Orijinalini görmek için tıklayınız : Ses sistemi öneriniz.
Merhaba,
2 konuda fikrinize ihtiyacım var.
1.Eski Arabamdan söktüğüm Kicker CVX 30 cm bass ım 1000 W 750 RMS. Bu bası Jbl Gto 601.1 Mono Bas Anfisi ile besliyordum. 2 takım Focal Access 165 A1 kullanıyordum ve bunlarıda Edison 505 ile sürüyordum. Tatmin edici bir ses vardı. Fakat arabam Mazda Astina GT HB kasa idi. Hb olduğu için Bass seslerini çok iyi alıyordum. Fakat şuan ki Arabam Mazda 3 ve sedan. Sizce Bass ile port açmadan iyi ses alabilir miyim ?
2. Eski sistemimi biraz yükseltmek istiyorum. Bunun için önlere bir takım Focal 165 FX Arka kapılara yine eski Sistemden Focal Access 165 A1 i kullanmak istiyorum. Anfi olarak mitleri Audison SRX 4 ile sürüp Bası yine JBL ile besleyip bütçeyi fazla zorlamadan fazla zorlamadan ilerlemek istiyorum. Fakat bir öneri olarakda Hertz HKS 165 XL mitlerde kullanıp Anfi yi HDP 5 kullansam nasıl olur?
Arabamın ana ünitesi OEM bir Teyp olduğu için Bitten one kullanacağım.
Arada bir Roling e katıldığım için ağırlık fazla artmasını da istemiyorum. Bu yüzden anfiyi LRX 6.9 kullanarak anfi sayısını düşürmek istiyorum.
Sizce Focal mi Hertz mit mi kullanmalıyım.
Ben Focal ve iki amfiden yana kullandım oyumu açıkçası.
Hertz ESK, HSK ve Focal Utopia (eski serilerden 165w idi sanırım) dinlemiş olarak Focal derim, PS 165 FX lerin de ses kalitesi ciddi derecede başarılı, daha bugün videolarla kafayı kırdım yine çıtır bi sistem de bana lazım :)
Daha tecrübeli arkadaşlar yorum yapacaklardır illaki,
Bu arada Bitten mi Bitone mı kullanacaksınız işlemci olarak orada bi karmaşa olmuş sanırım :)
Bu arada Bitten mi Bitone mı kullanacaksınız işlemci olarak orada bi karmaşa olmuş sanırım :)
Yorumun için teşekkürler. Evet aklım bitten'e gitmiş :) gözüm hep yükseklerde sanırım :) Bitone kullanacağım mecburen :)
Tecrübeli arkadaşlar bugün dışarıda sanırım :)
Benimde gönlüm Focal den yana kulağım aşina aslında ama Hertz de çok iddalı diyorlar 300 rms iyi bir değer tabi sadece güç önemli değil düşük frekans da ki ses kalitesi benim içinde önemli sesi her zaman köklenip dinlemeyeceğiz nasıl olsa kısık ses de de kaliteli müzik dinlemek arzusundayım.
soruların cevabı çok değişken, dinlemeden driver değerlendirmek X marka daha güzel demek mümkün olmuyor. ancak bildiğim bir kaç konuyu söyleyeyim;
araba hatchback ise bas daha iyi, sedansa daha kötü gibi bir tespit doğru değil. sub-bass frekanslar kabinin içinde oluşup araba içinde yayılıyor. bu nedenle sub performansında ilk unsur kabinet dizaynı. portlu/portsuz olması, port adedi, port uzunluğu, kabin hacmi gibi konular kabinet dizaynı ile belli oluyor.
doğru & doğal bir dizayna sahip subwoofer bagaja konduktan sonra, ürettiği ses araba içindeki engeller tarafından (döşeme, arka koltukta oturanlar, bagajdaki malzemeler, vsvsvs.) emilerek dinleyiciye ulaşır. bu nedenle bir subwoofer aynı sisteme sahip farklı araba modellerinde farklı performans gösterebilir.
özetle yerinde olsam bagaj, hatchback vs. gibi konuları kafama hiç takmam.
DSP (yani bit10) kullanmak şu sebeplerle güzel olur;
- sistemde pasif xover kullanılmaması ile kalite artışı, uygulama kolaylığı
- sistemde farklı tiz/mid/woofer markalarının karıştırılabilmesi
- time alignment (TA)
- OEM teybe dokunulmaması
TA çok güzel birşey. bunu markadan bağımsız söylüyorum. yolcu kabininin yamuk yumuk ortamının oluşturduğu dezavantaja karşı iyi bir çözüm. ancak TA kullanılabilmesi için DSP'nin tune edilmesi şarttır.
rolling gibi sürüş performansını ilgilendiren konularla müzik sistemi maalesef çelişiyor. izolasyon+subwoofer+amfiler derken arabaya 1-2 stepne ağırlığı kadar ağırlık gelir.
yazdığın Focal & Hertz driver'lar belki ortanın biraz altı kalitededir ($2,000-$3,000'lık driver'lar ile kıyaslıyorum). LRx6.9 amp üzerinde herşey 4ohm olmak üzere 4x70W+1x280W seçenek görüyorum, herhalde bu seçenek ile tüm driver'ları sürebilirsin.
DSP'nin kalitesi ise bildiğim kadarıyla çok yüksek, sistemindeki en kaliteli parça.
yerinde olsam arkaya hoparlör takmazdım. düzgün bir sistem için şart değildir. çoğunlukla öndeki koltuklar dinleyecekse gerek yoktur. kaldı ki DSP ile TA yaptığını varsayıyorum :icon_tup:.
özet olarak önerim bit10 + Audison LRx6.9 + sadece öne Focal/Hertz komponentler + subwoofer şeklindedir. DSP'nin tune edilmesi şarttır.
biraz kullandıktan sonra sistemin nerelerinin iyileştirilmesi gerektiği hakkında fikirlerin oluşacaktır. bu aşamada;
- tiz & mid driver'ları upgrade etmek
- subwoofer'ı ayrı bir amfi ile çalıştırmak
gibi iyileştirmelere gidebilirsin. böylece bir anda çok para harcamamış olursun.
keyifli sürüşler :heyoo:...
