Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Wideband kullanarak lpg ayari yapma ve detaylar

XSi
25-12-2014, 21:54
Kendi aracımla çok uğraştım arayüz kablosu ve hatta wideband bile almıştım en iyi ayarı yapabilmek için..

Arabayı satınca haftasonları can sıkıntısı başladı, eşe dosta tanıdıklara LPG ayarı yapıyorum,

http://lpgayar.blogspot.com.tr/

forumdan iyi ayar ihtiyacı hissedenlere yardımcı olabilirim.

Evim İstanbul - Bahçeşehir tarafında, geniş ve boş yollar mevcut.

İlgilen arkadaşlar burdan veya özelden ulaşabilirler..

slowmotion
25-12-2014, 21:59
Sensörü nasil takiyorsunuz o2 sensorunun yerinemi? Tebrik ediyorum sizi

Chn53
25-12-2014, 22:29

bi aparatı var egzozun ucuna takılmasını sağlıyor en pratik yöntem o sanıyorum oyle yapıyordur

XSi
26-12-2014, 07:15

Simdiye kadar mevcut sensorun deligi uydu, o nedenle mevcutun yerini tercih ettim..

XSi
26-12-2014, 07:17
bi aparatı var egzozun ucuna takılmasını sağlıyor en pratik yöntem o sanıyorum oyle yapıyordur

O aparati biliyorum ama yolda gazlayarak yapiyoruz cok riskli olur, yerinden cikar fln yazik olur sensore :)

c20let
26-12-2014, 07:36
İzmite aile ziyaretine gelirsem uğrayayım abi yanına. :D Benimde ihtiyacım var iyi ayar yapılmasına. Yakıtım çok düşük ancak çekiş yetersiz gibi geliyor.

serkan_2120
26-12-2014, 07:43
ahh ahh benimde clarus için iyi bir ayara ihtiyacım var ama uçak biletinizi alsam izmire davet etsem sizi :)

Ahmet Saraçoğlu
26-12-2014, 09:03
bu ara çok ankara istanbul yapıyorum.(bu hafta günübirlik iki kere gittim geldim) işler rayına otursun rahatsız edicem seni abi.bu arada egzostun başlangıç kısmına doğru biyerde somun + civata kaynattık biz wideband için.civatayı çıkar wideband tak , işin bitince wideband çıkar civata tak şeklkinde tıpa misali.en rahat o şekilde oluyor sanırım.

STP
26-12-2014, 09:06
Musait bi zamanda yaptirmak isterim cok yakin oturuyoruz.headersin ustunde yerde var sensor icin sikinti olmaz.

XSi
26-12-2014, 10:06
ahh ahh benimde clarus için iyi bir ayara ihtiyacım var ama uçak biletinizi alsam izmire davet etsem sizi :)

İki hafta once bi abinin clarus a yaptik ayar, ilk mesajda blog sitesinde fotolarida var hatta :)

Tek kisi icin pahali olabilir ama 3-4 kisi birlesirseniz izmire sabah gel aksam git yapabilirim.. Lpg kiti ne marka?

XSi
26-12-2014, 10:07
Musait bi zamanda yaptirmak isterim cok yakin oturuyoruz.headersin ustunde yerde var sensor icin sikinti olmaz.

Lpg kit ne marka stp kablo ayarlamak gerekebilir..

serkan_2120
26-12-2014, 10:09
İki hafta once bi abinin clarus a yaptik ayar, ilk mesajda blog sitesinde fotolarida var hatta :)

Tek kisi icin pahali olabilir ama 3-4 kisi birlesirseniz izmire sabah gel aksam git yapabilirim.. Lpg kiti ne marka?

atiker marka lpg var araçta belki buluruz 3 5 kişi ya hem bi izmir buluşmasıda olur :)

XSi
26-12-2014, 10:21
İzmite aile ziyaretine gelirsem uğrayayım abi yanına. :D Benimde ihtiyacım var iyi ayar yapılmasına. Yakıtım çok düşük ancak çekiş yetersiz gibi geliyor.

Kit ne marka?

İzmirdede olabilir 3-4 kisi organize olunursa

öskür
26-12-2014, 10:26
bizim av arabası grand cherokee 5.2 dede tartarini var,uzun yolda yapıyoruz doğal olarak baya ama az yakmıyor ayar mümümkün olur mu?:)

XSi
26-12-2014, 11:11
bizim av arabası grand cherokee 5.2 dede tartarini var,uzun yolda yapıyoruz doğal olarak baya ama az yakmıyor ayar mümümkün olur mu?:)

Aracin oksijen sensoru aktif calistigi surece ve sistemde mekanik ariza yoksa yakacagi yakit belli bu degismez..

İyi ayar ile sorunsuz calisma ve performans oluyor (alt yapi yeterli ise tabi)

5.2 v8 makinaya ayar yapmasi keyifli olur tahminen.. Arayuz kablom yok tartarini icin onu organize etmeye calisayim once, sizde ozelden iletisim bilgilerinizi yazarsaniz ordan konusuruz..

Ahmet Saraçoğlu
26-12-2014, 11:27
ben bu ara tüketimden memnunum ama arkadan çıkan dumanın renk ve kokusundan memnun değilim , böyle kirli gri ve aşırı yanık kokulu bi duman var.Sürekli değil ama trafikteki ilk harekette , kalkışta falan.Önceden ankarada 2000kmye yakın kullandım , böyle bişey yoktu.Zengin kız fakir oğlan vss bi ayar falan değişti galiba Ankaradan İstanbula gelince.

XSi
26-12-2014, 15:57
atiker marka lpg var araçta belki buluruz 3 5 kişi ya hem bi izmir buluşmasıda olur :)

Fast mi safefast mi?

Fast kit ayar konusunda oldukca yetenekli.. Bende kablosu da mevcut

XSi
26-12-2014, 15:59
ben bu ara tüketimden memnunum ama arkadan çıkan dumanın renk ve kokusundan memnun değilim , böyle kirli gri ve aşırı yanık kokulu bi duman var.Sürekli değil ama trafikteki ilk harekette , kalkışta falan.Önceden ankarada 2000kmye yakın kullandım , böyle bişey yoktu.Zengin kız fakir oğlan vss bi ayar falan değişti galiba Ankaradan İstanbula gelince.

Senin durum biraz farkli.. Anladigim kadariyla sonradan yapilma emulator tarzi bir beyin ve bununla calisan lpg beyni var..

Vakit ayirip incelemek lazim.. :)

STP
26-12-2014, 16:18
Tartarini marka kardesim

XSi
26-12-2014, 22:06
Tartarini marka kardesim

arayüz kablosu ayarlamaya çalışıyorum, bulamazsam 50 tl ye ortak kablo alacaksınız :P önümüzdeki günlerde netleşir.

STP dostum özelden tel no beklerim..

ChtArdARSL
26-12-2014, 22:32
Karbiratorlu araclar icin yapiyormusun abi :) daha dogrusu ilgini cekiyormu?

tyMu
26-12-2014, 22:52
Tebrikler böyle bir konu için :)
Affınıza sığınarak birde sorum var ayarlamı ilgili bilmiyorum lpg kalibrasyon yapıldı ancak rolantide çok zengin özellikle ilk soğuk geçişte afr 10 larda ısınnca 11-12 gibi
normal sürüşde afr güzel 14-15 arası . Ayarlamı alakalı yoksa map sensör değişmişti yanlış birşeymi taktılar acaba ne dersiniz bu konuda.
Ayrıca kabloyu nerden temin edebiliriz cangas bendeki kitde usb dongle da lazım sanrm :D

serkan_2120
27-12-2014, 08:16
Fast mi safefast mi?

Fast kit ayar konusunda oldukca yetenekli.. Bende kablosu da mevcut

valla ne dediğin konusunda hiçbir fikrim yok küfür etmedin demi :) atiker sıralı sistem lpg var işte 2 sene önce takılmış normal sistemmiş süper kit değilmiş onu biliyorum onuda şöyle öğrendim 5000 devirden sonra benzine geçme şikayetiyle servise gittim sistem normal kit diye gaz yetiştiremiyormuş aslında bu araca süper kit takılmalıymış dediler diye biliyorum yoksa zerre anlamam bu işten :)

mert0640
27-12-2014, 10:48
lpg de atmosferik bi arac için dip gaz degeri ne olmalı ?

emredağla
27-12-2014, 12:12
Benim arabayı enjeksiyona çevirdik beyinde ms1 var arabada sıralı olmayan tüp var tüpe gececegim zaman beyini söküp gaz kelebeğinin oraya mikser takıyorum ayarınıda elle afr ye bakarak yapıyorum sizce afr değerleri kaç olmalı ben 16.0 - 16.5 ayarliyorum sadece uzun yolda taki yorum LPG yi ve tek kişi yolculuk yapıyorum 4000 dd geçmiyorum

öskür
27-12-2014, 12:13
arayüz kablosu ayarlamaya çalışıyorum, bulamazsam 50 tl ye ortak kablo alacaksınız :P önümüzdeki günlerde netleşir.

STP dostum özelden tel no beklerim..

bana uyar :)

Skyhawk34
27-12-2014, 12:32
telefon numaranızı pm alabilirmiyim bende bahçeşehirliyim :)

XSi
27-12-2014, 20:16
valla ne dediğin konusunda hiçbir fikrim yok küfür etmedin demi :) atiker sıralı sistem lpg var işte 2 sene önce takılmış normal sistemmiş süper kit değilmiş onu biliyorum onuda şöyle öğrendim 5000 devirden sonra benzine geçme şikayetiyle servise gittim sistem normal kit diye gaz yetiştiremiyormuş aslında bu araca süper kit takılmalıymış dediler diye biliyorum yoksa zerre anlamam bu işten :)

Tamam sikinti yok :)

Hic bi sekilde benzine gecmemeli, atikerin std regulatoru buyuk olcude isi gorur.. Alt yapiyi duzgun ayarlayip iyi bir ayarla sikintisiz olur.

XSi
27-12-2014, 20:20
lpg de atmosferik bi arac için dip gaz degeri ne olmalı ?

Teknik bir makale bulamadim acikcasi kendi gorusum benzinde ne ise o olmali diye dusunuyorum.

Genelde benzinli atmosferik tam gaz afrsi 12.3:1-12.5:1 civari gordugum.. Ama uzman degilim iddiam yok acikcasi..

XSi
27-12-2014, 20:23
Benim arabayı enjeksiyona çevirdik beyinde ms1 var arabada sıralı olmayan tüp var tüpe gececegim zaman beyini söküp gaz kelebeğinin oraya mikser takıyorum ayarınıda elle afr ye bakarak yapıyorum sizce afr değerleri kaç olmalı ben 16.0 - 16.5 ayarliyorum sadece uzun yolda taki yorum LPG yi ve tek kişi yolculuk yapıyorum 4000 dd geçmiyorum

Valla senin durum farkli, oem enjeksiyonlu arabalar 14.7:1-15.0:1 yarim gaz afr si..

Ama bu en ekonomik deger degil diye biliyorum.. Deneyerek gormek lazim.. Bundada kesin bir yorumum yok..

XSi
27-12-2014, 20:26
Karbiratorlu araclar icin yapiyormusun abi :) daha dogrusu ilgini cekiyormu?

Dostum inan hic deneyim yok.. Elektronik sistem daha keyifli tabi..

XSi
27-12-2014, 20:29
Tebrikler böyle bir konu için :)
Affınıza sığınarak birde sorum var ayarlamı ilgili bilmiyorum lpg kalibrasyon yapıldı ancak rolantide çok zengin özellikle ilk soğuk geçişte afr 10 larda ısınnca 11-12 gibi
normal sürüşde afr güzel 14-15 arası . Ayarlamı alakalı yoksa map sensör değişmişti yanlış birşeymi taktılar acaba ne dersiniz bu konuda.
Ayrıca kabloyu nerden temin edebiliriz cangas bendeki kitde usb dongle da lazım sanrm :D

Wideband var diye anliyorum..

Benzinde durum ayni degilmi? Sicak motor afr kac lpg-benzin ayni olmasi gerek..

Kablo icin bilgi vericem..

tyMu
27-12-2014, 20:31
Wideband var diye anliyorum..

Benzinde durum ayni degilmi? Sicak motor afr kac lpg-benzin ayni olmasi gerek..

Kablo icin bilgi vericem..

Teşekkürler ,wb var , sıcak motor afr benzin rolanti normal 14.7 birazdan çıkacam net rakamlar yazarım lpg/benzin için.

mert0640
27-12-2014, 21:01
Teknik bir makale bulamadim acikcasi kendi gorusum benzinde ne ise o olmali diye dusunuyorum.

Genelde benzinli atmosferik tam gaz afrsi 12.3:1-12.5:1 civari gordugum.. Ama uzman degilim iddiam yok acikcasi..
Aslinda benim bildigim 1 puan fakire ayarlanmasi benzine gore
Ama bu ise hakim bilgili birisi bizi aydinlatirsa hic fena olmaz.

XSi
27-12-2014, 21:29
Aslinda benim bildigim 1 puan fakire ayarlanmasi benzine gore
Ama bu ise hakim bilgili birisi bizi aydinlatirsa hic fena olmaz.

Benzin veya lpg farketmeksizin closed loop / yarim gaz afr 14.5:1-15:1 oluyor benzin ecusu bunu sagliyor.. Bu nedenle tam gazda da benzin ile ayni afr mantikli geldi bana hem kendi vectramda hem diger ilgilendigim araclarda buna gore hareket ettim..

Teknik bir bilgi bulabilirsek bu konudan paylasalim, ilgilenen kisilere de bilgi olur..

Kadyr
27-12-2014, 21:46
gazlı araba alasım geldi :) güzel bir yardımlaşma tebrikler

tyMu
27-12-2014, 21:50
@xsi . Sıcak afr 14.7 benzin
Lpg de 12,6-12.7 seklinde

XSi
28-12-2014, 01:17
@xsi . Sıcak afr 14.7 benzin
Lpg de 12,6-12.7 seklinde

bi terslik var, rölantide de yarım gazda olduğu gibi 14.7 olması gerekiyordu..

Kablo sordum bilgi gelince ileticem.

tyMu
28-12-2014, 01:26
Teşekkürler , salı günü lpg bayisine uğricam tekrar taktıkları map sensöründe bir sıkıntı olabilir sensör bozulmadan önce düzgündü.

XSi
28-12-2014, 21:46
Ford focus 1.6 otomatik vites, fotolar ve genel detaylar aşağıdaki linkte..

http://lpgayar.blogspot.com.tr/2014/12/2003-focus-16-16v-otomatik.html#!/2014/12/2003-focus-16-16v-otomatik.html

XSi
01-01-2015, 22:13
Hyundai accent 1.6, fotolar ve genel detaylar aşağıdaki linkte:

http://lpgayar.blogspot.com/2015/01/hyundai-accent-16.html

By_emre
01-01-2015, 22:20
Civic 2005 var bende obd'li safefast tek sıkıntım gazı sabit tutup birden çöktüğümde hafif gecikmeli tepki veriyor gaz az gidiyormuş gibi birden fırlıyor benzin gibi ilk başışta net tepki vermiyor 2'lik meme var büyütsem mi sizce yeterli mi 110 hp araç için ?

Ayrıcada ücretsiz yardımcı olduğun içinde teşekkürler bende ayar konusunda bir çok arkadaşın cebinden para çıkarmadan yaptırdım ama malesef sadece rolantiden obd üzerinden baktık yolda imkan olmuyor malesef müsait olan arkadaşlar kesinlikle yaptırsın seyir halinde yükde yapılan ayar başkadır

erhanarici18
01-01-2015, 22:26
abi helal olsun keşke herkes böyle yapabilse; yapsa
sinir oluyorum o ayarcılara
menülerde geziyo bi ona bi ona tıklıyo
oto. ayara basıyo sonra bida yalandan menülere bakıyo tmm abi diyip gönderiyo

civelek
01-01-2015, 23:00
Konuyla ilgili.birsey.sorayim simdi.standart integraya 0.5 bar bastim diyelim lpgyide bu sistemi kaldirabilen cinsten koysam oem beyini hic ellemeden bu yaptiginiz yol ayari ile arabayi lpgde yurutebilirmiyiz??

XSi
01-01-2015, 23:33
Civic 2005 var bende obd'li safefast tek sıkıntım gazı sabit tutup birden çöktüğümde hafif gecikmeli tepki veriyor gaz az gidiyormuş gibi birden fırlıyor benzin gibi ilk başışta net tepki vermiyor 2'lik meme var büyütsem mi sizce yeterli mi 110 hp araç için ?

