PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Cut out çalışma prensibi hakkında

vtec26
15-04-2014, 18:44
Merhaba, amacım kabaca şöyle birşey yapmak,
http://i1020.photobucket.com/albums/af325/yavuzongul/Cut%20Out/cutout.png

Ama benim istediğim şey o cutout denilen şey, egzoz çıkışının yönünü değiştirsin, yani gaz çıkışı ya sessiz susturucudan çıksın ya da sesli olandan çıksın.

Bu istediğimin çözümü var mıdır acaba ?

Örneğin resimde cutout kapalıyken sadece sessizden çıkarken, açık konuma geldiğinde her ikisinden çıkıyor.

Merthan
15-04-2014, 19:06
2 borunun tam birlestiği yere cut out koyucaksın ki kapattığın zaman orjinalden çıksın,açtığın zaman diğer borudan çıksın anladın mı?

maskaran
15-04-2014, 19:09
çataldan çıkan borulara ayrı ayrı yani iki tane cutout yapacaksın başka yolu yok

Etu55
15-04-2014, 19:11
bu senin istediğin sistem çoğu egzozcuda mevcut. tam ayrılan yere cut out taki gıbı ıkı kelebek sıstemı takılıyor bı yapı içerisinde. açık yada kapalı durumuna gore ya sesli, yada sessiz egzozun çalışıyor.

vtec26
15-04-2014, 19:32
2 borunun tam birlestiği yere cut out koyucaksın ki kapattığın zaman orjinalden çıksın,açtığın zaman diğer borudan çıksın anladın mı?

Sen anlamamışsın sanırım,nereye koyarsan koy bi ucu açık olduğu için oraya hep hava geçişi olur :)
yani senin iddana göre burayı açarsak diğer taraftan hiç hava çıkmıcak :)
http://i1020.photobucket.com/albums/af325/yavuzongul/Cut%20Out/32389540020_large.jpg

çataldan çıkan borulara ayrı ayrı yani iki tane cutout yapacaksın başka yolu yok

bu senin istediğin sistem çoğu egzozcuda mevcut. tam ayrılan yere cut out taki gıbı ıkı kelebek sıstemı takılıyor bı yapı içerisinde. açık yada kapalı durumuna gore ya sesli, yada sessiz egzozun çalışıyor.

Yapılıyorsa çok güzel , çünkü hiç denk gelmedi de merak etmiştim. İzmirde, Antalya da ya da Eskişehirde bunu yapabilicek usta var mıdır ki ?

Seven7
15-04-2014, 23:08
Selam, aynı kafadanız sanırım. :) Ben de bu sistem üzerinde çok düşündüm, hatta konusu;

http://www.techturkey.com/forum/atmosferik-besleme/154835-farkli-bir-egzoz-sistemi.html

Madde madde yazarsam daha kolay olur sanırım;

-Öncelikle bu sistemi yapman için aracın altında yer olması lazım. Bir egzozcuya gidip aracın altına bakmak gerekiyor. Aracın altında egzoz borusunun geçtiği yerden iki borunun geçebileceği şekilde bir çap var mı, bakılması gerek. Ayrıca bu çizdiğiniz sistemde orta susturucu ve kat yok. Hem susturucunun hem ayrı bir borunun geçeceği bir yer var mı hesaplamanız gerekli. Dışarı taşarsa hem kötü durur, hem sürter.
-Ve asıl önemli konu, satılan cut-out sistemler ya A yolundan yada hem A hem B yolundan geçecek mantığında yapılıyor. Ama size sadece A yolu ve sadece B yolundan geçecek bir sistem gerekli. Bunun için;
Birinci ihtimal custom bir şey yaptırmanız gerek iki boru arasında tek kapakçık kullanacaksınız. Bunu da kim yapar nasıl yapar kim uğraşır bilemeyeceğim. Buldunuz diyelim böyle birini, bi' Warex parası çıkar herhalde toplamda.
İkinci ihtimal iki adet cut-out kullanmak. Yani biri A ve A-B iken diğer B ve A-B şeklinde çalışacak. Ama sıkıntı şu ki, görmediğiniz bir şeyi açıp kapatıyorsunuz. Olur da ikisini de kapalı konuma getirirseniz o egzoz gazını tahliye edemezseniz seyir halinde çok değişik şeyler olur. :)

