PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Telsiz lisansı hakkında yardım, walkie talkie

polo34
29-09-2008, 11:25
Aşağıdaki walkie talkie'yi almak istiyorum, yalnız bunun mesafesi epey geniş, buna benzer zımbırtılar için bazı sitelerde lisans gerektirmez, bazılarında lisans lazım, bazılarında resmi kanalları dinlemezsen sorun olmaz yazıyor, nedir bunun aslı? linkteki cihaz açık alanda 30 mil yaklaşık olarak 48 km mesafesi var, 5 watt gücü var, FCC lisans gerektirir yazıyor...

eğer yorumunuza göre bu telsize lisans vs lazım diyorsanız, max kaç km menzili ya da gücü olan walkie talkie seçeyim ki ücretsiz sorunsuz olsun?

ayrıca hadi bu cihazı kullandık diyelim, benim yerimi nasıl tespit edecekler, kim gelip bulacak? cezası çok ağırmış o yüzden soruyorum, ben bisiklet gezilerinde grup halinde gezerken kullanmak istiyorum, belki dağda bayırda bir trekking de ya da bir kaç araba şehir dışına giderken haberleşmek için ...

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=250299709266

http://www.midlandradio.com/comersus/store/comersus_viewItem.asp?idProduct=5554

Tugral
29-09-2008, 15:34
gerek yokki böyle birşeye bisiklet gezisi için. Bizde arabalarımıza aldık grup halinde gzerken kullanıyoruz. Motorola'nın PMR telsizlerinden. Lisans gerektirmiyor 8 kanallı 3km mesafeli gayet yeterli. Açık alanda cok rahat cekiyor.

Buğra A.
29-09-2008, 15:42
Bkz. Tugral :)

HKS
29-09-2008, 16:13
linkteki pmr için de lisans gerekmez. zaten hangi telsiz için lisans gerekir hangisi için gerekmez olacağını bilen polis sayısı arabanın bijon sayısından azdır :)
bence getirtebiliyosan linktekini, uğraşmayım diyosan motorola al 120-130 ytl civarı bişey olması lazım

polo34
29-09-2008, 17:11
polis telsizi elimde görürse mi dur bakayım bunun cinsi nedir, ruhsatın var mı diye araştıracak yoksa ben telsizi çalıştırdım diyelim adamların elinde özel cihazlar mı var ki gelip evimde telsizi açınca beni tespit edecekler? benim telsizin yerini sinyallerle bulabiliyorlar mı? böyle bir durum mümkün mü? gezilerde telsizler genelde çantada oluyor, kulaklık ve mikrofonla haberleşiliyor...

bisiklet gezisi diyip geçmeyin:) epey yatırım yaptım bisiklete, oldukça hafif bir bisikletim var, bizim geziler genelde istanbul dışında oluyor, sabah bisikletle evden çıkıyoruz gece dönüyoruz, bütün gün üzerindeyiz, çadırlı doğada gecelemeli gezilerde yapıcam ama kış geldi, seneye artık:) eğer benim gibi birkaç deli bulursam bu aralarda olur neden olmasın:) ama önce dizimdeki sakatlığın iyileşmesi lazım o da ayrı konu:(

HKS
29-09-2008, 18:56
durum şöyleki pmr telsizleri 446mhz de çalışıyo bu kanal pmr için ayrılmış özel bi kanal bu kanala polislerin müdahele etmeleri söz konusu değil. ancak sen gidipte polis telsiz kanallarında çalışan bi telsiz alırsan bu telsizler amatör telsiz kullanıcısı lisansı ile mümkündür. polis bi aramada yakalasa n'olur dersen elinden alır ben farklı bi uygulama duymadım. kısacası pmr(kobra diyenlerde var) bu tip telsizleri sorumsuz bi şekilde kullanabilirsin

Tugral
29-09-2008, 19:16
Hafife aldığımızdan demedim ama işini PMR cok rahat görücektir. Şehirden şehire haberleşmiyceğinize veya istanbul içinde konusma yapmanıza gerek olmadığına göre PMR yani aranızdaki 3km lik mesafede size yeterde artar bile. Biz araba gezilerinde sorunsuz kullanıyoruz sizede fazlasıyla yeter

sercangolge
29-09-2008, 19:25
pek bilgim yok ama şirket içi motorolaları kullanıyoruz.pek matah değil ama alandada kullananlardada hıç ehliyet yoq :D
yalnız o mesafe acık alan için gecerli sanırım.araya duvar vs. bişiler gırdıgınde cok kısalmasın??

Tugral
30-09-2008, 14:46
şehiriçindede cekmesi gerektiği kadar cekiyor öyle cok uzaklaşmamak kaydıyla. Ama zaten arkadaslar ormanlık alanda bisiklet turunda kullanıcaklar acık alan yani yeterli olucaktır onlara