PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : el frenini cektikten sonra debriyajı kaldırınca

paulharris
05-11-2013, 08:02
arkadaslar dacia logan arac aldım..yokus asagı aracı park ediyorum mesala...o esnada el freninide sonuna kadar cekiyorum...ayagımı debriyajdan kaldırır kaldırmaz araba bayagı asagı kayıyor...allahtan önde arac olmuyor...yoksa bindiririm :D

bu normalmi sizce...her aractamı olur...

önce aracı durdurup vitesi bosa alıp sonra debriyajdan ayagımızı kaldırıp daha sonrada el frenini cekmek mi gerekli...

63owen63
05-11-2013, 08:06
eğim yüzdesi nedir ?

Boşa alıp yapmayın, hele ki rampada boşta hiç bırakmayın. Vitesde söndürün, el frenini çekin, yavaşça ayağınızı çekin sonra frenden debriyajdan, söndürdükten sonra hala kayıyorsa bir sanayiye uğrayın :)

Oznsrl
05-11-2013, 08:14
el freni çektikten sonra debriyajı bırakınca niye kaysın ki araba :) freni bırakınca bi miktar kayar onunda baya olmaması lazım en fazla 1-2 cm. Eğer bundan çok ise nasıl bi eğimden bahsediyosunuz bilmiyorum ama yinede bi problem var gibi

Evrenoz
05-11-2013, 08:25
El freni telinin gerginliğini kontrol ettirmekte fayda var..

sercanışık
05-11-2013, 08:25
yanlıs okumadıysam eger arac vteste stop ettıldıkten snra fren baslıp el frenı ceklıyo debrıyaja basstıgında sanzıman saldıgı ıcın kendını 1 2 cm nrmladır ama fazlasında aracta skntı olabılır servıs veya sanayı ye gıdebılırsın abi :)

Burak Mehmet
05-11-2013, 08:34
motor çalışırkenmi ayağınızı debriyajdan kaldırıyorsunuz. ben durumu anlamadım sanırım...

paulharris
05-11-2013, 08:40
motor çalışırkenmi ayağınızı debriyajdan kaldırıyorsunuz. ben durumu anlamadım sanırım...

yokus asagı birinci viteste iniyorum..bos yer goruyorum oraya yanasıyorum... arac hala calısır vaziyette duruyorken vitesi sonuna kadar cekiyorum...aractan inmek icin debriyajı ve frenin uzerindeki ayagımı kaldırınca bayagı asagı kayıyor..1-2 cm degil 15-20 cm kayıyor asagıya...sonra duruyor arac...stop falanda etmiyor hala calısır vaziyette kalıyor.. egim olarakda 45 derecelik bir egim diyebilirim..cok dik bir yokus degil yani..

yokus yukarı dogru cıkarken park ettigimde bunu su an icin yasamadım..yani arac geriye kaydıgı olmadı....sadece yokus asagı park ettigimde rastladım bu soruna

Oznsrl
05-11-2013, 08:45
aracı stop etmeden mi debriyajla freni bırakıyorsunuz :soru:

Maxi
05-11-2013, 08:46
asrın sorusu bu olmalı ha gayret !

paulharris
05-11-2013, 08:47
aracı stop etmeden mi debriyajla freni bırakıyorsunuz :soru:

evet arac calısır durumdayken ayaklarımı cekiyorum...sonra da kontagı kapatıp anahtarı alıyorum..... bizim eski kartal aracımızda da boyle yapıyordum :)

Oznsrl
05-11-2013, 08:48
abi öyle şey mi olur ya :D kontağı kapat sonra çek ayağını :D :D :D :D

asrın sorusu bu olmalı ha gayret !

şoktayım elim ayağım boşaldı benimde :D

CTG
05-11-2013, 08:51
önce aracı durdurup vitesi bosa alıp sonra debriyajdan ayagımızı kaldırıp daha sonrada el frenini cekmek mi gerekli...

