Orijinalini görmek için tıklayınız : Kardeşimin Üniversite tercihleri ile ilgilî yardım ( Sakarya - Edirne )
Herkese hayırlı ramazanlar arkadaşlar
Kardeşim bu yıl zihin engelli öğretmenliği yazacak ama malesef ailemin yaşadıgı sehirden biraz uzak yerler tutuyor.
Konuyu açma amacım Sakarya veya Edirne hakkında bilgi sahibi olmak.
Herkese şimdiden teşekkürler
Kagan_KOÇAK
05-07-2015, 19:41
Sakaryada oturuyorum.Üniversite ve öğrenci yaşamı oldukça güzeldir.Genellikle öğrenciler serdivan tarafında kalıyor.Kalıcak yer sıkıntısı yaşamazsınız özel öğrenci yurtları,kyksı var ve oldukça başarılı buluyorum bir sürü kalınacak yer var.Ev düşünürseniz kiralarda o kadar pahalı değil 2 kişi 1 evde rahatça geçinebilir.Ulaşım kolay.Başka sormak istediğiniz birşey varsa yardımcı olabilirim.
İnternetten araştırıyoruzda sürekli yok kekolar caddede dikiliyor gelene geçene laf ediyor yanınızda kızla gezemezsinîz tarzı şeyler okudum varmıdır aslı astarı ?
Tunahan Dülek
06-07-2015, 01:23
sakaryada okuyorum çark caddesinde istediğimiz gibi geziyoruz ki ben izmitliyim kanlı bıçaklı kavgalıdır kocaelispor ve sakaryaspor kimsenin bişey dediği veya diyebildiği yok. kimse yanınızda birisi varken laf edemez o derece bi yer değil sakarya bende sorunuz varsa yanıtlayabilirim. internette onları yazanlar aşırı pasif sözlük yazarlarıdır eminim :))
Merhaba,
Ben biraz uzun yazacağım müsadenizle, üniversite konusu benim için hep önemli bir konudur.
Öncelikle kendi ayakları üzerinde durabilmek, birşeyler başarmak için evini şehrini bırakıp çoğunlukla daha büyük bir şehre gitme cesareti gösteren önce kız sonra erkek öğrencilere tüm halk biraz daha hoşgörü içinde olmalı ve saygı göstermeli, destek olmalı. Üniversitelerin sabah akşam partiler yapılan yerler olmadığı anlamalı.
Üniversiteyi her zaman en marka yerlerde okumak değerli çünkü sadece etikete değer veriyoruz ama birde orada geçen süre var, ekonomik külfetinin yanına her akşam çocuğum/kardeşim eve tek parça gitti mi, sıkıntı yaratan var mı diye rahatsızlık yaşamak çekilir dert değil... Olay memleketinin de üniversitesinin de taşını temelini noktasına geldiğinde bir kıymeti kalmıyor...
Diğer taraftan ben edirnede doğup büyüdüm. Sonrasında üniversite/iş falan derken kocaelideyim. Açıkçası hiçbir zaman öyle memleket diye yanıp tutuşan birisi olmadım...
Edirne dışarıdan göç alan bir şehirdeğil, geleni gideni şekli belli. Oturmuş bir yapısı, aklı başında ve saygılı bir halkı var. Haliyle öğrenciye köpek ya da yürüten banknot muamelesi yapılmıyor. Memur ağırlıklı olmak üzere eğitimlidir. Buna karşılık imkanları kısıtlıdır, sabahlara kadar parti yapayım, manitaların biri gitsin biri gelsin derseniz çok mümkün değildir... Ayrıca genel olarak şehrin gelişimi konusunda ilerleme var ama kısıtlı, siyasi iktidarla olan yakınlık ve yandaşlık derecesi ve nüfus bunda çok etkili tabi...
Kocaeli ise gelişme, konut sayısı imkan vs çok daha ileride ama o kadar çok fabrika var ki geleni gideni belli değil. Sakaryayı da benzer potaya koyuyorum.
Yani sanayinin ve siyasetin şehirlere etkisinin görüldüğü iki uç noktalardan bence.
Ne kadar objektif yazıyorum tartışılır ama benim için edirne, memleketteki en sakin ve kafa yapısı olarak modern yerdir. Bunu seçim zamanı verilen oy yüzdesi olarak değerlendirmekten ziyade bir kızın akşam vakti saldırıya uğramadan, tecavize uğramadan, elleme ve diğer muhtelif taciz olayları olmadan tek parça sokakta vakit geçirebilme ihtimali üzerine söylüyorum.
