PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : SGK Milyonlarca Vatandaşa Binlerce TL Borç Çıkardı

::ZaFeR::
28-02-2014, 15:12
SGK, milyonlarca vatandaşa binlerce liralık borç çıkardı. Çıkartılan borç tutarı 7 bin TL'yi buluyor.

SELÇUK ALTUN - HABERLER.COM

Tüm vatandaşları sağlık güvencesi kapsamına alması için yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS), bu günlerde birçok vatandaşın sinir sağlığını bozuyor.

Henüz prim ödeme sistemindeki sıkıntılar giderilmediği için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), milyonlarca vatandaşa binlerce liralık borç çıkarıyor.

SGK’dan gelen borç tebligatını gören vatandaşlar ne yapacağını şaşırıyor. Çıkartılan borç tutarı 7 bin TL'yi buluyor. Üstelik tebliğ tarihine kadar olan primlerin tutarı da faizi ile birlikte borç olarak yansıtılıyor.

Bilindiği üzere GSS, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi ve zorunlu olarak tüm vatandaşları kapsıyor. GSS sistemi kapsamında herhangi bir yerde çalışmayan tüm vatandaşlar sigortalı sayılıyor. Ama, sağlık hizmetlerinden faydalanmak için prim ödemek gerekiyor.

Ancak, geliri asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilen vatandaşlardan ise prim alınmıyor. Bunun için gelir testi yapılıyor. Yani, geçmişte Yeşil Kart sisteminde olan muhtaç kişilerin sağlık giderleri yine devletçe ücretsiz karşılanıyor.

Fakat, GSS'nin yürürlüğe girdiği günden sonra işsiz kalanlar, bu günlerde SGK'nın kendilerine çıkardığı borçların şokunu yaşıyor.

SGK'YA BORCUNUZ VAR MI? TIKLAYIN ÖĞRENİN! (https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/)

KİMLERE BORÇ ÇIKTI

Eğer 2012 yılı Ocak ayından önce ve sonra sigorta girişiniz var ve faal durumda ise sistemde borcunuz çıkmıyor.

Fakat, GSS yürürlüğe girdikten sonra yani, 2012 yılı Ocak ayından sonra işinizden ayrıldınız ve herhangi bir işlem yapmadıysanız otomatik olarak GSS kapsamına girdiniz ve en yüksek tutardan her ay borçlanıyorsunuz demektir.

Örneğin:

Ali Bey, 2010 yılı başından 2011 yılı Ekim ayına kadar bir firmada sigortalı olarak çalışmış. Ali Bey, 2012 yılı Mayıs ayına kadar hiçbir firmada çalışmamış. 2012 yılı Mayıs ayında da başka bir işletmede sigortalı olarak olarak işe başlamış. Bu sebepten dolayı SGK, Ali Bey'in adına 2012 yılı başından yeni bir işe girdiği Mayıs ayına kadar GSS borcu tahakkuk ettiriyor.

Normalde 2012 Ocak - 2012 Nisan dönemine kadar 4 aylık borcun Ali Bey'e tahakkuk ettirilmesi gerek. Fakat, SGK il müdürlükleri işlerin aksamasından dolayı tahakkuk ettirmeye devam ettiriyor.

Eğer Ali Bey halen çalışmıyor ise, SGK 2012 Ocak ayından beri borç tahakkuk ettiriyor demektir. Üstelik borca faiz de işliyor.

BORCU ÇIKAN NE YAPACAK?

Borcu çıkan vatandaşlar, ikamet ettikleri SGK il müdürlüklerine giderek bu durumun düzeltilmesini talep etmeli.

1- İkamet ettiğiniz SGK il müdürlüğüne gidip, işe başladığınız tarihi belirterek tahakkuk ettirilmemesi gereken borçların silinmesini isteyin.

2- Tahakkuk ettirilen borçlar en yüksek primden yatırıldığından dolayı gelir testi yapılmasını istediğinizi belirtin.

MUTLAKA GELİR TESTİ YAPTIRIN

Gelir testleri 2012 yılının başından beri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarınca yapılıyor. Gelirinizdeki artış ve düşüşü ise tekrardan test yaptırmak için bildirmek gerekiyor.

Zorunlu tutulmasına karşın hiçbir gelir testi yaptırmayanlar ise en üst limit üzerinden yani aylık 257,04 TL üzerinden prim ödemek zorunda kalıyor.

Herhangi bir kurumda çalışıp sigorta primi ödeyenler, bu kapsamda GSS primi ödemek zorunda değil. Yani SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı kapsamında çalışıyorsanız zaten GSS’li olduğundan tekrardan prim ödemek zorunda kalmıyorsunuz.