Ayrıcada ücretsiz yardımcı olduğun içinde teşekkürler bende ayar konusunda bir çok arkadaşın cebinden para çıkarmadan yaptırdım ama malesef sadece rolantiden obd üzerinden baktık yolda imkan olmuyor malesef müsait olan arkadaşlar kesinlikle yaptırsın seyir halinde yükde yapılan ayar başkadır

1.6 motorda, 2 mm nozzle basınç düşükse yeterli olmuyor malesef..

basıncı 1.4 - 1.5 bar lara çıkartmak gerekiyor.

yukarıdaki mesajlarda iki araç var, biri focus biri accent , ikiside 1.6 ve nozzle lar 2 mm idi, basıncı 1.4-1.5 lere çıkartarak afr tutturabildim ancak..

tam gaz da afr, benzinle aynı olursa, hissedilir bir performans farkı kalmıyor açıkçası, kendi vectramdan biliyorum, araç öyle keyifli ve ekonomikti ki, her yere sıka sıka gidiyordum :)

müsait olursan gel bahçeşehir tarafına, wideband bağlayıp ayarını güncelleyelim, OBD özellikli kit almakla çok iyi yapmışsın, tek ihtiyaç wideband ile tam gaz AFR ayarı.

XSi
01-01-2015, 23:41
Konuyla ilgili.birsey.sorayim simdi.standart integraya 0.5 bar bastim diyelim lpgyide bu sistemi kaldirabilen cinsten koysam oem beyini hic ellemeden bu yaptiginiz yol ayari ile arabayi lpgde yurutebilirmiyiz??

benzin sistemi sağlıklı olduğu sürece, LPG de de uygun kapasitede regulatör olduğu sürece sıkıntı olmaz..

sadece motor yüksek devir çeviriyorsa biraz zorlayabilir, klasik tip enjektörler yerine biraz daha hızlı açılıp kapanan enjektör kullanmak gerekebilir..

sonuçta olur kullanabilirsin, ihtiyaç halinde bana ulaşabilirsin, uygun ekipman ve güzel bir montaj + ayar organize ederiz :)

XSi
01-01-2015, 23:44
abi helal olsun keşke herkes böyle yapabilse; yapsa
sinir oluyorum o ayarcılara
menülerde geziyo bi ona bi ona tıklıyo
oto. ayara basıyo sonra bida yalandan menülere bakıyo tmm abi diyip gönderiyo

napalım, sektör geneli böyle..

ben onlara değil, eğitim vermeyen ana firmalara kızıyorum esas..

ana firmalar bile ne sattıklarından bi haber, teknik destek sıfır malesef.

fsunnetci
02-01-2015, 08:37
LPG yakıtı ile aracı performanslı kullanmak yerine tasarruflu kullanmayı tercih etmek daha mantıklı değilmi amaç performans ise LPG yakıtı bu iş için yanlış bir seçim değilmidir :beuj:
benzinde istediğin gibi gazla sürat yap ama LPG'de tasarruf yap sakin kullan motor içi aşınmalar azalsın mantığı doğru değilmidir ?
LPG yakıtının performans alınacak bir yakıt olmadığını düşünüyorum hele ki günümüzde ki motor üretim teknolojisi ile :rolleyes:

civelek
02-01-2015, 09:26
benzin sistemi sağlıklı olduğu sürece, LPG de de uygun kapasitede regulatör olduğu sürece sıkıntı olmaz..

sadece motor yüksek devir çeviriyorsa biraz zorlayabilir, klasik tip enjektörler yerine biraz daha hızlı açılıp kapanan enjektör kullanmak gerekebilir..

sonuçta olur kullanabilirsin, ihtiyaç halinde bana ulaşabilirsin, uygun ekipman ve güzel bir montaj + ayar organize ederiz :)

çok tesekkür ederim farklı bir arabaya geçme imkanım var integrayı satarsam ama hesap kitap uymazsa bahara bu işi yapıcam inş.

LPG yakıtı ile aracı performanslı kullanmak yerine tasarruflu kullanmayı tercih etmek daha mantıklı değilmi amaç performans ise LPG yakıtı bu iş için yanlış bir seçim değilmidir :beuj:
benzinde istediğin gibi gazla sürat yap ama LPG'de tasarruf yap sakin kullan motor içi aşınmalar azalsın mantığı doğru değilmidir ?
LPG yakıtının performans alınacak bir yakıt olmadığını düşünüyorum hele ki günümüzde ki motor üretim teknolojisi ile :rolleyes:

bu sefer performansa dayalı degil abi benim hesap kitap. alttan dolan keyifli ve ekonomik hale getirmek. bak haluk abiye hızlı öfkeli ve tüplü :D

XSi
02-01-2015, 09:38

Tercih meselesi tabi isteyen benzinle isteyen lpg ile kullanir..

Ama lpg de motor asinir diye kabul edip yola cikarsak yanlis yonlenmis oluruz.

Lpg den motoru zarar gorenlerin sorunu hatali afr yada afr gozetmeksizin yapilan ayarlar diyelim..

Lpg sistemi de benzin ile ayni afr ile calisirsa, ben motorun normal asinmanin disinda birsey olacagini dusunmuyorum.

Ama hava filtresini 40-50 bin km degismeden yada kalitesiz yan sanayi versiyon ile degistiererek kullanmak veya motor yagini uzun sure degistirmemek kalitesiz yag filtresi kullanmak motoru fena uzer..

Gazlamak icinde lpg kullanilabilir %40-45 daha ucuza gazlarsin hatta.. :)

By_emre
02-01-2015, 17:09
Dostum yarın - 2.4 mm 1.10 bar reg basıncı. - bu şekilde ayarlayacağım sence nasıl olur ? Valtek enjektörün açma kapama ms'si düşücek haliyle bir sıkıntı olur mu acaba ?

MBuğra
02-01-2015, 22:57
Telefon numaranızı özelden gönderir misiniz, müsait bir haftasonu bilginizi almak için aracımı göstermek isterim.

Araç 2004 Honda CR-V, BRC sıralı sistem takılı ancak, bazen patlatma yapıyor ve her daim silkeleme yapıyor.

Bobinlerden vs. dediler ancak tam bilmiyorum. Bir de sizin görüşlerinizi almak isterim :)

XSi
02-01-2015, 22:57
Dostum yarın - 2.4 mm 1.10 bar reg basıncı. - bu şekilde ayarlayacağım sence nasıl olur ? Valtek enjektörün açma kapama ms'si düşücek haliyle bir sıkıntı olur mu acaba ?

2.5 mm, 1 bar - 2 mm 1,5 bar a muadil. bu şekilde yapabilirsin. Problem yaşamazsın.

By_emre
02-01-2015, 23:30
Cok tesekkur ettim mesaj gelmedi sandim telefonunada attim , yarin sabah ayarlatiyorum obd uzerindende dip gazda kontrol ederim yarin bildirirm :)

By_emre
03-01-2015, 14:14
2.5 mm, 1 bar - 2 mm 1,5 bar a muadil. bu şekilde yapabilirsin. Problem yaşamazsın.

Bugün sabahdan gittim 2.2 yaptik meme capini basincda 1.45 civari yuksekdi düşürdük 1.20 civarina benzin gaz gecisleri ile karisima bakildi hata cikmadi ardindan oto iyilesyirme obd devreye girdi test ettim sonunda kurtuldum sorun cekis hep iyi diyordum meger kotuymus aracdan inemedim desem yeridir 1 de gaza basmamla patiye dusmesi bir oluyor :) yazilimdanda ahc yi sectik enjektorde ahc yaziyordu onun etkisini bilmiyorum lpgci arkadas o cok fark ettiriyor dedi dogru calismasi bakimindan

::ZaFeR::
03-01-2015, 15:02
Bende bu yaz LPG ile baya uğraştım durdum.Ufak tefek problemlerim hala devam ediyor.Bununla alakalı bir konu da açmıştım.

http://www.techturkey.com/forum/genel/189882-lpgde-ilginc-bir-sorun.html

-Hala ara sıra teklemeye devam ediyor ve benzin-lpg yapınca sorun ortadan kalkıyor.Biraz can sıkıcı bir durum
-Aracımdaki sistem Wentgas'ın OBDli sistemi + Keihin enjektörler mevcut.Enjektörler bunlar

http://img703.imageshack.us/img703/6081/pmpp.jpg

Üstündeki kit'de bu
http://www.wentgas.com/tr/kitdetay.asp?KitStokKodu=W01.000043&AltGrupID=1&AnaGrupID=1&GrupID=700

Araç 1.8 Lancer 140-143 hp 178 tork güç değerine sahip.Benim araç için en uygun değerler ne olabilir ?

-İmkan olsa İstanbul'a gelip ayar yaptırmayı çok isterdim.

220T
03-01-2015, 15:12
Bu tablo daha önce forumda yayımlanmıştı.Biraz arama yaptım,o konu hem gerilerde kalmış hem de resim silinmiş.O zamanlar kaydetmiştim belki işinize yarar. :)
http://i.hizliresim.com/l03Bol.jpg

http://www.golfmkv.com/forums/attachment.php?attachmentid=86337&stc=1&d=1344306337

t-jet ali
03-01-2015, 16:57
kardeşim teşekkür ederim, bugün yönlendirdiğin gibi ayar yapmaya çalıştım araç gayet güzel oldu. regulator basıncı 1.7 ayarladım 17-18 psı. de araç güzel yürüdü , biraz daha açıp deneyeceğim.

XSi
03-01-2015, 19:51
Bende bu yaz LPG ile baya uğraştım durdum.Ufak tefek problemlerim hala devam ediyor.Bununla alakalı bir konu da açmıştım.

http://www.techturkey.com/forum/genel/189882-lpgde-ilginc-bir-sorun.html

-Hala ara sıra teklemeye devam ediyor ve benzin-lpg yapınca sorun ortadan kalkıyor.Biraz can sıkıcı bir durum
-Aracımdaki sistem Wentgas'ın OBDli sistemi + Keihin enjektörler mevcut.Enjektörler bunlar

http://img703.imageshack.us/img703/6081/pmpp.jpg

Üstündeki kit'de bu
http://www.wentgas.com/tr/kitdetay.asp?KitStokKodu=W01.000043&AltGrupID=1&AnaGrupID=1&GrupID=700

Araç 1.8 Lancer 140-143 hp 178 tork güç değerine sahip.Benim araç için en uygun değerler ne olabilir ?

-İmkan olsa İstanbul'a gelip ayar yaptırmayı çok isterdim.

Selam,

Dymcolar guzel hizli calisan enjektor, ama yesil tip yetersiz kalir malesef. Sorunun bundan olduguna inaniyorum.

Kirmizi enjektor ve basinci uygun sekilde ayarlanirsa sorun cozulur.

XSi
03-01-2015, 19:58
kardeşim teşekkür ederim, bugün yönlendirdiğin gibi ayar yapmaya çalıştım araç gayet güzel oldu. regulator basıncı 1.7 ayarladım 17-18 psı. de araç güzel yürüdü , biraz daha açıp deneyeceğim.

Sevindim valla :)

Dedigim gibi tam gazda ve en yuksek basincta lpg enjeksiyon suresi benzin enjeksiyon suresinden dusuk olmali.. (Ama gasitaly de bu olamiyor malesef :( o yuzden esit olmali diyelim)

Altin kural bu.

Lpg suresi yuksek kaliyorsa basinc arttirmak gerekir.

Yada basinci cok arttirmak yerine nozzle da bi tik buyutulebilir.

t-jet ali
03-01-2015, 20:19
nozzle 24 mm, e ayarlanmıştı, basınç açmanın sıkıntısı olmaz herhalde?

XSi
03-01-2015, 20:30
Eger hedefledigin afr yakin ise nozzle a dokunmadan biraz daha basinc artabilir, sikinti olcagini dusunmuyorum.

Sikinti olursa 2.6-2.8 nozzle a gecilebilir..

03-01-2015, 20:31
Selam,

Dymcolar guzel hizli calisan enjektor, ama yesil tip yetersiz kalir malesef. Sorunun bundan olduguna inaniyorum.

Kirmizi enjektor ve basinci uygun sekilde ayarlanirsa sorun cozulur.

Hımm.Buralarda adam akıllı anlayan ustada yok ki şansıma.Bana göre arabanın gidişinde felan sorun yok ama yetersiz olduğunu nasıl anladınız ? Belli bir güce kadar mı desteği var bu enjektörlerin.Benim ise aklımdan geçen regülatörün yetersiz geldiğiydi.

XSi
03-01-2015, 20:45
Hımm.Buralarda adam akıllı anlayan ustada yok ki şansıma.Bana göre arabanın gidişinde felan sorun yok ama yetersiz olduğunu nasıl anladınız ? Belli bir güce kadar mı desteği var bu enjektörlerin.Benim ise aklımdan geçen regülatörün yetersiz geldiğiydi.

Dymco yesillerin nozzle delik capi 2.1 mm..

1.8 motora yetmez kesinlikle.

t-jet ali
03-01-2015, 20:45
afr iyi, yalnız otomatik ayarda rölanti ve alt devirler iyi oluyor, üst devirlerde gitmiyor, harita üzerinden üst devirleri düşürüyorum araç düzeliyor,afr 12 civarları oluyor,

XSi
03-01-2015, 20:51
afr iyi, yalnız otomatik ayarda rölanti ve alt devirler iyi oluyor, üst devirlerde gitmiyor, harita üzerinden üst devirleri düşürüyorum araç düzeliyor,afr 12 civarları oluyor,

Otomatik ayarla atmosferik motorlar bile cok yetersiz kaliyor zaten. Sizinki gibi yuksek basincli turbo makinada daha da yetersiz kaliyordur tahminen..

03-01-2015, 20:52
Dymco yesillerin nozzle delik capi 2.1 mm..

1.8 motora yetmez kesinlikle.

Anladım.Bakalım ayar kablosu sipariş ettim.İnşallah buralarda problemi çözerim :D

t-jet ali
03-01-2015, 21:04
Otomatik ayarla atmosferik motorlar bile cok yetersiz kaliyor zaten. Sizinki gibi yuksek basincli turbo makinada daha da yetersiz kaliyordur tahminen..

teşekkür ederim, basıncı biraz daha açıp deneyeceğim

Burak
04-01-2015, 00:24
Tebrik ederim boyle birşeye giriştiğiniz icin. Bırak widebandi afr nedir bilmeyen ustalar var :) Haftaya istanbuldayim, ayar yaptırmak isterim. Ozelden numaramı yolluyorum.

XSi
04-01-2015, 20:17
Hondacılar toplasın :)

Çıtır modifiyeli 1.6 IES

http://lpgayar.blogspot.com.tr/2015/01/honda-civic-16-ies.html

yazıda, sonda 2 video var, ayar öncesi sadece kalibrasyon ve ayar sonrası AFR değerlerini çektim.

Carismatiq
04-01-2015, 23:27
Merhabalar,

Son ayar yapılan 1.6İ ES benim aracım :) Her ne kadar bu forumda aktif olmasamda bu tip gelişmeleri yakından takip etmekteyim. Aracımdan ve lpg kitinden son derece memnun olduğumu öncelikle belirteyim. Sadece lpgde yüksek devirde gidişinden memnun değildim. Saolsun Murat Bey Wideband ile yaptığı ince ayar sonrası aracın performansı benzine çok yakın diyebilirim. Aracımda 4-2-1 headers, düz boru, Hava filtresi gibi ufak detaylarda mevcut ve rahat devir çevirmesi lazımdı. Bu ayarın hemen hemen bütün Lpgli araçlara gerekli olduğunu düşünüyorum. Özellikle yüksek devirde arada sırada geri yığılma vs durumlar ortadan kalktı. Lpg de gaz tepkimesi hissedilir derece iyileşti ve yakıt aynı iki gündür geziyorum sıkıyorum :) Maşallah istediğim verimi aldım.

Murat Bey'e buradan tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Eline koluna sağlık hocam. Kendisi çok yardımsever ve hoş sohbet biri gidip tanışmanızı ve bu ayarları yaptırmanızı öneririm.

