Orijinalini görmek için tıklayınız : ESP artık zorunlu
ESP tüm binek araçlarda zorunlu oluyor! - Milliyet (http://m2.milliyet.com.tr/News/Article?ID=1878286)
Habere gore kasim'dan itibaren esp zorunlu olacak ve tum araclara takilacak. Nasil olacak? Arka frenim halatli benim mazdamin mesela, ve ustelik kampana. Bu kadar buyuk boyutlu bir modifikasyon zorunlu madem bizim yaptigimiz modifikasyonlar niye gecmiyor kabul edilmiyor? Ne sacma bir ulkede ne sacma insanlarin aldiklari kararlara gore yasiyoruz biz?
bu yeni çıkacak araçlar için geçerlidir eskileri için değildir. Bence bu haber yalan olur avrupa birliğinde yanlış bilmiyorsam ABS de mecburi TR de hala öyle bir kural yok. önce ABS yi zorunlu kılsınlar bence.
mehmetRS
06-05-2014, 14:34
sanırım araclara uygulanabilecek türden, kitler halinde satışı ve montajı yapılabilir.. atıyorum 4 disk fren olan araclar için ayrı bir kit, arkalar kampana olanlar için ayrı bir kit v.s. v.s.
edit : sıfır araclar içinmiymiş
PiscocuK
06-05-2014, 14:36
Simdi radyoda duydum siteye bakayim dedim :)
Masallah hiz super.
Radyodaki arkadas 1500 tl gibi bir fiyattan bahsetti
Tayfun.O
06-05-2014, 14:36
Sıfır araçlar için geçerli sanırım bence güzel olur
darkmoon
06-05-2014, 14:39
sıfır araçlar için geçerli olur eski araçlar için olucağını sanmıyorum.. esp çok komplike bir sistem öyle her araca sonradan takıyım tarzı bir şey değil.
TonyMontana
06-05-2014, 14:40
Taksınlar bakalım esp olmayan arabayada görelim nasıl oluyomuş :D 1500liramıs :D yeni üretim araçlar içindir muhtemelen
kickbuttowski
06-05-2014, 14:43
Insanlara araba sürmeyi öğretmek yerine arabalara kendi kendine gitmeyi öğretmeye çalışıyoruz. Her arabaya esp koymak yerine herkese zorunlu güvenli sürüş teknikleri öğretilmeli.
Yolcu koltuğunda bile en ufak tehlikede ışık görmüş tilkiye dönen insanlar araba sürüyor. Asıl tehlike de burada yatıyor.
freelife
06-05-2014, 14:54
Bundan sonra satilacak olan araçlar İçİn geçerlİdİr muhtemelen...
SerkanYazgan.
06-05-2014, 14:55
Yeni çıkan araçlar için geçerli olacaktır, Tr ye giriş yapan her araçta artık ABS ve ESP zorunlu olmalı. Birileri para kazanacak diye bomboş araçları getirip duruyorlar.
darkmoon
06-05-2014, 15:02
abs nin 1971 yılından bu yana araçlarda kullanıldığını düşünürsek... 90 lı yılların ortasından sonra bence türkiyede zorunlu olması gerekirdi sanırım hala değil..
thedevil
06-05-2014, 15:07
Yeni çıkan yasaya göre her araçta cenaze levazımatçısı işçiler olacak... Örnek : iş güvenliği gibi...
Arıyorum kaza yapan biri Allah zülcelâl korusun öldü diyelim...savcının kontrolünün ardından hemen oracıkta gömülmesi açısından kazma kürek kefen hoca ve mezarcı bulundurmak zorunlu...
Burak Mehmet
06-05-2014, 15:08
ben jeepin ABS sini iptal ediyorum arazide sıkıntı yaratıyor diye bide ESP ile uğraşamam..
Y Birileri para kazanacak diye bomboş araçları getirip duruyorlar.
