde meteryali trimetal diye adlandırıldığımız yatakalr super 1600 ve 2000 lerin yatakları da bu şekildederrir heryarış sonunda değişir istersen mail atalım abart a sana sölesinler yada burdakaileri gel gör kendileri değiştitriyor yatkarı biter gücten ve devirden yatak biter boşuna kendini kandırma dıostum sennanın da verdiği yatakları görüyorsundur umarım
dah aiyi bi kalite için coated ama kesinlikle YÜKSEK BEYGİR VE DEVİR DÖNEN ARABALaRIN YATAKLARI aŞInır ! kusura bakma ahmet
bu klasik bişeydir mil/yatak tasarımında mutlaka biri aşınan olacaktır bu mil olması istenmez değişimi maliyeti daha pahalıdır bunun yerine yatak aşınan eleman olarak seçilir yatak aşınmıyosa milin aşınması gerekir mil, aşınmıyosa yatak aşınması gerekir
makine elemanlarında yapılan o kadar hesap boşunamı?:S
birbiriyle veya birbiri uzerinde calisacak metal yuzeylerde alisma sureci OZ unda dedigi gibi saglikli kullanim omru acisindan vazgecilmezdir. bu sirf motorda degil sanzimanda,baski balatada, differansiyel, turbo ve sadece arabalarda degil butun makinalarda cok onemlidir.
motor rodajinda en onemli alismasi gereken parca segmandir. onun haricinde de calisan butun parcalarda bu surec gecerlidir. piston, pin, yatak, krank vs. ama diger bir arkadasin dedigi gibi egzantrik rodaji da cok cok onemli bir durumdur, mutlaka yapilmasi gerekir. yoksa looblarda asinma meydana gelir.
yani rodaj cok cok onemli bir surectir ve mutlaka yapilmalidir.
ben sıkıldım bu salka yorumlardan adam Cp yi beyenmedi adamın ordaki makalesinde sölediğin söleyeyim keisnlikle yan sanayı yada basıncını yükseltir diye iddda edilen yağ filitrelerini kullanmayın diyor sen süpersen açalım sana ahmet pistons Adam beim RODAJIMI BÖYLE YAPıCAKsın diyor yapmak zorundasın :) o kocaman bi piston firması ve wisecodan kaliteli diye kullanıyorlar honda pistonu diğe öyle Subaru olsaydı rodaj yapmayın demiceklerdi :) sölediğimiz gibi rodaj gerekir istediğin kadar gerekmez desende :)
200 tane motor yapmış arkadaşın arabalarını neolduğunu merakediyorum normal binek arabamı yoksa yarış arabasımı :)
Dünyanın en ileri düzeyde meteryali trimetal diye adlandırıldığımız yatakalr super 1600 ve 2000 lerin yatakları da bu şekildederrir heryarış sonunda değişir istersen mail atalım abart a sana sölesinler yada burdakaileri gel gör kendileri değiştitriyor yatkarı biter gücten ve devirden yatak biter boşuna kendini kandırma dıostum sennanın da verdiği yatakları görüyorsundur umarım
yahu ne alaka.
katılmıyorsam saygı gösterirmisin ?
salak yorum vs.. gerek yok yazdıklarına ?
Bu konunun ilk mesajındaki soru neydi biz nerelere geldik gayet güzel giderken şimdi germeyelim birbirimizi.. faydalı konu zira :)
bu arada sanki top fuel dragster hazırlıyoruz..
aşınmanın nedenlerini biliyorum.. mümkündür bunlarda bu nedenlerden bazıları sonucu bu hale gelmiş olabilir..
ama bu yatakların hangi prensiple çalıştığını değiştirmez :)
ben iyi hesap edilmiş bir motorun yataklarında sorun oluşabileceğini düşünmüyorum..
sizede saygı duyarım..
yahu ne alaka.
katılmıyorsam saygı gösterirmisin ?
salak yorum vs.. gerek yok yazdıklarına ?
Bu konunun ilk mesajındaki soru neydi biz nerelere geldik gayet güzel giderken şimdi germeyelim birbirimizi.. faydalı konu zira :)
bu arada sanki top fuel dragster hazırlıyoruz..
aşınmanın nedenlerini biliyorum.. mümkündür bunlarda bu nedenlerden bazıları sonucu bu hale gelmiş olabilir..
ama bu yatakların hangi prensiple çalıştığını değiştirmez :)
ben iyi hesap edilmiş bir motorun yataklarında sorun oluşabileceğini düşünmüyorum..
sizede saygı duyarım..
nasıl bir prensiple çalışıyor acaba? kaymalı yataklar açıklayabilirmisin biraz daha?
üstadım linki verdim okumuş olsanız bu soruyu sormazdınız tahminim :)
sen kağıt biz gerçekte bunları uyguluyorus bizde deil koskoca amerika avustrlya ingiltere uyguluyor sen Cp ye Saygı göstermiyorsan sana neden saygı gösterelim ?
Metal metali aşındırır senin sölediğine göre fabrika çıkısı gclerin hepsinin sapa sağlam olması gerekir bütün arabalar subaru ewo honda opel vw ıvır zıvır hiçbirinin yatak sarmaması lazım ama sarıyorlar nedenini açıklarmsıın ? yağlama sorunu var osu var busu var yağını değiştirmemiş çişi kakası gelmiş dortum bu bahaneler bitmes rodajsız araba olmaz kendini kandırma
Linkeler bilgiler okunur ama gerçekten hayatın okadar toz pembe olmaduğuda bilir arkadaşım adam yazmış 1000whp supra ya 5 bin milde bir yatak değiştirin :) eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee sen ne yaazaran yaz adamın başına 1-23-4 10 20 kere gelmiş onmdan iyi bilemesssin deneyimle sabnitlenmiş seyleri söyledim anlattıtm hayır wiseco böyle yazıyor diorsun bi abim derdiki kitap aptali olma deneyimlerindende ders al :) hayal dünyasında toz bpembe yasama
üstadım linki verdim okumuş olsanız bu soruyu sormazdınız tahminim :)
ben motomani falan sormuyorum sana, bana kaymalı yatakların herhangi bi tanesinin yada içten yanmalı motorlarda kullanılanın çalışma prensibini anlat onu istiyorum?
değiştiriyorum yada,
X motorunda Y yataığını kullanıyoruz 500hpde 80k km ömür ile kullanılabiliyo 1000hp de bu ömür 10k ya iniyo yatak aynı yatak blok aynı blok yağlama aynı yağlama ilk çalıştırma vs aynı max devir aynı neden ömür azalıyor?
sen kağıt biz gerçekte bunları uyguluyorus bizde deil koskoca amerika avustrlya ingiltere uyguluyor sen Cp ye Saygı göstermiyorsan sana neden saygı gösterelim ?