Ayrıca bölüm şehrin ortasındaki kampüste, yürüme mesafesinde evler var. İster yurtta kalın ister evde. Belki konut sayısına bağlı olarak fiyatlar biraz yükseltmeyi düşünen ev sahipleri olabilir, fırsatçılık yapanın gözü çıksın, yine de alternatifler değerlendirilip barınma işi çözülebilir...
Kocaeli ile sakaryanın bazı benzerlikleri var mesela ikisi de dağın tepesinde ve ikisinde de öğrenciler servis olayını çok kullanıyor. Nasıl kocaelide okuyan öğrenci istanbuldan gidip geliyorsa, sakarya da okuyan da kocaeliden gidip gelebiliyor.
Buradan hareketle açıkçası sakaryaya karşı pek bir sempatim olmamakla birlikte, birkaç kez gittim, aksilikler denk geldi vs ama mühendislik olsaydı edirneye göre hiç düşünmeden sakarya derdim. Bu çok net.
Ama bir eğitim bölümü için 3 kere edirne derim. Kpss gerçeğini erken zamanda anlayıp tedbirleri alınmışsa edirneden çıkmam, mis gibi yaşarım, arada yuvarlanır istanbula giderim güzel olur.
Bu arada puan muhtemelen minimum 390 civarında olmalı, geçen senenin puanlarına bakılırsa yakın puanlarda eskişehir, bursa ve istanbul da var ama onların hepsini elediyseniz, sakarya ve edirne arasında benim oyum tabiki edirneden yanadır...
kolay gelsin...
Tunahan Dülek
06-07-2015, 01:34
bu arada zihinsel engelliler öğretmenliği eğitim fakültesinde sanırsam eğitim fakültesi hendek ilçesinde merkeze 30km kadar olması lazım onu da göz önünde bulundurun
Baya yardımcı oldunuz arkadaşlar çok sağolun
Puandan çok sıralamaya dikkat ettik ygs-4 sıralaması 65 bin civarında, o aralıkta da sakarya i.ö ve edirne örgün var
Sakarya'da öğrenci olunur. Sıkıntı çekmez kardeşiniz.
Serdivan Adapazarı'nın en gözde yeridir. Canı da sıkılmaz. Kalacak yer sorunu da yoktur.
İyi arkadaşlıklar edindiği sürece Sakarya'yı çok seveceğine eminim.
Hakların kardeşliği sempatizanlığı yoksa kampüste de ülkücü dayağı yemez.
Forumda Ozan Durmuş var. Kendisi ilk geldiğinde Sakarya'yı hiç sevmezdi.
Şimdi kovuyoruz gitmiyor :)
SekoLive
06-07-2015, 07:20
sakarya biraz sıkıntılı gibiydi giden arkadaşlarım bi süre alışma aşaması geçirdiler,
Edirnede kardeşim okudu 4 sene geçti insanları cok iyi öğrenciye davranısları cok iyi. yerinizde olsam edirneyi tercih ederdim.
Edirne tam ögrenci sehri bana gore. Ulaşım rahat, sehir zaten cok küçük denebilir. Kiralar cok uygun. Sessiz sakin kimsenin kimseye karışmadığı bi sehir.
Sakarya biraz daha hareketli, Edirne'ye gore daha buyuk. Kampüs cevresi konaklama imkanı cok çeşitli. Edirne'ye gore daha sosyal bir yer. Ama ben Sakaryalı oldugum icin dışarıdan gelen birine nasıl gözükür bilemiyorum.
Edirnede 10 ay kadar yaşadım.Kuzenim şuan edirnede tıp okuyor. Sanırım Polisin en az çalıştığı şehirdir. Sakaryayı bilmediğim için birşey yazamam. Ama edirne çok rahat ve güzel bir yerdir.
Edirne imkanı varsa, Edirne. Aslında Edirne'yi bilmiyorum ama Sakarya öyle çok da sevgi pıtırcığı şirin bi öğrenci beldesi değil.
Bir de okul öncesi ögretenleri bir dönem zihinsel engellilere ögretmenlik yapabiliyordu. Eğer bu halen geçerliyse, seçtiği bölümü bir kez daha düşünsün zira bolca okul öncesi ögretmeni mevcut.
Bununla birlikte kardeşiniz eğer kız ise hiç girmesin. Eski bir arkadaşım okul öncesi ögretmeniydi ve 3-4 yıl kadar bunlarla ilgilendi; cidden inanılmaz zor. insanı psikolojisinden de sagliğindan da ediyor zamanla.
