Orijinalini görmek için tıklayınız : Ani Hızlanmalarda Sola Çekişin Sebebi Nedir?
CasabLanca
03-09-2013, 07:43
Corsa C 1.7 DTI aracımda normal seyir halinde hafiften bir sola çekiş var, fakat alt viteslerde düşük hızlarda gaza birden yüklenince direksiyon resmen yarım tur sola dönüyor. Buna sebep olacak tüm şeyler göz önüne alınarak tek tek kontrol edildi herhangi bir olumsuz şeye rastlanmadı. Genelde bu tür sıkıntılar şaseden kaynaklanır ama aracım hatasız yani orda da bir sıkıntı yok. Orjinali dışında vogtland yay var aracımda. Komple ön takım, amortisörler takozuna kadar, aks hepsi yeni. Lastikleri değiştirdim yapılacak herşeyi yaptım sıkıntı halen devam ediyor. Sanki sol tekere güç daha önce gidiyor sola çekme yapıyor. Bunun sebebi ne olabilir?
Arac yuksekliginde sag-sol taraflarin farki var mi?
Lastik basinclari esit mi?
Aklima ilk etapta gelen sorular
ghibli06
03-09-2013, 07:55
direksiyon kutusuna baktınız mı?
SOMEONESPECIAL
03-09-2013, 07:56
İlk etapta lastik basıncı
CasabLanca
03-09-2013, 08:02
Arac yuksekliginde sag-sol taraflarin farki var mi?
Lastik basinclari esit mi?
Aklima ilk etapta gelen sorular
direksiyon kutusuna baktınız mı?
İlk etapta lastik basıncı
Lastik basınçları kontrol edildi, aracın sağdan ve soldan yüksekliği aynı
Direksiyon kutusu corsaların elektrikli, buna rağmen kontrol edildi bir sıkıntı yok
Arabayı değiştir...
Einstein ölmemiş beyler..
Saseyi kontrol eden bi alet vardi ordan bi baktir sonra on duzene gir tabi bunlari baska bir yerde yaptir sonucta ayni yere gidiyorsan belki gozden kacirdiklari bisey vardir ve el elden ustundur.
Aracini hatasiz olarak gorme belki fabrikasyon bi hatasi vardir. Demek istedigim bundan sorun yoktur diye olasiliklari atlama.
CasabLanca
03-09-2013, 08:15
Saseyi kontrol eden bi alet vardi ordan bi baktir sonra on duzene gir tabi bunlari baska bir yerde yaptir sonucta ayni yere gidiyorsan belki gozden kacirdiklari bisey vardir ve el elden ustundur.
Aracini hatasiz olarak gorme belki fabrikasyon bi hatasi vardir. Demek istedigim bundan sorun yoktur diye olasiliklari atlama.
Şaseler senin dediğin şekilde ölçüldü abi bir sıkıntı gözükmedi
Ön takımı 2 farklı rot balanscıya gösterdim emin olmak için
kemal_koker
03-09-2013, 08:16
hiç ümidim yok ama yine de söyleyeyim ; ön iki lastik aynı marka model mi :o
CasabLanca
03-09-2013, 08:20
hiç ümidim yok ama yine de söyleyeyim ; ön iki lastik aynı marka model mi :o
aynı marka aynı model komple 4 lastik
lastik ve jantlarla alakalı bir durum olduğunu sanmıyorum, çünkü değişim yapıp deneme yaptık sıkıntı devam etti
kemal_koker
03-09-2013, 08:21
jantlar eğri olabilir mi
edit ; frenleme de çekme yapıyor mu ?
balatalar sıkı olmasın
Allah kolaylik versin gicik bi durum.