Metal metali aşındırır senin sölediğine göre fabrika çıkısı gclerin hepsinin sapa sağlam olması gerekir bütün arabalar subaru ewo honda opel vw ıvır zıvır hiçbirinin yatak sarmaması lazım ama sarıyorlar nedenini açıklarmsıın ? yağlama sorunu var osu var busu var yağını değiştirmemiş çişi kakası gelmiş dortum bu bahaneler bitmes rodajsız araba olmaz kendini kandırma
kağıtta uyguladığımı nerden biliyorsun ? bende emek harcadım kendi çapımda.
ben karşımda plastigauge ölçümünü mikrometreden hassastır yazan
alüminyuma metal değildir diyen ve tüm bunları burası Techturkey değil 2. 3. sınıf paylaşım forumlarında gibi ;
"aleminyum" "mikron metre" vb. tarzda yazan biri olduğun halde saygıda kusur etmemeye çalıştım..
yazarak anlatarak orta yolu bulmak istedim..
e şimdi sen bana saygı göstermem diyor ve bunları yazıyorsan ayıp sana.
mesajında sorduğun soruya gelince..
yatak sarmasının nedenlerini bir sayfa önce yazdım papağan gibi tekrarlamak istemiyorum.
bahanelerde biter.. zira bahaneler belli..
ben motomani falan sormuyorum sana, bana kaymalı yatakların herhangi bi tanesinin yada içten yanmalı motorlarda kullanılanın çalışma prensibini anlat onu istiyorum?
değiştiriyorum yada,
X motorunda Y yataığını kullanıyoruz 500hpde 80k km ömür ile kullanılabiliyo 1000hp de bu ömür 10k ya iniyo yatak aynı yatak blok aynı blok yağlama aynı yağlama ilk çalıştırma vs aynı max devir aynı neden ömür azalıyor?
cevap basit yağ boşluğu yeterli değil..
birde o billet steel caps ları neden kullanıyorsanız o nedenle 10k ya iner.
çalışmasına gelince.. yağ ile çalışır yağ pompası yağı krank ana yataklarına bastığı anda yataklara verilmiş yağ boşluklarına yağ dolarak metal metal temasını keser.
yağ burdan krank kol yataklarına geçer ve aynı işi burda da görür...
detay çalışma prensibi burda anlatılmaya gelmez zira uzun .. doğru kelimeleri seçerek ve herkese faydası olacak şekilde güzel bir mesajla yarın öbürgün yazarım istenirse..
ben insan gibi yazdım bi arkadaşın çktı yok öedir böledir 500 motor topladımda şöle böle Aleminyumdurda metaldir ama sen pistonun neden yapıldığnı bilmediğini görüyordum ondan dolayı dedimki döküm metal ıvır zıvır deildir aleminyumdur forrgeddir dövülmüş aleminyumdur dedim poekiiiiiiiiiii
senin micrometreni sen ayda bir ölçtürüyormusun calibrasyonunu yaptırıyormusun ? kesin eminmisin öle olduğuna bunun yanı sıra plastic gauge micrometreden iyidir kesinlikle hasssas ölçü almana yarar hala iddda ediyorum buraya gelmiş rodaj yoktur burayı okuyun şurayı bakın insanlar napıo CP kim o yanlış diye düz mantık gidersen alıcağın saygı bu olur sen psiton metal dir diye okuyup kitaptan sonra burda söledikten sonrta yok aleminyum metal çeşididir dedin pistonun içinde silikon olduğunubbile bilmeden genleşmenin bana hesabını soruyorsun yatak aşınır ! bunun aksini iddda etme Heryerde yazar sen amerikayı yeniden kesfet ama insanları yanlış bilgilendirme RODAJ vardır :) cp yazmış wiseoda yazmş bizde yazdık inanmak isten ona inanmak isteyen buna inananır lazer micrometreler var tanesi yaklaşık 12 bin euro ondanmı kullanıtorsın istersen şöle yapalım CNC de Rektifiye yapalım ozaman rodaj yapma ! onda bi,le yapın diyor ama Senin düşüncenle yapma
Denedin yaptın benceki 2-3 arabadanfazla değil bana sölermsin yaptığın arabalar nelerdi mesela MOdeller modifiyeler
cevap basit yağ boşluğu yeterli değil..
birde o billet steel caps ları neden kullanıyorsanız o nedenle 10k ya iner.
çalışmasına gelince.. yağ ile çalışır yağ pompası yağı krank ana yataklarına bastığı anda yataklara verilmiş yağ boşluklarına yağ dolarak metal metal temasını keser.
yağ burdan krank kol yataklarına geçer ve aynı işi burda da görür...
detay çalışma prensibi burda anlatılmaya gelmez zira uzun .. doğru kelimeleri seçerek ve herkese faydası olacak şekilde güzel bir mesajla yarın öbürgün yazarım istenirse..
sana rodajında ve yatak seçiminde başarılar dilerim :) güzel bağlıyosun çoğu şeyi:)
yüksek güçlü motorda daha yüksek basınç elde etmicekmisin bu basıncı kranka aktarmıcakmısın ki bunu her silindir sıra ile yapıcak ve yataklardaki boşluklar krank çalışmasında ne gibi problemler açıcak düşündünmü acaba?
tamam yağ filmini artırmak için yağ boşluğunu artıralım ok güzel mantık yapılan çözümlerden biri buda peki yüksek devirde çalışma, denge bu gibi problemlerin önüne geçiceksin?
ve bana billet capslerle yatak ömrünü daha iyi ilişkilendirebilirmisin?:) madem birebir temas yok olmuyoda yüksek güçlerde capleri niye oynatıyo motor? torklama vs uygun oldğu halde?
maalesef TR de duzgun micrometer veya dial-bore gauge olmadigi icin plastigage herzaman daha gercekcidir. yurtdisinda adamlarin kullandigi tezgahlarda tabiki micrometre daha iyi kabul edilir ama TRde rektifiyeci, hirdavatcidan 100 ytl ye aldigi olcum aletiyle is yapiyor. balans diye bir olay zaten yok sadece tarti var tr rektifiye mantiginda.
yani benim gorusume gore, yuksek gucler icin yapilacak bir motorda ,TR sartlarinda, plastigage daha dogru bir tercihdir.
cosworth diyorki rodaj var, crawford diyorki rodaj var, raw-axis diyorki rodaj var, JUN diyorki rodaj var, CP, wiseco, Mahle hepsi diyorki rodaj var ve hatta hepsinin tavsiye edilen rodaj sistemi asagi yukari ayni.
amerikayi yeniden kesfetmeyelim bencede.
cosworth diyorki rodaj var, crawford diyorki rodaj var, raw-axis diyorki rodaj var, JUN diyorki rodaj var, CP, wiseco, Mahle hepsi diyorki rodaj var ve hatta hepsinin tavsiye edilen rodaj sistemi asagi yukari ayni.
amerikayi yeniden kesfetmeyelim bencede.
