Orijinalini görmek için tıklayınız : Deniz seviyesinden -460 metrenin performansa etkisi?
Deniz seviyesinden -460 metrenin performansa katkisi ne kadardir?
Bu soruyu neden soruyorum? Urdun'de 2011 model otomatik BMW 316 kiralarayarak deniz seviyesi -460 metre ile +1500 metre civarinda degisen rakimda yaklasik 2300km yol yaptim. tek kisiydim.
2011 316'ya yonelik peformans konusunda benim kafamda soru isaretleri vardi. Ancak yabanci bir memleket diyerek yavas olsun dedim... Ancak BMW beni sasisirtti cidden. Bence 116 beygirlik 1400 kg bir arac icin hic de kotu gitmiyordu, bir cok sollamada bana misin demedi. Bir depo ile 900 km civari yol yaptim 60 litre ile... 316 diyip burun kivirdigimiz arac o kadar da hantal ve musrif degilmis...
Bunda -460 metrenin peformansa katkisi nedir? Memlekete donunce 316 alabilirim bu aractan kullanip fikirlerini paylasirlarsa sevinirim... :icon_tup:
ahmet_xy
04-05-2014, 20:12
ölü deniz'e mi gittin?
Abi ben anlamadım şimdi Ürdün'de rakım denizin 460m altında mı kalıyor?
-460 m derken çözemedim, bizim milletimizin abartması kötü gitme deyimi. En iyi yürüyen 1.6 atmosferik araç Civic FD6 varsayarsak, aralarında 2 boy civarı bir fark olur bence maksimum. Ben düşünmüyorum öyle kötü gittiğini manuel vites olanın.
ahmet_xy
04-05-2014, 20:25
Lut Gölü - Vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Lut_G%C3%B6l%C3%BC) :icon_tup:
Bir kaç gündür bizde 2008 3.16i almayı düşünüyoruz. Konunun açıldığı iyi olmuş Takipdeteyim.
Karaların en alçak noktası ölüdeniz kıyısı diye geçiyo yukardaki abi de yazmış zaten, ürdün de -400 küsür metre ile. Yüksekliğin azalmasının gidişe faydası olduğu zaten biliniyor bence etkisi vardır - rakımda olmanın, vardır daha net bilgi verecek bekleyelim :)
mehmetRS
04-05-2014, 20:35
deniz seviyesinde hava basıncı en üst noktadadır diye biliyorum.. e hava ile temas halinde bu seviyenin altına o taraflarda inmek mümkün, açık hava basıncı dahada artıyordur herhalde, e açık hava basıncı ne kadar fazlaysa, araç için o kadar faydalı olmalı sanırım.
Bir kaç gündür bizde 2008 3.16i almayı düşünüyoruz. Konunun açıldığı iyi olmuş Takipdeteyim.
Bahsedilen arac f30 kasa
E90 316 ocak sondurur performansi cok cok uzer
Edit bahsedilen aracda e90mis
Degerler cok sasirtici
merttepe
04-05-2014, 20:46
ordaki oksijen miktarı denz seviyesinden %8 daha fazla. performansda buna bağlı artmıştır. yakıt tüketimi düşmez ama.
Evet beyler Olu deniz diger adiyla Lut Golu, Israil ile Urdun arasinda kalan yer. Dini olarak Lut kaviminin Allah tarafindan gomuldugu yer... Eski Turk topragi... En alcak yeri deniz seviyesinden -500 metre olan yer bazen -750 metre felan diyen kaynak da var orasi artik neresidir ayni yer midir nedir bilmiyorum...
Ben cok begendim... Bu kadar begencegimi kiralamdan once dusunemezdim...
mehmetRS
04-05-2014, 20:51
bi de ankarada kullanın deneyin bence.. ürdün verilerine göre karar vermek mantıklı olmaz hani ankarada felan daha cok kullanacaksanız
Lut Gölü - Vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Lut_G%C3%B6l%C3%BC) :icon_tup:
Evet beyler Olu deniz diger adiyla Lut Golu, Israil ile Urdun arasinda kalan yer. Dini olarak Lut kaviminin Allah tarafindan gomuldugu yer... Eski Turk topragi... En alcak yeri deniz seviyesinden -500 metre olan yer bazen -750 metre felan diyen kaynak da var orasi artik neresidir ayni yer midir nedir bilmiyorum...
Bilgiyi biliyordum ama ikilemde kaldım orası mıydı değil miydi diye :)
Okyanusta ortalama 750mmHg iken burada 796-799mmHg arasındaymış atmosferik basınç.
