Orijinalini görmek için tıklayınız : Trafikte bir yeni dönem daha
Emniyetin hazırladığı tasarıya göre her vatandaş trafik polisi olacak. Cep telefonu ya da kamera ile kural ihlali yapan sürücüleri kayda alıp e-posta ile gönderecek. Polis görüntüye göre ceza yazacak.
Emniyet Genel Müdürlüğü, trafik terörüne karşı ilginç bir yöntem önerdi. Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıya gönüllü tüm vatandaşların fahri trafik müfettişleri gibi çalışmasına olanak verecek bir madde eklendi.
CEP TELEFONUYLA ÇEK GÖNDER
Tasarı Meclis'ten geçerse elinde kameralı cep telefonu bulunan herkes trafik casusluğu yapabilecek. Vatandaş aşırı hız, kırmızı ışık ihlali, emniyet kemeri, yasak park, araç kullanırken cep telefonu ile konuşma, hatalı sollama, araçtan sigara izmariti, çöp atma gibi eylemleri ya fotoğraflayarak tespit edecek ya da videoya çekecek.
Vatandaşlardan gelen fotoğraf ya da videoların nasıl inceleneceği kanun sonrası çıkartılacak yönetmelikle belirlenecek. 81 il emniyetinde özel inceleme birimleri kurulacak. Sürücülerin kural ihlali tespitine ilişkin görüntüleri bu birimlerce incelenecek.
PLAKA GÖRÜNME ŞARTI
Fotoğraf ya da video görüntülerinde kural ihlali yapan araçların plakasının net biçimde görünmesi şartı aranacak. Trafik Denetleme Şubeleri, yaptıkları kural ihlali açık şekilde kayda alınan sürücülere Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddelerine göre idari para cezası yazacak. Cezalar araç plakalarının kayıtlı olduğu tescil adreslerine postalanacak.
Elden teslim ya da e-posta
Vatandaşlar tespit ettikleri kural ihlallerini flash bellek, renkli print çıktısı ya da CD olarak gördüğü ilk trafik ekibine teslim edebilecek. Diğer bir ihbar yöntemi e-posta. Trafik casusları fotoğraf veya video kayıtlarını il emniyet müdürlüklerinin web sayfasında oluşturulacak ihbar portalına e-mail şeklinde yollayabilecek.
Kaynak (http://www.siyahgazete.com/guncel/gundem/trafikte-yeni-donem-h18365.html)
BlackGetz
06-12-2013, 19:17
Gelsin cezalarr :D
artık bitmez yaa ama o kırmızı ışıkta geçen sebepsiz önüne atlayan her polisinde videosunu çekmezsem :)
Dahada seri olup kameralara yakalanmamak lazım :)
slowmotion
06-12-2013, 19:40
Bu cok kisinin cebini yakacak, kotu kullanima da acik. Netten plaka gorunen videolarinizi kaldirin bence
PiscocuK
06-12-2013, 19:42
süper uygulama
Beyin bedava yemin ediyorum ya üç beş kuruş kazanıcaz diye milleti canından edicekler safın biri kullanırken resim çekmeye çalışıp birini biçerse izleyin şamatayı...
Yalnız çok tehlikeli bi durum bence, atıyorum sevmediğim bi adamın plakasını app bastırıp aynı renk aynı model bi arabaya takıp fotoğraf çekip şikayet etsem kim nasıl anlayacak ki ?
gıcık oldugum herkesın arabasını photoshop yapıp göndercem
trafıkte bi araba benı rahatsız etse hemen aynı aractan fotolayıp plakasını değiştirip göndercem
arabasını kıskandıklarımıda göndercem hemen ceza yesin binemesinler
ne güzel iş çok suiatimal edilir bu uygulama
O kadar seri makas atarımki plaka bulanık çıkar hıammına :D
Şaka bi yana pek sağlıklı bi uygulama olmayacakmış gibi,fotoğraf çekmeye çalışırken patlayanlar görebiliriz hemde sıkça...
Sanada ceza yazma imkanı veriliyor sende yaz.
Dahada seri olup kameralara yakalanmamak lazım :)
Gönünmeyecek kadar hızlı olduğunda yakalanmazsın. Yakalandıkça dahada hızlı gitmeye çalışmak lazım.:)
Yalnız çok tehlikeli bi durum bence, atıyorum sevmediğim bi adamın plakasını app bastırıp aynı renk aynı model bi arabaya takıp fotoğraf çekip şikayet etsem kim nasıl anlayacak ki ?
