Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Büyüklerin LPG Lisansı İptal

free-hifi
14-11-2013, 12:18
LPG Stoğu nasıl yapacağız LPG li tunerler :D Habaş ın ismi geçmiyor ona gidelim

3 büyüğün lisansı iptal
MEHMET NAYIR 14.11.2013
659 milyon liralık ceza kesen EPDK, Aygaz, Milangaz ve İpragaz'ın ise depolama lisansını iptal etti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt ve Likit Petrol Gazı (LPG) şirketlerine ceza yağdırdı. Kaçak akaryakıta karşı başlatılan, 'otomasyon' olarak adlandırılan uydu denetimine girmeyen Total, Shell, BP, Petrol Ofisi ve Parkoil gibi şirketlere ise 659 milyon 782 bin lira idari para cezası kesildi. LPG'de başlatılan denetimler sonucunda da aralarında sektör devleri Aygaz, Milangaz ve İpragaz'ın da bulunduğu 16 LPG şirketinin depolama lisansı iptal edildi. Bu şirketlerin depolarında "standart dışı" ürün bulunduğu belirtildi.

DEPOYA EL KONACAK
EPDK, LPG sektöründe sıkı bir denetim başlatmıştı. 64 depoda standartlara aykırı ürün bulunması üzerine soruşturma başlatılmıştı. LPG Piyasası Kanunu'na göre standart dışı ürün tespiti durumunda şirketlerin lisansının iptali gerekiyor. Yetkililer, soruşturmalar tamamlandığında birçok şirketin "depolama" lisansının iptal edilebileceğini belirtti. Bazı şirketlerin dağıtım ve depolama lisanslarının aynı çatıda olması nedeniyle ikili bir tehlike söz konusu. Cezanın kesinleşmesi halinde şirketler hem depolama hem de dağıtım lisansının iptal tedilmesi ehlikesiyle karşı karşıya kalabilecek. LPG Kanunu gereği şirketlerin tekrar lisans başvurusu yapmasının önünde ise engel bulunmuyor.

44 ŞİRKE TE CEZA
EPDK, 1 Temmuz 2011 itibarıyla tüm dağıtım şirketlerine bayilerini otomasyon sistemine geçirme yükümlülüğü getirdi. Bayilerin büyük kısmı yatırım yaparak, anlık satış verilerini paylaşıma açtı. Ancak yüzlerce bayi otomasyon sistemine geçiş yapmadı. Tüm şirketleri mercek altına alan ve şirketlerin savunmalarını dikkate alan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, önceki gün gerçekleşen toplantıda 892 akaryakıt istasyonunda otomasyon sistemi kurmayan 44 dağıtım şirketine 659 milyon 782 bin lira idari para cezası kesti.

darkmoon
14-11-2013, 12:35
dizelde benzini geçicek diye spekülatif haberler veriliyor tv de.. lpg yide bitirirlerse millet direk benzinli araca talim..

valla taksi minübüs kamyon kamyonet diğer ticariler nasıl bu fiyatları kabullenebiliyor ben şaşırıyorum..

_Burak_
14-11-2013, 12:39
dizelde benzini geçicek diye spekülatif haberler veriliyor tv de.. lpg yide bitirirlerse millet direk benzinli araca talim..

valla taksi minübüs kamyon kamyonet diğer ticariler nasıl bu fiyatları kabullenebiliyor ben şaşırıyorum..

minibüs km de 1 tl yakıyor diye
trakya birliğin tenekesinden üretilen karsan j10 koyduk araca 0.7 tl yakıyor şehir içi

yetmez ama evet :D

bu arada trafik sigortalarıda 10000 tl ye yaklaştı ticarilerde :)

darkmoon
14-11-2013, 12:56
Bir ara eski nesil dizellere bitkisel yağ koyuyorlardı o zamanlar çok mantıklı ve ucuzdu ama şimdi yağında fiyatı dizelden aşağı kalır yanı yok hatta kaliteli yağlar dizelden pahalı oldu..