Selamlar,

By_emre
06-01-2015, 17:40
@carismatik Abim Benzinle gaz arasinda cok fark var diyordu sonunda kurtuldun - yol ayari gercektek sart montaj yapali atiker obd yi 2000 km oldu performans kaybim yok diyordum sadece ilk tepkiydi nozzle buyultu 3.6 gibi acma kapama sn si oldu simdi arabadan keyif aliyorum alt devirdeki canlanmalar uat devirdeki ivlemenle cok cok iyi oldu tavsiyem 1.6 arac icin 2.1 ve ustu noz kullanilmali 1.4 icinde 2.0 lik

Carismatiq
06-01-2015, 19:43
@carismatik Abim Benzinle gaz arasinda cok fark var diyordu sonunda kurtuldun - yol ayari gercektek sart montaj yapali atiker obd yi 2000 km oldu performans kaybim yok diyordum sadece ilk tepkiydi nozzle buyultu 3.6 gibi acma kapama sn si oldu simdi arabadan keyif aliyorum alt devirdeki canlanmalar uat devirdeki ivlemenle cok cok iyi oldu tavsiyem 1.6 arac icin 2.1 ve ustu noz kullanilmali 1.4 icinde 2.0 lik

Kesinlikle Emrem, şuan daha bir keyifle araca biniyorum.

doush
06-01-2015, 23:29
Murat Bey, elinize sağlık.. Forumda verdiğiniz bilgiler gerçekten güzel, kişisel bir sayfadan, numaradan falan ulaşsam soracağım şey çok da daha bulamadım :D

OMTechJr.
07-01-2015, 11:29
Lpg'li aracım olsa istanbula gelir size emanet ederdim aracı lpg konusunda. İyi niyetiniz ve bu işi ücretsiz olarak yapmanızda takdire şayan :)

XSi
07-01-2015, 13:57
Murat Bey, elinize sağlık.. Forumda verdiğiniz bilgiler gerçekten güzel, kişisel bir sayfadan, numaradan falan ulaşsam soracağım şey çok da daha bulamadım :D

Ozel mesaj atarsin, ordan telefon no da yollarim mesajina cevapta..

Selamlar..

XSi
07-01-2015, 13:59
Lpg'li aracım olsa istanbula gelir size emanet ederdim aracı lpg konusunda. İyi niyetiniz ve bu işi ücretsiz olarak yapmanızda takdire şayan :)

Bi cesit hobi oldu.. Parada harcamadan hobimi gerceklestirmis oluyorum bende..

Burak
11-01-2015, 00:23
Bugun Murat abiyle bulustuk, kendi aracıymış gibi ilgilendi sagolsun :) Fırsatı olan arkadaşların değerlendirmelerini tavsiye ederim. Ayar sonrası sıka sıka Sakarya'ya dondum. Onceden devir cevirirken isteksizlik vardı, ust devirler tatsızdı. Su anda cok keyifli, benzinden farkı kalmadı :)

XSi
11-01-2015, 11:39
Bugun Murat abiyle bulustuk, kendi aracıymış gibi ilgilendi sagolsun :) Fırsatı olan arkadaşların değerlendirmelerini tavsiye ederim. Ayar sonrası sıka sıka Sakarya'ya dondum. Onceden devir cevirirken isteksizlik vardı, ust devirler tatsızdı. Su anda cok keyifli, benzinden farkı kalmadı :)

hayırlı olsun iyi günlerde kullan, benim mezun olduğum okulda okuyor olduğunu öğrenmek ayrıca güzeldi tabi :)

blog sitesinde fotoğraf ve videoları yayınladım

http://lpgayar.blogspot.com.tr/2015/01/astra-f-16-16v.html

http://i.imgur.com/MjzwYwI.jpg

gökberk
11-01-2015, 13:14
Murat abinin müsait olduğu bir gün biz de işlerimizi hallettikten sonra kapısını çalacağız.
1.6 Mitsubishi Carisma Avance ile (Atiker Fast sistem - 2.0 Nozzle)
Olabildiğince optimum bir ayar ile sorunsuz kullanmak derdimiz.

KaanBRS
11-01-2015, 13:36
Sizi LPG konusunda ki bilgi ve becerilerinizi ücretsiz paylaştığınız ve araçlara uyguladığınız için tebrik ederim 1.8T aracımda yazılım sonrası çok verim alamamıştım tartarini kitimden şuan yapmış olduğunuz iyiliğin kullanıcıları nasıl memnun ettiğini tahmin edebiliyorum :)

Anu
11-01-2015, 13:44
İlk defa İstanbul da olmadığıma üzüldüm :) Bende de Atiker Multifast var kablosu programını vs almıştım. Ama beyinde sorun var kendi kafasına göre işler yapıyor, otomatik lpg ye geçmiyor ayarı bozuyor, tutmuyor ilginç haritalar çıkartıyor vs. Ayrıca regülatör basıncı ters, lpg azaldıkça basınç artıyor ve sürekli oynak. İşin ilginç tarafı yakıtı çok ekonomik performansı da fabrika verilerinde arabanın.

XSi
11-01-2015, 14:35
Murat abinin müsait olduğu bir gün biz de işlerimizi hallettikten sonra kapısını çalacağız.
1.6 Mitsubishi Carisma Avance ile (Atiker Fast sistem - 2.0 Nozzle)
Olabildiğince optimum bir ayar ile sorunsuz kullanmak derdimiz.

Ben her ctesi musaitim :) ama hafta ici esas isimde calisiyorum, pazarda dinlenme.

Anlayacagin sadece ctesi :)

Ne zaman musait olursan beklerim kardesim, fast sistem piyasadaki en yetenekli kit, sicaklik ve basinca gore duzeltme ayarida var.. İyi tercih :)

Ozelden telefon ve ad soyad bilgisi iletirsin.

Ayar sonucu genel kullanici izleninleri, lpg de daha tepkili, performansi benzine es ve yakit artmiyor. Sonuclar bunlar olacaktir sende de.

XSi
11-01-2015, 14:37
Sizi LPG konusunda ki bilgi ve becerilerinizi ücretsiz paylaştığınız ve araçlara uyguladığınız için tebrik ederim 1.8T aracımda yazılım sonrası çok verim alamamıştım tartarini kitimden şuan yapmış olduğunuz iyiliğin kullanıcıları nasıl memnun ettiğini tahmin edebiliyorum :)

Bana da faydasi oluyor, para cikmadan arabalarla ugrasmis oluyorum hehe :)

Bende araba seven bir insanim, baska araba sevenlerin yuzundeki o siritmayi gormek cok keyifli :)

XSi
11-01-2015, 14:39
İlk defa İstanbul da olmadığıma üzüldüm :) Bende de Atiker Multifast var kablosu programını vs almıştım. Ama beyinde sorun var kendi kafasına göre işler yapıyor, otomatik lpg ye geçmiyor ayarı bozuyor, tutmuyor ilginç haritalar çıkartıyor vs. Ayrıca regülatör basıncı ters, lpg azaldıkça basınç artıyor ve sürekli oynak. İşin ilginç tarafı yakıtı çok ekonomik performansı da fabrika verilerinde arabanın.

Mekanik sorun olabiliyor evet.

Ama lpg dogasi geregi oynak zaten.

İyi bir ayar ile tolere edilebilir duruma getirmek gerekiyor mutlaka.

ZaZy
11-01-2015, 16:04
hocam tebrik ederim davranışınız için :) ama sonradan başınıza iş almayun; yok arabamı bozdu yatak sardı falan :D

XSi
11-01-2015, 16:36
hocam tebrik ederim davranışınız için :) ama sonradan başınıza iş almayun; yok arabamı bozdu yatak sardı falan :D

olabilir tabi :)

gökberk
11-01-2015, 20:17
Ben her ctesi musaitim :) ama hafta ici esas isimde calisiyorum, pazarda dinlenme.

Anlayacagin sadece ctesi :)

Ne zaman musait olursan beklerim kardesim, fast sistem piyasadaki en yetenekli kit, sicaklik ve basinca gore duzeltme ayarida var.. İyi tercih :)

Ozelden telefon ve ad soyad bilgisi iletirsin.

Ayar sonucu genel kullanici izleninleri, lpg de daha tepkili, performansi benzine es ve yakit artmiyor. Sonuclar bunlar olacaktir sende de.

Özel mesaj ile iletişime geçiyorum abi.
Çok teşekkürler ilgin, alakan için.

gökberk
11-01-2015, 20:24
Mesaj kutun dolmuş abi... PM yollayamıyorum.

3rk4n
11-01-2015, 23:53
Wideband i baglasam atiker lpg var telefonda ayar konusunda yardimci olabilirmisin ? :)

XSi
12-01-2015, 07:07
Wideband i baglasam atiker lpg var telefonda ayar konusunda yardimci olabilirmisin ? :)

Tabiki.. Kablon var mi?

ByFrkn
13-01-2015, 23:09
Helal olsun hocam :)

3rk4n
13-01-2015, 23:20
Kablom yok ama alirim onuda hem ögrenmis olurum bende esime dostuma yardim ederim :) bu sizin aldiginiz firmadaki kablolarin fiyatlari nedir çoklu olanlar bilginiz varmi. Birde tavsiyem olacak wideband icin her arabaya yer yaptirmasaniz eksoza bir bida ile sabitlenecek bir aparat yapsaniz isiniz daha kolaylasmazmi ben biraz arastirdim genelde bu sekilde yapiyorlar.

XSi
13-01-2015, 23:27
Kablom yok ama alirim onuda hem ögrenmis olurum bende esime dostuma yardim ederim :) bu sizin aldiginiz firmadaki kablolarin fiyatlari nedir çoklu olanlar bilginiz varmi. Birde tavsiyem olacak wideband icin her arabaya yer yaptirmasaniz eksoza bir bida ile sabitlenecek bir aparat yapsaniz isiniz daha kolaylasmazmi ben biraz arastirdim genelde bu sekilde yapiyorlar.

Oksijen sensorleri m18x1.5 dis genelde, mevcudu sokup oraya takiyorum. 5 dk suruyor wideband i baglamak.

Kablo fiyati bence oldukca makul 40 tl civari. Sanalpazar uzerinden satis var. Tekli kablo icin. Coklu kabloyu sormak lazim.

3rk4n
25-01-2015, 20:12
Wideband ı bağladım cep telefonunu pm atarmısın yarın müsait ara arayayım hem kablo siparişi de geçicem bu ara lpg de afrm berbatmış yaw :D rölantide 15 gazladınmı 16 17 oluyor ama sadece 5bin devirde araba vtec açiyor gibi oluyor afr 13 lere geliyor oralarda süper gidiyor :D ama geri kalan kısımlar berbat :D

XSi
25-01-2015, 20:43
Wideband ı bağladım cep telefonunu pm atarmısın yarın müsait ara arayayım hem kablo siparişi de geçicem bu ara lpg de afrm berbatmış yaw :D rölantide 15 gazladınmı 16 17 oluyor ama sadece 5bin devirde araba vtec açiyor gibi oluyor afr 13 lere geliyor oralarda süper gidiyor :D ama geri kalan kısımlar berbat :D

hayırlı olsun :) pm gönderdim.

benzin afr referansın olacak, tam gaz yaptığında, benzinde nasıl afr zengine gidiyorsa, LPG de de aynı olmalı.

bu arada 5000 devir üstü benzine geçiş yapacak şekilde ayarlanmış olabilir mi? :)

tam gazda 2000-3000 devirde afr ne ise, 5000-6000 de de aynı olması gerekir.

3rk4n
25-01-2015, 21:00
hayırlı olsun :) pm gönderdim.

benzin afr referansın olacak, tam gaz yaptığında, benzinde nasıl afr zengine gidiyorsa, LPG de de aynı olmalı.

bu arada 5000 devir üstü benzine geçiş yapacak şekilde ayarlanmış olabilir mi? :)

tam gazda 2000-3000 devirde afr ne ise, 5000-6000 de de aynı olması gerekir.

Bilmem belki olablir okuyunca anlarız heralde :D kabloyu alayım yarın bakalım bende öğreneyim teşekkürler.

3rk4n
27-01-2015, 16:02
Kablom geldi akşam murat abinin yardımı ile uzakdan ayar yapacağız :D

3rk4n
27-01-2015, 23:06
Aracımda lpg vardı zaten aldığımda ama lpg de gidişi falan hiç hoşuma gitmiyordu araca bir takım motor modifiyeleri yaptım ve sonrasında yazılımımızı ona göre ayarladık ama Lpg de ki ayarımız halen kötüydü, araçda innovate mtxl wideband bağladım sonrasında baktımki afr aman aman 17.5 larda geziyor murat abinin yönlendirmesiyle lpg ayar kablosunu msc elektronikden satın aldım sonrasında nozullar 1.8 likmiş murat abi 2.5luk tığ ile delmemi söyledi deldim :D biraz ayarları kurcaladık ama güzel bi ayar daha elde edemedim rölanti afr 14.7 oldu şuan tapa gazda 11lerde gene murat abi regülatörden basıncı 1.2 gibi yapmamı ve enjektör sürelerinde 3.5 - 3.6 görene kadar regülatörden basıncı acmamı söyledi ama ona yarın bakacağım biraz ters bi yere regülatör montaj edilmiş. Regülatör basıncımı açtıktan sonra tekrar yolda ayarla uğraşacağım tapa gazda 12.5 13:1 değerini görücez işallah sonrasında yarım gazdada yarım gazda 14.5 15 gibi olmasını sağlıcaz işallah sonra devam :D işallah becericez bende yardım isteyenlere yardımcı olucam bakalım :D

emreakyol
28-01-2015, 00:36
bende bu hafta olamasada öbür hafta bi yanına uğrarım müsaitsen bi kontrol ederiz sana zahmet ne durumda ayar 1.6 ford focus.

XSi
29-01-2015, 07:18
bende bu hafta olamasada öbür hafta bi yanına uğrarım müsaitsen bi kontrol ederiz sana zahmet ne durumda ayar 1.6 ford focus.

Bu haftasonu musait degilim ama onumuzdeki haftasonu olabilir. Persembe gunune kadar haber verirsen cok iyi olur.

3rk4n
29-01-2015, 07:55
Dün akşam murat abinin yardımıyla afr mizi yolda ayarladık :D mantığını zor anladık ama sonrasında çözdük şuan araba benzinli gibi diyebilirim :)

XSi
29-01-2015, 17:17
Dün akşam murat abinin yardımıyla afr mizi yolda ayarladık :D mantığını zor anladık ama sonrasında çözdük şuan araba benzinli gibi diyebilirim :)

Artik benzinde kullanmazsin, hayirli olsun, edindigin bilgiyi paylas mutlaka, cok hayir duasi alirsin :)

3rk4n
30-01-2015, 20:52
Eyw abi elimden geldigince cevremdekilere yardimci olucam :)

sword
01-02-2015, 17:30
Lpg bakim uyarisini nasıl susturuyoruz bilen varmi :) atiker

XSi
02-02-2015, 19:18
Bu haftaki aracımız BRC kitli Elantra, bir çok uygulamanın aksine, tam gazda zengin karışım durumu mevcuttu.

http://i.imgur.com/hJfcvph.jpg

http://i.imgur.com/FuusN36.jpg

Ayar öncesi ve sonrası tam gaz videolar, ayar öncesi LPG de ve benzinde ölçüm:

http://youtu.be/XXJYza3chk0

Ayar sonrası LPG de tam gaz AFR

http://youtu.be/4waUL0Aqd6o

Blogsitem - Elantra 1.6 BRC MY11 (http://www.mscsi.net/destek/index.php?threads/hyundai-elantra-brc-my11-lpg-ayar%C4%B1.642/)

rodya
02-02-2015, 19:40
üstad merhaba,
Bende de elantra mevcut. Kit MTM keihin enjektörlü. 45K km'dir lpgde araç ve 55K kmde. Yukarıda yaptıgınız işlem tam olarak neye yaradı şimdi? daha performanslı bi kullanım mı yoksa yakıt sarfiyatı mı?
Eğer müsait olursanız ben de kendi aracımı yaptırmak isterim. almam gereken bişey var mıdır?
teşekkürler

220T
02-02-2015, 20:12
Ayar yaptığınız araçlarda, lpg bujisi kullanan varsa sizin gözlemlediğiniz farklar nelerdir?

XSi
02-02-2015, 21:57
üstad merhaba,
Bende de elantra mevcut. Kit MTM keihin enjektörlü. 45K km'dir lpgde araç ve 55K kmde. Yukarıda yaptıgınız işlem tam olarak neye yaradı şimdi? daha performanslı bi kullanım mı yoksa yakıt sarfiyatı mı?
Eğer müsait olursanız ben de kendi aracımı yaptırmak isterim. almam gereken bişey var mıdır?
teşekkürler

selam, yakıt sarfiyatı değişmez.

faydası sistemin düzeltme yapmayacağı tam gaz durumunu görüp düzeltmek oluyor, fakir veya elantra örneğinde olduğu gibi zengin karışım durumu tespit edip düzeltiliyor. tam gazda daha performanslı olması ve gaz pedalı tepkilerinden iyileşme genel faydaları.

Kitmtm de obd olduğundan çalışmada sıkıntı yoktur, sadece tam gaz durumunu görüp gerekiyorsa düzeltmek gerekli olabiliyor.

İlk etapta gerek yok, ctesileri müsait oluyorum, perşembe cuma günü haberleşelim.

Grimlord
02-02-2015, 21:59
hocam size bir sorum olacak, aracım 1.6 clio ve de brc marka lpg var,belli bir devirden sonra benzine geçip geçmediğini nasıl anlayabilirim acaba? yalnızca makineye bağlanıp mi anlaşılabilir?