Yine birileri para kazanacak, sadece tüm araçların fiyatı artacak. Değişecek birşey olmayacak ki.............
gayet mantıklı olur bencede
Insanlara araba sürmeyi öğretmek yerine arabalara kendi kendine gitmeyi öğretmeye çalışıyoruz. Her arabaya esp koymak yerine herkese zorunlu güvenli sürüş teknikleri öğretilmeli.
Yolcu koltuğunda bile en ufak tehlikede ışık görmüş tilkiye dönen insanlar araba sürüyor. Asıl tehlike de burada yatıyor.
sürmekle ne alakası var bunun
40 yılda bir gerekir belki acil bir durum için hayatını kurtarır. onune bişey fırlar direksiyonu fazla kırarsın dalgın olursun sinirlisindir hastasındır karı kışı yagmuru çamuru binbir türlü hal var.sürekli pür dikkatle olucak şey degilki bu
Test dell'alce ADAC, Qubo, Nemo e Bipper [SUB ITA] - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=3Ir-y2oPXbA)
3Ir-y2oPXbA
Yeni araclar icindir eski araclara esp uygulamak oyle kolay bir sistem degil keske 1500 tl ye takilsada herkes arabasina taktirabilse ....
TR de genellikle kompakt sınıftaki araçlar olduğunu, bu araçların da genellikle 2000 li yıllardan sonra ESP opsiyonuna kavuştuğunu düşündüğümüzde bunun maliyeti 1500 tl nin üzerinde olacaktır bence, ikinci ellere getirilmesi zor. Sıfır araç satışlarında mümkün olabilir ancak.
dipnot : Pert tsport aranıyor :D VSC sini swapliyim kendime :D
+1000
yeni üretilecek ithal edilecek araçları kapsar baz bir tarih olur.
esp dalgasından önce, çevreye zarar veren araçları toplattırılmasının önünü açsınlar ve hizmet araçları olarak kullandırtmasınlar, daha faydalı olur.
ESP'nin sıfır araçlarda zorunlu olması geç kalmış bir hamle.
Son derece gerekli bir tertibat.
+1 milyon
sene 2014
hala kazayı arabanın kendi kendine yaptığını zannediyor bu millet..
ESP Yİ İNSANLARA TAKIN ÖNCE !!!!
iyi dinleyin haberleri
-kontroldan çıkan tır
-kavşağa kontrolsüz giren otobüs
-hatalı sollayan otomobil
biz uzay çağına girmişizde haberimiz yok, bu ülkede araçlar kendi başına gidiyor amq
+1milyon.
Akrabalarımda debriyaj'a basarak vites değiştirmeyi bilmeyip, ehliyeti olanlar var. Bu tip insanlar sonradan fahri trafik müfettişi olabilip, 1. Viteste yüksek devirde olan arabayı hızlı gidiyor sanıyor. Tecrübe ile sabittir. Nal atı, at da savaşı kaybettiriyor kısaca. Komple ehliyet kurslarının ve sınav sistemin değişmesi lazım. İsveç'de ki teyzeler kadar sürebilsek, yeter.
Low-Rider
06-05-2014, 16:39
yeni tabelalar
"esepe takılır"
İbrahim33
06-05-2014, 19:32
çoğu yeni araçta standart olarak sunuluyordu ki zaten :)
abs nin opsiyon olduğu araçlar var ne esp si ?
+1 milyon
sene 2014
hala kazayı arabanın kendi kendine yaptığını zannediyor bu millet..
ESP Yİ İNSANLARA TAKIN ÖNCE !!!!
iyi dinleyin haberleri
-kontroldan çıkan tır
-kavşağa kontrolsüz giren otobüs
-hatalı sollayan otomobil
biz uzay çağına girmişizde haberimiz yok, bu ülkede araçlar kendi başına gidiyor amq
hahahah :D
Valla haklısın Abi cidden uzay çağına girmişiz, suç sürücülerde değil araçlarda bizim ülkede ne yazık ki..