Bu yolu deneyenler cin fikirli birileri tarafından araca normal plaka taktıktan sonra yakalandı. Kameralardan ve adamın kıyafetini belirleyerek eses adama ceza yağdırıldı.
ibb beyaz masanın twitter hesabına yolladıgınızda da aynı şey geçerlıydı aslında
ibb beyaz masanın twitter hesabına yolladıgınızda da aynı şey geçerlıydı aslında
aynen resimle gönderdiğiniz zaman onlar zaten cezayı yazmak için can atıyorlar ben emniyet şeridini yalandan sirenle kullanarak ceza yiyen çok kişi gördüm beyaz masa üzerinden...
Mahallede kaldırıma araç bırakıp yolda yürümek zorunda bırakanların, otobüs durağına araba çekenlerin cüzdanlarını boşalttırcam :D önceliğim bunlar :D
Yollanacak mail adresi vs. belli mi acaba bakındım nette ama göremedim
surekli kavsaga kaynak yapanlarin resmini cekecegim.
Bad-Fast
06-12-2013, 20:26
eksin olan buydu çok süistimal ederler
aynen o kadar cok kendını bılmeyen adam varkı trafıkte duz yolda vıtes degıstırken saga sola gıden adamlar var buıde bu cıktı tam oldu yanı herkes ısı gucu bırakır foto cekmeye kalkar...
volkan_gs
06-12-2013, 20:33
Otomobil kullanırken telefon kullanmak yasak olmayacak yani artık :D
harbıden o nasıl olucak ki :D
Şimdi minibüsçüler, taksiciler ve emniyet şeridinden gidenler düşünsün bakalım :)
onurdestan
06-12-2013, 21:16
mükemmel bi düşünce düşünenin aklına sağlık geçen gün trafikte 100 metre içerisinde 7-8 kişinin üzerine tam tur kırarak sonra inip bide insanların üzerine yürüyen o. çocuğu minibüs şoförü gibiler adam olur analarına sövdürmezler belki
Bizim insanımız sever böyle şeyleri. Trafikte kavga çıksa 4-5 saniyede haklıyı haksızı kendince ayırıp bir tekme de kendi vurma sevdasına düşer.
Böyle bir uygulamanın hukuka uygun olacağını sanmıyorum. Eğer başlar ise mahkemelerde epeyce itiraz dosyası dolacaktır tahminim.
evrenalpar
06-12-2013, 21:50
Bugün dur kalk trafikte tem'de giderken motorlu polis sanki beni çekti, film cam cezası falan gelir mi sizce? Kafama takıldı sabah beri. Pozisyon vardı istese çevirirdi..
La böyle saçma bi kafa yapısı varmı,arabada dikkat dağıtıyor diye sigara içmek yasak,cep tel kamera çekimi serbest.mantık hatası var bi kere...
Mert Safa
06-12-2013, 22:52
Her yönden inanılmaz saçma bir uygulama, e o zaman cep telefonuyla konuşmakda serbest olsun. Düşünsenize arkanızdan bi flaş patlıyo alın size kavga, kargaşa sebebi :)
Öyle bi açık varki bütçede edsleri 5 katına çıkarsan bile kurtarmaz. Eds sayısını elinde kamera olan insan sayısına çıkardılar ya la :D
bokunu cıkardılar ıyıce yaaa
Otomobil kullanırken telefon kullanmak yasak olmayacak yani artık :D
Harbiden bu ne perhiz bune lahana turşusu
cıvkını cıkardılar ıyıce yakında telsiz flnda verirler bize :D
İhbar edelim fotoğraf çekelim derken bizim fotoğrafımızı çekip göndermesinler, dikkatli olmak lazım :D
o kadar mal varkı trafıkte bu sıstem cıkarsa artık herkes kendını bıısy sanar mılletın elınden tel dusmez herkes atar gıder yapar bırbırıne :D:D:D ıns olmaz ole bıısy
Haydaa. Yeni yılın yaklaşmasıyla ilginç kararlar alınıyor galiba.
Bakalım daha neler çıkacak. :)
Herkesin bakış açısı farklı bakıyorum da,
Umarım suistimal edilmemesi için gerekli düzenlemeler yapılır,
Hiç kimsenin ihlalleri görüntüleyeceğim diye kuralları ihmal etmesi gerekmiyor bence,
Kendi açımdan bakacak olursam hiç olmazsa aracımı engelli park yerine park etmek isteyip orada normal bir araç ile karşılaştığımda 155'i aramaktan fazlasını yapabileceğim, açıkçası bu konuda bir şeyler yapma yetisine sahip olmak için 40 yaşımı bekliyordum, fahri trafik müfettişi olmak için, bence iyi oldu, eğer her şey şeffaf ve kurallara uygun olursa.
