PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : iş kanunu hakkında bilğisi olan arkadaş yardım

eticet06
21-04-2014, 12:37
merhaba arkadaşlar benim is yerimde sabah 10:00 aksam 22:00 olarak çalışıyorum ve 1 gün izin kullanıyorum.BU çalışma saati arası 1 saat 15 dk mola kullanıyoruz.Zaten yasaya göre mola süremiz çok düşük ve bildiğim kadarı ile yasada böyle bir çalışma sistemi yok ve maaş borduralımız normal 6+1 sisteme göre.

Şimdi iş yerimizde rotasyon adına bazı arkadaşları evlerınden çok uzak magazalara yolluyorlar.BAzılarımızada 6+1 çaılşma sistemine geçirmek istiyolar.Ben 6+1 sistemde çalışmak istemiyorum servis kullanamıyorum iş yerinin sundugu.

Geçen hafta insan kaynaklarına yasada bulunan 10 saat ve üzeriçalışmalarda en az 1 saat 30 dk mola kullanılması zorunludur dediğimde bana sen ne çok konuşuyosun ortalıgımı karıştırıyosun diyor.

Şimdi bu çalışma saati benim işime gelmiyor 6+1 olan evim cok uzak cünkü akşam 19:30 dada çıksam aksam 21:15 gibi evde oluruyorum.Ben işyerime çalışma saatimi değiştiremessiniz dedim ben dersem olur diyor bunun için ne yapabiliriz benim bildiğim kadarı ile zaten yasa dışı çalışma saati ile çalışıyoruz :) Bunuda söyleyince cok konusuyor oluyoruz.İş yeri bunu bana sözlü değilde yazılı bir şekilde bildirmesi gerekli değilmi 2 bucuk yıldır aynı iş yerindeyim ve ben 6+1 çalışmak istemiyorum.Bu durumda iş hakkıma son verebilir ve ben tazminatımı alabilirmiyim

DOHC
21-04-2014, 12:57
Eğer herşeyi göze aldıysan SSK'ya şikayet maili at, müfettiş yollasınlar firmaya. Gereken ne ise yapılır.

ersandeniz
21-04-2014, 13:03
Bimere yazin bi guzel, calisma bakanligindan is mufettisleri gelecektir, gereken yapilir, gecen yil bankacilarin yatmayan fazla calisma ucretleri yatirildi boylece

most_evil
21-04-2014, 13:17
İş sözleşmenizde işveren çalışma saatlerinde değişiklik yapabilir ve işyerinin farklı mağaza şube yada departmanda çalıştırılabilir gibi bir madde varsa bişey yapamazsınız ki genelde bu madde olur. Eğer böyle bir madde yok ise tek taraflı fesih yapılabilir ama bu demek değildir ki işveren hemen evet sen haklısın diyerek tazminatını verecek işi uzatmak isterse incelemeydi mahkemeydi derken en az 2 yıl gibi sürer sonuçlanması. Onun içindir ki sözleşmenizi bir bilene incelettirip haklarınızı öğrenerek karşılklı anlaşma yoluna gitmek en mantıklısıdır.

KÖROĞLU
21-04-2014, 13:30
Zaten yasal olarak haftalık 45 saat in üzerinde bir çalışmanız mevcut.

6 gün çalışan olarak günde 7.5 saat olarak planlanması gerekir.

siz günde 10 saat 30 dk ( 1 saat 30 dk ara düşülünce) yani günde 3 saat fazla çalışıyorsunuz.

Bu iş kanununa aykırı bir durum. aşağıdaki linkte 63. Md de açıkça belirtilmiş.

http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k4857.html

Kalan süreler fazla mesai olarak tarafınıza ödenmeli, ki ödendiğini sanmıyorum.

Ayrıca fazla mesai üst sınırı yasal olarak yılda 270 saattir.

sözleşmenizin bir örneğini taratıp koyarsanız daha net yorum yapılabilir.

eticet06
21-04-2014, 14:00
Zaten yasal olarak haftalık 45 saat in üzerinde bir çalışmanız mevcut.

6 gün çalışan olarak günde 7.5 saat olarak planlanması gerekir.

siz günde 10 saat 30 dk ( 1 saat 30 dk ara düşülünce) yani günde 3 saat fazla çalışıyorsunuz.