Mert %5 civarı daha yüksek o2 miktarı, illa ki etkisi olmuştur performansa ancak bence bu kutu içi filtre vb takınca oluşan hissiyatın ötesine geçemez.
Ogulcan.O
04-05-2014, 21:01
Sertaç Yanlışın var 2011 model demiş 2011 modelde f30 kasaya geçilmedi e90 olması lazım
Sertaç Yanlışın var 2011 model demiş 2011 modelde f30 kasaya geçilmedi e90 olması lazım
Aynen sonradan fark ettim editledim
ne kadar çok rakım o kadar kötü performans
ben bizzat yaşıyorum
rakımı 1000 üzeri bir yerde yaşayacaksanız sakın ha sakın oradaki performansına aldanmayın
çok çok çok bariz bir şekilde performans etkileniyor
Ahmet Saraçoğlu
04-05-2014, 21:08
ben bi keresinde chipli ceratoca bariz etkilenmiştim Ankaraya geldiğimde bilgim olmadan.Hatta arızamı oldu diye konu falan açmıştım.Ama 330 kuruş gibi bi tüketim 3.16 için efsane eğer burdada öyleyse.
Deniz seviyesinde yaşamıyorsan turbo şart..yoksa her 800 m de yüzde 10 güç düşüşü oluyor..
Deniz seviyesinde yaşamıyorsan turbo şart..yoksa her 800 m de yüzde 10 güç düşüşü oluyor..
deniz seviyesinde de ciddi nem sıkıntısı var yaz aylarında özellikle :)
Turbo dizel icin rakimin onemi varmi acaba ben kocaeli kartepeye cikarken hic bir skinti yasamadim cunku
Bahsedilen arac f30 kasa
E90 316 ocak sondurur performansi cok cok uzer
Edit bahsedilen aracda e90mis
Degerler cok sasirtici
Hocam ocak söndürür gibi net konuşmuşsunuzda biraz daha bilgi alabilir miyim :)
Glf&ASER
04-05-2014, 22:44
3 aydır 116i otomatik kullanıyorum performans olarak araç zayıf;yakıt olarak 30lt gazla 260km yol yapıyor, normal denebilir.Deniz seviyesi hatta daha fazla atmosferik basınç fark yaratmış kesinlikle.
Kaç defa yazdım, levo haklı istedıgınız stock 1.6 o segmenttekı arabayı getırın denıyelım ne kadar yavasmıs gorelım
Sınıfında en fazla top speede sahıp olan aractır kendısı..
vıdeo koymadık sıteye hata ettık:)
Hocam ocak söndürür gibi net konuşmuşsunuzda biraz daha bilgi alabilir miyim :)
12-14 yakar ve gitmez baslica problemi...
Mehmet Gazihan
04-05-2014, 23:42
0.2 boost basmışsın gibi düşün -400 de.. Benzin kalitesini unutmayalım..
Oraları görmeyi bende çok istiyorum.. Ammana gittim ama ölü denize geçemedim. Adına sevindim.
Oraları görmeyi bende çok istiyorum.. Ammana gittim ama ölü denize geçemedim. Adına sevindim.
Oncellikle tesekkur ederim.
Doga olarak oldukca kuru ve kuray yerlerler. Urdun'un en guzel yerleri yasanabilecek yani kuzey taraflari; Amman, Salt, Ajloun ve Irbid olaralar yayla ve yesil. Zaten biz Turkler genelde oralara yerlesmissiz.
Ama din acisindan her yerde bir peygamber mezari var; Eyup, Suayyip, Hidir, Lut vs... Hz. Isa'nin baptist edildigi yer var vs...
Ama sadece Urdun yetmez firsat bulursaniz Israil tarafinin da gormek gormek lazim cunku Israil yani Filistin ve Urdun tarih boyunca bir hem kulturel hem de cografi olarak bir butun. Son 100 senedir yasanan gelismeler burayi ayirmis durumda.
Ve son olarak Salt'ta bulunan Turk sehitligini de gezmeyi unutmayin oralari savunanan yuzbinlerce vatan evladindan 300 tanesinin sehit oldugu ve gomuldugu sehitlik var... En azindan ejdadimizin bu fedarkarligini ziyaret ile unutmamis oluruz... Hepsinin ruhlari sad olsun....
yok hocam 0.2 değil
deniz seviyesinde 101kpa hava basıncı vardır
-460 da ise 107kpa yani basınc artıyor biraz.
107 kpa demek , 0.06 bar artış var demek oluyor deniz seviyesine göre..
deniz seviyesindeki oksijeni %100 kabul edersek
-460 metrede oksijen %105 oluyor yani %0.05 daha fazla.
kısacası -460 da büyük bir fark yok.
