Orijinalini görmek için tıklayınız : hidroje sistemi
darkmoon
10-09-2014, 23:34
http://www.youtube.com/watch?v=qx30BJXANNg
anlatıkkları bilgiye göre sitelerinde.. % 45 e varan kanıtlanmış yakıt tasarrufu... % 30 a varan güç artışı ve sıfır emisyon... diyorlar..
Benzinli ve dizel tüm araçlarada uygulama yapıla biliniyormuş..
Bu tarz birçok proje gördüm nette ama temel sorun hidrojeni elde etmek için elektrik kullanıyorsun o elektiriği üretmek içinde şarj dinamosunu kullanıyorsun e o şarj dinamosu da motordan aldığı hareketi enerjiye çeviriyor. Motorda zaten yakıtla çalışıyor. Burda bakılması gereken o hidrojeni elde etmek için harcadığın enerji hidrojenin yanmasından elde ettiğin enerjiden az mı fazla mı. Ben çok verimli olduğunu düşünmüyorum. Eğerki verimli bir sistem olsaydı hibrit araçlarda yakıt pili değilde bu sistem bir şekilde mevcut motorlara entegre edilip kullanılırdı.
darkmoon
11-09-2014, 07:37
ben takip ediyorum gelecek burda çünkü bana göre.. elektrik falan hikaye bence.. elektrikğide 90 lılardan beri takip ediyorum bir arpa boyu ancak ilerledi..
bu araç üstünde sistem olmıycağı bir gerçek bu sistem banada verimsiz geliyor..yani araba üstünde elektrolize işlemi yorucu bir işlem sadece bu videoda verdiğim sistemde dikkatimi çeken şu oldu ilk defa ufakda olsa artık tank kullanmaya başlamışlar yani ufakda olsa depolama yapıp motora yolluyor ve ayrımışı bu sefer güzel yapmışlar.. çok ciddi olmasada ben bir verim alınabiliceğini düşünüyorum bu sistemde..
Honda zaten elektrikli aracını hidrojen piliyle çalıştırıcak teknolojiyi yapdı,hyundai yaptı, Gm hidrojen araştırmalarında 7 yada sekisinci nesilde çok ilerlediler.. Bmw hydro 7 yi üretti.. yani bütün firmalar bunun üstünde sessiz sedasız çalışıyor.. ortada bence petrol kartelleri var sıkıntı orda fazla dile getirmiyor hiç bir firma..
Abi dediğin gibi hidrojen dışarıda üretilip araçta lpg gibi kullanılırsa verimli olur ama fosil yakıt kullanıp o yakıttan elektirik üretip o elektirikle elektroliz yapıp elde edilen hidrojeni emme manifoltuna püskürtüp bu sistemden tasarruf elde edileceğine inanmak biraz hayal gibi geldi bana.
Yakıt hücresi teknolojisi bunun tam tersi hidrojenle oksijeni birleştirip elektirik elde ediyorlar. Sistemde oldukça basit olduğu için enerji kaybı minimum. Elektirikli araçlardaki menzil sorununuda bu yöntemle halledebilirler. Bence gelecek elektirikte çünkü elektirikli araçlar fosil yakıtla çalışan araçlar gibi çok fazla bileşenden oluşmuyor. 2 şer tane elektirik motoru birtane kontrol ünitesi ve pil. Fosil yakıtla çalışan araçlarda bin tane bileşen var :D
darkmoon
11-09-2014, 08:21
aynı şeylerden bahsediyoruz elektrik dışında :) bende ilerde lpg kiti gibi hho kitleri olucağını düşünüyorum hidrojenin gaz değil sıvı yada daha yoğunluğu az bir şekilde fermante ediliceğini düşünüyorum.. shell bu konuda boş değil hidrojen tesisleri var izlandada devasal .. yani onlarda ağırdan ağıra ön hazırlıkları yapıyorlar..
