PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Aynasız otomobil devri.

Frid
13-04-2014, 12:12
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/d/news/94889.jpg

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla ile ABD’deki otomotiv lobi grubu Otomobil Üreticileri İttifakı, otomobillerdeki yan aynaların kameralarla değiştirilmesi konusundaki girişimlerini artırdı.

Bunun için Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi’ne bir dilekçe de veren ikili, yan aynaların 103 yıllık hakimiyetini tartışmalı hale getirdi.

1911 yılında ilk kez Amerikalı bir yarışçı tarafından kullanılan ve bu tarihten sonra motorlu araçların vazgeçilmez unsuru haline gelen aynaların kaldırılması ve bunların yerine yüksek çözünürlüklü kameralar yerleştirilmesi amacıyla 2012’den bu yana çalışmalar yürüten Tesla, “Model X” adını verdiği crossover konseptinde bunu kullanmış, ancak mevcut ürettiği modellerde standart aynalara yer vermeye devam etmişti. Volkswagen’in sınırlı sayıda üreteceği ve çok düşük yakıt tüketimiyle dikkat çeken XL-1’de de, yan aynalar yerine kameralar konulmuştu. VW’nin kamera sisteminde aracın arka bölümüne ait görüntüler, doğrudan kapıların içindeki ekranlardan izlenebiliyor.

Yakıt tüketimini azaltacak iddiası

Yan aynaların sadece kapılara monte edilebileceğini, bununla birlikte kameraların, aracın istenilen ve geniş görüş sağlayabilecek herhangi bir yerine konulabileceğine dikkat çeken Tesla, bununla birlikte kameraların daha küçük olması nedeniyle aracın aerodinamiğine olumlu katkı sağlayacağını savunuyor.

Ancak gerek NHTSA gerekse de güvenlik uzmanları, “aynasız” araçların sürücüleri hata yapmaya zorlayabileceğini, nitekim tüm trafik eğitimlerinde “aynaların kontrol edilmesi” kuralının öğretildiğini, işe yaramaması durumunda pek çok şikayetin ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, bu tip teknolojilerin sürücüler tarafından hızlı bir şekilde kullanılamadığını da savunuyor.

Aynasız otomobil devri! (http://www.yenicaggazetesi.com.tr/aynasiz-otomobil-devri-96486h.htm)

Maxi
13-04-2014, 12:16
bence faydalı birşey olur
yakıt tüketimi değilde bizim insanımız nasılsa aynalara bakmadığı için belki işe yarar.

keşke sinyaller içinde bir çözüm bulsalar
çünkü yakında birilerinin müsait bir yerine sinyal kolu soktu diye gazetelere çıkmak istemiyorum.

ferroo
13-04-2014, 12:17
yakında motoruda kullanmazlar tam olur cok sacma ne gerek varsa zaten ınsanlarımızın cogu ayna kullanmayı bılmıyo hepten .ok olucak ortalık

mert_can 41
13-04-2014, 12:20
araba kullanmak çok kolaylaşıyo ve yeni arabalarla tadı çıkmıcak diye bir yandan üzülüyorum diyer yandan da iki şeritli yolu ortalayıp aynaya bakmadan 40 km hızla gidenlerde olmıcak diye seviniyorum

EREN34
13-04-2014, 12:21
bence faydalı birşey olur
yakıt tüketimi değilde bizim insanımız nasılsa aynalara bakmadığı için belki işe yarar.

keşke sinyaller içinde bir çözüm bulsalar
çünkü yakında birilerinin müsait bir yerine sinyal kolu soktu diye gazetelere çıkmak istemiyorum.

Viraja duyarlı far zaten var. Altı üstü sinyalleme işinede bağlasalar olur biter aslındada birinin bunu onlara söylemesi lazım abi :)

Dodoo
13-04-2014, 12:22
Şimdiki arabalardan şöyle garaja 3/5 tane 0km garaja atıp, 50 sene sonra 10 katı fiyata satmak lazım :D

B.Koçer
13-04-2014, 12:26
İzmir'de aynaları sokup gezen cok zaten :D

Çağ atlamışlar vesselam

Frid
13-04-2014, 12:27
Viraja duyarlı far zaten var. Altı üstü sinyalleme işinede bağlasalar olur biter aslındada birinin bunu onlara söylemesi lazım abi :)

ülkemizde sinyal kullananların %85 kullanımı da tam bu şekilde, sinyal ver zart dön, sinyal ver zart araya gir :D

Seven7
13-04-2014, 12:33
Sinyal vermeleri de ayrı dert, adam sinyal veriyor üzerine kırıyor. Sonra da camı açıp 'Sinyal veriyorum görmüyor musun?' diyorlar.

mrtysn
13-04-2014, 12:35
Makascilara gun dogdu :D

Met
13-04-2014, 12:35
İzmir'de aynaları sokup gezen cok zaten :D

Çağ atlamışlar vesselam

silecek ve aynaları söküyoruz, çünkü hastayızzz :D afsdhgfash

EREN34
13-04-2014, 12:38
ülkemizde sinyal kullananların %85 kullanımı da tam bu şekilde, sinyal ver zart dön, sinyal ver zart araya gir :D

Aynen öyle. Kanı kaynayan milletiz vesselam :) Aynı anda olmalı dönüşle sinyal verme. Zaman kaybemeye gerek yok :D

cabrioleter
13-04-2014, 12:38
kameralar zaten yer almaya başlamıştı, mecbur kullanacağız bari ayna masrafından kurtulalım adımı olmuş..

-ER-
13-04-2014, 12:39
Fayladı aerodinamiye de katkısı da göz ardı adilemez.

Kapılara değilde direk konsolun yanına gösterge panelinin oralara konsa çokdaha kullanışlı olur kafa çevirme hareketi olmadan sağ ve solunu görebilir sürücüler

-ER-
13-04-2014, 12:41
Aynen öyle. Kanı kaynayan milletiz vesselam :) Aynı anda olmalı dönüşle sinyal verme. Zaman kaybemeye gerek yok :D

Yurtdışındada bu şekilde sinyal verip 3 sinyal yanıp sönemsini beklemezlerki sinyal verip geçerler benimi darlıyorlar falan diye tribe girmiştim hatta :D

yeni araçlarda en basitinden şerit değiştirirken kolaylaştırılmış 3 kez yanan tek kademeli sinyal kolları bunun için zaten 3 sinyal içinde şeridi değiştirmek için

ömerve
13-04-2014, 13:22
Kullanımı,pratikliği,araca ve kullanıcıya faydası hepsi tamam.
Aracın görüntüsünü bozar diye düşünüyorum.Çokmu eski kafalıyım :)

TayfunS
13-04-2014, 13:25
Vw nin bi arabasi vardi elektrikli ve benzinli. XL1 miydi hatirlayamadim. 100 km de 1 lt yakit tuketimi var ve aynalar kamerali

BuRaK_eFe
13-04-2014, 13:28
Dar sokakda çarpıp kıran olmaz bence başka bi numarası olmaz :)

SinanAdalı
13-04-2014, 13:46
Ayna yerine kameramı ? Bu adamlar bu işi türkiye'de yaparsa bi gecede bütün kameraları sökme girişimi olmasın sokaklarda ? :D Adam alıp evine webcam yapar yemin ediyorum.

kickbuttowski
13-04-2014, 15:22
Allah bilir milyon dolarlık arge çalışması yapmışlardır. Ne gerek var diye sormaktan alamıyorum kendimi. Sanki bi o kalmış gibi..

Tayfun.O
13-04-2014, 22:58
Aynasız araba kulaksız insan gibi la :D