Phantom derğerli bilgiler ve önerin için teşekkürler. Fakat arka koltukta eşim ve oğlumada kaliteli müzik dinletmek istiyorum ;) o yüzden iki takım şart . Aslında oğlum 8 aylık e bebek arabası sorunum da var. Bagajda yerede ihyiyacım var. Cvx içinde hacimli bir kabin gerekli ama bi şekilde ayarlayacağız artık. Belki kapalı bir kabin yada port yapısı değişik olacak. Aslında aklımda başka bir sistem daha var. Bagajda az yer kaplayacak ama ses nasıl olur bilemiyorum. Focal
DSA 500 RT takıp bitone gerek kalmadan 165 fx ile kombine edip kullanma fikride var aklımda var ama hiç demosunu dinlemedim herkez başarılı diyor ama duymadan almak riskli. Arka kolonlarıda ana üniteden desteklemek lazım ama arkadaki ses nasıl olur bilmiyoru
m
müzik dinliycem diyosanız ilk önce cvx'den kurtulun derim jl oudio almanızı tavsiye ederim daha yumuşak ve güzeldir ve mid takımı olarak alpine derim hertze göre belki daha az ses alırsınız ama temiz olur daha net ve canlı
müzik dinliycem diyosanız ilk önce cvx'den kurtulun derim jl oudio almanızı tavsiye ederim daha yumuşak ve güzeldir ve mid takımı olarak alpine derim hertze göre belki daha az ses alırsınız ama temiz olur daha net ve canlı
Haklısın cvx biraz sert bi bas aslında ama iki senedir dinlemediğim için tam anımsayamıyorum. Aklımda karışmıyor değil bas koyunca bagajda yer kaybedip extra ağırlık kazanacağım. Koymazsamda ses kalitesi iyi olmayacak. Koltuk altı basları felan düşündüm ama onlarda çok pahalı ve keyif alamazsın dedikleri için sağlıklı karar veremiyorum
Fakat arka koltukta eşim ve oğlumada kaliteli müzik dinletmek istiyorum ;) o yüzden iki takım şart . Aslında oğlum 8 aylık e bebek arabası sorunum da var. Bagajda yerede ihyiyacım var. Cvx içinde hacimli bir kabin gerekli ama bi şekilde ayarlayacağız artık. Belki kapalı bir kabin yada port yapısı değişik olacak. Aslında aklımda başka bir sistem daha var. Bagajda az yer kaplayacak ama ses nasıl olur bilemiyorum. Focal
DSA 500 RT takıp bitone gerek kalmadan 165 fx ile kombine edip kullanma fikride var aklımda var ama
valla 4-5 tane ayrı sistem anlatmışsın
işin zor
:)
darkmoon
05-05-2014, 22:11
aradaki mesajları okuyamadım baya uzun ilk mesajını okudum baya karmaşık bir sistem yapmışsın güzelim focalleri edisonla beslemende üzücü olmuş ancak o anfiden focallerin çeyreği kadar verim almışsındır.. keza cvx in içinde bu geçerli 601 tam beslemez cvx i .. hsk ye gelirsek focalle kulvarları ayrı.. hsk spl sınıfına giriyor hsk ya girdinmi kablolamandan tutda anfine izalasyonuna bassına kadar yürümen gerekir yok ben önceki sistem gibi kaliteli kolon alıp eğreti bir şey yapıcam dersen oda olur ama gene çeyrek verim alırsın..
yani anladığım kaliteli kolon almışsın ama devamını getirememişsin.. bence gene öyle yapma.
konu kirliligine neden olmamak için bende crx in kapılarına midtiz mi diyolar nedir ondan takmak istiyom banada bikaç fikir verirmisiniz ?
sony teyp anfi ve bas mevcut
aradaki mesajları okuyamadım baya uzun ilk mesajını okudum baya karmaşık bir sistem yapmışsın güzelim focalleri edisonla beslemende üzücü olmuş ancak o anfiden focallerin çeyreği kadar verim almışsındır.. keza cvx in içinde bu geçerli 601 tam beslemez cvx i .. hsk ye gelirsek focalle kulvarları ayrı.. hsk spl sınıfına giriyor hsk ya girdinmi kablolamandan tutda anfine izalasyonuna bassına kadar yürümen gerekir yok ben önceki sistem gibi kaliteli kolon alıp eğreti bir şey yapıcam dersen oda olur ama gene çeyrek verim alırsın..
yani anladığım kaliteli kolon almışsın ama devamını getirememişsin.. bence gene öyle yapma.
Yok zaten o şekilde yapmamak için öneri istiyorum :) Şuan yapacağım sistem anket teki sistemlerden den biri olacak. Alt yapısı da Hertz de olsa Focal de olsa komple kaliteli bir altyapı ile ilerleyeceğim.
Hafta sonu Technovol'e gideceğim. Kevork abi nin demo X1 aracını dinleyip Hertz ile ilgili fikir sahibi olacağım. Focal'e zaten kulağım aşina bakalım nasıl bir fark var görelim.
darkmoon
06-05-2014, 19:55
o zaman sana şöyle söyliyim surroundu bozmamak için ön ve arkalara aynı takım al derim..
