Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : İngiliz otomotiv devi Land Rover'a "araç toplatma" talebi

PROMINENT
11-06-2014, 12:40
Geçen sene range rover almıştı o günden beri uğraşıyor engin abi. bu dava için ingiltereye gitti orada ki medya da da haber oldu bu dava. ciddi ciddi uğraştı.

İş adamı ve avukat Engin Yakut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılının Mart ayında "Land Rover yeni Range Rover Vogue Jeep" model aracı, bir galeriden 170 bin avro bedel karşılığnda satın aldığını belirtti.

Cipi kullanmaya başladıktan 4 gün sonra, araç henüz 450 kilometreyken ve 70 kilometre hızla giderken aracın motorunda arıza meydana geldiğini kaydeden Yakut, distribitör yetkili servisine aracında ekspertiz yaptırdığını ve araçta fabrika hatası sonucu şanzımanda arıza meydana geldiğini belgelediğini ifade etti.

Aynı marka model araçta benzer sorunu yaşayan 7 kişiye daha ulaştığını ve bu kişilerden 2'sinden vekaletini alıp mahkemeye tespit davası açtığını dile getiren Yakut, araçlarda fabrika hatası olduğuna yönelik İstanbul Teknik ve Yıldız Teknik üniversitelerden 13 bilim insanının imzasını taşıyan 6 ayrı rapor aldığını söyledi.

Cipin Türkiye'deki distribitörünün, "Aracı bizden almadığınız için garanti kapsamında değişimi gerçekleştiremiyoruz" yanıtını verdiğini, bunun üzerine İngiltere'deki Land Rover Company'e, 3 ayrı ihtarname çektiğini ancak firmanın ihtarnamelere karşılık vermediğini ifade eden Yakut, kendi aracı ve diğer 2 cip için avukat Candaş Gürol aracılığıyla İstanbul ve Bakırköy tüketici mahkemelerine başvurduğunu söyledi.

Zararlarının tazmin edilmesini talep ettiklerini aktaran Yakut, "Bu araçlar kullanılamaz hale geldi. 14 aydır firma beni mağdur etti. Eğer ben yüksek hızla gitseydim trafikte daha kötü sonuçlarla da karşılaşabilirdim. Bu araçlarda belli ki fabrikasyon hatası seri şekilde yapılmış. Dolayısıyla bu araçların trafikte gezmeleri de büyük risk oluşturmaktadır. Tüketici Kanunu'nun 24. maddesi uyarınca bu araçlar toplatılmalıdır. Zararımız tazmin edilmelidir. Biz bu konuda TSE'ye de başvurduk. Bunun yanı sıra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın da bu konuda harekete geçmesini bekliyoruz. Belçika'daki Avrupa Tüketiciler Birliği'ne de aynı konuda müracaatımız oldu" diye konuştu.

Yakut, Land Rover araçlara şanzıman üreten Alman ZF Lemförder'i de "patentin hükümsüzlüğü" için mahkemeye verdiklerini bildirdi.

ciddi bir savaş verdi engin abi bakalım konu nereye gidecek..

Berkan
11-06-2014, 12:49
inşallah çözülür bir an önce az buz para değil az bir süre değil

edit:

bu arada neydüğü belirsiz bir testte topa tuttugnuz itin bilmem neresine monte edilen hyundai'deki Elleri görelim lütfen

TigeR
11-06-2014, 12:57
Tek kelimeyle helal olsun aman şikayet etsem ne olacak deyip geçmemiş inşallah olumlu bir cevapla zararları karşılanır ve varsa bir hata diğer modellerinde geri çekilme işlemi yapılır

MTK
11-06-2014, 13:04
Dün okudum sözcüde buda haberi .

Türk işadamından dev markaya dava- Sözcü Gazetesi (http://sozcu.com.tr/2014/ekonomi/turk-isadamindan-dev-markaya-dava-528458/)

Sezgin
11-06-2014, 13:05
ZF' de davalık olmuş. Büyük iş yeminle, helal olsun. İnşallah istediği sonucu alır.