Özet olmuş burası.
muhabbet sanki ben rodaj yok diyorum gibi gidiyor..
kim demiş rodaj yok diye.. sayfalarca rodaj görüşlerimizi paylaşmadık mı ?
arkadaşlarım fevri davrandıysa benimle bağdaştırma lütfen ben burda zorla
yazmıyorum
ilk mesajlarıma cevap verirken 500 lük taşla honla diyende sensin şimdide
mikrometreni kalibre ediyormusun diye soranda... neden böyle ben
yaptım olducu gidiyorsun ?
tutturmuşsun kitaptan okuyor yazıyor ... sen kağıt üstünde biz gerçekte
uyguluyoruz falan..
nedir yani ne güzel anlaşıyorken neden şimdi böyle birbirimizi iğneliyoruz ?
14 sf. oldu rodaj daha bitmedi mi :)
sana rodajında ve yatak seçiminde başarılar dilerim :) güzel bağlıyosun çoğu şeyi:)
yüksek güçlü motorda daha yüksek basınç elde etmicekmisin bu basıncı kranka aktarmıcakmısın ki bunu her silindir sıra ile yapıcak ve yataklardaki boşluklar krank çalışmasında ne gibi problemler açıcak düşündünmü acaba?
tamam yağ filmini artırmak için yağ boşluğunu artıralım ok güzel mantık yapılan çözümlerden biri buda peki yüksek devirde çalışma, denge bu gibi problemlerin önüne geçiceksin?
ve bana billet capslerle yatak ömrünü daha iyi ilişkilendirebilirmisin?:) madem birebir temas yok olmuyoda yüksek güçlerde capleri niye oynatıyo motor? torklama vs uygun oldğu halde?
boşluk dediğimizin ne kadar ufak değerler olduğunu biliyoruz.
özel yatak yapan yok mu ? var.. özel tasarımlar söz konusu olabilir yeri gelince.
ne yani daraltılmalı mı sizce :) ? öyleyse yağlamayıda boş verelim :)
yüksek devirde dengenin bozulacağını zannetmiyorum.. şimdi yağ boşluğu var diye daha mı dengesiz olacak motor.. mevcut boşluktaki yağı mı sıkıştıracak :)
tabi ki ilişkilendirirm. billet capslar yüksek devirlerde daha stabil merkezcil kuvvet etkisi ile ovalleşmeye daha dirençli..
ona keza saplamalarda çok önemli zaten verdiğin 1. yatak resimde saplamaların ortasında bir çukurluk var iğne deliği gibi bunun ne işe yaradığınıda biliyorum ;)
yahu ben anlamıyorum o devirde metal metal teması gerçekleştiği anda yatak sararsınız yanlışmıyım? anında ısıdan yakar yağı mağ dinlemez karbonize eder o partüküller komple kaplar orayı çalışma boşluğu kalmaz.. bitti gitti işte.. motor kucakta :)
zaten ana yatağa gelesiye kol yatağı çoktan dağılmış olur.
siz bu uzama esnasında caps leri "oynatma" esnasında metal - metal teması olduğunda nasıl inanırsınız ?
uzama esnasında hala kopmamış yağ filmi bulunuyor yatak ile krank arasında bu kurtarıyor olayı..
boşluk dediğimizin ne kadar ufak değerler olduğunu biliyoruz.
özel yatak yapan yok mu ? var.. özel tasarımlar söz konusu olabilir yeri gelince.
ne yani daraltılmalı mı sizce :) ? öyleyse yağlamayıda boş verelim :)
yüksek devirde dengenin bozulacağını zannetmiyorum.. şimdi yağ boşluğu var diye daha mı dengesiz olacak motor.. mevcut boşluktaki yağı mı sıkıştıracak :)
tabi ki ilişkilendirirm. billet capslar yüksek devirlerde daha stabil merkezcil kuvvet etkisi ile ovalleşmeye daha dirençli..
ona keza saplamalarda çok önemli zaten verdiğin 1. yatak resimde saplamaların ortasında bir çukurluk var iğne deliği gibi bunun ne işe yaradığınıda biliyorum ;)
yahu ben anlamıyorum o devirde metal metal teması gerçekleştiği anda yatak sararsınız yanlışmıyım? anında ısıdan yakar yağı mağ dinlemez karbonize eder o partüküller kople kaplar orayı çalışma boşluğu kalmaz.. bitti gitti işte.. motor kucakta :)
zaten ana yatağa gelesiye kol yatağı çoktan dağılmış olur.
siz bu uzama esnasında caps leri "oynatma" esnasında metal - metal teması olduğunda nasıl inanırsınız ?
uzama esnasında hala kopmamış yağ filmi bulunuyor yatak ile krank arasında bu kurtarıyor olayı..
daraltılmalı vs bişi demedim dikkat ettiysen sadece daha fazla boşluk verildiğinde oluşabilicek sorunları söledim
özel tasarım diyince eğer madem bişiler yapmak istiyosun geçersin yuvarlanmalı yatağa parçalı krankla beraber:)
tamamen kuru sürtünme olucak demiyorum tabiiki yalnız aşınma yoktur demen yanlış ki aynı zamanda madem yağ boşluğunun önemi devir çevirmede vs az niye o kadar toleranslandırılmış 6 7 ölçüde yataklar bulunuyor?:) madem öle yağ boşluğuda artar hem takar geçeriz yatağı:)
capsler ile dediklerinin bir kısmına katılmıyorum, saplamalara bişi demedim biliyosan özelliklerini ne güzel işte:)
şu an yatıyorum biraz sabaha devam ederiz:)
daraltılmalı vs bişi demedim dikkat ettiysen sadece daha fazla boşluk verildiğinde oluşabilicek sorunları söledim
özel tasarım diyince eğer madem bişiler yapmak istiyosun geçersin yuvarlanmalı yatağa parçalı krankla beraber:)
tamamen kuru sürtünme olucak demiyorum tabiiki yalnız aşınma yoktur demen yanlış ki aynı zamanda madem yağ boşluğunun önemi devir çevirmede vs az niye o kadar toleranslandırılmış 6 7 ölçüde yataklar bulunuyor?:) madem öle yağ boşluğuda artar hem takar geçeriz yatağı:)
capsler ile dediklerinin bir kısmına katılmıyorum, saplamalara bişi demedin biliyosan özelliklerini ne güzel işte:)
şu an yatıyorum biraz sabaha devam ederiz:)
peki iyi geceler :)
ben yazayım yinede sabah cevaplarsınız :)
fark ettiyseniz yüksek devirde yağ boşluğu, merkezcil kuvvetler etkisi ile parça deformasyonu gibi ekstrem bir noktada konuşuyoruz :)
bende size yağ boşluğunu daraltalım demedim sadece espiri olsun maksat :)
yağ boşluğunu kafamıza göre veremeyiz elbet bu boşluğu özel yataklarla vereceğimiz aşikar.
yatak ovalitesi var piston ağırlığı vs göz önünde bulundurulup hesaba kitap ediliyor. kesin firmalar bunu yapmıştır..