Arkadaşım kendi aracına yaptı. Tr.de bunun haricinde 3 ya da 4 tane sonradan yapılma Astra var. Hpsi sorunsuz bir şekilde çalışıyor.
http://sukru52.blogspot.com.tr/p/esptc-ddstpms-hsa-project-retrofit2.html
retrofit başka birşey yalnız
araçta donanım olarak bulunmayan bişeyi imal edip takmak büyük başarı olrudu..
birçok araca retrofit şeklinde birçok opsiyon özellik sonradan eklenebiliyo zaten.
çok iyi düşünülmüş bence esp ciddi manada cok faydalı kullananlar bilir
emrah-58
07-05-2014, 02:26
esp yi kullanabilmekte ayrı bir olay, esp'de direksiyon hareketiniz sonrası gideceğiniz yöne tutmazsanız veya esp çalışırken frene basarsanız farklı şeylerle karşılaşırsınız.
darkmoon
07-05-2014, 06:38
Arkadaşım kendi aracına yaptı. Tr.de bunun haricinde 3 ya da 4 tane sonradan yapılma Astra var. Hpsi sorunsuz bir şekilde çalışıyor.
ASTRA H - 52 DV 649: ESP/TC Project (http://sukru52.blogspot.com.tr/p/esptc-ddstpms-hsa-project-retrofit2.html)
şükrüyü opel forumundan hatırlıyorum o araçla çok emek verdi harikalar yarattı.. tabi yurtdışı bağlantılarının kuvvetli olmasıda avantajdı onun için. bende vectraya cid renkli ekran düşünüyordum baya bir sohbetimiz olmuşdu..
opelde olay çok farklı astralarda zaten bu sistemin donanımı ve kablolaması ıvırı zıvırı takometrede yeri hazırdır iş sadece mevcut belli parçaları esp ye uyumlu olan parçalarla değiştirmeye bakıyor.. cim fren beyni, abs beyni v.b gibi
yıllarca bi fill 2 vectra sürmüş biri olarak söyliyim opel bu konuda çok ilgiç bir firma..
her şeyin düzeneğini sistemini kablolamasını hazırlamış ama sadece işin ucuna takılıcak aparatı takmamışlar.. yada bazı parçaları o ekliyceğiniz donanıma uyumlu parçalarla değiştirince o özellik geliyor araca... aynı şey hız sabitleyici ,far sensörü, ön koltukda ısıtma pedleri v.b içinde geçerli.. arkadaşımda astra vardı normal aracının paketinde far sensörü özelliği yoktu servisde opcom dan beyne girip far sensörünü açdılar oldu bitti.. araba far sensörlü oldu..
adamlar vectra b lerde bile ısıtma pedlerini soketlerine kadar çekmişler tek pedler eksik o kadar.. yani en zorlu meşakatli para gidicek kısmı adamlar zaten yapmış senin yapıcağın tek şey iki ped almak.. bunun gibi çok şey var opelde.. ilginç firma ama her firma böyle değil işte.
http://sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/keep-calm-and-esp-off-1.png
gerisi boş :D
önce abs koysunlar ; abs olmadan esp nasıl olacak :D
beni takılıp takılmadığını nasıl kontrol edecekler muayene sıarında mı ? yoksa çevirdiklerinde esp var diye mi soracaklar :D
esp gerekli ve böyle bi adım atılması güzel ancak esp siz olan araçlar için sonradan takılması zor olacak. Kuş serileri ne yapılacak peki ?
coolvtec
07-05-2014, 18:00
1500 tl de takılıyorsa ben taktırayım :)
Önce direksiyonu çevirmeyi öğretsinler millete, geçen avm den caddeye çıkcam bekliyorum erayla kadının biride avmye girecekmiş üstüme üstüme geliyo tam şöför kapısından girecekti bana yanındaki adam direksiyona atladı da kurtardı ağzım açık kaldı. Nasıl bunlar trafiğe çıkıyor bilmem tam cellat esp olsa ne. Bu arada tabiki kullanmayı bilen insanlar için faydalı ve geç kalınmış bir karar :)
Haberde yanlış anlaşılan bir nokta var
esp eklemenin maliyeti 1500 tl falan yazıyor ya
işte o sıfır araç alırken isteğe bağlı ESP donanımı isterseniz eklenecek ücret.
