PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Engelli Raporu ve ÖTV'siz Araç Alımı Hk.

Ome_RS
20-07-2015, 15:47
Arkadaşlar selam,

Netten araştırdım biraz birde bir bayiyle görüştüm ama net bilgi veremediler. Satıcı çok karşılaşmadığını doyurucu bilgi veremeyeceğini söyledi.
Benim babaannem 3 yıldır diyaliz hastası. 2 böbreği de çalışmıyor. haftada 3 gün diyalize giriyor bunun yanında sağ kolunda katader açmaktan tahribat var çok kullanamıyor ve bir şey kaldıramıyor. ayrıca seker vs vs yaşlılık hastalığı çok.
Nette araştırdığım kadarıyla diyaliz hastaları %90 engelli raporu alabiliyor ve bu sayede ötv siz araç alabiliyorlarmış. işlem için 5 foto kimlik fotokopisi ve rapor gerekliymiş. Rapor devlet hastanelerinden alındığı gibi gittiği diyaliz merkezinden de alınabiliyormuş. 3 evrak bayii ye verildiğinde onlar tüm işlemleri yapıyormuş flan.

Araç babaannemin üzerine olacak (bu zorunluluk sanırım) ama ben kullanacağım.
Şimdi böyle bölük pörçük bilgileri toparlayacak olursak ne yapmak gerekli? Daha önce böyle işlem yapmış olan, araç satıcı olan yada doktor olan kimse var mı?

Raporu nereden alacağız? ne kadar sürek gerekli? ne gibi işlemler yapılmalı?
araç aldığımızda ne kadar indirim sağlanıyor? kdv hariç rakam üzerinden %45 indirim mi uygulanacak? Mesela 65bin tl lik leon tdi dsg almak istediğimizde ödeyeceğimiz rakam nedir? birde benzinde 1600cc dizelde 1900cc sınır varmış bu doğru mu?
Sanıyorum artık plakada işaret olmadan kullanılabiliyormuş. bu süreç nasıl oluyor?
Araç engelli otoparklarına girmeyecek. Şahsi kullanılacak ve babaanne ihtiyaç olduğunda taşınacak.

maybel
20-07-2015, 16:01
Selam ;öncelikle heyet raporu veren belli hastaneler var belirli günlerde toplanıyorlar.hastaneden rapor alması biraz koşuşturmalı heyet karşısında çıkıyor ve doktorlar belirli bir oran belirliyor.% 90 ve üstüne herkes kullanabiliyor ama % 90 ve aşağısına sadece h sınıfı ehliyetle kendisi kullanıyor.sadece raporu bayiye veriyorsun gerisini onlar hallediyor.noterden vakaletname veriyorsun başka birşeye karışmıyorsun.indirimi hesaplamak için http://otvhesapla.seyfettinkahveci.com/ adresinden net bir şekilde fiyatı veriyor.artık plakada işaret kalktı ve 5 sene vergi yok ve 5 sene satış yok.ruhsatta engelli aracı yazıyor o kadar.isparklar ücretsiz diye biliyorum.isparktan kart çıkarılıyor.araç engelli kişi üzerine oluyor.

oğuz
20-07-2015, 16:08
ömer abi raporu pendik Marmara eğitim araştırmadan alabilirsin.
kurula başvuruyorsun orda dilekçe ile ve resim çekiyor memur.hangi bölüme muayene olmak istiyorsan ona göre dolduruyorsun evrağı.birden fazla bölüme gidersen mesela hem iç hastalıkları hem ortapedi vs. daha yüksek oran çıkabiliyor.size evrağı verip muayene olmanızı söylüyorlar istediğiniz bölümlere.
doktorlar oranı yazıyor evrağa,kurula veriyorsunuz.1 aya kurula çıkıyor

Ome_RS
20-07-2015, 16:23
Bilgiler için teşekkürler. Marmara güzel yakın. Peki böbrek hastaları için kesin %90 çıkıyor mu? (ikisi de iptal haftada 3 gün bir merkezde diyalize giriyor.) oranın fazlasını istemiyoruz engelli maaşı da istemiyoruz. Sadece ötv muaf olması yeterli. bu konuda bilgisi olan var mı?

oğuz
20-07-2015, 16:35
her hastanın durumu farklı oluyor abi o yüzden değişebiliyor,netta baktım mesela tek böbrek ile biri %60 almış biri %30..
polikliniğe randevu alıp normal gidip laf arasında doktora da sorabilirsiniz.hastanın durumuna raporlarına bakar şu oranı veririm derse sizde işlemlere başlarsınız abi böylede yapabilirsiniz.