Sizin sorununuzu bilmiyorum ama benim rampa-düz farketmez sıralamam şu

dur
vitesi boşa al
debriyajı bırak
elfrenini çek
freni bırak

Buraya kadar arabanın yükünü motor-şanzımandan arka frenlere bindirmiş oluyorum

yokuş varsa kaldırıma doğru tekerlekleri çevir
stop et
düzse boşta bırak, yokuş yukarıysa 1'e yokuş aşağıysa R'e tak

Tamamen kişisel takıntı bu, doğrusunu yanlışını bilmiyorum :)

Chn53
05-11-2013, 08:53
Anladigim kadariyla araci bosta birakiyosunuz , viteste bitakirsaniz sorun olmaz

Volkann
05-11-2013, 08:54
Sizin sorununuzu bilmiyorum ama benim rampa-düz farketmez sıralamam şu

dur
vitesi boşa al
debriyajı bırak
elfrenini çek
freni bırak

Buraya kadar arabanın yükünü motor-şanzımandan arka frenlere bindirmiş oluyorum

yokuş varsa kaldırıma doğru tekerlekleri çevir
stop et
düzse boşta bırak, yokuş yukarıysa 1'e yokuş aşağıysa R'e tak

Tamamen kişisel takıntı bu, doğrusunu yanlışını bilmiyorum :)

gayet açık ve net.

rebelh
05-11-2013, 08:55
45 derecelik eğimin geometri hocanızın kötülüğünden kaynaklandığını düşünüyorum
e 5 ten edirne girişinde 10 derece bi eğim var 100 ile bıraktığın araba 400 metrede neredeyse 130 oluyor..

Oznsrl
05-11-2013, 08:57
Anladigim kadariyla araci bosta birakiyosunuz , viteste bitakirsaniz sorun olmaz

hayır kardeşim :) abi diorki

yokus asagı birinci viteste iniyorum..bos yer goruyorum oraya yanasıyorum... arac hala calısır vaziyette duruyorken vitesi sonuna kadar cekiyorum...aractan inmek icin debriyajı ve frenin uzerindeki ayagımı kaldırınca bayagı asagı kayıyor

1.viteste duruorm araba hala viteste debriyajla frene basılı buraya kadar sorun yok sonra el frenini çekip debriyajla freni bırakıyorum diyor ve bu sırada hala araba çalışır durumda :) araç muhtemelen dizel ve hemen stop etmior biraz gidior ki abi stop etmediğini söylüor :D

İbrahim33
05-11-2013, 09:03
çok basit :) eğim olsada olmasada şu harekete alıştır kendini.hep rahat olursun.

her zaman vitesteyken kapat kontağı ama sağ ayağın frende olsun , önce debriyajdan çek ayağını , sonrada frenden , haliyle kafa atmaz araba.

Caesar
05-11-2013, 09:05
Yok adam 200 ile giderken 6. vites el frenini çekiyormuş araç kayıyormuş ondan bahsediyor.

Chn53
05-11-2013, 09:06
Kafamda deli sorular:soru::soru:

Oznsrl
05-11-2013, 09:10
Yok adam 200 ile giderken 6. vites el frenini çekiyormuş araç kayıyormuş ondan bahsediyor.

200 le giderken el freni çekince kaymıcak araba yok heralde o konuda sıkıntı yokta :D

en basit anlatımla çalışırken viteste olan arabada stop edilmeden debriyajla fren bırakılıyor arabanın hatta dirksiyon düz deilse sağa sola belki geriye ( geri vitesteyse) gitmesi çok normal :D

chare
05-11-2013, 09:12
konuyu okurken pskolojim bozuldu :D

Chn53
05-11-2013, 09:14
Araba viteste calisirken , vitesi bosa almadan debriyajimi birakiyor ben hala anliyamadim :D

chare
05-11-2013, 09:14
http://u1311.hizliresim.com/1h/5/u7kwh.gif (http://bit.ly/c25MCx)

Met
05-11-2013, 09:15
harbiden nasıl bi soru bu ya :D vitesi nasıl çekiyosun abicim :)

Aracı park ettikten sonra el frenini çek ve vitesteyken kontağı kapat :D

Cimmeria
05-11-2013, 09:16
aklıma bilgisayarım açılmıyor diyen adamın bilgisayarının fişini takmaması geldi.