Hakların kardeşliği sempatizanlığı yok aksine burda ülkü ocaklarında okul başkanlığı yaptı :D
Dediğiniz gibi bir ara sınıf öğretmenleri alan değişimi gibi bir şey söz konusu olmuş daha sonra dava edilmiş. Meslekte atamanının sıkıntı olacağını düsünmüyorum 2012'de 22,5, 2015'te 55 ile kapatmış :D
Yorum yapan tüm arkadaşlara teşekkür ederim
devil_berk22
06-07-2015, 11:02
Edirneliyim universite hayati olarak edirnede cok rahat eder hic bir problem yasamaz ben edirneyi oneririm
Edirne iyidir, rahatça gezersin istediğin saatte genel olarak.
Ayşekadın en hareketli yer denebilir yıl içerisinde, takılmalık alternatif gece için fly launge var. Biraz elit takılayım bira kalamar yemek vs yapayım dersen vargo restoran var rys otelin terası :)
Uzun vadede kalabalık bi çevre veya samimi ortam yoksa sıkıcı gelir, ist'da akraba aile vs varsa ayda 1 falan kaçamak deşarj için iyi olur.
Eskiden apart vs çok yoktu fakat şimdi çoğaldılar iyice, 500 tl ye 1+1 eşyalı yeni daireler falan var, kiralar da ortalama 500-600 den başlar. İl geneli doğalgaza döndüğü için + doğalgaz masrafı denebilir, kafası uyan birisi olursa direk eve çıksınlar derim.
7 senem bitti edirnede, bi soru olursa yanıtlamam kolaşlaşır ona göre :)
halilcan9455
06-07-2015, 11:52
Sakarya da yaşayan veya okuyan arkadaşlar kadar bilgi sahibi değilim ancak 2 tane arkadaşım okuyor .
1-2 kere ziyaret etmişliğim gezmişliğim var.
2 arkadaşım da çok memnun.
Bende gidip gördüğüm kadarıyla çok beğendim.
herşeyden önce kampüs yaşamı güzel.
Kampüs manzarası mükemmel . kiralar uygun , çok güzel otel gibi yurtlar mevcut üstelik ucuz.Şehir öğrencinin beklentilerine karşılık verebilecek ortamları barındırıyor.
Konum olarak canınız sıkıldığında haftasonu istanbul- ankara yapabilirsiniz.
Kastamonu'da okumuş , Samsun da yaşayan biri olarak bunları söyleyebilirim.Ben olsam Sakarya'yı tercih ederdim.
Sakarya'yı bilmiyorum ancak neredeyse bütün kuzenlerim ve ben farklı zamanlarda Edirne'de okuduk, hiç bir sıkıntıyla karşılaşmadık ve çok rahat ettik. Bir yakınım olsa veya yeniden okusam tekrar Edirne tercih ve tavsiye ederim.
Hakların kardeşliği sempatizanlığı yok aksine burda ülkü ocaklarında okul başkanlığı yaptı :D
Dediğiniz gibi bir ara sınıf öğretmenleri alan değişimi gibi bir şey söz konusu olmuş daha sonra dava edilmiş. Meslekte atamanının sıkıntı olacağını düsünmüyorum 2012'de 22,5, 2015'te 55 ile kapatmış :D
Yorum yapan tüm arkadaşlara teşekkür ederim
Ne güzel :)
Edirne de Sakarya da olsa gözünüz arkada kalmasın. Hayırlısı olsun.
Sakarya'da olursa herhangi bir ihtiyacında elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.
İnternetten araştırıyoruzda sürekli yok kekolar caddede dikiliyor gelene geçene laf ediyor yanınızda kızla gezemezsinîz tarzı şeyler okudum varmıdır aslı astarı ?
Aslı astarı vardır, ben gittim gördüm bir kaç ay takılmak mecburiyetinde kaldım. İnsanlar yobaz, öğrenciye hoşgörülü değiller. Keko çok, kızların üstüne araba süren mi dersin, yağmurda özellikle su sıçratan mı, laf atan mı, ara sokakta kafa göz birbirine giren mi ne ararsan var. Kız arkadaşımla yan yana yolda yürüyoruz, el ele bile tutuşmuyoruz yani bildiğin iki arkadaş gibi yürüyoruz. Tip tip bakanlar, balkondan cık cık cık sesleri çıkaranlar vs. Çok fazla şehir gezmedim normalde egede yaşıyorum, sakaryaya gidnce kendimi 3. Dünya ülkesinde gibi hissediyorum. Şehir olarak fena değil büyük bir yer.