Bu iş kanununa aykırı bir durum. aşağıdaki linkte 63. Md de açıkça belirtilmiş.

İŞ KANUNU (http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k4857.html)

Kalan süreler fazla mesai olarak tarafınıza ödenmeli, ki ödendiğini sanmıyorum.

Ayrıca fazla mesai üst sınırı yasal olarak yılda 270 saattir.

sözleşmenizin bir örneğini taratıp koyarsanız daha net yorum yapılabilir.

maaş borduromuzda 21 saat fazla mesai yazıyor bizim 950 tl maaş alıyoruz suanda.Yasal olaraskta mola saatı en az 1 saat 30 dk olması gerekiyot

wrcsinan
21-04-2014, 14:44
bu söylediklerin iş kanuna uygun değil. ancak senin amacın bu uygunsuzluğu kullanıp işten çıkayim ve tazminatımı alayim diyosan olmaz. iş kanunda işci tarafından haklı fesih sebepleri var. arkadaşın verdiği linkten bakabilirsin 15 ile 25 arasında bir maddede yazıyor. bu sebeplerden bi tanesini uydurup kendince sözleymeyi haklı fesedip tazmanıtanı alabilirsin.

Burak E.
21-04-2014, 15:03
iş-kur ada gıdıp şıkayet edebilirsiniz evrakla başvuru yaparsanız calışma saatlerı bordro gıbı mufettıslerı gönderı kontrol saglanıyor usulsuzluk var herkeze toplu ödemesı bıle yapılıyor benımde 4 ay önceye kadar öyleydı eski işyerimde 1200 olan maşımı 950 950 vermye başladılar şikayet ettım buyuk bı ceza yedıler hemde tazmınat aldım şirketten

rebelh
21-04-2014, 15:24
uygunsuzluğu kullanarak işten çıkıp tazminat alamaz ama uygunsuzluğa boyun eğmeyip işten kovulmasını sağlayabilir belki..

bence yazılı olarak durumu ik'ya bildir gerekeni yapacaklardır yapmazlarsa şikayet hakkın var ki kesinlikle kullan
hatta seni evine yakın şubeden evine uzak şubeye veriyorsa sende daha önceden yazılı olarak şikayetini bildirdiysen bu mobbinge bile girebilir..

myworld
21-04-2014, 15:24
ALO 170 hattını ararsan,şikayetlerini iletirsen,müfettiş gönderebiliyorlar çalıştığın işyerine,hatta işverene yüksek meblağ cezalar kesebiliyorlar.

Senin iş akdini fesh ederlerse şayet, tazminatını alabilirsin,hatta işe iade davası açabilirsin.Tabi işveren tazminatını ödemeyerek süreci uzatabilir,mahkemelik olabilirsiniz,ama sonunda bir şekilde tazminatını alırsın.Tabi daha detaylı konuşabilmek için imzaladığın sözleşmen var ise örneğini görmek gerekir.

Bence sen 170 i ara gerçekten ilgilendiklerini göreceksin zaten ;)

TolgaEsentepe
21-04-2014, 16:12
hangi müdür o ifadesini alalım başkan :)

konu içinde bence kılıfını hazırlamışlardır.. yüzlerce şubesi var o riske girmezler abi

eticet06
21-04-2014, 16:42
walla tolga çalışma saatimizzaten sıkıntılı mola süremizde yasaya aykırı bakalım ne olçak suanda yıldırma politikası uyguluyolar

SekoLive
21-04-2014, 17:15
yüksek ihtimalle dava açtıgında kazanırsın anlattıklarında eksik fazla bişey yoksa.

sgk ya sikayette hızlı dönüşler oluyor.

ama bir iş bulup bunları yapmak iyi olur

ersandeniz
21-04-2014, 17:19
Isten ayrilirsaniz is mahkemesi, ise devam ederseniz is mufettisleri duruma cozum bulur

sanctuary35
21-04-2014, 23:03
alo 170 i ara şikayet et hemen firmadalar.

sagi
21-04-2014, 23:16
aaah ahh herkesin ne çektikleri vardır ama haklarımızı bilmediğimiz içindir sanırım aramızda avukat falan varmı acaba danışabileceğimiz ?

