PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : TUV İstasyonları

Tugral
16-09-2008, 15:25
Evet arkadaslar bugün itibariyle 2 arac TUV İstasyonlarında gecti. Birisi sierra Cosworth. Gırtlak dolu diğeride Bastas Performance'nin arabası. Biris turbo dolu birisi atmosferik dolu. İkisindede abarth egzoz var. Birinde blow off vs.. gibi birsürü ses malzemesi falan var. Bu cok korktuğumuz istasyon bu iki aracıda oldukları şekilde Trafiğe uygun olduklarına karar vermiş. Sadece Sierrada silencer takılıymıs. Yeni sistemde arabadaki abarth egzoz olup olmadığına "bas bakim gaza bırak bundan cok ses cıkıyor" diyen bir lavuk yerine desibel aygıtı karar veriyor ve bircok egzoz silencerli bir şekilde bu testi gecebiliyor. Erkan ustanın remus egzozu ise hiç silencer takmadan gecmiş bulunmakta. Cam filmlerine %25 e kadar izin verilmiş. Muaynede kaldıkları noktalar 106'nın far ayarı bozukmus sierranında dörtlüleri ile geri lambası yanmıyormus yapılmıs ve gecmişler. Ayrıca bu aralar yaptırıcak olanlar için Cumartesi günleri acık olduğunu kimse bilmediğinden bol olduğunu belkirtirim. Yeni sistem gercekten de korkulcak bir sistem değilmiş. Saygılarımla....

H22Power
16-09-2008, 15:29
Ne korkulacağı şahane resmen muayeneden egzostla geçiyorsa yolda polis bağlayamaz anlamına gelmez mi yada %25 e kadar cam filmini söktüremeyeceklri anlamına.......

Tugral
16-09-2008, 15:32
Muayne istasyonunda polisin calısması ile bizimki arasında fark olabilir diyor. Ama bunu hukuken bi arastırmak lazım. Sonucta muayneden gecip trafiğe cıkmasına izin verilen bir aracı bağlamak veya ceza kesmek içinde aynı yasalardan faydalanılması gerekiliyor. Aynı yönetmeliğe tabi bu iki kurulusun farklı uygulama yapması sacma olur. Egzozdan ceza yazıyorsa neye göre yazıcak desibel testi istememiz gerekiyor. Nişanlım avukat sorup öğrenicem iyice :)

-aykt-
16-09-2008, 15:33
Muayenelerin böyle olmasından şahsen ben mutluyum. Yolda enkazlar olmaz en azından.

imhotep
16-09-2008, 15:34
çok iyi ya.. sevindirici bir haber..:) teşekkurler tugral

senna
16-09-2008, 15:36
coilovera süspansiyon elemanlarına dikkat ediyorlar mı?

cem
16-09-2008, 15:38
coilovera süspansiyon elemanlarına dikkat ediyorlar mı?

ben gircektimde o iniklikle muayene istasyonuna giremedi bnm araba ,adamda sen gelme dedi :)))
Biraz kaldırırsanız sorun olmaz heralde.

Tugral
16-09-2008, 15:38
Evet aracın yere basıklığına önem veriyorlar. Fren testi yapıp her tekerin frenlemeden ne kadar nasiplendiğine bakıyorlar. Lastik diş derinliği far ayarı lambaların kontrolü vs.. gibi uygulamalara dikkat ediyorlar. Aslında güzel bir olay artık coğu hurda yoldan cekilicek. TUVde calısanların coğu servislerden cıkma elemanlarmıs yani hangi araç nedir az cok biliyorlar. Takıldıkları yerde servislerden yardım alıyorlar. 106'nın yüksekliğini öğrenmek için servisi aramıslar mesela. Ve Test sırasında araca gelen zararları karsılıyorlar.

YavuzNaz
16-09-2008, 15:39
sistem çok güzel ve başarılı bence.. bir istasyonda kurtköy istanbul park kavşağında açılmış durumda in cin top oynuyor tabi şimdilik.. :)

imhotep
16-09-2008, 15:39
alçaklık sorun oluyorsa yandık:D

senna
16-09-2008, 15:41
ben gircektimde o iniklikle muayene istasyonuna giremedi bnm araba ,adamda sen gelme dedi :)))
Biraz kaldırırsanız sorun olmaz heralde.

yok mesela bunda coilover var muayene yapmayız falan gibi şeyler olabilirmi acaba onun söylemiştim yükseklik vs tam olsa bile

Tugral
16-09-2008, 15:42
hayır sorun olmuyor onlar. Coilover ile kaldırıp orj. yükseklikle muayneden gecebilirsiniz

MiaMi
16-09-2008, 15:44
Ben boşuna orta ayarda arabayı :) , Muayene olayına sevindim ama supersprint i sırf bu yüzden satmam :) :)

senna
16-09-2008, 15:45
hayır sorun olmuyor onlar. Coilover ile kaldırıp orj. yükseklikle muayneden gecebilirsiniz

egzoz çapına vs gürültü olmasada sorun çıkaracak potansiyel varmı peki?

Tugral
16-09-2008, 15:47
walla sierra cosworthte hks carbon ti vardı. 76 lık egzoz cıkısı ara susturucu vs.. yok. Sonda silencer takılı gecti. Silencersiz gittiğinde "az kusurlu" denmiş.

Tugral
16-09-2008, 15:48
Mesela 106 da 106 için üretilmiş SS egzoz vardı. Hiç silencersiz gecti

cem
16-09-2008, 15:48
Tugral çiziklere , boya durumuna bakıyorlarmı peki sizin orda ?

Tugral
16-09-2008, 15:49
Walla giden iki araçta dıstan bakımlı araçlardı. Ama büyük boya kalkmaları pas gibi durumlara dikkat ediyorlar diye duymustum sadece. Henüz uygulamada görmedim öyle bişe

opamp
16-09-2008, 16:02
Boya kalkmaları ve çürüklerde ağır kusur veriyorlardı bizim burda... Aracın her anlamda tüm aksamı çalıştıktan sonra bir problem çıkarmıyorlardı..

