Orijinalini görmek için tıklayınız : Çözüm bulanamayan fren sorunu
tolga_55
25-08-2013, 12:51
Arkadaşlar 1 ay önce. Frene basınca direksyonda pedalda ve araç kasasında titreme oluyordu.Diskler eğildi diye düşünüp Corsa c için brembo disk ve gm marka balata aldım. Diskleri taktırmadan öncede ön jantları boyamak için söktüm. Geri takarken dalgınlık sonucu araba yavaşca sol disk üzerine oturdu. Ertesi gün servise götürdüm disk ve balataları taktırdım. Test sürüşüne çıktım titreme yine devam ediyor. Üstüne birde biraz sert fren yapınca araba sola doğru salınım yapıyor. Servise geri döndüm. test sürüşüne çıktık. Usta 80 le giderken el frenini kaldırdı. Titremenin bundan kaynaklandığını anladık . Kampanaların eğilmiş dedi :) .Servise geri döndük. Bu frene basınca sola doğru salınım yapma sebebide Ön 2 amortisör patlak - Amortisör takozları değişecek ve z rotlar değişecek bunları yaparsak salınım yapmaz dedi.
Arka amortisörlerden biride patlaktı mantıklı olan coilover almaktı aldım. Servise gittim ustayla kavga ettik . Meğer adamın psikolojik sorunları varmış . Arkadaşları olayı anlattı bende başka bir servise gittim . Coilleri taktırdım . Amortisör takozunu değiştirttim . Zrotları sağlam değişmesine gerek yok denildi. Ok dedim. Bu gittiğim servisteki ustada kampanaların eğik olduğunu söyledi kampanaları balataları ve bilyayı değiştirdim.
Rot balansa soktuk aracı . Test sürüşüne çıktık . Sonuç frene basınca yine titreme yapıyor. Araba yine sola doğru salınım yapıyor. El frenini çekince yine titreme yapıyor . Jantlarda eğiklik olabilir dedi .Babamın arabasının jantları taktım sabah denedim. Titreme azda olsa kesildi. Şuanda bariz çıkmaza girdim.
Başına gelen var mı? Servise kalsa yok araca detaylı bakmalıyız şaselerde eğiklik olablir. gibisinden konuşuyolar.
Arkadaşlardan biri taşıyıcıda eğiklik vardır diyor . Olmadı bunu da değiştiricem
by_performance
25-08-2013, 12:58
valla tam olarak birşey diyemeyeceğim ama bizim taunusda da frene basınca sarhoş çalışma vb. Sorunlar oluyordu vestenhaus dan olduğu söylendi, belki ondan kaynaklı bişey olabilir.
Sorunaracın yürüyen aksamında değil fren sisteminde bence.
İyi bir frenciye gidip fren testine sokun aracı. Sonuca göre yorumlar yapılır. Aracın yaşı düşünüldüğünde muhtemel fren merkezi diyesim geldi. Eğer araç çok uzun süre yatmış bir araçsa fren boru veya hortumlarındada tıkanıklık söz konusu olabilir.
tolga_55
25-08-2013, 13:25
aracı günlük kullanıyorum.disk balata değişiminden sonra salınım yapmaya başladı fren testine sokturmuştum sıkıntı çıkmamıştı ama yine götürücem
Arac uzerindemi balans yapiliyor?
tolga_55
25-08-2013, 20:01
Balans yaptırmadılar sadece rota soktular
Haydaaa bence direk balans yaptir buyuk ihtimal duzelicek ama arac uzerinde olsun
multispace
26-08-2013, 21:36
konu dısı ama samsunda gittiğiniz servis hangisi ? pm atsanızda olur.. teşekkürler.
tolga_55
28-08-2013, 22:32
13 senedir aynı servise götürüyorduk babamın sayesinde tanıştım. Ama iyi esnaf değil 0PES teki sezgin usta.Tartıştıktan sonra OPSES e gittim ordanda memnun değilim. Önermem . Buarada frene basınca titreme yapmasının sebebi janttaki eğiklikmiş. Onu hallettik. Ancak frene basınca sola doğru salınımı halledemedim. Diskleri ve balataları değiştirdikten sonra salınım yapmaya başlamıştı. Acaba disklerde hata olabilir mi?