TünayK
14-11-2013, 13:17
açıklama yapmak üzere sitemizdeki tüpçüleri konuya bekliyoruz:)

Serhat
14-11-2013, 13:26
Bende diyorum benim enjektörler neden bozuldu, bakın depolamayı yanlış yapmışlar, Lpg bozukmuş, dava açıcam. :D

darkmoon
14-11-2013, 13:30
son günlerde bu tip haberler o kadar çok çıkmaya başladıki dizel araçlara ek vergi gelicekmiş dizel benzini geçicekmiş lpg li araçlar ağırlık dengesini bozuyorsa aracın ki çoğu neticede bozar hiç bir firma lpg tüpü konulacak ona göre ağırlık güç denge dağılım sistemini yapalım diye tasarlamıyor araçları onlarda tüvden geçemiycek deniyordu şimdi üstüne bu haber..

insan ciddi ciddi düşünüyor acaba ellerinde ciddi boyutta benzin kaldıda bütün bunlar o benzin stoklarını eritmek içinmi diye içinden geçirmiyor değil..

Burak E.
14-11-2013, 13:41
millet benzine geçsin diye yapılıyor oalbilir gaz max 2.70 oluyor ama benzin her dakka yükseliyor resmen bu sebeble gaz ucuz ama dandikmiş muamelesi yapılıyor bence

997TT
14-11-2013, 13:41
Bunun tek sebebı "koku" yanı bunu koklayan adam,standart dısı dıyerek bu cezaları kestı.
Tek amacı devletın sektorden para cekmesı.
***** dveletın buyuk paraya ıhtıyacı var ve somurucek herseyı dıbıne kadar zorluyorlar.
Daha cok ceza duyucaksınız.Umarım bu lısans ıptalını hemen cozerler.
Ayrıca buyuklaere ceza kısmı mesnetsız cunku depo lısansının ıptal olmasının bır ehemmıyetı yok.
Sadece goz boyama,kucuklere olan oldu.
Bunun benzını one cıkarmak-lpg yı yada mazotu vs yapmak ıle alakası yok.
TC de bunlar tarafından yonetıldıgım ıcın uzuluyorum.

mkerim
14-11-2013, 14:50
Ve kurunun yanında yaşlarda yandı..

karsiyakaliozi
14-11-2013, 15:29
Bunun tek sebebı "koku" yanı bunu koklayan adam,standart dısı dıyerek bu cezaları kestı.
***** dveletın buyuk paraya ıhtıyacı var ve somurucek herseyı dıbıne kadar zorluyorlar.
Ayrıca buyuklaere ceza kısmı mesnetsız cunku depo lısansının ıptal olmasının bır ehemmıyetı yok.

Tamamen katılıyorum önümüzde secimler var bütçe açığı ciddi şekilde artacak bi yerden para gerekli cezalar da en iyi kaynak bu çark böyle dönmez elbet bi yerden patlar.

huseyinturk
14-11-2013, 22:55

zevk almaya bakıyoruz..

chatlaxs
14-11-2013, 23:05
lpgye kitleyecek yer arıyolar bence :D

EREN34
14-11-2013, 23:08
En sonunda küstürecekler sanayiceleri, adamlar diyecek "öperim atınıda tımarınıda", alacak tası tarağı göçecek. Sonra elindekindende olacak...

KOSEREN
14-11-2013, 23:25
Biz sanayiciliği onlardan öğrenecek değiliz.

onursumer
14-11-2013, 23:49

abi dediğin gibi ise yokmu bunun itirazı iptali vs ?

saqwert
15-11-2013, 04:30
Kimi kime itiraz ediceksinki.Hükümet değil mafya sanki

free-hifi
15-11-2013, 07:21
Konunun biraz araştırdım sektörün içindekilerden adı geçen firmaların çoğu LPG yerin TÜPGAZ depolamışlar yani bize dandik gaz geçirmişler dünyanın parasını kazanmışlar bu şekilde devlette bu parayı tek başına yedirmem derdine düşmüş ilerideki günler bakalım neyi gösterecek

wiesmann
15-11-2013, 07:36
millet benzine geçsin diye yapılıyor oalbilir gaz max 2.70 oluyor ama benzin her dakka yükseliyor resmen bu sebeble gaz ucuz ama dandikmiş muamelesi yapılıyor bence

çok mantıklı :icon_tup:

Konunun biraz araştırdım sektörün içindekilerden adı geçen firmaların çoğu LPG yerin TÜPGAZ depolamışlar yani bize dandik gaz geçirmişler dünyanın parasını kazanmışlar bu şekilde devlette bu parayı tek başına yedirmem derdine düşmüş ilerideki günler bakalım neyi gösterecek

konuyu çok dağıtmadan az önce sabah haberlerinde gördüm;

büyük lpg tankları arabanın ruhsattaki ağırlığını etkilediği için muayenede iptali istenilecek diyorlardı.

