Orijinalini görmek için tıklayınız : Çekme belgeli araç almak
Aradığım plakayı bir araç üstünde buldum fakat araç çekme belgeli satılık bu durumda aracı çekme belgeli aldığımda aracın plakasını almaya hakkım varmı yoksa araç çekme belgeli olduğundan yeni plakamı ve ruhsat mı almam gerekecek?bilgilendirirseniz sevinirim
arifozcelik
26-10-2014, 17:44
aracın üstündeki plaka araç çekme belgeli olduğu için tescil dışıdır, bence plakayı araç sorgulamadan önce bir sordurun ya başka bir araçda çıkar yada boşta boşta ise plakanın kayıtlı olduğu emniyet müdürlüğünde aralara birilerine sokarak belki alabilirsiniz
Firat.M3
26-10-2014, 17:46
çekme belgeliyse sorun olmaz. trafikten çekildiği anlamına gelir. SS Motors vb büyük hacimli araç satan galerilerin araçları hep çekme belgelidir. yattığı süre içinde vergi ödememek için yaparlar. aldıktan sonra ek1 belgesi ile muayeneye giriyosunuz. plakayı alıyorsunuz ve devam ediyorsunuz. bir problem yok.
Firat.M3
26-10-2014, 17:47
üzerindeki plakayı alabilirsiniz noterde belirterek. bana sormuştu yani m5'i alırken plaka değiştirmek isteyip istemediğimi. çekme belgeliydi. demekki oluyor :)
rekord2000
26-10-2014, 17:59
Evet aracı alırken noter soruyor plaka degısımı yapılacak mı diye, yani büyük ihtimalle aracın üstündeki plakayı geri alıyorsun aracı trafiğe çıkarınca.
Araci aldiginizda plakasi ile birlikte gelir. Ancak araci hurdaya ayirmadan plaka bosa cikmaz.
Ek bilgi: Satisi aldiktan sonra, arac eger trafige cikacaksa plaka ile soyle bir durum var. Trafikten cekme tarihini 30 gun gectiyse arac baska plaka ile trafige tescil olur. Kayitli plakasi bosa cikar. 30 gunu gecmediyse uzerine kayitli plaka ile tescil olur
Çok teşekkür ederim kişiyle tekrar konuştum şuan için aracı çekme belge yapmamış muanesi olmadığı için satışta çekme belgeli vereceğini söyledi bende vekaleten satış istedim yarın yüzyüze görüşücem şuan için plakaların hepsi dolu boşta plaka yok ve ikametgah ve bağışla uğraşmak istemiyorum kısmet bakalım plakayı alırsam başka araca taşıyacağım
alperkirman
05-11-2014, 10:16
aracın çekme belgesi olupta tekrardan trafiğe sokmak istediğimizde ne gibi bi borç çıkar ? internette trafiğe çıkacağı dönem mtv sini ödersin deniyo ama muayene ? mesela 5senedir çekme belgeli araba 5 senenin muayene ücretini almazlar heralde dimi ?
almıyorlar isterse 10 sene muaynesı olmasın sadece noraml muayne ucretını odeyıp muayne edebılıyorsunuz
almanya da bunlar çocuk oyuncağı gibi arabayı trafikten çekiyorum diyorsun gidip geçici plaka veriyor sana otoparka gidene kadar problem olmasın diye sonra da açtıracağın zaman gidip açtırıyorsun orada bunun adına kapatmak ve açtırmak diyorlar. problem yok yani vergi vermek istemeyen herkes bunu yapmakta serbest ama bizim ülkemizde korkuluyor bu durumdan
driftboy
05-11-2014, 11:35
peki muayenesi olmayan aracı çekme belgeli hale getirebiliyomuyuz ? atıyorum 10 senedir muayenesi yok, çekme belgeli yapıyoruz aracı, sonra tek muayene ücretyle tekrar trafiğe sokuyoruz ?Böyle bişey olabilir mi ?
olamaz çünkü çekme belgesini zaten trafikten alıyorsunuz aracınızın tertemiz olması gerekiyor ki tekrar trafiğe soktuğunuzda ilk işlemde çıkabilesiniz.sizin dediğiniz gibi olsa o zaman kimse muayene yaptırmazdı değilmi mantıkta aramak gerek biraz :)
alperkirman
05-11-2014, 14:25
deniz ben anlamadım şimdi üstad
mtv tamam onu aracı trafiğe sokacağın dönemi ödüyosun ama muayene cezasıyla berabermi ödüyosun 10 senelik ?
muayenesi aracın tam olacak yani muayenesi sıkıntılı olmayacak sonra 10 sene de yatırsan 20 senede yatırsan 1 kerelik ücret ödüyorsun yatan seneleri istemiyorlar ama arkadaşın demek istediği muayenesi olmayan yani 3-5 senedir muayeneye girmemiş muayene sıkıntısı olan aracı çekme belgeli hale getirip tek muayeneden geçirmekten bahsetmiş öyle olmaz dedim bende
crazydog
05-11-2014, 14:55
peki muayenesi olmayan aracı çekme belgeli hale getirebiliyomuyuz ? atıyorum 10 senedir muayenesi yok, çekme belgeli yapıyoruz aracı, sonra tek muayene ücretyle tekrar trafiğe sokuyoruz ?Böyle bişey olabilir mi ?