Birkan61
28-08-2013, 22:37
Aracın sağa sola çekmesiyle alakası bir yorumum yok ama,
Benimde şöyle bir sorunum vardı. Pedallarda titreme..
Şanzuman kulağı, motor kulağı falan yenilendi. Yok.. Şanzuman yerinden kıpırdamıyor sıkıntı yok.
Ama arabayı çalıştırınca ve vites değişince frene basınca pedallarda titreme vardı. Meğersem hava filtresinin kutusu sallanıyormuş o lak luk ediyomuş pedallara.
Belki alakası yoktur ama ne olur ne olmaz yinede paylaşıyim dedim belki bi işinize yarar..
tolga_55
28-08-2013, 22:40
Pedaldaki titremenin sebebi jantın eğik olmasıymış. Aslında 2 ay önce jant için kenara para atmıştım. Tam jant alıcaktım bu titreme olayı geldi başıma. Dedim disklerden heralde değiştim. jant almaktan vazgeçtim. Hata ettim :D alsaymışım şimdi ne titreme ne salınım nede çakma usta hiç biriyle uğraşmayacaktım.
Birkan61
28-08-2013, 22:43
Pedaldaki titremenin sebebi jantın eğik olmasıymış. Aslında 2 ay önce jant için kenara para atmıştım. Tam jant alıcaktım bu titreme olayı geldi başıma. Dedim disklerden heralde değiştim. jant almaktan vazgeçtim. Hata ettim :D alsaymışım şimdi ne titreme ne salınım nede çakma usta hiç biriyle uğraşmayacaktım.
Bi üstteki mesajıda okudum halbuki :D dikkat etmemişim..
Herşeyin hayırlısı ya bu vesileyle bir çok parçayı yeniledin janttan önemli parçalar sonuçta :) en kısa zamanda dilediğin gibi bi jant alırsın umarım ;)
fren merkezi olabilir
dengesiz basınç yapıyor olabilir frenlerini teste soktur bence
meydana çıkacaktır
hani bu tüvütrk teki gibi bir yer olması lazım sanırım
tolga_55
02-10-2013, 15:02
http://img489.yukle.tc/thumbs/3134SCAN_20131002_155100156.jpg (http://img489.yukle.tc/image.php?id=3134SCAN_20131002_155100156.jpg)
fren testi sonuçları bunlar. Bu frene basınca salınım yapma olayı arada sırada kesiyo hiç yapmıyor ancak 1 hafta sonra bugün yine yapmaya başladı bu sefer hem sağa yapıyor hem sola... tek sıkıntım bu . Artık özel servisten yana umudum yok yetkili servise götürmeyi planlıyorum
tolga_55
04-11-2013, 10:55
arkadaşlar titreme sorunu yok. Ancak sert frende sola atma olayı halen devam ediyo yok mu başına gelen? servise gidiyorum adam amortisördendir takozdandır diye sallıyo bıktım yemin ederim
Sorunun disk ve balatarı değiştirdikten sonra başladığını belirtmişsiniz.
O zaman en başa dönerek bu işi çözebilirsiniz. Disklerinizi tornacıya götürüp balans vb durum olup olmadığını kontrol ettirin. Balataları gözle kontrol edildikten sonra şüphe uyandırıyorsa kaliteli markanın balatalarıyla değiştirilebilirsiniz. Örneğin Valeo marka yada kalitesini kanıtlamış başka markaların balatalarıda olabilir. Fren sisteminin rodaj dönemi dolduktan sonra gözlemleriniz sonucu yine aynı sorun varsa bu sefer yürür kısma ve jant/lastik ikilisinde yoğunaşırsınız.
