PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Taçsız Kral Metin Oktay



mmtrıza
13-09-2013, 15:54
Efsane Futbolcu Taçsız Kral Metin Oktay, tam 22 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı.

Unutmadık seni! Mekanın Cennet Olsun!

Metin Oktay (2 Şubat 1936; Karşıyaka, İzmir - 13 Eylül 1991, İstanbul), Türk futbolcu ve teknik direktör. Golcülüğü ve yaşadığı gol krallıkları sebebiyle "Taçsız Kral" lakabıyla da anılmaktadır.

Futbol kariyerine 1952 yılında, İzmir'in yerel takımlarından Damlacıkspor'da başladı. 1953-1954 yılları arasında Yün Mensucat'ın altyapısında oynamasının ardından 1954-55 sezonu öncesinde İzmirspor'a transfer olarak profesyonel kariyerine başladı. Buradaki tek sezonunda İzmir Profesyonel Ligi şampiyonluğu ve gol krallığı yaşadı. 1955'te Galatasaray ile anlaştı. 1955-56 ve 1957-58 sezonlarında İstanbul Profesyonel Ligi şampiyonlukları yaşarken; ligde attığı gollerle üç sezon üst üste gol kralı oldu. 1959'da kurulan Millî Lig'de de gol krallıkları yaşamaya devam etti ve ligin ilk üç sezonunda gol kralı unvanını korudu. 1961 yılında Serie A'da mücadele eden Palermo ile sözleşme imzaladı. Burada bir sezona yakın top koşturduktan sonra ertesi yıl Galatasaray'a döndü. Sarı-kırmızılı takımdaki ikinci döneminde üç lig, dört Türkiye Kupası ve iki Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğu yaşadı. Öte yandan 1962-63, 1964-65 ve 1968-69 sezonlarında üç gol krallığı daha elde etti. 1962-63 sezonunda attığı 38 gol, onu Süper Lig tarihinin bir sezonda en çok gol atan oyuncusu yapsa da bu rekor 1987-88 sezonunda 39 gol atan Tanju Çolak tarafından kırıldı, 1996-97 sezonunda ise Hakan Şükür tarafından egale edildi. Ancak o sezon ligde tutturduğu maç başına 1,46 gol ortalamasıyla lig tarihinin bir sezondaki en verimli golcüsü oldu. Galatasaray formasıyla toplamda 324 lig maçına çıkan Oktay, attığı 294 golle hem Galatasaray'ın hem de Türk futbolunun en çok gol atan oyuncuları arasına girdi.

İlk kez 1955 yılında giydiği Türkiye Millî Futbol Takımı forması altında 36 maça çıktı ve 19 gol atmayı başardı. Oktay; Hakan Şükür (51), Tuncay Şanlı (22) ve Lefter Küçükandonyadis (21)'in ardından, Cemil Turan ve Nihat Kahveci ile birlikte millî takım tarihindeki en golcü dördüncü oyuncu konumundadır.

Futbolculuk kariyerini sonlandırdıktan hemen sonra Galatasaray teknik direktörü Tomislav Kaloperović'in yardımcılığına getirildi; fakat sezon sonunda takımın teknik direktöründe değişikliğe gidilince görevinden ayrıldı. 1972-73 sezonu başında, bu kez Bursaspor'un teknik direktörlüğünü yapan Kaloperović'in yardımcısı oldu. Sezon ortasında Kaloperović'in görevden ayrılmasıyla Bursaspor'un teknik direktörlüğüne getirildi ve 1973 yılının sonuna kadar görevini sürdürdü. Sonrasında ise Galatasaray'da yöneticilik ve çeşitli gazetelerde spor yazarlığı yaptı. 13 Eylül 1991'de, Boğaziçi Köprüsü çıkışında geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.