Özgün tri metal güzel yataklardan bahsetti .. onların bu uzama sonucu ovalleşen bağlantıların metal metal temasına girmemesi için ne kadar ovaliteye sahip olduğu ve bu ekstrem durumda ne kadar ek yağ boşluğu yarattığı umarım belirtiliyordur..
zaten bu varsa her türlü sıkıntı aşılmış demek :) neyden korkuyoruz :)
zaten bahsettiğiniz aşınmanın sebebi bu uzama :)
bu arada billet caps lar ile ilgili katılmadığınız yerleri gerçekten öğrenmek isterim
heğpsini geçiyorum yoruldum cümleleri kendine yontmandan Korhan gayet güzel açıklamış plastic gauge nin manasını rodaj olduğunu sölediklerini senin söeediğin tarzda değil bizim sölediğimiz tarz da olduğunu bende gördüğüme dayanamrak super1600 gibi super 2000 yada wrc gibi 1 milyon dolarları geçen arabaların (wrc) sence yataktan kacıcaklarını düşünmeni anlamadım :) ne gerekiyorsa yapılıyor en zayıf halta 3 bara dayanamyıp cast cut gidiyor yatak yada segman
ben diyorumki pis
trimetal yatkları honda orjinal veriyor b k ve f serilerinde.
Billet cap 50 psi larda gerekli bence ona bakarsanız oringed blokta gerekl l19 da gerekli ehehe bakın size ddirek 1500 dolar yazdım :)
"yatak ovalitesi var piston ağırlığı vs göz önünde bulundurulup hesaba kitap ediliyor. kesin firmalar bunu yapmıştır.."
ben hala senn motor topladığına inanmıyorum yada sadece gözle inceledin ama naaaptkların bakmadın gibi geliyor bu cümlenden ben bunu anlıyorum :)
o sıkıntı naparsa nyap aşılmıyor zayıf halka kırılıyor bukadar basit çok kalitelide olsa trimetal yataklarda forged krankın tecavüzen uygrayıp zamanla kendini bitirmeye engel olamiyor yatak sarmıyor ama üstüne gidersekn sarıcak çünkü yatak okadar baskıya okadar ivmeye devire özelliğini zamanla yıtiriyor ondansonra ise minik minik kendini yemeğe başlıyor bunu anlamak istemiyorsun bak o internette anlatılanlar binek arabalar için :) biz burda extreme arabalardan bahsediyoruz :) Güc = yıpranma
senin mantığın benim aklıma şunu getirdi 1 motor tirilyonlarca kilometre gider öylemi benmi yanlış anladım kusura bakma ?
iyi geceler yaz ahmetcim sabah yada akşama cvplarım :)
Özgün tamam abi bak yatak konusunda da anlaşıyoruz ben demiyorum ömrü boyunca aşınmıyacak diye. zaten değişmeyen bir parça olmasaydı koymazlardı :)
bizim sorun rodajda bu yatağın neresi alışacak ?
1000km sakin gidip 50.000km basınca yatak dayanıyorda
rodajda yüklenmeye gelemiyor mu :)
bu arada 11 yaşındayken mobilet motoru toplayıp dağıtıyordum ben sanayilerde büyüdüm :D
tabi haklısın ekstrem motor toplamışlığımız yok .. ondan şüphen olmasın ne kadar istersen yüklen burdan hayatında 1000hp motor toplamamış konuşuyor falan yazabilirsin izin var :D
ama emin ol elim anahtar tutuyor;) dükkanım falanda yok.. benmkisi kişisel hobi :D
biraz falza kitaptan okuyor yazıyor etkisi uyandırıyorsam kusura bakma..
bak ne güzel sende yatak ovalitesini biliyorsun...
e ozaman rodajda neden yüklenmeye karşısın yataklar adına :D illa yüksek devir çevirtip parçaları mı deforme edelim rodaj yapacaz diye :)
yatakları kepleri vs zor durumda bırakmadan uzatmadan işimizi görebiliriz pekala :)
.:) aslındanlaşamadığımız tek konu var sen metallerin aşınmasını ve birbirlerin aralarnda yağda olsa alışmasını kabul etmek istemiyorsun benb 100 k mrodaj yap demiyorum 150 km diyorum insan gibi sür diyorum nitrittte kaplı olsa oda olsa buda olsa o krank ın ve yatağın üstünde illlaki senin göremeyeceğin elinin gelemeyeceği pürüsler var :) birbirlerini köreltsinler diğe bunu söylüyorum anlatmak istediğim bu kabacası :)
benim bu siteyi açmamın amacı insanların bilgi toplayavbiliceği biyer olması ki bende bu işi hobby olarak yapıyorum bu konuda hoşuma gidiyor:)
anlıyorum seni :icon_tup:
ama işte benim mantığımın almadığı nokta şu 150 km diyorsun.
abi bu süre çok uzun be :)
100 km de bile yazdıydım eskilerde... 540.000 kere piston inip çıkıyor krank dönüyor
yani neresi alışabilir bunun daha :)
varya aslında çok fena ikiz motorda rodajda anlaşacak gibiyiz :D:D
al sen yatakları krankı vs naparsan yap sonrasını bana bırak :D:D
neyse iyi geceler bende yatıyorum :)
anlıyorum seni :icon_tup:
ama işte benim mantığımın almadığı nokta şu 150 km diyorsun.