Kolay Gelsin.
lastikleri ne zamandır kullanıyorsunuz kaçbin oldu belki sırt düşüklüğü lastiklerde bu sorun yapabilir deneme sansınız varsa birileriyle değiştirip bi deneyin :D :D
extreme__
23-11-2013, 04:50
sert frende sola atma yapıyorsa fren merkezindendir kardeşim aynısı bizdeki şirket aracındada var yanlış yerlere yönelme fren merkezine bir baktır derim
Muhtemelen sol taraf fazla sıktığı yada sağ taraf az sıktığı için sert frende sola çekiyor araç belki borularda hava vardır önce bi havasını aldırıp dene düzelmezse muhtemelen merkezi değiştirmen gerekir
tolga_55
26-11-2013, 17:42
Sorunun disk ve balatarı değiştirdikten sonra başladığını belirtmişsiniz.
O zaman en başa dönerek bu işi çözebilirsiniz. Disklerinizi tornacıya götürüp balans vb durum olup olmadığını kontrol ettirin. Balataları gözle kontrol edildikten sonra şüphe uyandırıyorsa kaliteli markanın balatalarıyla değiştirilebilirsiniz. Örneğin Valeo marka yada kalitesini kanıtlamış başka markaların balatalarıda olabilir. Fren sisteminin rodaj dönemi dolduktan sonra gözlemleriniz sonucu yine aynı sorun varsa bu sefer yürür kısma ve jant/lastik ikilisinde yoğunaşırsınız.
Kolay Gelsin.
Diskler brembo balatalarım gm orjinal. hafif frenlemede ötme yapıyor var bir gariplik.
lastikleri ne zamandır kullanıyorsunuz kaçbin oldu belki sırt düşüklüğü lastiklerde bu sorun yapabilir deneme sansınız varsa birileriyle değiştirip bi deneyin :D :D
lastiklerim yeni sayılır.10bin km anca oldu.
sert frende sola atma yapıyorsa fren merkezindendir kardeşim aynısı bizdeki şirket aracındada var yanlış yerlere yönelme fren merkezine bir baktır derim
Muhtemelen sol taraf fazla sıktığı yada sağ taraf az sıktığı için sert frende sola çekiyor araç belki borularda hava vardır önce bi havasını aldırıp dene düzelmezse muhtemelen merkezi değiştirmen gerekir
servise bu şikayetten gidiyorum şuana kadar 3 servis dolaştım. Adamlar amortisör dedi z rot dedi takoz dedi z rot haricinde hepsi değişti. Bugün yine servise bıraktım. adam yaptık sıkıntı yok dedi . gittim ne yaptınız dedim arka kampanaların yerini değiştirmiş solu sağa sağı sola takmış sonuç? yine çekme yapıyor :)
yine gidicem bu sefer fren merkezine baktırıcam
frenlerinde sıkıntı yok bana kalırsa kaliper pistonlarının çalışma sıkılığına baktılarmı sıkılık vs birşey varmı? olmadığını düşünerek yazıyorum fren merkezinede baktır
üst amortisör takozunda boşluk varmı ona bi bak istersen kendinde bakabilirsin, kaputu aç amortisörün tepesini elini koy arabayı yaylandırarak salla boşluk varmı yokmu sağ ve solda fark varmı anlarsın poryada problem varmı ustalar baktımı söküp ?
tolga_55
27-11-2013, 14:46
rot balansa götürdüm aracı usta sağ tekerin negatif kamberini hafif pozitife çevirdi. teste çıktım. Frene basınca sola salınım yapma olayı gitti bu sefer sağa yapıyor çok hafif. Birde artı olarak gaza basınca sola çekiyor :). Rotcuya geri döndüm. . Adama sordum abi neden yapar . Amortisörlerin standar değil hafif eğik bilmem ne dedi :D oysaki eski amortisörleri de çekme yapıyo diye değiştirttiler bana ...