+ruhsat iptallerinin sadece Türk firmalarına gelmesi sadece benim mi dikkatimi çekti?(petrol ofisi exxon' un)

997TT
15-11-2013, 08:39
Arkadaslar bilip bilmeden yaziyorsunuz. Okudukca sasiriyorum.
Lpg yerine Tupgaz ne demek,bunu ben bile anlamadim? Yani lpg gazda Tupgaz nedir...
Vergi kacakciligi yapan firmalar vardi(Otv farkini cukkaliyorlardi),onlar zaten kucuk ve korsan ticaret yapiyorlar,gayet guzel oldu.
Bazi firmalar da otomasyonu eksik olanlar vardi,onlarada hakki diyelim.
Ancak koku standarti yuzunden yapilan lisans iptali tamamen duzmece ve para odakli! Benim yillardir getirdigim gazi onaylayan devlet,birden bunun kokusu standartlara uymuyor dedi. Burada amac Aygaz'i(Koc) sindirmek.
Malesef daha bir cok sektorde(ozellikle cirosu buyuk) cezalar duyucaksiniz.

997TT
15-11-2013, 08:40
Petrol ofisi Omv nin.

free-hifi
15-11-2013, 08:53
Arkadaslar bilip bilmeden yaziyorsunuz. Okudukca sasiriyorum.
Lpg yerine Tupgaz ne demek,bunu ben bile anlamadim? Yani lpg gazda Tupgaz nedir...
Vergi kacakciligi yapan firmalar vardi(Otv farkini cukkaliyorlardi),onlar zaten kucuk ve korsan ticaret yapiyorlar,gayet guzel oldu.
Bazi firmalar da otomasyonu eksik olanlar vardi,onlarada hakki diyelim.
Ancak koku standarti yuzunden yapilan lisans iptali tamamen duzmece ve para odakli! Benim yillardir getirdigim gazi onaylayan devlet,birden bunun kokusu standartlara uymuyor dedi. Burada amac Aygaz'i(Koc) sindirmek.
Malesef daha bir cok sektorde(ozellikle cirosu buyuk) cezalar duyucaksiniz.

Hocam OTOGAZ ile TÜPGAZ aynı kalitede yakıt değil.

Aşağıdaki haber başka bir mevzu:

Tüpgaz için alınan LPG otogaza gidiyor

OTOGAZA uygulanan ÖTV'nin tüpgazdan daha yüksek tutulması, bazı dağıtım şirketlerinin tüpgaz dolumu için aldıkları LPG'yi, otogaz istasyonlarına kaydırmalarına yol açıyor. ÖTV'ye çaktırmadan zam yapılmasaydı, hem otogaz indirimi yüzde 12.5 olacak hem de sektördeki vergi kaçağı önlenecekti.

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, tüpgaza yapması gereken indirimi, ÖTV'ye çaktırmadan zam yaparak, düşük tutmasıyla başlayan tartışma, şimdi de otogaza kaydı. Otogaza uygulanan Özel Tüketim Vergisi'nin tüpgazdan daha yüksek tutulması, bazı dağıtım şirketlerinin işine yaradı. Bu şirketler, tüpgaz dolumu için aldıkları LPG'yi, otogaz istasyonlarına kaydırdıkları taktirde, bir anda ton başına 93 milyon liralık vergi avantajı sağlıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, döviz kurları ve uluslararası piyasalardaki düşüşe paralel olarak, geçtiğimiz Çarşamba günü tüpgazın fiyatını yüzde 2.45, otogazın fiyatını ise yüzde 4.43 oranında indirim yaptı. Bunun sonucunda, 12 kilogramlık tüpgazın fiyatı 22 milyon 40 bin ligradan 21 milyon 500 bin liraya düştü. Otogazın fiyatı ise 993 bin liradan 950 bin liraya indi.

ersandeniz
15-11-2013, 09:05
Diger Avrupa Birligi ulkelerinde oldugu gib, ulkemizde de 2004 yili basindan itibaren otomotiv yakiti olarak kullanilan LPG’ ye uygulanmak uzere TS EN 589 sayili standart yururluge girmistir. Bu standarta gore;
OTOGAZ olarak kullanilacak LPG
* En az 89 oktan sayisina sahip olacaktir.
* 40º C’ de 9 Bar isletme basincini saglayacaktir.
* Kis mevsimi sayilan 1/Ekim- 31/Mart tarihleri arasinda -5º C’ de 1,5 bar isletme basincini saglayacaktir.