abi bu süre çok uzun be :)
100 km de bile yazdıydım eskilerde... 540.000 kere piston inip çıkıyor krank dönüyor
yani neresi alışabilir bunun daha :)
varya aslında çok fena ikiz motorda rodajda anlaşacak gibiyiz :D:D
al sen yatakları krankı vs naparsan yap sonrasını bana bırak :D:D
neyse iyi geceler bende yatıyorum :)
aslında uzunluk kısalık yatağa göre değilde senin kalkan talaşları uzaklaştırabilmen biraz problem tamam yatak vs ok çalışıcak ama sonuçta illa ufakta olsa büyükte olsa içeride talaş kalkıcak bunu uzaklaştırmak gerekir ve buda yine biraz motorun çalışmasını gerektirir her ne kadar yap değiştirsende
billet capsler mukavemeti daha iyi olduğu için motor ömrüne negatif etki yerine pozitif etki yapar ama tabiiki tansiyonlarının stock caplere göre daha fazla olması ilk yatak montajında ovalleşmeye neden olabileceği için yataklar takıldıktan sonra işlenmesi ve uygun özellikleri alması bu şekilde kullanılması daha mantıklı, hatta sadece caps değil saplama vs değiştirildikten sonra da bu işlemler ne kadar sağlıklı yapılırsa o kadar güzel olacaktır, fakat yine şu var ki krank sertse yatağı yatak sertse krankı bitirrir:)
şu an konuştuğmuz motorlar hacimlerine göre ciddi güçler çıkarabilen motorlar bi nevi deyişinle ekstrem motor:) ve uç noktaları düşünmek zorunlu en ufak problemde ne biliyim belki vites kaçırmada motor üzerindeki tork transferinin olağan üstü şartlar altında gerçekleşmesinde, anlık yağ basıncı düşüşü vs gibi bi çok etken ile motora zarar verebilrsin bildiğin gibi silindir başına 200 300 hp ciddi değerler ve en ufak hatayı muhtemelen kaldıramadan kırılabilecek yapılar bu yüzden her şeyin olabildiğince mükemmel olması gerekmektedir
thekillingroad
23-06-2008, 16:05
özgün ne zaman insanlara elinde baltayla saldırıyormuşçasına mesaj yazmaktan vazgeçeceksin?
bende senin motoruna başlarım ama şimdi. adam kıçı kırık bi pistonla egzantrik takmış, stage3 motor mu yapmış?
işi sana piston satmak olan adamın her dediğine bu kadar güvenmeye devam et o zaman. bilimselliği falan ortaya atınca hemen kaçıver, adam öyle diyor adam böyle diyor.. Ya desin sana ne kardeşim?
mototuneusa'den link verdim sana.. okudun mu? hayır.. 30-40 sayfa döküman var orda onlarca fotoğraf var binlerce anlatım var, R6'nın motorundan yola çıkılarak anlatılmış acayip tricky noktalar var.
da..
senin ağzından çıkan lafı geri aldığın görülmüşmü ki ömründe.. habire insanları dövmeye çalışıyorsun senden farklı bir şeyler diyorlar diye..
"50 motor topla,rodaj yap,erkenden kırılmasın ve başarı elde et" bence bunu yapan herkimse iyi usta olduğunu iyi motor toplandığını ve iyi rodaj yaptığını gösterir. eğer ki birde yaptığı araçlarla herhangi bir organizasyonda başarı kazanıyorsa.
hayvanlıkla ne ilgisi var? şimdi ben rodaj yaparken yanlış yatak boşluğu yüzünden yatak sararsam bu benim hayvanlığım mı oluyor? ya ölçülen alette hata ya gözde hata ya da bilgisizliktir. hayvanlık değildir.
Özür dilerim ama biraz kelimeler oynamak olmamış mı?
Açık açık yazdım.
Hayvanlık yapmazsan zaten kırılmaz bu, motor bunlar, metalden yapılıyor, kağıttan değil.
yanlış ölçersin yanlış biçersin bunlar da hatadır, tamam hayvanlık olmasın da.
benim etrafımdaki dostlarımın %99'unun arabası sağlam bir *** sarmadılar. Bunların hepsi şimdi iyi rodajcı mı?
Birinin 22bin km'dei 3.20i'si diğerininkini acayip şekilde yarıyor geçiyor. Ne olacak şimdi? İkiside iyi rodaj mı yapmış? söylemek istediğim buydu.
Rodaja ek kazanç olarak bakıyorum ve ona göre yazıyorum, yoksa kırılmazsa kırılmaz tabii, niye kırılsın yani.
özgün ne zaman insanlara elinde baltayla saldırıyormuşçasına mesaj yazmaktan vazgeçeceksin?
bende senin motoruna başlarım ama şimdi. adam kıçı kırık bi pistonla egzantrik takmış, stage3 motor mu yapmış?
işi sana piston satmak olan adamın her dediğine bu kadar güvenmeye devam et o zaman. bilimselliği falan ortaya atınca hemen kaçıver, adam öyle diyor adam böyle diyor.. Ya desin sana ne kardeşim?
mototuneusa'den link verdim sana.. okudun mu? hayır.. 30-40 sayfa döküman var orda onlarca fotoğraf var binlerce anlatım var, R6'nın motorundan yola çıkılarak anlatılmış acayip tricky noktalar var.
da..
senin ağzından çıkan lafı geri aldığın görülmüşmü ki ömründe.. habire insanları dövmeye çalışıyorsun senden farklı bir şeyler diyorlar diye..
Özür dilerim ama biraz kelimeler oynamak olmamış mı?
Açık açık yazdım.
Hayvanlık yapmazsan zaten kırılmaz bu, motor bunlar, metalden yapılıyor, kağıttan değil.
yanlış ölçersin yanlış biçersin bunlar da hatadır, tamam hayvanlık olmasın da.
benim etrafımdaki dostlarımın %99'unun arabası sağlam bir *** sarmadılar. Bunların hepsi şimdi iyi rodajcı mı?
Birinin 22bin km'dei 3.20i'si diğerininkini acayip şekilde yarıyor geçiyor. Ne olacak şimdi? İkiside iyi rodaj mı yapmış? söylemek istediğim buydu.
Rodaja ek kazanç olarak bakıyorum ve ona göre yazıyorum, yoksa kırılmazsa kırılmaz tabii, niye kırılsın yani.
oke iyi güzel diyosunda motomanede o kadar bilimsel yaklaşmak mı gerekir yoksa onca ar-ge yapan o kadar top fuel yada ciddi güçler çıkaran motorlara parça temini sağlayan firmaların talimatlarınamı güvenmeli? bende motoman i severim uygun şartlarda yapılmasını isterim ama büyük firmalar bunu göze alamaz ufak bi sorunda motor kırıldığında bilinçsiz kullanıcı yada ustanın firmayı suçlaması içten bile değil bunu göze alabileceklerini sanmıyorum
JUN, CP, endyn gibi ornekler yaninda motoman sadece hobi ornegi olabilir...