XSi
02-02-2015, 22:01
Ayar yaptığınız araçlarda, lpg bujisi kullanan varsa sizin gözlemlediğiniz farklar nelerdir?

LPG ayarı yakıt ayarı demek, odaklanılan nokta yakıt ayarını düzeltmek.

kendi aracımdaki deneyimlerinden yola çıkarak şunu söyleyebilirim, vuruntu sensörüne sahip X20XEV motorlu aracımda, benzinde sürekli vuruntu algılanırken, LPG de çok nadir vuruntu oluyordu.

bu nedenle LPG bujisi kavramı bana uzak, normal buji yeterli geliyor diye düşünüyorum.

Ama belki teknik detaylarına inilirse bir faydası vardır.

XSi
02-02-2015, 22:03
hocam size bir sorum olacak, aracım 1.6 clio ve de brc marka lpg var,belli bir devirden sonra benzine geçip geçmediğini nasıl anlayabilirim acaba? yalnızca makineye bağlanıp mi anlaşılabilir?

evet sistemin parametrelerine bakmak lazım.

ama bazen sistem basıncı çok düşüp benzine geçtiği durumlar olabiliyor, genelde uygun kapasitede olmayan regülatör kullanımından oluyor bu. sizin anlattığınız durum bu değil sanırım.

Grimlord
02-02-2015, 22:16
evet sistemin parametrelerine bakmak lazım.

ama bazen sistem basıncı çok düşüp benzine geçtiği durumlar olabiliyor, genelde uygun kapasitede olmayan regülatör kullanımından oluyor bu. sizin anlattığınız durum bu değil sanırım.

teşekkür ederim,aynen ben sadece merak ettiğim için soruyorum,belli bir devirden sonra benzine geçtiğini yeni öğrendim :)

Utku
09-02-2015, 17:04
Murat hocam ben bahçeşehire gelebilirim banada yardımcı olabilirmisiniz :) rolantide giderken gaza basınca tekleyip fırlama ve yüksek devirde güç kesme oluyor :) marka tartarini bu arada :o

XSi
10-02-2015, 22:51
arkadaşlar, amacım sorunu olanlara yardımcı olmaktı ama evdeki hesap çarşıya uymadı, geçen haftasonu sensörü bozdu galiba, hatırı sayılır bir para kaçtı içeri :)

bu nedenle bundan sonra ekipmana fon oluşturmak için makul bir ücret talep edeceğim, şimdiden duyurmuş olayım. makul kısmını karşılıklı belirleriz, resmi tarife yok :)

yanlış anlama olmasın amacım ticari değil, ticari olsa, aracında AFR göstergesi olan iki arkadaşa özel mesaj ve telefon yoluyla bildiklerimi anlatarak vakit harcamazdım. umarım anlayış gösterirsiniz.

Maxi
11-02-2015, 05:46
bişe söyliycem
benzin steometrik karışımı 14.7, lpg ise 15.5
bunu hesaba katıyorsunuz değilmi ?

geçmiş olsun sensör için

XSi
11-02-2015, 06:48
bişe söyliycem
benzin steometrik karışımı 14.7, lpg ise 15.5
bunu hesaba katıyorsunuz değilmi ?

geçmiş olsun sensör için

Abi sayisal deger o, biliyorsundur ortak noktalari lambda degeri.

Benzinin 14.7:1 i lpg nin 15.5:1 ine denk, lambda = 1 bu da.

Benzin modunda 14.7:1 gosteren gosterge lpg modunda 15.5:1 gosteriyor.

Closed loop icin zaten mudahale edip degistirme imkani yok, lambda=1 oluyor her zaman. Farkli bir lambdaya ayarlayacam diye ugrasirsan benzin ecusu trim yaparak afr yi duzeltir gene.

Tam gaz open loop ta ise istedigin gibi ayarlamak olasi (sinirlar dahilinde)

Tam gazda da benzinde afr ne ise lpg de de ayni afr ye ayarlamaya calisiyorum, referansta benzin modu oluyor.

Benzin modunda 12.5-13 olan afr, lpg moduna alsam 13.1-13.6 olarak gozukur.

Burda zaten esas amac lpg cilerin yaptigi sadece kalibrasyon ile tam gaz afrsinin ne kadar kotu olabilecegini gostermek.

exclusivecar
12-02-2015, 01:55
acaba benim arabada durum ne benzinden lpg ye alınca tamamen bayılıyor araba :/

XSi
12-02-2015, 08:56
acaba benim arabada durum ne benzinden lpg ye alınca tamamen bayılıyor araba :/

Eger mekanik bir ariza yoksa, lpg ye gecip calisiyor ama gidisi zayif ise ve hep boyle ise ( yani daha once iyiydi, su anda kotu oldu durumu yoksa) lpg alt yapisinin ve ayarlarin uygun olmamasi diyebiliriz.

Ne marka lpg kiti?

alfa75
15-02-2015, 18:22
benimde lpg de çözemediğimiz bi sıkıntım var,yardımcı olursanız sevinirm.alfa 75 2.0 ts ilk aldığımda brc distribütörünün yaptırdığı 2a kit vardı üzerinde,defalarca ayarla uğraşıp randıman alamayınca ve 75 in enjektör sıralamasına brc de başka beyin uymadığı için atikere geçtik.araç 5000 devir civarı benzine geçiyor,kalmıyor devir düşünce lpg ye dönüyor.normalde bu istekle ayarlanan bişey,bizde bi sorun var bulamadılar.daha büyük regulatörle denedik sonuç aynı.basınç problemi olsa benzinde kalır lpg ye dönmez diyor usta.devir görmesiyle alakalı olabilişr diyor.başka bi montajcıda laptopla tura çıktık,aynı şeyler oluyo fakat ne olduğunu yine anlamadılar,pc de o geçme işlemi sırasında ne basınçta nede başka bişeyde olağandışı bi durum yokmuş.birde enteresan bi durum var,lpg tetiklemesi bobinden ve 5000 devirde geçmemi yapıyor,tetiklemeyi söküp krank sensöründen alıyorum durum değişiyor 5700 civarına çıkıyor,bi zaman sonra aynı şey tekrarlanıyor söküp bobinden alıyorum düzeliyor,bu şekilde devam ediyodum ve 5000 devirde geçiş olmamıştı bayadır..en son lpg de yaşamaya başladığım çekiş düşüklüğünden debimetreden şüphelenip ölçtürdüm lpg ayarın düşük dedi usta,lpg ayar yapıldı benzinde gibi gidiyor ama 5000 geçiş başladı o ayarla beraber,bu sefer tetikleme değiştirmemede fatda etmedi.kime sorsam bi çözüm bulamıyolar.

meLaNchoLic
15-02-2015, 19:26
07 getz var atiker sistemli.. arabanın içine gaz kokusu geliyor aşırı derecede 3 5 gündür yarın bi götürücem bakalım neresinden kaçırıyor görücez... istanbula yolumuz düşerse mutlaka bi uğrıcam yanınıza :)

XSi
15-02-2015, 22:24
benimde lpg de çözemediğimiz bi sıkıntım var,yardımcı olursanız sevinirm.alfa 75 2.0 ts ilk aldığımda brc distribütörünün yaptırdığı 2a kit vardı üzerinde,defalarca ayarla uğraşıp randıman alamayınca ve 75 in enjektör sıralamasına brc de başka beyin uymadığı için atikere geçtik.araç 5000 devir civarı benzine geçiyor,kalmıyor devir düşünce lpg ye dönüyor.normalde bu istekle ayarlanan bişey,bizde bi sorun var bulamadılar.daha büyük regulatörle denedik sonuç aynı.basınç problemi olsa benzinde kalır lpg ye dönmez diyor usta.devir görmesiyle alakalı olabilişr diyor.başka bi montajcıda laptopla tura çıktık,aynı şeyler oluyo fakat ne olduğunu yine anlamadılar,pc de o geçme işlemi sırasında ne basınçta nede başka bişeyde olağandışı bi durum yokmuş.birde enteresan bi durum var,lpg tetiklemesi bobinden ve 5000 devirde geçmemi yapıyor,tetiklemeyi söküp krank sensöründen alıyorum durum değişiyor 5700 civarına çıkıyor,bi zaman sonra aynı şey tekrarlanıyor söküp bobinden alıyorum düzeliyor,bu şekilde devam ediyodum ve 5000 devirde geçiş olmamıştı bayadır..en son lpg de yaşamaya başladığım çekiş düşüklüğünden debimetreden şüphelenip ölçtürdüm lpg ayarın düşük dedi usta,lpg ayar yapıldı benzinde gibi gidiyor ama 5000 geçiş başladı o ayarla beraber,bu sefer tetikleme değiştirmemede fatda etmedi.kime sorsam bi çözüm bulamıyolar.

selam, devir okuma ile ilgili problem yaşayacağınızı zannetmiyorum, benim vectrada da atiker vardı, her viteste 6500 devir problemsiz görüyordum.

genede devir ile ilgili olarak , aracı benzine alıp deneme imkanınız oldu mu? yüksek devri programda görüyorsanız devir okuma sorunu olmaz.

yığılma olup sonra benzine geçiyorsa bunun anlamı basınç düşüyor demektir, böyle bir durum var mı?

bu arada sistem fast mi? safefast mi?

alfa75
16-02-2015, 00:29
sistem safefast,benim ilk aklıma gelen basınçtı,sistemi yeni taktıklarında başımıza geldi,denemek için daha büyük regulatör taktık ustaların yok canım,lakası yok demelerine rağmen ısrarla,bişey değişmedi.laptopla yol testine çıktığımızda lpg den benzine geçiş anında basınçla ilgili sıkıntı yok ama ne olduğunuda anlmadım dedi,bir diğer usta.hatta bostancı kantarcı lpg deki turgay usta basınç sebebiyle benzine geçse lpg ye geri dönmez aynı lpg azken gazı köklediğinde benzine atıp kaldığı gibi kalır diyor.boşta ve 1. viteste yok sorun,2. ve üstünde var.5000 devire geldiğinde sarı benzin ışığı yanıp araç kerkinip benzine geçiyor,gazdan çekince ayağı lpg ye dönüyor.enteresan olan tetiklemeyi değiştirince geçiş yaptığı devir aralığı yükseliyor.

XSi
16-02-2015, 07:26
Kasilip benzine geciyorsa basinc dusmesi olabilir.. Nacizane bir onerim olacak, atikerin metal yuvali siyah filtreleri guc konusunda problemli. Kendim bu sorunu yasadim ordan biliyorum. Atikerin filtresinin yerine universal denilen filtrelerden kullandim. Ust devirlerde basinc dusmesi sorunum vardi filtreler sayesinde ortadan kalkti.

Asagidaki linkte gorecegin filtrelerden alip takip denemen mumkun mu:

http://www.sanalpazar.com/Lpg-Gaz-Filtresi-Lpg-Filter-Universal__isp16129718

Nozzle olcusu ve basinc seviyesi nedir? Ve regulator buyuk tip mi su anda?

Safefast yerine fast taktirsan cok daha iyi bir tercih olacakti.fast ayar konusunda oldukca guzel ozellikleri var.

alfa75
16-02-2015, 16:44
filtreyi alıp deniyim bi,nozzle ölçüsü ve basınç seviyesi hakkında bilgim yok,ayara gittiğim zaman not alır yazarım burdan.regulator standart tip ama kayınçımın 156 da dahil biçok alfada hatta baktığım bu güçteki araçda bu reg. varyardım için teşekkürler,sırayla deniyelim dediklerinizi.

XSi
16-02-2015, 17:14
filtreyi alıp deniyim bi,nozzle ölçüsü ve basınç seviyesi hakkında bilgim yok,ayara gittiğim zaman not alır yazarım burdan.regulator standart tip ama kayınçımın 156 da dahil biçok alfada hatta baktığım bu güçteki araçda bu reg. varyardım için teşekkürler,sırayla deniyelim dediklerinizi.

Atikerin std regulatoru kendi beyanlarina gore 100kw-136hp.

2.0 ve 150 hp ye yakin sizin makinada kullanimi bence uygun degil ama esas sorun filtre, filtreden baslamakta fayda var.

alfa75
16-02-2015, 18:18
reg. konusunda bende baya bastırdım ama taktırırken bilmiyoduk tabi,büyük reg. takıpda değişiklik olmayınca aynısını geri taktılar bundan değil deyip.işin cins tarafı 3 tane ustaya gittim ikisi bostancı biri gebzede ,ben basınç sebeplimi desem hepsi basınçla alakası yok,basınçdan olsa benzinde kalır basınç yetersiz gelince,lpg ye kendiliğinden dönmez diyorlar.tetiklemeyi enjektörden alsammı diye düşünüyorum bide.kimiside sizde bilirsiniz bunlar bööööle abi deyip sallıyo zaten.uzun zamandır 6000 e yaklaşırken geçtyiği ve o devirede nerdeyse hiç çıkmadığım için takmıyodum,son ayarla 5000 e indi.buda uzun yolda 180-190 civarında benzinle gitmek oluyo,yakıt katlıyo birden.

XSi
16-02-2015, 20:56
reg. konusunda bende baya bastırdım ama taktırırken bilmiyoduk tabi,büyük reg. takıpda değişiklik olmayınca aynısını geri taktılar bundan değil deyip.işin cins tarafı 3 tane ustaya gittim ikisi bostancı biri gebzede ,ben basınç sebeplimi desem hepsi basınçla alakası yok,basınçdan olsa benzinde kalır basınç yetersiz gelince,lpg ye kendiliğinden dönmez diyorlar.tetiklemeyi enjektörden alsammı diye düşünüyorum bide.kimiside sizde bilirsiniz bunlar bööööle abi deyip sallıyo zaten.uzun zamandır 6000 e yaklaşırken geçtyiği ve o devirede nerdeyse hiç çıkmadığım için takmıyodum,son ayarla 5000 e indi.buda uzun yolda 180-190 civarında benzinle gitmek oluyo,yakıt katlıyo birden.

bunlar böyle abi diyene bijon anahtarı ile girişmek lazım :)

enjektörden sinyal daha da kötü.. bobin gayet yeterli devir sinyali için.

ayarla benzine geçme devri değiştiğine göre , regülatör veya filtre sebebi ile basınç düşmesi ihtimali yükseliyor.

filtredeki sorunu ben kendi aracımda, wideband göstergesi bağlayınca farkettim. tam gazda alt devirlerde çok iyi yerde olan AFR, devir yükseldikçe fakirleşiyordu, hatta 6000-6500 devirde 16:1 oluyordu, bende büyük regülatör vardı 280 hp kapasiteli olan.

kuzendeki 200e ye üstündeki BRC kit arızalanınca komple yenileyerek atiker fast taktık, onda daha da büyük 400 HP lik regülatörü takıldı, oda aynı şekilde devir yükselince basınç düşüyordu, ben o zaman uyandım biraz, sorun regülatör değildi. filtreyi değiştirince basınç düşmesi ortadan kalktı. önce kendi aracıma, sonra kuzenin araca uyguladık.

alfa75
16-02-2015, 23:49
ok o zaman sıkıntı filtre inşallah,dediğiniz siyah filtre takılı bizde.en kısa zamanda değişip sonucu paylaşırım burdan.son ayar ile çekişden çok memnunum,yakıt ölçümü yapamadım henüz.ayarlarda bile sıkıntı olabilir,usta çekmiyo deyince tamam açtım,uçak olur şimdi muhabbetine yapılan standart ayarlar neticede.

XSi
17-02-2015, 09:23
ok o zaman sıkıntı filtre inşallah,dediğiniz siyah filtre takılı bizde.en kısa zamanda değişip sonucu paylaşırım burdan.son ayar ile çekişden çok memnunum,yakıt ölçümü yapamadım henüz.ayarlarda bile sıkıntı olabilir,usta çekmiyo deyince tamam açtım,uçak olur şimdi muhabbetine yapılan standart ayarlar neticede.

Filtre 2 lt ortalama motorlarda bile yetersiz, diger taraftan filtrede ucuz acikcasi.

Filtreyi bir denemekte fayda var.

