PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İlk frende pedaldaki yumuşama

golgeoyunu03
08-01-2015, 13:39
Merhabalar
A1 kullanıcısıyım,aracım 2012 model(sanırım ocak üretimli) ancak 2013 yazı(0 araç) aldım, fren adına sorun yaşıyorum.
2-3km boyunca hiç frene basmayıp daha sonrasında basarsam pedalda boşluk varmışcasına epey boşa basıyorum, ikinci basışımda ise eski haline dönüyor.. Bunun sebebi ne olabilir? Hava soğukluğundan olabilir mi? Araç 27 binde balataların durumu iyi

Bundan daha kötüsü şehirler arası yolda yaşadım, 120-130daki hızımı 60-70 e 5-6 kere pompalayınca anca düşürebildim.. Her basışım sanki boşa gibiydi..

Osman Bahadır
08-01-2015, 13:41
Araç dizel mi benzinli mi?

golgeoyunu03
08-01-2015, 13:42
Araç dizel mi benzinli mi?

Araç 1.4tfsi 122 benzinli

Ers
08-01-2015, 13:46
kaliper pistonu olabilir sanki ? hidrolikte hava da olaiblir ? balatalarda bakmak lazım. gereken cevap Osman Bahadır dan gelecektir diye düşünüyorum.

Araç garantide sanırım servise gösterin bence.

Osman Bahadır
08-01-2015, 13:50
Fren vakum hattını kontrol etmekte fayda var. Vakum kaçağı olabilir veya valf kaçırıyor olabilir.

golgeoyunu03
08-01-2015, 13:50
Ek olarak ekliyim, yaklaşık 1,5bin km önce aracın devirdaim pompası garantiden değişti.. Alakalı olduğunu sanmıyorum ama belirtmek istedim

Osman Bahadır
08-01-2015, 13:51
Ek olarak ekliyim, yaklaşık 1,5bin km önce aracın devirdaim pompası garantiden değişti.. Alakalı olduğunu sanmıyorum ama belirtmek istedim

Doğrudan olmasa da dolaylı olarak alakası olabilir. Şöyle ki, toplarken vakum hortumunu çatlattılarsa vs vakum kaçağı oluşabilir.

Fren hidroliği seviyesi normalse, eksilmiyorsa ve fren birkaç pompalamadan sonra tutuyorsa genelde westinghouse ve vakum hattındadır sorun.

Ers
08-01-2015, 13:57
frene basınca tıslama sesi yapıyo mu? genelde fren merkezi keçesinden kaçırınca yapar.

golgeoyunu03
08-01-2015, 13:57
Doğrudan olmasa da dolaylı olarak alakası olabilir. Şöyle ki, toplarken vakum hortumunu çatlattılarsa vs vakum kaçağı oluşabilir.

Fren hidroliği seviyesi normalse, eksilmiyorsa ve fren birkaç pompalamadan sonra tutuyorsa genelde westinghouse ve vakum hattındadır sorun.

Cevap için teşekkürler, hidrolikte görülen bir eksilme yok, bu devirdaim değişirken dolaylı yoldan frenlerin hava yapmış olma ihtimali var mı? Önce havalarına baktırmayı daha sonrasında düzelmez ise sanırım servise bırakacağım..

golgeoyunu03
08-01-2015, 13:59
frene basınca tıslama sesi yapıyo mu? genelde fren merkezi keçesinden kaçırınca yapar.

Araç yerinden yeni oynatırsam ilk frende az sürtünme sesi geliyor haricinde bir ses yok

Osman Bahadır
08-01-2015, 14:00
Durduğun yerde freni peşpeşe pompaladığında tıslama oluyor mu?

SULTANOGLU
08-01-2015, 14:03
Yukarıda söylenen gibi vakum kaçağı olabilir.

Benzer bir problemi kendi aracımda yaşamıştım. Frene ilk bastığımda tutuyordu fakat o şekilde stabil kalmayıp sürekli daha fazla frene basmam gerekiyordu.

Problem fren merkezinin kaçırması çıktı, değişti düzeldi.

golgeoyunu03
08-01-2015, 14:03

Kontak açıkken mi kapalıyken mi?
Kapalıyken 2-3 bastıktan sonra kütük gibi sertleşiyor..
Kontak açıkken dikkat etmedim bakabilirim ama ..