TSE EN 589 standartina gore ulkemizde "B" sinifi LPG otogaz yakiti olarak kullanilmaktadir ve standardin sartlarini saglayacak karisimin enaz %60 Propan ihtiva etmesi gerekmektedir.

Burada onemli olan hangi marka degil, istasyonlarda satilan otogazin standardlara gore denetlenip denetlenmedigidir.
Ayrica fazla LPG tuketiminden sikayetci olan kullanicilarin oncelikli olarak LPG aldiklari Istasyonu sorgulamalarini oneriyoruz.

Evlerde ve endustride kullanilan LPG nin oranlari ise %70 Butan ve %30 Propan dir.
(Propan butana gore daha pahalidir, butani fazla LPG yi Otogaz diye satmak haksiz kazanc saglar)
OTOGAZ LA TUPGAZ ARASINDA FARK NEDIR? (http://www.2a-lpg.com/showthread.php/66-OTOGAZ-LA-TUPGAZ-ARASINDA-FARK-NEDIR)

free-hifi
15-11-2013, 09:10
Diger Avrupa Birligi ulkelerinde oldugu gib, ulkemizde de 2004 yili basindan itibaren otomotiv yakiti olarak kullanilan LPG’ ye uygulanmak uzere TS EN 589 sayili standart yururluge girmistir. Bu standarta gore;
OTOGAZ olarak kullanilacak LPG
* En az 89 oktan sayisina sahip olacaktir.
* 40º C’ de 9 Bar isletme basincini saglayacaktir.
* Kis mevsimi sayilan 1/Ekim- 31/Mart tarihleri arasinda -5º C’ de 1,5 bar isletme basincini saglayacaktir.

TSE EN 589 standartina gore ulkemizde "B" sinifi LPG otogaz yakiti olarak kullanilmaktadir ve standardin sartlarini saglayacak karisimin enaz %60 Propan ihtiva etmesi gerekmektedir.

Burada onemli olan hangi marka degil, istasyonlarda satilan otogazin standardlara gore denetlenip denetlenmedigidir.
Ayrica fazla LPG tuketiminden sikayetci olan kullanicilarin oncelikli olarak LPG aldiklari Istasyonu sorgulamalarini oneriyoruz.

Evlerde ve endustride kullanilan LPG nin oranlari ise %70 Butan ve %30 Propan dir.
(Propan butana gore daha pahalidir, butani fazla LPG yi Otogaz diye satmak haksiz kazanc saglar)
OTOGAZ LA TUPGAZ ARASINDA FARK NEDIR? (http://www.2a-lpg.com/showthread.php/66-OTOGAZ-LA-TUPGAZ-ARASINDA-FARK-NEDIR)

Aynen bende bunu aradım bulamadım sağol :D

Gunes G.
15-11-2013, 09:29
Kimi kime itiraz ediceksinki.Hükümet değil mafya sanki

sanki derken :)

997TT
15-11-2013, 10:59
Off Allahim :(
Ben ne yaziyorum? Otv farkini cukkalayan yaziyorum.
Tuplu lpg ile Otogaz ayni arkadaslar,sadece kis mevsiminde farkli yapiliyor ancak oda tuplude kullaniliyor.
Hz. Google a inanmayin her seferinde.
Bu isi 1967 yilindan beri yapiyoruz,1993 yilindan beri icindeyim.basimiza gelen biziz ama iyi bilen siz,takdir ettim ;)
Kisaca ve son kez ozetliyorum; Ceza ve iptallerin sebebleri.
Otogazlara,otogaz kesmek yerine tuplu gaz faturasi kesip aradaki otv yi cukkalayanlar.(gaz ayni gaz,oraya takilmayin!)
İstasyonlara otomasyon kurmayanlar.
Yurtdisibdan ithal edilen LPG nin (Gaz,tuplu/otogaz degil) standart disi kokusunun olmasi.

free-hifi
15-11-2013, 12:38
Tuplu lpg ile Otogaz ayni arkadaslar,sadece kis mevsiminde farkli yapiliyor ancak oda tuplude kullaniliyor.
Bu isi 1967 yilindan beri yapiyoruz,1993 yilindan beri icindeyim.basimiza gelen biziz ama iyi bilen siz,takdir ettim ;)
Kisaca ve son kez ozetliyorum; Ceza ve iptallerin sebebleri.
Otogazlara,otogaz kesmek yerine tuplu gaz faturasi kesip aradaki otv yi cukkalayanlar.(gaz ayni gaz,oraya takilmayin!)
İstasyonlara otomasyon kurmayanlar.
Yurtdisibdan ithal edilen LPG nin (Gaz,tuplu/otogaz degil) standart disi kokusunun olmasi.