elektirkliye gelince bunu çok yazdım kısa geçiyim ben elektrikli araçları 90 lılardan beri takip ediyorum 92 yada 93 yılındaki elektrtikli arabalar menzili ortalama 100-120 km idi şimdiki araçların oldu 160 km onca yılda bir adım bile denmiycek ilerleme kayıt edildi.. teslayı bunun dışında tutuyorum.. onlarda arabanın altına full döşemişler bataryayı ordan menzilden kazanmışlar.. gerçi ondada sıkıntılar var aracın tabanının çok ısındığı durup dururken yanan bir iki tesla olduğu falan haberleri var nette.. ayrıca bu akülerin doğayı kirletme değeride çok fazla.. tamam belki emisyonun sıfır ama diğer tarafdan o akülerin doğayı kirletmesi daha beter.. ve şarj süreleri çok uzun özel şarj makinalarında bile 45 dakika sürüyor ... evde ev elektriğinde zaten 12 saat ortalama.. yani elektrikli araçlar bana göre ufak yazlık yerlerde yada ufak kasabalarda işlevsel olabilir twizy gibi smart gibi.. açık trafikde kısa mesafe git gellerde ilaç gibi gelir.. ama onun dışında randımanlı bir kullanıma uyucağını hiç sanmıyorum..
Dediğin gibi komponentleri basit ama bir o kadarda sıkıntılı.. en basitinden telefon alıyoruz bir sene sonra telefon bile tam randımanlı şarj götürmez oluyor ilk aldığımız günkü gibi bu seferde randımanlı olması için batarya değişimi gerekiyor sık sık bunuda aylık ödemeye bağlıycaklar haliyle falan filan..
son olarak bence petrol karterleride buna sıcak bakmaz elektrik çünkü çok rahat bulunabilir üretilebilinir bir enerji kaynağı petrol şirketlerine gerek kalmaz.. birde tabiki burda yakıt derken sadece arabaların çalışması değil olay.. bunun gemi tren iş makineleri sanayi alanında çalışan bir sürü motorlu makineler v.b var.. tüm dünya ha deyince dönüşemez elektriğe o imkansız imkanlar ülkelerin maddi gelirleride söz konusu.. dünyada hala 80,90 model araçlardan yukarı olmayan araçların bulunduğu ülkeler var.. mevcut araçları alternatif yakıtlarla çalıştırmak daha pratik daha basit daha işlevsel bence.. yakıtta temiz olursa yani emisyonu sıfır olursa hidrojen gibi on numara olur..
yani bunun hidrojen olmasınada gerek yok ama bence gelecek normal araçları gene çalıştırabilicek alternatif yakıt ve kitlerde olucak.. tabi hibrit elektrikde devam eder ama o kadar tutucağını sanmıyorum..
esas gelecekte maglev yollarda olucak o zaman araba olayıda tarihe karışıcak.. maglev araçlar üretilicek maglev yollarda giden.. esas gelecek orda planları projeleri falan hepsi hazır biz görmeyiz gerçi ama bunlar olucak .. :)
Biz test ediyoruz. LAmbda sensoru olmayan sistemlerde en fazla %10 tasarruf mümkün. %45vs imkansız. Öyle bir dünya yok.
sansar34
11-09-2014, 12:15
imkansiz demiyorum yapılabilir ama %30 verım biraz fazla iyimser degilmi?
yukarıda yazıldıgı gıbı elektirik ureten dinamoya yuk biniyor ve bu kranktan aldigi tahrikle calısıyor o yuzden bu sıstem sadece yakıt tasarrufunu kesın olmamakla bırlıkte %5-10 arası verım verırı (harcanılan su lıtresını saymuyorum )
1 litre benzinle birlikte belkıde 4lıtre su hidrolız etmesi gerekiyorkı bu sistemden verım alınabılsın
ayrıca hava filitresine verlımesı yerıne lpg sıstemlerındekı gıbı dırek manıfolda verılırse daha verımlı olur hıdrojen +60 yada +80 derecede su halıne tekrar donusuyor oksıjenın oldugu bır ortamda
yanı fılıtrenın ıcınde zaten yuksek mıktarda O2 var sureklı hava cekıyor e H molekullerı motora gırene kadar bu bırlesık suya donusuyor bır mıktarı dolayısıyla yakıt hava karısımını degıstırıyor ve daha bıraz daha az yakıt yakmaya baslıyor bır nevı şaşırtma gibi bısy bunu enjektorler gıbı emme valflerının arkasına koyup oksıjenle temasını sıındır ıcerısınde yaparak daha fazla verım alınabılır diye dusnuyorum.