By_emre
17-02-2015, 09:34
Abicim microfast kit vardı bende nozulları 2.2 basınc 1.2 yapmıştım geçen gün lpgcime gidip basıncı biraz açmak istemiştim gittiğimizde basınç 0.98'di açmak istedik çevirdi çevirdi ve sonda dedi atiker 1 barda çalışır dedi aslı astarı nedir acaba

XSi
17-02-2015, 14:49
Abicim microfast kit vardı bende nozulları 2.2 basınc 1.2 yapmıştım geçen gün lpgcime gidip basıncı biraz açmak istemiştim gittiğimizde basınç 0.98'di açmak istedik çevirdi çevirdi ve sonda dedi atiker 1 barda çalışır dedi aslı astarı nedir acaba

Bir terslik var orda, ben 1.6 motorlarda hep 2 mm nozzle a denk geldim, delmek yerine basinci actim 1.5 bara kadar.

http://3.bp.blogspot.com/-mXTKm0OvnYE/VLJLGpAn1mI/AAAAAAAAAJg/vnSNONnIcSs/s1600/6.jpg

alfa75
17-02-2015, 23:14
arasıra başıma gelen bişey bu sabah yine yaptı,hazır konudayken onuda sorayım.sabah ilk çalışmada aaraç ısınıp lpg ye geçerken stop etti,bikaç kez geldi başıma,bu sabah dahil.lpg ye geçerken stop ediyor,defalarca denememe rağmen geçmiyor ancak meyilli bi yolda araç yükteyken lpg geçişinde 3.viteste falan durdurmazsam stop edince gaz gelip alıyor.kesici kaynaklı olabilirmi?

XSi
18-02-2015, 07:06
arasıra başıma gelen bişey bu sabah yine yaptı,hazır konudayken onuda sorayım.sabah ilk çalışmada aaraç ısınıp lpg ye geçerken stop etti,bikaç kez geldi başıma,bu sabah dahil.lpg ye geçerken stop ediyor,defalarca denememe rağmen geçmiyor ancak meyilli bi yolda araç yükteyken lpg geçişinde 3.viteste falan durdurmazsam stop edince gaz gelip alıyor.kesici kaynaklı olabilirmi?

Gaz dogasi geregi sicaklik degisiminden cok etkilenir. Fuel trimleri sifirlayacak sekilde ayar yapilirsa sorununuz bir nebze duzelir. Ama aracini eski universal obd cihazlari ile fuel trimleri goremezsiniz malesef.

Keske atiker fast taktirmis olsaniz atiker fastte sicaklik ve basinc dalgalanmasina gore enjeksiyon suresine ek ayar yapma imkanida vardi.

Bir ek onlem olarak gaza gecis isisini 5-10 derece yukselttirebilirsiniz.

alfa75
18-02-2015, 12:14
multifast sanırım bizim beyin,siyah bi ecu var.obd li ama obd iptal,75 de araçla şlpg beyni arasında obd bağlantısı yok :) boşuna obdli beyin taktılar.fast eski bunlar yeni sistem diye ,keşke daha önce araştırsaydım.

XSi
18-02-2015, 13:24
multifast sanırım bizim beyin,siyah bi ecu var.obd li ama obd iptal,75 de araçla şlpg beyni arasında obd bağlantısı yok :) boşuna obdli beyin taktılar.fast eski bunlar yeni sistem diye ,keşke daha önce araştırsaydım.

Daha pahali diye o kitten takiyor uyaniklar..

Kimse begenmez ama ayar konusunda en yetenekli kit atiker fast.

Trimleri grafik olarak gorup duzeltme imkani var.
Sicaklik farki duzeltme var
Basinc farki duzeltme var

Mukemmele yakin ayar yapma imkani sagliyor tek basina..

Arac obd sisteme entegre calismaya uygun degilse kesinlikle fast sistem oneririm herkese.

Obd uygunsa herhangi bir obd kit sorunsuz calisir.

alfa75
03-03-2015, 21:42
dün filtreyi değiştim üniversal olanla,ama henüz ayara gitmedim.çıkıp bi bakıyım ne durumda benzin geçişi diye birşey değişmedi.enteresan olan tetikleme bobindeyken 4900-5000 devir civarı olan benzine atma,sağa çekip krank sensöründen alınca tetiklemeyi 5300 devire çıktı.ne acaip bidurum,ne alaka kafam basmıyo artık.

XSi
04-03-2015, 07:25
dün filtreyi değiştim üniversal olanla,ama henüz ayara gitmedim.çıkıp bi bakıyım ne durumda benzin geçişi diye birşey değişmedi.enteresan olan tetikleme bobindeyken 4900-5000 devir civarı olan benzine atma,sağa çekip krank sensöründen alınca tetiklemeyi 5300 devire çıktı.ne acaip bidurum,ne alaka kafam basmıyo artık.

Muhtemelen yuksek enjeksiyon sureleri nedeniyle benzine atiyor.

Ayni ecu ya sahip 1.2 motorlu arac bile benzine atiyor sureler yuksek oldugunda.

Nozzle 3 mm , basinc 1 bar olursa sorun ortadan kalkacagina inaniyorum.

c20let
04-03-2015, 07:46
Kısmetse yarın alfa 145 2.0 qv alacağım. Araçta atiker turbo kit varmış ne demek istedi anlamadım. Alırsam eğer ayar konusunda iletişime geçeceğim hemen. :D

XSi
04-03-2015, 08:32
Kısmetse yarın alfa 145 2.0 qv alacağım. Araçta atiker turbo kit varmış ne demek istedi anlamadım. Alırsam eğer ayar konusunda iletişime geçeceğim hemen. :D

Buyuk regulatoru vardir. Regulator ustunde minik yazilar ile sr06 li bir kod numarasi vardir.

Yada tipine googledan bakip teyit edebilirsin.

alfa75
09-03-2015, 12:00
dün ayar yaptırdım bostancıda,biri ayar ysptı teste çıktım 3000 civarında kasıyo araba,geri döndüm daha önceki eleman gelmiş o arada ayra tekrara girdi,sanayi etrafı kısa test iyi gibi geldi,yola çıktım bi acaiplik var,ara ara kerkiniyo.benzine atma olayıda aynı devam,her viteste farklı devirlerde bu sefer,ne uyuz bi işmiş,bi ayar yapamıyolar sürekli yaptıkları işe.önümüzdeki ay yağ kaçakları ve segman atmak için motor açtırcam oondan sonra dediğiniz gibi fast sisteme geççem sanırım.söylediklerinizi gazcıya söyledim,basınç problemi olsa benzine geçince geri gaza dönmez benzinde kalır ama beyinle ilgili olabilir,takılan kit sistemle uyuşmuyodur,fast yaparsak düzelir belki gibi şeyler söyledi oda.

XSi
09-03-2015, 12:29
dün ayar yaptırdım bostancıda,biri ayar ysptı teste çıktım 3000 civarında kasıyo araba,geri döndüm daha önceki eleman gelmiş o arada ayra tekrara girdi,sanayi etrafı kısa test iyi gibi geldi,yola çıktım bi acaiplik var,ara ara kerkiniyo.benzine atma olayıda aynı devam,her viteste farklı devirlerde bu sefer,ne uyuz bi işmiş,bi ayar yapamıyolar sürekli yaptıkları işe.önümüzdeki ay yağ kaçakları ve segman atmak için motor açtırcam oondan sonra dediğiniz gibi fast sisteme geççem sanırım.söylediklerinizi gazcıya söyledim,basınç problemi olsa benzine geçince geri gaza dönmez benzinde kalır ama beyinle ilgili olabilir,takılan kit sistemle uyuşmuyodur,fast yaparsak düzelir belki gibi şeyler söyledi oda.

Ayni adamlara gideceksen bosuna para harcamis olursun abi..

Onumuzdeki haftasonu gel bahcesehire, widebandi baglayip ayarini yapalim.. Gazlaya gazlaya donersin geri.

Biraz yol yapacaksin belki ama sonuc iyi olacak.

Arabaya uyum sorunu diye birsey yok, aeb ecu lar, enjektor duty cycle cok yukselince benzine geciyor.

Ayni sorunu yasayan 2006 1.2 palio lu arkadasa uzaktan destekle sorununu ortadan kaldirdik.

Lpg cinin dedigi benzine gecip gaza geri gecmeme olayi tanktaki gaz miktari azalinca olan durum. Yazik etme arabana gel bu tarafa isi bitirelim.

alfa75
09-03-2015, 22:42
ok kardeşim,gelcem yanına ama dediğim motor işini hallettikten sonra geliyim,bu ay motora gircem hem daha temiz sonuç alırız düzgün motorla

XSi
10-03-2015, 07:07
ok kardeşim,gelcem yanına ama dediğim motor işini hallettikten sonra geliyim,bu ay motora gircem hem daha temiz sonuç alırız düzgün motorla

Bence motor oncesi yapalim, tam gaz ayari da yapicaz, rodajdaki motoru sıkıstırmamıs oluruz.

Ama tercih senindir, musait oldugun ctesi birkac gun onceden haberleserek ayar icin bir araya gelebiliriz.

alfa75
10-03-2015, 20:51
,dördüncü silindir baya yağ kaçırıyor şu durumda 7-8. bujiler yağlanıyor ve ateşlemeyi etkiliyor.düzensiz ateşleme ve çalışmayla yapılcak ayar randıman verirmi ki.bi detay daha var oda konu başına tekrar bakınca aklıma geldi,widwband 02 sensörden bağlanıyor dimi,75 de oda yok,katalizörsüz lambdasız versiyon bendeki 75.egzoz ucundan bağlantıyla oluyor sanırım bunlar :(

erhann
10-03-2015, 21:04
Soguk havada neden teklerki sönecek gibi
Oluyor sıcak havada bişesi yok lpgciler saglam aracın dıyorlar bujı vs sıfır (zavolli)

XSi
11-03-2015, 09:35
,dördüncü silindir baya yağ kaçırıyor şu durumda 7-8. bujiler yağlanıyor ve ateşlemeyi etkiliyor.düzensiz ateşleme ve çalışmayla yapılcak ayar randıman verirmi ki.bi detay daha var oda konu başına tekrar bakınca aklıma geldi,widwband 02 sensörden bağlanıyor dimi,75 de oda yok,katalizörsüz lambdasız versiyon bendeki 75.egzoz ucundan bağlantıyla oluyor sanırım bunlar :(

Sensor yuvasi kaynattircaz eksozcumuza, oraya baglayip is bitince kortapa ile kapaticaz.

Kendi sensorum bozuldugundan beri, araclardaki mevcut sensorude sokmek istemiyorum zaten.

Cozum bende var sen o kismi hic kafana takma abi :)

Benzinde tam gazda tekleme yapmiyorsa , lpg ayarinda sorun olmaz bence.

XSi
11-03-2015, 09:37
Soguk havada neden teklerki sönecek gibi
Oluyor sıcak havada bişesi yok lpgciler saglam aracın dıyorlar bujı vs sıfır (zavolli)

Lpg ve benzin enjeksiyon degerlerine bakmak lazim, arac nedir? Elm327 calisiyorsa onunla fuel trim lere bakmak lazim.fuel trimler lpg nedeniyle sifirdan uzaklasmissa, ayarlara mudahale edip fuel trimleri sifirlayack sekilde lpg ayarlarini guncellemek gerekir.

alfa75
11-03-2015, 14:00
tekleme yapıyo bu aralar malesf 4500 üstüne çıkınca ufak krkinmeler hissettiriyo kendini,kısmetse pazartesi falan lifte alcaz,bu şekilde devam etmek zarar verebilir ,nasıl olsa yapılcak erkenden yapıyım baride pişman olmıyım.ondan sonra direk yanındayım kısmetse,lpg ciyle uğraşmak mantıksız sen bu imkanı sunarken.herşey için teşekkürler şimdiden.azıcık bişey bilenden zorla laf alırken sen büyük iyilik yapıyosun burda.Allah razı olsun

erhann
11-03-2015, 14:50
Honda 1.6ies Elm gırişi yok malesef

XSi
11-03-2015, 14:50
tekleme yapıyo bu aralar malesf 4500 üstüne çıkınca ufak krkinmeler hissettiriyo kendini,kısmetse pazartesi falan lifte alcaz,bu şekilde devam etmek zarar verebilir ,nasıl olsa yapılcak erkenden yapıyım baride pişman olmıyım.ondan sonra direk yanındayım kısmetse,lpg ciyle uğraşmak mantıksız sen bu imkanı sunarken.herşey için teşekkürler şimdiden.azıcık bişey bilenden zorla laf alırken sen büyük iyilik yapıyosun burda.Allah razı olsun

Sikinti yok, ne zaman musait olursan 1-2 gun onceden haberleselim yeterki.

lpg ci cozum bulamayip arabana *** atmis yarim akilli! Araba eski ya.. Ondan medet ummak anlamsiz artik, kendi limitine gelmis vatandas.

Biz ayari yapinca gider gozune sokarsin eski arabayi ve uyum saglamayan lpg yi :)

XSi
11-03-2015, 14:52
Honda 1.6ies

Valla ies lerde fuel trim gorecegin ucz yollu bi cihaz yok.

Tek cozum, wideband baglayip, oem oksijen sensoru iptal edip oyle ayar yapmak. Bunu oneriyorum ama muhtemelen bulamazsin bu hizmeti. :(

11-03-2015, 15:31
Ahhh o LPGciler.Geçen Wentgas'a teklememle alakalı bi gideyim dedim.Belki bi şeyler biliyordur belki dedim.Adamlara Wentgas ile Atiker'in aynı parçaları kullandığına ikna edemedim.Kolay gelsin diyip çekip gittim.Üstüne üstelik.Enjektörler farklı diyince,vay efendim neden böyle bi şey yapmışlar.Takan adamı yerin dibine geçirdiler durdular :D Neyseki kablom var da kendim halledebiliyorum bi şekilde bazı sorunları.Ahh bir de şu nedensiz yere teklemenin sebebini bi anlayabilsem :D

fsunnetci
10-07-2015, 17:02
Ayar işleri devam ediyormu? randevumu alıyoz nasıl oluyor :p

XSi
10-07-2015, 17:08
Selam hocam talep eden olmadi bir suredir :)

Ctesi leri vakit ayirabiliyorum, ama 3 hafta boyunca ctesi musait olamiycam malesef.

Yarin iste mesai haftaya bayram sonraki haftada ben tatile gidiyorum.

4 cu cumartesi aksilik olmazsa biraraya geliriz.

Telefonum 532 494 72 72 ordan da iletisebiliriz selamlar :)

MBuğra
14-07-2015, 08:55
Abi bayramdan sonra müsait bi zamanda şu ayar işini bizim arabaya da yapalım. :)

tunerviper
14-07-2015, 09:52
XSİ abi selam. Ö.M kutun dolu mesaj atamıyorum.

fsunnetci
14-07-2015, 10:50
Selam hocam talep eden olmadi bir suredir :)

Ctesi leri vakit ayirabiliyorum, ama 3 hafta boyunca ctesi musait olamiycam malesef.

Yarin iste mesai haftaya bayram sonraki haftada ben tatile gidiyorum.

4 cu cumartesi aksilik olmazsa biraraya geliriz.

Telefonum 532 494 72 72 ordan da iletisebiliriz selamlar :)

tmm telefon kaydettim bekleriz acelemiz yok :)

XSi
14-07-2015, 16:19
Tamam temizlik yaptim biraz.

XSi
14-07-2015, 16:24
Tamam bakalim :)

salih_560
31-10-2015, 03:33
merhaba @xsi abi pm atacaktım ama posta kutunuz dolu benim lpg ile ilgili sorun var araç 2005 206 x-line araç benzinde herhangi bir hata vermiyor lpgye aldıktan sonra araç 5 saniye geç stop ediyor kontağı kapattıktan sonra arıza lambası yanıyor motor beyin tamir edildi bsi beyin değişti beyinci tekrar aynı hatayı vermesi durumunda lpgyi iptal etmemi söyledi bununla ilgili bana yardımcı olabiirmisiniz aracın lpg sistemi atiker bu arada beyinci lpgden dolayı arıza ışığı yakıp beyine kaydı alıyor ve orada tutuyor dedi ama şöle bir durumda var araç benzinde kullandığımız zaman bahsettiğim herhangi bir arıza vermiyor yani bu arızalarının sebebi lpg sistemi ile mi alakalıdır arabadan soğudum yemin ediyorum bu kadar sorunlu araba ilk defa karşılaşıyorum bana yardımcı olabilirsiniz iyi günler ..

XSi
31-10-2015, 21:05
merhaba @xsi abi pm atacaktım ama posta kutunuz dolu benim lpg ile ilgili sorun var araç 2005 206 x-line araç benzinde herhangi bir hata vermiyor lpgye aldıktan sonra araç 5 saniye geç stop ediyor kontağı kapattıktan sonra arıza lambası yanıyor motor beyin tamir edildi bsi beyin değişti beyinci tekrar aynı hatayı vermesi durumunda lpgyi iptal etmemi söyledi bununla ilgili bana yardımcı olabiirmisiniz aracın lpg sistemi atiker bu arada beyinci lpgden dolayı arıza ışığı yakıp beyine kaydı alıyor ve orada tutuyor dedi ama şöle bir durumda var araç benzinde kullandığımız zaman bahsettiğim herhangi bir arıza vermiyor yani bu arızalarının sebebi lpg sistemi ile mi alakalıdır arabadan soğudum yemin ediyorum bu kadar sorunlu araba ilk defa karşılaşıyorum bana yardımcı olabilirsiniz iyi günler ..

selam dostum, LPG ye geçince stop etmesi ve arıza ışığı yanması çok normal değil.

oluşan arıza kaydı nedir, kodu vs? bilgin var mı?

t-jet ali
01-11-2015, 11:27
merhaba, benzinde full boost dip gazda 11-11.5 afr yürüyorum, lpg.de 11.5 civarları , lpg. de biraz daha fakire çekmeli miyim? ben fakire çeksem de beyin afr. yi benzine göre mi ayarlar? teşekkürler.