http://i40.tinypic.com/2aahefk.jpg

Sahaya çıkmadan önce Allah'a dua eder, sahaya en son çıkmayı uğur sayardım. Aut çizgisini geçerken daima sağ ayağımı atardım. Maça başlamadan önce arkadaşlarım kaleye şut atarken, ben dolanıp durur, oyun başlayıncaya kadar topa vurmazdım... Sakatlandığım zaman, secde ederek iki elim önde 'Allah'ım sen bacaklarımı koru' diye dua ederdim. -Metin Oktay

Fenerbahçe başkanının teklif ettiği açık çeke verdiği cevap: "Bizi sevenleri üzmeyelim baba"

İlk eşi Oya Hanım "Ya Galatasaray ya ben", dedi. Metin Oktay: "Elbette Galatasaray" cevabını verip İstanbul'a geldi İzmir'den. O dönemin parasıyla 350 bin lira vermişti İzmirspor Metin Oktay'a. Parayı da eşini de bıraktı: "Aslolan Galatasaray'dı çünkü."

"Galatasaray izmir'e geldiğinde, okuldan kaçar maça giderdim."

"Fenerbahçe 20 bin, adalet bir yıl için 10 bin lira transfer ücreti teklif ederken, ben Galatasaray ile yıllığına 8 bin liraya anlaşma yaptığım gün mutluluktan uçuyordum." -Metin Oktay

"Galatasaray'da kaptan olduğum zamanlarda yazı-tura yapılacağı zaman hep tura derdim. Varsın Atam'ın silüeti yere değmesin."


"Metin Oktay'ı anlatabilir misiniz?

Fatih Terim: Beyoğlu'nda yürümesi ile trafiğin durduğunu bu gözler gördü. Ne anlatayım?"

free-hifi
13-09-2013, 15:56
Mekanın cennet olsun endüstriyel futbola ilk karşı olan kral

Ers
13-09-2013, 15:58
Rahat uyu taçsız kral.

SekoLive
13-09-2013, 15:58
büyük futbolcuymus yetişemedik...10numaraya.

bu sene hakkında ilginc bilgiler öğrendik sosyal medyada. birisi senin yazdıgın diğeri deniz gezmiş idam edilirken imza toplaması.

bunları bu zamana kadar neden bilmedik okumadık onu düşünüyorum yoksa bunlar uydurma şeylermidir.:soru:


yada bir futbol duayeni için bu bilgiler ozamanlar önemsizmiydi 2013e kadar beklenildi.


ruhu şaad olsn tacsız kraln.

mmtrıza
13-09-2013, 16:04
büyük futbolcuymus yetişemedik...10numaraya.

bu sene hakkında ilginc bilgiler öğrendik sosyal medyada. birisi senin yazdıgın diğeri deniz gezmiş idam edilirken imza toplaması.

bunları bu zamana kadar neden bilmedik okumadık onu düşünüyorum yoksa bunlar uydurma şeylermidir.:soru:


yada bir futbol duayeni için bu bilgiler ozamanlar önemsizmiydi 2013e kadar beklenildi.


ruhu şaad olsn tacsız kraln.

banada denk geldi birkaç yerde konuya ekleyelim ozaman hepsini

free-hifi
13-09-2013, 16:04
hangi takımlısın bilmiyorum ama genelde rakip taraftarlar büyük topçuda olsa rakip futbolcuyu merak edip öğrenmezler ben GS taraftaryım oğlum olsa ismini Metin Oktay koyacak kadarda seviyorum

SekoLive
13-09-2013, 16:06
hangi takımlısın bilmiyorum ama genelde rakip taraftarlar büyük topçuda olsa rakip futbolcuyu merak edip öğrenmezler ben GS taraftaryım oğlum olsa ismini Metin Oktay koyacak kadarda seviyorum

bana mı yazdınız?

free-hifi
13-09-2013, 16:06
Metin Oktay: "Olabilir evladım.. Olabilir..." | Ceyhun Yılmaz - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=r8qhISAJy-o)

free-hifi
13-09-2013, 16:07
bana mı yazdınız?

evet hangi takımlısın ?