GÜNCEL PRİM TUTARLARI

1 Ocak 2014 ila 30 Haziran 2014 tarihleri arasında ödeyecekleri genel sağlık sigortası aylık prim tutarı;

- Aylık geliri, asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilenler için, 1.071 TL / 3 = 357 TL x yüzde 12 = 42,84 TL,

- Aylık geliri, asgari ücret ve asgari ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilenler için, 1.071 TL x yüzde 12 = 128,52 TL,

- Aylık geliri, asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilenler için, 1071 TL x 2 = 2.142 TL x yüzde 12 = 257,04 TL

Vatandaş, gelir testi sonucu tespit edilen gelirlerine göre sağlıktan yararlanmak için bu tutarları ödemek zorunda. Prim tutarları asgari ücrete endeksli olduğu için her yıl 1 Ocakta ve 1 Temmuz’da asgari ücret artışı kadar artıyor.

Benim 473 lira borcum çıktı.İşin garip tarafı belirtilen tarihlerde ben görevimin başındaydım.Pazartesi gidip sorup soruşturayım bunu en iyisi.Borçlu olduğumu belirten madde de şu

5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi

ÜÇÜNCÜ KISIM

Genel Sağlık Sigortası Hükümleri

BİRİNCİ BÖLÜM
Kapsamdaki Kişiler ve Tescili

Genel sağlık sigortalısı sayılanlar

MADDE 60- Yerleşim yeri Türkiye'de olan kişilerden;

a) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının;

1) (a) ve (c) bentleri gereğince sigortalı sayılan kişiler,

2) (b) bendi gereğince sigortalı sayılan kişiler,

b) İsteğe bağlı sigortalı olan kişiler,

c) Yukarıdaki (a) ve (b) bentlerine göre sigortalı sayılmayanlardan;

1) 18/6/1992 tarihli ve 3816 sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun kapsamında yeşil kart verilen kişiler,

2) Vatansızlar ve sığınmacılar,

3) 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler,

4) 24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişiler,

5) 28/5/1986 tarihli ve 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler,

6) 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler,

7) 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz faydalanan kişiler,

8) Harp malûllüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlar,

9) 18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanununun 74 üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre görevlendirilen kişiler,

d) Oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişiler,

e) 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu gereğince işsizlik ödeneğinden yararlandırılan kişiler,

f) Bu Kanun veya bu Kanundan önce yürürlükte bulunan sosyal güvenlik kanunlarına göre gelir veya aylık bağlanmış olan kişiler,

g) Yukarıdaki bentlerin dışında kalan ve başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan kişiler,

genel sağlık sigortalısı sayılır.

Emre Ekrem
28-02-2014, 15:19
Yeni kazanç kapısı...

darkmoon
28-02-2014, 15:24
Gss iflas etti bu bir gerçek ..

4.5 milyon Gss li var ve 8 milyon kişinin parasınıda devlet ödüyormuş..

4.5 milyondan kişiden 8 milyar şimdiye kadar tahsil edilmesi gerekirken toplamda 300 milyon tahsil edilmiş yani %3.5 geri kalan %96.5 insan ödememiş..

Bana göre bu yollada hiç bir şey elde edemezler..

blow07
28-02-2014, 15:33
23 yaşındayım. genel olarak öğrenciyim 2 sene önce üniversiteyi bıraktım ve sadece yazları paket servis elemanı olarak çalışıyorum. bu sene tekrar üniversiteyi hazırlanıyorum. Neyse saadede gelmek istiyorum. Bana 3.500 kusur TL borç çıkardılar. Gelir testi yaptır dediler gittim yaptırdım. Kısacası yaptırdığım işlem bi boka yaramadı. Hala değişiklik yok yine aynı borcu kitlediler. Kısacası bi b.k olduğu yok.
Ödemedim.Ödemiyorum. Ödemeyeceğim. Gelsinler alsınlar canımı da mutlu olsun ... bebeleri..

darkmoon
28-02-2014, 15:38
ben bağkurluyum bana borç çıkarmışlar :) .

Anıl E.
28-02-2014, 15:42
Şu dünyada vatandaş olarak bizden başka hiç kimse bu kadar ÖPÜLmüyordur.

blow07
28-02-2014, 15:44
Cennet ülkede SÖMÜRÜLÜYORUZ :D Verilecek en güzel video...

https://www.youtube.com/watch?v=h1b0GAvx20g

görüntü olarak koyamadım..

::ZaFeR::
28-02-2014, 15:55
ben bağkurluyum bana borç çıkarmışlar :) .