Bence birak yetkili servise cozsunler
Taşıyıcıda bir yamukluk olabilir mi. Yada amortisörde. Başımıza gelmişti ondan diyorum. Diffte bir gıcıklık olacağını sanmıyorum ama 2 teker arasındaki güç dağılımını gerçekleştiren de diferansiyel.
ghibli06
03-09-2013, 08:27
aklıma geldi, espiri olarak da algılayabilirsiniz ama :) geçenlerde sitenin de yakından tanıdığı Anıl'la (cabus) İstanbul'a gittik, onu bilenler cüssesini de bilir... arkaya oturdu tam benim arka koltuğuma, araç her türlü sola çekiyordu :) gittiğimiz araç chevrolet kalostu, corsa vs gibi hafif araçlarda, ağırlık dengesi çekmelerde birebir etkili...
CasabLanca
03-09-2013, 08:27
jantlar eğri olabilir mi
edit ; frenleme de çekme yapıyor mu ?
balatalar sıkı olmasın
jant ve lastikle alakalı bir sıkıntı yok
frenleme olabilir onu kontrol etmedik açıkcası
Allah kolaylik versin gicik bi durum.
Bence birak yetkili servise cozsunler
yetkili servisin bu sıkıntıyı çözecek kapasitede olduğuna inanmıyorum :D
Taşıyıcıda bir yamukluk olabilir mi. Yada amortisörde. Başımıza gelmişti ondan diyorum. Diffte bir gıcıklık olacağını sanmıyorum ama 2 teker arasındaki güç dağılımını gerçekleştiren de diferansiyel.
taşıyıcılar amortisörler ölçüldü biçildi herhangi bir sıkıntı yok abi, zaten amortisör takımları felan komple yeni. araçta dikkatimi çeken araç patiyle kalkarken sol teker daha önce pati çekiyor?
aklıma geldi, espiri olarak da algılayabilirsiniz ama :) geçenlerde sitenin de yakından tanıdığı Anıl'la (cabus) İstanbul'a gittik, onu bilenler cüssesini de bilir... arkaya oturdu tam benim arka koltuğuma, araç her türlü sola çekiyordu :) gittiğimiz araç chevrolet kalostu, corsa vs gibi hafif araçlarda, ağırlık dengesi çekmelerde birebir etkili...
kırıldım :( :hehe: :D 2 kişiykende sıkıntı var 4 kişiykende her türlü test ettik
kemal_koker
03-09-2013, 08:29
abi balataların sıkılığını kontrol et :) merak ettim :D
yavuz364
03-09-2013, 08:31
diferansiyelden yada akslardan kaynaklı birşey gibi geldi bana..
Diferansiyel yağının kıvamının artmış olması bile bu etkiye sebep olur.
CasabLanca
03-09-2013, 08:33
diferansiyelden yada akslardan kaynaklı birşey gibi geldi bana..
Diferansiyel yağının kıvamının artmış olması bile bu etkiye sebep olur.
sol aks komple yeni araçta, iç aks kafasını değiştirirken komple değiştirdim dün. ustaların yorumu opellerde bu kronik :D sol aks kısa sağ uzun olduğundan güç sol aksde oluyor diyorlar
ghibli06
03-09-2013, 08:34
kırılma yahu iri adam iyidir :) tekerlerden biri diğerinden erken dönüyorsa sorun diff gibi o zaman...
onursumer
03-09-2013, 09:34
diff yüzünden gibi gozkuyor yürüyenle on takımla ilgili herşeyi değiştirmişsiniz
sonuçta sağ sol gücü aktaran diff
Sağ alt tablo burcunu degiştir sorun çözülsün ;)
KA®ANLIK
03-09-2013, 09:52
corsa c lerde sol aks sağ akstan kısa mı acaba ?
araçta yazılım var mı ? gücü orjinaline göre daha mı yüksek yani, aşağıda bahsettiğim durum, standart gücün üstünde kendini daha çok hissettirecektir diye tahmin ediyorum çünkü
hani herşey kontrol edilmiş ve eksiksiz gözüküyor,
geriye olabilecek ve net olarak sağlamlığından emin olunamayacak direksiyon kutusu, akslar ve diferansiyel kalıyor...
sol aksın sağ aksdan kısa olma olasılığı aracın sol aksının daha kısa olmasından dolayı gücü oraya daha çok aktarmasına neden olabilir. Bu da dolaylı yoldan diferansiyel problemidir aslında... Diferansiyelde bir boşluk olabilir...
ya da direksiyon kutusu genelde problemlidir corsa c lerde... direksiyon kutusundaki ufak bir boşlukta yüksek güçte bu sıkıntıyı doğurabilir...