öncel
16-09-2008, 16:03
korkmaya gerek yokmuşş.:)

izo
16-09-2008, 16:13
benim aracım sonradan turbolu, body kit var, yay amortisor var, jantlar var vs vs...
gecmesi imkansız yani di mi?
o zmn korkmaya devam bence...

Tugral
16-09-2008, 16:17
walla o eski sistemdende gecemiyordu zaten. Şimdi en azından turbonu falan problem eden yok. Bodyk kitini işletirsen ve orj. yaylarını takarsan gecebilirsin. Artık herkes usulüne uygun oynıycak. Bence trafikteki freni patlayan kamyon haberleri azalıcaktır...

Ozan'S
16-09-2008, 16:27
abart eksoz nedır allah askına zamanında 2 -3 okuz abarth marka eksoz takmıs hacı murolara ordan abart eksoz kalmıs adı allahın bılınccsız okuzlerıde takılmıs kalmıs

Tugral
16-09-2008, 16:30
ya abarth işte coğu perf. egzozu değil abarth cünki :D

Absinthé
16-09-2008, 16:39
kastedilen "abartı" egzoz sanırım? :)

Tugral
16-09-2008, 16:46
kimine göre abartı kimine göre yararlı :)

umut01
16-09-2008, 16:56
konunun başında geçen muayeneden geçen aracı polis ceza yazamaz meselesinde benim kafama bir soru akıldı. aracın projesin, makina mühendisine çizdirmen gerekiyor + makina müh.(yetki belgeli) odasının bunu onaylaması gerekir diye biliyorum ben. bunun dışında bişey yasal olmaz bana göre.

Tugral
16-09-2008, 17:18
Araç Trafik Yönetmeliğine uygundur diye muayneden geciyorsa, Takılan egzozun desibel testinden geciyorsa; trafik polisi gelipte kendi kafasına göre "bunun sesi çok" diyip ceza yazmasımı mantıklı sence? Benimde neye göre cok deme hakkım yokmudur sence? Yapılan desibel testini gösterip gecme hakkım yokmudur?

Evrenoz
16-09-2008, 17:25
Araç Trafik Yönetmeliğine uygundur diye muayneden geciyorsa, Takılan egzozun desibel testinden geciyorsa; trafik polisi gelipte kendi kafasına göre "bunun sesi çok" diyip ceza yazmasımı mantıklı sence? Benimde neye göre cok deme hakkım yokmudur sence? Yapılan desibel testini gösterip gecme hakkım yokmudur?

Selam Tuğral,

İlk mesajlarında nişanlına soracağını söylemiştin. Sorabilme imkanı buldun mu?

Yani kısaca muayeneden geçmiş aracımızı polis bağlamaya kalkarsa desibel testini suratına vurabilirmiyiz? Hukuk yanımızda mıdır?

Eray Yümsel
16-09-2008, 17:28
çok güzel bi konuya değinmişsiniz. :) ama burası türkiye inatla yürüyo iş egzost yoksa film var film yoksa yay var bi başlar saymaya :)

Fbc
16-09-2008, 17:36
Valla polis üzerindeki o ekzostun değiştirmediğini bilemeyeceği için her koşulda ceza yada bağlanabilirsin bence.

Dragger
16-09-2008, 17:36
Ben heryerde aynı rahatlıgın olacagını sanmıyorum.

Mutlaka kıl birileri cıkacak ve sorun yaratacaktır.

5 Ekimde doluyor muayenem, eski düzen yaptırcam arabayı bile götürmeden :)

Göki,ZD
16-09-2008, 17:49
angel ve stoplara bişe diyorlarmı ?

Eray Yümsel
16-09-2008, 17:51
angel ve stoplar konusunda. eğer farda xenon varsa far silecek isterler. aksinde bişey diyemiyorlar. body kit abartılmamışsa onada bişey diyemiyorlar... stoplarda aynen np

EMG
16-09-2008, 17:53
94 gsi sağolsun far yıkamam bile var :p

absinth
16-09-2008, 18:02
[QUOTE=senna;389086]coilovera süspansiyon elemanlarına dikkat ediyorlar mı?[/QU

Ediyolar kardeşim Ediyolar Ama Çamurluğun İçine Girmeyecek Şekilde Olursa Geçiyooo Daha Dün Palio Yu Soktuk 195/45/15 jant lastik vardı O Uyumluymuş Ama Helezonlar Kesik olduğu için kaldık Komple Egzos Değişcek Dedi Aks ve Şanzıman Yağ kaçırıyomuş Farlar Sabit Değilmiş Far Ayarları Yokmuş(Kısa,Uzun) 3ncü Fren Lambasının 1 tanessi Yanmıyormuş Arka Silgeç Ön Silgeçler arka Sis vs vs Liste Baya Kabarıktı Anlıcan Ama Aracın Ruhsatı ve 250 Ytl Ücret le Beraber Bir takipci Aracılığı ile Burdura Yollandı ayrıca 2001 den sonraki araçlarda xenon varsa far yıkama silcekleri falanda istiyoruz dedi muayeneyi yapan eleman 99 ve öncesi xenon olanlar problemsiz geçiyormuş

Göki,ZD
16-09-2008, 18:14
angel ve stoplar konusunda. eğer farda xenon varsa far silecek isterler. aksinde bişey diyemiyorlar. body kit abartılmamışsa onada bişey diyemiyorlar... stoplarda aynen np

ne yani xenon var die ben angelları söküpmü gidicem far sileceğim yok die :D

OnurS
16-09-2008, 18:18
Yaa inş yeni sistem sayesinde filmle uğraşmaktanda yırtarız bahsedilen deyerler bana kafi=)Gerçi alıştım filmsiz arabaya akwaryum gibi geziyoruz=)Bide ön plakaya laf ederlermi acaba=)Benim arabayı sanırım tasarlarken plaka koycak yer yapmamaışlar soora lan bişi unuttuk neydi hahh plakalık diyip saçma sapan biyere saçma bişi yapmışlar(kaputa yapıştırsan resmen daha ii durur)=)

Tugral
16-09-2008, 18:48
Selam Tuğral,

İlk mesajlarında nişanlına soracağını söylemiştin. Sorabilme imkanı buldun mu?