Karakuş
20-07-2015, 19:34
Konu sahibinin izni ile bir şey de ben sormak istiyorum. %90 ve üstü raporlu kişiler, ne kadar motor hacmine kadar araç alabiliyor? 2.0lt mı, 1.6lt mı?

fore
20-07-2015, 19:40
Binek araçta 1.6, kamyonet sınıfında da 2.8 galiba.

Bende tam aynı sebepten konu açacaktım, babam için haftasonu doktor kuzenim söyledi.
Haftada 3 gün diyalize giriyor, by-pass geçirdi, bir böbreğinin yarısı tümör sebebiyle alındı, 30'un üstünde anjiyo ve 18 tane stent takılı şu an kalbinde.
Bunun haricinde sayabileceğim 3-4 tane daha çok ciddi rahatsızlığı var ve mucizevi şekilde hayatta ve ayakta.

Sadece böbrek yetmezliği yeterli oluyor mu onu bilmiyorum.
Birde %90 altında kalırsa eğer rapor, H sınıfı ekliyet alıınırsa, araçta tadilat olmadan kullanılabiliyor mu yoksa %90 altı engeller sadece ortopedik rahatsızlıklar için mi ÖTV muafiyetinden faydalanabiliyor acaba..

Bilen biri yazarsa çok sevinirim..

fore
20-07-2015, 19:41
Birde duyduğum kadarıyla şu anki engelli heyet eski sağlık kurulu gibi değil.

Devlet hastanesinde engelli raporu için başvurup, 8-10 tana barkod veriyorlar galiba, bir evrakla doktorlar geziliyor galiba tek tek.

Berkan
20-07-2015, 19:45
engellilik oranının dısında birde H sınıfı ehliyet olması lazım.

tabi bu oran %90larda olunca kendi kullanamayacak durumda olunca, sofor baskası olarak belirlenecegi için bu durumda ehliyete gerek varmı bilmiyorm.

Yigit-Y
20-07-2015, 19:48
Engelli bir yakınımız var yüzde 90 rahat alıyor.

Şoför olarak beni gösterse.

Araca noterden kendi adıma rehinli yapsam yasal olarak bir sıkıntı çıkarmı

5 yıl satılması filan zaten sıkıntı değil

AliDogukan
20-07-2015, 19:54
Dizelde 1900cc benzinlide 1600cc olayı yok ikisinde de üst sınır 1600cc.

mehmetRS
20-07-2015, 19:57
H ehliyeti var ise, %45 civarı bir rakam yetiyor, ehliyet yok ise, rakam ya %90 yada %92 idi en son, şoför olarak kullanan kişinin H ehliyeti olmasına gerek yok. Çalıştığım hastanede H ehliyetli %60 engelli iş arkadaşım var, eşide kendi babasının şoförü olarak görünüyor, babasının ehliyeti yok ve %90 üzeri bir rakamla, kanser sonrası kalan sekel sonucu engelli sınıfında.

Octane
20-07-2015, 20:16
Söylenmez böyle ama, Allah gecinden versin, her hangi bir vefat olasılığı varsa(hastalık, sürekli sorunlar) uzak durun. Tecrübe konuşuyor, devlet alacağını bırakmıyor.

fore
20-07-2015, 20:50
Söylenmez böyle ama, Allah gecinden versin, her hangi bir vefat olasılığı varsa(hastalık, sürekli sorunlar) uzak durun. Tecrübe konuşuyor, devlet alacağını bırakmıyor.

ÖTV'yi mi istiyor? Nedir prosedür?