CasabLanca
03-09-2013, 10:05
corsa c lerde sol aks sağ akstan kısa mı acaba ?
araçta yazılım var mı ? gücü orjinaline göre daha mı yüksek yani, aşağıda bahsettiğim durum, standart gücün üstünde kendini daha çok hissettirecektir diye tahmin ediyorum çünkü
hani herşey kontrol edilmiş ve eksiksiz gözüküyor,
geriye olabilecek ve net olarak sağlamlığından emin olunamayacak direksiyon kutusu, akslar ve diferansiyel kalıyor...
sol aksın sağ aksdan kısa olma olasılığı aracın sol aksının daha kısa olmasından dolayı gücü oraya daha çok aktarmasına neden olabilir. Bu da dolaylı yoldan diferansiyel problemidir aslında... Diferansiyelde bir boşluk olabilir...
ya da direksiyon kutusu genelde problemlidir corsa c lerde... direksiyon kutusundaki ufak bir boşlukta yüksek güçte bu sıkıntıyı doğurabilir...
araçta yazılım var abi aynen
direksiyon kutusunda herhangi bir sıkıntı tıkırtı gözükmüyor çok şükür, hatta bakan ustalar c lerde bu kadar düzgün ön takım direksiyon kutusunu ilk kez gördüklerini söylediler
sol aks sağ aksden bariz bir şekilde kısa, birde sol aksi yeni değiştirdim komple aktarmada güç fazlalığı olabilir solda galiba
KA®ANLIK
03-09-2013, 10:09
araçta yazılım var abi aynen
direksiyon kutusunda herhangi bir sıkıntı tıkırtı gözükmüyor çok şükür, hatta bakan ustalar c lerde bu kadar düzgün ön takım direksiyon kutusunu ilk kez gördüklerini söylediler
sol aks sağ aksden bariz bir şekilde kısa, birde sol aksi yeni değiştirdim komple aktarmada güç fazlalığı olabilir solda galiba
sadece tahmin tabiki,
ama diğer seçenekleri çok net bir şekilde eledin :)
snan1910
03-09-2013, 11:32
Kanka frene basınca da tersi yönünde gidiyormu sadece gaza oturdugundami oluyor
araç daha önce kaza yapıp toplandıysa şasede bir yamukluk olabilir, bu durumda tek çözüm şaseyi çektirip düzeltmek olur ki maliyet çok yüksek olacaktır.
Ek.Civic_Spoon
03-09-2013, 12:51
peki hareket halinde direksiyon dönükken bıraktığınızda kendi topluyormu?
Jam da Joker
03-09-2013, 13:04
Kimsenin aklına gelmemiş ama bence sorun yok :
Torque steering - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.m.wikipedia.org/wiki/Torque_steering)
90 dereceye yakın dönüyor demiş direksiyon. Corsa üstündeki motorun yazılımlı hali ile bu kadar torque steer yapamaz bence.
CasabLanca
03-09-2013, 15:56
frenleme esnasında herhangi bir çekme yok
araç daha önce kaza yapıp toplandıysa şasede bir yamukluk olabilir, bu durumda tek çözüm şaseyi çektirip düzeltmek olur ki maliyet çok yüksek olacaktır.
okumadan yorum yaptınız galiba
... Genelde bu tür sıkıntılar şaseden kaynaklanır ama aracım hatasız yani orda da bir sıkıntı yok...
ontheair
03-09-2013, 18:22
Şaseler kusursuz, lastikler sıkıntısız, süspansiyon mükemmelse yolun eğimine baktır istersen...
Aynı sorunu bende yaşıyorum, dediğin şeylere baktım bende. Sadece aksların biri dahamı kısa diye bakmadım.
Özetle;
-Corsa 1.7dti
-Koni amortisor ve vogtland yay
-Orta derece yazılım..