mmustu
22-04-2014, 07:05
alo 170 hikaye beyler

şikayete aylar sonra gidiyorlar

onursumer
22-04-2014, 07:44
2+1 sistemde bir ay fazla bir ay eksik çalışıyorsun ki büyük ihtimalle bunu hesaba katıyorlardır

aylık tam çalıştığın bir saat tutturamazsın o yüzden ben çalıştığın saatte bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum en azından firmalar bunu detaylıca hesaplarlar zorundalar ciddi cezaları mevcut

6+1 de ise hem mesaili hem mesaisiz olarak çalışılabilir

mesaisiz çalışırsan sabah 10-6 veya oğlen 2-10 şeklinde çalışma saatin düşüceğinden maaşınada ortalama bi 130tl gibi bir rakam etki eder

ben bizim şirkette kafama gore mola kullandığımdan açıkcası tam kanuni saatlerini bilmiyorum ama belki ordan yola çıkılabilir

yani siz normal kanunen haklı olduğunuz molanızı kullanırsınız eğer size bu konuda ithar vs verilmeye kalkılırsa elinize bir koz geçmiş olabilir

onun dışında pek yapılıcak birşey goremedim ben

bu arada kimse sizin çalışma saatinizi kafasına gore değiştiremez iş sozleşmenizde yazıyorsa o başka tabi :D

Orhan
22-04-2014, 09:24
Hiç tıkırdama uyumlu personeli oyna sonra şikayet et senden bilmesinler

eticet06
23-04-2014, 09:55
merhaba simdi arkadaşlar ben tam hesaplayamadım ama size maaş borduromdakı gun sayısı ve fazla mesayıyı soyleyecegım fazla mesaı az yatıyor degılmı

Şimdi sabah 10 -aksam 19 çıkış saati ve öglen 45 dk yemek saat 16 da 20 dk cay molası var

haftada bir gun ise sabah 10:00 akşam 22 :00 çalışacakmısız bundada mola saatimiz öglen 45 saat 16:00 da 20 dk ve akşam 45 dk mola verilecekmiş

simdi bu yeniçalışma düzeninmiş benım ve haftada bir gün yukarıda belirtiğim gibi 12 saat çalışaçakmışım

Maaş borduromda normal 26 gün yazıyor

Hafta tatili 4 gün

Fazla mesaim 21 saat yazıyor

yukarıda yazdıgım çalışma saatlerinde göre bu maaş bordurosu bana uymuyor gibi geliyor ve mesai saatimiz eksik yatıyor doğru değilmidir

OnurD.
23-04-2014, 11:04
Mola saatlerini bir kenara koyun. günlük olarak orda olduğunuz saatleri baz alın. 9 saat çalışmanızda veya 12 saat çalışmanızda 1er saat eksiltip toplayın ay içindeki çalışmalarınızı. (9 saat olan günleri 8, 12saat olan gününüzü 11 saat olarak) Ay içindeki çalışma saatlerinizin toplamı 30çeken aylarda 195i , 31 çeken aylarda 202,5 saati geçiyor ve karşılığı kadar saati bordronuzda görüyorsanız sıkıntı yok demektir.
Asgari brüt tutarınızı önce 30a, sonra 7,5a bölün. çıkan rakamı 1,5 la çarpın. yada Ben yapayım :) Yaptım 7,14tl bürüt tutar. bunuda bordroda görünen 21 saat ile çarpınca 149,94tl çıkıyor. Bu rakam brüttür. Netide aşağı yukarı 107tl ye denk geliyor. Net asgari ücret (765TL) ile mesaileri toplayınca (107tl) 872tl gibi bir rakam çıkıyor. üzerine asgari geçim indiriminide koyduğunuzdada aşağı yukarı 950tl yapıyor.
9 saatte olsa 12 saattede olsa 1 saatin fazlası istirahat veriliyorsa üzgünüm ama kar sayman lazım. Ayrıca Aynı şirket altında seni başka mağazalarda(mağaza olduğunu tahmin ediyorum) Aynı şehirde çalıştırma hakkına sahiptir.