Sonuç olarak, ben vazgeçtim bu sistemden ve kumandalı son susturucu aldım mecburen. Umarım faydalı olmuştur yazdıklarım. Ben çok kafa patlattım, maalesef olmadı. Benim konuma bakarsanız iki egzoz değill tek egzoz koymayı düşünüyordum, yani kat ve orta susturucu ile sesi kesip açacaktım. Bu şekilde hem fazladan bir egzoz daha koymaya gerek olmayacaktı. Bu sistem için 500tl istemişti geçen sene., sesi kesme konusunda da garanti vermemişti usta. Bu da bir kriter olabilir belki sizin için. Edindiğim tecrübeleri paylaştım. Konuyu takipteyim.

Not: A yolu sessiz egzoza giden yoll, B yolu sesli egzoza giden yol.

vtec26
16-04-2014, 00:09
Ben aracıma çift çıkış egzoz yapmayı düşünüyorum. Önceki aracımda da komple düz boru ve orj son kullanmıştım, sesi kesyordu ufak cızırtılarda hoşuma gidiyordu. Burda ise arkadan bakıldıgında 2 tane egzoz gözükecek (normal küçüklükte egzoz kafası ) ama düğme-kumanda ile ya orj egzoza ya da öbür egzoza geçicek. 2 cutout kullanma fikri aklımda zaten ama belki bilmedğim bir sistem vardır diye buraya sormak istedim.
Kesinlikle varex değil amacım.
çift çıkış egzoz, biri sessiz biri sesli :)

Edit: Sizin konuyu inceledim. Ben zaten komple düz borudan sonra orj son susturucuyu koymayı istiyordum, o kadar kesilen ses yeterli benm için @seven7

B.Koçer
16-04-2014, 00:18
Bu paraya bi warex alır keyfini sürersin :)

sde30
16-04-2014, 00:22
Bi ara bende düşünmüştüm böyle birşeyi :)

Hidrolik pompa ve ekipmanları satılan bir dükkanda tek girip çift çıkan musluk tarzı birşey buldum kolu çevirdiğinde birini açarken diğerini kapatıyor tam aradığım şeydi aslında ama ebatı küçük olduğu için işimi görmedi :no:

Eğer bahsettiğim musluğun büyüğü varsa tamda aradığınız şey o ama benim sorduğum yerler bulamazsın demişlerdi o dönem bende bıraktım yakasını :D

S1NAN
16-04-2014, 00:27
Bu paraya bi warex alır keyfini sürersin :)

+1:icon_tup:

yavuz364
16-04-2014, 07:21
2 Vana kullanmak başka şuanda hazır bir çözümü yok...

Uğraşıp üretseniz bile mekanik çalışması açısından çok sağlıklı bi yolu yok gibi..

Y.Emre
16-04-2014, 08:48
sabrınız varsa olsa olsa 3 yollu vanalar ile olur. Onuda hazır ölçü olarak bulmanız çok zor, cncde falan özel yaptıracaksınız. Kimse uğraşır mı uğraşsada ne kadar verimli olur tartışılır.

ihtiyacınız olan vana şekli şöyle;
http://img175.imageshack.us/img175/5813/3yolluvanahl6.jpg

vanayı özel yaptır tesisatını özel yaptır falan derken bi varex parası çıkar heralde :D

ayrıca bir de ekleme, böyle birşey yapıp egzoz sistemine bağladığınızda sistemdeki akışın içine etmiş olursunuz :)

vtec26
16-04-2014, 08:53
Varsa 300 liraya varex hemen alalim :)
Çözüm var mi diye sordum varex dediniz. Arkaya çift cikis egzoz düşünüyorum dedim. 2x varex e 600 lira vermeye raziyim... Klasik cevaplar :)

Muhtemelen 2 cut out kullanirim ama o soylenilen 2 li vana gibi birseyi uydurursak cok guzel olur :)

vtec26
16-04-2014, 08:55
sabrınız varsa olsa olsa 3 yollu vanalar ile olur. Onuda hazır ölçü olarak bulmanız çok zor, cncde falan özel yaptıracaksınız. Kimse uğraşır mı uğraşsada ne kadar verimli olur tartışılır.