Kahn23
11-06-2014, 13:17
Adam haklı burada..

LAND Rover’ın Türkiye distribütörü Borusan Otomotiv CEO’su Eşref Biryıldız, hiçbir aracın bilinçli olarak fabrikadan hatalı çıkarılamayacağını kaydetti. Biryıldız, “Grey marketten alınan araca garanti kapsamında hizmet vermiyoruz. 230 bin euroluk aracı piyasadan 170 bin euroya alıyorsanız riskleri de biliyorsunuz demektir” dedi.

Emre Ekrem
11-06-2014, 13:18
Bravo, ayakta aklışlarım.

atituti
11-06-2014, 13:20
siradan bi galeriden alindigi icin davanin olumlu sonuclanacagini dusunmuyorum

mody
11-06-2014, 13:26
grey market konusu çok saçma olmuş, konu araçla türkiyede neden ilgilenmilmiyor değil ki, direk land rovera dava açılmış, araba replica degil ki grey olunca sonuç olumsuz olsun, landroverın fabrikasında üretilmiş. ki diğer aynı arıza ile bulduğu araçlarında grey veya distribütörden olduğunu bilmiyoruz. dava sırf hasarın karşılanması değil, aynı sorun tekrarlandığı için araçların recall ile tamir edilmesi....

hll olsun adama, maddi imkanıda var sanırım, sonuna kadar gidilmeli ki bence başarılı olacaktır.

Jam da Joker
11-06-2014, 13:28
Adam haklı burada..

LAND Rover’ın Türkiye distribütörü Borusan Otomotiv CEO’su Eşref Biryıldız, hiçbir aracın bilinçli olarak fabrikadan hatalı çıkarılamayacağını kaydetti. Biryıldız, “Grey marketten alınan araca garanti kapsamında hizmet vermiyoruz. 230 bin euroluk aracı piyasadan 170 bin euroya alıyorsanız riskleri de biliyorsunuz demektir” dedi.

Bunlar bu yüzden mahkemelik olup kaybetmemişlermiydi ?
Grey market araçlarda garanti kapsamına sokulmuyormuydu ?
Türk işte mantığa bak, 170 bin euroluk araç 230 bin euroluk araç ile farklı fabrikadanmı çıkıyormuş.

Merthan
11-06-2014, 13:29
Adam haklı burada..

Kesinlikle %100 doğru bu,hiçbir şekilde garanti kapsamına girmez akıl var mantık var.
Millet aptal değil o kadar para veriyor,galeriden varya su içmem su...

TigeR
11-06-2014, 13:29
Adam haklı burada..

Abi açıklama saçma değil mi? ''230 bin euroluk aracı piyasadan 170 bin euroya alıyorsanız riskleri de biliyorsunuz demektir'' ne demek kazalı mı alıyoruz sanki aynı fabrikadan çıkmış sonuçta aynı marka sıfır araç.

Kahn23
11-06-2014, 13:30
Bunlar bu yüzden mahkemelik olup kaybetmemişlermiydi ?
Grey market araçlarda garanti kapsamına sokulmuyormuydu ?
Türk işte mantığa bak, 170 bin euroluk araç 230 bin euroluk araç ile farklı fabrikadanmı çıkıyormuş.

2000'lerin başından itibaren Borusan ya da Kosifler'den aldıklarında garanti kapsamında. Onun haricinde herzaman garanti dışı kaldı Land Rover grubu..

Kahn23
11-06-2014, 13:31
Abi açıklama saçma değil mi? ''230 bin euroluk aracı piyasadan 170 bin euroya alıyorsanız riskleri de biliyorsunuz demektir'' ne demek kazalı mı alıyoruz sanki aynı fabrikadan çıkmış sonuçta aynı marka sıfır araç.