Arkadaş araba vitesteyken debriyajdan ayak çekilir mi ? Ehliyeti nerden alıyorsunuz merak ediyorum bazen

Oznsrl
05-11-2013, 09:19
Araba viteste calisirken , vitesi bosa almadan debriyajimi birakiyor ben hala anliyamadim :D

evet be kardeşim aynen öyle diyor abi :D :D

Met
05-11-2013, 09:20

evet be kardeşim aynen öyle diyor abi :D :D

Sabah sabah güzel kafalar bunlar :D

paulharris
05-11-2013, 09:21
dur tekrardan anlatayım arkadaslar :)

şimdi yokus asagı birinci viteste gidiyorum..kafamdan park edecek yer bulma dusunceleri geciyor...sagda ahada bos yer diyorum :) oraya giriyorum...el frenini son haddine kadar cekiyorum...vitesi bosa alıyorum... daha sonra aracı stop etmiyorum cunku gene kayar falansa mudahale edeyim diye...cunku cogu aracta araba stop ettirildiginde frenler calısmaz.bu yuzden oncelikle debriyaj ve frenden ayagı ben bi cekeyim diyorum :D cekiyorum bi bakıyorum araba hopppp gidiyor asagı...ulan ne yapacam ben simdi diye tırsarken bi bakıyorum 20 cm sonra kendiliginden durmus...iyi bari deyip lan ne olur ne olmaz su tekerlekleride kaldırıma cevireyim diyorum....bu işlemlerden sonra kontak anahtarımı cıkartıp elime alıyorum...

***** hırsızlar cok o yuzden indash teybin kafasınıda cıkartıp yanıma aldıktan sonra aractan gonul rahatlıgıyla cıkıyorum...kitleme tusuna basıp kitli oldugundan emin olunca aracın basından ayrılıp gunluk rutin işlerime devam ediyorum :D

simdi ben sunu merak ediyorum...eger yanlıs bir sey yapıyorsam neden yokus yukarı giderken park ettigimde arac geriye dogru kaymıyor :) aynı yanlısları yokus yukarı park ettigimde de yapmam lazımki aynı sekilde kaysın....

mcy
05-11-2013, 09:28
dur tekrardan anlatayım arkadaslar :)

şimdi yokus asagı birinci viteste gidiyorum..kafamdan park edecek yer bulma dusunceleri geciyor...sagda ahada bos yer diyorum :) oraya giriyorum...el frenini son haddine kadar cekiyorum...vitesi bosa alıyorum... daha sonra aracı stop etmiyorum cunku gene kayar falansa mudahale edeyim diye...cunku cogu aracta araba stop ettirildiginde frenler calısmaz.bu yuzden oncelikle debriyaj ve frenden ayagı ben bi cekeyim diyorum :D cekiyorum bi bakıyorum araba hopppp gidiyor asagı...ulan ne yapacam ben simdi diye tırsarken bi bakıyorum 20 cm sonra kendiliginden durmus...iyi bari deyip lan ne olur ne olmaz su tekerlekleride kaldırıma cevireyim diyorum....bu işlemlerden sonra kontak anahtarımı cıkartıp elime alıyorum...

***** hırsızlar cok o yuzden indash teybin kafasınıda cıkartıp yanıma aldıktan sonra aractan gonul rahatlıgıyla cıkıyorum...kitleme tusuna basıp kitli oldugundan emin olunca aracın basından ayrılıp gunluk rutin işlerime devam ediyorum :D

simdi ben sunu merak ediyorum...eger yanlıs bir sey yapıyorsam neden yokus yukarı giderken park ettigimde arac geriye dogru kaymıyor :) aynı yanlısları yokus yukarı park ettigimde de yapmam lazımki aynı sekilde kaysın....

yokuşu geri vitesle inip park edersen ve aynı şeyleri yaparsan bu sefer geriye kayar.