iSTASYON mu var sizin?

ersandeniz
15-11-2013, 12:38
Bu isi 1967 yilindan beri yapiyoruz,1993 yilindan beri icindeyim.basimiza gelen biziz ama iyi bilen siz,takdir ettim ;).
ben işin dışından biri olarak sadece BRc distribütörünün sitesinden aldığım bilgiyi aktardım, zaten kişisel yorumumu yazmadım. Bir lpgli araç kullanıcısı olarak doğru bilgiyi almaya çalışıyorum ben de.
O zaman BRC, sistemindeki problemleri başından savmak, istasyonlara suçu atmak için mi öyle bir açıklama yapmış?

free-hifi
15-11-2013, 12:50
Alıntı:

Olaya bir de ben LPG ci olarak fikir beyan edeyim;
Türkiye geneli şubeleri olan bir LPG Dağıtım ve Depolama Lisansı olan, bir şirkette, merkez tesis içerisinde Resmi Muhasebe+Finans sorumlusuyum.

Öncelikle benim bildiğim kadarıyla;
Türkiyede satışı yapılan 3 çeşit LPG vardır.
1- Tüplü LPG
2- Sanayi LPG (Dökmegaz)
3- Otogaz LPG

Normal şartlarda;
Otogaz da diğerlerine göre Propan oranı yüksektir. Oysa bu tüplüde ve sanayide Tam tersinedir ve Bütan oranı yüksektir. Bu nasıl bir sebep doğurur derseniz; Tüplü yanarken daha fazla alev çıkarırken, otogaz daha az alevle daha fazla enerji çıkarır. Sanayi ise tüplüden ayırt edilemeyecek bir farkla daha az yanıcıdır.
Yani sıralama yaparsak elde edeceğiniz enerjiye göre;
Otogaz LPG
Tüplü LPG
Sanayi LPG
şeklinde olur.

Yanıcılık ve yandığı esnada alev çıkarma bakımından sıralarsak;

Tüplü LPG
Sanayi LPG
Otogaz LPG

şeklinde sıralanır.

Buradan nasıl bir sonuca ulaşabiliriz derseniz; Otogaz daha kısa sürede daha fazla verimle yandığı ve daha fazla enerji açığa çıkardığı için ev ocakları dışındaki kullanımlarda daha tatmin edicidir.

Şimdi gelelim asıl konuya; Değil tüpünüze, yada depolara, İstasyonlara dahi dökülen gaza kesinlikle bu otogazdır diyemezsiniz! Bunu tüm samimiyetimle söylüyorum. Bunu yapan da Türkiyenin iki en büyük şirketi var, burada isimlerini telaffuz etmek istemiyorum bilen bilir, bilmeyen de bulur Bu şirketler bile araçlarımız gittiğinde o anda hali hazırda ne varsa onu koyuyorlar araçlarımıza... Buna defalarca şu şekilde şahit oldum;
Buradan EFT yapıyorum firmaya, hemen arkasından LPG tahsis talebi hakkında bilgi ulaştırıyoruz, (mesela o günün fiyatlarına göre 30.000,00 YTL EFT 15.000,00 kg Otogaz talep ediyoruz diye) aradan 10-15 dk geçince şoföre söyleyip aracımızı gönderiyoruz. Şoför oraya varınca cepten arıyor, "otogaz yokmuş, adamlar arabaya dökme basıyolar" diyor. Elin kolun bağlı hiçbirşey yapamıyorsun...
Netice ye gelince; İstasyonda bile otogaz alırken ne aldığımızı %100 bilmiyoruz, bilemeyizde... Kimi zaman gerçek otogaz, kimi zaman ise sadece ÖTV fiyat farkı ödeyerek Tüplü ya da sanayi lpg alıyoruz araçlarımıza... Dikkat ederseniz her istasyondan alınan LPG ile aynı yolu yapamazsınız, Hatta aynı istasyondan 2. defa alınan gaz bile aynı yolu yapmayabilir, bu aracı kullanan ve kullandığı yere göre de hatta o istasyonun satışına (devirdaimine) ve hava şartlarına göre değişse de tek sebep bunlar değildir. Asıl sebep bu bahsettiğim aracımıza LPG otogaz diye basılan gazın gercekte ne olduğudur. Bunun başka bir anlatımı yok.