bana kalırsa bu tarz sıstemlerı ne petrol sırketlerı ıster ne fırmalar nede cevrecı olan ınsanlar cıddı manada suları pısletıyor ve dunyada suan en onumlı olan ve dunyamızın buyuk bır bolumu olan SU yun tuketılmesı. Bu yuzden fırmalar altarnatıf enerjı sıstemlerıne yoneldıler elektırıklı motorlar uretmeye basladılar. Eger fırmalar pataryayı kucultıp mıcro denecek kadar kucultulmus kapalı sıstem bır hıdrosantral kurarlarsa arabaların ıcıne sureklı devır daımı olan bır sıstem yapmıs olurlar
darkmoon
11-09-2014, 12:40
Bencede %5 ile en fazla %10 bir tasaruf olur gibime geliyor %30 falan çok iddalı..
bana kalırsa bu tarz sıstemlerı ne petrol sırketlerı ıster ne fırmalar nede cevrecı olan ınsanlar cıddı manada suları pısletıyor ve dunyada suan en onumlı olan ve dunyamızın buyuk bır bolumu olan SU yun tuketılmesı. Bu yuzden fırmalar altarnatıf enerjı sıstemlerıne yoneldıler elektırıklı motorlar uretmeye basladılar. Eger fırmalar pataryayı kucultıp mıcro denecek kadar kucultulmus kapalı sıstem bır hıdrosantral kurarlarsa arabaların ıcıne sureklı devır daımı olan bır sıstem yapmıs olurlar
shellin izlandada çok büyük hidrojen tesisleri var uzun süredir ve dünyadaki bazı benzinliklerine hydrogen pompalarını kurmaya başladı bile..
ilerde normal dizel ve benzinli araçlar için tıpkı bugünkü gibi nasıl bugün lpg ve cng kitleri var hidrojen kitleride artık firmalar takmaya başladımı araçlara.. türkiyedede benzinliklerde artık görürüz bolcana hidrojen pompaları..
http://www.thelivingmoon.com/41pegasus/04images/New_Tech/Shell_Hydrogen_01a.jpg
http://www.stroomwagens.nl/wp-content/uploads/2013/10/Shell-Hydrogen-Newport-Beach-2.jpg
http://www.blogcdn.com/green.autoblog.com/media/2008/06/la-shell-hydrogen-station-450.jpg
hiç bir petrol şirketi onlara ihtiyaç duyılmıycak bir enerji tipini istemez..
Ayrıca elektrikli motor 1 asır önce üretildi.. dünyada içden yanmalı motordan önce ilk bulunan motor elektrikli motordur ve ilk yapılan arabada elektrikli arabaydı .. elektrik öyle asrın buluşu yada yeni bir teknoloji değil.. ferdinand porschenin ilk yaptığı aracı elektrikli bir araçtı hatta 2.dünya savaşının bitimine yakın hitler özel bir tank isteyinde hybrid tanklar yaptı hitlere bugünkü hybrid teknolojisi ile bire bir aynı.. bir dizel motor elektrik üretiyrodu elektrikli motorlara güç veriyordu.. yani bunlar yeni şeyler değil ama asırlardır olduğu yerde sayan şeyler..
Hidrojenin elektrolizininin araçta yapıldığı uygulamalar tamamen fasa fiso bence. En kaba söyleyişle suyun elektrolizi için gereken enerji suyun oluşumunda çıkan enerjiden daha fazla. Hidrojen oluşumu sanayi tipi üretim yöntemleriyle yapıldıgından daha verimli/uygun maliyetli oluyor.