XSi
01-11-2015, 16:08
merhaba, benzinde full boost dip gazda 11-11.5 afr yürüyorum, lpg.de 11.5 civarları , lpg. de biraz daha fakire çekmeli miyim? ben fakire çeksem de beyin afr. yi benzine göre mi ayarlar? teşekkürler.

selam hocam.

acikcasi bu konuda ben nette hic bir kaynağa ulasamadim.

ben ayni afr oranina gore ayarliyorum.

ama kesin cevabi egt göstergesi ve dynoda güç ölçümü belirler.

dip gazda benzin beyni hic birseye karismaz, LPG ecusu nasil ayarlandiysa afr buna gore oluşur.

benzinde 11.5 iken LPG de 12.5 afr ayarlanabilir yada tam tersi.

JDM VTİ
16-01-2016, 23:37
hocam bende 1.4civicime yaptırmak istiyorum madem daha düşük veya aynı yakıt ile daha fazla performans verebiliyorsunuz. detayları ö.m atar mısınız. sizin kutu dolu.

XSi
17-01-2016, 00:14
hocam bende 1.4civicime yaptırmak istiyorum madem daha düşük veya aynı yakıt ile daha fazla performans verebiliyorsunuz. detayları ö.m atar mısınız. sizin kutu dolu.

Merhaba dostum LPG kiti ne marka model? Ona gore değerlendirme yapalım.

merruse
25-02-2016, 13:04
selam hocam.

acikcasi bu konuda ben nette hic bir kaynağa ulasamadim.

ben ayni afr oranina gore ayarliyorum.

ama kesin cevabi egt göstergesi ve dynoda güç ölçümü belirler.

dip gazda benzin beyni hic birseye karismaz, LPG ecusu nasil ayarlandiysa afr buna gore oluşur.

benzinde 11.5 iken LPG de 12.5 afr ayarlanabilir yada tam tersi.

Kütle ile hesap yapmanız lazım. Teoride motordan benzin ile aynı gücü elde etmeniz için silindire %17 civarı daha fazla LPG göndermelisiniz (benzinin kütlesine göre +%17). İlle de AFR hesaplanacaksa bunu göz önüne alıp hesaplanabilir ancak onun için de benzin ve LPG enjektörlerinin flowrate ini bilerek önce kütlesel karşılaştırma yapıp çarpanı bulmalı ve ona %17 eklemeniz lazım.

Çok acayip cümle oldu bu. Örnek ile anlatayım;
Benzin enjektörünüzün hacmi 100 cc/min diyelim. Bunun önce aynı birim olması için gr/sn karşılığını hesaplayacaksınız. Sonra LPG enjektörünün flowrate ini bulacaksınız(üreticiler nozzle çapına göre bunu verir, basınç değerini de bilmeniz gerek tabi arabadaki yakıt basınç değeri de doğru ayarlanmış olmalı) En son bu ikisini karşılaştıracaksınız. Atıyorum, benzin 4 gr/sn olsun LPG ninki 3g/sn. ECU nun benzin için ürettiği PWM i birebir eşlemeniz için kafadan %33 fazlanız olması gerek zaten. Hadi mükemmel kalibre ettiniz ve bu değer tuttu diyelim, o durumda %17 güç kaybınız olur. Ve o2 sensörünüz hatalı ölçüm okuyacağı için MIL yanar. Bunu eşitlemek için LPG miktarını %17 daha arttırmanız lazım. 133x%17=155 olacak demektir. Yani benzin püskürtme süresi 10 ms ise LPG ninki bu konfgürasyonda 15.5 ms olacak demektir. Buna göre yaparsanız stoich farkını da elimine edeceğiniz için o2 lambanız yanmaz ve trim değerleri aşırı sapıtmaz. Bunları yapabilmek içinde LPG ECU sunun tüm fonksiyonlarına erişebilmeniz lazım tabi.

Tabi bu yazdıklarım hep ideal şartlar altında geçerli. Gerçekte LPG enjektörünün nozzle ına matkap ile dalıp genişletmek sureti ile hacim arttırma yapan ustalarımız olduğu için ideale yaklaşmak biraz zor.

En kolayı XSi nin yaptığı aslında. Birebir AFR değerini tutturabiliyorsanız güç kaybı olmasına rağmen sıkıntısız çalışır. Ama bilin ki okuduğunuz değer doğru değil. Neden değil, benzinin ‘stoichiometric’ oranı 14.7/1. Oysa LPG de bu 15.6 ile 15.8 e bir. (Propan-Metan karışım oranına bağlı olarak değişiyor.) Dolayısı ile sizin O2 sensöründe okuduğunuz lambda değeri 1 olduğunda karışım oranınız 15.6/1 .Oysa WB göstergeniz bunu 14.7/1 olarak gösteriyor (benzine göre kalibre edildiği için). Benin ECU su da aynı şekilde kalibre edildiği için arıza lambasının yanmadığı hallerde bilin ki arabanız LPG de daha fakir çalışıyor. (olması gerektiği gibi)

tunerviper
25-02-2016, 13:13
Kütle ile hesap yapmanız lazım. Teoride motordan benzin ile aynı gücü elde etmeniz için silindire %17 civarı daha fazla LPG göndermelisiniz (benzinin kütlesine göre +%17). İlle de AFR hesaplanacaksa bunu göz önüne alıp hesaplanabilir ancak onun için de benzin ve LPG enjektörlerinin flowrate ini bilerek önce kütlesel karşılaştırma yapıp çarpanı bulmalı ve ona %17 eklemeniz lazım.

Benzin enjektörünüzün hacmi 100 cc/min diyelim. Bunun önce aynı birim olması için gr/sn karşılığını hesaplayacaksınız. Sonra LPG enjektörünün flowrate ini bulacaksınız(üreticiler nozzle çapına göre bunu verir, basınç değerini de bilmeniz gerek tabi arabadaki yakıt basınç değeri de doğru ayarlanmış olmalı) En son bu ikisini karşılaştıracaksınız. Atıyorum, benzin 4 gr/sn olsun LPG ninki 3g/sn. ECU nun benzin için ürettiği PWM i birebir eşlemeniz için kafadan %33 fazlanız olması gerek zaten. Hadi mükemmel kalibre ettiniz ve bu değer tuttu diyelim, o durumda %17 güç kaybınız olur. Ve o2 sensörünüz hatalı ölçüm okuyacağı için MIL yanar. Bunu eşitlemek için LPG miktarını %17 daha arttırmanız lazım. 133x%17=155 olacak demektir. Yani benzin püskürtme süresi 10 ms ise LPG ninki bu konfgürasyonda 15.5 ms olacak demektir. Buna göre yaparsanız stoich farkını da elimine edeceğiniz için o2 lambanız yanmaz ve trim değerleri aşırı sapıtmaz. Bunları yapabilmek içinde LPG ECU sunun tüm fonksiyonlarına erişebilmeniz lazım tabi.

Tabi bu yazdıklarım hep ideal şartlar altında geçerli. Gerçekte LPG enjektörünün nozzle ına matkap ile dalıp genişletmek sureti ile hacim arttırma yapan ustalarımız olduğu için ideale yaklaşmak biraz zor.

En kolayı XSi nin yaptığı aslında. Birebir AFR değerini tutturabiliyorsanız güç kaybı olmasına rağmen sıkıntısız çalışır. Ama bilin ki okuduğunuz değer doğru değil. Neden değil, benzinin ‘stoichiometric’ oranı 14.7/1. Oysa LPG de bu 15.6 ile 15.8 e bir. (Propan-Metan karışım oranına bağlı olarak değişiyor.) Dolayısı ile sizin O2 sensöründe okuduğunuz lambda değeri 1 olduğunda karışım oranınız 15.6/1 .Oysa WB göstergeniz bunu 14.7/1 olarak gösteriyor (benzine göre kalibre edildiği için). Benin ECU su da aynı şekilde kalibre edildiği için arıza lambasının yanmadığı hallerde bilin ki arabanız LPG de daha fakir çalışıyor. (olması gerektiği gibi)

O zaman wot ta 11.5 afr ile yürüyen bir araç lpg de 10.5 gibi değerlerde yürümesi gerekir güç kaybı yaşamaması için doğru mu anladım ?

merruse
25-02-2016, 13:36
Tam rakam vermek doğru olmaz ama eğer benzin için ayarlanmış bir WB ile ölçülüyorsa ona yakın bir değerde ayarlanmalı. Zaten scale etmeniz zor. O nedenle eğer arabanın kendi ECU su wideband kullanıyorsa aynı rakamı tutturmaya çalışmak en azından benzin ECU su için daha makul sonuç doğurur. Yok WB değilde NB kullanıyorsa o zaman daha düşük bir AFR (dediğiniz gibi 10.5 mesela) ayarlanması lazım.

Şöyle söyleyeyim, Benzinin verimli karışım oranı 12.5 ile 16.5 arası. Soğutma vs gibi nedenler dışında OEM üreticiler emisyon değerlerini tutturabilmek için genelde bu bandın dışına çıkmaz zaten. (eski araçlar hariç) Oysa aynı bandı LPG de tutturduğunuzda soğutma gibi bir fonksiyonu zaten olmadığı için (likit basılan LPG kitleri hariç) boşa fazladan yakıt tüketiyorsunuz demektir.

suayipozmen
25-02-2016, 15:37
Oysa aynı bandı LPG de tutturduğunuzda soğutma gibi bir fonksiyonu zaten olmadığı için (likit basılan LPG kitleri hariç) boşa fazladan yakıt tüketiyorsunuz demektir.

Ayrıca WOT durumunda afrnin benzine göre ayarlanması egt değerlerinin baya yükselmesine sebep olur. Yüksek devirlerde ve WOT durumunda lpg biraz daha fakir kalmalı diye biliyorum.

XSi
25-02-2016, 20:16

Abi çok detaylı yazmissin ellerin dert gormesin.

Fakat bir şeye katılmıyorum: okuduğumuz değer yanlış değil hep doğru (wideband için)

Aslında oksijen sensoru eksozdaki oksijeni ölçer, yakıtın ne oldugu önemli değil.

Wideband gösterge yakıt benzindir dersen 14.7 gosterir, LPG dır dersen 15.5 gösterir.

Gösterge benzine gore kalibreli değil sadece lambda=1 değerinin karşılığı 14.7 dır.

Benim eski arabam LPG li wideband da takiliydi üstünde.

Rolantide ve yarım gazda gösterge hep 14.7 idi. Çünkü lambda her iki durumda da 1 e eşit. Closed loop çalışıyor çünkü.

Bu durumda fakirdir zengindir yorumu yapamayız. Fakir vs zengin eksoz gazindaki oksijen oranı belirleyen bir kavram.

Dolayısıyla araç LPG ye geçti fakir çalışıyor diyemeyiz.

Şimdi araç rolantide çalışırken, lambda her iki yakittada = 1.

Bu durumda yorumum su, benzin ve lpgyakiti rölanti yukunde birbirine denk.

Motoru belli devirde sabit döndürmek için aynı lambda değeri yeterli oluyor.

Bu yüzden terimi devam ettieiyorum rolantide denk olan lambda degeri tamgazdada denktir.

Bu yüzden gösteren benzinde 12.5 gösteriyorsa, LPG de çalışırken de 12.5 göstersin diye yakıtı ayarliyorum.

Aslında bunun anlami lambda = 0.85 e ayarladim.

Bu lambdanin oran ifadesi benzinde 12.5 : 1 , LPG de 13.2:1 dır.

Yani ben wideband gösterge de 12.5 gorerek LPG ayarı yaptiysam, LPG de zaten 13.2 oldu.

Ben gösterge de 13.2 gorerek yaptiysam LPG de afr 13.9 dur

Fakir zengin yorumunu lambda üzerinden yapalım artık.
Sorum su

Benzinde ideal lambda 0.85 ise, LPG de ki ideal lambda nedir?

Ben buna cevap bulamadım, bu sebeple yukarıda anlattığım teoride. Yola çıkarak LPG ayarında aynı lambda değerine ayarlamayi tercih ediyorum.

1 kere dyno ölçümü yaptırdim, iki yakıt arasında elle tutulur bir fark göremedim aynı lambda oranında.

Detaylı çalışmada yapmadım açıkçası çünkü LPG de aldığım sonuç fazlasıyla memnun etti beni.

XSi
25-02-2016, 20:18
Ayrıca WOT durumunda afrnin benzine göre ayarlanması egt değerlerinin baya yükselmesine sebep olur. Yüksek devirlerde ve WOT durumunda lpg biraz daha fakir kalmalı diye biliyorum.

Bunu doğrulamak için aracta wideband egt ve LPG sistemi olmali :)

Ben şimdiye kadar aynı araca ikisini denk getirebildim o yüzden kesin yorum yapmıyorum :)

XSi
25-02-2016, 20:21
Tam rakam vermek doğru olmaz ama eğer benzin için ayarlanmış bir WB ile ölçülüyorsa ona yakın bir değerde ayarlanmalı. Zaten scale etmeniz zor. O nedenle eğer arabanın kendi ECU su wideband kullanıyorsa aynı rakamı tutturmaya çalışmak en azından benzin ECU su için daha makul sonuç doğurur. Yok WB değilde NB kullanıyorsa o zaman daha düşük bir AFR (dediğiniz gibi 10.5 mesela) ayarlanması lazım.

Şöyle söyleyeyim, Benzinin verimli karışım oranı 12.5 ile 16.5 arası. Soğutma vs gibi nedenler dışında OEM üreticiler emisyon değerlerini tutturabilmek için genelde bu bandın dışına çıkmaz zaten. (eski araçlar hariç) Oysa aynı bandı LPG de tutturduğunuzda soğutma gibi bir fonksiyonu zaten olmadığı için (likit basılan LPG kitleri hariç) boşa fazladan yakıt tüketiyorsunuz demektir.

Tekrarliyorum widebandda farklı modlar var

Benzin
Dizel
Methanol
LPG
Lambda

Gösterge ekranında farklı mod seçimine gore değer gözüküyor.

suayipozmen
26-02-2016, 07:01
Aem uego gostergeden p01 e alip lambda ile ayar yapilabilir.
Aemlerde lpg secenegi yok.

merruse
26-02-2016, 09:06
Baştan başlayalım o zaman. Oksijeni ölçtüğü doğru da lambda olarak ölçüyor. Yani stoichiometry_point=1 gibi bir denklem düşün. Bu benzinde 14.7/1 ama LPG de 15.6-15.8 arası. Senin lambda probundan gelen veriyi işleyen ufak pump-nerst devresi var ya, o lambdayı 1 gördüğünde burası 14.7 olacak şekilde scale edilmiş halde. Ama LPG için o değer 14.7 değil işte. Eğer illede gözümle göreceğim diyorsan 4 yollu gaz analiz cihazını sok egzosttan, değerleri yaz, o anki AFR ni söyleyeyim sana. (bunu defalarca yapıp yukarıdaki ifadenin doğruluğunu test etmiş biri olarak söylüyorum bunu)
Şimcik buradan hareketle devam edersek;
senin göstergede 14.7 (arabanın ECU sunun da) gördüğün değer aslında 15.6 AFR.

Benzindeki ideal lambda 1. Yani 14.7 AFR. Stoichiometric dediğin şeyin karşılığı o zaten. Stoichiometry teorisi dediğimiz ise "kimyasal olarak" en verimli yanmanın gerçekleştiği yer. Başka deyiş ile en az karbon atığının çıktığı karışım oranı.
Benzindeki en yüksek torkun alındığı oran ise 12.5. Aynı değer LPG için 11.8-12 (yanlış hatırlamıyorsam,4-5 sene önceki mevzu). Bu gerçek karışım oranına göre verilmiş bir değer ama.