Saygılarımla;

( Bende konunun bundan ibaret olduğunu biliyorum hatta Aygaz saha müdürlerinden biriylede eskiden bunu teyit etmiştim Aygaz ın bahanesı yurtdışından bize çakıyorlar diyordu oda komik bir yalan :)

esimsir
15-11-2013, 16:06
O yukarıda ismi yazan şirketlerden birinde çalışıyorum otogaz istasyonlarının bakımlarını yapıyorum. EPDK'nın lisans iptali yapması demek şuanda o firmaların istasyonlara gaz satışı yapmaması demek kapalı bir istasyon gördünüz mü bu olay aslısız...

esimsir
15-11-2013, 16:10
Yurtdışı bize gazı çaktı bende halka çakarım diye bişey de olamaz sonuçta bunların test yöntemleri var tanker dökmegaz var doldurayım otogaz var doldurayım olayıda olmaz....

997TT
15-11-2013, 19:16
Muhasebecı arkadasım,sız muhasebecı olarak gorevınızı ıyı ıfa edıyor olabılırsınız ama teknık sızde corba olmus.
Benım X adet LPG gemım var bununlarla TC ye LPG ıthal eden bır kac fırmadan bırıyım.
AYrıca OMV nın 430 adet ıstasyonuna naklıye yapıyorum ve 4 yıldırda gazını satıyorum.
LPG kıs donemı farklı ancak bunlar tuplude kullanıyor,sırf otogaz olucak dıye kaıde yok.
Kaıde Otogazın bu muhtevıyatda olucagı gıbı daha bır cok teknık spec var(Olefın-kukurt vs gıbı)
Buradakı durum;Tuplu lpg nın otogazlara satılıp SADECE HAKSIZ VERGI kazancı elde edılmesı bu bırrrrr.
Ikıncısı Otomasyon ıhlalı.
Ucuncusu standart dısı koku.
Cezaların muhtevıyatı bu. Yazılarım anlasılmıyor mu?

darkmoon
15-11-2013, 22:34

Dedikleriniz doğruda bence burda kafaları karıştırmışsınız..

lpg ve tüpgaz farklı değil aynı gibi yazmışsınız arkadaşlarda muhteviyatının farklı olduğunu yazmışlar siz işin evrak kısmındaki dönen üç kağıdı anlatmışsınız o kısımlar doğrudur ama neticede araca kullanılan lpg ile sanayi yada ev tipi lpg lerin kalori oranları farklı bunu sizde iyi bilirsiniz gerçi.. arkadaşlarda o kısma değinmiş..

yani evde tüpgazda kullanılan gazı arabaya kullanmışlar demeye getirmiş arkadaşlar sanırım siz o kısmı atlamışsınız..

araçlarda kullanılan gazın ısıtma oranı düşük enerji patlama oranı yüksek diye biliyorum yukardada arkadaş benim bildiğim şeyi teyit eder nitelikde bir yazı koymuş..

normal tüpgaz ile çalışmazmı araç gene çalışır eskiden 90 lılrda taksiciler bildiğin tombul tüpü ters çevirir bagaja koyup aracı tüple çalıştırırlardı o zamanların tüplüsü oydu.

arabalar için kullanılan lpg yerine şu an bildiğin ev tipi sanayi tipi lpg yi arabaya basarsan yakıt tüketiminde fark olucakdır kesin buda insanların cebine zarar hanesi olarak yazılıcakdır..

normal lpg ile sallıyorum 350 km gidicekse diğeriyle belki 300 km gidicek arkadaşlar buna değinmiş yani burda vatandaşın cebine yansıyan bir zararda olabilir.. Ben en azından onu anladım..

997TT
15-11-2013, 22:59
Dogru ancak mart ayından ıtıbaren tudekı de otogazdakıde aynı gaz.
Burada kı su algı yanlıslıgını gıdermek ıcın uzun uzunn yazıyorum.
Otogazda satılan gaz dandıkde oyuzden ceza kesılmıs algısı var,cok yanlıs.
Aradakı Vergıyı cukkaladıların ıcın ceza kesıldı.
Kasım mart ayında sogukda ıyı calısması ıcın muhtevıyatı bıraz degısıyor okadar ancak ınanın bana pek fark yok. Genelde kısları bu karısımla getırıyoruz gazı ancak buyuk fırmalar cok aldatmaca yapıyor gazın muhtevıyatında. Yanı Lpg 1-Maxı lpg vs gıbı...
Aslında cok oyunlar donuyor ama adamın varsa hersey guzelce ıslıyor...