165fx 80 rms dir.. hsk dediğim gibi 125rms dir hdp5 ilede tek takımı 2 ohm de beslersin ancak..
bana sorarsan bu kadar maliyetlere girme aracı satıcaksan yada kısa vadeli kullanıcaksan..
yalnız fiyatlara bakdımda ne olmuş piyasalara hsk lar 600-700 tl lerden satıyorlar en son 2 sene önce 150 tl ye almışdım altın döviz faiz den daha hızlı artmış bilsem 2 sene önce bir depo mal laır bekletirdim :)
yalnız fiyatlara bakdımda ne olmuş piyasalara hsk lar 600-700 tl lerden satıyorlar en son 2 sene önce 150 tl ye almışdım altın döviz faiz den daha hızlı artmış bilsem 2 sene önce bir depo mal laır bekletirdim :)
150 liraydı döviz yükseldi fiyatlar yükseldi, döviz düştü fiyatlar kaldı, bu döngü devam ederken fiyatlar bu günlere geldi abi :D
darkmoon
07-05-2014, 06:20
yüksek dememin nedeni o paraları hak eden kolonlar olduğunu düşünmememden ötürü yoksa biz ne kolonlara ne paralar verdik.. ben iki takım compa 3 bin tl verdiğimizi bilirim ama bunlar öyle o tipte üst sınıf referans ürünleri değilki bu kadar pahalı olsun.. ancak giriş seviyesi.. yalnız sağlam artmış demek bir araca orta halli yeni bir sistem yapıcak olsak bilindik markalara bulaşmıycaz.. alternatif gene fazla bilinmiyen a kalite ürünlere bakıcaz.. 2 sene önce 4 takım almışdım ks 65.2 110 tl ye şimdi nete bakınırken gördümde olmuş 350 küsur lar :) ..
türkiyede fazla bilinmeyen a kalite markaların çoğunun fiyatları aynı 2 sene önceki fiyatları hemen hemen mesela benim beğendiğim bir markanın 100 rms'lik comp ları 2 sene öncede 150 tl idi şimdide bakdım 240 sanırım 200'e dükkandan alınır.. o kadar ciddi bir zam gelmemiş..
yüksek dememin nedeni o paraları hak eden kolonlar olduğunu düşünmememden ötürü yoksa biz ne kolonlara ne paralar verdik.. ben iki takım compa 3 bin tl verdiğimizi bilirim ama bunlar öyle o tipte üst sınıf referans ürünleri değilki bu kadar pahalı olsun.. ancak giriş seviyesi.. yalnız sağlam artmış demek bir araca orta halli yeni bir sistem yapıcak olsak bilindik markalara bulaşmıycaz.. alternatif gene fazla bilinmiyen a kalite ürünlere bakıcaz.. 2 sene önce 4 takım almışdım ks 65.2 110 tl ye şimdi nete bakınırken gördümde olmuş 350 küsur lar :) ..
türkiyede fazla bilinmeyen a kalite markaların çoğunun fiyatları aynı 2 sene önceki fiyatları hemen hemen mesela benim beğendiğim bir markanın 100 rms'lik comp ları 2 sene öncede 150 tl idi şimdide bakdım 240 sanırım 200'e dükkandan alınır.. o kadar ciddi bir zam gelmemiş..
Son paragraftaki marka nedir abi :)
HardCore
07-05-2014, 12:11
Son paragraftaki marka nedir abi :)
Infinity referance geçiyo içimden :)
darkmoon
07-05-2014, 16:12
mtx thunder serisi.
tizleri ve midleri sert çalmayan 2 yollu komp önerisi alayım abi o zaman ben de konuyu bulmuşken 250 lira civarına kadar fiyatlarda :)
MTX RTS652 RoadTHUNDER Hoparlör Hoparlör (http://www.mediamarkt.com.tr/mcs/product/MTX-RTS652-RoadTHUNDER-Hoparl%C3%B6r,103452,502991,982969.html?langId=-14&etcc_med=Price+Search+Engine&utm_medium=pse&utm_source=ucuzu&utm_campaign=pse&etcc_par=Price+Search+Engine&etcc_cmp=Productlisting&etcc_ori=ucuzu.com&et_lid=99&et_cid=99)
bu mudur abi
darkmoon
07-05-2014, 17:43
bu normal hoporlör benim dediğim component takım. bir 45 liği bir 60 lığı 75 liği 90 lığı birde 100rms liği olması lazım.. 90 rms liği 200-250 arası 100rms liği 300 tl civarı ..
darkmoon
07-05-2014, 17:43
tizleri ve midleri sert çalmayan 2 yollu komp önerisi alayım abi o zaman ben de konuyu bulmuşken 250 lira civarına kadar fiyatlarda :)
infinity :)
Bu işin içine girdikçe her dinlediğin üst seviye sistemde zehirleniyorsun resmen :) Galiba sistemi şu şekilde yapacağım.
Önler : Focal KRX3
Arkalar: Focal A1 ( mevcut )
SW: Kicker CVX yada bagajda çok yer kaplamasın diye küçük bir kabin ile Hertz ES 25 3D
Audison Bit One İşlemci
Audison Voce 5.1k
Voce AV Bit İn
Nedersiniz ? Maliyeti biraz yüksek olacak ama sonuçta bir kere yapmak var ;)
hangi sistemleri dinledin?
zehir nereden :)
darkmoon
13-05-2014, 18:45
kicker çıkar sub da dls yap ve ses izlasyon pedi al ses için akustik.. öyle uyduruk izlasyon malzemesi değil bu sisteme alıcağın kabloların tümü bin tl yi bulur.. bunlarıda al öyle montaja git.. montajcılarda pek kalite kablo olmaz.. elektirkden anlayan iyi bir montajçı bulursan haber ver banada bende arıyorum :)
elektirkden anlayan iyi bir montajçı bulursan haber ver banada bende arıyorum
bende düzgün bir montajcı var,
2 kere sistem yaptırdım,
istersen numarasını gönderirim...
darkmoon
13-05-2014, 20:35
ben istanbuldayım :) istanbuldaysa yolla telini. benim elektronik işlerim de var çünkü tek montaj yok.
hangi sistemleri dinledin?
zehir nereden :)
Zehiri teknovolden yedim kevork verdi. Hertz 3 yol bi üst seviye ile o sistemi dinleyince eve gidene kadar arabada müzik dinlemedim. Krx3 dinledim o bana daha sıcak geldi.
hocam focal KRX3 yanında Hertz'in lafı falan olmaz,
zaten aradaki fiyat farkından da anlarsın, biri ayda öbürü çaydadır,
yanlız Focal'in araba driver ürünleri TR'de acayip kazık. standart yollarla alırsan kilitlerler maalesef.