Adama kamber verdirene kadar g.tüm çıkmıştı. Corsalarda olmuyormuş işini ona mı öğretiyormuşum falan. abi dedim bu coilover bunda yapabiliyosun. yok olmaz dedi . En son yalvar yakar porya civatalarını gevşettim ve diskin üstünden bastırdım içeri doğru negatif kamber alınca adam aaa bunu bende yaparım ozaman arabama dedi . Ve işin garibi bu adam samsunda rot balans denildiğinde ilk akla gelen adamdır.
İşin sonucu nedir böyle kullanıcam galiba adam gibi rot balanscı buluncaya kadar
tolga_55
27-11-2013, 14:52
frenlerinde sıkıntı yok bana kalırsa kaliper pistonlarının çalışma sıkılığına baktılarmı sıkılık vs birşey varmı? olmadığını düşünerek yazıyorum fren merkezinede baktır
üst amortisör takozunda boşluk varmı ona bi bak istersen kendinde bakabilirsin, kaputu aç amortisörün tepesini elini koy arabayı yaylandırarak salla boşluk varmı yokmu sağ ve solda fark varmı anlarsın poryada problem varmı ustalar baktımı söküp ?
götürdüğüm ustalardan hiçbiri ne kalipere baktı ne fren merkezine baktı nede takozlara :)
servis alt takım sıkıntısız dedi boşlukları kontrol edip
samsundaki yetkili servisten yana cok sikayet eden duydum. ozel servislere yonelmeniz sanki daha iyi olur.
ayrıca rot balanscı olarak baruthanedeki rotex rot balansı tek gecerim. gerisi yalan
tolga_55
27-11-2013, 15:11
Gittiğim servisler . Opes-Opses . yetkili servisede gittim . Yetkili servise gittiğimde hani frenlerin vahimliğini şöyle anlatayım size. Orta şeritte giderken frene bastığımda sol şeride sıkıntısız direksyon çevirmeden geçebiliyordum. Adamlar test etti abs olmadığından böyle dedi keşke absli araba alsaydınız dediler. :D 1 aylık jantlarımıda sökerken filan çizmişler. Sıkıntı yok denildi aracı teslim aldım.
rotex öneriniz aklımda.
zaten baska servis de yok bildigim kadarıyla :D
rotex e gidin en kısa zamanda, ellerinden geldigince yardımcı olurlar sorunu cozmek icin.
tolga_55
27-11-2013, 15:30
Gülsan sanayide Hofmana mecbur kalmadıkca gitmeyin. İşin içine coilover filan girince afallıyorlar. Alışmışlar standartlara lastik dıştaysa taşıyıcı eğik yada şase eğik demeye...
hofman demekte sakınca gormuyorum ben. sonucta bilsin herkes neyin ne oldugu
Bende ford fiesta vardı aynı sorun bendede vardı titreme oluyordu herşeyi denedik fakat normal çıktı öyle gitti araç :D
tolga_55
28-11-2013, 07:30
Titreme varsa önce janta bakın :) disk kampana değişti sonuç titreme devam. jant yamukmuş ondan yapıyormuş göbekten yamukluk olduğundan normal kullanımda titreme yapmıyodu sadece fren yapınca titreme vardı pedalda ve kasada
hellchaosdead
30-11-2013, 04:59
ısorununuz sonuca vardımı en son msj dan pek anlayamadım acıkcası:)bıde bıraz sacma gelebılır tecrubeyle sabıt emın olun sag ve sol jantların oturdugu bılezıklerın ebatlarına bı baktırın..aralarındakı cok kucuk bı farklılık bu tarz sorunlara neden oluyor..