Oznsrl
05-11-2013, 09:29
abi şimdiye kadar aracı boşa aldığından hiç bahsetmedin :D hep vitesteydi o araba stop ederken şimdi boşta oldu :D neyse boştayken kayıyorsa arka balataların coslamıştır yokuş yukarıysa 1'e yokuş aşağıysa R'e tak öyle bırak :)

Emre Ekrem
05-11-2013, 09:30
yokus asagı birinci viteste iniyorum..bos yer goruyorum oraya yanasıyorum... arac hala calısır vaziyette duruyorken vitesi sonuna kadar cekiyorum...aractan inmek icin debriyajı ve frenin uzerindeki ayagımı kaldırınca bayagı asagı kayıyor..1-2 cm degil 15-20 cm kayıyor asagıya...sonra duruyor arac...stop falanda etmiyor hala calısır vaziyette kalıyor.. egim olarakda 45 derecelik bir egim diyebilirim..cok dik bir yokus degil yani..

yokus yukarı dogru cıkarken park ettigimde bunu su an icin yasamadım..yani arac geriye kaydıgı olmadı....sadece yokus asagı park ettigimde rastladım bu soruna

Şuan sinirlerim çok bozuldu, anlayamadım.

Evrenoz
05-11-2013, 09:31
Vitesi boşa aldığında ayağın debryaj ve frende iken el frenini çektiğinde; ayağını debryaj ve frenden kaldırdığında araba 20 cm kayıyor.

Bunu mu demek istiyorsun? Eğer öyle ise basitçe "el frenim kaydırıyor" desen yeterdi.. El freni gerginliğine ve balatalarına baktır.

Ne manasız konu oldu bu be

fkocak
05-11-2013, 09:34
sıkıntı; el freninin 20-30 cm tutmayıp sonra tutması galiba :)

paulharris
05-11-2013, 09:35
Vitesi boşa aldığında ayağın debryaj ve frende iken el frenini çektiğinde; ayağını debryaj ve frenden kaldırdığında araba 20 cm kayıyor.

Bunu mu demek istiyorsun? Eğer öyle ise basitçe "el frenim kaydırıyor" desen yeterdi.. El freni gerginliğine ve balatalarına baktır.

aynen oyle hocam iyi anlasılmısım bu sefer :D el frenindemi sıkıntı yoksa yaptıklarımda mı bi sıkıntı var onu da anlayayayım dedim...

Evrenoz
05-11-2013, 09:36
aynen oyle hocam iyi anlasılmısım bu sefer :D el frenindemi sıkıntı yoksa yaptıklarımda mı bi sıkıntı var onu da anlayayayım dedim...

Sanayiye git, baksınlar telin gerginliğine.. Bakarlarken arka fren balatalarına da bakarlar. Bittiyse değiştirirler...

mcy
05-11-2013, 09:36
bence araç yokuş aşağı park etmişken, ayağı debriyaj ve frene basılıyken aracı stop ediyor. sonrada ayaklarını her iki pedaldan da çekiyor. araç kayıyor-duruyor sonrada el frenini çekiyor. başka türlü o kayma olmaz.

Met
05-11-2013, 09:41

Bu konu da burada son buldu hayırlısıyla :D

Sert@ç
05-11-2013, 09:46
Bende durumu "araci yokusta park edip el frenini cekiyorum sonra motor calisir vaziyette vitesde debriyaj ve frenden cekiyorum araba 20cm kayiyo sonrs stop ediyorum" diye anladim
Eger boyleyse durum araba hala calisip vitesde oldugu gitmeye calistigi icin olmasin ?

xplod
05-11-2013, 10:06
arabanın arkası çok hafifse ve burun aşağıda park ediliyorsa bence gayet normal bir durum. bu 15-20cmlik kayma yaşanırken dışardan birisi arka tekerlere baksın, araba kayarken arka tekerler dönüyorsa o zaman arka fren kontrolü yapılır. daha kolayı, arabayı kıçı aşağıda park edince de aynı şey oluyorsa, fren kontrolü yapmak gerekir.

ben arabamı başka türlü park edemiyorum, burnu aşağıda olması şart deniliyorsa, bu kaymayı engellemek için motoru viteste(eğimin iniş istikametindeki viteste), ön tekerleri de kaldırım tarafına çevirerek bırakmak gerekir.

s2k
05-11-2013, 10:31

Vitesi sonuna kadar çekmeyeydin iyiydi...