DSP'yi kim tune edecek, Kevork mu?
Evet Fiyatlar oldukça yüksek. € sağolsun yükseldikçe bu işlerin tuzu arttı :( Bir hesap çıkarttım en uygun bu sistemi montaj hariç 5000 tl civarına çıkarabiliyorum. Ama bu durum eşimin hoşuna gitmedi tabi. Ev almak için para biriktir iken, Birde 9 aylık bir bebeğimiz olmuşken ona göre bu iş çok gereksiz. Technovole birlikte gitmiştik. Arabaya bindirip bir müzik dinletemedim yok bizim ufaklık korkar yok gerek yok derken , meğersem sesiz protestosu imiş bu ;) Şimdi bu sabah her şey değişti. Tabi ileride vır vır laf yemeği göze alıp bu işi en iyi şekilde yapacağım. Ve vır vır devresini arabada denk gelirsem sesi açıp biraz susturma şansım olabilir :) yada Aktif Sahneden Fullda da özelmi çeke çeke aşağıdaki sistemi kurup azda olsa keyifli bir sistem kurabilirim. Yani En başta konuyu açtığımda ki noktaya geri döndüm. Evlenmeyin arkadaşlar :)
Eğer Fullda ya girersem Montajı ve Tune işini Kevork'a yaptıracağım. Montaj gerçi biraz maliyet yüksek oluyor. Bakacağım aklımda bu işi yapan zaten istanbul'da 4-5 kişi var. Bunların başında Kevork, Veysel Usta (daha tanışmadım çok met ettiler, bu hafta sonu onuda tanıyacağım). Özen Hifi (Serkan&Erkan), Üçkar Erkan Abi. bunlar bildiklerim.
Arada kaldım...
DSP: Bit Ten
Önler : Focal FX 165
Arkalar: Focal A1 165 ( Mevcut )
Sub: Kicker CVX 30 Cm ( Mevcut)
Anfi : SRX4 ( Comp. lar için)
Anfi : JBL GTO 6.1 (Sub. İçin.)
darkmoon
14-05-2014, 10:49
daha öncede yazmıştım focallerin 80 rms audison anfin yeni nesil ise 2 ohm da besliyceği ancak 90 rms.. eski nesil ise onuda beslemez 75 falan besler.
sub ın için yazdım elindeki 601.1 gto çıkış gücü belli 2 ohm da 580 verir oda bilmiyorum ilk nesil mi yani gto 600.1 I mi yoksa II mi..
elindeki cvx düşündüğüm 750rms lik cvx ise topladığın tesisata bakarak odur diye tahmin ediyorum.. 580 rms yük kaldıran bir anfiye 750 rms lik bir sub bağlarsan alıcağın verimi kaliteyi az çok tahmin edebiliyorsundur.
ben kendim bir yorumumu katmadım sayılar ve verileri yukarda yazdım sadece..
bu bağlamda yengeye katılıyorum bende... bu parayı bencede böyle bir sisteme yatırma.. daha dengeli ucuza bir sistem toplayabilirsin yada mevlayı yükseltip sepclerini denkleye bilirsin kolon ve sublarınla..
daha öncede yazmıştım focallerin 80 rms audison anfin yeni nesil ise 2 ohm da besliyceği ancak 90 rms.. eski nesil ise onuda beslemez 75 falan besler.
sub ın için yazdım elindeki 601.1 gto çıkış gücü belli 2 ohm da 580 verir oda bilmiyorum ilk nesil mi yani gto 600.1 I mi yoksa II mi..
elindeki cvx düşündüğüm 750rms lik cvx ise topladığın tesisata bakarak odur diye tahmin ediyorum.. 580 rms yük kaldıran bir anfiye 750 rms lik bir sub bağlarsan alıcağın verimi kaliteyi az çok tahmin edebiliyorsundur.
ben kendim bir yorumumu katmadım sayılar ve verileri yukarda yazdım sadece..
bu bağlamda yengeye katılıyorum bende... bu parayı bencede böyle bir sisteme yatırma.. daha dengeli ucuza bir sistem toplayabilirsin yada mevlayı yükseltip sepclerini denkleye bilirsin kolon ve sublarınla..
Peki o zaman senin için uygun olan ürünler nedir? Temin etmem gereken ürünleri marka ve model olarak yazarsan senin görüşünü de değerlendirmek istiyorum.
Aktif Sahneden Fullda da özelmi çeke çeke aşağıdaki sistemi kurup
yazdığından hiçbişey anlamadım :(:confused:
wife acceptance factor diye teknik bi terim var :) bunu gözetmeden sistem olmaz :).
yukarıda eşim dinleyecek, arka koltukta oğlum sevecek vs. şeklinde yazmıştın. bence hiç uğraşma. belli ki eşinin umrunda değil. oğlunun sistemi dinlemesi için önünde 15 yıl var :). hele ki ciddi değerlendirme yapması için 25 yıl var :)!
aynı konularla ilgilendiğimiz için seni anlıyorum, müzik bir zevk meselesi; yakınlarıyla paylaşmak istiyor insan, ama maalesef gerçek hayat öyle değil. anca techTR forum'da bizim gibi kasan tipler bulursan paylaşabiliyosun :)
arka tarafı da katan aktif & hi-end sistem 5,000 değil 15,000'e gelir; her driver'a bir çıkış ile sub dahil toplam 9 çıkış olması lazım.
TR'den Focal driver alırsan misler gibi kazıklanırsın. dışarıdan getirtmeni tavsiye ederim. illa Focal olacak diye de bir şart yok.