tolga_55
01-12-2013, 15:00
önceki jantlarımı bleriksiz kullanıyordum.jant değiştirdim uygun ölçüde bilezik takıldı hala aynı. Fren testine soktum arada y%10 luk fark var . Usta bu farktan bişey olmaz dedi.Disk balataların yerlerini değiştirdik lastikleri sağ sol yaptık malesef değişen bişey yok gaza basınca sola çekiyor frene basınca sola salınım yapıyor. Yarın coilleri söküp orjinal amortisörleri takıcaz bakalım değişecekmi
ben araçta coil olduğunu atlamışım coillerin sanayi işi ise muhtemelen problem ondan kaynaklı 1.6 ies vardı bi tanıdığımda aynı skntı ondada vardı. üşenmezsen coilleri sökmeden önce düz bi zeminde ölç 2 tarafta eşit düşüklüktemi eşit değilse eşitleyip dene eşitse sol tarafı biraz yükselt dene :)
tolga_55
01-12-2013, 15:30
dün ölçtüm yükseklikler aynı :) coillerin markası Fk . Coiloverları takmadan öncede bu sıkntım vardı serviste ön amortisörler patlak amortisör takozu ve z rotların değişince sola salınım olayı bitecek denildi coilover aldım. sonuç aynı sadece z rotları değişmedim
valla ne diyim allah sabır versin :) çok sağlam bi rotcu lazım sana o zaman benim arabadada 7.5 cm den sonra rot tutmama sıkıntısı vardı bi türlü direksiyon düzken düz gitmiyodu hep bi tarafa yatıodu aynı şekl sert frendede çekme vardı direksion kutusu diyen oldu lastik diyen oldu derken sanayide bi usta biyere yönlendirdi gittim önce lastk havalarını kntrol etti snra kulelere baktı o anda anladım zten bu iş olcak :D yarım saat falan uğraştı bi çıktım mermi :D
tolga_55
01-12-2013, 15:58
peki sıkntı neydeymiş?:)
sıkıntı yoktu daha önce gittiğim ustalar usta değilmiş :)
tolga_55
01-12-2013, 16:05
nasıl düzeldi peki usta ne yaptı söylemedi mi?
nasıl düzeldi peki usta ne yaptı söylemedi mi?
yok valla sormakta hiç aklıma gelmedi haftaya pazar büyük ihtimal gidicem yanına hala srnn çözlmemş olursa sorarım
tolga_55
08-12-2013, 21:25
Şaseciye gittim .Adama sorunu anlattım diğer servislerde nelere bakıldığını anlattım. Adam kontrol etti . Sol salıncak değişecek dedi. Değiştik. Frene basınca sola çekme devam etmekte.
mikelazi
13-12-2013, 17:41
sorun giderildimi halan devammı.buna benzer bir sorun bendede vardı.salıncaklar viraj demir takozları düzgün bir rot ayarı balansta aracın üzerinde yapıldı.şuanlık bir sorunum yok ama lastik havaları inince bile araç farklılaşabiliyor...
sansar34
13-12-2013, 18:32
benim aklıma gelen ilk sey coilover oldu ama sızın soyledıgınıze gore bı sorun yok coiloverlarda ıkıncı olarak vestenauz ve ust merkez geldı son olarakta salıncaklar geldı salıncak burçlerından bıle çekme ufakta olsa yapabılır. Ayrıca coiloverlar esıt oldugunu ölçmek ıcın öle goz kararyla ölçülmez sonucta bunlar yuke bınen malzeme e halıyle yukte test edılıp bakılması gerek sonuc ıtıbarıyle kasayı tasıyan şeyler suspansıyonlar yukteyken biri digerinden 1cm bıle yuksek oldugunda bu sızın gıdısınızı etkılıcektır pek tecrube sahıbı degılım forumdakı bazı abılerım kadar ama yınede bunları tekrar sakın kafayla gozden gecırılırse ıllakı sorun ortaya cıkacaktı
tolga_55
09-01-2014, 14:23
salıncaklar değişti sonuç aynıydı sıkıntı kaliper pimlerinde çıktı balatalarında orjinal balata diye aldım ancak orjinal olmadığını düşünüyorum. Şuanda araç düzgün duruyor :D