Frid
16-11-2013, 10:59
araçlarda ki lpg tank ağırlık mevzusu eski 2011 mevzusu ve artık bu standartlar göz önüne alınarak montaj yapılıyor.

merdiven altı montajcıları kullanmıyorsanız sorun yok. ve sanırım piyasada bu ağırlık dengesine uymayan 300 civarı araç kalmış.

haberlerin yeni çıkmasına anlam veremiyorum, belki bir piçlik peşinden koşulluyordur. belki bir değişim olacaktır onun sinyalleri veriliyordur.

SekoLive
16-11-2013, 11:03
aygaz oldum olası az giderdi cevremdekilerede hiç önermezdim haberi görünce acaba haklımıymışım demeye başladım yada sahiplernden ötürü güme mi gitti diye düşündüm...

997TT
16-11-2013, 11:20
Hala ayni algi :(
Gazin iyi yada kotu olmadindan dolayi degil bu cezalar,tuplu ve oto gazdaki otv farkini cukkaliyanlara kesildi.
Aygazin az gitmesi teknik bir durum,zaten uzun km giden markalar genelde orta olcekli sirketlerdir.
Ayrica Koc bunyesine bir cok ceza tayyeap sultandan gelicek malesef...

ozgurluk
16-11-2013, 11:40
Hala ayni algi :(
Gazin iyi yada kotu olmadindan dolayi degil bu cezalar,tuplu ve oto gazdaki otv farkini cukkaliyanlara kesildi.
Aygazin az gitmesi teknik bir durum,zaten uzun km giden markalar genelde orta olcekli sirketlerdir.
Ayrica Koc bunyesine bir cok ceza tayyeap sultandan gelicek malesef...

Koç'a karşı bir savaş açıldığı aşikar.

Sizce bu savaşın sonunda ne olur ? ne kadar daha üstüne gidebilirler ki ?

997TT
16-11-2013, 11:59
Koc taviz verecek,ya Tuprasi yada Opet'i satmak zorunda tayyeapgiller cemaatine...

darkmoon
16-11-2013, 12:38
onla bunla ilgisi yok diyorsunuz ama işin şu kısmıda var periyodik olarak sanki birileri haber kanallarına servis eder gibi dizel benzini geçicek, dizel araçlara ek vergi gelicek, lpg li araçlar ağırlık falanından dolayı tüv den bırakılıcak, eski araçlara ek vergi gelicek gibi haberleri ısıtılıp ısıtılıp servis yapılıyor kanallara..

bunun bir nedeni olmalı durup dururken böyle bir şey kanallara niye servis edilsin ??
bence en önemli nedeni stoklarda satılamayan benzin fazlası olabilir.. benzin süren adam benzin almıyor lpg alıyor.. dizel süren adam zaten benzinle işi olmaz.. e peki bu benzini kim alıcak.. yada ne yapmak lazımda benzini tüketmek lazım.. ???

Ancak dizel süren adama illallah ettirip aracı sattırıp benzinli aldırıcaksın , Lpg li araç sürenede illallah ettirip lpg yi söktürüceksinki benzin satılsın..

ozgurluk
16-11-2013, 13:14
onla bunla ilgisi yok diyorsunuz ama işin şu kısmıda var periyodik olarak sanki birileri haber kanallarına servis eder gibi dizel benzini geçicek, dizel araçlara ek vergi gelicek, lpg li araçlar ağırlık falanından dolayı tüv den bırakılıcak, eski araçlara ek vergi gelicek gibi haberleri ısıtılıp ısıtılıp servis yapılıyor kanallara..

bunun bir nedeni olmalı durup dururken böyle bir şey kanallara niye servis edilsin ??
bence en önemli nedeni stoklarda satılamayan benzin fazlası olabilir.. benzin süren adam benzin almıyor lpg alıyor.. dizel süren adam zaten benzinle işi olmaz.. e peki bu benzini kim alıcak.. yada ne yapmak lazımda benzini tüketmek lazım.. ???