Saçma olan nedir? Grey marketler değil mi eksik ötv ödeyip araçları millete satan. Ondan sonra da mesuliyet kabul etmeyen?
Her neyse konuyu dağıtmayalım..

MCN21
11-06-2014, 13:36
Tamam turkiyede , garanti vermemelerini anlarim kendi menfaatlerine ters dusuyordur , ingilterenin ilgilenmesi gerekiyor bence , sonucta kendi urettikleri arac ... Bu durum amerikadan alinan iphone a tr de garanti vermemek gibi sacma birsey bence . Uretiyorsan nerde olursa olsun arkasinda durulmasi gerekiyor

blackday
11-06-2014, 13:40
Helal olsun valla inşallah güzel şekilde sonuçlanır.

Berkan
11-06-2014, 13:43
bizim kucaga oturmassanız bir arıza durumunda ne mok yerseniz yiyin demiş kibarca sacma tabi tam ötvli vs geldiği sürece niye girmesin

PROMINENT
11-06-2014, 13:44
Saçma olan nedir? Grey marketler değil mi eksik ötv ödeyip araçları millete satan. Ondan sonra da mesuliyet kabul etmeyen?

İngiltere garantiye almıyor.. yani ilgilenmiyor. kendi üretim hataları olmasına rağmen..

Alpero
11-06-2014, 13:51
Benim merak ettiğim konu şu diyelim borusan cıkıslı aracta aynı sorun meydana geldi ve şanzıman değiştirildi. Bu şanzımanın masrafını borusan mı üstleniyor yoksa land rover mı ?

Eger borusan üstleniyorsa acıklama sonuna kadar haklı ancak öbür türlü ise borusanın açgözlülüğünden başka birşey değil

G_TT_I
11-06-2014, 13:52
Eğer vergisi vs tam ödendiyse aradaki 60.000eu nereye gittiği koduğum derler adama.

cKatmer
11-06-2014, 13:52
Adam haklı burada..

Burada CEO nun dediği bana çok ama çok komik geldi yukarıda ki yazıyı o yüzden alıntı yaptım.
Fabrikadan bu arabalar; bu grey market bu distirbütör çıkışlı satılacak diye ayrılmıyor sonuçta.Araç Türkiye'ye geldiğinde distirbütör paşa paşa o aracın parçalarını önceden tedarik etme ve stoklama zorunluluğunda.Kaldı ki ülkemizde bu şekilde stokta ürünümüz var gösterip elinde bulundurmayan herhangi bir sorunda x marka kargo sirketi ile direk tedariğini sağlanıyor.
Ceo'nun cümlesinin bir yeri haklı evet Grey market araçlar parça tedarik konusunda
garantiye girmez veya örneğin borusana gittiğinde 2. 3. sıradan işlem görürler parça tedari öncelik garantili araçlarındır.Fakat buda o araçların hatalı olduğunu örtmez.Aynı sorun 3 araçta gözüktüğü zaman ana firmaya yazı geçilir araçların testleri istenir.
Bence bu dava olumlu yönde sonuçlanacak.

ps: yazdıklarımı kimseden duyup yazmadım bizim şirketimiz x ve y marka japon otomobilin Türkiye'de dış aksam yedek parça ve aksesuar tedariğini yapıyoruz.
Aynı şeyleri sürekli görüyoruz.

Orhan
11-06-2014, 13:59
Büyük konuşmak istemem ama bu İngilizlerden Massey Ferguson dışında araç alınmaz

PROMINENT
11-06-2014, 14:14
Benim merak ettiğim konu şu diyelim borusan cıkıslı aracta aynı sorun meydana geldi ve şanzıman değiştirildi. Bu şanzımanın masrafını borusan mı üstleniyor yoksa land rover mı ?