Octane
20-07-2015, 23:41
Anneannemin durumu kötüleşince, sürekli hastaneye gidip gelmek, bakıcıdır alışveriştir rapordur koşturmak için sıfır bir araç aldık. Zaten başka türlü almazdık, bence sıfır araç çok gereksiz bu ülkede, o ayrı bir tartışma konusu. Neyse, canım anneanneciğim, Allah rahmet eylesin, geçen kasım ayında vefat etti. Cenazedir o bu pek uğraşmadık. Lakin bu sene aracın trafik sigortası, muayenesi ve kaskosu aynı anda gelince büyük sıkıntılar oldu. Araç sahibi vefat etmiş bir kişi, ve sigorta kasko şahsa yapılıyor. Araç sahibine. Sordum soruşturdum, üstünüze almanız lazım dedi. Aracı varisine vermek için yine sorun çıktı, birden çok varis var. Birisi feragatname veriyor, öbürü almak için veraset vergisi ödüyor. Fakat ötvnin çıkıp çıkmayacağı belli değil. Aracın kullanılması artık gereksiz diyoruz, ben napayım sevmiyorum modern araç satayım gitsin diyorum, olmaz daha 5 sene dolacak diyorlar. E o zaman sigorta yapayım, o da olmaz. E üstümüze alalım, aracın geçerli bir sigortası ve muayenesi olmadığından üstünüze alamazsınız, ötv de çıkabilir deniyor. Ben de olduğu gibi biniyorum, tabi ki 6 aylık ayı gibi vergi vererek. Anneannem kasımda vefat etti, ocak ve temmuz 2014 vergileri ödettiler mesela.

Velhasıl, 0 araç iş değil, engelli plaka araç hiç iş değil.

onursumer
21-07-2015, 00:25
Engelli bir yakınımız var yüzde 90 rahat alıyor.

Şoför olarak beni gösterse.

Araca noterden kendi adıma rehinli yapsam yasal olarak bir sıkıntı çıkarmı

5 yıl satılması filan zaten sıkıntı değil

Yigit % 90 ve ustune 3.derecedendj sanirim yakinlari ve vekalet verilen ozel sofor kullanabiliyor

Yigit-Y
21-07-2015, 05:05
Yigit % 90 ve ustune 3.derecedendj sanirim yakinlari ve vekalet verilen ozel sofor kullanabiliyor

Vekalet verecek özel şoför olarak bana.

Noterde araca rehin koyucam kendi adıma

Allah korusun engelli arkadaş vefat etti 5 yıl içinde ne gibi sıkıntı çıkar.

naci
21-07-2015, 07:27
Engelli vefat ederse araç normal araç olarak değerlendirilir, ötv kdv yıllık vergi vs alınır. Ayrıca araç varisler arasında pay edilir. Anlamadığım engelli aracına nasıl rehin koyduracaksınız? bu ne kadar mümkün olacak? rehinli araç engelli aracı olabilir mi bu konuları bilmiyorum ama mantıken olmayacak seyler diye düşünüyorum.

Ome_RS
21-07-2015, 08:20
bilgiler ufak ufak dolamaya baslamıs ama iş cetrefilleşiyor. Vefat durumunda sıkıntı olmasın diye araç sahibi noterden onaylı yazı verse olmuyor mu? mesela vefat ettiğimde aracımı miras olarak suna suna bıraktım şeklinde. bu durumda diğer varisler hak talep edebiliyor mu?

B.Koçer
21-07-2015, 08:58
Miras olarak tek bir kişiye bıraksa bile
araç o günden itibaren yazılanlara göre
sanırım normal bir araçtan farklı kalmıyor

ötv vesaire
birde üstünüze aracı alırken
araçtan almadıkları kdv ötv yi geri istemesinler ?

maybel
21-07-2015, 09:03
araç sahibinin vefatı durumunda başka bir mal varsa ötv almıyorlar araç varislerden birine devir olabiliyor.şartlar aynen devam ediyor 5 sene şartı araç alındığı tarihten devam ediyor.arkadaşlar %90 ve üzerine kullanmak için vekalet göstermeye gerek yok 2011 yasa ile aracı herkes kullanabiliyor.

naci
21-07-2015, 10:28
14 seri no'lu tebliğ:
15.2. İlk İktisabında İstisna Uygulanan Taşıtlarda Vergileme
[...]
Ancak ilk iktisabında istisna uygulanan söz konusu taşıt araçlarının, veraset yoluyla intikallerinde ve 5766 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin (f) bendi ile eklenen hüküm uyarınca Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi çerçevesinde istisnadan yararlananlar adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren 5 yıl tescilli kaldıktan sonra elden çıkarılmasında bu hüküm uygulanmayacaktır.
Aynı şekilde Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı fıkrası kapsamında istisnadan yararlanılarak iktisap edilen araçların veraset yoluyla ÖTV uygulanmaksızın varislere intikal etmesi ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varisler adına kayıt ve tescilli kalmak koşuluyla üçüncü kişilere satışında da ÖTV uygulanmayacağı tabiidir.