SekoLive
13-09-2013, 16:08
evet hangi takımlısın ?

galatasaraylıyım. benim yazdıklarımı siz daha önce biliyormuydunuz? yada mehmetin yazdıklarını(son satırı için). bana denk gelmedi belki benim eksikliğim belki sosyal medyanın uydurması diye merak ediyorm ?


edit: memet editlemis dua ederdi sağ ayakla cıkardı v.s. olan bölüm için söliyorum

GokhanRS
13-09-2013, 16:10
allah rahmet eylesin. onun adıyla hikayeleriyle büyüdük. çocukluğumuzda aşılandı daha beynimize onun hikayeleri.

free-hifi
13-09-2013, 16:10
galatasaraylıyım. benim yazdıklarımı siz daha önce biliyormuydunuz? yada mehmetin yazdıklarını(son satırı için). bana denk gelmedi belki benim eksikliğim belki sosyal medyanın uydurması diye merak ediyorm ?

bende onu diyorum genelde rakip taraftar böyle incelemez bizimde eksik bilgilerimiz var ben harman edip yarın paylaşacağım ama uydurma olmaz bunların çoğunu beraber oynayan yöneten vs rakip futbolcu vs de yazmıştır söylemiştir.

free-hifi
13-09-2013, 16:12
Deniz Gezmiş ve Arkadaşlarının İdamını Durdurmak İçin İmza Toplayan Taçsız Kral Metin Oktay'a Selam Olsun...

Türk futbolunun efsane isimlerinden Galatasaray’ın büyük oyuncusu Metin Oktay için çok şey yazıldı, hakkında belgeseller yapıldı. Ancak Metin Oktay’ın siyasal kimliği hep gizlendi, unutturulmaya çalışıldı.
Metin Oktay sosyalistti. Oyunu Türkiye İşçi Partisi’ne verdiğini açıklayan ilk futbolcuydu. Bir tren seyahatinde, Çetin Altan’a “Bizi sosyalist yaptın, ama sen aramızdan çektin gittin” diyen de oydu.
Metin Oktay gibi gene Galatasaray’ın unutulmaz futbolcularında Metin Kurt, “Taçsız Kral”ın bilinmeyen bir yönünü şöyle anlatıyor:

“Türk futbol tarihinde, taraflı tarafsız tüm sporseverler için Metin Ağabey efsane bir isimdir… Özel yaşamında tüm insanlara karşı derin bir sevgi beslemiş, her zaman dara düşen sporcuların ve dostlarının Hızır gibi imdadına –maddi veya manevi- yetişmiştir. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan’ın idamına karşı yürütülen imza kampanyasına katılarak onların verdiği mücadeleye karşı ne kadar duyarlı olduğunu göstermişti. Onun bu yanını insanlarımızın çok azı bilir.”
(Vecdi Çıracıoğlu, “Gladyatör”, Everest Yayınları, 2009)

Gene Metin Kurt, futbolu bıraktıktan sonra zor durumda kaldığını öğrenen Metin Oktay’ın kendisiyle karşılaşınca şöyle dediğini anlatır:
“Ben senin hem ağabeyinim, hem de solcuyum. Solculuk sadece sana mı kaldı? Buraya gelmem, seni aramam futbolun dışında, senin solculuğundan, benim solculuğumdan.”

burkaykalyon
13-09-2013, 16:13
FB'li olarak her zaman saygı duyduğum ve futbolda yeri dolmayacak biridir Metin Oktay. Hatta jübilesinde FB formasını giymesi ricası konusunda ''Saygı Duyarım'' cevabı verebilecek kadar karakterli, saygılı ve erdemli bir futbolcudur.


Rahat uyu Taçsız Kral diyeceğim ama çok karaktersiz dolu futbolcu var be... Nasıl rahat uyusun?? Keşke yetişebilseymişim...

free-hifi
13-09-2013, 16:15
Galatasaray'a geldiği ilk günden bu yana taraftarların gönlünde tahta kuran ve sarı kırmızılı camiaya çbuk adapte olan Drogba, Instagram hesabından yaptığı paylaşımla sarı-kırmızılı takımın efsanesi Taçsız Kral Metin Oktay’ı andı.