OnurD.
23-04-2014, 11:29
Bir önceki sayfada yazınıza istinaden; 12saat çalışılan yerdeki mola zamanı 1 saat olarak kabul edilir. 8 saatte 0,5 saat. Bu rakamların altında mola verilemez fazlası onarın insiyatifine kalmıştır.
Ha 12 saat çalışıp haftada 1 of yapıyorum diyorsan işin rengi değişir. günlük 11 saatten hesaplarsın, ayda 4 izin yapmış ve 26 gün 11 saatten çalışmış olursun. 286 saat yapar buda, 286-195=91 saat fazla mesayin çıkar ve karşılığını istemek durumundasın. çay kahve molasını sayma Bizde 8 saatten adam çalıştırıyoruz ama günde yoğunluk olmadığında 1,5saat mola verdiğimizi biliriz ama 7,5saatten ödemelerini yapmakla yükümlüyüz.

Dip not: yukarıda bahsettiğim hergün 12saat çalışılan sistemde, ay içerisinde denkleştirme adı altında izinler verilerek fazla mesai tutarları düşürülebilir. hatta bu denkleştirme aynı ay içerisinde olmak zorunda da değil. Belirli bir zamanı vardı ama şuan pek hatırlayamadım :)

eticet06
23-04-2014, 11:48
Mola saatlerini bir kenara koyun. günlük olarak orda olduğunuz saatleri baz alın. 9 saat çalışmanızda veya 12 saat çalışmanızda 1er saat eksiltip toplayın ay içindeki çalışmalarınızı. (9 saat olan günleri 8, 12saat olan gününüzü 11 saat olarak) Ay içindeki çalışma saatlerinizin toplamı 30çeken aylarda 195i , 31 çeken aylarda 202,5 saati geçiyor ve karşılığı kadar saati bordronuzda görüyorsanız sıkıntı yok demektir.
Asgari brüt tutarınızı önce 30a, sonra 7,5a bölün. çıkan rakamı 1,5 la çarpın. yada Ben yapayım :) Yaptım 7,14tl bürüt tutar. bunuda bordroda görünen 21 saat ile çarpınca 149,94tl çıkıyor. Bu rakam brüttür. Netide aşağı yukarı 107tl ye denk geliyor. Net asgari ücret (765TL) ile mesaileri toplayınca (107tl) 872tl gibi bir rakam çıkıyor. üzerine asgari geçim indiriminide koyduğunuzdada aşağı yukarı 950tl yapıyor.
9 saatte olsa 12 saattede olsa 1 saatin fazlası istirahat veriliyorsa üzgünüm ama kar sayman lazım. Ayrıca Aynı şirket altında seni başka mağazalarda(mağaza olduğunu tahmin ediyorum) Aynı şehirde çalıştırma hakkına sahiptir.

benim bildiğim kadarı ile başka magaza vermesi için yazılı celp gerekmektedır ve bunu imzalamadıgın süre içersinde tek taraflı iş yeri fes edebilir ve tazminatını öder işden çıkarır bunu alo 170 hattıda söylüyor bugun içersinde bilgi amaçlı konuştum

onursumer
23-04-2014, 11:54
benim bildiğim kadarı ile başka magaza vermesi için yazılı celp gerekmektedır ve bunu imzalamadıgın süre içersinde tek taraflı iş yeri fes edebilir ve tazminatını öder işden çıkarır bunu alo 170 hattıda söylüyor bugun içersinde bilgi amaçlı konuştum

evet bu doğru fakat işe girerken bir sozleşme imzaladıysan firmanın herturlu hakkı olabilir

eticet06
23-04-2014, 11:58
evet bu doğru fakat işe girerken bir sozleşme imzaladıysan firmanın herturlu hakkı olabilir

imzaladıgın kagıtta göderilecegin şubenın adı yazması lazımmış :) imzalasan bile yine bir şey değişmiormus menfaatin için olmalı oldugunu söylüyolar

Frid
23-04-2014, 12:01

zincir şeklinde olan şirketlerin sözleşmelerinde genelde bu madde vardır. yok mu sözleşme örneğin bir bak

OnurD.
23-04-2014, 12:51
Buyuk sirketlerin ozellikle birden fazla is yeri olan yerlerin sozlesmeleri geneldir. sube sube ayrilmaz. sadece adres belirtiyor olmasi lazim. dedigin gibi git der sana gitmez isen noterden gonderir yazini 2ci gunden sonra devamsizliktan verir cikisini tazminat falanda alamazsin. Iki sube arasi uzaklik vs. kriterler etkiler durumu.