ihtiyacınız olan vana şekli şöyle;
[IM]http://img175.imageshack.us/img175/5813/3yolluvanahl6.jpg[/IMG]

vanayı özel yaptır tesisatını özel yaptır falan derken bi varex parası çıkar heralde :D

ayrıca bir de ekleme, böyle birşey yapıp egzoz sistemine bağladığınızda sistemdeki akışın içine etmiş olursunuz :)

Tam anlamis degilim giriş cikis neresi ? Nasil olacak sadece 1 sistemden gazin cikisi ?

rcpyldz
16-04-2014, 09:10
koyacağınız 2. susturucu benzin hortumlarına yakın olacaktır..

Y.Emre
16-04-2014, 09:10
http://img175.imageshack.us/img175/5813/3yolluvanahl6.jpg

Eksik yazmışım biraz, alttaki Y gibi olan kısmın olmadığını düşünün öncelikle. Üstte 300lh yazan yer manifolldan gelen egzoz hattı olsun, ortadaki üçgen parçada akışın yönünü belirleyecek olan parça,

1 konumunda, o üçgen resimde 700lh yazan tarafa tamamen dönecek ve onu kapatacak 1000lh yazan hat açık kalacak sadece.
2konumunda 1000lh yazan hatta dönüp diğer hattı kapatacak akış sadece oradan olacak. Böylelikle 2 hattan aynı anda akış olmayacak.

bu vanayı istediğiniz ölçülerde yaptırmak zor/maliyetli olabilir. vana yapıldı diyelim, ya bi kol takıp arabanın altına uzanıp çevireceksiniz, ya motor takacaksınız ama onda da özel yapılmış devre gerekeceknerde başlayıp nerde duracağını bilmesi için. Hakı b.'nu kurtarırmı bilmem :)

vtec26
16-04-2014, 09:22
koyacağınız 2. susturucu benzin hortumlarına yakın olacaktır..

Orta susturucudan sonra gelen boşlukta olacagi için benzin hortumlarini gecmis oluyor :)

@Y.Emre
Bizden o sistemden bahsediyoruz. Acaba var midir sadece yon belirleyen birşey :)

01ayk01
16-04-2014, 09:25
cift vana isi sakat. gozle gormedigin icin sikinti yaratabilir. ikisininde kapali kaldigini varsayarsak motora zarari olabilir. bosa heyecan aramayin bence. koyun tek cut out arkayada sag sol egzoz ucunu koyun devam edin. fiyat performans dengesine gore yapabileceginiz en iyi sistem bu simdilik.

ErK_aY
16-04-2014, 09:28
http://i1020.photobucket.com/albums/af325/yavuzongul/Cut%20Out/32389540020_large.jpg

bu sistemden istersen elimde mevcut 1 ay kullanılmıs. 150 tl veririm :icon_tup:

B.Koçer
16-04-2014, 09:35
Varsa 300 liraya varex hemen alalim :)
Çözüm var mi diye sordum varex dediniz. Arkaya çift cikis egzoz düşünüyorum dedim. 2x varex e 600 lira vermeye raziyim... Klasik cevaplar :)

Muhtemelen 2 cut out kullanirim ama o soylenilen 2 li vana gibi birseyi uydurursak cok guzel olur :)

Sen gel izmire biz sana tek warex ile çif cıkıs hallederiz :)

vtec26
16-04-2014, 09:41
Diyelim tek vanali yaptik. Bu cikis neye göre oluyor ? Kapaliyken tamam orj egzozdan cikiyor . Peki ya acikken . Ben yazmadim ama cutoutun cikisina düz boru düşünüyorum . cutout acikken nasil olacak ?