Kevork DSP'yi nasıl tune edeceğinden bahsetti mi? tuning 2-3 düğmeyi çevirmekle olmuyor. merakımdan soruyorum...
darkmoon
14-05-2014, 12:05
ben hayatta şu marka şu model demem. bazıları bayılır böyle şeylere ben demem çünkü herkesin kulağı farklıdır cebindeki parası farklıdır.. yaptırmak istediği şey farklıdır..
ben sadece sistemde gördüğüm çelişkileri yazarım.. bir sistem kolon aldımdan ibaret değildir yada anfi aldımdan aldığın şey orantısında kablolamaya ve izalasyona gerekirse para harcaman gerekir.. bunları hesap kitap yapmadan ucuza sistemi getiriyim mantığıyla montajlatırsan sesden çok arabanın eklem seslerinin sesilerini duyarsın :) bunlar basit örnekler..
elindeki focaller gayet kaliteli complar.. 80 rms çıkış gücü var bunu 4ohm damı besliyceksin yoksa 2 ohm damı ona karar vermen lazım.. 4 ohmda besliyceksen 4 ohmda 80-90 rms çıkış gücü olan bir anfi alman lazım ama büllur gibide ses olur.. 2 ohmda besliyceksen gene 90-100 rms lik bir anfi ancak besler..
bassın 750rms ise 2 ohmda kickerları besliyceksin 2 ohmda 750rms veren bir anfi almalısın hatta 800-850 alırsan çok çok daha kaliteli bir ses alırsın. kickerlar focalleri baya bir bastırır onuda bil arabada saf bas dinlersin.. focala uygun gene focal sub yada dls sub alman bence daha uygun kaçar daha soft çalar ama focallere güzel eşlik eder..
kapasitör alman lazım.. deck kablonu falanda kalitelisini alman lazım böyle bri sistemde er5 falan gibi.. onlar sadece 100-200 tl tutar.. falan işte. kısaca hi-end para demek ..
yazdığından hiçbişey anlamadım :(:confused:
wife acceptance factor diye teknik bi terim var :) bunu gözetmeden sistem olmaz :).
yukarıda eşim dinleyecek, arka koltukta oğlum sevecek vs. şeklinde yazmıştın. bence hiç uğraşma. belli ki eşinin umrunda değil. oğlunun sistemi dinlemesi için önünde 15 yıl var :). hele ki ciddi değerlendirme yapması için 25 yıl var :)!
aynı konularla ilgilendiğimiz için seni anlıyorum, müzik bir zevk meselesi; yakınlarıyla paylaşmak istiyor insan, ama maalesef gerçek hayat öyle değil. anca techTR forum'da bizim gibi kasan tipler bulursan paylaşabiliyorsun :)
arka tarafı da katan aktif & hi-end sistem 5,000 değil 15,000'e gelir; her driver'a bir çıkış ile sub dahil toplam 9 çıkış olması lazım.
TR'den Focal driver alırsan misler gibi kazıklanırsın. dışarıdan getirtmeni tavsiye ederim. illa Focal olacak diye de bir şart yok.
Kevork DSP'yi nasıl tune edeceğinden bahsetti mi? tuning 2-3 düğmeyi çevirmekle olmuyor. merakımdan soruyorum...
3 yol ile sahneyi yukarıya taşımak ve bit one ile Voce 5.1k arasında ki bağlantıyı optik yapma hayalimden bahsetmiştim.
Focal in yurt dışı fiyatlarına da baktım benim aldığım fiyatlarla arasında pek bir fark yok.
Anlattıklarında yerden göğe kadar haklısın. Bu konu biraz hassas her kezin zevki başka aldığı tat başka. Bizim kafada insanlar anca anlayabiliyorlar bu durumu. Kaç gecedir hesap kitap yapıyorum uykularım kaçıyor resmen :)
şimdi demişsindir ki processor - amp arasını F/O yaparsam müthiş ses kalitesi! olacak :)
zamanında ben de öyle dedim :) bambaşka faktörler var, bu tip konuları firmalar satış argümanı olarak kullanıyor... para harcadığınla kalıyosun.
en pahalı markalardan biri Focal, hi-end başka driver markaları da mevcut ki Focal kadar pahalı değil. mesela Scanspeak.
bi de yanlış anlama ama fazla yükleniyosun olaya; hem Focal isteyip hem de 3 way component alacaksan biner biner harcaman lazım parayı.
arabada 3-way mount yeri yoktur, bu durumda fiber enclosure yaptırman lazım, usta doğru şekilde yapabilecek mi? hadi yaptı, bu da masraf.
yani sana desem ki piste hayatımda hiç girmedim ama Nissan GTR R35 kullanmazsam hayatta piste girmem, pilotajım hakkında ne yorum yaparsın ;)
yanlış anlama tabii, olayı göstermek için örnek verdim...
darkmoon
14-05-2014, 13:27
3 wayde insan sesi sahnelemede önden gelmeli bakınız fabrikasyon 3 yollu çıkan bütün araçlarda böyledir.. buda dashboard da işlem yapılması anlamına gelir buna kimse girişmez kimse aracının dashboardunda kesme biçme yapmaz kanımca.. geriye arap hint usulü yöntemler kalıyor .. onlarda sahnelemede sorround da ne kadar bir kalite sağlar meçhul..
bence aracın orjinali ne ise onun üstünden gidilse hem daha orjinal hemde daha az maliyet çıkar..
ben hayatta şu marka şu model demem. bazıları bayılır böyle şeylere ben demem çünkü herkesin kulağı farklıdır cebindeki parası farklıdır.. yaptırmak istediği şey farklıdır..
ben sadece sistemde gördüğüm çelişkileri yazarım.. bir sistem kolon aldımdan ibaret değildir yada anfi aldımdan aldığın şey orantısında kablolamaya ve izalasyona gerekirse para harcaman gerekir.. bunları hesap kitap yapmadan ucuza sistemi getiriyim mantığıyla montajlatırsan sesden çok arabanın eklem seslerinin sesilerini duyarsın :) bunlar basit örnekler..
elindeki focaller gayet kaliteli complar.. 80 rms çıkış gücü var bunu 4ohm damı besliyceksin yoksa 2 ohm damı ona karar vermen lazım.. 4 ohmda besliyceksen 4 ohmda 80-90 rms çıkış gücü olan bir anfi alman lazım ama büllur gibide ses olur.. 2 ohmda besliyceksen gene 90-100 rms lik bir anfi ancak besler..
bassın 750rms ise 2 ohmda kickerları besliyceksin 2 ohmda 750rms veren bir anfi almalısın hatta 800-850 alırsan çok çok daha kaliteli bir ses alırsın. kickerlar focalleri baya bir bastırır onuda bil arabada saf bas dinlersin.. focala uygun gene focal sub yada dls sub alman bence daha uygun kaçar daha soft çalar ama focallere güzel eşlik eder..
kapasitör alman lazım.. deck kablonu falanda kalitelisini alman lazım böyle bri sistemde er5 falan gibi.. onlar sadece 100-200 tl tutar.. falan işte. kısaca hi-end para demek ..