Özellikle yük altındayken(ani hızlanmalarda) araçta sola çekme farkediliyor ama çok abartı şekilde değil bende. Alt takım bendede yeni elden geçti. Lastikler ve jantlar yeni, hepsini tekrar kontrol ettirdim hatta. Muhtemelen torque steering den bu olay, bunada yapacak pek bişey yok..
Frenlerini bir kontrol ettir. Bende soyle bir durum oldu, gaza oturunca sola, birakinca saga gibi ama aslinda geri geliyordu.. Ya bu nedir falan gezdik ettik, biri dedi ya frene baktir.. Kaliperlerden biri tutmuyormus neredeyse yada oyle birseydi tam hatirlamiyorum. Onu duzelttiler araba normale dondu.
ykavcioglu
03-09-2013, 20:15
Kule açılarında sapma varmı
Başka opellerde bu sorundan varmı??
gazladığın anda sola gitme sorunu.........
Bence araba orijinalden sola giden bir model gibi göründü........... (diğer hızlı opel modelleri gibi )
Bence ağırlıktan sol tarafta sürücü var en az 70 kg kilitli diff olmayan araçlarda sol daha iyi tutunacağı için sola çekecektir..
berkay_aydin
03-09-2013, 20:34
Başka opellerde bu sorundan varmı??
gazladığın anda sola gitme sorunu.........
Bence araba orijinalden sola giden bir model gibi göründü........... (diğer hızlı opel modelleri gibi )
bence var ama öyle 90 derece döndürecek kadar değil.. Direksiyon yumuşak mı peki ?
bence var ama öyle 90 derece döndürecek kadar değil.. Direksiyon yumuşak mı peki ?
İnanmayacaksınız ama gsi olan modelde sollama yaparken doğrudan karşıdan gelen arabanın üzerine giden cinsinden bu modeller..
selimvarli
03-09-2013, 21:48
sol aks komple yeni araçta, iç aks kafasını değiştirirken komple değiştirdim dün. ustaların yorumu opellerde bu kronik :D sol aks kısa sağ uzun olduğundan güç sol aksde oluyor diyorlar
Allah aşkına ustan nerde senin:) , önden çekişli çoğu aracın bir aksı diğerinden kısadır şanzuman yerleşiminden kaynaklı birşey bununla alakası yok.Bencede torkdan dolayı oluşan birşey, sola doğru keskin bir virajda gaza yüklen aynı durum oluşucak mı varsa eğer diffle ilgili bir sorun olabilir belki ama sanmıyorum, ben bile 150 nm araçda hissediyorum bunu. Chipden önce gözlemledinizmi bu durumu chipden sonra artma oldumu?
Gimifayf
03-09-2013, 22:01
122lik 1.4 Golf'te bende aynı sorunu yaşıyodum, ama bana normal bişiy gibi geliyodu sorun olarak görmüyodum, jantlarım yamukmuş düzelttirdim rot ayarı yapıldı yine devam etti o zaman normal bişeymiş gibi gelmişti bana abi, böyle teknik olarak hiç araştırmadım ama şimdi baktığım kadarıyla Torque Steering'den sanırım.
Mivec_4G63
03-09-2013, 22:14
Aynı sorun honda civic 1.6 iesde başıma geldi, arabanın direksiyonunu bırakmaya gelmiyor habire sola çekiyordu. Rot balansçıya götürdüm, abi verilmiş sadakan varmış bu lastik allahtan kopmamış falan dedi, rot kolu v.s bütün alt takım yenilendi, daha sonradan araç ok gibi gidiyordu. Bence alt takımda bir sıkıntı var.
ontheair
03-09-2013, 22:27
Bence ağırlıktan sol tarafta sürücü var en az 70 kg kilitli diff olmayan araçlarda sol daha iyi tutunacağı için sola çekecektir..
Firmalar ayar yaparken bunu göz önünde bulunduruyorlar zaten.
