Orijinalini görmek için tıklayınız : PERT'ten Satışa CEZA!!!
ghibli06
14-10-2014, 08:24
Sigortacılara ‘pert araç’ cezası
Maliye sigorta şirketlerinin “‘pert araç” alım-satım işleminden gelir elde ettiğini öne sürerek ceza yağdırdı. Bu işten para kazanmadığını belirten şirketler ise dava açıyor.
0Sitene Ekle
Sigortacılara ‘pert araç’ cezası
Ayfer Yıldız
Maliye Bakanlığı Vergi Müfettişleri, sigorta şirketlerinin son 5 yıllık işlemlerini mercek altına aldı. Vergi cezası alan şirketler ise Maliye Bakanlığı’na dava açıyor. Sigorta şirketlerine vergi incelemesinin ana konusunu Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) oluşturuyor.
Kaskosu olan bir araç pert olduğunda, sigorta şirketi daha iyi hizmet vermek ve işlemleri kolaylaştırmak adına, bu aracı müşterisinden alarak, aynı fiyata satıyor. Maliye Bakanlığı ise şirketlerin bu işlemden gelir elde ettiğini varsayarak şirket defterlerini inceliyor ve ceza kesiyor. Şirketler ise bu işlemden para kazanmadıklarını, bu cezanın haksız yere verildiğini iddia ediyor.
250 milyon TL’lik ceza
Bir sektör yetkilisi konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Örneğin, bir aracın rayiç değeri 40 bin TL. Hasar oluştu ve aracın değeri 10 bin TL ediyor. Biz şirket olarak, bu aracı 10 bin TL karşılığında alarak, müşteriye rayiç değer olan 40 bin TL’yi ödüyoruz. Bu aracı da 10 bin TL’ye satıyoruz. Yani bu işlemden bir kârımız yok. Amacımız iyi hizmet vermek. Yoksa, müşteriye hasarlı aracın 10 bin TL, onu sat, biz sana 30 bin TL öderiz de diyebiliriz.
Müşteri uğraşmasın, işlemler kolay olsun istiyoruz. Ancak Maliye Bakanlığı, ‘bu işlemi gelir yazdın. Yüzde 5 BSMV ödemen gerekir’ diyor. Çünkü, BSMV Kanunu’nda, ‘sigorta şirketinin lehte tahsil ettiği paraya vergi uygulanır’ deniyor. Bizler de şimdi araçları almıyoruz.”
Ceza kesilen şirketler bir bir dava açmaya başladı. Maliye’nin tüm şirketlere yaklaşık 250 milyon TL’lik bir ceza kesmesi bekleniyor.
Afyon’da kampa girildi
Bu konuyla ilgili olarak Maliye, Gelir İdaresi ve Türkiye Sigorta Birliği yetkililerinin eylül ayında Afyon’da bir haftasonu iki günlük toplantı yaptığı öğrenildi. Sorunlarını ileten sektör yetkililerini, Maliye’nin haklı bulduğu ancak, bu sorunun çözümü için bir yasa değişikliği gerektiği sonucuna ulaşıldığı dile getiriliyor.
Kısa vadede bir kanun değişikliğini mümkün görmeyen sigorta sektörü yetkilileri, çareyi mahkemeye gitmekte bulmuş. Şimdi hem sektör hem de Maliye tarafı mahkemeden çıkacak kararları bekliyor. Öte yandan, birçok şirkette de incelemeler devam ediyor.
Sürücü kusuruna tazmİnat
Sigorta şirketleri ‘sürücü hataları’ kaynaklı hasar ödemeleriyle ilgili de Hazine bir çalışma yapıyor. Bilindiği gibi trafik sigortaları aracı kullananın değil, üçüncü şahıslara verilen maddi ve bedeni hasarları karşılıyor. Ancak, bir yargı kararı sonrasında sürücünün kendi hatası nedeniyle hayatını kaybetmesi durumunda, bu kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişilere ‘destekten yoksunluk’ tazminatı ödenmeye başladı. Bu konuda son 10 yıllık dosyaların şirketlerin karşısına çıktığını belirten bir sigortacı, “Karayolları Trafik Kanunu’nda bir değişiklik için Hazine’nin çalışması var. Kanunda ‘hiç kimse kendi kusuru sonucu elde edilen hasardan menfaat elde edemez’ diyor. Bunun ‘maddi ve bedeni’ olması gerekiyor” yorumunda bulundu. Sektörün bu konuda 300-400 milyon TL’lik bir tazminat ödemesi bekleniyor.
ghibli06
14-10-2014, 08:25
piyasayı PERTTEN TOPLAMA araçlarla doldur sonra da ağla aslında biz müşteri lehine hareket ettik diye! inşallah çözerler bu şekilde sorunu...
metin_1989
14-10-2014, 08:29
piyasadakıler ne olcakmıs ?
ondertopcu
14-10-2014, 08:35
bu pert olayına bir el atmalılar
ghibli06
14-10-2014, 08:35
piyasadakilere yapacak bir şey yok, bundan sonrakileri engelleseler bile biraz rahatlar ortalık...