thekillingroad sana yazxılıcakları ben yazdım boşa saldırma sağa sola yok ona buna başlarım ben san dedimki ahmetede söledim yaptığın güçlü bi arabayı anlatırmısın bana bana dedinki abart yatakları değiştirmiyor bende dedimki herifler gözümün önünde değiştiriyor. yok omaz salakmı onlar yapmazlar felan
sen kimsin ayrıca ? nerde tanışmılığımız var? peki tanıştık zamanında bunları suratıma neden sölemedin :) ? neden gerivites yapıcam :) haksız olsam kabul ederim herşeyi çok iyi kimse bilemez tabiki bende bilemem ben kimim bi garip çingene:) bana açıkla diyorum açıklıyorsun açıklıyorsun tek soru soruyorum bütün tezin çöküyor. pekiii çok iyi biliyorsunuz sizin parça aldığınız adamlar bunların rodajı var diyore alışma süreci var diyor onlardami bu işi bilmiyor bu adamlarmı denemediler sartlarnını en basıtı bi abim var ismi lazım değil fren sistemleri yapıyor fren basıncının nekadar artttığını düşünüyordu yaptığı kaliper dayanırmı diğe dayandı. adam dediki limiti ne ? basın bakalım kaç barda nerde sıcıcak 120 limitken 320 bar bastı ozaman vidalar yerlerinen atmaya basladı bunu adam malim nekadar ssağlamdır diğe kontrol etmek istediği için yapıyor malinin limitlerini görmek istiyor kısacası.
BEN kimseye güvenmem arastırır öğrenirim insanların yazdıklarını okuurum 1-2 deil 100 200 kişi yorumları başlarına gelenleri okurum öyle karar veririm insanlar AAAA bak bunu yapmış bzide hemen takalım demem. Örnek sölemek isterim motorum açıkken aa olm bak kelebek var değip hemen takmaya kalkanlar tanıyorum aa manifold deyip bildiği vardır deyip heme nalıp takmaya çalışmam okurum incelerim nedenleri nelerdir neden bunu yapmışlar nerde nasıl güc almışlar niiçin bu metaryeli kullanmışlar incelerim aklıma yatarsa alırım denerim yada uygularım. insanların( normalaraba sahipleri + tunerlar + malzemeyi pazarlayanlar) türkiyedeki gibi mal kötü dediğinde insanları susturamıyorsun yurt dışında iyiyise iyi nedeni bu kötüyse kötü nedeni bu herkez yazı yazar bende okurum gerekirse sorarım araştırırım daha fazla sirketlere mail atarım şimdiye kadar allaha şükür yanlış secim çok az yapmışımdır oda salaklığımdan son zamanlardada kendim için söylüyorum çok az yanlış seçimlerde bulunmusumdur bu bi örnekti sadece
peki sadece yalan sölüyorlar başıma geleni anlatttım yasadıklarımı anlatttım ozaman nerdeydin ben1000 motor topladım demesini biliyorsun hepsini geçtim korkma insanlar senin gibi bildiğini kendine saklamasın diğe yazıyorlar amacı piston satmak olan bi adam neden yazsın nasıl alıştırma yapıcağını bana anlattsana :D hepsini geçiyorum bun yazan firmaları geçelim bunları takan oluşturan ve tune eden insanlar var hepsini geçtim buadamlar takıyor insanlar ününe laf gelmesin istermi ? hayır istemez ozaman salak saçma hareketler yapmaz
insanları yanlış yönlendirme sen 10 bin tane döküman gösterdin okey :) teknik dedin okey sürtünme dedin okey peki bana şunu açıkla bu diğer bahsedilen firmalar ve pistonun içinden çıkmış bir kağıttta neden böyle diyor ya sen kendi arabanıbiç bize ne milllete yanlış bilgi verme burda stag3 yapanda var stage 1 yapanda varkendi fikirlerimi beyan ediyorum ben kimsede buna karışamaz size karışmadığı gibi stage 1 de orjinal makinada toplasam ben rodajımı yaparım aklım kalmaz okeymi ?
ya su rodajı nasıl yapalım sole madde madde bı yazın wallah kafam karıstı arkadas bıldıgımı unuttum ya:)
ya su rodajı nasıl yapalım sole madde madde bı yazın wallah kafam karıstı arkadas bıldıgımı unuttum ya:)
kasma kanka ben de sorunca papara yedim, sen msn gel konuşcaklarım var seninle, bu postlar da silinir zaten :D
thekillingroad
23-06-2008, 20:38
tool
Tekrar edeyim biraz daha açık yazmaya çalışayım.
JUN un size 20k km sonra bir piston daha satarak var olacağını unutmayın. (*kimsenin ününe laf gelmez bu durumda)
Kimse bu firmalar bir şey bilmiyor demedi.
Aşırı derece sıkıştırılmış araçlar farklı bir konu olabilir, MEP oluşturulurken hayvani bir basınç çıkıyor zaten ortaya, ancak konu başta orası değildi zaten, adam basit bir motor toplamış bunu sordu, cevaplar da bunun için verildi.
Kimseye saldırdığım yok Özgüncüm, o başlarımı senin dediğine latife manasında yazdım ben. :)
Ben kimim? Seninle kanka falan değiliz doğrudur, yüzyüze tanımışlığımızda olsun bir kere, hatırlamana gerek yok problem değil.
Çingene mingene bırak şimdi öyle bir şey demedim, sadece iddia ettiğinden asla vazgeçmeye meyilli olmadığını söyledim, kabul edersin etmezsin senin problemin değil, benim görüşüm sadece. Ama yazdıklarını bir daha oku istersen iki üç gün sonra, dövüyorsun resmen.
Sorduğun sorulardan da bir şey anlamadım açık konuşayım, biraz nokta virgün falan dur bişey yap meşgulsen sonra yaz. :D Ben 900 tane motor topladım yazmıştım, sen bunu da ciddiye almadın umarım? :s...
En baştan yazdıklarımı bir daha oku, sana kimse yanlış seçimde bulundun demedi, yavaş yavaş kullanmak, full throttle yapmak yanlıştır kötüdür de demiyoruz, motoru kırarsınız falan da demiyoruz, alır almaz kesiciye girin falan da demiyoruz, ve ayrıca senin yaptığının alır almaz kesiciye girmekten daha iyi olduğunu da pek tabii kabul ediyoruz.
Lakin aşırı yüklenmemiş, sakin çalışabilecek (fabrikada çıkan S2K, M3 vb. motorlarda) bahsettiğimiz türden rodajın ek güç getirdiğini iddia ediyoruz sadece ve bunun da ömürden bir şey götürmediğini.
F1 veya WTCC'de kullanılan motorları buraya alet etmek pek saçma ama, onlar çok ayrı işler, çok ayrı mevzular, kaldı ki onların performans kavramı da farklı, dayanıklılıkta, sokaktaki araçlar gibi çalışmıyor ki adamların motorları. 19000rpm'de limitlenmiş motorun ne alakası var bizim arabalarınkiyle. :)
JUN'un veya efendim Honda'nın söylediği kullanıcılar için anlaması ve uygulaması çok daha basit olan ve çok daha az zahmet gerektiren bir iş. Tabii ki firmalar bunu söyleyecekler.