Gelecek bence de hidrojende, ancak bu şekilde değil. Hidrojenin geleceği powercelllerde hidrojen+oksijenin birleştirilmesiyle elektrik üretminde. Ballard heliocentris gibi powercell üreticilerinin powercelleri incelenebilir. Aslında yapısı basit elektronik görünse de oldukça mekanik
sansar34
11-09-2014, 15:09
Bencede %5 ile en fazla %10 bir tasaruf olur gibime geliyor %30 falan çok iddalı..
shellin izlandada çok büyük hidrojen tesisleri var uzun süredir ve dünyadaki bazı benzinliklerine hydrogen pompalarını kurmaya başladı bile..
ilerde normal dizel ve benzinli araçlar için tıpkı bugünkü gibi nasıl bugün lpg ve cng kitleri var hidrojen kitleride artık firmalar takmaya başladımı araçlara.. türkiyedede benzinliklerde artık görürüz bolcana hidrojen pompaları..
http://www.thelivingmoon.com/41pegasus/04images/New_Tech/Shell_Hydrogen_01a.jpg
http://www.stroomwagens.nl/wp-content/uploads/2013/10/Shell-Hydrogen-Newport-Beach-2.jpg
http://www.blogcdn.com/green.autoblog.com/media/2008/06/la-shell-hydrogen-station-450.jpg
hiç bir petrol şirketi onlara ihtiyaç duyılmıycak bir enerji tipini istemez..
Ayrıca elektrikli motor 1 asır önce üretildi.. dünyada içden yanmalı motordan önce ilk bulunan motor elektrikli motordur ve ilk yapılan arabada elektrikli arabaydı .. elektrik öyle asrın buluşu yada yeni bir teknoloji değil.. ferdinand porschenin ilk yaptığı aracı elektrikli bir araçtı hatta 2.dünya savaşının bitimine yakın hitler özel bir tank isteyinde hybrid tanklar yaptı hitlere bugünkü hybrid teknolojisi ile bire bir aynı.. bir dizel motor elektrik üretiyrodu elektrikli motorlara güç veriyordu.. yani bunlar yeni şeyler değil ama asırlardır olduğu yerde sayan şeyler..
acıkcası bunların var oldugundan haberdar degıldım ama yınede benım sahsi görusum elektırık enerjısı daha fazla agır basacak belkıde sızın dedıgınız gıbı sadece hıdrojen sıstemlı motorlar uretılecek veyada her ıkısı olacak bunu bekleyıp zaman ıcerısınde gorucez sadece elektırıklı motorlardan %90 larda verım alınırken suan bıle en ıyı ıcten yanmalı motorlarda bıle (BENIM BILDIGIM) %70 cıvarında verım alınabılıyor.
hıdrojen dunyamızın ve gunes sıstemımızın basından berı var olan bır madde ve her yerde rahatlıkla bulunabılıyor yanıcılık özellıgı benzınden daha ıyı oldugunu bılıyorum ama yınede ne olacagını teknolojının hangı yonde ılerlıcegını bırlıkte bekleyıp zamanla gorucez :D :)
hidrojen de 5 tl olur , hiçbi şekilde tasarrufa müsade etceklerini sanmıyorum :)
hidrojen de 5 tl olur , hiçbi şekilde tasarrufa müsade etceklerini sanmıyorum :)
An itibarı ile hidrojen ile ulaşım benzinden bile pahalı ki zaten :)
acıkcası bunların var oldugundan haberdar degıldım ama yınede benım sahsi görusum elektırık enerjısı daha fazla agır basacak belkıde sızın dedıgınız gıbı sadece hıdrojen sıstemlı motorlar uretılecek veyada her ıkısı olacak bunu bekleyıp zaman ıcerısınde gorucez sadece elektırıklı motorlardan %90 larda verım alınırken suan bıle en ıyı ıcten yanmalı motorlarda bıle (BENIM BILDIGIM) %70 cıvarında verım alınabılıyor.
hıdrojen dunyamızın ve gunes sıstemımızın basından berı var olan bır madde ve her yerde rahatlıkla bulunabılıyor yanıcılık özellıgı benzınden daha ıyı oldugunu bılıyorum ama yınede ne olacagını teknolojının hangı yonde ılerlıcegını bırlıkte bekleyıp zamanla gorucez :D :)
Firmalar zaten hidrojeni konvansiyonel motorlar gibi sıkıştırıp vs yakarak enerji üretme derdinde değiller zaten. Bahsettiğim cihazlara bakarsan görürsün hidrojenden enerji üretiminin nasıl yapıldıgını.