Emre Ekrem
14-10-2014, 08:44
Yada bazı durumlarda bu kadar basit pert raporu verilmese, bir yakınımın yetkili servisi var ve ara sıra Pert raporu verilen araçlara bakıyorum da gerçekten hayret ediyorum.
E biz o pert araçları sanki sandığa koyup kaldıracak mıyız ? Bu sefer sigorta pert araç ücretini kesecek bir de onu satmakla uğraşacağız.
crazydog
14-10-2014, 08:53
la tam araba perte çıkacak bu ne şimdi ya :D
Pert olan arac satisi engellenmeli bi sekilde.yada illede satin alcam diyen varsa bi cezasi vs olmali.aracin pert kaydinin kesinlikle olmasj gerekli kara liste vs vs cahil adam yine kanar ama neyse
ghibli06
14-10-2014, 08:55
E biz o pert araçları sanki sandığa koyup kaldıracak mıyız ? Bu sefer sigorta pert araç ücretini kesecek bir de onu satmakla uğraşacağız.
o araçlar bir daha trafiğe çıkmamalı, parça olarak değerlendirmeli sadece... şimdi sigorta şirketi ne yapıyor? arabada atıyorum 10bin liralık hasar var, araba da 40 bin tl... bunu 25bin lira hasar olarak gösterip araç sahibine 40bin lirasını ödüyor... mali bakımdan bu aracı hasar bedeli olan 25bin liradan fazlasına satarsa vergi ödemesi lazım, 20 bin liraya satarsa güya vergi yok, ama aracın asıl hasar bedeli olması gerektiğinden yüksek gösterildiği için sigortacılar hem bu işten minimum zararla çıkıyor hem de vergi ödemiyorlardı... devlet bu ayağı keserse, pertten satışlar otomatikman azalır...
pert aracı trafikten çekme belgesi ile satacak arabanın sağlam parçları kullanılacak. Üçte ikisi veya yarısı yok olmuş araba bile toplanıyor bu trafiği tehlikeye atıyor.
Bu ceza pert araba satışı için değil sanırım. Bu satıştan elde ettiği gelirin vergisini vermediği için. Pert satışını engelleyen bir olay değil.....
By_HaNNibaLL
14-10-2014, 09:04
Pert araçlar satilmasin demek biraz abes olur araba kaza yapmiş ama 10 tane airbag açmiş bunların yenisi zaten arabadan 1 tane daha alir.
ama araba pert olduysa o araba heryerden pert olarak görünsün direk sisteme pert girilsin ki kazasiz vs diye satilmasin dükkana airbag lambasi yanarak gelen arabalarin %80 i pert araçlar ve araç sahibi bilmiyor söyleyince dünyasi yıkılıyo adamlarin
ghibli06
14-10-2014, 09:07
Bu ceza pert araba satışı için değil sanırım. Bu satıştan elde ettiği gelirin vergisini vermediği için. Pert satışını engelleyen bir olay değil.....
zaten o gelir, araç satışından kaynaklanıyor, bu cezalardan sonra o araçları kolay kolay satamayacaklar, otomatikman pert araba piyasası duracak...
o araçlar bir daha trafiğe çıkmamalı, parça olarak değerlendirmeli sadece... şimdi sigorta şirketi ne yapıyor? arabada atıyorum 10bin liralık hasar var, araba da 40 bin tl... bunu 25bin lira hasar olarak gösterip araç sahibine 40bin lirasını ödüyor... mali bakımdan bu aracı hasar bedeli olan 25bin liradan fazlasına satarsa vergi ödemesi lazım, 20 bin liraya satarsa güya vergi yok, ama aracın asıl hasar bedeli olması gerektiğinden yüksek gösterildiği için sigortacılar hem bu işten minimum zararla çıkıyor hem de vergi ödemiyorlardı... devlet bu ayağı keserse, pertten satışlar otomatikman azalır...