1 farat sierra bir kapasitörüm var onu yazmamışım. Yeter mi bilmem ama eski sistemde işe yarıyordu.
Anfiyi iyi bir şey alıp mimariyi onun üzerine yapmak en mantıklısı gibi geliyor.
Voce 5.1 aklıma yatıyor ama buseferde bit ten yerine bit one almak lazım. buda maliyeti yükselten iki kalem açıkçası. :soru:
İkinize haklısınız...
2 way zaten yeterde artar bile. Sahne işinden önce En fazla kapıdaki ayna kapaklarına tiz leri takıp orj kolon yerlerine de güzel bir izolasyonla kaliteli bir ses alalım yeter.
Bas da CVX yerine Focal in yada hertz in daha küçük hacimli bir basını koyup CVX i de satmak lazım.
Bit one yada bit ten sizce hangisi peki . ? Önümüzdeki yıllarda da çok uçmaya elverişli değil gibi gözüküyor evdeki durum. Bu yüzden Basic ama kaliteli bir sistem gerekli.
Bu arada Morel ler için ne dersiniz. Focal FX yerine daha uygun mudur. Daha üst bir serisini FX fiyatına alabilir miyim. Çok yabancıyım morel e hiç te araştırmadım şu an aklıma geldi.
darkmoon
14-05-2014, 18:32
morellerde çok iyidir bende bir çift tempo 6 var kafayı kullanıp zamanında almışım iyiki.. şimdi türkiyede satılıyormu varmı bilmiyorum ama geçenlerde amazonda tesadüf gördüm 300 dolardı türkiyede kesin 500-600 dolar satarlar.
morellerde çok iyidir bende bir çift tempo 6 var kafayı kullanıp zamanında almışım iyiki.. şimdi türkiyede satılıyormu varmı bilmiyorum ama geçenlerde amazonda tesadüf gördüm 300 dolardı türkiyede kesin 500-600 dolar satarlar.
Sahtesi yoksa Bursa'da 165$ a ilanı var abi sahibindende. Tempo6.
Amazon da da indirim yapmışlar şuan 100$ civarında daha uyguna alınabiliyordu , bugün denk geldim ben de :D
darkmoon
14-05-2014, 23:49
100 dolara alınabiliyorsa havada kapın derim :) hiç düşünmeyin hertzmiş infinitymiş falan filan.. :)
Merhaba,
Dün veysel usta ile tanıştım uzun uzun konuştuk çok bilgi vedi sağolsun. Morel Elate serisini dinledim tabi üst seviye ama müzik dinliyosun spl alışmışız o yüzden sesler başta yavan geldi ama dinledikçe enstrumanların sesi nekadar gerçekonuanlıyosun elatenin bass olması gereken bass tonlarını veriyor ama kicker dan sonra cok yetersiz kaldı ama bir alt serisinin basları çok daha iyi ve doyurucu diye belirtti. Ama gerçek sesler çok farklı. Masconi 120.4 dsp modeli ile öne bir takım hybrit yada dotech bünTcem yeterse elate düşüneceğim arka kapılarda focal a1 ler direk teyipten beslemeyi önerdi. Zaten on kolonlar oldunça yeterli arkada ses cok farkılı değilgibiydi. Dediğim gibi bas biraz yetersiz geldi ama demo arabası yoktu megane gtline de dinledik zor bir araba ve kullanıcın isteğine göre tune edildiği için ben ayarların bana göre yapıldığımda çok daha keyifli olacağınan inandım. Sizin fikriniz nedir ? Tabi bütçe yine 4500 civarına çıkıyor ama masconinin dsp sinin bit oneden çok daha iyi ve kaliyeli ayara izin verdiğini söylediler. Bi satıcı olarak konuşmadı belki ama herşeyin srtısını eksisini araştırmak lazım.
hangi müzikleri çaldın? hangi albümler /şarkılar?
önü aktif arkayı pasif yapalım: Mosconi Gladen One 120.4 DSP alıp arkayı niye pasif yapıyoruz?
o zaman önlere Toyo R888 slick yarış lastiği arkaya bitik Çin malı lastik takabiliriz değil mi?
Mosconi'nin DSP'si bitOne'dan nasıl kaliteli olabiliyor? ne gibi teknik farkı varmış? çok iyi çok farklı laflarına inanmıyorum.
bir süre Audison moda oldu, ilgilenenler bitOne diye gezdi, yeni moda ise Mosconi entegre amp+DSP.
son olarak kullanıcı isteğine göre müzik sistemi tune etmek yapay birşey. kayıt ne ise sistem olabildiğince aynısını çalmaya çalışmalıdır. mesela Dire Straits bu şarkıda az bas koymuş ben ilave edeyim dediğin zaman grubun kaydını değil kendi kaydını zorlamaya başlarsın.
doğru tüm müzik sistemlerinde flat frequency response için çalışılıyor. response için bir grafik vardır. midi tizi ittirmek kısmak köklemek demek bu grafiği dolayısıyla eserin sana verdiğini kendine göre değiştirmek demek.