Adam sana dese 150km'den sonra MEP uygula, eyvallah, o sırada ikinci yağında ol, 50km sonra üçüncüye geç, filtreleri hepsini değiştir efendim içeriyi temizle dese afedersin hassktr lan demez misin? Kaç kişi uğraşır bununla?
İşi motor toplamak olsun pide yapmak olsun kimse 150km'de bir yağ değiştirmek istemez.
Buyur Ford bana turbo araba için 15k km'den önce gelme dedi.. Lağımdan beter o yağ 15km'ye geldiğinde, bırak 15k'yı, 2k km'de bile içine zçsan öyle olmaz o yağ..
Ayırca PUMA Racing'de çok ciddi bir yarış firması, hani mühendisler niye böyle demiyor diyorsun ya, buyur sana diyeni.
Kaldı ki bireysel olarak ciddi çalışmaları olan adamsın, bir büyük firmanın kullanıcıya her dediği en verimli en iyi yoldur diye bir şey yok. Öyle olsa modifiye lafını duyunca "iyi bir şey olsa koca fabrikanın mühendisi kendi yapar" diyen adamlar da haklı olacaklar değil mi bir yerde?
Sevgiler..
ahala standarttan bahsediyorsun :) biz kedimizin topladığımız motor kırılmış olduğu nu düşündüğümüz bir motoru tartışıyoruz ahmetle standart fabrika çıkışı araba değil
bu arada ben hep bu şekilde yazarım kusuruma bakmıcaksın
dostum pistte Wtcc lerle super 1600 lerle yarışıyoruz iç içeyiz neden örnek vermeyeyim ?:)
jundan zorla piston alıyorsun arkadaşım birak seri üretim almayı :)
tool
Tekrar edeyim biraz daha açık yazmaya çalışayım.
JUN un size 20k km sonra bir piston daha satarak var olacağını unutmayın. (*kimsenin ününe laf gelmez bu durumda)
Kimse bu firmalar bir şey bilmiyor demedi.
Aşırı derece sıkıştırılmış araçlar farklı bir konu olabilir, MEP oluşturulurken hayvani bir basınç çıkıyor zaten ortaya, ancak konu başta orası değildi zaten, adam basit bir motor toplamış bunu sordu, cevaplar da bunun için verildi.
Kimseye saldırdığım yok Özgüncüm, o başlarımı senin dediğine latife manasında yazdım ben. :)
Ben kimim? Seninle kanka falan değiliz doğrudur, yüzyüze tanımışlığımızda olsun bir kere, hatırlamana gerek yok problem değil.
Çingene mingene bırak şimdi öyle bir şey demedim, sadece iddia ettiğinden asla vazgeçmeye meyilli olmadığını söyledim, kabul edersin etmezsin senin problemin değil, benim görüşüm sadece. Ama yazdıklarını bir daha oku istersen iki üç gün sonra, dövüyorsun resmen.
Sorduğun sorulardan da bir şey anlamadım açık konuşayım, biraz nokta virgün falan dur bişey yap meşgulsen sonra yaz. :D Ben 900 tane motor topladım yazmıştım, sen bunu da ciddiye almadın umarım? :s...
En baştan yazdıklarımı bir daha oku, sana kimse yanlış seçimde bulundun demedi, yavaş yavaş kullanmak, full throttle yapmak yanlıştır kötüdür de demiyoruz, motoru kırarsınız falan da demiyoruz, alır almaz kesiciye girin falan da demiyoruz, ve ayrıca senin yaptığının alır almaz kesiciye girmekten daha iyi olduğunu da pek tabii kabul ediyoruz.
Lakin aşırı yüklenmemiş, sakin çalışabilecek (fabrikada çıkan S2K, M3 vb. motorlarda) bahsettiğimiz türden rodajın ek güç getirdiğini iddia ediyoruz sadece ve bunun da ömürden bir şey götürmediğini.
F1 veya WTCC'de kullanılan motorları buraya alet etmek pek saçma ama, onlar çok ayrı işler, çok ayrı mevzular, kaldı ki onların performans kavramı da farklı, dayanıklılıkta, sokaktaki araçlar gibi çalışmıyor ki adamların motorları. 19000rpm'de limitlenmiş motorun ne alakası var bizim arabalarınkiyle. :)
JUN'un veya efendim Honda'nın söylediği kullanıcılar için anlaması ve uygulaması çok daha basit olan ve çok daha az zahmet gerektiren bir iş. Tabii ki firmalar bunu söyleyecekler.
Adam sana dese 150km'den sonra MEP uygula, eyvallah, o sırada ikinci yağında ol, 50km sonra üçüncüye geç, filtreleri hepsini değiştir efendim içeriyi temizle dese afedersin hassktr lan demez misin? Kaç kişi uğraşır bununla?
İşi motor toplamak olsun pide yapmak olsun kimse 150km'de bir yağ değiştirmek istemez.
Buyur Ford bana turbo araba için 15k km'den önce gelme dedi.. Lağımdan beter o yağ 15km'ye geldiğinde, bırak 15k'yı, 2k km'de bile içine zçsan öyle olmaz o yağ..
Ayırca PUMA Racing'de çok ciddi bir yarış firması, hani mühendisler niye böyle demiyor diyorsun ya, buyur sana diyeni.
Kaldı ki bireysel olarak ciddi çalışmaları olan adamsın, bir büyük firmanın kullanıcıya her dediği en verimli en iyi yoldur diye bir şey yok. Öyle olsa modifiye lafını duyunca "iyi bir şey olsa koca fabrikanın mühendisi kendi yapar" diyen adamlar da haklı olacaklar değil mi bir yerde?