Haklısın abi bence de trafiğe çıkmamalı ve sigorta şirketleri kar etmemeli. Ancak bu durumu sigortalılara ek külfetler getirerek yapmamalılar.
Bilmediğimden soruyorum. Sigorta şirketi atıyorum 50 bin liralık arabamızda 30 bin hasar varsa bize 30 bin verip bunu perte çıkartmayabiliyor mu ?
ghibli06
14-10-2014, 09:10
Pert araçlar satilmasin demek biraz abes olur araba kaza yapmiş ama 10 tane airbag açmiş bunların yenisi zaten arabadan 1 tane daha alir.
ama araba pert olduysa o araba heryerden pert olarak görünsün direk sisteme pert girilsin ki kazasiz vs diye satilmasin dükkana airbag lambasi yanarak gelen arabalarin %80 i pert araçlar ve araç sahibi bilmiyor söyleyince dünyasi yıkılıyo adamlarin
sen 50bin liralık aracın 10bin liralık hasarı karşılığında arabanın bütün bedelini müşteriye ödüyor musun? demek ki o araç PERT olmuş, sigortanın alabileceği en büyük risk gerçekleşmiş, mali olarak senin bu işten zararsız kurtarma şansın yok.. AMA öyle olmuyor işte, sigorta airbagleri ödeyecek arkadaş, araca pert muamelesi yapıp sonra da onun satışından bir de kar elde etmeyecek, biz de bileceğiz bu aracın airbagleri patladığı için 7 bin lira hasarı var...
ghibli06
14-10-2014, 09:12
Haklısın abi bence de trafiğe çıkmamalı ve sigorta şirketleri kar etmemeli. Ancak bu durumu sigortalılara ek külfetler getirerek yapmamalılar.
Bilmediğimden soruyorum. Sigorta şirketi atıyorum 50 bin liralık arabamızda 30 bin hasar varsa bize 30 bin verip bunu perte çıkartmayabiliyor mu ?
sen arabanı sigorta firmasına satmış oluyorsun sigorta bedeli ödenince, insiyatif tamamen sigorta firmasında oluyor, ister pert eder ister satar... aracı perte çıkartmak, onun parça olarak satılmasına engel değil bu arada yani pert edip de hurdalığa atmıyorlar, aracı perte çıkartmak bir daha trafiğe çıkmasını engelliyor...
onursumer
14-10-2014, 09:17
sen 50bin liralık aracın 10bin liralık hasarı karşılığında arabanın bütün bedelini müşteriye ödüyor musun? demek ki o araç PERT olmuş, sigortanın alabileceği en büyük risk gerçekleşmiş, mali olarak senin bu işten zararsız kurtarma şansın yok.. AMA öyle olmuyor işte, sigorta airbagleri ödeyecek arkadaş, araca pert muamelesi yapıp sonra da onun satışından bir de kar elde etmeyecek, biz de bileceğiz bu aracın airbagleri patladığı için 7 bin lira hasarı var...
Evet bencede boyle olmali, sigorta araci yaptirmayarak kar elde ediyor bence, piyasada luks araclar en ufak kazada pert sayiliyor cok gereksiz bir uygulama
By_HaNNibaLL
14-10-2014, 09:17
O da mantikli bi yol ama en güvenilir olmasi gereken plaka veya şase mesaj atiyoruz o bile doğru yanit vermiyor ben daha hiç atmadim kendi işimi kendim görürüm ama benim bu durumda olan 3 4 tane müşterim var pert arabalari kazasiz diye satmişlar sisteme mesaj atiyorsun cıkmıyor.
zaten o gelir, araç satışından kaynaklanıyor, bu cezalardan sonra o araçları kolay kolay satamayacaklar, otomatikman pert araba piyasası duracak...
Yüzde 5 BSMV öder, istediğini yapabilir sigorta şirketi diye algılıyorum ben haberi..............
Bunu ya kendi karından düşer yada araç sahibine yansıtır, kendisine kalmış artık.......
Pert araç satışı da yine yasal şekilde devam eder..........
