PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dış cephe Reklamı Ve Sorumlulukları

ilker_yusuf
10-04-2014, 13:45
Arkadaşlar merhaba;
Belki aramızda bu durumu yaşamış ve en azından neler olduğunu bilen biri vardır.

Biz Ümraniye'de 10 daireli bir apartmanız. 7 daire sahibi ve 3 kiracı şuan binada oturmaktadır.

Binamızın bir cephesi reklam almaya uygun. Bir anaokulu reklam vermek için tarafımı aradı. Biz belediyeye gerekli reklam vergilerini falan yatıracağız dedi.
Benim merak ettiğim ise şu.

Şuan binamızın iskan işlemleri tamamlanmadığından resmi olarak bir apartman yöneticimiz yok. Aparman işlemlerini şuan ben takip ediyorum. Su faturasının ödenmesi elektirik faturasının ödenmesi asansör bakımları gibi.
Bu reklam gelirinden gelecek para ile bahçe düzenlemesi ve diğer eksiklikleri tamamlamayı düşünüyoruz.

Şimdi biz apartman olarak bu geliri aldığımızda herhangi bir vergi ödemesi yapmalı mıyız? Ne şekilde yapmalıyız? Resmi bir yönetim olmadığından bu ücret apartman kasaına giriş yaptığında normal makbuz vermem yeterli olacak mıdır?
Vergi dairesine giderek beyanname vermem gerekir mi?
Binada oturan 7 daire sahibinden imza ile rıza almam yeterli midir?
Şimdiden yanıt verecek arkadaşlara teşekkürler.

onursumer
10-04-2014, 17:52
çok anlamıyorum ama bu tarz binayı ilgilendiren durumların karar defterine yazılıp imza onay alınması gerekiyor diye biliyorum

ilker_yusuf
10-04-2014, 19:37
Çoğunluk daire sahipleri olup bu karar için ortak karar alıp her daireden elde edilecek gelirin apartman giderlerinde kullanılması ile ilgili olarak madde çıkartıp notere onaylatacağız.
Yan binam dış cephe reklamı vardı bugün sahiplerini gördüm.
Onlar zten belediyeye yatması gereken vergi ve ödemeleri reklam firması tarafından karşılandığını söyledi. Nitekim bize teklif verecek olan firmada aynısını söylemişti. Ayrıca gidip herhangi bir vergi ödemesi sağlamadım. 4 senedirde kullanıyorum. kimsede gelip gelir vergisi falan öde demedi dedi. ama emin olmadan hareket edip. Bu tarz vergi konularında sorun yaşamak tercihim olmaz.

ilker_yusuf
11-04-2014, 09:37
Vergi dairesi ile görüştüm. Sizleride bu konuda bilgilendirmek isterim arkadaşlar.
Öncelikle bina tüzel bir kişilik olmadığından dolayı dış cephe kiralamasından kaynaklanacak olan gelirden her daire sahibi kendi arsa payı karşılığında kira geliri elde eder gibi değerlendirilecek ve yıllık gelir beyannamesi veriyor ise bu geliri beyannamelerine eklemesi gerekecektir. ( Yıllık Kazancı 26.000 TL üzerinde olanlar.)
Maaşlı çalışanların bu gelir ile ilgili olarak herhangi bir beyanname vermesine gerek duyulmamaktadır.
Binanın bir tüzel kişiliği olmadığından dolayı her daire saihbine ayrı ayrı gider pusulası kesilmelidir.