Eger borusan üstleniyorsa acıklama sonuna kadar haklı ancak öbür türlü ise borusanın açgözlülüğünden başka birşey değil

fabrikasyon hata olduğu için ingiltere üstleniyor.

hakotech
11-06-2014, 14:16
gecen baktim guzel bi vouge ulan 320 bin euro diyolar !!! lafi acilmisken soliym munasip yerlerine soksunlar o arabayi hayvan oglu hayvanlar 320 bin euro olurmu lan bi jip !! alamadim *** atam bari..zaten bi haltada benzemiyodu :D

TigeR
11-06-2014, 14:18

her grey market eksik ötv olmuyor abi zaten ayrıca Türkiye'deki değil merkezle görüşülüyor fabrikasyon hata var sonuçta

Yeşil R53
11-06-2014, 14:19
Borusan kendi sattigi araca adam akilli hizmet vermiyor. Grey markete yetisemez, 1000 liralik arizaya 6bin istemek demekki boyle birsey offff cok celiskili bu ceo lar

cKatmer
11-06-2014, 14:24
gecen baktim guzel bi vouge ulan 320 bin euro diyolar !!! lafi acilmisken soliym munasip yerlerine soksunlar o arabayi hayvan oglu hayvanlar 320 bin euro olurmu lan bi jip !! alamadim *** atam bari..zaten bi haltada benzemiyodu :D

Qashqai güzel değil mi abi ya yetmiyor mu :D

hakotech
11-06-2014, 14:28
Qashqai güzel değil mi abi ya yetmiyor mu :D

o vurun abaliya arabasi,cimento ve binimum fidan gubre agac tasimak icin x5 i sattim simdi yeni bi essenk ariyoruz :D ailecenek urperiyoruz fiyatlari gorunce..kac gecedir yatagimda agliyorum..bizim niye jeepimiz yok baba diyorum..adam cevap veremiyo..mahcup bir sekilde bana bakiyo ve kosarak odadan cikiyo..anama kac para lan bir jiip diye haykirdigini duydum..sanirim bugun yarin alirim :D :D

Sert@ç
11-06-2014, 14:31
o vurun abaliya arabasi,cimento ve binimum fidan gubre agac tasimak icin x5 i sattim simdi yeni bi essenk ariyoruz :D ailecenek urperiyoruz fiyatlari gorunce..kac gecedir yatagimda agliyorum..bizim niye jeepimiz yok baba diyorum..adam cevap veremiyo..mahcup bir sekilde bana bakiyo ve kosarak odadan cikiyo..anama kac para lan bir jiip diye haykirdigini duydum..sanirim bugun yarin alirim :D :D

Abi anlatma soyle seyler biz jipi olmayanlar anlayamiyoruz...

PROMINENT
11-06-2014, 14:33

bak hemşerin de ölümüne uğraşıyor zaten :)
engib abide diyarbakırlıdır.

PROMINENT
11-06-2014, 14:34
bu arada neden olduğunu şimdi söyleyemiyeceğim ama borusana da dolandırcılık davası açılıyor.

hakotech
11-06-2014, 14:37
Abi anlatma soyle seyler biz jipi olmayanlar anlayamiyoruz...
laaa anlamayin zaten..ben bi *** anlamadimki sen anliyasin :D cikicam bi karadenizli abi abi vardi onun gibi kendi arabami yapicam..bu fiyatlar ne la bole :)

bak hemşerin de ölümüne uğraşıyor zaten :)
engib abide diyarbakırlıdır.

adamin kare koku iste..nasil pislik bir memeleket sen dusun..landrovera bile gider yapiyoz..de keske landrover da bizi kaideye alaydi iyidi ..zira kendi kendimize atar pek hos durmuyo :D

cgnozdmr
11-06-2014, 14:46
haberlerde izledim dün.Umarım kazanır haklı davasını aracıda gördüm kabul edilemez bir hata

frkn_yzc
11-06-2014, 14:48
grey market veya bayi çıkışlı olması önemli değil aynı fabrikadan çıkış yapmış aynı banttan inmiş araçlar. Buna örnek apple verilebilir yurtdışından aldığımız cihazlarımızı zorluda değiştirmedik mi?
veya forumda bir arkadaş yazmıştı ispanya italya yada fransa idi hatırlayamadım oda orada değişmiş.bence borusanda bakmak zorunda bu ulkenın distribütör ü bakıma geldiği zaman niye bakım yapıyplar o zaman iiii....ler