Yani kısaca muayeneden geçmiş aracımızı polis bağlamaya kalkarsa desibel testini suratına vurabilirmiyiz? Hukuk yanımızda mıdır?

Evet Evren az önce konustum. Egzozdan bağlanan araca 7 günlük bir kağıt veriliyor. 7 Gün içerisinde aracın orj. egzozlu halde trafiğe gidiyorsun ve trafikten menin iptal ediliyor. Ama aracıının muayneden gectiği egzozun trafik polisi tarafından tanınmaz ve caze kesilmişse işlemin iptali için trafiğe gidiyorsun ve iptal ettiriyorsun. Durum bu ama şöyle bi kötü tarafı var. Sistem yeni başladığı için Trafiğe yaptığın itiraz kabul görmeyebilir. Bu durumda kamu davası acıp cezayi iptal ettiriyorsun. Henüz hiç açılmadığını sanıyorum. Yani ilk davacıdan sonraki davalar daha kolay olacaktır. Aynı yönetmeliğe bağlı iki farklı kurulusun farklı kararlar vermeleri cokta normal değil yani

Tugral
16-09-2008, 18:54
Yaa inş yeni sistem sayesinde filmle uğraşmaktanda yırtarız bahsedilen deyerler bana kafi=)Gerçi alıştım filmsiz arabaya akwaryum gibi geziyoruz=)Bide ön plakaya laf ederlermi acaba=)Benim arabayı sanırım tasarlarken plaka koycak yer yapmamaışlar soora lan bişi unuttuk neydi hahh plakalık diyip saçma sapan biyere saçma bişi yapmışlar(kaputa yapıştırsan resmen daha ii durur)=)

Kardes senin durumun asaada yazıyor
------------------
Takılma Yerleri ve Sayıları

MADDE 54- Tescil plakaları araçlara aşağıda gösterildiği şekilde ve sayıda takılır.

a) Motorlu bisiklet ve motosikletlere; arka çamurluk veya reflektör üzerinde ve araç eksenine dik olacak şekilde 1 adet,

b) Römork ve yarı römorklara arkada römork ekseni üzerine 1 adet,

c) Yük motosikletleri ile diğer motorlu araçlara; bir ön, diğeri arkada araç ekseni üzerinde 2 adet,

Olmak üzere; yerden önde 20 ila 75, arkada 30 ila 125 santimetre yükseklikte, plaka alt kenarı aracın tampon alt seviyesinin üstünde kalacak, yanlarından taşmayacak, sallanmayacak, düşmeyecek, kolayca okunabilecek şekilde takılır.

d) Takılacak yerlerin uygun olmaması halinde tescil kuruluşunun izni ile;

1) 11x52 santimetre en ve boyundaki ön plaka arkaya,

2) Araç ekseni üzerine yerleştirilecek olanlar sol tarafa, mümkün olmayan durumlarda sağ tarafa,

Taktırılabilir.
Ayrıca, yabancı menşeli olan ve plaka için özel yeri bulunanlara küçük ölçüde plaka takılmasına izin verilebilir.

Tuner
16-09-2008, 19:00
Saol tuğral bilgiler için çok insanın işine yarıyacaktır.

Onuralp
16-09-2008, 19:00
HAHAHAA burda bi arkadaş vardı motosikletli, dergi reklamı fln yapıodu onun bu yazıyı okumasını şiddetle tavsiye ediyorum. Puhahaha...

Kardeş çok saol, çok güzel haberler getirdin...

Tugral
16-09-2008, 19:02
HAHAHAA burda bi arkadaş vardı motosikletli, dergi reklamı fln yapıodu onun bu yazıyı okumasını şiddetle tavsiye ediyorum. Puhahaha...

Kardeş çok saol, çok güzel haberler getirdin...

rica ederimde o olay neydi kacırdım sanırım :D

Onuralp
16-09-2008, 19:04
Valla polis üzerindeki o ekzostun değiştirmediğini bilemeyeceği için her koşulda ceza yada bağlanabilirsin bence.

Örnek;
Ben Saab 9-5 Aero'nun stock egsozuyla sivrihisar da ceza yemiştim... :D

Tugral
16-09-2008, 19:07
Evet cezayı yazıyor. Sen trafiğe iptali için gidiyorsun. Kanıtlayabilirsen ve trafiği ikna edersen cezayı iptal ettiriyorlar. Stock egzozla yediysen kanıtlaman cok kolay servisten yazısını alıyorsun sadece. Eğer şimdiki gibi perf. egzozu varsa ve trafik ikna olmadıysa kamu davası acıp işini hallediyorsun. Uzun sürecli bir dava olacaktır ama ilkini kazandıktan sonra acılan davalar cok kısa sürecektir

Tuner
16-09-2008, 19:11
Evet cezayı yazıyor. Sen trafiğe iptali için gidiyorsun. Kanıtlayabilirsen ve trafiği ikna edersen cezayı iptal ettiriyorlar. Stock egzozla yediysen kanıtlaman cok kolay servisten yazısını alıyorsun sadece. Eğer şimdiki gibi perf. egzozu varsa ve trafik ikna olmadıysa kamu davası acıp işini hallediyorsun. Uzun sürecli bir dava olacaktır ama ilkini kazandıktan sonra acılan davalar cok kısa sürecektir

Bence yengemiz bu konuda biraz ihtisas yapsın çok dava bakar senin sayende para kazanır :)