ERK_ay kendi fotosu var mi ? Kumandali mi düğmeli mi ?

vtec26
16-04-2014, 09:47
Sen gel izmire biz sana tek warex ile çif cıkıs hallederiz :)

İzmirdeyim . nasil olcakmis o :)

01ayk01
16-04-2014, 09:54

varex'i ortaya veya biraz geriye koyucak saga solu boru uzaticak basit bi islem :) diger soruna gelince cut out acikken ya direk atmosfere karisicak yada ucuna bi susturucu yapilicak ses ona girip guzellesip cikicak. ayrica direk atmosfere karisirsa performansin duser acikken sonucta araban atmosferik.

vtec26
16-04-2014, 10:04
varex'i ortaya veya biraz geriye koyucak saga solu boru uzaticak basit bi islem :) diger soruna gelince cut out acikken ya direk atmosfere karisicak yada ucuna bi susturucu yapilicak ses ona girip guzellesip cikicak. ayrica direk atmosfere karisirsa performansin duser acikken sonucta araban atmosferik.

Direk cikis oradan olacaksa 2 vana isine gerek yok ozaman. Ama SADECE oradan cikisi olmasini anlayamıyorum.

İlk mesajdaki resimdeki sistemi yapip azcik sesle devam edelim o zaman :)

B.Koçer
16-04-2014, 12:55

Egsozcuyu tarif edicem kardesım gidiceksin mis gibi olucak aracın.

Dediğin sistem ekstra ağırlık

olacak vs vs

inan hepsını denemiş biri olarak en iyisi warex tarzı egsozlar diyorum .

B.Koçer
16-04-2014, 12:56
]varex'i ortaya veya biraz geriye koyucak saga solu boru uzaticak basit bi islem[/B] :) diger soruna gelince cut out acikken ya direk atmosfere karisicak yada ucuna bi susturucu yapilicak ses ona girip guzellesip cikicak. ayrica direk atmosfere karisirsa performansin duser acikken sonucta araban atmosferik.

Kalın yazılı yer anlatmaya calıstıgım

Gerisi ;

Ekstra maaliyet , ekstra ağırlık :)

krando
17-04-2014, 07:54
Bende arkadan bakınca 2 son susturucu ve ucunda orjinal egzoz ucu var gibi gözüküyor.
Bunlardan bir tanesi içi boş bir kazan, arkadan bakınca bir işlevi var gibi duruyor aslen sadece görüntü. diğer tarafta varex replikası bir egzoz. Tavsiye ederim
2 adet kelebek olduğunda, kapanması gereken kapanıp açılması gereken arıza,sıkışma yapıp açılmazsa ne olacak?

Shinigami
18-04-2014, 02:48
Bende az önce ceza yemiş biri olarak takipteyim... Bana kalırsa 3 yollu valfler en mantıklısı... tabi ki o sistemi yapacak olan egzozcu ne kadar alır orası tartışılır... Uyarsa maliyeti bende yaptırırım :D

Edit...

3 yollu valflerin çalışma prensibi aşağı yukarı şu şekilde:
http://i58.tinypic.com/nxl3wi.jpg

Anlayacağınız üzere böyle bir sistemde valfin takılı kalması açmaması yada yarı açık kalması durumunda, header dan gelen egzoz gazı her türlü çıkış yolu bulacağından araça hiç bir zarar teşkil etmiyor... Bu valfi 12v bir role ile araç içerisinden bir kumanda sistemine bağlayabilir hatta uzaktan kumanda bile yapabilirsiniz. Tercih tamamen kullanıcıya ait.

Benim kafamdaki kaba taslak çizime gelecek olursak:
http://i61.tinypic.com/29zcx21.jpg

Bu şekilde bir sistem senin işini görür diye düşünüyorum. Ama dediğim gibi bunu yapan usta ne kadar masraf çıkartır bilemem... Warexden ucuz olduğu ve sorunsuz kullanıldığı sürece bende kullanabilirim...

vtec26
18-04-2014, 07:00
Bende arkadan bakınca 2 son susturucu ve ucunda orjinal egzoz ucu var gibi gözüküyor.
Bunlardan bir tanesi içi boş bir kazan, arkadan bakınca bir işlevi var gibi duruyor aslen sadece görüntü. diğer tarafta varex replikası bir egzoz. Tavsiye ederim
2 adet kelebek olduğunda, kapanması gereken kapanıp açılması gereken arıza,sıkışma yapıp açılmazsa ne olacak?
Varex olmayan sadece süs icin mi orda ?

Ben başka çözüm yolu bulucam inşallah . su sinavlar bi geçsin :)