PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : SWAP Nedir?



DoctoR
25-04-2014, 11:11
Uzun zamandır swap uygulanmış araçları merak eder ve inceler oldum. Forum’da swap yapılmış araçların konuları da var. Ancak bu konuya yabancı bir çok arkadaşımız olduğu gibi konuyla ilgili tecrübeli arkadaşlarımızda mutlaka vardır.:hiihi:

Bir arkadaşıma Swap hakkında ne düşünüyorsun diye sorduğumda alakasız Adult içerikli mevzulardan bahsedince böyle bir konu paylaşmayı uygun gördüm...:agbe:

Swap konusuyla ilgili tecrübesi olan arkadaşların da paylaşımlarını bekliyorum. Özellikle maliyet ve uygulanabilirlik açısından, en mantıklı ve en çok tercih edilen swap seçenekleri hangi araçlardır. Hangi Honda modelleri swap uygulamasına daha uygun ve mantıklıdır? Maliyetler ve Yaşanan sorunlar nelerdir? :soru:

Swap konusunda ben sadece bir başlangıç yaptım; konuyla ilgili tecrübesi ve bilgisi olan arkadaşların bu konuda bilgilerini ve tecrübelerini paylaşmalarını rica edeceğim...

Swap nedir?
“Swap” kelime olarak “değiştirmek, değiş tokuş etmek” anlamına gelmektedir. “Swap” kelimesi otomobillerin modifiiyesin de kullanılan bir uygulamanın tabiri haline gelmiş aslında. Yani mevcut aracınızı modifiye etmenin farklı bir yolu da denilebilir. Kaba tabirle mevcut aracınıza, teknik anlamda uygulanabilir olan önden çekiş , arkadan itiş olmasına göre değişen, daha güçlü bir versiyon yada modelin motor ve diğer aksamlarının, aracınıza uygulanmasıdır. Endüstriyel olarak uzun test süreçlerinden geçirilmiş olan atmosferik tip araçların, motor ömürleri sonradan turboyla modifiye edilmiş araçlardan hiç şüphesiz daha fazladır diye düşünüyorum. Sanırım swap işlemini çekici hale getiren sebeplerden birisi de budur.

Günümüzde her motorun her araca uygulanabildiğini hiç şüphesiz görmekteyiz. Ancak bunlar maliyetle ilgili süreçler. Aracın orjinal karoserinde değişiklik yapılmadan uygulanabilen swap işlemlerinin, sürdürülebilir performans açısından daha iyi sonuçlar verdiğini düşünüyorum. Japon araçlarının özellikle Honda, Nıssan, Mazda vs gibi araçların swap işlemine daha uygun olduğunu ve bu konuda geniş bir ürün yelpazesinin olduğunu söylememiz gerek.

Swap işlemi neden yapılır?
Bence bunun en güzel cevabı elde edilen sonuçları görmek olacaktır.
Tamamen keyfi bir işlem de olsa, bunun öncelikli sebebi güç artışı sağlayarak; aracı, aynı kasayı taşıyan araçlar arasında farklı kılarak, performans anlamında araca sınıf atlatmak amacıyla yapıldığını söyleyebiliriz.

Swap işlemi nasıl yapılır?
Bu konuda sadece teorik bilgi paylaşımında bulanabileceğimi belirterek, Swap işlemi konusunda bilgili ve tecrübeli bir usta eşliğinde, kaliteli parça ve işçiliğin ayrılmaz bir bütün olduğuna dikkati çekmek isterim.

Swap işlemi özetle; mevcut aracınızın motor ve yandaş ünitelerinin yani motor kulakları, distribütör, manifold , su pompası, yağ pompası, radyatör , fren sistemi , şanzıman, debriyaj seti, aks, beyin, elektronik aksam,tesisatının vs gibi bir çok parçanın değiştirilmesiyle sağlıklı bir şekilde ancak yapılabilmektedir. Swap işlemi yapılan aracın; artan performansı ölçüsünde, yetersiz kalabilecek olan mevcut fren sistemi, süspansiyon ve lastiklerinin de değiştirilmek zorunda kalınması da gerekecektir. Efektif bir swap işleminin epeyce maliyetli olduğu da sanırım bir gerçek.