Ben de emekli sandığın kayıtlıyım 2012 şubattan beri ama yine de borç çıkarmışlar :o

tuner faruk
28-02-2014, 15:55
Konu için teşekkür ediyorum 2013/6 'da okul bitti o tarihten itibaren gelir testi yaptırmadığım için bu aya kadar olan kısmı çok güzel kitlemişker şuan 1053 lira borç gözüküyor.Asıl komik olan kısım 2014/1 itibariyle sigortalıyım ve 2013/10 itibari ilede açıköğretim öğrencisiyim o sürekli giden gelen sistemleri birbirine bağlı olmadığından (neden bağlantılı olmadıklarıda belli zaten...) çok güzel borç kitlemişler.

RedSun
28-02-2014, 15:56
benim sgk ya değil onların bana borcu var nasıl alıcam? :D

emanete alınan rapor paraları gözüküyor 8-14 arasındamı alınabiliyor bu paralar bilgisi olan varmı?

atituti
28-02-2014, 16:08
2bin küsür tl borcum var mahkemeliğiz :) af geliyo af geliyo dediler sadece faizi taksitlendiriyomus..böle sacma bişi olmaz haberim yok bana 40 lira öde diyo banka 40 lira ödüyorum ödüyorum sora evime kagıt geliyo yanlıs tespit yapmışız 120 ödiceksiniz aha borcunuz bu kadar. kavga kıyamet mahkemeliğiz ey güzel ülkem

Low-Rider
28-02-2014, 16:12
Önce ki işimden ayrıldım 2gün sonra yeni işime başladımi o 2 günlük boşluk yüzünden 1200 küsür TL borç gözüküyor

darkmoon
28-02-2014, 16:13
Ben de emekli sandığın kayıtlıyım 2012 şubattan beri ama yine de borç çıkarmışlar :o

Benim için sıkıntı yok ödemiyceğim için istedikleri kadar borç çıkartabilirler..
borcuda çok tesadüf bu forum sayesinde öğrendim.. gene bir konu açılmışdı girdim laf olsun diye sorgulama yapdım %100 eminim borç çıkmıycağınaya hani bağkurluyuz..
borç çıkınca sinirlendim sövdüm kapadım..
hayatımda kimseye haksız bir para ödemedim ödememde..

Berkan
28-02-2014, 16:21
bendede bir 2755 TL cik varmış

ekim ayında basladım işe hala gözükmesi normalmidir degilmidir ?

SerkanYazgan.
28-02-2014, 17:06
Öğrenciyken bile borç çıkıyor devamlı ögr. belgesi alıp gidip sildiriyorum. Herkes sigortalı olcakmış vs vs. Milleti soymaktan başka birşey değil, bu devirde sağlığa para ödemek saçmalık. Devlet halk varsa vardır, halkının sağlığı için para alan devlet olmamalı. Biz zaten herşeye değerinden fazla vergi veriyoruz. Sigarada bile sağlık için vergi kesiliyor diye biliyorum, ee daha neyin parasını istiyosunuz bizden?

halilkarakas
28-02-2014, 17:15
2009 da firma açtığımızda bağkura giriş yaptırmadım ama adamlar araştırmış o seneden bu zamana kadar bana 19.500 lira borç çıkarmışlar. ödermiyim ? k20 crx yaparım lan o paraya ben :D

darkmoon
28-02-2014, 17:26
bağkur gene iyi emekliliğin geleceğin var.. ödesnde gam yemezssin emekli oldunmu ek gelir kapısı azda olsa çokda olsa..

Bu gss de oda yok her ay verdiğin para bir sonraki ay çöp .. hiç bir emeklilik gelecek bir şeyi yok..
o ay ödediğin parayla faydalandın faydalandın faydalanmadın öbür ay bitti gitti geçmiş olsun yeni para ödemek zorundasın.. saçma sapan bir şey..

Akın Sarıkaya
28-02-2014, 17:42
bana da 400 küsür borç çıkarmışlardı ödemedim kontrol edeyim dedim 600ü geçmiş faiz :D
ödemiyorum gelsinler alsınlar..

mannerboy
28-02-2014, 17:42
askerden sonra işe girmedim banda borç çıkmış işe girmek istemiyorum ne olcak peki :D

Bulut Y.
28-02-2014, 17:50
3407 TL de bana cıkartmıslar ya :@

dahan
28-02-2014, 17:55
90 tl de ben de görüküyor

gökan
28-02-2014, 17:59
ulan atandım atandıgım tarıhte borc cıkarmıslar calısyrm ogretmenım su subat ve marttada borc var şaka gıbı:)

TayfunS
28-02-2014, 18:01
Gss uygulamasi kapsaminda tescil kaydiniz bulunmamaktadir diyo . Yirttik heralde:)

mannerboy
28-02-2014, 18:06
peki bu parayı düzenli olarak ödesem 257 lira olarak üst limtten sağlık hizmetinden yararlanmasam emekli olabiliyormuyum yaşım geldiğinde vde maaşım yüksekmi oluyor :)

darkmoon
28-02-2014, 18:18
peki bu parayı düzenli olarak ödesem 257 lira olarak üst limtten sağlık hizmetinden yararlanmasam emekli olabiliyormuyum yaşım geldiğinde vde maaşım yüksekmi oluyor :)