CasabLanca
03-09-2013, 23:10
şöfer ağırlığından felan kaynaklı bir sorun değil. ön takım, amortisörler, kuleler, direksiyon kutusu vs. akla gelecek herşey tek tek kontol edildi değiştirildi. şu an için kontrol edemediğimiz tek nokta frenler onlarada sabahtan bakacağım. araç normal bir şekilde stabil giderken sola çekme söz konusu ama ani gaz tepkimesinde boost felan gelince direksiyon kendiliğinden dönüyor.
Aynı sorunu bende yaşıyorum, dediğin şeylere baktım bende. Sadece aksların biri dahamı kısa diye bakmadım.
Özetle;
-Corsa 1.7dti
-Koni amortisor ve vogtland yay
-Orta derece yazılım..
Özellikle yük altındayken(ani hızlanmalarda) araçta sola çekme farkediliyor ama çok abartı şekilde değil bende. Alt takım bendede yeni elden geçti. Lastikler ve jantlar yeni, hepsini tekrar kontrol ettirdim hatta. Muhtemelen torque steering den bu olay, bunada yapacak pek bişey yok..
speclerimiz birebir aynı :D
gokhan035
03-09-2013, 23:17
Sağ-sol ön alt salıncak burclarina bak mutlaka bazen disardan belli etmiyor bozuldugunu (iclerinden parcalaniyorlar) sokup degistirmek gerekiyor, zaten 15-25tl arasi tanesi.
Benim aracimda da birebir ayni sorun vardi, aynen dedigim burclar gitmis hepsini degistirdim totalde 6 adet, ondan sonra araba tren gibi oldu butun sorun cozuldu.
gkngny541
04-09-2013, 10:37
burc olayini dile getirecektim gokhan arkadasimiz solemis zaten.. kullandidin lastik yonlu ise kontrol ettirmend fayda var.
dbahadir
04-09-2013, 10:56
Salıncaklarda sorun olabilir.
Risendark
04-09-2013, 12:23
rot ayarını iyi yaptırdın mı abi? yaptırdıysan bile rotçuya git tablalara bi daha baktır rot başlarına baktır gözden kaçan küçük bişey olabilir tahminimce de tablalardan diye düşünüyorum...
abi aynı dava benim 1.3 cdti da da vardı araba sola cekiyodu hatasız boyasız dı araba. nerelerine baktırmadık. lastiklerde 0 dı. sonra kötü lastik taktım altına çıkma geçti :D lastikler bazen fabrika çıkışı hatalı olabiliyor. göz önünde bulundur derim.
Hakan Girginer
12-09-2013, 21:34
Jam da Joker dahil iki kişi tam onikiden vurmuş meseleyi, ama kimse kaale almamış.
Önden çekiş sistemlerin başbelası: torque steer (https://www.google.com/?hl=eng#q=torque+steer&safe=off)
CasabLanca
13-09-2013, 00:42
arabada bir sorun olmadığını uzun araştırmalar sonucu anlayabildik :D
yazılımlı 100 corsaya sorduk 98inde aynı sorunu duyduk :hehe:
araba torkun güçlü geldiği yerlerde yapıyor 3-4-5. vitesle ip gibi gidiyor
BurakCengizhanoğlu
13-09-2013, 01:03
Ya biz o boku anlayana kadar canımız çıktı :D 1-2 de gaza oturunca araba sağa sola zıplıyor gibi oluyordu resmen.Meğer yazılımdanmış :D
aks boy farkından olabilir.. sol kısadır muhtemelen.. :)
akslardan veya bu şaşe kontrollunu yapan bir cihaz var ona baktıra bilirisin lastik basıncına baktıysan tabi öncelikle
Hakan Girginer
01-10-2013, 11:49
Bu forum çok eğlenceli hakikaten.
Eğitici yanı da var.
Mesela, yurdum dahilinde okuma öğretilmiyor, sadece yazma öğretiliyormuş. Bunu öğrendim.
tolga_55
27-11-2013, 15:03
aynı olaydan muzdaribim
CasabLanca
27-11-2013, 17:17
aynı olaydan muzdaribim
aracında yay felan var mı ya da çelik jant
tolga_55
28-11-2013, 07:41
coilover ve spoon jant var. Bunlarla alakalı mı yoksa?