Getirebilirsin diye biliyorum ben kendi aracımın muaynesi yok kaza geçirdim araç şu an haşat halde o şekilde satıcam şimdi kalan vergisini ve cezasını ödeyip trafikten çekicem yaklaşık 1.5 senedir muayneside yoktu aracın.
driftboy
05-11-2014, 15:11
vergi filan degil, muayeneden bahsettim. Peki bunca yıllık hurda hale gelmiş araçlar nası çekme belgeli oluyo ? Muayene mi yaptırıyolar o halde ? çekme belgesinin anlamı nedir ?
muaneden geçmiyorsa zaten çekme belgesini alamaz muayenesi ve tüm borçları yatırılmış bir şekilde aracı trafikten çekebilirsiniz çünkü burada amaç vergi vermemek muayene yaptırmamak o yüzden çektireceğiniz zaman muayeneden kaçamazsın önce yaptırman gerekecek sonra çektirebilirsin trafikten.
şöyle düşün cennete gidebilmek için önce günahlarından arınman gerekecek :D çok pis bağladım ama :D
Getirebilirsin diye biliyorum ben kendi aracımın muaynesi yok kaza geçirdim araç şu an haşat halde o şekilde satıcam şimdi kalan vergisini ve cezasını ödeyip trafikten çekicem yaklaşık 1.5 senedir muayneside yoktu aracın.
araç haşat halde ise evet zaten muayeneden geçmeyeceği için çekebilirsin ama bunu kullanmadığın için çektireceksen sağlam arabayı muayene yaptırmak zorundasın eğer yapılmamışsa
crazydog
05-11-2014, 19:24
araç haşat halde ise evet zaten muayeneden geçmeyeceği için çekebilirsin ama bunu kullanmadığın için çektireceksen sağlam arabayı muayene yaptırmak zorundasın eğer yapılmamışsa
doğrudur iddaa etmem :D bakalım şu borçlarını ödiyimde mecbur cekıcem satılmazsa durduk yere bide kazalı arabaya vergi ödemeyelim :D
Yanlız biliyorsunuz. Muayneden geçmeyen araç çekme belgesi alabilir. Sorun yok. Tekrar trafiğe çıkılacağı zaman TüvTürk son tarihe bakıyor ne zaman muayene olmuş. İspat istiyor. İspat edemezsen son muayene tarihini 2005 yılında TüvTürk'ün hizmete başladığı tarihten itibaren faiz hesaplayıp öyle alıyo ücreti.
bayramoglu
05-11-2014, 22:50
hurda belgesiyle çekme belgesini karıştırıyorsunuz olay schumi abinin anlattığı gibi işliyor.
TüvTürk sitesiden alıntıdır.
http://www.tuvturk.com.tr/soru-ve-cevaplar.aspx
Çekme Belgeli araç için hangi durumlarda gecikme ücreti alınır ?
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünün 5 Nisan 2009 ve 12/2009 sayılı genelgesine uygun olarak çekme belgeli araçlardan gecikme cezaları tahsil edilmektedir. İlgili Genelgeyi T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü internet sitesinin ( T.C. Ula (http://www.kugm.gov.tr) ) Mevzuat başlığı altında bulabilirsiniz.
Aracın son muayene geçerlilik tarihini aşağıdaki belgelerle ispat etmeniz gerekmektedir; ispat edilememesi durumunda 01.01.2005 tarihi dikkate alınarak gecikme ücreti tahsil edilecektir.
Trafik Tescil Şubesinden, muayene geçerlilik tarihini belirten resmi bir yazı
Trafik Tescil Şubesinden temin edebileceğiniz, muayene geçerlilik tarihinin görülebildiği onaylı ruhsat fotokopisi
Trafik Tescil Şubesinden temin edebileceğiniz ve en son muayene tarihini belirten Ek-1 belgesinin onaylı kopyası
Vergi Dairesi'nden temin edilen son muayene harç makbuzu (aslı tarafınızda mevcut ise tekrar işlem yapmanız gerekmemektedir)
Eğer son muayeninizi TÜVTÜRK istasyonlarında yaptırdıysanız, kayıtlarımızda bu tarihi görebileceğimizden yukarıdaki belgeleri getirmenize gerek bulunmamaktadır.
Çekme belgeli araçların yeni plaka ile trafiğe çıkmaları durumunda, son muayene geçerlilik tarihi ispatı eski plaka üzerinden yapılmalıdır.
muayeneden geçmeyen alabilir evet ama bilerek 10 yıl muayeneden geçmemiş bir araç çekme belgesi alabilir mi alsa bile tamamının borcunu ödemek zorunda kalır öyle değil mi
alperkirman
06-11-2014, 08:16
yani anlaşılan muayenesi olmayan arabalara hiç bi faydası yok çekme belgesinin