önceki sayfada yazdım bu bağkur yada ssk gibi bir şey değil.. ödediğin para ile sadece o ay faydalanabilirsin sağlık sigortasından o kadar.. bir sonraki aya geçdimi önceki ödediğin para çöp yani prim olarak bir yere işlemiyor sadece borcun olmuyor..

ist dilim falanda yok 47 tl ödiyenle 257 lirada ödiyen aynı hizmeti alıyor yani biri diğerinden daha iyi bir hizmet almıyor.. bu para dilimi gelir dağılımına göre belirlenmişki oda büyük bir saçmalık..

adamın evdeki ana babasının gelirine kadar iniyorlar.. adamın kanına dokunur ömrü boyu baba eline bakmamış insanlar var işsiz güçsüzde olsa bir şekilde ekmeğini çıkartıyorlar.. bu çocuk ömrü boyu baba eline bakmamış sen gelicen babasından anasından ver bana para oğlunun borcu var diyicen..

bkaraca
28-02-2014, 18:21
Arkadaş hem işsizim hem gss'na borçlu oluyorum böyle sosyal devletin ben ta!!!Ben isteğe bağlı yatırdığım aydan bile borçlu gözüküyorum böyle iş olur mu ? Bunlara neden olan herkese lanet olsun.

ANIL ERCAN
28-02-2014, 18:32
1040 tl'de bana çıkarmışlar ne iş yav.

cookies
28-02-2014, 18:36
116 tl de bende var..

bason
28-02-2014, 18:47
Bende aksatmadan ödüyordum baktım ödeyen yok bu ay ödemeyeceğim. Eğer ki sistem iptal olursa parasını yatıranlara ne olacak merak içindeyim. 2012 ocaktan beri 2000 tl den fazla para yatırdı ailem.

RedCan
28-02-2014, 19:33
250 küsürde bana çıkmış.Öğrenci olduğum için gidip sildireceğim.

GokhanRS
28-02-2014, 19:52
oy vermeye devam. yola devam. devlete borçlanmaya devam. nefes aldın parası. su içtin parası. allaha şükür bu günde ölmedin parası.

bu adamların sosyal devlet olarak düzgün yaptıkları tek iş, öldüğünüzde cenazenizin ücretsiz defnedilmesidir. inş onuda abdestsiz imamlara yaptırmıyorlardır.

turbo&quattro
28-02-2014, 19:52
Doymadi serefsizler.

NakkaSss
28-02-2014, 19:56
Ayakkabı kutuları yetmedi heralde..

darkmoon
28-02-2014, 20:00
arkadaşlar pek bana düşmez ama konuyu bence siyasileştirmeyelim sgk çevresinde kalalım..

son internet yasasından sonra artık yaptırımlar çok ağırlaşdı.. eleştiri yaparken bile dikkat etmek lazım cümleleri iyi seçmek lazım her ne kadar çok zor olsada.. herkes dolu neticede..

Anu
28-02-2014, 21:57
Çalışmaya başladığında otomatik sistemden düşmüyor mu bu GSS? İşe girene kadar her ay ödedim, işe girdiğimde sigortam yatacağı için bıraktım ödemeyi. Girdiğim aydan itibaren sigortalı görünmeme rağmen borç çıkarmışlar ne biçim iş bu.

SerdaR A.
28-02-2014, 22:22
askerdeyken banada borç çıkarmışlar 1.647 bin tl.gidip terhis belgemi verdim borcum silindi.gidip uğraşmak lazım .

EmrGti
28-02-2014, 22:40
sanırsam bu borç ödenmediği taktirde hapis kararı çıkıyormuş SGK'dan söylediler banada çıktı 389TL ödemiyorum falan diye tartışma çıkınca müdürleri gelip böyle bir bilgi aktardı.

Frid
28-02-2014, 22:42
Önce ki işimden ayrıldım 2gün sonra yeni işime başladımi o 2 günlük boşluk yüzünden 1200 küsür TL borç gözüküyor

çok değil mi hacı :S

bende borç vs gözükmüyor da işten çıkıp yeni işe geçince de borç çıkacaksa, düdükleme sistemini tam sağlam kurmuşlar.

Ranthor
28-02-2014, 22:47
Milyon kere soyledik

Haberrrr paylasmayinnnnnnnnnn

bskone
28-02-2014, 22:49
Allah'tan burdan geçirmemişler bize. Borç cikan arkadaşlarinda allah yardimcilari olsun cok sacma bir durum insanlari nerden soyucaklarini sasirdilar