PROMINENT
11-06-2014, 15:07
laaa anlamayin zaten..ben bi *** anlamadimki sen anliyasin :D cikicam bi karadenizli abi abi vardi onun gibi kendi arabami yapicam..bu fiyatlar ne la bole :)

adamin kare koku iste..nasil pislik bir memeleket sen dusun..landrovera bile gider yapiyoz..de keske landrover da bizi kaideye alaydi iyidi ..zira kendi kendimize atar pek hos durmuyo :D

yok alıyor artık. kazanıcak davayı.şanzımanı üreten firmayıda dava etti :D

mkerim
11-06-2014, 15:47
bu arada neden olduğunu şimdi söyleyemiyeceğim ama borusana da dolandırcılık davası açılıyor.

hahahahaha
2001 senmesinde bizim bir alışverişimizde yaptıkları hataların belgeleri hala duruyor. Çalışanlar hep tanıdık vasıtası ile işe girdiklerinden yaptıkları hatalar yenilir yutulur şeyler değil. bizler efendilik ettikde çok canlarını yakmadık.
o belgeler hala duruyor isteyene verebilirim..

grey marketden almasalar sanki işi çözeceklermiş gibi konuşmuyorlarmı o zaman insan sinir oluyor.

eğer adam haklı çıkarsa sağlam olan land roverler bile trafikte gezemeyecek. adamın kafası çalışıyormuş.. piyasada land rover satışı yasaklanırsa ithalatçı artık ne isim ile sokar onları acaba?

PROMINENT
11-06-2014, 15:53
sorayım engin abiye belgeler işine yararmı.
bu arada antalya ya geldim kerim abi haftaya dönücem görüşelim ..

XSi
11-06-2014, 15:54
Neden satan galeriye dava acilmiyor? Yaptirsin arabayi galeri..

Fatura kesilmiyor mu? Resmi degil mi is?

TigeR
11-06-2014, 16:00

önemli olan arıza değil ki fabrikasyon hatası olması

PROMINENT
11-06-2014, 16:00
fabrika yani üretim hatası çünkü.
yani araç fabrikadan kusurlu çıkmış.Türkiye de ve y.dışında aynı hatadan muzdarip emsal araçlar da var.

cKatmer
11-06-2014, 16:18

Galerici burada kullanan kadar suçsuz.
0km araba satıp kronik bir kusur çıkması galericiyi ilgilendirmez diye düşünüyorum

onursumer
11-06-2014, 16:22

eğer arızası fabrikasyon olmasaydı standart bir arıza olsaydı satıcıyı ilgilendirebilir

fakat burda fabrikasyon bir arıza olduğu kanıtlanmış galerilik bir durum yok

bu arada borusanın ceo suda saçmalamış oyle bir mantıkmı olur nerden geçirdiklerini soylesinler insanlarda ona gore alışveriş yapsın

rapstar
11-06-2014, 16:36

Bu mantık nedir ? Galeri bu arabayı Chery denmi alıyor ? Ahmet ustamı topluyor bu aracı ? Aynı fabrikadan çıkmıyormu bu grey market olayını bizmi yanlış biliyoruz acaba. Aynı aracı Almanyadan aldım Türkiye'ye dönüş yaptım. Biz ilgilenemeyiz Almanya'ya mı götürün diyorlar ? Yapıyorlarsa Almanya'nın sattığı arabaya kâr ortağımı oluyorlar. Tam bizim uyanık milletimize yakışır bir açıklama olmuş.

mkerim
11-06-2014, 16:43
bu arada borusanın ceo suda saçmalamış oyle bir mantıkmı olur nerden geçirdiklerini soylesinler insanlarda ona gore alışveriş yapsın

Ceo acaba kimin yeğeni. Aileden olmasa konuşturmazlar bile. Mutlaka birilerin torpili ile oradadır.