sıfır x aracı 38 bin tl diyelim, esp li versiyonu 39.5 tl ya
artık 38 bin liralık versiyonu alamayacaksın. her sıfır araçta esp olacak çünkü.
eski araçlar için sonradan takma esp mümkün değil, yada çok zor diyelim
çünkü esp sistemi abs-vites-motor tüm beyinler ile haberleşen bir yapı.
ancak aracınızın orjinal donanımında esp var ama siz esp olmayanı almışsanız
sonradan esp eklenebilir bu mümkün.
+1
10 senedir kullandığım arabaların birinde bile esp yoktu, bi sefer kaza yapmadım, bunu da açıklasın ateisler
+1
10 senedir kullandığım arabaların birinde bile esp yoktu, bi sefer kaza yapmadım, bunu da açıklasın ateisler
120 ile giderken önünüze hiç insan veya hayvan çıkmadı o halde ?
kelalper
08-05-2014, 10:24
esp esasen çok zor uygulanabilecek bir sistem değil. Bi tür bizim model uçaklarda kullandığımız gyro gibi. anlık değişkenlere karşı anlık tepki veriyor. 3 axis kullanıyoruz biz, arabalarda da benzeri single ax kullanılabilir. Üzerindeki yazılımda hangi lastiğe ne kadar fren uygulamasını iletir. Bizde kanatçıklar hareket ediyor. Bunda da her lastiğe bi tane hidrolik pompa ile yapılabilir bence.
esp esasen çok zor uygulanabilecek bir sistem değil. Bi tür bizim model uçaklarda kullandığımız gyro gibi. anlık değişkenlere karşı anlık tepki veriyor. 3 axis kullanıyoruz biz, arabalarda da benzeri single ax kullanılabilir. Üzerindeki yazılımda hangi lastiğe ne kadar fren uygulamasını iletir. Bizde kanatçıklar hareket ediyor. Bunda da her lastiğe bi tane hidrolik pompa ile yapılabilir bence.
Yapilamaz degil zaten, her araca her sey yapilir. Eski tip araclara custom tasiyicilar poryalar boylece disk ya da hidrolik fren sistemi takilir, esp beyni ile yonetilir. Benim takildigim nokta, bu denli buyuk bir modifikasyonun ab kanunlari gerektirdi diye yaptirimla getirilmesi, fakat benzer modifikasyonlarin(swap, egzoz, suspansiyon gibi) kesinlikle yasak olmasi. Ab isterse bir tarafimizi verecek duruma geldik. Modifikasyon yasaksa hep yasak olacak, degilse ne karisiyorsun benim aracima.
darkmoon
08-05-2014, 16:58
Yapilamaz degil zaten, her araca her sey yapilir. Eski tip araclara custom tasiyicilar poryalar boylece disk ya da hidrolik fren sistemi takilir, esp beyni ile yonetilir. Benim takildigim nokta, bu denli buyuk bir modifikasyonun ab kanunlari gerektirdi diye yaptirimla getirilmesi, fakat benzer modifikasyonlarin(swap, egzoz, suspansiyon gibi) kesinlikle yasak olmasi. Ab isterse bir tarafimizi verecek duruma geldik. Modifikasyon yasaksa hep yasak olacak, degilse ne karisiyorsun benim aracima.
iyide öyle bir modifikasyon yok.. sadece bundan sonra yeni gelicek sıfır satılıcak araçlarda esp zorunlu olucak o kadar.. diğerinin zaten mantığa akla sığar yanı yok.. adam 7-8 bin tl lik aracına işi gücü yok gidp 1500-2 bin tl ye esp mi taktırıcak. birde titiz insanlar var aracına gözü gibi bakan yada klasik araçalr var bugün sıfır araçlardan pahalı 50-100 bin euroluk vidasına kadar orjinal.. adam aracına dokunturturmu hiç zaten mantığı yok..