M.A.D
05-11-2013, 11:12
Vitesi sonuna kadar çekmeyeydin iyiydi...
uhasshuehsauesha abi koptum yaa :D:D

araç yokuş aşağı ise vites "geri"ye
araç yokuş yukarı ise vites "1"e alınır el freni çekilir stop edilir ayak frenden çekilir bu kadar basit :D ona da güvenmiyorsan lastiği kaldırıma yönlendir in git by

EserBodrum
05-11-2013, 11:58
Abi sen naptin ya gozumde canlandirdimda bi komik geldi :D

Bence normal siralama boyle olmali ;

Yokus asagi duruldugunda bostayken el freni cekilir yuk frene bindirilir sonra geri vitese takilip stop edilir. Sonra ayak ilk debriyajdan sonra ayak freninden cekilir.

berkay_aydin
05-11-2013, 12:18
El freni tutmuyor olay bu :D

Burak K.
05-11-2013, 12:27
Arabayı 15-20 cm yukarı park et,kayıp durunca tam istediğin yere park etmiş olursun. :D

mert_can 41
05-11-2013, 12:28
2 kere 2 farklı arabada başıma geldi biri yokuş aşağı diyeri yokuş yukarıydi yokuş aşağı istop edip elfrenin çekip vitesi geriye taktım ayağımı debrijdan çektim en son frenden çektim diyerindede arkam daki arabaya vuruyodum bu yüzden ondada aynı taktiği uyguldım yine geri kayarsa çalıştırıp tekrar istop edin :)

burkaykalyon
05-11-2013, 12:36
El freni tutmuyor olay bu :D

Bizim ortak sorunumuz :D

dbahadir
05-11-2013, 12:37
freni bıraktıktan sonra en fazla 2-3 santim kendini salar araba. Anlattığınız şekilde olmaması lazım. Bir baktırın bence.

free-hifi
05-11-2013, 12:43
İyiki biri kaportacıya göster yazmamış.

LnchCntrl
21-01-2014, 10:28
Hort olacak ama olsun :D

Sabah sabah baştan sona okudum gelinen sonuca bakk :D

same-34
21-01-2014, 10:42
Mesela el freni çok önemli :D

Sezgin
21-01-2014, 11:05
eğim yüzdesi nedir ?

Boşa alıp yapmayın, hele ki rampada boşta hiç bırakmayın. Vitesde söndürün, el frenini çekin, yavaşça ayağınızı çekin sonra frenden debriyajdan, söndürdükten sonra hala kayıyorsa bir sanayiye uğrayın :)

Bu yontem tum yuku sanzimana bindirmez mi ?

CGTY
21-01-2014, 11:08
Bu yontem tum yuku sanzimana bindirmez mi ?

Aynen. Önce el frenini çekip, arabanının yükünü el frenine bindirip, sonra viteste bırakmak daha iyi.

LnchCntrl
21-01-2014, 11:08
Boşta stop ederim, el frenini çekerim vitese takarım.

Mantık şu, aracı direk şanzımana yüklemek yerine frene yüklerim, el freninden kurtulursa şanzımana biner ve kaymaz. Ben böyle yapıyorum.

TolgaEsentepe
21-01-2014, 11:50
Dikmen in rampaları pistir. Eski 106gti aracım mümkün değil durmaz dı kapının önünde :) arabadan ayağımın birini atınca başlardı kaymaya :)

GKS TypeR
21-01-2014, 16:21
45 derecelik eğimden yukarı çık düz bi yer bul oraya park et kaymaz. :D