http://www.engelliler.biz/forum/ozel-donanimli-otomobiller-motorlu-araclar-h-sinifi-ehliyet/38442-otv-siz-alinan-aracin-sahibi-vefat-ederse.html

Şöyle bir yazı buldum, benim de bilmediğim değişiklikler olmuş.

naci
21-07-2015, 10:30
Tarih: 30/04/2010
Kapsam ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ SİRKÜLERİ/12

f) Veraset Yoluyla Sadece İstisnadan Yararlanılan Aracın İntikal Etmesi
Muristen mirasçılara sadece bir aracın intikal etmiş olması, bundan başka mirasçılara intikal etmiş başka bir mal bulunmaması halinde, aracın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesinin, devralan mirasçı açısından (kendi miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Bu işlemin, bir ivaz karşılığında yapılmasının satım, ivazsız olarak yapılmasının ise bağış olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde satım veya bağış olarak gerçekleşen devir işleminde Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi kapsamında ÖTV uygulanması gerekecektir.
Ancak muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekenin birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde, diğer mirasçıların lehine miras hakkından feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan aracın lehine feragat edilen mirasçıya intikalinin, "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu durumda istisnadan yararlanılan aracın bu şekilde varise intikali ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varis adına kayıt ve tescilli kaldıktan sonra satışında da ÖTV uygulanmayacaktır.
http://www.engelliler.biz/forum/ozel-donanimli-otomobiller-motorlu-araclar-h-sinifi-ehliyet/43000-verasetle-intikalde-ozurlu-aracin-tum-haklari-devam-eder-mi.html

onursumer
21-07-2015, 10:34
Vekalet verecek özel şoför olarak bana.

Noterde araca rehin koyucam kendi adıma

Allah korusun engelli arkadaş vefat etti 5 yıl içinde ne gibi sıkıntı çıkar.

o iş sıkıntı , o kişinin varislerinin hakkı olur sen bir hak idda edemezsin

onda bayağı bi dumen dondurmek lazım, sozleşme vs gibi ama davalar vs uğraşılır eğer varisler sorun çıkarır ise

Yigit-Y
21-07-2015, 10:44
o iş sıkıntı , o kişinin varislerinin hakkı olur sen bir hak idda edemezsin

onda bayağı bi dumen dondurmek lazım, sozleşme vs gibi ama davalar vs uğraşılır eğer varisler sorun çıkarır ise

Rehin koyulursa mirascilar bunu almasi için rehini kaldırmak gerekmezmi.

Rehin zaten arabanin değeri kadar senet üzerinden noterden koyulacak yani

Ome_RS
21-07-2015, 14:04
rehin olayı çok sıkıntı değil babamlar iki kardeş amcamdan yana zaten sıkıntı olmaz. başka düşünenler için sormustum ben o miras olayını.
vefat durumunda 5 sene satılamıyor ama ötv istenmeyecek o zaman. bu güzel haber inşallah işler yolunda gider :)
Allah hepsine uzun ömür ve şifa versin.

Ome_RS
21-07-2015, 14:07
rehin olayı çok sıkıntı değil babamlar iki kardeş amcamdan yana zaten sıkıntı olmaz. başka düşünenler için sormustum ben o miras olayını.
vefat durumunda 5 sene satılamıyor ama ötv istenmeyecek o zaman. bu güzel haber inşallah işler yolunda gider :)
Allah hepsine uzun ömür ve şifa versin.

ama ötv alınmaması için araç sahibi üzerine başka tapulu ruhsatlı bir mal daha olması gerekli sanırım.sadece malı araçsa ve arac miras olarak kalırsa ötv yi istiyorlar. baska mallar varsa diğerleri aracı istemem deyip arac birine kalırsa diğer mallar bölüştürülürse ötv alınmıyor.
doğru mu anladım?

D.Demir
21-07-2015, 19:18
bizde ağustos ayında babanneme engelli raporu almayı düşünüyoruda ben kullanıcam şöle bir sorum var babannem dedemden dul aylığı alıyor biz şimdi babannem adına 1.6 otomatik lüx sınıfa giren bir araç alsak bu maaşı kesilirmı?

HondatugraL
21-07-2015, 19:22
Benim arkadasim kendisine alicakti %42 engelli raporu var askerden yirtti otv cart curt hicbise odemiyor buttun otobusler beles vs bi ton guzelligi var ayni arkadasin akrabasida dedesinin uzerine ayni sekil aldi. Gene bisey soracak olursan feysten yaz panpa