PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Jbl GTO 804 Uygun Kabin Nasıl Olmalı

GRAFTT
05-01-2014, 18:47
Merhabalar,

JBL GTO 804 20 cm 200 Rms 800 Watt gücündeki Subwoofer için uygun kabin aradım ama malesef hazır olarak satılanlar ya hoşuma gitmedi yada lt olarakta uygun değiller.

Jbl resmi sitesinde 804 modeli için uygun litre ölçüleri vb şeyler verilmiş fakat bu tür şeylerden çok fazla anlamadığım için verilmiş olan terimler yada rakamlar ne anlama geliyor bilmiyorum.
Amacladığım şey ise birçok kişinin istediği gibi subwoofer dan en verimli şekilde ses alıp tadını çıkartmak.

Kabin yapımında 18 mm mdf tercihler arasında 1. sırada.

Jbl GTO 804

http://img202.imageshack.us/img202/5282/9y73.png
http://img560.imageshack.us/img560/599/x8u1.jpg

http://manuals.harman.com/JBL/CAR/Boxes%20and%20Parameters/GTO%20804D.pdf

Soldaki Kabini kendime hedaf olarak seçtim ondan refarans alıp yapıcam.

-- Soldaki kabinde 17 litre uygun olduğu belirtilmiş, Port kutu içi boru uzunluğu 22.5 cm, Port borusu ile arka duvar arası ölçümümde 10-12 cm daha mesafe bırakılmış. Hesaplamama göre kabin içi genişliği 35-26 cm olması gerekiyor.

-- Diğer bir husus ise kabin içini komple şilte yada bituself, ses yalıtım süngeri gibi malzeme ile kaplamam bana ne gibi artısı yada eksisi olabilir.

-- Kabinin iç kısmı 17 litre olarak katalogta verilmiş fakat 20-25 litrelik bir kabin yapıldığında ne gibi durumlar olur sizce ?

Dip Not : Xetec 600. amfi ile besleme yapacağım.

GRAFTT
11-01-2014, 18:21
Kimsenin bir fikri yada tecrübesi yokmu arkadaşlar ?

selimvarli
11-01-2014, 20:56
Kimsenin bir fikri yada tecrübesi yokmu arkadaşlar ?

Aracımda kullanıyorum kabin litresinden pek anlamam ama portlu kabin benimki portu açıkken bass vermediği kesin deliği kapattım, Woofer kendine geldi. Konuyu takipteyim daha iyi performans alabileceksek neden kullanmayalım.

GRAFTT
11-01-2014, 23:57
Bende bunun araştırmasındayım forumda olsun nette olsun birçok konuya baktım fakat kesin bilgilere ulaşamadım malesef, tecrübesi olan kişiler yardımcı olursa alabileceğim verimin en üstü olması adına uğraşıcam. Bakalım gerekli bilgileri edinebilirim, olmadı kendim yapıp tecrübe edinicem.

ruudvan
12-01-2014, 03:43
en guzel bandpass tan ses alırsın aslında
orda olculerı yazıyor.çok kucuk cok fazla ıncelemedım ama . hacmı buyutur yada kucultursen frekans aralıgın degısır. mısal olarak 17 lıtre gıbı bır hacımde 29hz frekansa kadar ınıyormus. ne kadar derın bass ıstersen frekansını o kadar asagıya tasımak durumundasın.yanı se portununun uzunlugunu degısır ya da hacım olcusuyle oynarsan bu frekansı 40hz e belkıde 30 hz e tasımıs olucaksın . bnce kucucuk sub 20 litre kabin desen kaba hesap heryere sıgar bandpass ı dene derım hatta orda yazılan 1 e 1 olcuyu kullan derım.