Ancak dizel süren adama illallah ettirip aracı sattırıp benzinli aldırıcaksın , Lpg li araç sürenede illallah ettirip lpg yi söktürüceksinki benzin satılsın..

işte haberler aracılığı ile önce insanların bilincine işliyorlar bunu, yavaş yavaş alıştırıyorlar. işlem kıvama geldiğinde de gerekli yasal düzenlemeyi çat diye koyuyolar. önceden alıştığın için fazla yadırgamıyosun bu köklü değişikliği, alışıyosun. hep aynı taktik işte..

darkmoon
16-11-2013, 13:23
işte haberler aracılığı ile bu önce insanların bilincine işliyorlar bunu, yavaş yavaş alıştırıyorlar. işlem kıvama geldiğinde de gerekli yasal düzenlemeyi çat diye koyuyolar. önceden alıştığın için fazla yadırgamıyosun bu köklü değişikliği, alışıyosun. hep aynı taktik işte..

Yalnız dizelde hesap kitap şaşar dizeli sadece binek diye düşünmeyin dizel demek ticari demek minübüs,taksi,kamyon,kamyonet demek servis demek dizel dedinmi yapdığın en ufak ayardaki oynama ekonomik sisteminide alt üst eder sosyal sisteminide alt üst eder bugün taksiciler bir protesto yapsa istanbul felç olur tırcılar kamyoncular servisciler yapsa türkiyenin mali zararı milyon dolarları bulur...

kaldıki bu sefer insanlar alternatif yöntemlere yönelir ya yeraltı türevi yerlerden ucuz kaçk dizel falan bulurlar yada bitkisel yağlardan kendi dizelerini yaparlar işler bu sefer iyicene sarpa sarar..

urukain
16-11-2013, 13:30
kaldıki bu sefer insanlar alternatif yöntemlere yönelir ya yeraltı türevi yerlerden ucuz kaçk dizel falan bulurlar yada bitkisel yağlardan kendi dizelerini yaparlar işler bu sefer iyicene sarpa sarar..

abi belgesellerde gördüğüm evde atık yağlardan biodizel yapmak çok zor bi olay değil, hala neden yapılmadığına şaşırıyorum açıkçası

darkmoon
16-11-2013, 13:48
abi belgesellerde gördüğüm evde atık yağlardan biodizel yapmak çok zor bi olay değil, hala neden yapılmadığına şaşırıyorum açıkçası

ona gerek yok normal bitkisel yağla içine çok az dizel karıştırdınmı son nesil dizeller değil ama eski nesil dizeller yada ilk nesil common dizeller gayet güzel yakıyor..
hiç oralara gitmene gerek yok yani..

dh forumunda konusu vardı bir arkadaş vardı saxo su olan 3 yıldır falan kullanıyordu bu yöntemle bir arkadaşda mercedes dizel vardı e kasa eski oda 5 yıldır kullandığını yazmışdı..

senna
16-11-2013, 14:12
ona gerek yok normal bitkisel yağla içine çok az dizel karıştırdınmı son nesil dizeller değil ama eski nesil dizeller yada ilk nesil common dizeller gayet güzel yakıyor..
hiç oralara gitmene gerek yok yani..

dh forumunda konusu vardı bir arkadaş vardı saxo su olan 3 yıldır falan kullanıyordu bu yöntemle bir arkadaşda mercedes dizel vardı e kasa eski oda 5 yıldır kullandığını yazmışdı..

eski nesil dizel motorla çok güzel şeyler yapılabilir, çok yerden farklı şekillerde yakıt elde edilebilir

gönlümde golf 1 dizel yatıyor:)

darkmoon
16-11-2013, 14:34
eski nesil dizel motorla çok güzel şeyler yapılabilir, çok yerden farklı şekillerde yakıt elde edilebilir

gönlümde golf 1 dizel yatıyor:)

bir ara çok ciddi vectra 2.2 dti elegance bende sırf şu yağ için düşünmüşdüm..

sonra konuları kurcalayınca yağında dizelle nerdeyse aynı fiyat olduğunu gördüm daha doğrusu fiyatlar yarı yarıyayken son iki yılda zam üstüne zam yapmışlar yağı dizele yakınlaştırmışlar belki kasti belki değil bilemiyorum..

Gerçi bu yağı kullananlar genelde toptancılardan varil ile ucuza alıyorlar öyle yazmışlardı forumlarda..

Bu arada aracını yağla çalıştıranlar aracın bitkisel yağla dizelle çalırkenden daha sessiz titreşimsiz çalışdığını söylemişlerdi birde çekişi daha iyi olduğunu yazmışlardı.

free-hifi
18-11-2013, 07:42
Opet bayilerinin kar marjlarını otobil yakıt kart vs vs iyice düşürüyor çoğu bayi bunaldı biz dahil bayrak değişimine gidiyoruz .