Bu mantık nedir ? Galeri bu arabayı Chery denmi alıyor ? Ahmet ustamı topluyor bu aracı ? Aynı fabrikadan çıkmıyormu bu grey market olayını bizmi yanlış biliyoruz acaba. Aynı aracı Almanyadan aldım Türkiye'ye dönüş yaptım. Biz ilgilenemeyiz Almanya'ya mı götürün diyorlar ? Yapıyorlarsa Almanya'nın sattığı arabaya kâr ortağımı oluyorlar. Tam bizim uyanık milletimize yakışır bir açıklama olmuş.

Milletin kazandığı parada gözleri var başka açıklaması varmıdır acaba?

Ogedov
11-06-2014, 16:58
Adam kendinden alınmayan aracın doğal olarak garanti işleriyle uğraşmak istemiyor. Belki garanti ücretlerini direkt servis ödüyor ancak Tr deki garanti çalışanları, müşteri hizmetleri çalışanlarının ve operasyonlarının masraflarını kendi karşılıyor, neden kendi işini baltalayan bir sisteme destek olsun ki... Yada neden kendi alıcılarının işlerine ayıracağı zamandan ayırıp hizmet kalitesini etkilesin. Bu arada ben grey araçların 2 yıl garantisi var biliyordum. land rover kabul etmiyormu?

Kahn23
11-06-2014, 16:59
Adam kendinden alınmayan aracın doğal olarak garanti işleriyle uğraşmak istemiyor. Belki garanti ücretlerini direkt servis ödüyor ancak Tr deki garanti çalışanları, müşteri hizmetleri çalışanlarının ve operasyonlarının masraflarını kendi karşılıyor, neden kendi işini baltalayan bir sisteme destek olsun ki... Bu arada ben grey araçların 2 yıl garantisi var biliyordum. land rover kabul etmiyormu?

Land Rover (Borusan-Kosifler) en az 10-15 senedir kabul etmiyor diye biliyorum.

Berkan
11-06-2014, 17:15
mercedes de etmiyor yani etmiyordu seneler once yuvarlak farlı 2003 e270cdi almıslardı garantiye girmedi diye davalıktılar sonucu oldu bilmiyorm ama o arkadasımı gormedim senelerdir :D

XSi
11-06-2014, 17:17
Siz arabaniz arizalaninca servise gidiyorsunuz servis ithalatci veya uretici ile anlasmali arabayi ondan aldiniz cunku.. Direk ana firma ile kimse ugrasmiyor muhattap ithalatci..

Burda da muhattap galerici..

Urunu ithal eden veya ureten sorumludur aslinda..

Benzer olarak iphone arizalaninca california yu aramiyoruz sonucta..

Suclu aramiyorum ben sorumluluk sahibi galericiye neden hesap sormuyorsunuz diyorum..

O zaman borusan ceo su hakli kimse ses etmesin..

XSi
11-06-2014, 17:21
eğer arızası fabrikasyon olmasaydı standart bir arıza olsaydı satıcıyı ilgilendirebilir

fakat burda fabrikasyon bir arıza olduğu kanıtlanmış galerilik bir durum yok

Borusanda satici sonucta bu mantikla gidersek fabrikasyon hata olduguna gore borusanda ilgilenmesin..

Sanki galeri para kazanmiyor yani vakif mi onlar..

Para kazanmasini biliyosa riski almasinida bilecek ithal ettigi ayipli mali onartacak veya yenisini verecek..