Tugral
16-09-2008, 19:14
Bence yengemiz bu konuda biraz ihtisas yapsın çok dava bakar senin sayende para kazanır :)

Ya bana kalsa sürekli kamu davası acıcamda yanasmıyor :) Yollar bozuk olduğu için olur olmaz yerlerde cim sulama yerine yol sulaması yaptıkları için, kasisler için..... Gel görki calıstığım sirket antalya asfaltlarını yapan sirketin ta kendisi. Davayı acarsak işsiz kalıcam :D

Onuralp
16-09-2008, 19:16
rica ederimde o olay neydi kacırdım sanırım :D

Ya yanlış olmasın nick ama Onurdemir'di galiba. O demişti bu işler çok zor olacak fln diye oradan şettim... :D

onurdemir
16-09-2008, 19:26
Kingpin derdin ne dostum :) Benim seninle hiç bi derdim yok açıkcası. Muayeneye başlayan henüz az miktarda istasyon var. Bu sistem tüm Türkiye'ye yerleşecek. Henüz tam anlamıyla oturmadığı ortada. Performans egzozundan dolayı araç geçti diye sevinmek pek akıllıca gelmiyor bana. Bu uygulama yeni değilki zaten. Almanya'da yıllardır uygulanıyor. Desibel ölçümleri, araçtan belli cm uzunluğunda dışarı çıkması gibi kuralları var. Bu uygulamayı geçebilecek modifiye ürünleri elbette olacaktır. Supersprint, Remus, HKS gibi egzozlar zaten günümüz şartlarında egzoz emisyonlarına uygun, desibel ayarları düzgün yapılmış mühendislik ürünleri olarak satışa sunuluyor. Bunda zaten problem yok. Motor'u kontrol etmemişler ya da kontrol edip geçirmişlerse onların hataları. Çünkü bu uygulamayı Türkiye'ye getiren Doğuş Otomotiv'den bizlere söylenen şey hiç bir şekilde fabrika'nın onaylamadığı aksesuar veya modifikasyon ile araç muayeneden geçemeyecek. Bunu ben söylemiyorum. Bunu TUV sistemini Türkiye'ye getiren firma söylüyor. Burada "AAAAA bak olmadı, nasıl döt oldu onurdemir." manasında yazı yazman garip geliyor çünkü alıp veremediğim bir şey yok. Ben istemezmiyim sen 07 kırmızı evoIX aracınla rahat rahat dolaş. Ben istemezmiyim herkes gönlünce modifiye yapsın dolaşsın. Karşına alacağın kişiyi yanlış seçiyorsun. Yazdıklarını okuyup "Düzelt" tuşuna basma erdemliğini de gösterebileceğine inanıyorum. İyi akşamlar.

onurdemir
16-09-2008, 19:30
Bu arada muayene, polis arasında iletişim bozukluğu mutlaka olacaktır. Halen standart Subaru Impreza STI spoylerini "Modifiye yapmışsın" diyerek bağlamaya çalışan polisler var. Bu konunda malesef yapılabilecek bir şey yok. Son zamanlarda araç bağlamaları da bir hayli arttı. Yeni atamalar olduğu duyumunu aldım. Caddede gezerken biraz daha dikkat...

Tugral
16-09-2008, 19:31
Olayı şahsileştirmeden devam edelim arkadaslar. Sonucta eski sistemde ister Tanabe ile git ister Sanayide yapılmış bir egzozla gecilmiyordu. Şimdi ise ne yedüü belirsiz bir tip gelip karısmak yerine desibel aleti gayet objektif biçimde trafiğe cıkıp cıkamayacağını belirliyor. Arac orjinalinden turboysa ve sen bu turboyu büyütüp pistonlarını forgedlediysen araborularla beraber belli bir ses seviyesinin altında kalabiliyorsan kim ne karısır artık. Keyfinize bakın ;)

Tugral
16-09-2008, 19:32
Bu arada muayene, polis arasında iletişim bozukluğu mutlaka olacaktır. Halen standart Subaru Impreza STI spoylerini "Modifiye yapmışsın" diyerek bağlamaya çalışan polisler var. Bu konunda malesef yapılabilecek bir şey yok. Son zamanlarda araç bağlamaları da bir hayli arttı. Yeni atamalar olduğu duyumunu aldım. Caddede gezerken biraz daha dikkat...

Onur hiç yazıları okudunmu? Yapılacak şeyleri yazdım yapmayı denedinmi hiç?

onurdemir
16-09-2008, 19:35
Onur hiç yazıları okudunmu? Yapılacak şeyleri yazdım yapmayı denedinmi hiç?

Okuyorum Tugralcım ama kamu davasıyla durumun çözüleceğini sanmıyorum. Yakın zamanda bu konuyla ilgili bir kaç bilgi vericem sizlere... O zaman durumu daha iyi anlayabileceksiniz. Ondan bundan da değil, direkt ağızlardan durumu açıklayacağım.

Tugral
16-09-2008, 19:37
Subaru kanadından bağlanıyorsa iptal ettirebilirsin cezayı bu konuda hem fikirmiyiz? Bize acıklayacağın şey tam oalrak nedir konusu?