Trafikte sorunsuz kullanabilmek ve periyodik araç muayenesinden sorunsuz geçebilmek için araç üzerinde yapılan değişimlerin özellikle motorun ruhsata işlenmesi elbette gereklidir. Ancak şu anki şartlarda swap işlemi yapılmış bir aracın üzerindeki motorun eğer bir faturası yoksa ve ruhsat’a işletilmiş değilse, motor numarasının farklı olmasının sorun teşkil edip araç muayenesinden geçemediği ülkemizde; Motor numarasının silinmiş veya okunmuyor olması da hafif kusur olarak tanımlandığından muayeneden hafif kusurla geçebilmektedir.

Techturkey'den de Swapla ilgili bazı konuları da bu başlık altında paylaşmayı uygun gördüm.

http://www.techturkey.com/forum/sohbet/103272-swap-proseduru.html

http://www.techturkey.com/forum/sohbet/43878-swap-projesinde-ruhsata-isletme-konusu.html

http://www.techturkey.com/forum/fotograflariniz/174830-swap-fotograflari.html

http://www.techturkey.com/forum/otomobilleriniz/152211-mazda-121-bp-swap.html

http://www.techturkey.com/forum/project-cars/155067-quoteg-f22-swapquotchiefkadir.html

http://www.techturkey.com/forum/project-cars/150281-205-gti-6-swap.html

http://www.techturkey.com/forum/project-cars/165222-eg-b20-swap-songur-garage.html

http://www.techturkey.com/forum/project-cars/92710-ek-civic-swap-project-kayseri.html

http://www.techturkey.com/forum/project-cars/169198-golf-mk2-18t-aeb-swap.html

http://www.techturkey.com/forum/project-cars/166565-e36-swap-s38b36-m5.html

http://www.techturkey.com/forum/project-cars/175552-s13-swap-2jz-drift-specc.html

Civic EKK2 - K20A2 Swap | http://peakgarage.net (http://www.peakgarage.net/node/55)

Honda tuning magazine sitesinden 1992 model eg kasa civic’e yapılan J35A4 swap işlemini de paylaşmak isterim.
Honda J-Series - Engine Swap - Honda Tuning Magazine (http://www.hondatuningmagazine.com/tech/htup_0904_honda_j_series_engine_swap/viewall.html)

Volkann
25-04-2014, 11:13
bilgilendirme için teşekkürler.

Seven7
25-04-2014, 20:52
...Motor numarasının silinmiş veya okunmuyor olması da hafif kusur olarak tanımlandığından muayeneden hafif kusurla geçebilmektedir.




Hazır bu konu açılmışken aklımda olan soruyu sorayım;
Örneğin ben Honda aracıma farklı hacimde başka bir Honda motoru swapladım ve yürür hale getirdim. (d14 yerine b18c veya k20 swap işlemi gibi) Fakat resmiyet olarak hiçbir şey yapmadım motor faturası, mühendis çizim vs. Bu şekilde muayeneye gittiğimde herhangi bir sorun teşkil etmeyecek mi motor numarası okunmuyor halde olsa? Ne gibi bir ihtimalde polis veya devletle karşı karşıya kalırım?

phantom
25-04-2014, 21:06
güzel bir özet olmuş
sondaki J35A4 motor swap işlemi gayet pro bir yazı
teşekkürler :icon_tup:

Agah
25-04-2014, 21:16
swap işi başlı başına bi fantezi olduğu için her araca her motor koyulabilir :D

kickbuttowski
25-04-2014, 22:02
@Seven7 okunamayan motor numarası hafif kusurdu en son. Bizim araba bi önceki muayeneden hafif kusurlu geçmişti. Geçen yaz götürdüğümde bakmadilar.

::ZaFeR::
25-04-2014, 22:13
Bazen benim aklıma gelmiyor değil.B serisi bir motor koysam pek anlamazlar bizim Si'larda : )

Y.Emre
25-04-2014, 22:16
Ölümlü-yaralamalı kazaya karışmanız, çekemeyen birinin ihbarı, yada Tüvde kıl biri başınızı ciddi belalara sokabilir.
Bi sefer karşılaşınca da ayıkla princin taşını.

İlk mesajdaki resmiyetle ilgili yazıda hoş değil bildiğin change yapmaya yönlendirme olmuş.

DoctoR
25-04-2014, 22:29
Ölümlü-yaralamalı kazaya karışmanız, çekemeyen birinin ihbarı, yada Tüvde kıl biri başınızı ciddi belalara sokabilir.
Bi sefer karşılaşınca da ayıkla princin taşını.

İlk mesajdaki resmiyetle ilgili yazıda hoş değil bildiğin change yapmaya yönlendirme olmuş.