eticet06
23-04-2014, 13:21
Buyuk sirketlerin ozellikle birden fazla is yeri olan yerlerin sozlesmeleri geneldir. sube sube ayrilmaz. sadece adres belirtiyor olmasi lazim. dedigin gibi git der sana gitmez isen noterden gonderir yazini 2ci gunden sonra devamsizliktan verir cikisini tazminat falanda alamazsin. Iki sube arasi uzaklik vs. kriterler etkiler durumu.

bu benım dedıgım sube değişikliği maddesi var ama imzalandıgı tarihte olan sube 2 adet sımdı yenı acılmıs farklı bır şube için konusuyorum gercı bu magazamızda çalışan başka bir arkadaşın benim sorunum şu ben 2+1 sistemde çalışıyordum simdi ise 6+1 sistemde çalışmam isteniyor ve 6+1 sistemde servisten yararlanamıyorum

s.alican
24-04-2014, 15:43
İş hukuku dersi görüyorm ��. senin yapman gereken hakkını araman yasalar doğrultusunda ve sen hakkını aradın diye seni işten atamaz eğer atarsada işe iade davası açarsın sana işsiz kaldığın sürece maaşını yatırmak zorunda ve 4 haftalk ihbar süresine uymadığı için ihbar tazminatıda vermek zorunda ihbar etse bile geçersiz sebep sayılıyor bu 17.18.21.22.23.24. Maddelere göre ve mahkemede nedensiz işten atmaktan seni işe aldıracaktır geriye.sana herhangi bi neden sunarsada git herhangi bir sendikaya üye ol ve mahkemede sendikanı göster iş tamamen biter.hala bu adam seni işten tazminatı ödeyip çıkarıcam dersede; brüt ücret üzerinden ihbar tazminatı, giydirilmiş ücret üzerindende kıdem tazminatı alırsın ,iş güvencesi parası alırsın ve bu sana aşağı yukarı 2,5 yıl ise 15 bin lira gibi miktarlar yapar belki daha fazla çünki ödenmeyen paralarda var ;)...çıkıp karşısına ben hakkımı istiyorum diyebilirsin,eğerki vermesseniz iş hukukunun maddelerinde belirtildiği gibi bende bütün haklarımı sizdn alırım dersin ��

OnurD.
28-04-2014, 19:33
İş hukuku dersi görüyorm ��. senin yapman gereken hakkını araman yasalar doğrultusunda ve sen hakkını aradın diye seni işten atamaz eğer atarsada işe iade davası açarsın sana işsiz kaldığın sürece maaşını yatırmak zorunda ve 4 haftalk ihbar süresine uymadığı için ihbar tazminatıda vermek zorunda ihbar etse bile geçersiz sebep sayılıyor bu 17.18.21.22.23.24. Maddelere göre ve mahkemede nedensiz işten atmaktan seni işe aldıracaktır geriye.sana herhangi bi neden sunarsada git herhangi bir sendikaya üye ol ve mahkemede sendikanı göster iş tamamen biter.hala bu adam seni işten tazminatı ödeyip çıkarıcam dersede; brüt ücret üzerinden ihbar tazminatı, giydirilmiş ücret üzerindende kıdem tazminatı alırsın ,iş güvencesi parası alırsın ve bu sana aşağı yukarı 2,5 yıl ise 15 bin lira gibi miktarlar yapar belki daha fazla çünki ödenmeyen paralarda var ;)...çıkıp karşısına ben hakkımı istiyorum diyebilirsin,eğerki vermesseniz iş hukukunun maddelerinde belirtildiği gibi bende bütün haklarımı sizdn alırım dersin ��

ARkadaşın çalıştığı sisteme göre yukarıda hesap yaptım. Herhangibir hakkını eksik alma durumu yok gibi görünüyor.

Bahsettiğiniz kanun maddeleri vs. lerin işe yaraması için öncelikli olarak işverenin çalışana karşı bir haksızlık yapması lazım ;) Arkadaşın yazdıklarından işverenle ilgili bir eksiklik henuz göremedim.