XSi
11-06-2014, 17:25
fabrika yani üretim hatası çünkü.
yani araç fabrikadan kusurlu çıkmış.Türkiye de ve y.dışında aynı hatadan muzdarip emsal araçlar da var.

Biliyorum benim dayiminda basina ayni sey geldi yag pompasindaki arizadan motor gitti..

Sandik motor geldi..

Borusanda buyukce bi galeri sonucta.. Kucuk galeriden ne farki var? oda yedek parca tutmasin servis vermesin..

Boylece fiyatlari indirebilir..

Burda anlasmali ithalatciya yuklenmek cok anlamsiz..

Kanunda zaten ithalatciyi sorumlu tutmakta..

TigeR
11-06-2014, 17:38
Siz arabaniz arizalaninca servise gidiyorsunuz servis ithalatci veya uretici ile anlasmali arabayi ondan aldiniz cunku.. Direk ana firma ile kimse ugrasmiyor muhattap ithalatci..

Burda da muhattap galerici..

Urunu ithal eden veya ureten sorumludur aslinda..

Benzer olarak iphone arizalaninca california yu aramiyoruz sonucta..

Suclu aramiyorum ben sorumluluk sahibi galericiye neden hesap sormuyorsunuz diyorum..

O zaman borusan ceo su hakli kimse ses etmesin..

galeriye hesap soracak bir sorun yokki sorun lkişisel hata değil fabrikasyon hata

rebeloghy
11-06-2014, 17:41
peki benim bildiğim durum şöyle , grey market denilen araçlar distribütörden bağımsız bir x kişi galeri aracılığı ile ithal ediliyor. Doğrusu , distribütör istenilen donanımı vs sağlayamıyorsa ; çok sıra bekletiyorsa ; aracın ithalatını yapmıyorsa , grey market'a başvurulur. Araç gelince ithalat vergisidir , ötvsidir yatırılır. Distribütörle gelmiş kadar yasal olur vergiler tam ise. E vergiler doğru yatarsa , 230 bin euroluk araç nasıl 170 bin euro ya alınıyor ? Distribütör kar ı %26 27 değil heralde ?

XSi
11-06-2014, 20:01
galeriye hesap soracak bir sorun yokki sorun lkişisel hata değil fabrikasyon hata

Zaten o kisimla ilgili sorun yok sorunu cozecek olan ana firma ama ithal edenin yani galerinin cozum.bulmasi gerekir..

exca-
11-06-2014, 20:26
Araç nereden alınmış olursa olsun Distribütör firma üreticinin o ülkede ki temsilcisidir, distribütörlüğünü yaptıkları malı garantiye sokmamak zaten abuk bir durum çünkü orada temsil edilen bir üretici firma var. Kaldı ki olay fabrikasyon bir hata, üretici hatalı-kusurlu mal üretip satmış. Ha eğer üretici bir takım bahanelerin arkasına sığınmış ayıplı malını almıyorsa tercih etmemek lazım. G.market/distribütör olayı farklı, sapla samanı karıştırmamak gerek. Yarın öbür gün ikinci el aracın garantisi düşer yapcak bişey yok deseler bazılarımız ona da e adam haklı sıfır araç satacak tabi diyecek.. Sanırım otomotiv firmalarıyla kusurlu/sorunlu mal sorunu yaşamayan firmaların nasıl aciz,pislik hallere girebildiklerini de bilmiyor.

Cey
11-06-2014, 21:21
Eşref Biryıldız biraz yanlış bir üslup kullanmış bence. Çalıştığım şirketler grubunda Borusan'ın yetkili servisi de mevcut. Diğer mesajlarda belirtilmiş servislerde Grey market araçlar 2. 3. sınıf muamele görüyor çünkü öncelik Borusan ithalatı olan araçlarda. Grey market araçlar bizim servisimizde de garanti kapsamında işlem görmüyor tüm işlemler ücret karşılığı yapılıyor.