Herkes için değilde, işsiz olan üniversite mezunları fahri müfettiş yapılsın maden böylesi bir açık var.. Bence çokta olumsuz bir karar değil yerinde kullanılması garanti olursa..
Bence devlet çok akıllı.
Sen fotoğrafı çektin, plakayı gönderdin devlete.
Devlet fotoğraftaki plakaya cezayı kesti, varan 1.
Devlet senin seyir halinde telefon kullandığını belirledi cezayı kesti, varan 2.
Sonra gelsin baralar baralar.
mert_can 41
06-12-2013, 23:20
Güzelllll :D iki plaka kestirmiştim gözüme hem suçlu hem güçlü cinsinden iki siylede aynı mahlede oturuyorum artık yandılar :heyoo: ama kendim için naparım onu bilmem ceza olayında önümüzdeki yıl patlama yaşanır :D
dip not tırafikte birini ihbar edicem diye hızı sınırını aşıp kadranda kadraja girerse ordan ihbar edene de hız limitinden ceza yazarlar cidden iyi iş bulmuşlar bu sefer
Zaten bu uygulama vardı, seyir halindeyken emniyet şeridindekileri, herhangi bir trafik ihlalini fotoğrafını çekip emniyete verebiliyordun netten. Değişen sadece cdye usbye aktarıp polise teslim etmek mi ? yoksa benim yanlış anladığım veya atladığım bir nokta mı var ?
Madem öyle yapıcaklar android ve ios destekli bi uygulama çektiğini anında upload ediceksin, dakikalar içinde müdahale gelecek birimlerce..
mehmetRS
07-12-2013, 06:49
Kaza haberi : Hatalı sollama yapan şöforu ihbar için fotoğrafını çekmeye çalışırken, kontrolü kaybederek feci şekilde can verdi.
Kaynak : Yanındaki ağır yaralı ama konuşabilen pampası :)
crazydog
07-12-2013, 07:24
Mesela beni arkamdaki araba çekti sinyalsiz döndüm diye vs bende indim adamı dövdüm o zaman ne olacak? hadi bu bi örnekti de bunu yapacak insanlarda olur kesin hatta adam öldürmeye kadar gider sonuç burası Türkiye :D
Oldschool
07-12-2013, 07:28
herkes birbirinin düşmanıymışta haberimiz yokmuş :D :D
gambazcı bir topluma hoş geldiniz polis uyumaya devam etsin vatandaş gambazlasın diye ellerinden geleni yapıyorlar zibil gibi polis var bir tek yılbaşı yaklaşacağı zaman harekete geçiyorlar kotayı doldurup geri 11 ay yatışa devam
Firattoptas
07-12-2013, 08:10
az ceza yiyorduk zaten bir de bunu öderiz nolcak haımınaaa :fire::fire::fire:
MatraX_07
07-12-2013, 08:27
bakın başta anlaşalım plaka listemizi verelim aramızda kimse kimseye app'ye egzoz'a,filme,basıklığa,makasa ceza yazmasın
Diğerlerine go ver gitsin :D :D
mimarsertac
07-12-2013, 08:27
Benim yapacağım tek şey arabaya seyir kameralarından taktırmak olur. Ne sürüşümü tehlikeye atarım ne de telefonu çıkarıcam derken önüme kıran, yol hakkı benimken önüme atlayıp sellektör yapınca da el kol yapan ayıları kaçırırım. Adam gibi kullandıktan sonra mantıklı bir uygulama. Artık trafikte kendini fazla akıllı sanan çakallar düşünsün.
engelli park yerine park eden engelsiz ibnelerin elimden çekeceği var o zaman..
o iyi artık video çekip şantaj yaparız,rüşvet alırız ek gelir geldi desenize...
sol şeritteki kamyonları bol bol çekip göndereceğim.bir araç kamerası lazım yalnız hem adama selektör at hem korna bas hem sağ boşmu kontrol et hemde foto çek biraz zor olur :D
barakuda26
07-12-2013, 13:11
yakalarlarsa çeksinler :)
GÜzel fikir ama denetiminin-inisiyatifinin çok iyi olması lazım i**nelik yapmaya çok elverişli
fastchild
07-12-2013, 13:35
polislerede yazacaklarmı