Hidrojen araçları, H2o tüpleri --> Powercell --> enerji yönetim sistemi --> motor sürücüsü --> ac - dc motorlar
-->batarya yönetim sistemi --> bataryalar ve diğer elektronik cihazlar
Powercell verimleri %90lar seviyesinde, kaliteli ac/dc motorların verimleri de %90 ve üzerinde. total sistem verimi %80lerde kalıyor. (kaliteli ise :) )
Ayrıca kim kaybetmiş %70 verimli içten yanmalı motoru da sen buldun ? Yanlış o bilgi.
Hidrojeni ateşle yakarsan sonuçlarının ne olacağı hakkında kesin bir bilgi bulman zor net üzerinde (Özellikle Türkçe) . Geneli sallamasyon.
Düzeltemiyorum --> batarya yönetim sistemi enerji yönetim sisteminden sonra, motor sürücüsüne alternatif olarak gelcek.
aynı şeylerden bahsediyoruz elektrik dışında :) bende ilerde lpg kiti gibi hho kitleri olucağını düşünüyorum hidrojenin gaz değil sıvı yada daha yoğunluğu az bir şekilde fermante ediliceğini düşünüyorum.. shell bu konuda boş değil hidrojen tesisleri var izlandada devasal .. yani onlarda ağırdan ağıra ön hazırlıkları yapıyorlar..
elektirkliye gelince bunu çok yazdım kısa geçiyim ben elektrikli araçları 90 lılardan beri takip ediyorum 92 yada 93 yılındaki elektrtikli arabalar menzili ortalama 100-120 km idi şimdiki araçların oldu 160 km onca yılda bir adım bile denmiycek ilerleme kayıt edildi.. teslayı bunun dışında tutuyorum.. onlarda arabanın altına full döşemişler bataryayı ordan menzilden kazanmışlar.. gerçi ondada sıkıntılar var aracın tabanının çok ısındığı durup dururken yanan bir iki tesla olduğu falan haberleri var nette.. ayrıca bu akülerin doğayı kirletme değeride çok fazla.. tamam belki emisyonun sıfır ama diğer tarafdan o akülerin doğayı kirletmesi daha beter.. ve şarj süreleri çok uzun özel şarj makinalarında bile 45 dakika sürüyor ... evde ev elektriğinde zaten 12 saat ortalama.. yani elektrikli araçlar bana göre ufak yazlık yerlerde yada ufak kasabalarda işlevsel olabilir twizy gibi smart gibi.. açık trafikde kısa mesafe git gellerde ilaç gibi gelir.. ama onun dışında randımanlı bir kullanıma uyucağını hiç sanmıyorum..
Dediğin gibi komponentleri basit ama bir o kadarda sıkıntılı.. en basitinden telefon alıyoruz bir sene sonra telefon bile tam randımanlı şarj götürmez oluyor ilk aldığımız günkü gibi bu seferde randımanlı olması için batarya değişimi gerekiyor sık sık bunuda aylık ödemeye bağlıycaklar haliyle falan filan..
son olarak bence petrol karterleride buna sıcak bakmaz elektrik çünkü çok rahat bulunabilir üretilebilinir bir enerji kaynağı petrol şirketlerine gerek kalmaz.. birde tabiki burda yakıt derken sadece arabaların çalışması değil olay.. bunun gemi tren iş makineleri sanayi alanında çalışan bir sürü motorlu makineler v.b var.. tüm dünya ha deyince dönüşemez elektriğe o imkansız imkanlar ülkelerin maddi gelirleride söz konusu.. dünyada hala 80,90 model araçlardan yukarı olmayan araçların bulunduğu ülkeler var.. mevcut araçları alternatif yakıtlarla çalıştırmak daha pratik daha basit daha işlevsel bence.. yakıtta temiz olursa yani emisyonu sıfır olursa hidrojen gibi on numara olur..