Aslı astarı vardır, ben gittim gördüm bir kaç ay takılmak mecburiyetinde kaldım. İnsanlar yobaz, öğrenciye hoşgörülü değiller. Keko çok, kızların üstüne araba süren mi dersin, yağmurda özellikle su sıçratan mı, laf atan mı, ara sokakta kafa göz birbirine giren mi ne ararsan var. Kız arkadaşımla yan yana yolda yürüyoruz, el ele bile tutuşmuyoruz yani bildiğin iki arkadaş gibi yürüyoruz. Tip tip bakanlar, balkondan cık cık cık sesleri çıkaranlar vs. Çok fazla şehir gezmedim normalde egede yaşıyorum, sakaryaya gidnce kendimi 3. Dünya ülkesinde gibi hissediyorum. Şehir olarak fena değil büyük bir yer.
Siz hangi tarihlerde geldiniz ve adapazarının hangi bölgesinde gezdiniz ?
Konuya gelirsek kardeşiniz eğitim fakültesine gidecek ve eğitim fakültesi hendekte yani sakarya merkezle çok alakası yok, merkezden 30 40 km kadar uzakta. Arkadaşlar serdivan felan demiş ama eğer hendekte kalırsa serdivan biraz hayal o yüzden yorum yapan arkadaşlar serdivanı değilde hendek'i yazın bi zahmet :) Hendek, merkeze göre daha ufaktır ve tabi olanaklar biraz daha kısıtlı ama kardeşiniz derse ki ben merkezde kalıcam gidip gelicem oda olabilir ama zor olur her gün 1 saat yolu göze alması lazım
Hocam sen sanırım sapancaya geldin :)
Siz hangi tarihlerde geldiniz ve adapazarının hangi bölgesinde gezdiniz ?
Konuya gelirsek kardeşiniz eğitim fakültesine gidecek ve eğitim fakültesi hendekte yani sakarya merkezle çok alakası yok, merkezden 30 40 km kadar uzakta. Arkadaşlar serdivan felan demiş ama eğer hendekte kalırsa serdivan biraz hayal o yüzden yorum yapan arkadaşlar serdivanı değilde hendek'i yazın bi zahmet :) Hendek, merkeze göre daha ufaktır ve tabi olanaklar biraz daha kısıtlı ama kardeşiniz derse ki ben merkezde kalıcam gidip gelicem oda olabilir ama zor olur her gün 1 saat yolu göze alması lazım
Yaklaşık bir yıl kadar önce serdivan merkezde 2 aya yakın kaldım. Ondan önceleride sık sık kısa süreli gidip geldim mecburiyetten.
Öncelikle hayırlı olsun kardeşiniz için.
29 yıldır Sakarya da yaşıyorum. Bazı sıkıntılar olsa da çok çok kötü bir yer değildir yaşamak için. Genele maledilemeyecek olaylar her ilde yaşanabilir. Bir arkadaşımız sıkıntı çekmiş ama süreklilik arz etmez emin olabilirsiniz. Yanlız şöyle bir durum var ki.
, kardeşinizin girecek olduğu bölüm ilçe olan hendek te. Bu yüzde tavsiye etmiyorum. Yukarıda bahsedilen hayat tarzı ve kolaylıklar merkez kampüs yani Esentepe için geçerli. Son yıllarda ciddi bir yenilenme yaşadı kampüs. Fakat hendek hala lise binası modunda. Fakülte ile devlet yurdu alakasız yerlerde. Servis imkanı var ama benim kardeşim olsa orada okumasını istemezdim. Ayrıca bir kardeşim sayılacak arkadaşım bu sene hendek e.f okul öncesi öğrt. den mezun oldu hocalar biraz sıkıntılı, ciddi bir kayırma durumu var öğrenciler arasında. Halkı maalesef öğrenciye yürüyen TL gözüyle bakıyor. (istisnaları tenzih ederim) imkan var ise tercih öncesi gelip bakmanız faydanıza olur. Kendi adıma yardımcı olabileceğim birşey varsa yazın elimden geleni yaparım. Ayrıca kardeşiniz isterse oradan mezun olan arkadaşımla görüştüreyim kafasına takılanların sorsun.
Mehmet'in dediğini gözden kaçırmışım valla. Hendek'teyse fakülte hiç gelmesin bence de.
Merkezdeki olanaklar orada yok çünkü. Serdivan'la Hendek arası da git gel 80 km vardır.
Sakarya'da genel bir Teksas vari hava vardır. Sedat Peker'in yeğeni çoktur da sizin yaşadığınız sıkıntılar çok eski yıllarda olabilecek şeyler bence.
Onurkk06
08-07-2015, 22:02
sakaryanın kampüsü güzel fakat ben edirneyi daha çok beğendim