Onuralp
16-09-2008, 19:38
Kingpin derdin ne dostum :) Benim seninle hiç bi derdim yok açıkcası. Muayeneye başlayan henüz az miktarda istasyon var. Bu sistem tüm Türkiye'ye yerleşecek. Henüz tam anlamıyla oturmadığı ortada. Performans egzozundan dolayı araç geçti diye sevinmek pek akıllıca gelmiyor bana. Bu uygulama yeni değilki zaten. Almanya'da yıllardır uygulanıyor. Desibel ölçümleri, araçtan belli cm uzunluğunda dışarı çıkması gibi kuralları var. Bu uygulamayı geçebilecek modifiye ürünleri elbette olacaktır. Supersprint, Remus, HKS gibi egzozlar zaten günümüz şartlarında egzoz emisyonlarına uygun, desibel ayarları düzgün yapılmış mühendislik ürünleri olarak satışa sunuluyor. Bunda zaten problem yok. Motor'u kontrol etmemişler ya da kontrol edip geçirmişlerse onların hataları. Çünkü bu uygulamayı Türkiye'ye getiren Doğuş Otomotiv'den bizlere söylenen şey hiç bir şekilde fabrika'nın onaylamadığı aksesuar veya modifikasyon ile araç muayeneden geçemeyecek. Bunu ben söylemiyorum. Bunu TUV sistemini Türkiye'ye getiren firma söylüyor. Burada "AAAAA bak olmadı, nasıl döt oldu onurdemir." manasında yazı yazman garip geliyor çünkü alıp veremediğim bir şey yok. Ben istemezmiyim sen 07 kırmızı evoIX aracınla rahat rahat dolaş. Ben istemezmiyim herkes gönlünce modifiye yapsın dolaşsın. Karşına alacağın kişiyi yanlış seçiyorsun. Yazdıklarını okuyup "Düzelt" tuşuna basma erdemliğini de gösterebileceğine inanıyorum. İyi akşamlar.

Duzeltmenın gerek olduunu dusunmuorum, senınle zaten alıp veremedıım bısı olamaz azızım. Bnm evo ztn stok, merak etme saolasın bnm ıcın endıselndıysen. Dot olma olayına gelınce. Ben ole bısı demedım ama sen kendın ole gormussun olayları.

onurdemir
16-09-2008, 19:39
Subaru kanadından bağlanıyorsa iptal ettirebilirsin cezayı bu konuda hem fikirmiyiz? Bize acıklayacağın şey tam oalrak nedir konusu?

Bu konuda hemfikiriz tabiki. Fabrika verilerinde böyle bir olay varsa kimse kullanılmasını engelleyemez elbette. Açıklayacağım şey TUV ve trafik şubesiyle ilgili olacak. Yakın zamanda daha açıklayıcı bilgiler vericem. Sanırım kafamızdaki soru işaretleri de böylelikle ortadan kalkacak.

dragon07
16-09-2008, 19:39
bu olay şuna geliyor ABT ürününü takarsan vw golfüne bişey olmaz ama eger farklı bi markayı takarsan başın dertte gibi oluyor.vw onaylarsa abt markasını ki onaylar problem yaşanmaz gibime geliyor.yanlışmıyım yanlışsam düzeltelim.tartışıyoruz şurda ama tadını kaçırmayalım...

PALERMO
16-09-2008, 19:40
Biz aracı Burdur - Bucak'taki eski sistem muayene istasyonuna götürdük. Adamların yaptığı tek şey camları kaldırtıp koyu film var mı diye bakmaktı :D

onurdemir
16-09-2008, 19:40
Duzeltmenın gerek olduunu dusunmuorum, senınle zaten alıp veremedıım bısı olamaz azızım. Bnm evo ztn stok, merak etme saolasın bnm ıcın endıselndıysen. Dot olma olayına gelınce. Ben ole bısı demedım ama sen kendın ole gormussun olayları.

Kusura bakma kardeş, daha fazla diyaloğa gerek duymuyorum... Gereken şeyi söylemişsin zaten. Eyvallah.

onurdemir
16-09-2008, 19:41
bu olay şuna geliyor ABT ürününü takarsan vw golfüne bişey olmaz ama eger farklı bi markayı takarsan başın dertte gibi oluyor.vw onaylarsa abt markasını ki onaylar problem yaşanmaz gibime geliyor.yanlışmıyım yanlışsam düzeltelim.tartışıyoruz şurda ama tadını kaçırmayalım...

Daha önce bu konuyla ilgili bir konuda Bingo demiştim. Şimdi Bingo 2 diyorum :heyoo:

Tugral
16-09-2008, 19:46
Bu konuda hemfikiriz tabiki. Fabrika verilerinde böyle bir olay varsa kimse kullanılmasını engelleyemez elbette. Açıklayacağım şey TUV ve trafik şubesiyle ilgili olacak. Yakın zamanda daha açıklayıcı bilgiler vericem. Sanırım kafamızdaki soru işaretleri de böylelikle ortadan kalkacak.

Diyorsunki fabrikaların onaylamadığı hiçbirşey muayneden gecemeyecek. Bugün gecen iki araç ilk günlerin verdiği tecrübesizlikle gecti ? Ama aracların kağıtlarında yazan "araclarda bilmem kac desibellik abarth egzoz var" yazısı ne anlama geliyor? Bana göre bu yazı ilerleyen günlerde de bunlar kabul görücek anlamındadır

Evrenoz
16-09-2008, 19:55
Umarım bazı şeyler düzene girer..

Yanımdan harley davidsonlar catır catır geçebilirken benim onların çıkardığı sesin %10 unu çıkarmam sebebi ile bağlanmam epey abes bir durum.

Belli bir düzeyin üzerinde ses çıkaran araçların bağlanmasına bende son derece olumlu yaklaşıyorum.