darkmoon
18-05-2014, 12:27
üst seviye ama müzik dinliyosun spl alışmışız o yüzden sesler başta yavan geldi ama dinledikçe enstrumanların sesi nekadar gerçekonuanlıyosun elatenin bass olması gereken bass tonlarını veriyor ama kicker dan sonra cok yetersiz kaldı
ilk sayfada yazdıklarımı ustada onaylamış bir nevi.. iki üç kere yazdım kicker ile olmaz o iş diye. kicker kötü değil hastasıda ayrıdır güzel serttir tonları.. özellik sert metal rock bu yeni nesil trap falan diyorlar o tip müzikleri dinleyenler için tek geçiceğim markadır.. ama kicker yapıyorsan setini anfinden complarından basına kadar kicker öneririm.. müzikde sertlikde resmen nirvanaya çıkarsın.. Heleki bir 40 santimlik L7 koy bagaja onuda sağlam besleyebilicek hakkını layığı ile verebilicek bir mono anfi bağla.. arabanın arka camı bagaj kapağı uçar :) işin esprisi ama dehşet çalar..
ama sen önleri almışsın focal anfiyi yapıyım diyorsun audioson bassı yapıyım diyorsun kicker hani manavdan bir torbanın içine biraz elma biraz marul biraz kereviz atmak gibi bir şey.. hepsini ayrı torbalara koyman lazım.. focal yapıyorsan bozma derim focalden yürü morel gidicem diyorsan focalle harmanla bilir.. ama müzik dinlemek güm güm bam bam değildir.. morelde müzik dinledim diyorsun zaten enstrümantal veya müziğini tınısını duyucağın yani gerçekden müzik dinliyceğin bir sistemde kuvvetli bir bas olmaz öldürür diğer bütün tonları baskın kalır..
hangi müzikleri çaldın? hangi albümler /şarkılar?
önü aktif arkayı pasif yapalım: Mosconi Gladen One 120.4 DSP alıp arkayı niye pasif yapıyoruz?
o zaman önlere Toyo R888 slick yarış lastiği arkaya bitik Çin malı lastik takabiliriz değil mi?
Mosconi'nin DSP'si bitOne'dan nasıl kaliteli olabiliyor? ne gibi teknik farkı varmış? çok iyi çok farklı laflarına inanmıyorum.
bir süre Audison moda oldu, ilgilenenler bitOne diye gezdi, yeni moda ise Mosconi entegre amp+DSP.
son olarak kullanıcı isteğine göre müzik sistemi tune etmek yapay birşey. kayıt ne ise sistem olabildiğince aynısını çalmaya çalışmalıdır. mesela Dire Straits bu şarkıda az bas koymuş ben ilave edeyim dediğin zaman grubun kaydını değil kendi kaydını zorlamaya başlarsın.
doğru tüm müzik sistemlerinde flat frequency response için çalışılıyor. response için bir grafik vardır. midi tizi ittirmek kısmak köklemek demek bu grafiği dolayısıyla eserin sana verdiğini kendine göre değiştirmek demek.
İkinci bir anfi istemedim ive kicker cvx i kullanmak istemediğim için onun yerine elate 10 öerisi güzel ama primo daha ittirilebilecek bir bas olduğu için ona sıcağım. Bası için iki kanalı kullanacaklar önlere iki basa iki o yüzden arka kapılara bişey kalmıyor mosconinin dsp li 5 kanalı olmadığı içinde bu şekle yöneldim. Dinlediğim arabada da arka kolonlar iptaldi sadece önlerde elate arkada elate 10 sub vardı ve sesler çok başarılıydı sadece dediğim gibi kicker ın sertliğini kulağım biraz. Şarkı olarakenstruman ağırlıklıydı konser kayıtları focal sesleri sahneyi tayırtetmek için test parçaları dinledik. Sonra ben hareketli ve herzaman dinlenecek şarkılar dinlemek istedim ıphonelerden bağlandık ve sesler çok netti. Ben testlerimi hotel california ile yaparım ve onu çaldım gitar ve ziller herşey mükemmeldi fakat o giri introaundan sonraki bas benim için çok sağlam vurmalı elatede onu alamadım. Tabi müşteri arabası adam için özel ayarlanmış genelde hep türkü felan vardı aracın hafızasında o yüzden davul sesini tef gibi duymam normal frekansları ona göre ayarlamış yarın daha bizden müzik tarzı olan birinin aracını dinleyeceğim ozaman daha net anlarım farkı. Masconinin dsp sinde 30 kanal ekolazer varmış bitoneden daha fazla dedi veysel usta. Bana verdiği örmekte bit one nin daha giriş seviyesi olduğu yarışmalarda felan pek tercih edilmediğinden bahsetti bende şaşırdım çok aslını bilmiyotum bitone de birde örneğin tizleri bir firekansta kesmek istersen diğerlerinide o frekansın altına yada üstüne çıkarmıyormuş. Birde bitonede değerleri 3er 5 er yükseltebiliyosun küsüratlı bir değer veremiyorsun ama masconi dsp sinde elle istediğin değeri yazıyorsun ve onu veriyor cihaz dedi. Sahneyi felan ismini unuttum mikrofonllu bir cihazla testederek ayarlıyorum kulakla değil sağlaması tabiki kulakla ama ayarlar kesinlikle titizlikle yapıyorum dedi. Çünkü benim asıl işim o ayar dedi bende saygı duydum.
ilk sayfada yazdıklarımı ustada onaylamış bir nevi.. iki üç kere yazdım kicker ile olmaz o iş diye. kicker kötü değil hastasıda ayrıdır güzel serttir tonları.. özellik sert metal rock bu yeni nesil trap falan diyorlar o tip müzikleri dinleyenler için tek geçiceğim markadır.. ama kicker yapıyorsan setini anfinden complarından basına kadar kicker öneririm.. müzikde sertlikde resmen nirvanaya çıkarsın.. Heleki bir 40 santimlik L7 koy bagaja onuda sağlam besleyebilicek hakkını layığı ile verebilicek bir mono anfi bağla.. arabanın arka camı bagaj kapağı uçar :) işin esprisi ama dehşet çalar..
ama sen önleri almışsın focal anfiyi yapıyım diyorsun audioson bassı yapıyım diyorsun kicker hani manavdan bir torbanın içine biraz elma biraz marul biraz kereviz atmak gibi bir şey.. hepsini ayrı torbalara koyman lazım.. focal yapıyorsan bozma derim focalden yürü morel gidicem diyorsan focalle harmanla bilir.. ama müzik dinlemek güm güm bam bam değildir.. morelde müzik dinledim diyorsun zaten enstrümantal veya müziğini tınısını duyucağın yani gerçekden müzik dinliyceğin bir sistemde kuvvetli bir bas olmaz öldürür diğer bütün tonları baskın kalır..