Sigortacıların buradaki derdi, geçmiş yıllar için verilen cezalar kendilerine......
ghibli06
14-10-2014, 09:19
O da mantikli bi yol ama en güvenilir olmasi gereken plaka veya şase mesaj atiyoruz o bile doğru yanit vermiyor ben daha hiç atmadim kendi işimi kendim görürüm ama benim bu durumda olan 3 4 tane müşterim var pert arabalari kazasiz diye satmişlar sisteme mesaj atiyorsun cıkmıyor.
bunun sebebi de sigorta şirketi işte, kendi araçlarının bilgilerini sisteme geç giriyorlar, hiç girmeme riskini alamazlar onun daha büyük cezası var...
ghibli06
14-10-2014, 09:20
Yüzde 5 BSMV öder, istediğini yapabilir sigorta şirketi diye algılıyorum ben haberi..............
Bunu ya kendi karından düşer yada araç sahibine yansıtır, kendisine kalmış artık.......
Pert araç satışı da yine yasal şekilde devam eder..........
Sigortacıların buradaki derdi, geçmiş yıllar için verilen cezalar kendilerine......
hocam sadece BSMV yetmiyor, defterlerinde gösterdikleri karın da vergisi çıkacak ilave olarak...
uyanıklık var tabi her şirket böylemi bilmiyorum amaeski pert olan aracımdaki kasko Euroko sigortaydı perti kesinleştikten sonra araç ihaleyle satılacak ve 40 gün içinde ödenecek paranız dediler sbm'deki rapora göre 18bin küsür hasarım vardı(incik cincik dahil enaz 3-4 altına yapılırdı) ve 24.500 verceklerdi bana pert değeri olarak.
haksız degiller burda kendi karlarından zarar ediyolar enfazla bence. aracı belki 20bine satıcak 4.500 tl vercek belki 22bine satıcak 2.500 tl vericek zaten belli degerin altına vermeyecegi içinde kendi gotunu kurtaracak degeri biliyorlardı
kelalper
14-10-2014, 09:49
sigorta şirketi mi para kazanmıyormuş pertlerden. Yalanlarını yesinler. Bir tanıdığın karısı 2 aylık 320İ ile su dolu alt geçitte mahsur kaldı ataşehirde. Motor su çekti ve kaldı. Arabada çizik vs hiçbişey yok. Eksper geldi perte çıkardı sahipleri istemediği halde. 35000 tl masrafı var dediler. Sahibine fatura bedelinin 15000 tl altını verdiler. 40 gün beklettiler. Ama araba 1 hafta sonra trafikte görüldü. Şimdi sigorta şirketi para kazanmadan helaline mi aldı da sattı arabayı. 1 haftada da motor toplandı ve trafikte gezmeye başladı.
Day Walker
14-10-2014, 10:30
Yakında köklü değişiklikler geliyor sigorta sektörü için.
Trafik fiyatları yine çok çok çok yükselecek ama detayları kesinleştiğinde herkes daha iyi olduğunu anlayacak.
Ayrıca konuya gelirsek 100 K lık bir araç için 2500 K altına bile poliçe bile yapılıyor. Burda da sigorta şirketleri teknik kar olmadığı için bazı uygulamalarla çeşitli kazanımlar sağlamaya çalışıyor.
Bazı arkadaşlar pert olan trafiğe çıkmasın demiş ancak piyasa tabiridir bu.
Araçlar 2 şekilde pert totel işlemi görebilir.
1. Çekme belgeli olarak - burda sigortalıya ödeme yapılır araç satılır
2. Hurda belgeli olarak - burda sigortalıya ödeme yapılır ancak araç hurdaya çıkar ve trafiğe dönüşü yoktur.
2. maddeyi uygulamak için araç değerinin en %20 si olmalıdır ki poliçe bedeli o zaman kaza yapma oranı ve hasar bedeli talep etme oranı belli oranlara gerileyecek ve sigorta şirketlerinin hasar maliyetleri gerçek rakamlara gelecek ve piyasa gerçek rakamlarını bulacaktır.
Buınunla birlikte full kasko muafiyetli kasko seçenekleri de daha talepkar olacaktır.
Son olarak sigorta şirketleri motor branşında (trafik-kasko) kar etmezken non motor (oto dışı - ferdi kaza -sağlık -bireysel vb.) bu branşlarda kar edip yıl sonu işletme giderleri düşülünce maliyetler kafa kafaya ise duacı durumdalar.
Eskisi gibi gecelik faizlerden büyük paralar kazanamadıkları için şuan için uzun vadede yavaş akıllı büyümeye yönelmekteler.
Eger bu sekilde bir uygulama olursa olan yine sigortaliya olacak, bu sefer sirket diyecek ki zarar ediyorum ben piyasasi 40lira aracin ben sana 35lira vericem 37lira vericem. Hakkini aramak icin mahkemelik olacaksin bir de sigorta sirketiyle..