Polislerinde ellerinde veya bağlama otoparklarında desibel aletleri olmalı, anlık ölçüm yapıp bağlayacaksa ona göre bağlamalı..

dragon07
16-09-2008, 19:56
Daha önce bu konuyla ilgili bir konuda Bingo demiştim. Şimdi Bingo 2 diyorum :heyoo:

iyimi dedim kötümü dedim :o tuvtürk'ün başımızı agrıtcagı kesin:icon_tup:

onurdemir
16-09-2008, 20:02
Diyorsunki fabrikaların onaylamadığı hiçbirşey muayneden gecemeyecek. Bugün gecen iki araç ilk günlerin verdiği tecrübesizlikle gecti ? Ama aracların kağıtlarında yazan "araclarda bilmem kac desibellik abarth egzoz var" yazısı ne anlama geliyor? Bana göre bu yazı ilerleyen günlerde de bunlar kabul görücek anlamındadır

Benim isteğimde bu yönde. Çünkü şu an bir arkadaşımızın belirttiği gibi motora binsemde bende bir otomobil alıp modifiye etmeyi istiyorum. Bu şimdi olmaz da 3-4 sene sonra olur. Ama istiyorum... O zaman bende sizler gibi problemlerle karşılaşacağım. Tüm çabam ve isteğim belli bir standarta oturtulması. Modifiye yapılsın ve belli kuralları olsun. Bu işlem yıllardır yurt dışında böyle işliyor. Fakat az önce belirtildiği gibi ticari kaygılarında konuya hakim olabileceğini düşünüyorum. Son zamanlardaki hareket bunu gösteriyor. Yoksa bir firmanın heleki Türkiye'nin en çok otomobil satan holdinginin chip tuning işine girmesi çok da normal bir şey değil.

overblack
16-09-2008, 20:04
tuğral'ın dediği doğru bence.muayene istasyonu ile polis arasındaki kontrol farkı ancak kamu davası açılarak ortadan kaldırabilir.bu dava konusundada ucu açıkta kalan tek şey ise araç üzerine yapılan işlemlerin muayene öncesimi yoksa sonrasımı yapıldığı olacaktır ki bu gerek evraksal gerekse bilirkişi yönünden değerlendirilir.Ama sorun kamu davası açacak 4-5 kişinin olması

Tugral
16-09-2008, 20:08
1. acacak olan benim tek gereken bir polisin beni cevirmesi :D

Alp
16-09-2008, 20:09
Biz aracı Burdur - Bucak'taki eski sistem muayene istasyonuna götürdük. Adamların yaptığı tek şey camları kaldırtıp koyu film var mı diye bakmaktı :D

bende 1 hafta kadar önce yaptırdım, adam sadece ruhsattaki şase no ile kaputun altındakini kontrol etti o kadar :D

onurdemir
16-09-2008, 20:12

iyimi dedim kötümü dedim :o tuvtürk'ün başımızı agrıtcagı kesin:icon_tup:

İlk söyledikleriniz gerçekleşecek gibi geliyor bana. Asıl çelişkili konu şu: Yurt dışında performans modifiyesi yapabilirsiniz. Vergilerini verdikten ve ruhsatınıza işlettikten sonra problem yok. Ama bu uygulama Türkiye'de motor modifikasyonu için geçerli değil. Örneğin bir Bugatti Veyron trafiğe çıkabiliyor ama aynı beygirlere sahip modifiyeli bir araç tehlikeli bulunduğu için trafikten men edilebiliyor. Çünkü biri mühendislik ürünü ve binlerce testten geçiyor. Diğeri ise hiç bir testten geçmiyor. Mantık bu...

dragon07
16-09-2008, 20:18
adamlarda hangi araca el atıcaklarını biliyorlar bence.ilk baktıkları cam filmi tesisat eksoz.yoksa arabda bunlar fazla kontrol etmeden geçiriyorlar;)arabaya dıştan bakıyorlar gözleri tutarsa geçiyor tutumuyorsa her yerinin kurcalıyorlar..

overblack
16-09-2008, 20:19
Ülkemizin eğitim ve refah seviyesi gelişmiş ülkelere ulaşmadan,bu ülkelerin yaptıkları uygulamaları vatandaşlarımıza uygulamak eziyetten başka birşey değildir.

Belki bizler hergün arabamızın deposunu doldurup gezecek güce sahip insanlarız ama bu ülkede işini yapabilmek için arabasına 10 ytl gaz'ı zor dolduran insanlar,toplu taşıma araçlarında sıkış tepiş gitmeye çalışan insanlar var.

Saçma yaptırımların,sorumsuzca uygulanmasından başka birşey değil bu !

SONE-R
16-09-2008, 20:23
Yoksa bir firmanın heleki Türkiye'nin en çok otomobil satan holdinginin chip tuning işine girmesi çok da normal bir şey değil.

onur konu dışı olacak belki ama bu hangi firma merak ettim de... ;)

Juggernaut
16-09-2008, 20:27
Doğuş sanırım.

onurdemir
16-09-2008, 20:35
onur konu dışı olacak belki ama bu hangi firma merak ettim de... ;)

Doğuş Otomotiv. ABT chip tuning ile 170HP'lik TSI motorları 210 HP ve 300 Nm tork'a ulaştıracaklarmış.

dragon07
16-09-2008, 20:39
artık bu iş büyük sirketlerin yapacagı bir sektöre dönüşüyor.tüvturk kimin doğuşun,abt'in mümessili kim doguş.buda sektöre büyük firmaların el atacagına benziyor..aynı mügenin hondaya parça sağlaması gibi gibi olacak.

Tuner
16-09-2008, 21:05
Bu arada aklıma geldi araç kilosuna bakıyorlarmı.

Muvaffak
16-09-2008, 23:45
yada aracin arka dosemeleri ve tavan dosemeleri sokulmusse fln sorun oluyormudur aceba :) ve rollcage yapilmis olsa biryerlerden onayli olmasi mi gerek ?

gorke
17-09-2008, 00:06
motor iç aksama önem veriyorlar mı? intercooler boruları, silikon hortumlar. hani her yeni görünen parça adamların gözüne giricek sonuç itibariyle. bana çok mantıklı gelmio çünkü adam git dicek orjinale çevr dicek.

OnurS
17-09-2008, 00:14
motor iç aksama önem veriyorlar mı? intercooler boruları, silikon hortumlar. hani her yeni görünen parça adamların gözüne giricek sonuç itibariyle. bana çok mantıklı gelmio çünkü adam git dicek orjinale çevr dicek.

siyah yıkayınca çıkan sprey saç boyasıyla bi güzel boyuyosun orayı soorada nemli bi bezle siliyosun onaylandıktan soora=)Yada eski efektide werebilirsin=)

Tuner
17-09-2008, 00:30
yada aracin arka dosemeleri ve tavan dosemeleri sokulmusse fln sorun oluyormudur aceba :) ve rollcage yapilmis olsa biryerlerden onayli olmasi mi gerek ?

aslında tam olarak bunu sormak istedim Saol kardeşim.