yani bunun hidrojen olmasınada gerek yok ama bence gelecek normal araçları gene çalıştırabilicek alternatif yakıt ve kitlerde olucak.. tabi hibrit elektrikde devam eder ama o kadar tutucağını sanmıyorum..
esas gelecekte maglev yollarda olucak o zaman araba olayıda tarihe karışıcak.. maglev araçlar üretilicek maglev yollarda giden.. esas gelecek orda planları projeleri falan hepsi hazır biz görmeyiz gerçi ama bunlar olucak .. :)
Abi ben geleceğin elektrikte yattığını düşünüyorum üretim maliyetleri en düşük en fizıbıl enerji. Yeni nesil nükleer santrallerde verim çok yüksek. Yeşil olarakta üretilebiliyor çok verimli olmasada. Yukarıda yazdığım yakıt hücresi teknolojiside hidrojenden su elde edildiği için çevreci bir sistem. Tek sıkıntı seninde dediğin gibi bataryalar. Hem çok fazla yer kaplıyor hemde menzil çok fazla değil. Ama bu konuda çok ciddi ar-ge çalışmaları var. İçten yanmalı araçlardaki bakım maliyetleri göz önüne alındığında kısa ve uzun vadede elektirk en makulu. Hidrojen elde etmek ve depolayıp taşımak hala daha elektriğe göre maliyetli ve zahmetli bi konu.
Bahsettiğin maglev teknolojisi sanırım aynı kutupların birbirini itmesi prensibiyle çalışan trenler. Sürtünme sıfır olduğu için ( hava direnci hariç ) çok küçük bir enerjiyle biryerden biryere gitmek mümkün. Ancak altyapı maliyetleri çok çok fazla ve bunun kişisel kullanıma sunulacağını düşünmüyorum. Anca toplu ulaşımda kullanılır. Özel tren hatları oluşturulur çok ekonomik ve hızlı bir şekilde insanlar seyahat eder. Sanırım japonya da var bu çok emin değilim ama.
Maglev özünde lineer elektrik motorlarından ibaret. Lineer hareket için sürtünmeler vs düşük ama sürekli uygulanmak zorunda olan kaldırma kuvveti maliyetleri ne derece arttırıyor acaba ?
Hidrojenin avantajı çok yüksek basınçlarda depolanabiliyor olması. küçük aküler de iş görüyor bu sayede. Taşıtlar için ya hidrojen gibi depolaması kolay/ucuz kaynaklar kullanılmalı yada lityum tabanlı pillerden de daha uzun menzilli daha küçük boyutlu piller. Hep söylüyorum zaten pil teknolojisini geliştiren parayı götürecek
darkmoon
12-09-2014, 02:04
dedim zaten maglevi biz göremeyiz ama gelecek projelerinde bugün üniversitlerde bile maglev teknolojisi ucuzlıycağı bir şekilde yollara entegre ediliceği araçların çok çok düşük enerji ile çok yüksek hızlarda 400-500 km lerden bahsediliyor bir noktadan bir yere arabalar gidebilicek ama bu asrın projeleri değil bizim torunlar bile görmez :) ama dünya sağ kalırsa savaş mavaş çıkmassa bu projelerin hepsi hayata geçicek.. hatta öyle deniyorki maglev teknolojisi çok gelişirse yola bile ihticaç olmıycak arabalar aparman evlerin üstlerinden bile gidebilicek..
spielbergün azınlık raporu filminde misal yollar arabalar maglev'dir.. spielberg filmi yapmadan önce gelecek nasıl olur diye baya üniversitelere bilim adamlarıyla konuşmuş görüşmüş filmi öyle yapmış zaten ondanda azı beklenemez.. :)
free-hifi
29-12-2014, 07:56
Hidrojen Yakıt Tasarrufu Cihazı Nasıl Çalışır - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ByJkWZU_PUA)
Kullanan var mı arkadaşlar Pendik sanayide bir lpg ci abimiz baya takmaya başladı
darkmoon
29-12-2014, 10:13
piyasada yıllardır satılan fiks elektroliz sistemi
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.