Sert@ç
08-01-2015, 14:05
Hidrolik kaynamış olabilir mi ?

golgeoyunu03
08-01-2015, 14:06
Hidrolik kaynamış olabilir mi ?

Hidrolik kaynaması benim bildiğim ilk pompalamada değilde devamında fren tutmaması yapıyor diye biliyorum

Ers
08-01-2015, 14:08
Kontak açıkken mi kapalıyken mi?
Kapalıyken 2-3 bastıktan sonra kütük gibi sertleşiyor..
Kontak açıkken dikkat etmedim bakabilirim ama ..

kontak açık ken , kapalı iken sistem devrede olmadığı için fren pedalın kitlenir zaten.

golgeoyunu03
08-01-2015, 14:10
kontak açık ken , kapalı iken sistem devrede olmadığı için fren pedalın kitlenir zaten.

Hemen kontrol ediyorum

golgeoyunu03
08-01-2015, 14:22

Fren pedalından gelen bir tıslama oluyor evet, dışarıdan gelen bir ses yok

Sert@ç
08-01-2015, 14:23
Hidrolik kaynaması benim bildiğim ilk pompalamada değilde devamında fren tutmaması yapıyor diye biliyorum

Hidrolik kaynayınca pedal sünger gibi olur bastıkça gider sonuna kadar
Sıvıda azalmada göremezsiniz kaynama nemden gerçekleştiği için su sıvının azalmasını engeller ama kaynayarak tahliye yerinde püskürür

Geçmiş zamanda bende benzer problem yaşamıştım
http://www.techturkey.com/forum/yol-tutus-aktarma-ve-frenler/192060-hidrolik-kaynamasi.html?highlight=hidrolik+kaynamas%FD

golgeoyunu03
08-01-2015, 14:29
Hidrolik kaynayınca pedal sünger gibi olur bastıkça gider sonuna kadar
Sıvıda azalmada göremezsiniz kaynama nemden gerçekleştiği için su sıvının azalmasını engeller ama kaynayarak tahliye yerinde püskürür

Geçmiş zamanda bende benzer problem yaşamıştım
http://www.techturkey.com/forum/yol-tutus-aktarma-ve-frenler/192060-hidrolik-kaynamasi.html?highlight=hidrolik+kaynamas%FD

Konuya göz gezdirdim,
''Seviyesi ideal çizgideydi abi ama şuan neredeyse ağzına kadar dolu gibi ''
mesajınız dikkatimi çekti, hidroliği kontrol ettiğimde ağzına kadar dolu gözüküyor benimkide ancak rengi şeffaf sizinki gibi koyu değil..

Osman Bahadır
08-01-2015, 14:39
Muhtemelen vakum kaçağı var veya vakum hattında düzgün çalışmayan, manifolda geri kaçıran bir valf... Aracın garanti kapsamında sanırım. Yetkili serviste gerekli kontrolleri yapacaklardır. Gecikmeden, bu şekilde de dikkatli kullanarak bir an evvel servise gitmekte fayda var.

ERkut 205
08-01-2015, 14:44
Fren merkezine bir bakın derim. Vakum kaçağı vs. gibi durumlar frende şişme yaratır. Sizinki ilkinde pedal da boşalma tekrar çekip basınca ise düzeliyor.

golgeoyunu03
08-01-2015, 14:51
Muhtemelen vakum kaçağı var veya vakum hattında düzgün çalışmayan, manifolda geri kaçıran bir valf... Aracın garanti kapsamında sanırım. Yetkili serviste gerekli kontrolleri yapacaklardır. Gecikmeden, bu şekilde de dikkatli kullanarak bir an evvel servise gitmekte fayda var.

Tamamdır yardımlarınız için çok teşekkür ederim, frenlerin hava yapma ihtimali hiç yok mu diyorsunuz? Önce havası varsa aldırıp daha sonrasında düzelmez ise servise bırakmayı planlıyorum..

Osman Bahadır
08-01-2015, 14:53
Tamamdır yardımlarınız için çok teşekkür ederim, frenlerin hava yapma ihtimali hiç yok mu diyorsunuz? Önce havası varsa aldırıp daha sonrasında düzelmez ise servise bırakmayı planlıyorum..