Yıldız golcünün “Taçsız Kral’a saygılarımı sunuyorum” notuyla paylaştığı fotoğraf:

http://p1309.hizliresim.com/1f/f/snr29.jpg

free-hifi
13-09-2013, 16:18
FB'li olarak her zaman saygı duyduğum ve futbolda yeri dolmayacak biridir Metin Oktay. Hatta jübilesinde FB formasını giymesi ricası konusunda ''Saygı Duyarım'' cevabı verebilecek kadar karakterli, saygılı ve erdemli bir futbolcudur.


Rahat uyu Taçsız Kral diyeceğim ama çok karaktersiz dolu futbolcu var be... Nasıl rahat uyusun?? Keşke yetişebilseymişim...

1969 senesinde futbolu bırakma kararı verdiğinde taraflı tarafsız herkesin içini bir burukluk kaplar. Jubile maçı Fenerbahçe’yle yapılır. Taçsız Kral bu maçta da gol atar. Karşılaşmanın son 10 dakikası Can Bartu’yla formaları değişir ve Fenerbahçe formasıyla oynar. O dönemin Fenerbahçe kaptanı Şükrü Birant o gün doğan oğluna Metin adını verir. Metin Oktay sevgisi böyle bir şeydir.

Metin Oktay - Can Bartu - Hakkı Yeten vs vs bunlar seviyesine gelecek futbolcu göremeyeceğiz kardeşim maalesef.

mmtrıza
13-09-2013, 16:19
Bu tarz adamlar herzaman denk gelmiyor keşke canlı izleme fırsatımız olsaydı karekterli adammış

en çok hoşuma giden durumu paylaşayım çogunuz biliyordur: Fenerbahçe ağlarını deldiği anı soruyorlar oda diyorki bu gol karşımdaki takımın büyüklüğünden kaynaklanıyor

mmtrıza
13-09-2013, 16:22
FB'li olarak her zaman saygı duyduğum ve futbolda yeri dolmayacak biridir Metin Oktay. Hatta jübilesinde FB formasını giymesi ricası konusunda ''Saygı Duyarım'' cevabı verebilecek kadar karakterli, saygılı ve erdemli bir futbolcudur.


Rahat uyu Taçsız Kral diyeceğim ama çok karaktersiz dolu futbolcu var be... Nasıl rahat uyusun?? Keşke yetişebilseymişim...

eyvallah kardeşim

free-hifi
13-09-2013, 16:23
Bu tarz adamlar herzaman denk gelmiyor keşke canlı izleme fırsatımız olsaydı karekterli adammış

en çok hoşuma giden durumu paylaşayım çogunuz biliyordur: Fenerbahçe ağlarını deldiği anı soruyorlar oda diyorki bu gol karşımdaki takımın büyüklüğünden kaynaklanıyor

Bak mesela bir paylaşım daha:

Metin Oktay profesyonel Milli Lig kurulana kadar geçen iki senede de gol krallığını kimseye bırakmaz. 1959 yılında İstanbul, Ankara ve İzmir liglerinin birleşmesiyle Milli Lig kurulur. Takımlar kırmızı ve beyaz grup olarak ikiye ayrılır. Beyaz grubu Fenerbahçe, kırmızı grubu da Galatasaray lider tamamlar. Statü gereği bu iki takım birbiriyle çift maç üzerinden final oynarlar. İlk maç 10 haziran 1959’dadır. Maçın 13. dakikasında Turgay Şeren, Metin’e uzun bir degaj atar. Metin, topu Özcan’dan kurtarır, tam kaleye doğru ilerleyecekken Avni sağ taraftan koşarak gelir ve Metin’e sağlam bir tekme geçirir. Acıyla yerde kıvranan kral, acının ve o anki sinirin etkisiyle kalkıp Avni’ye yumruk atar. Maçın Yugoslav hakemi Markovic, Metin’i dışarı atar. O an Fenerbahçe tribünlerinden küfürlü sesler yükselir. Taçsız Kral o güne kadar hiç böyle bir şey yaşamamıştır. Gözleri dolar. Fenerbahçe tribününün önüne gelerek onları kendi nezaketine yakışır bir şekilde selamlar.Yıllar sonraki röportajında o an futbolu bırakmayı düşündüğünü anlatır. Sebebi ise basittir: “Taraftarın yüzüne nasıl bakacağım baba!”