LPG nin yanma karakteri benzin ile aynı değil. Her ne kadar depoda sıvı olarak saklanıyor olsa da vaporizerden (tüpçülerin "kafa" dediği şey) sonra gaz formuna dönüyor. Vaporizer zaten buharlaştırıcı demek. LPG nin basıncını düşürüp (tankta 10 bar civarında saklanır, vaporizer çıkışında 2-3 bara kadar düşüyor bu) Radyatör suyunu sıvı haldeki LPG yi gaz formuna çevirmek için ısıtma amaçlı kullanıyor. Buharlaşma ısısı 22-23 derece gibi bir şey olması lazım. Fazla dağılmadan konuya dönersek, gaz formunda olduğu için alevlenmesi daha çabuk olur ancak yanma süresi benzine kıyasla kısa. Yakıtın yanma süresi kısa olduğu içinde silindirin içinde kalma süresi de kısalıyor haliyle. Bundan kelli tork alabilmeniz için aynı cycle da çift püskürtme yapmanız lazım. Bunu yapan kit yok. Dezavantajı ortadan kaldırmak için fazladan yakıt püskürtülüyor işte. O da maksimum torkun alındığı AFR oranına yansıyor. Ne kadar verimli olur tartışılır.

(Özel soru: Sen vakti zamanında 106 sı olan xsi misin?)

suayipozmen
26-02-2016, 09:23
gaz formunda olduğu için alevlenmesi daha çabuk olur ancak yanma süresi benzine kıyasla kısa. Yakıtın yanma süresi kısa olduğu içinde silindirin içinde kalma süresi de kısalıyor haliyle. Bundan kelli tork alabilmeniz için aynı cycle da çift püskürtme yapmanız lazım. Bunu yapan kit yok. Dezavantajı ortadan kaldırmak için fazladan yakıt püskürtülüyor işte. O da maksimum torkun alındığı AFR oranına yansıyor. Ne kadar verimli olur tartışılır.

Lpgnin yanma süresinin kısa olması avans istedigi anlamına geliyor sanırım. Lpg li kullanımda 3500 devirlere kadar avans verilmesi bu sorunu çözer.
Zaten 3500 devirlerden sonra benzin ve lpgnin istedigi avanslar eşitleniyor. Hatta benzin üstlerde avansa ihtiyaç duyuyorken lpgde kısılması gerekiyor.
Bunu da lpg kitindeki ayarla üstlerde lpgye benzin takviyesi yaparak çözebilriiz. Ayrıca lpgnin yüksek egtsinin de önüne geçmiş oluruz.

Bu şekilde bir ayar doğru mudur?

merruse
26-02-2016, 10:06
Avans istediği kesin de onu yapan LPG piggyback i yok. Oktan 110 civarı. Ancak şöyle bir sorun var, LPG nin karışım oranı standart değil. Propan oranı bazen %50-%50, çoğu zamansa %40-%60. Dolayısı ile hem oktanı (dolayısı ile ateşleme avansı) hem de hava yakıt karışım oranı değişiyor. Avans verilemediği için yanma halihazırda devam ederken egzost süpapları açılıyor, bu da egzost süpaplarının zamanından önce yıpranmasına neden oluyor. Çoğu araçta bir süre sonra O2 sensörünün bozulma nedeni de bu. Ateşlemeye avans verilip, püskürtme zamanlaması da geri çekilebilirse (prinste bunu ayarlayabiliyorsunuz) sorunsuz ve verim kaybı olmaksızın çalışır.

Maxi
26-02-2016, 11:56
merruse, püskürtme zamanı dediğin enjeksiyon başlangıç zamanı değilmi (injection opening angle)
ben onu değiştirebiliyorum benim aracın ecusunda
lpg taksam baya verimli kullanırım :)

ateşleme haritası
enjeksiyon haritası
bu dediğim farklı, enjektör açma açısı (devire göre değişken)

merruse
26-02-2016, 13:27
Sente kayması yoksa açıyı ayarlaman pek hayırlı olmayabilir ama :)

Bahsettiğim şu, araç benzin için ayarlandığı için doğal olarak zamanlama falan hep ona göre. Ve pek tabi enjektör açılma zamanı da benzin enjektörlerine göre ayarlanmış halde. Benzin enjektörü kadar hızlı çalışan LPG valfi/enjektörü olmadığı için ve araya bir de piggyback girdiğinden ister istemez propagation delay oluşuyor. Bu da olması gerekenden daha geç LPG püskürtülmesine yol açıyor. mikrosaniyelerle işlem yapılan bir sistemde aynı hassasiyeti yakalamak o kadar kolay değil. Dolayısı ile püskürtülen miktar ile silindire giren arasında fark oluşuyor ve dahası süpap kapandıktan sonra püskürtülenin bir kısmı emme manifoltunda birikiyor vs vs vs...

eexelanss
26-02-2016, 14:20
Valla helal olsun acaip bilgiler..
Biraz konu dışı olacak ama bi soru sormak istiyorum. Bu benzinden gaza geçmesi için gerekli olan regülatör sıcaklığı 45 derecede olmak zorunda mı?
40 dereceye çekmek için gittiğim prins bayisinde dereceye müdahale edemediler pasif göründüğü için..

eexelanss
26-02-2016, 14:26
Valla helal olsun acaip bilgiler..
Biraz konu dışı olacak ama bi soru sormak istiyorum. Bu benzinden gaza geçmesi için gerekli olan regülatör sıcaklığı 45 derecede olmak zorunda mı?
40 dereceye çekmek için gittiğim prins bayisinde dereceye müdahale edemediler pasif göründüğü için..
Birde yaptığım rollinglerde benzin ile lpg arasında baya fark oluyor.. Halbuki günlük kullanımda en ufak bir fark hissedilmiyor..
Edit: yanlışlıkla kendi mesajımı alıntılamışım o yüzden böyle ayrı bir cevap oldu

eexelanss
26-02-2016, 14:27
Birde şu yanlışlıkla attığımız mesajları silebilsek iyi olurdu :D

XSi
26-02-2016, 15:33
Eexelans, benimki 20 derece , şöyle zararlı böyle zararlı diyolar ama kesin bilgi gene yok gene kulaktan dolma bilgiler.

Performans konusu, wideband ile ayar yapılırsa hissedilmeyecek fark oluyor

Ama prins kıt te ayar yapacak bölüm goremedimben arayuzde

Çoğu kitte hassas ayar yapma imkânı var.

XSi
26-02-2016, 15:54
Baştan başlayalım o zaman. Oksijeni ölçtüğü doğru da lambda olarak ölçüyor. Yani stoichiometry_point=1 gibi bir denklem düşün. Bu benzinde 14.7/1 ama LPG de 15.6-15.8 arası. Senin lambda probundan gelen veriyi işleyen ufak pump-nerst devresi var ya, o lambdayı 1 gördüğünde burası 14.7 olacak şekilde scale edilmiş halde. Ama LPG için o değer 14.7 değil işte. Eğer illede gözümle göreceğim diyorsan 4 yollu gaz analiz cihazını sok egzosttan, değerleri yaz, o anki AFR ni söyleyeyim sana. (bunu defalarca yapıp yukarıdaki ifadenin doğruluğunu test etmiş biri olarak söylüyorum bunu)
Şimcik buradan hareketle devam edersek;
senin göstergede 14.7 (arabanın ECU sunun da) gördüğün değer aslında 15.6 AFR.

Benzindeki ideal lambda 1. Yani 14.7 AFR. Stoichiometric dediğin şeyin karşılığı o zaten. Stoichiometry teorisi dediğimiz ise "kimyasal olarak" en verimli yanmanın gerçekleştiği yer. Başka deyiş ile en az karbon atığının çıktığı karışım oranı.
Benzindeki en yüksek torkun alındığı oran ise 12.5. Aynı değer LPG için 11.8-12 (yanlış hatırlamıyorsam,4-5 sene önceki mevzu). Bu gerçek karışım oranına göre verilmiş bir değer ama.

LPG nin yanma karakteri benzin ile aynı değil. Her ne kadar depoda sıvı olarak saklanıyor olsa da vaporizerden (tüpçülerin "kafa" dediği şey) sonra gaz formuna dönüyor. Vaporizer zaten buharlaştırıcı demek. LPG nin basıncını düşürüp (tankta 10 bar civarında saklanır, vaporizer çıkışında 2-3 bara kadar düşüyor bu) Radyatör suyunu sıvı haldeki LPG yi gaz formuna çevirmek için ısıtma amaçlı kullanıyor. Buharlaşma ısısı 22-23 derece gibi bir şey olması lazım. Fazla dağılmadan konuya dönersek, gaz formunda olduğu için alevlenmesi daha çabuk olur ancak yanma süresi benzine kıyasla kısa. Yakıtın yanma süresi kısa olduğu içinde silindirin içinde kalma süresi de kısalıyor haliyle. Bundan kelli tork alabilmeniz için aynı cycle da çift püskürtme yapmanız lazım. Bunu yapan kit yok. Dezavantajı ortadan kaldırmak için fazladan yakıt püskürtülüyor işte. O da maksimum torkun alındığı AFR oranına yansıyor. Ne kadar verimli olur tartışılır.

(Özel soru: Sen vakti zamanında 106 sı olan xsi misin?)

Abi o değilim ben benim 15 sene önce 206 xs im vardı :)

LPG de 12:1 demek, lambda 0.77

Benzinde karşılığı 11.5:1 afr

Yani bendeki wideband benzin modunda,benzinde de olsa LPG de de olsa closed loop rolantide gösterge hep 14.7:1

Yani lambda = 1

Ben bu gostergeye gore afr 11.5:1 olacak şekilde LPG tamgaz wot ayarı yapar,hissedilir bir fark varsa paylasirim durumu.

tunerviper
26-02-2016, 15:57
Bende haltech standalone, egt ve wideband var.
Lpg kitim atiker safefast.

Wot ta basınç geldiğinde 10.8 afr ile yürüyorum. Normal kullanımda 14.7 ile 16.0 afr arasında ayarladım.
Benzin ile lpg arasında fark edilebilir bir egt farkı görmedim. (4000 devir üzeri benzin takviyesi yapıyorum.)

XSi
26-02-2016, 15:59
Simdiye kadar mevcut sensorun deligi uydu, o nedenle mevcutun yerini tercih ettim..

O aparati biliyorum ama yolda gazlayarak yapiyoruz cok riskli olur, yerinden cikar fln yazik olur sensore :)

Bu arada mevcut sensoru sökmek ve onun yerine takmak zulüm bazı araçlarda.

Bu sebeple eksoz ucuna vidali aparat yaptım, o şekilde kullaniyorum.

Ama bu durumda mevcut oksijen sensoru çalışmaya devam ettiği için eğer obd cihazları ile lft ve sft değeri goremiyorsak, oksijen sensoru un fişini çekip devre dışı bırakmalıyız, bu da ek bilgi olsun :)

XSi
26-02-2016, 16:01
Bende haltech standalone, egt ve wideband var.
Lpg kitim atiker safefast.

Wot ta basınç geldiğinde 10.8 afr ile yürüyorum. Normal kullanımda 14.7 ile 16.0 afr arasında ayarladım.
Benzin ile lpg arasında fark edilebilir bir egt farkı görmedim. (4000 devir üzeri benzin takviyesi yapıyorum.)

Süper aranılan deney aracı bulundu :)

Benzin takviyesi kapatıp egt deneme şansın var mı?

Wot benzin afr si aynı mi LPG ile?

Trance-R
26-02-2016, 16:03
BRC kit aracım var. Ayar nasıl yaptırıcam ben ?
50-55 derecede LPG'ye geçiyor. yakıt/performans olarak makul seviyede sorunum yok.

Kendi imkanlarımla nasıl yaparım ?

tunerviper
26-02-2016, 16:07
Süper aranılan deney aracı bulundu :)

Benzin takviyesi kapatıp egt deneme şansın var mı?

Wot benzin afr si aynı mi LPG ile?

Evet aynı. Yalnız söyle bir fark var lpg benzin karışımında yüksek devirde vuruntu çok daha yüksek oluyor.
Lpg ile üst devir çevirmemeye çalışıyorum. Gazlayacak isem komple benzine alıp gazlıyorum.

Denemeyi yaparım. Fakat bende methanol kit te var belki egt farkını kapatan unsur olabilir :)

suayipozmen
26-02-2016, 22:04
Evet aynı. Yalnız söyle bir fark var lpg benzin karışımında yüksek devirde vuruntu çok daha yüksek oluyor.
Lpg ile üst devir çevirmemeye çalışıyorum. Gazlayacak isem komple benzine alıp gazlıyorum.

Denemeyi yaparım. Fakat bende methanol kit te var belki egt farkını kapatan unsur olabilir :)

Ust devirlerde benzin takviyesi ayari nasil yaptiniz. Kac ms den sonra aktif oluyor ve benzin takviye suresini paylasirmisiniz.
O ayarlarla ilgili veri bulamadim henuz. Default 15ms sonrasi 2ms geliyor ekranda.

XSi
27-02-2016, 06:55
Ust devirlerde benzin takviyesi ayari nasil yaptiniz. Kac ms den sonra aktif oluyor ve benzin takviye suresini paylasirmisiniz.
O ayarlarla ilgili veri bulamadim henuz. Default 15ms sonrasi 2ms geliyor ekranda.

Bence benzin takviyesi yerine tam gaz yaptığında benzine geçecek gazı bıraktığında LPG ye dönecek şekilde ayar yapmak daha mantıklı benzin takviyesinden.

Zaten problem tam gazda motor yüke bindiğinde oluyor.

Programın ayar bölümünün fotosunu paylasirsan, ayar için yonlendirebilirim

Ers
17-02-2017, 08:35
XSi Wideband yerine afr yi elm 327 ile torque gibi programlar ile okusak sorun olmaz sanırım ?

fd6 ma taktırmayı düşünüyorum lpg kit ne önerirsiniz?

XSi
17-02-2017, 21:12
XSi Wideband yerine afr yi elm 327 ile torque gibi programlar ile okusak sorun olmaz sanırım ?

Merhaba hocam, elm327 baya bir işe yarasada, wideband in yerini tutamaz.

LPG kitinden ziyade referansları sağlam bir montajcı bulun yakınımızda.

Onun önerisi ile ilerlemekte fayda var.

Ama genel bir oneri olarak, aracın obd portuna bağlantı yapılarak, aracın benzin ecu su ile iletişim kurarak LPG ayarıni otomatik olarak sürekli iyileştiren obd2 destekli kit tercih etmekte fayda var.

Tüm markalarda obd2 destekli kit var neredeyse.

XSi
27-03-2017, 08:17
Konuya bir güncel yapalım.

Mevcut oksijen sensorlerini sökmek hem uğraştırıcı hem de riskli olduğundan, pratikliği sağlamak için son susturucu çıkışına sensoru konumlanacak bir aparat yaptırdım işyerinde.

Gövde 8 mm saç, lazer kesim, sensoru tutan somun m18x1.5 (ince diş diye geçer literatürde), sabitleme için imbus cıvata ve somun kullandım (m8)

http://i.hizliresim.com/ojkPgk.jpg
http://i.hizliresim.com/ldW27b.jpg
http://i.hizliresim.com/qbW14D.jpg

Tek problem rolantide okumuyor :)

En büyük amacımız tam gaz afr yı görmek ve düzeltmek dolayısıyla yolda giderken hiç sorun olmadı.

Aparatin açılışı touareg 3.2 v6 da yaptık, fiyatına gore inanılmaz donanımlı bir aracmis bu arada :)

Güzel bir lpg ayarı sonrası hem dizelden ekonomik hemde daha performanslı bir araç oldu.

c20let
27-03-2017, 08:25
Lpg'li bir aracım olursa yakınızda. Mutlaka yardımını isteyeceğim abi. :D

MBuğra
27-03-2017, 16:45
Iki hafta sonraya benim sirami yaz abi :)

XSi
27-03-2017, 20:48
Iki hafta sonraya benim sirami yaz abi :)

Komşu kontenjanından yerin hazır :)

Ahmet Saraçoğlu
27-03-2017, 21:00
Abi nerde oturuyordun sen?ben atakente taşındım.ıvır zıvır sökmeye kaplı otoparkta var , hem 560 hem clk ya bakalım ilk müsait vaktinde

XSi
28-03-2017, 18:36
Abi nerde oturuyordun sen?ben atakente taşındım.ıvır zıvır sökmeye kaplı otoparkta var , hem 560 hem clk ya bakalım ilk müsait vaktinde

Ahmet ispartakuledeyim bende.. yakın sayılırız.

Havalar güzelleşiyor akşamları veya ctesi günü bir araya geliriz, özel mesajdan telefon numaranı ilet watsapptan haberlesiriz.

meganes
28-03-2017, 19:39
abi bir grup gibi birşey kursan olurmu bu ayar için :) daha önce ö.m ile telefon numaranı iletmiştin fırsat bulupta gelemedim hep bahane hep bahane :o halbusa çok ta yakındayım sana

XSi
28-03-2017, 20:13
abi bir grup gibi birşey kursan olurmu bu ayar için :) daha önce ö.m ile telefon numaranı iletmiştin fırsat bulupta gelemedim hep bahane hep bahane :o halbusa çok ta yakındayım sana

Ayarla vakit gel yaparız ayarı 30 dk lik iş..