Havasını kim alacak? Servis dışında bir yer mi?
Sıvı değişimi olmadıysa veya fren aksamında sök tak olmadıysa hava yapması çok zor ihtimal.

golgeoyunu03
08-01-2015, 15:23
Sıvı değişimi olmadıysa veya fren aksamında sök tak olmadıysa hava yapması çok zor ihtimal.

Evet servis dışında baktırmayı planlıyordum, serviste araç 1-2gün kalıcak sonuçta..
Aracımda ince tiz ses vardı,ısındıktan sonra sürekli gelen bir sesti, servis mekatronik dedi daha sonra mekatronik değilmiş araştırıyoruz dediler, daha sonrasında devirdaimden olduğu çıktı.. Bu sırada kim bilir neler söküldü takıldı bilmiyorum.. Belki fren sisteminden bir parça sökülüp takılmıştır diye düşünmüyor değilim

Ers
08-01-2015, 15:55
bulunduğun şehirde başka yetkili servise var ise ona git ,madem güvenmiyorsun.

golgeoyunu03
08-01-2015, 19:36

Şu soldaki metal parçanın ne olduğunu biliyormusunuz?
araç rolantideyken 10-15 kere pompalayınca tiz bir şekilde ötmeye başlıyor..

http://i.hizliresim.com/LYnzG1.jpg (http://hizliresim.com/LYnzG1)

Ers
08-01-2015, 20:42
parça bu link: fren vakum pompası (http://www.sahibinden.com/ilan/yedek-parca-aksesuar-donanim-tuning-yedek-parca-otomobil-arazi-araci-fren-vakum-pompasi-bora-golf-transporter-a3-leon-tt-a1-146816911/detay)

golgeoyunu03
08-01-2015, 22:00
parça bu link: fren vakum pompası (http://www.sahibinden.com/ilan/yedek-parca-aksesuar-donanim-tuning-yedek-parca-otomobil-arazi-araci-fren-vakum-pompasi-bora-golf-transporter-a3-leon-tt-a1-146816911/detay)

Yarın 150km kadar yol yapıcam umarım patlamayız..
Devir daimdeki arızayı arayana kadar herşeyi sökmüşler belliki.. umarım hortumlardan kaynaklı bir sorundur

golgeoyunu03
08-01-2015, 22:53
Yeni birşey daha farkettim, araba dururken freni arka arkaya pompalayınca bu fren vakum pompasından ses gelmeye başladığında bir anda pompa titremeye başlıyor, frenden ayağımızı çekene kadar seste,titremede devam ediyor..

Hakan Girginer
14-01-2015, 19:06
Fren vakum hattını kontrol etmekte fayda var. Vakum kaçağı olabilir veya valf kaçırıyor olabilir.

Vakum kaçağı varsa, ya da, brake booster bir şekilde arızalı ise fren pedalı sertleşmez mi?

İlk mesaj sahibi, "ilk frende pedal boşa gidiyor" diyor. Bu da sistemin bir şekilde basınç üretemediği anlamına gelir.
Ya sistemde hava vardır, ya bir tarihte fren hidroliği kaynamıştır (bu da hava parantezinde), ya pistonlardan biri kaçırıyordur, ya da proportioning valve sapıtmıştır.
Bazı durumlarda (bu aracın sistemini tam olarak bilmiyorum) arka balatalar aşındığında kaliper kendini telafi etmez, ha babam pompalarsın ki, basınç olsun.
(Benim velette arada bir el freni ayarı yapmazsan benzer şeyler olur mesela, ama o kadar dramatik olmaz)

Vakum sorunu olsaydı kazık gibi pedal olmaz mıydı?

burakgunay
15-01-2015, 08:03

Benim araçta oluyor abi, disk balata sıfır alındı, 5 bin km oldu. Çalışmıyorken freni pompalarsam geliyor bu ses. Çalışırken yok sanırım.

Sadık Özyer
15-01-2015, 15:36
Benim araçta oluyor abi, disk balata sıfır alındı, 5 bin km oldu. Çalışmıyorken freni pompalarsam geliyor bu ses. Çalışırken yok sanırım.

Kanka kronik desem ? bendede var , uzun süre basmıyayım bir anda frene dokununca kimsecikler yok