Evet kicker baskın kalacak birde güçlü bir bas eskiden sesi açtığımda bazan insanın canını yakıyordu içeride oysaki anfiside tam denk değilmiş denk olsa dahada felaket bir ses olurdu. Ama ozaman daha genç daha artistlik hareketlerdi bizimki ışıklarda yan arabanın sesini bastırmak haz veriyodu nitekim :) artık okadar serte gerekyok gerçi içimde gitmiyor değil bazen ama ama sonrasında ne gerek var diyorum . Yaşlandıkmı ne ;) internetten izlediğim videolarda genelde morel de olsa sahne. Sub JL audio kullanmışlar yurtdışında morelin sunları sanıyorum beni tatmin etmeycek ama dinlemedende karar vermek istemiyorum.tech te kullanan varsa avrupa yakasında musait bir zamanda dinlemekte isterim referans referanstır. ;)
darkmoon
18-05-2014, 23:20
JL audio çok kalitelidir ama türkiyede sanırım bir distiribütörü yok gelenlerde biriysel alanlar yada bir kaç dükkan satıyor tek tük.. yoksa jl on numara markadır.. pek çok markaya orjinal bagajlarına kabinli baslarda üretir köşe basları falan bagajı öldürmiycek tarzda baslar..
darkmoon
18-05-2014, 23:26
kicker rs serisine bir bak derim anladığım kadarı ile senin müzik kulak kalitene uyar.. rs serisi kickerın ref serisidir kaliteli çalar.. senin ses işlemcisindne çok şahsen bence kaliteli anfilere ihtiyacın var.. ses işlemcisi bence araçda tableti teyp niyetine kullanmıycaksan pekde şart değil.. tablette digital eq lar var. olayın boyutu değişiyor.. tabi paran varsa al ses işlemcisini o başka.. ben maddi açıdan söyledim.. senin anlattığın sistemde pekde gerekli değil bence ama sen bilirsin tabiki dikkat edersen o yüzden fazla ses işlemcisinin konusuna girmiyorum.. sağlam 2 anfi alman şart bence şahsen sen daha anfilerinden tam verim alamadan sistemi tam oturtmadan ses işlemcisine giriyim diyorsun ama ses işlemciside yani dsp tamamen sistemin kadar kalite verir ondan daha iyi bir verim vermez.. dip not bir araçda arka kolonların iptaline karşıyım nerde kaldı sorround.
Arkalarda olmasını bende istiyorum hatta şahsen arka dan sesin gelmemesi bsnada sıcak gelmiyor. Hatta arka cam içinde çok dshaa hoş birortam yaratıyor. Önde morel elate 603 ve bagajda morel ultimo 12 bas varken ve masconi 120.4 dsp ile destekleyince gerçi arka kapıdan ses gelmesini beklemiyorsun ama o sistemde 9000 tl lere geliyorki bu gidişte uça uça hiç bişey yapamayacağım gibi ya en iyisi olsunyada olmasın gibi ruh haline girdimki buda beni iyce bunalltı. :/
Bu arada tablet kullanırım artık biçok sistemde üniteler yerine tabletler kullanılıyor. Büyük özgürlük
darkmoon
20-05-2014, 21:32
kafayı yorucak bir şey yok.. ilk sayfadada yazdım 9000 tl ye sistem kurarsın aynı ses kalitesini 1500 tl ile başkası yakalar.. iş sistem kurmakta değil verimli %100 tam performans ile çalışan sistem kurmakta.. verimi tam alabilmekte..
kicker ks de yapabilirsin 2 takım ön ve arkalara.. arkada mid yuvan yoksa ks serisinde twetterlar midlerin göbeğine takılabiliyor.. böylece kicker basınıda kullanmaya devam edebilirsin.. iki tane kicker anfi al.. mono ve stereo.. ana ünitende aux çıkışı varsa bir tablet kablo ile bağla bir tane dsp al digital.. tamamdır.
yada alternatif ve ucuz aux bluetooth aparatları var benim şahsen teybimde bluetooth özelliği olmasa orjinal teybi muhafaza edicek olsam alırdım.. hem cep telefonu aparatı , hemde telefon tabletten ses dinlemek için güzel basit ucuz bir çözüm..
Arkalarda olmasını bende istiyorum hatta şahsen arka dan sesin gelmemesi bsnada sıcak gelmiyor.
arka için boşuna kasıyosun. arabanın içinde surround kayıt çalacaksan (stereo değil multichannel) arkaya lazım.
DSP alıp üstüne 360 derece spatial ses gelsin diye arkaya hoparlör koymak ancak para harcattırır. ana kazancın sistem gücünün (SPL) yükselmesi olur.
inanmazsan sistemimde tecrübe edebilirsin. benimki bırak 9,000TL'yi, 3,500TL anca eder.
nasıl oluyor da oluyor dersen; DSP time alignment yapıyor ---> sahne oluşumu...
Anfi olarak masconi DSP özelllikli alıp tabanı halledeyim diyorum. İtalyan yapımı bir anfi ve şirketimizin italya'da temsilcileri var onlardan fiyat aldım gerçi 200-300 tl oynuyor orası daha ucuz. Hoparlörler ise bizde ucuz onlarda pahalı anlamadım nasıl bir fark oluşuyor.
Arka lara çok asılmayacağım. Focal A1 lerim yeterli bence. İyi bir ayar la dediğiniz gibi çok parçalanmadan bu işi halletmem lazım. Zaten her geçen gün para ayırmam dahada zorlaşıyor :)