meganes
12-01-2014, 09:03
Bence speclerde verilen kabin başarılı,kendim kullanıyorum.Programa ölçüleri girdiğimde 17-18 litre geliyor zaten kutu litresi.30 hz'e bile zar zor iniyor,daha altına ineceğini sanmıyorum.Abi kendi litreli kabinini istersen daha geçen hafta sordum.Doğubankta ikinci katta bir dükkan var,orada satılıyor fiyatıda 35tl pazarlıkla 30'a alınabilir.Numune olarak birtane alırsın,hoşuna gitmezse iyileşrimeye gidilebilir :)

GRAFTT
12-01-2014, 22:29
Peki kabin içi hakkında düşünceleriniz nedir arkadaşlar ? Bu konu ile araştırma yaparken şöyle bir video buldum bana biraz fikir verdi sizlerinde izlemenizi ve fikirlerinizi belirtmenizi rica ederim.

ZswIE-K-Wuw

ruudvan
12-01-2014, 22:35
fıkır belırtıcek bısey yok. sesın yansıma yapmasını onledıgı ıcın ızolasyon sunger kullanabılırsın.bn kullanıyorum

GRAFTT
14-01-2014, 18:58
fıkır belırtıcek bısey yok. sesın yansıma yapmasını onledıgı ıcın ızolasyon sunger kullanabılırsın.bn kullanıyorum

İşte bana senin gibi daha önce bunu uygulama yapmış kullanan kişilerin tecrübe ve bilgileri gerekli.

Teşekkürler.

GRAFTT
14-01-2014, 23:40
en guzel bandpass tan ses alırsın aslında
orda olculerı yazıyor.çok kucuk cok fazla ıncelemedım ama . hacmı buyutur yada kucultursen frekans aralıgın degısır. mısal olarak 17 lıtre gıbı bır hacımde 29hz frekansa kadar ınıyormus. ne kadar derın bass ıstersen frekansını o kadar asagıya tasımak durumundasın.yanı sen portununun uzunlugunu degısır ya da hacım olcusuyle oynarsan bu frekansı 40hz e belkıde 30 hz e tasımıs olucaksın . bence kucucuk sub 20 litre kabin desen kaba hesap heryere sıgar bandpass ı dene derım hatta orda yazılan 1 e 1 olcuyu kullan derım.

Teşekkür ederim ohalde sağdaki kabin içinde ölçü çıkarayım umarım bagaja tam olur ölçüleri.

Bence speclerde verilen kabin başarılı,kendim kullanıyorum.Programa ölçüleri girdiğimde 17-18 litre geliyor zaten kutu litresi.30 hz'e bile zar zor iniyor,daha altına ineceğini sanmıyorum.Abi kendi litreli kabinini istersen daha geçen hafta sordum.Doğubankta ikinci katta bir dükkan var,orada satılıyor fiyatıda 35tl pazarlıkla 30'a alınabilir.Numune olarak birtane alırsın,hoşuna gitmezse iyileşrimeye gidilebilir :)

Kabini kendim yaptımda hazır satılanlardan daha pahalıya gelecek olduğu aşikar. Fakat hazır alıp tekrar kes biç vb işlerle tekrar uğraşmak yerine direk sıfırdan kendim yapmayı tercih ediyorum :)

hakan876
20-01-2014, 00:24
kabını kendın yapacak ısen eger kı bu band pass. ıse ordakı oluclere tam uyman gerekir.hoppun on lıtresı 14 yazmıs arka sı 15 kusur sanırım bı ıkı kabıne esıt nerdeyse yerın varsa yap yoksa bossa ugrasma..ayrıca porttun agız cappı porttun uzunlugu cok onemlı 18mm mdf ıyı secım sımdıden kolay gelsın tavsıyem band paas yapma tek portlu yap .daha basıt..

eness
22-01-2014, 21:43
Yardımcı olucaksa 20 cm alpine basın ve jbl gto 804 un portu kabin ölçüleri mm cinsinden şu şekilde bulmuştum