Herseyi kayit altina alsalar adam akilli, sorun cozulecek aslinda. Amerikada avrupada araca yapilan her tur islemi kayit altina aliyo adamlar online olarak, kime gidersen git is bu sekilde yuruyo. Kural disina cikana cok agir cezalar veriliyo. Pert kaydi gorunmeyip pert olmus araclar degil ki tek problem. Adam kaza yapmis kaskosu yok ya da bir sebepten kasko dan alamamis parasini ve kendi satmis araci. Aracta hasar kaydi yok ama taklali misal. Islemleri yapan yer sanayi/servis her nere ise kayit altinda yapmali. Devlet bunun alt yapisini hazirlamali ve denetimini yapmali.
Yakında köklü değişiklikler geliyor sigorta sektörü için.
Trafik fiyatları yine çok çok çok yükselecek ama detayları kesinleştiğinde herkes daha iyi olduğunu anlayacak.
Ayrıca konuya gelirsek 100 K lık bir araç için 2500 K altına bile poliçe bile yapılıyor. Burda da sigorta şirketleri teknik kar olmadığı için bazı uygulamalarla çeşitli kazanımlar sağlamaya çalışıyor.
Bazı arkadaşlar pert olan trafiğe çıkmasın demiş ancak piyasa tabiridir bu.
Araçlar 2 şekilde pert totel işlemi görebilir.
1. Çekme belgeli olarak - burda sigortalıya ödeme yapılır araç satılır
2. Hurda belgeli olarak - burda sigortalıya ödeme yapılır ancak araç hurdaya çıkar ve trafiğe dönüşü yoktur.
2. maddeyi uygulamak için araç değerinin en %20 si olmalıdır ki poliçe bedeli o zaman kaza yapma oranı ve hasar bedeli talep etme oranı belli oranlara gerileyecek ve sigorta şirketlerinin hasar maliyetleri gerçek rakamlara gelecek ve piyasa gerçek rakamlarını bulacaktır.
Buınunla birlikte full kasko muafiyetli kasko seçenekleri de daha talepkar olacaktır.
Son olarak sigorta şirketleri motor branşında (trafik-kasko) kar etmezken non motor (oto dışı - ferdi kaza -sağlık -bireysel vb.) bu branşlarda kar edip yıl sonu işletme giderleri düşülünce maliyetler kafa kafaya ise duacı durumdalar.
Eskisi gibi gecelik faizlerden büyük paralar kazanamadıkları için şuan için uzun vadede yavaş akıllı büyümeye yönelmekteler.
"100 K lık bir araç için 2500 K altına bile poliçe bile yapılıyor" iyiymiş ;) Araç sahibi kafadan 2400 K kazanıyor yani, temiz para , kolay para :). Ben de bundan istiyorum :o
Bence yapılması gereken e Devlet gibi bir sorgulama alanı oluşturup Şase kodu yazdığın an aracın hangi serviste hangi tarihte kaç bin tl hasarlı olduğunu görülebilir. Birde aracın kapalı halinin 3 tane fotosu konulabilir. Tek sorgulama yolu olmalı yok x ustaya götür yok a servis iyi falan..
Teknoloji çağındayiz dediğim şey çokta utopik bir düşünce değil.
"100 K lık bir araç için 2500 K altına bile poliçe bile yapılıyor" iyiymiş ;) Araç sahibi kafadan 2400 K kazanıyor yani, temiz para , kolay para :). Ben de bundan istiyorum :o
babamın mesela 1950 doğumlu hiç kazası yok diyebilirim.1 pert 1kaza var benim araç babamın üstüne oldugundan. 2012 model F30 3.16i luxury için (90-92falan faturası) için 1.500-1.600 lira ödedi %60 hasarsızlık indirimle :D
darkmoon
14-10-2014, 13:11
airbagleri patladı diye şaseleri kasası direkleri her yeri sapa sağlam perte çıkan araçlarda var.. yani her araç ağır kazadan perte çıkmıyor parçalarının fiyatları astarı yüzünü geçiyor ondan uğraşmaya değmez deniyor perte çıkartıyorlar.. pert araçlarda trafikde bulunsun ama ruhsatında pert şehri olsun bence..
ak koyun kara koyunda belli olsun..