Karşılaşılabilecek sorunları yazmışsın zaten. :icon_tup: Swap yapmak isteyen bunları göze almak zorunda olduğunu anlamalı. Ben de seninle aynı fikirdeyim. Ben konulardan bir derleme yaptım sadece. Change yapmak insanı bu sorunlardan kurtarmıyor direk sorumlu hale getiriyor...

" Trafikte sorunsuz kullanabilmek ve periyodik araç muayenesinden sorunsuz geçebilmek için araç üzerinde yapılan değişimlerin özellikle motorun ruhsata işlenmesi elbette gereklidir..."

Sert@ç
25-04-2014, 22:32
%30 hacim veya %30 güç olayı yazılı birşey bulamadım varmı detaylı bilgi ?
Yada dizelden benzinliye vs

Y.Emre
25-04-2014, 22:46
@Sert@ç eski mesajlarımı aratırsan sorunun cevabı orada bir yerlerde var.. Belge linki vs de eklemiştim hatta..

Değişme olmadıysa benim bildiğim, işten kaçmayacaksan hiçbir swapta engel yok. Yapman gereken işler artıyor yada azalıyor yapmak istediğine göre.

%30 aşımında ve yakıt türü değişikliğinde yasal mevzuat uzuyor, bu tip işlerle ilgilenenlerin çoğuda olmuyor diyip kestirip atıyor


@DOCTOR; abi zaten kırmızıyla tekrar yazdığın yere bi itirazım yok ama,

motorun eğer bir faturası yoksa ve ruhsat’a işletilmiş değilse, motor numarasının farklı olmasının sorun teşkil edip araç muayenesinden geçemediği ülkemizde; Motor numarasının silinmiş veya okunmuyor olması da hafif kusur olarak tanımlandığından muayeneden hafif kusurla geçebilmektedir.
şu kısım teşvik eder gibi olmuş. :)

Eray Yümsel
25-04-2014, 22:53
Swap ı kısaca özetlersek. Change ( meşhur çenç ) in yumuşatılmış hali diyebiliriz :) resmileştrilmiş :D

DoctoR
25-04-2014, 23:04
@Sert@ç eski mesajlarımı aratırsan sorunun cevabı orada bir yerlerde var.. Belge linki vs de eklemiştim hatta..

Değişme olmadıysa benim bildiğim, işten kaçmayacaksan hiçbir swapta engel yok. Yapman gereken işler artıyor yada azalıyor yapmak istediğine göre.

%30 aşımında ve yakıt türü değişikliğinde yasal mevzuat uzuyor, bu tip işlerle ilgilenenlerin çoğuda olmuyor diyip kestirip atıyor


@DOCTOR; abi zaten kırmızıyla tekrar yazdığın yere bi itirazım yok ama,
şu kısım teşvik eder gibi olmuş. :)

- Aslında teşvik etme değil de eleştiri olarak yazmıştım. Bana sorarsan motor numarası okunmaması hafif kusur olarak değerlendirilmemeli. Türkiye'de hali hazırda belkide 100'e yakın belki de daha fazla Swap yapılmış araç vardır. Paylaştığım durum Swap yapmış olanların bildiği ve hali hazırdaki muayene süreçlerinde yaşanan ve bilinen gerçekler maalesef.

- Ayrıca yaşayacakları sorunları da sayende paylaşmış olduk.:icon_tup: Sadece Motor numarası okunmaması hafif kusurmuş diyerek Swap yapmaya karar vermenin mantıksız olduğu açıkça ortada aslında. Sonuçta motorla ilgili durum hafif kusurda olsa belgelenmiş oluyor. Sorumluluk başlamış oluyor zaten...:)

Oznsrl
25-04-2014, 23:06
Hazır bu konu açılmışken aklımda olan soruyu sorayım;
Örneğin ben Honda aracıma farklı hacimde başka bir Honda motoru swapladım ve yürür hale getirdim. (d14 yerine b18c veya k20 swap işlemi gibi) Fakat resmiyet olarak hiçbir şey yapmadım motor faturası, mühendis çizim vs. Bu şekilde muayeneye gittiğimde herhangi bir sorun teşkil etmeyecek mi motor numarası okunmuyor halde olsa? Ne gibi bir ihtimalde polis veya devletle karşı karşıya kalırım?

benim bildiğim ağır kusur servisten kağıt falan alıyosun öyle gidiyosun tekrara arkadaşımın başına gelmişti ama motor mu şase mi hatrlmıorm