--------------------------
Alpine

Yukseklik [mm] : 283
Genislik [mm] : 275
Derinlik [mm] : 215/325

---------------------------
JBL
Yukseklik [mm] : 300
Genislik [mm] : 450
Derinlik [mm] : 170/280

Kabin ölçüleri araştırırken yabancı bir sitede bulmuştum resmi. Bu ölçülerde yaptırdım sesi gayet iyi.

http://i.hizliresim.com/xEpOBz.jpg (http://hizliresim.com/xEpOBz)

Ozzy45
23-01-2014, 14:33
portlu kabin bass oranını arttırır ve uzatır bassları ama bass larda dağılma yaşana bilir. portsuz kabinde daha keskin ve net bass yani davul sesi alırsın. tabi bu hoparlörün türlerine göre değişebiliyor.

ben kendi fikrimi soyleyim punch p1 kullanıyordum 150 rms lik. portsuz kutuda benim zevkime uyuyordu. portluda beğenmedim. ama bass çok yoğun olsun dışarıda birazdaha çok ses gitsin derseniz portlu kabin daha uygun

GRAFTT
31-01-2014, 19:08
kabını kendın yapacak ısen eger kı bu band pass. ıse ordakı oluclere tam uyman gerekir.hoppun on lıtresı 14 yazmıs arka sı 15 kusur sanırım bı ıkı kabıne esıt nerdeyse yerın varsa yap yoksa bossa ugrasma..ayrıca porttun agız cappı porttun uzunlugu cok onemlı 18mm mdf ıyı secım sımdıden kolay gelsın tavsıyem band paas yapma tek portlu yap .daha basıt..

Teşekkür ederim şu anda her iki ölçü üzerinde çalışıyorum, arabamın bagajına yanlamasına sığması gerekiyor. Sanırım bu hafta ölçüleri çıkarmış olurum.

Yardımcı olucaksa 20 cm alpine basın ve jbl gto 804 un portu kabin ölçüleri mm cinsinden şu şekilde bulmuştum

Alpine

Yukseklik [mm] : 283
Genislik [mm] : 275
Derinlik [mm] : 215/325

JBL

Kabin ölçüleri araştırırken yabancı bir sitede bulmuştum resmi. Bu ölçülerde yaptırdım sesi gayet iyi.

http://i.hizliresim.com/xEpOBz.jpg (http://hizliresim.com/xEpOBz)

Teşekkür ederim, resim ve ölçüler benim için değerli gerçektende.

portlu kabin bass oranını arttırır ve uzatır bassları ama bass larda dağılma yaşana bilir. portsuz kabinde daha keskin ve net bass yani davul sesi alırsın. tabi bu hoparlörün türlerine göre değişebiliyor.

ben kendi fikrimi soyleyim punch p1 kullanıyordum 150 rms lik. portsuz kutuda benim zevkime uyuyordu. portluda beğenmedim. ama bass çok yoğun olsun dışarıda birazdaha çok ses gitsin derseniz portlu kabin daha uygun

Birbirine bağdaşma olurmu bilmem ama şu anda Pc'me bağlı Creative 4400 ses sistemi mevcut. havalındırma kısmını ( Port ) elimle kapattığımda çıkan bass yada ses pek hoşuma gitmiyor. Sanırım portlu benim için daha iyi.

Açıkcası dışarıdan sesin duyulmaması taraftarıyım ;)

eness
24-03-2014, 13:48
Teşekkür ederim, resim ve ölçüler benim için değerli gerçektende.

Ne demek rica ederim. Araçtaki hali de bu şekilde oluyor.

http://i.hizliresim.com/xR7QgR.jpg (http://hizliresim.com/xR7QgR)

GRAFTT
12-04-2014, 18:57
EVet arkadaşlar en nihayetinde Xetec 600.1 Mono amfi ve Jbl GTO-804 modeli bass aldım. Geriye kabin ve montajı kaldı.