burkaykalyon
13-09-2013, 16:26
1969 senesinde futbolu bırakma kararı verdiğinde taraflı tarafsız herkesin içini bir burukluk kaplar. Jubile maçı Fenerbahçe’yle yapılır. Taçsız Kral bu maçta da gol atar. Karşılaşmanın son 10 dakikası Can Bartu’yla formaları değişir ve Fenerbahçe formasıyla oynar. O dönemin Fenerbahçe kaptanı Şükrü Birant o gün doğan oğluna Metin adını verir. Metin Oktay sevgisi böyle bir şeydir.

Metin Oktay - Can Bartu - Hakkı Yeten vs vs bunlar seviyesine gelecek futbolcu göremeyeceğiz kardeşim maalesef.

Aynen abi keşke yetişebilseymişiz keşke yine izleyebilsek öyle futbolcuları... Bak sana bir örnek vereyim o zamanki futbol sevgisiyle ve futbolcu-taraftar profiliyle ilgili.

Dedem fanatik Fenerliymiş öyle böyle değil. Hiçbir maçı kaçırmadan izlermiş, gidermiş. Ben görmedim kendisini. Babam olunca ismini Uğur koymuşlar dedeme haber vermeden ancak babamın adı sadece resmi işlemlerde Uğur olarak geçer dedemin talimatıyla adı Metin koyulur. Herkes Metin olarak tanır. Sebebi dedemin fanatik FB'li olmasına rağmen Metin Oktay'a duyduğu sonsuz saygıdır.

free-hifi
13-09-2013, 16:28
Aynen abi keşke yetişebilseymişiz keşke yine izleyebilsek öyle futbolcuları... Bak sana bir örnek vereyim o zamanki futbol sevgisiyle ve futbolcu-taraftar profiliyle ilgili.

Dedem fanatik Fenerliymiş öyle böyle değil. Hiçbir maçı kaçırmadan izlermiş, gidermiş. Ben görmedim kendisini. Babam olunca ismini Uğur koymuşlar dedeme haber vermeden ancak babamın adı sadece resmi işlemlerde Uğur olarak geçer dedemin talimatıyla adı Metin koyulur. Herkes Metin olarak tanır. Sebebi dedemin fanatik FB'li olmasına rağmen Metin Oktay'a duyduğu sonsuz saygıdır.

yemin ediyorum okurken tüylerim diken diken oldu

Emre Ekrem
13-09-2013, 16:29
Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın büyük Kaptan

burkaykalyon
13-09-2013, 16:33
yemin ediyorum okurken tüylerim diken diken oldu

Bende ilk duyduğumda dedeme çok kızmıştım o ismi niye koymuş başka isim mi yokmuş falan diye ama sonra Metin Oktay'ı araştırınca ne kadar haklı olduğunu anlamıştım... :)

Gel, bizimle ol, oyna, büyü dediler ; Galatasaray dedi.
Al, çeki kendin doldur, kaç para istersen dediler ; Galatasaray dedi.
Sevgilisi seçimini yap dedi ; Galatasaray dedi.
Tekme yedi, küfür yedi ; önlerinde saygıyla eğildi, özür diledi.
Şimdi söyle hadi ;
Bu kalp seni unutur mu?
Taçsız Kral Metin Oktay ( 2 Şubat 1936 - 13 Eylül 1991)

mmtrıza
13-09-2013, 17:02
Aynen abi keşke yetişebilseymişiz keşke yine izleyebilsek öyle futbolcuları... Bak sana bir örnek vereyim o zamanki futbol sevgisiyle ve futbolcu-taraftar profiliyle ilgili.