STP
17-09-2008, 01:12
ben 2 hafta ıcınde eskı sıtem muayane yaptırıp 2 sene sonraya atıcam bu ısı bı dahakı sefer ıcın. 2 sene sonra zaten herzaman dedıgım gıbı burası Türkiye yolu yordamı bellı olur. egzoz baglanma durumuna gelınce KM 909 bahadır kardesımızın zamanında yaptıgı yontemı bı kere kullanmıstım ve ıse yaramıstı. egzozdan arabayı baglayacaktı polıs bı keresınde yolda durdurmustu. baglıycaz dedı. neye dayanarak dedım. abart egzoz var dedı. dedım desıbelını olcebılıyormusun? nasıl yanı dedı bunu olcecek sesın fazla oldugunu kanıtlayacak makınenız varmı dedım. ıı seyy yok deyınce ozaman bana musade deyıp oradan ayrılmıstım. bıraz bazı kuralları yonetmelıklerı bılınce yırtma olanagı cıkıyor

SULTANOGLU
17-09-2008, 01:26
peki bu çürük anlamında arabanın tamamen kusursuzmu olması mı lazım hiç bi fikri olan varmı ? benim aracımın kaportasında bir iki ufak yer varda

ahmetbaha-drs
17-09-2008, 01:38
Tuvturk istasyonlarında calısan sevdigim bi arkadasımın diger konuda yazdıgı yazıyı tekrar kopyalıyorum;

Arkadaşlar durum ciddi,fren testiyle başlayan muayene far ayar ölçümü ile sona eriyor alt takımdan kemer tokalarına kadar bakılıyor.Hatta lastik diş derinliğine bile.Aracınız fabrikadan çıkmışcasına orjinal ise korkmayın ama modifiyeli ise malesef..cam filmi,bodykit ve çamurluğa sürten lastikler..bunları muayeneden geçmek için unutucaz..eski sistem ruhsatı götürüp yaptırma yok.Şase motor numarasına kadar bakılıp bilgisayarlı sistemlerle muayene yapılıyor.Bir araç ortalama yarım saat sürüyor.Muayene fiyatı değişmiyor bi yandan iyi çünkü muayene parasını mecbur veriyoruz ama komple check-up bedavaya gelmiş oluyor.Aracınız muayeneden geçemez yani kusur bulunursa 1 ay süre tanınıyor hemde ücretsiz.Hafif kusur,ağır kusur ve emniyetsiz olmak üzere 3 kusur var.Aracınızda hafif kusur bulunursa sorun olmuyor sizi bilgilendirme açısından,fakat ağır kusur olursa muayene tekrarına kalıyorsunuz.En geç 1 ay içinde kusurlarınızı yaptırıp tekrara geliyorsunuz.Şimdilik bu bilgiler yeterli zaten Ekim gibi Istanbul'da faliyete geçecek istasyonlarda herşey net anlaşılacak,şu an birçok ilimizde faaliyette olan TüvTurk araç muayene istasyonlarımız var. www.tüvtürk.com dan bilgi edinebilirsiniz. Şunu unutmayın bunun sebebi kazaları en aza indirmek mantıklı düşünün yola güvenli bir şekilde çıkmanız için bu tür bakımları yurdumuzda kaç bilinçli insanımız yapıyor..Yapmayanda artık mecbur yapmak zorunda kalacak çünkü tüv buna müsade etmiyor..sorularınız olursa yazın..Yücehan SERÇEK

Dragger
17-09-2008, 09:05
Bıraksınlar bu isleri...

Biz zaten otomobillerimizin bakımlarını aksatmıyoruz, en iyi sekilde bakıyoruz.

Kac tane kamyon girmis yeni sisteme? Kac kamyonu Tüvtürkten cıkarken gördünüz?

Hepsi eski sistem, hicbirsey kontrol edilmeden alınan muayene onayları vs...

Yollardaki kazaları vs hicbirseyi engelleyemezler.

Cünkü zaten otomobillerine en iyi bakan adamları kontrol ediyorlar, sorun cıkarıyorlar.

Partyboy
17-09-2008, 09:54
Bisey sormak istiyorum bu eski tip muayene istasyonları tamamen kalkacak mı yoksa Tüvtürkle ikisi beraber mi devam edecek.Yani doğuş bunları nasıl yaygınlaştırıyor anlamadım,herkes birsürü para bayılsın istiyorlar.Golf 'un body kitini 5000 euroya getiren bir firmadan da ancak bu beklenir zaten.

Can_DCK
17-09-2008, 09:59
her şey bizim güvenliğimiz içinmiş . biz kendimizi düşünmüyoruz yani . ben arabaya aldıgım parcalar dunyada sınıfının en iyi parçalarıdır . tüm dünya kullanıyor ben kullanınca mı güvensiz olacak ....

Alp
17-09-2008, 10:17
Bisey sormak istiyorum bu eski tip muayene istasyonları tamamen kalkacak mı yoksa Tüvtürkle ikisi beraber mi devam edecek.Yani doğuş bunları nasıl yaygınlaştırıyor anlamadım,herkes birsürü para bayılsın istiyorlar.Golf 'un body kitini 5000 euroya getiren bir firmadan da ancak bu beklenir zaten.

evet eski tip istasyonlar kalkacak, 2009'dan itibaren TÜV yapacak muayene işini...birde eski tip sistemde muayene harcını Vergi daireleri alıyordu artık ödeme TÜV'e yapılacak...tamamen özelleşiyor yani...