Portlu en ideal ölçüler 804 modeli için nasıl olmalı sizce ?

eness
14-04-2014, 12:00
EVet arkadaşlar en nihayetinde Xetec 600.1 Mono amfi ve Jbl GTO-804 modeli bass aldım. Geriye kabin ve montajı kaldı.

Portlu en ideal ölçüler 804 modeli için nasıl olmalı sizce ?

GRAFTT
31-05-2014, 18:56
Sonunda sistemi bugün montajını yaptırımdım. Xetec 600.1 mono amfi ve jbl 804 bass. Amfiyi stepnenin içine konumlandırdım hep daha hoş oldu. :D

http://resim.hyundaiclubtr.com/?di=ZYUA

darkmoon
31-05-2014, 19:04
iyi olmuş bagajı öldürmemişsin.

GRAFTT
04-06-2014, 19:22
Teşekkürler, Jbl GT5-12 bass vardı komple bagajı kaplıyordu, hiç arabaya taktırmadan sattım onu. :)

Kabini bagaja yanlamasına koyacam, ama şimdilik böyle dursun dedim.

Aklıma takılan soru ise tesisatçı amfi ayarını kulakla ayarladı, yani herhangi bir cihaz ile ayarlama yapmadı.

Amfi Xetec 600.1 Mono
Jbl 804 bass

Amfi sadece bassı besliyor, teyp 8350sd, amfideki ayarın fotosunu sizlerle paylaşmak istedim sizce bu ayar 804 için ne derecedir ?

http://resim.hyundaiclubtr.com/?di=GKZY

burak16
04-06-2014, 19:31
genelde anfi gain ayarı kulak ile yani bas veya hoperlör ne bağlanmış ise anfiden distorsiyon yani seste bozukma yaşanana kadar gain açılır ve bozulma yaşanmaya yakın durulur yada teybin rca voltaj çıkışına göre anfininki ayarlanır ve seste bozulma yaşanmaz diyelim teybin rca voltaj çıkışı 4 volt anfinin 500mv ile max.5 volt giriş bunu 4 volta ayarlasın anfiden ve bozulma olmaz max .seste tabi verilen değerler doğru ise cihazlardaki

GRAFTT
04-06-2014, 19:49
Ayar yapılırken ses seviyesi 40'ta ( 62'ye kadar açılıyor ) yapıldı, bir ayar yapıldı ama bass boğuşöa yapınca beğenmedim, şu andaki ayar hoşuma gitti ve bu ayarda kaldı. Gain ayarını şu anda tam yarı hale getirdim bu şekilde biraz daha iyi oldu. Fakat yanlış birşey yapıp tesisata zarar vermek istemiyorum açıkcası.

GRAFTT
06-09-2014, 20:57
Arkadaşlar, Tesisatcı Jbl 804 subumu xetec 600.1 mono amfime 2 ohm olarak bağlamıştı, memlekete giderken amfiyi vs sökmüştüm tekrar takarken farkına vardım. Şimdi ise 804 modelinin kitapçığında belirttiği gibi 4 ohm biçimde bağladım arada sizce ne fark olabilir ?

meganes
11-09-2014, 06:21
Abi gto 804 tek bobin ve 4 ohm değilmi ?? Anfinin 4ve 2 ohmda verdiği değer nedir

GRAFTT
12-09-2014, 19:18
Abi gto 804 tek bobin ve 4 ohm değilmi ?? Anfinin 4ve 2 ohmda verdiği değer nedir

Benimde aklımda 804 modeli 4 ohm olarak vardı, emin olmak için kullanım kitapçığına baktım ve 4 ohm olduğunu gördüm. Amfi Xetec 600.1 mono.

RMS @ 4 OHM (<1% Distorsiyon) 350W
RMS @ 2 OHM (<1% Distorsiyon) 600W

Olarak teknik özelliği var amfinin. Şu anda 4 ohm olarak kullanmaktayım, zarar veriririm diye endişe ediyorum bir yandanda.