Dedem fanatik Fenerliymiş öyle böyle değil. Hiçbir maçı kaçırmadan izlermiş, gidermiş. Ben görmedim kendisini. Babam olunca ismini Uğur koymuşlar dedeme haber vermeden ancak babamın adı sadece resmi işlemlerde Uğur olarak geçer dedemin talimatıyla adı Metin koyulur. Herkes Metin olarak tanır. Sebebi dedemin fanatik FB'li olmasına rağmen Metin Oktay'a duyduğu sonsuz saygıdır.

Helal olsun

Vtec21
13-09-2013, 17:31
Galatasaray taraftarının aradan uzun yıllar geçmesine rağmen unutmadığı unutturmadığı tribünlerde daima resmini asıldığı, adına besteler yapıldığı büyük insan, büyük Galatasaraylı.

S.Özeren
13-09-2013, 17:53
http://i43.tinypic.com/291ou2x.jpg

Kahn23
13-09-2013, 20:11
Jübile maçında kendisine "Fenerbahçe forması giyer misin" diye sorulduğunda 'onur duyarım' diyen Metin Oktay'ı ölüm yıldönümünde saygıyla anıyoruz...

http://r1309.hizliresim.com/1f/f/sp09q.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

DoganSuper
13-09-2013, 21:12
Allah rahmet eylesin nur içinde yatsın.. şu drogbada harbi adam ya

bilalMW
13-09-2013, 21:21
https://pbs.twimg.com/media/BUENqzHCIAAnSKU.jpg

ondertopcu
13-09-2013, 21:21
Allah rahmet eylesin Adam gibi Adammis

Mutu
13-09-2013, 21:22
Drogba golü attıktan sonra metin selamını da çaktı. Gerçekten tanımadan sevdiğim 2 adamdan birisidir kendisi. 1- Mustafa Kemal Atatürk 2- Metin Oktay Galatasaraylı olmamın dışında, 1 kere dahi hakkında büyüklerimden kötü bi eleştirii duymadım hakkında. Özellikle dedem çok anlatırdı kendisini.
Ruhu tekrardan şad olsun.

mmtrıza
14-09-2013, 08:59
https://pbs.twimg.com/media/BUENqzHCIAAnSKU.jpg

Metin Oktayın adamlığına Dr.ogbadan jest

mmtrıza
02-02-2014, 14:10
Doğum günün kutlu olsun Kral

34btr1907
02-02-2014, 14:27
Efsane Futbolcu Taçsız Kral Metin Oktay, tam 22 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. demıssınızde

edit: konu eylulde açılmıs,giriş yazısı kafa karıstırıyor

2 Şubat 1936; Karşıyaka, İzmir - 13 Eylül 1991

dogum gunu bugun

devil_berk22
02-02-2014, 16:56
Allah mekanını cennet eylesin kral

SekoLive
02-02-2014, 22:57
Bugun arenada butun goller metin oktay diye anons edildi iyi ki dogmussun metin oktay

arfy
02-02-2014, 23:12
“Maç başlangıcında kale seçimi için Yazı-Tura atıldığında,
ben hep -Tura- derim…Benim tek derdim,
Mustafa Kemal Atatürk’ün yüzü yere gelmesin…”

Fenerbahçe forması için onur duyarım demesi vs vs … şimdi bu tarz beyefendi futbolcular pek kalmadı işin gerçeği

EmrahErdogan
03-02-2014, 08:22
Unuturmu bu taraftar !

wiesmann
03-02-2014, 08:37
valla bir tane aslan gibi yeğenim var Allah nasip ederse Martta bir tane daha olacak. "Taçsız kral Metin Oktay" şarkısıyla oynar eğleniriz hep çocukluktan aşılıyoruz sevgiyi..