Wideband bağlamak kolay artık 5 dk :)

Talih.b16
28-03-2017, 21:13
Bende birsey sorayım;
Aracım 307 1.6 brc my11 kit var.
sorun su cekis cok ıyıyken mesela 4. Vites abandım diyelim gaza.tekleme değilde kasılıyo araba cekişden düşüyor aniden oluluyor bu sanki 200 hp den 100 hpye dusuyor .enjektorler turuncu kit mtm yazıyo sağında solunda beyindede fss .yazım için özür dilerim.

Talih.b16
28-03-2017, 21:15
Bende birsey sorayım;
sorun su cekis cok ıyıyken mesela 4. Vites abandım diyelim gaza.tekleme değilde kasılıyo araba cekişden düşüyor aniden oluluyor bu sanki 200 hp den 100 hpye dusuyor .enjektorler turuncu kit mtm yazıyo sağında solunda beyindede fss .yazım için özür dilerim.

slowmotion
28-03-2017, 21:20
Eksoz ucundaki aparat dikkatimi cekti, wideband sensoru motordan cikan eksoz borusunun duzlestigi yerden 10cm ileriye konulmasi gerekmiyormu? Bence su an sensor yanlis olcuyor

Hatta fotograftaki aracin ayarini normal yaptiniz gibi ama bence fakire cektiniz.

XSi
28-03-2017, 21:20
Bende birsey sorayım;

Selam hocam, brc turuncu enj gayet büyük 1.6 motora sorunsuz yeterli gelecek kapasitede.

Bir ihtimal yakıt fazla geliyor olabilir diye düşünüyorum ama wideband bağlamadan anlamakda çok kolay değil.

Brc my11 ayar yok denecek kadar basit bir cihaz. Sistemde kalibrasyon/ayar yapmak içinde servislere muhtaç olma durumu var.

O yüzden benim hiç sevmedigim bir LPG markası :)

XSi
28-03-2017, 21:22
Eksoz ucundaki aparat dikkatimi cekti, wideband sensoru motordan cikan eksoz borusunun duzlestigi yerden 10cm ileriye konulmasi gerekmiyormu? Bence su an sensor yanlis olcuyor

Selam hocam yanlıştan kasıt nedir?

slowmotion
28-03-2017, 21:24
Selam hocam yanlıştan kasıt nedir?

Widebandin duzgun okumasi icin birazda basincli egsoz gazi gerekmiyormu? Eksoz ucunda basinc cok duser?

Talih.b16
28-03-2017, 21:26
Tesekkür ederim bilgiler için.

XSi
28-03-2017, 21:30
Widebandin duzgun okumasi icin birazda basincli egsoz gazi gerekmiyormu? Eksoz ucunda basinc cok duser?

Evet okumakta zorlanıyor ama.Sadece rolantide.

hatta sadece basınçta değil katalitik konvertör olduğu için gerçekte olduğu değerden farklı okumakta

Mesela rolantide 14.5-14.7 dir, sona takınca kat konvertör varsa 15.1-15.2 okuyor

Burada LPG ayarı yaparken amacım tam gazda (tam yükte) benzin afr sini referans alarak benzine yakın / denk afr sağlamak.

En son touareg de , benzinde tam gazda 12.9-13.1 afr oranı gördüm, LPG de de 13.0 olacak şekilde (yaklaşık) LPG programında değerleri ayarladım.

Bunu sağlamak uzun motor ömrünü ve benzine çok yakın LPG performansını sagliyor

slowmotion
28-03-2017, 21:41
Evet okumakta zorlanıyor ama.Sadece rolantide.

hatta sadece basınçta değil katalitik konvertör olduğu için gerçekte olduğu değerden farklı okumakta

Mesela rolantide 14.5-14.7 dir, sona takınca kat konvertör varsa 15.1-15.2 okuyor

Burada LPG ayarı yaparken amacım tam gazda (tam yükte) benzin afr sini referans alarak benzine yakın / denk afr sağlamak.

En son touareg de , benzinde tam gazda 12.9-13.1 afr oranı gördüm, LPG de de 13.0 olacak şekilde (yaklaşık) LPG programında değerleri ayarladım.

Bunu sağlamak uzun motor ömrünü ve benzine çok yakın LPG performansını sagliyor

Yazdiklarinizda hem fikiriz ama gordigunuz degere gore ayar yapiyorsunuz. Rolantide okumamasi bu yuzden, olmasi gereken yerden uzaklastikca farkli gosterebilir. Sizden ricam hem o2 sensor yerine ve eksoz aparati ile iki ayri olcum yapip sonucu burda paylasmaniz. Hatta o2 sensor narrow bant oldugundan widebandin biraz daha uzakta olmasi lazim diye biliyorum. Ama o2 yeri gercege daha yakin veri verecek. Musait oldugunuzda denersiniz.

Pederin aracina lpg dusunuyorum, almadan size kesin danisacagim. Emeginize saglik

XSi
28-03-2017, 22:00
Yazdiklarinizda hem fikiriz ama gordigunuz degere gore ayar yapiyorsunuz. Rolantide okumamasi bu yuzden, olmasi gereken yerden uzaklastikca farkli gosterebilir. Sizden ricam hem o2 sensor yerine ve eksoz aparati ile iki ayri olcum yapip sonucu burda paylasmaniz. Hatta o2 sensor narrow bant oldugundan widebandin biraz daha uzakta olmasi lazim diye biliyorum. Ama o2 yeri gercege daha yakin veri verecek. Musait oldugunuzda denersiniz.

Pederin aracina lpg dusunuyorum, almadan size kesin danisacagim. Emeginize saglik

O kadar vahim değil yahu durum, rolantide okumuyor ama 1000-1500 devir de okumaya başlıyor.

Eksoz ucundada olsa değerler çok alakasız değil.

14.7 olacağı yerde 15.0 görüyorsunuz, ayar yapmaya engel bir durum yok.

Gaza bastın 13 gördün , sonra ayağını çektin tekrar bastın 14 görme durumu yok. 13 se hep 13.

Benzini referans aldığımız için vardigimiz.sonuc iyi oluyor.

Önce benzine alıp gazliyorsun, sonra LPG ye alıp gazliyorsun, LPG ayarı yeterli değilse afr göstergesi söylüyor. Buna göre yakıtı arttiriyorsun

MBuğra
10-06-2017, 02:26
http://i63.tinypic.com/2mop4ld.jpg

Daha demin arsive bakarken buldum; bizimle ugrasip kahrimizi ceken Murat abiye forum nezdinde de tesekkur edeyim, hem de ayar icin dusunenlere fikir vermesi acisindan yazayim istedim.

Gectigimiz Nisan'da 1.2 Hyundai i10'umuz fazla yaktigindan AKL lpg taktirdim. Montajdan sonra wideband baglayarak ayar yaptik, cok guzel oldu.

Wideband egsoza aparatla bagli oldugu icin rolantide deger okumuyor ancak yolda basarken gayet guzel okudu.

Eline koluna saglik abi tekrardan. Senin ya da ufakligin bir seye ihtiyaci olursa her zaman basim ustunde yerin var biliyorsun :)

safaks
03-10-2017, 10:03
Ustad bu lpg ayarini wideband degilde obd den torque programiyla ltft ve stft degerlerine gore ayarlarsakda mantikli olurmu? Bende mimgaz kit var. Oyle aman aman bi detayli bir degil. Kablomu aldim oto kalibre yaptim stft degeri -8 -9 gibi oynuyor 0a yaklasiyor. Zenginde gidiyoruz galiba. Bunu biraz arttirsam yeterince saglikli bi hareket olurmu?

Ers
03-10-2017, 10:06
Ustad bu lpg ayarini wideband degilde obd den torque programiyla ltft ve stft degerlerine gore ayarlarsakda mantikli olurmu? Bende mimgaz kit var. Oyle aman aman bi detayli bir degil. Kablomu aldim oto kalibre yaptim stft degeri -8 -9 gibi oynuyor 0a yaklasiyor. Zenginde gidiyoruz galiba. Bunu biraz arttirsam yeterince saglikli bi hareket olurmu?

Benzer bi soru sormuştum. cevap aşağıdaki gibi

Alıntı Ers Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Merhaba hocam, elm327 baya bir işe yarasada, wideband in yerini tutamaz.

LPG kitinden ziyade referansları sağlam bir montajcı bulun yakınımızda.

Onun önerisi ile ilerlemekte fayda var.

Ama genel bir oneri olarak, aracın obd portuna bağlantı yapılarak, aracın benzin ecu su ile iletişim kurarak LPG ayarıni otomatik olarak sürekli iyileştiren obd2 destekli kit tercih etmekte fayda var.

Tüm markalarda obd2 destekli kit var neredeyse.

rahmitanir
03-10-2017, 10:29

OBD üzerinden ltft ve stft ayarı yapmak kapalı döngü için net cevap olacaktır. Ama gaza basıldığı duruma tekabül eden ve açık döngü şeklinde tabir edilen kısım için ltft ve stft hiç bir anlam ifade etmemektedir. Çünkü açık döngüde ltft ve stft değerleri ölçülmemektedir. Açık döngü için eğer wideband yok ise, aracın performansına göre manuel ayar ancak yapılabilir.

Ben de kendi aracıma wideband bulamadığımdan sadece obd verisi üzerinden ayar yaptım. Açık döngüde ise aracın sağlıklı çalıştığı maks açıklık ve min açıklık değerlerinin ortalamasını tabloya işleyip bıraktım. Tahminim açık döngü esnasında araç wideband ile ayar yapılsa biraz daha az tüketecek kıvama gelir ama bu ayarla da sağlıklı çalışma sağlanıyor.

NOT: Benim üstadım da XSi abimizdir.

safaks
03-10-2017, 10:36
OBD üzerinden ltft ve stft ayarı yapmak kapalı döngü için net cevap olacaktır. Ama gaza basıldığı duruma tekabül eden ve açık döngü şeklinde tabir edilen kısım için ltft ve stft hiç bir anlam ifade etmemektedir. Çünkü açık döngüde ltft ve stft değerleri ölçülmemektedir. Açık döngü için eğer wideband yok ise, aracın performansına göre manuel ayar ancak yapılabilir.

Ben de kendi aracıma wideband bulamadığımdan sadece obd verisi üzerinden ayar yaptım. Açık döngüde ise aracın sağlıklı çalıştığı maks açıklık ve min açıklık değerlerinin ortalamasını tabloya işleyip bıraktım. Tahminim açık döngü esnasında araç wideband ile ayar yapılsa biraz daha az tüketecek kıvama gelir ama bu ayarla da sağlıklı çalışma sağlanıyor.

NOT: Benim üstadım da XSi abimizdir.

Ben arıza ışığı yakınca meraktan obd aldım. öyle bakarken stft nin +25lerde olduğunu gördüm. Bufakir karışımmış ve zararlıymış. sonra farkettim ki araç daha bi sesli çalışıyor. Lpg ayarına gidicem oto kalibre yapıp göndercekler diye gidip kablo aldım. Kendim yapmaya çalıştım ama rolantide ayarlıyorum yola çıkınca değişiyor. Yolda yapıyorum rolantide farklılaşıyor. Şu an ltft -8 stftyide rolantide +8e göre ayarladım. ama yük altında -8 -10 arası takılıyor. Aracın gidişi güzel gibi ama inş ilerde bu seferde zengine kaymaz. Bide gösterge ayarını karıştırdım oda sapıttı :) Şimdi ne kadar yakıyor hesaplayıp kontrol etmek lazım sanırım.

rahmitanir
03-10-2017, 10:41
Ben arıza ışığı yakınca meraktan obd aldım. öyle bakarken stft nin +25lerde olduğunu gördüm. Bufakir karışımmış ve zararlıymış. sonra farkettim ki araç daha bi sesli çalışıyor. Lpg ayarına gidicem oto kalibre yapıp göndercekler diye gidip kablo aldım. Kendim yapmaya çalıştım ama rolantide ayarlıyorum yola çıkınca değişiyor. Yolda yapıyorum rolantide farklılaşıyor. Şu an ltft -8 stftyide rolantide +8e göre ayarladım. ama yük altında -8 -10 arası takılıyor. Aracın gidişi güzel gibi ama inş ilerde bu seferde zengine kaymaz. Bide gösterge ayarını karıştırdım oda sapıttı :) Şimdi ne kadar yakıyor hesaplayıp kontrol etmek lazım sanırım.

Benim araçta lpg kitinin "otomatik adaptasyon" ayarı açık iken ayar tutmuyordu. Bugün ayarı yapıyordum, 1 hafta sonra yine bozuluyordu. Sonrasında otomatik adaptasyonu kapatıp, final ayarı öyle yaptım. Baya uzun süredir sorunsuz kullanıyorum bu şekilde.
Benzer durum başına gelirse, aklında bulunsun.

safaks
03-10-2017, 10:54
Benim araçta lpg kitinin "otomatik adaptasyon" ayarı açık iken ayar tutmuyordu. Bugün ayarı yapıyordum, 1 hafta sonra yine bozuluyordu. Sonrasında otomatik adaptasyonu kapatıp, final ayarı öyle yaptım. Baya uzun süredir sorunsuz kullanıyorum bu şekilde.
Benzer durum başına gelirse, aklında bulunsun.

Bende öyle bir ayar yok sanırım. Birdefa oto kalibre yapıyorsun , bir harita çıkarıyor sürekli o ayardan devam. Seninki obdli sistem galiba. Ama aynen dediğin gibi bi sorun var. ayarı yapıyorum bi sonraki gün tekrar takip ediyorum değerler değişmiş. Niye öyle oluyor anlamadım. Amacım sıfıra sıfır ince ayar yapmak değil zaten. Onu beceremem büyük ihtimalde, amacım araca zarar vermicek en uygun ideal ayarı yakalamak. Deniyoruz bakalım daha yolun başındayız :)

stationary26
25-10-2017, 08:09
merhaba. elinize sağlık güzel çalışmalar. ancak bir sorum olacak. lpg ayarını yaparken sadece afr değerine mi odaklanıyorsunuz? örneğin lpg'nin oktan değeri benzine oranla daha yüksek. avans ayarı da yapılması gerekir mi?

TarikS
24-12-2018, 09:14
Forumda ilgili guncel konuyu arattim ama bulamadim. XSi nickli arkadas da en son 1 yil once foruma girmis. Bu LPG’de AFR ayarlatma isini halen yapiyor mu acaba bilem var midir? Veya baska kimden destek alabiliriz, bilen birisi buralari yesillendirebilirse harika olur :)

dragstar
24-12-2018, 10:32
Forumda ilgili guncel konuyu arattim ama bulamadim. XSi nickli arkadas da en son 1 yil once foruma girmis. Bu LPG’de AFR ayarlatma isini halen yapiyor mu acaba bilem var midir? Veya baska kimden destek alabiliriz, bilen birisi buralari yesillendirebilirse harika olur :)

Ankarada Quattro Garage ayar yapıyor, bide gezici olarak çalışan Özdin Varol

Anu
25-12-2018, 09:36

Ben de daha dün yaptım nozulları değiştirip. Bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım. Gerekli olan şeyler lpg beyin bağlantısı, programı ve afr saati.

onurc
25-12-2018, 09:40
Ben de daha dün yaptım nozulları değiştirip. Bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım. Gerekli olan şeyler lpg beyin bağlantısı, programı ve afr saati.

afr ile lpg ayarı yapmak için tek adres (:
TarikS , Buğra abi ile bi iletişime geç,elinden geleni yapar

Hondafatih
25-12-2018, 10:23
şu düz motor tofaşlara el göz kulak ayarı ile yapılmayan bir sistem yok mu? yakıt 60 tl ye 120 130 km yapıyor ama aracın çekişi düşük çekişi yükselt desem gaz ayarı kaçıyor bu sefer fazla yakıyor yokmu bunun şöyle makine ile falan yapılmış stabil bir şeyi

edr55
25-12-2018, 20:53
şu düz motor tofaşlara el göz kulak ayarı ile yapılmayan bir sistem yok mu? yakıt 60 tl ye 120 130 km yapıyor ama aracın çekişi düşük çekişi yükselt desem gaz ayarı kaçıyor bu sefer fazla yakıyor yokmu bunun şöyle makine ile falan yapılmış stabil bir şeyi

aynısından bana da lazım.. tek eksantirik karbüratörlü 4 silindir 8 valf (CA20S) makinam var, böyle motorlara düzgün ayar nasıl yapılır?

Birkan61
25-12-2018, 21:03

Üstad ben yakın zamanda yaptırdım, ümraniye sanayide ahmet nalbantoğlu isminde bi arkadaş yaptı

Candan mühendisliğin karşı çarprazında kalıyor lpgayarı diye tabelası var hatta

E39 aracıma yaptırdım çok memnun kaldım

Fiyat sabit 150 tl