+1500 metrede ise, yani yukarılara çıkarsak
atmosfer basıncı 85kpa ya düşüyor,
bu basıncın 0.16bar düşmesi demekki ciddi bir fark.
oksijen seviyeside %85 lere geriliyor
kickbuttowski
05-05-2014, 08:16
Holiday romance etkisi. Başka yerde kullandığınız araba yaşadığınız yerde kullandığınızda hayal kırıklığı yaratır. Bir de kendi sehrinizde deneyin aynı arabayı.
Holiday romance etkisi. Başka yerde kullandığınız araba yaşadığınız yerde kullandığınızda hayal kırıklığı yaratır. Bir de kendi sehrinizde deneyin aynı arabayı.
Evet oyle yapacagim insallah. Arkadasimin duz vites 316i var yanilmiyorsam 2008 model olmasi lazim. Onu kullanacagim oncellikle...
-460 m derken çözemedim, bizim milletimizin abartması kötü gitme deyimi. En iyi yürüyen 1.6 atmosferik araç Civic FD6 varsayarsak, aralarında 2 boy civarı bir fark olur bence maksimum. Ben düşünmüyorum öyle kötü gittiğini manuel vites olanın.
yanlış anlaşılma olmasın , bu varsayım neye göre yapılmış ?
Konuya donecek olursak; 1.16i otomatik. kullandım belirli bir süre, hantal kalıyor ve fazla yakıyordu. Eğer hp ve tork değerleri birbirine yakınsa muhtelemen 3.16 da o şekildedir diye tahmin ediyorum.
Evet oyle yapacagim insallah. Arkadasimin duz vites 316i var yanilmiyorsam 2008 model olmasi lazim. Onu kullanacagim oncellikle...
3000 ın altında kalırsanız tatmın etmez agırlık ve torktan dolayı bıraz devırlı kullanım sart,gaz tepkısı zayıf oldugundanda sehır ıcı cok keyıflı degıl, makyajlılar o konuda daha ıyı
yavuz364
05-05-2014, 12:03
Biz de luth gölünde uzunca bir süre 1.6 opel astra kullanmıştık.. Performansa pek bi etkisini göremedim ama o kadar sıcak ve inanılmaz derecedeki nem normal bir yerde olsa muhtemelen araba çalışmazdı bile :)
O yüzden sizin gittiğiniz günlerde hava sıcaklığı normalin altında ise araba güzel gitmiş olma ihtimali var..
Onur Fatih
05-05-2014, 13:52
Atmosferik arabam varken deniz seviyesine inince hissedilir seviyede daha performansli oluyordu araba
yanlış anlaşılma olmasın , bu varsayım neye göre yapılmış ?
Konuya donecek olursak; 1.16i otomatik. kullandım belirli bir süre, hantal kalıyor ve fazla yakıyordu. Eğer hp ve tork değerleri birbirine yakınsa muhtelemen 3.16 da o şekildedir diye tahmin ediyorum.
Yok niye yanlış anlaşılsın, hemen sorunun altında Serkan abi cevabı yazmış. Alt devirlerde hantal dediğin gibi ancak "manuel" vites olanı sanıldığı kadar kötü gitmiyor diğer 1.6 lar ile kıyaslandığı zaman. Demek istediğim buydu. Bu arada 116i ile aynı motora sahip.
Tabi ki 20i veya 20d kadar gitmesini beklemek saçma olur ancak, 1.6 A3 - A4 ten yavaş değil kesinlikle. Normal kullanıcıya yeterli bir performansa sahip.
Kompakt sınıf ile denense de arada direklerce boy farkı olmaz yani, 2 hadi bilemedin 3 boy arkasından yürür FD6 1.6 Civic'in.
emrekuzdere
05-05-2014, 18:31
Hesapta sanki bir yanlışlık var gibi geldi
Basınç (Pa) = (1,2 kg/m^3) x (9,81 N) x (460 m) = 5415 Pascal
1 bar = 100kPa
5,415kPa / 100kPa= 0,06 bar
Sonuç böyle olmuyor mu ? Birde hiç turbo araç kullanmadım, doğal olarak bilgim yok. Gerçekten 0,1 bar falan arabanın yürümesini bu kadar etkiler mi ?
Emre hesap doğru..
Geçen sayfada yazmıştım kutu içi filtre hissiyatı diye, ona benzer bi his oluşur aslında normal diyebileceğimiz 150hp civarı oem araçlarda.