Fakat garanti kapsamı araçlarda yeri geliyor fabrika hatayı kabul edip garanti kapsamında sıfır motor gönderiyor. Bazen ortalama maliyetli arızalar bile garanti işlemi yapılıp garanti kapsamında yapılabiliyor.

mkerim
11-06-2014, 22:30
peki benim bildiğim durum şöyle , grey market denilen araçlar distribütörden bağımsız bir x kişi galeri aracılığı ile ithal ediliyor. Doğrusu , distribütör istenilen donanımı vs sağlayamıyorsa ; çok sıra bekletiyorsa ; aracın ithalatını yapmıyorsa , grey market'a başvurulur. Araç gelince ithalat vergisidir , ötvsidir yatırılır. Distribütörle gelmiş kadar yasal olur vergiler tam ise. E vergiler doğru yatarsa , 230 bin euroluk araç nasıl 170 bin euro ya alınıyor ? Distribütör kar ı %26 27 değil heralde ?

Borusan oto da satılan bir şeyin fiyatı asla belli değildir.
sen 100 e alırken başkası 50 ye bir başkası 150 ye alabilir.

gemsazr9
11-06-2014, 22:40
garanti uluslararası değil mi? bir turist bmw iile türkiyeye gelse arıza yapsa borusan bizden almadınız garanti dışı mı diyecek?

Yeşil R53
11-06-2014, 23:09
Birde nusterileri nin indirimleri var zengin musterilerinin daha cok siraan kullanicinin hic indirimi yok. Adamina gore muamele var

TigeR
11-06-2014, 23:25
grey market ötv eksik ödense bile bu borusanı veya başka firmayı ilgilendirmez devleti ilgilendirir yani ben 1TL'ye de alsam fabrika sorunluysa araçla ilgilenmek zorundalar

onur_S
11-06-2014, 23:37
Gecmis olsun. Beyefendiyi tvde izledim, aklima iki soru takildi birincisi aldigi aracin gercekten sifir oldugundan hic suphelendimi? Kimsenin gunahini almayalim ama belki bu araca binildi sanziman arizasi oldu ve derme catma disarida yapilip dusuk km olmasi sebebiyle km sifirlanip satildi ve serviste herhangi bir kaydi olmadigi icin sasi nodan bile cikmadi? Cunku bmw marka sifir km olarak uygun fiyatli diye grey market alinan arac ayni bu sekilde kisa surede sanziman arizasi yapiyor ve almanya ile gorusme sonucu aracin ilk bakimina yurt disinda girdigi ortaya cikiyor. Boyle bir durumda o arac yetkili servise girmeseydi kimse anlayamazdi. Boyle bir durumu nasil ispatlayabilirler ? 7 arac diye belirtti ancak hepsinin sorunlari birebir aynu degil ve acaba borusan cikisli araclarda ayni bu arizadan kac arac gelmis? Ikincisi, beyefendi istinye subesiydi tam hatirlamiyorum araci servise cektirdim aracimi geri vermediler orada zorla tuttular dedi. Boyle bir durumda yuruyemeyecek durumda arizali araci tutmayip ne yapabilirlerdi veya ne kadar sure arac orada tutulmus ve bir servis bir araci nasil zorla tutmus onu merak ettim aciklayabilirseniz sevinirim cunku tvde aracin zorla tutuldugu sureyi belirtmedi orayi tam anlayamadim.

PROMINENT
12-06-2014, 17:11
Industrie: Rechtsstreit ermöglicht Importstopp von Range Rover Geländewagen in die Türkei / Motorschäden an Geländewagen der Marke belegen Herstellerfehler - Diverses - FOCUS Online - Nachrichten (http://www.focus.de/politik/diverses/industrie-rechtsstreit-ermoeglicht-importstopp-von-range-rover-gelaendewagen-in-die-tuerkei-motorschaeden-an-gelaendewagen-der-marke-belegen-herstellerfehler_id_3914401.html?fbc=fb-shares)