bayramoglu
14-10-2014, 13:27
konuda pert arabalari trafikten azaltma gibi bisey cikaramadim ozaman musteri satacak pert arabayi farkini mi kasko odeyecek. ozaman yine tuketiciye sikinti bu is.
babamın mesela 1950 doğumlu hiç kazası yok diyebilirim.1 pert 1kaza var benim araç babamın üstüne oldugundan. 2012 model F30 3.16i luxury için (90-92falan faturası) için 1.500-1.600 lira ödedi %60 hasarsızlık indirimle :D
A3 aldık ya bi abime, 74 lü.. Kiraladığı aracından tek hasarı var, o da arkayı çarpmışlar Albea'nın.. 11x bin TL faturalı A3 110TDi Ambition araca 1300 TL kasko faturası çıktı, ona ne diyosun :D
A3 aldık ya bi abime, 74 lü.. Kiraladığı aracından tek hasarı var, o da arkayı çarpmışlar Albea'nın.. 11x bin TL faturalı A3 110TDi Ambition araca 1300 TL kasko faturası çıktı, ona ne diyosun :D
kanki onda kimbilir ne değişken maddeler vardır fiyatı etkileyen(yas plaka sehir arac nebilim sallıyorm :) ) okadar bilmiyorm Oğuz Reyiz / @Day Walker :D görürse net acıklar.
babama 1500-1600 cıktgında,
aynı araç anneme(1955 model kendisi :D) 2600-2700 cıkmıstı. annemin kazayı geç cizigi yok. sadce kırmızıda biz dururken 14-15 sene once arkadan freni patlak askeri unimog caktı bize bizim kaskoyla alakamız yoktu yani :).
diğer arkadasın hanımı var kaza vuruk cızık gırla bir kasko fiyatı cıktı hb a3'e sasırırsın 4200-4500 arası bişeydi net hatırlayamadım :D
Pertten bunlar kar etmiyorsa neden hala trafikte tonla pert kayitli araba var. Kendi arabam pert oldu karsi tarafin sigortasi 5.000 araba icin geri kalani nakit odeme yapicaklardi ben tam vericekken buraya konu actim piyasasi ne ogrenmek icin daha fazla eder dedi herkes 9.5 a ilana koydum 9 a iki gun sonra sattim, 5.000'e aliriz isiniz gorulsun diye dedikleri arabayi.
Otomobil bu ülkede statü belirler...
Pahalı ve iyi otomobile biniyorsanız... Dalganın çalışma temposundan Hiv, Aids, Bel soğuklu gibi hastalıkları kapma riskinin artması herzaman revaşta olan söylentidir.
Eğer otomobilci, arabacı, gazcı, rollingci, f1 pistçisi camiasında en ucuz yoldan anılmak istersenirse 2. yada 3. pertinden dönme hothatch alınır, en kaşarından... Aleme adım atılır. Forumlarda, kaldırımlarda, S virajında, Migros otoparkında... ve hatta Mc Donalds'larda konuşulursunuz. Namınız yürür. Semt sosyetikse dağil HİV, Aits... vs ancak gazla görelim kanka diyenlerden Grip mikrobu kapılır hothatch ile.
eee şimdi Parası yetmiyor diye bu alemlerden, bu ortamlardan uzak mı durulacak? Mahalledeki, semtindeki, iş yerindeki havasına, fiyakasına poh mu sürdürecek.
Alacak aslan gibi....
O alacak, o alacak ki... Birileri bu hassas noktayı bilip oradan vuracak voleyi...
Bir sektör büyükse, talebi çok olduğu için büyüktür. Talep edilmesse kimse o işle uğraşmaz.
Hadi diyelim aldı... Birde sonrasında satarken öyle temiz böyle temiz diye ikram edenler var... Burada cebin 3 kuruş görür de, yediğin nasip olur uzun ve sağlıklı yaşatırsa allah, ölüp gidince yukarda oyarlar adamı, kul hakkı diye geçer türkçe meali.
Önlemi devlet değil, vatanaş almalı ama paranın kimileri için bu kadar zor kazanıldığı bu ülkede, birileri iyi gözükmek için diğerlerine kolay para kazandırmaya devam eder durur. Düzen çok değişmez.
lokal boyalı ve çizikten dolayı pertlerde var.. gecen aradım birini 3 parça LOKAL boya dedi..arabayı ekspertize soktuk .. bi baktık ki rapor baya uzun arabanın içinden geçmişler .. bu LOKAL boya lafına uyuz oluyorum zaten..