Sevgiler..
eğer 20k da pistona kullanıcı hatası harici bişi olursa kusura bakmada kim ürettiyse yedirrim o pistonu ona
Özgün'de bende yüksek güçlerdeki motorlardan bahsettik hala stock fabrikada mühendis modifiye yapsa vs diyosunuz kimin ne yaptığı umrumda değil servetler dökülüyo şu motorlara onca emekte cabası
sizin dediğiniz s2k yada m3 zaten stock motor olarak sayılmayabilr ki(en azından ben saymıyorum) s2k zaten n/a olarak kalitesini ispat etmiş bi motor o motor her ne kadar standart motorda olsa stock saymam ben kapak flowları vs belli kaç tane motor öle başarılı işler yapabiliyo
f1i geçtimde wtcc, wrc drag vs vs belirli süre dayanıklılık ve performansın istendiği motorlar konuyla ciddi derecede alakası var ki burda stock bi motordan bahsetmiyoruz( en azından ben) built motordaki rodajda daha agresif davranılabilr ama stock motorda bunu yapabilirmisiniz bilemem güvenirmisiniz size kalmış orası
hiç bir üretici motomani öneremez hiç biri motorunun o kadar iyi toplandığına garanti veremez ki sonradan built motorları bile kıranlar var piston kalitesinden yada başka nedenlerden seri üretim bir motorda bunu yapmak biraz şansa kalır ki kıranlarda var bu şekilde rodaj yaparak yok değil
çok guzel konu ellerinize sağlık uzun uzun üşenmeden yazmışsınız....
sekman kol ve yatak deistirdim ben, pistonlarım aynı...
yarın guzel bir şekilde honlama yapıp, balansları yapıp motoru toplayacagız...
yag olarak 10-60 almıstım, onu 1000 kmden sonra koyucam anlasılan...
konudan ortalama bir liste çıkardım, onu uygulayacağım bklm...inşallah bir sorun olmas...
açık yağ al istasyonlardan veya yağcılardan boşver..
opet 15-40
hadi biraz kaliteli olsun dersen castrol gtx 15-40 magnatec falan olmasın...
bu arada İzzet; makro çekim yapan bir fotoğraf makinası ile kol yataklarını çekmeni rica edecektim senden atmadıysan.. veya birara denk gelirsek eldende alabilirm koy bagajında dursun dünya küçük :)
teki duruyor guzel makineyle zoomlayıp koyarım resmini...
10,000 sen gende dikkatli kullan ben öle yapmıstım sımdı hıcbır sorun yok masallah
pekı rodaj suresınce avans gerıde olursa faydalı denılebılır mı?Atmosferık araba ıcın
pekı rodaj suresınce avans gerıde olursa faydalı denılebılır mı?Atmosferık araba ıcın
çok agresif olmasınada gerek yok çok geride olmasına da gerek yok normal bir ayar uygun karışm uygun olacaktır sonuçta segmanlar için silindir içi basıncın uygun seviyede olmasında yarar var
çok agresif olmasınada gerek yok çok geride olmasına da gerek yok normal bir ayar uygun karışm uygun olacaktır sonuçta segmanlar için silindir içi basıncın uygun seviyede olmasında yarar var
eyvallah...
İnşallah 1-2 güne kadar dizel aracımızı alacağız.
Ne kadar km nasıl kullanmalıyız, neler yapmalıyız vs..?
oku işte bak nasıl olması gerektiği yazılmış, niye konuyu güncelliyorsun kaç sene geçmiş
ben typerı ilk 750 km si şehir içi diğer 750 km sini kumburgaz ist git gel şeklinde yapmıştım.Bana söylenen aracı yokuş inerken boşa çıkarkende her vitesde yedire yedire çıkar.ilk 1000km de 4000 rpm geçmiyordum araç şuan 6000 km yi devirdi yataklarda olsun motorda tık yok.Nazar değmesin diyorum her seferinde....
konu hazır hortlamış
agresif denilen rodajdan yaptık motoru topladık sürekli dip gaz limitöre gelmeden bıraktık yani düşük devir dip gaz yapıp 5000-6000 gibi bıraktık çok kısa sürdü 3 saat sonra bütün yağın egsozdan duman olarak cıkmaya başlaması moral bozucu birşey söktük 2-3-4 nolu pistonların segmanları dönmüş yağ bulamacı gibi çıktı pistonların içi daha sonra yine toplayıp 1000 km dip gaz yapmadan 5000 devir geçmedik aracı hiç sıkıştırmadık yağ yağ filtresi değişti şu anda sorunsuz..
güncel olsun bu arada;
butun sayfayı okudum neredeyse en mantıklısı bu geldi tecrubesi olan arkadaslar yardımcı olabilirse sevinirim
Hoppaaa 2 senelik HORT :D:D:D
Hoppaaa 2 senelik HORT :D:D:D
mujkkkk :D
Gimifayf
14-08-2013, 16:33
Hortingen sitrayzeee. :D
Bak simdi takinti oldu gecmiste yazilan hepsini okumazsam rahat edemem. :(
Hortingen sitrayzeee. :D
Bak simdi takinti oldu gecmiste yazilan hepsini okumazsam rahat edemem. :(
genç kardeşim tabiki okuman gerek öğrenmen için okuduktan sonra pmle özetle bana not vericem ;)
Gimifayf
14-08-2013, 20:21
genç kardeşim tabiki okuman gerek öğrenmen için okuduktan sonra pmle özetle bana not vericem ;)
Hahah. :D
Merakımdan okudum da rodajın ana felsefesi arabanın ısınıp-soğuması, dur kalk yapıp son vitese kadar çıkmak (max 4000 devir olcak şekilde) ve arabanın vitesleri tanıması şeklindeymiş anladığım kadarıyla.
Hahah. :D
Merakımdan okudum da rodajın ana felsefesi arabanın ısınıp-soğuması, dur kalk yapıp son vitese kadar çıkmak (max 4000 devir olcak şekilde) ve arabanın vitesleri tanıması şeklindeymiş anladığım kadarıyla.
:icon_tup:
Peki yeni araclarda rodaj varmidir? Genelde yoktur fabrikada zaten test ediliyor diyorlar
konunun 2 yilda birt hortlatilma gelenegi var anladigim kadariyla
olmezsek 2015 te de ben hortlatirim artik
bu arada bende konunun hepsini okudum :)
Low-Rider
14-08-2013, 21:20
Saçmalamayın beyler, alakasız bir konu olur fotoğraf video konusu olur 2-3sene önce ki konu hortlatılmazda bilgi içerikli konuya öğrenmek amaçlı birşeyler yazmış Can, herkes yeni konu açsın o zaman çöplük olsun
Peki bu yeni tsi hakkında konuşayım.Bunlarda rodaj altın anahtar gibi birşey.Vezirde eder rezilde deniyor.
Özellikle cupra ve gti'lar için okuduğuma göre gerçekten iyi rodaj yapılırsa yağ eksiltme sorunu olmuyormuş(foruma üye 3 tane cupra sahibinin 3'ünede sordum.)
Yeni tsi'lar için rodaj nasıl olmalıdır.
Saçmalamayın beyler, alakasız bir konu olur fotoğraf video konusu olur 2-3sene önce ki konu hortlatılmazda bilgi içerikli konuya öğrenmek amaçlı birşeyler yazmış Can, herkes yeni konu açsın o zaman çöplük olsun
kizma yaw
bende konunun hepsini okudum dedim :)