Almanci Tane-R
17-09-2008, 11:52
arkadaşlar bu saçmalık nedir ya. olmaz olsun böyle bir sistem. sen önce bir yol yap kalite getir ülke standartlarına bizden sonra iste ne isteyeceksen
4 yıllık üniversite mezunu adamlarmış birde bunlar. inanın hepimiz bunlardan daha bilgiliyiz
bunlar adam olsa ne olur. hepsi gitsin önce sanayiide çıraklık yapsın.
bu işlerde okumak yetmiyor

TURBO CİVİC
17-09-2008, 12:25
cok kafam karıstı valla ne yapcaz bilmiyorum?allah sonumuzu hayıretsin

e.bastas
17-09-2008, 13:00
alçaklık sorun oluyorsa yandık:D

biraz oluyor :)

Safak
17-09-2008, 14:41
Amaç ne?

Millete çile çektirmek, İstanbulda araba başı 30dk yı nasıl kullanacaklar acaba? Araba başı 2 dk harcayınca kuyruk 40 50 araba oluyor, araba başına 30dk harcarlarsa İstanbulda, hiç duymadıkları küfürleri duyarlar

Partyboy
17-09-2008, 19:01
Hayır o değil sanki herşeyimiz Tüv standartlarında da bi istasyonumuz eksikti.Şimdi gideceksin istasyona o neydi bu neydi sorularının ardı arkası kesilmeyecek.Kocaman egzozu siyah duman atan otobüsler kalkacakmı onu söylesinler bana,bıraksınlar benim egzozla uğraşmayı.

Dragger
14-10-2008, 02:44
Muayenemi yaptırdım, Ekim 2010'a kadar rahatım :)

Tanıdık muameleci arkadasla ruhsatı aldık gittik, arabayı bile götürmedim.

Eski sistem, ruhsat icine ufak rakamlarla hallettik :)

Toplamda hersey dahil 210 liraya geldi, arabamı elletmedim herhangi birsey söktürmedim.

5dk sürdü toplamda, mis gibi oldu :)

İstanbul ici sorun yasayan arkadaslar varsa, muameleci arkadasın telini pm atarım :)

akucukdogan
14-10-2008, 02:57
Ahahahah yavuz abi spec :D

Tuner
14-10-2008, 03:05

Toplamda hersey dahil 210 liraya geldi, arabamı elletmedim herhangi birsey söktürmedim.

İstanbul ici sorun yasayan arkadaslar varsa, muameleci arkadasın telini pm atarım :)

kanka her eve lazımsın şerefsizim.

M_PROJECT
14-10-2008, 03:38

sektor olmus adama bak :D

Dragger
14-10-2008, 03:42
Kimse ugrasmasın bu sacma uygulamalarla kardesim, herkesin isi görülsün yeterki :)

Zaten o zift gibi öncam filmiyle beni tüv istasyonunun bahcesine bile almazlardı :D

İsin yüzsüzlük kısmı, trafik cevirirse bu camlarla muayeneden bile gectim derim :D

likedead
14-10-2008, 11:25
arkadaşlar tüv bana daha iyi gibi geldi sonuçta aracımızın hatalarını görüyoruz ..check up yapıyolar iyi oluyor..mesela araçta yay vardı bizim çapraz takoza aldılar lastikler hiç bişekilde davlumbaz veya çamurluğa sürtmüyorsa onay veriyolar...egzoz konusuna gelince çok ses çıkarmadıkça onada bişey demiyolar ..film ise serbest...tabi bu son yazdıklarımı polis acımıyo ve kapatıyo adama vizeden böyle geçti araç diyosun vize kim diyo şerefsizler..

Dragger
14-10-2008, 11:42
Bircok arkadas camları ciziyorlar vs demis, sen filme birsey demiyorlar yazmıssın.

Bence gidilen yerlerle alakalı bu, eski sistemde bile cam filmine laf ediyorlardı, yenisinde sanmıyorum gecebilsin.

opeldostlar
14-10-2008, 13:59
muayeneyi geçtikten sonra elinde printi de olsa bizim polisimiz şunu diyecektir gene
(sen muayeneden sonra yaptırmışsın ) buyur anlat kime anlatıcaksak derdimizi ? yasa yenilenmeli ve bu kadar arabayla uğraşmak yerine trafik polisleri eğitilmeli derim ben adam araba markalarını bile bilmiyorki hangi arabada hangi aksesuar std ona std a bile sonradan diyen bi kaç zihniyeti eğitmeden sanırım bu işte gene zorlanan bizler olucaaz gibi

GökhanO
14-10-2008, 14:06
muayne suresi bitmeden yeniletme imkanımız varmı ?

tool
14-10-2008, 14:13
muayne suresi bitmeden yeniletme imkanımız varmı ?

evet ;)
""""""""""""

Tugral
11-11-2008, 16:30
updating yapalım konuyu güncelleyelim. Arkadaslar TUV'e gitmenizi öneririm

Tugral
11-11-2008, 16:31
Bircok arkadas camları ciziyorlar vs demis, sen filme birsey demiyorlar yazmıssın.

Bence gidilen yerlerle alakalı bu, eski sistemde bile cam filmine laf ediyorlardı, yenisinde sanmıyorum gecebilsin.

bölgesel fark yapamazlar herşey belli prosüdür gereğince yapılıyor kafasına göre iş yapamaz. Hafif kusurdan muayneni yapar gidersin

Dragger
11-11-2008, 22:37
Yavrum ben coktan yaptım, araba da gitmedi, ruhsat + 50 ytl spec :)

Tugral
12-11-2008, 01:13
seni sikayet edicem :D

cheers
12-11-2008, 01:23
Tüv de muayne yaptıran oldu mu nedır ne değildir bılen var mı ?

CasabLanca
12-11-2008, 01:33
yaptıran arkadaş emniyet kemerini bile kontrol ettiler tek tek dedi tırsttım açıkcası :D