Orijinalini görmek için tıklayınız : Elektrik-Led işinden anlayan var mı ?
phoenixs
12-08-2015, 14:20
İyi günler arkadaşlar elimde küçük bir akvaryum var cuba beslemek için linkteki ürün den 4 adet aldım.
Bizim şehir cereyanı 220v bu ürün çıkış 30-32v diyor ben bunun hepsini aynı anda çalıştırmak için ne almalıyım ne yapmalıyım ?
Hepsi olmasada 2 ye 2 ayrı ayrı bağlamak için ne yapmalıyım.Direk link bazında bunu şunu al diyebileceğiniz birşey var mı?
http://www.aliexpress.com/item/1Pcs-Full-100W-LED-Integrated-Chip-light-Source-IC-11000LM-High-Power-lamp-Beads-30-32V/32322492881.html
İyi günler
cyclonee16
12-08-2015, 14:23
12v bir ürün tercih etseniz beslemeniz daha kolay olurdu.Size AC-DC cevirici lazım 36v dc var mıdır bilmiyorum en kötü 24v işe deneyin muhtemelen çalısır
10w lık led bile yeterli olur 100w hem acaip ısınır hemde gereksiz aydınlatır akvaryumunuzu
yavuz364
12-08-2015, 14:55
12 volt güzel bi güç kaynağı ile tahmini olarak 20watt larda aldığınız ledi hem çok verimli hem de yeteri kadar ışık verecek gibi kullanabilirsiniz :)
Aynısının 50watt lık larını baya ayrıntılı test etmiştim zamanında..
aldığın kitin beslemesi 30-32V diye belirtilmiş. en fazla 3A akım çekecek. alacağın güç kaynağı da bu değerlere uygun olmalı. örnek; http://www.ebay.com/itm/30V-200W-7A-switching-power-supply-7PIN-adjustable-voltage-LED-LIGHT-METAL-/331573038088?hash=item4d334b0c08
güç kaynağının sağladığı max. akım değerinin 3A'den biraz fazla olmasına dikkat etmelisin. mümkünse fanı olmayan bir ürün al, aksi takdirde fan sesi kafa ütüler :)
TR'de ledwell.com.tr diye bir site bu konulara özel ürünler satıyor, sitesinde 30V/3A+ ürün bulamadım ancak telefonla sorsan iyi olur.
ya da yetkin bir elektrikçi dükkanına gidip şu özellikte olacak şekilde LED için güç kaynağı istiyorum diyebilirsin. standart mahalle elektrikçisi bilmez.
son çare eBay'den almak olur. bunlar Çin üretimi olduğu için PTT postasıyla kapıya kadar geliyor.
Alacağın led sürücüsünü seçerken
Ledleri seri olarak bağlarsan ledlerin V değerlerini toplayacaksın ( 30v+30v=60v), A değeri (3000mA) sabit kalacak, örneğin 2 tanesini seri bağlarsan 60V, 3000 mA lık bir sürücü lazım
Ledleri paralel bağlarsan, A değerini toplayacaksın (3000mA + 3000MA = 6000 Ma yani 6 A), değeri sabit kalacak. örneğin 2 tanesini paralel bağlayacaksan 30 V, 6000mA lık bir sürücü lazım.
Aldığın bu ledi arkasına termal macun sürüp, alümünyum bür soğutucuya yapıştırman lazım. Soğutucunun öteki yüzünede bir bilgisayar fanı takman lazım.
Renk olarak 2 seçenek var linkte, warm White seçtiysen hiç takma yosun yapar. White olan modeli seçmeliydin.
Aldığın ledin fiyatı çok ucuz burdan yola çıkarak çok uyduruk olduğunu söyleyebilirim. Akvaryumda kullanılan 3W lık kaliteli bir ledin adet fiyatı 2,5 USD den başlar. Sen 100 W lık lede 3 USD vermişsin.
Son olarak yukarıda yazılan bağlama modelini anlaşılır gelmediyse işi bilen birinden yardım almanızı öneririm
phoenixs
12-08-2015, 22:26
Alacağın led sürücüsünü seçerken
Ledleri seri olarak bağlarsan ledlerin V değerlerini toplayacaksın ( 30v+30v=60v), A değeri (3000mA) sabit kalacak, örneğin 2 tanesini seri bağlarsan 60V, 3000 mA lık bir sürücü lazım
Ledleri paralel bağlarsan, A değerini toplayacaksın (3000mA + 3000MA = 6000 Ma yani 6 A), değeri sabit kalacak. örneğin 2 tanesini paralel bağlayacaksan 30 V, 6000mA lık bir sürücü lazım.
Aldığın bu ledi arkasına termal macun sürüp, alümünyum bür soğutucuya yapıştırman lazım. Soğutucunun öteki yüzünede bir bilgisayar fanı takman lazım.
Renk olarak 2 seçenek var linkte, warm White seçtiysen hiç takma yosun yapar. White olan modeli seçmeliydin.
Aldığın ledin fiyatı çok ucuz burdan yola çıkarak çok uyduruk olduğunu söyleyebilirim. Akvaryumda kullanılan 3W lık kaliteli bir ledin adet fiyatı 2,5 USD den başlar. Sen 100 W lık lede 3 USD vermişsin.
Son olarak yukarıda yazılan bağlama modelini anlaşılır gelmediyse işi bilen birinden yardım almanızı öneririm
Hocam şimdi ben 3 tane 12v 15amper driver alsam 3 ünü bağlayınca 36v 15amper ediyor benim işimi görecek mi ? 2 gün ışığı 2 beyaz aldım hocam
220 vac girip dc32v veren led driverler var karaköyde onlardan alabilirsiniz
phoenixs
12-08-2015, 22:53
220 vac girip dc32v veren led driverler var karaköyde onlardan alabilirsiniz
sabahtan konya sokağa geçeceğim hocam orada arayacam
sonuçta arkadaşlarında dediği gibi o ledleri besleyebilecek güçte led sürücü power supply almanız lazım.
da, 100wattlık led ne demek biliyormusunuz bilmiyorum?
ben scootera H7 led far aldım 30watt
serkan_2120
13-08-2015, 08:21
hazır konusu açılmışken ben pek anlamam bu işlerden ama iş yeri aydınlatmada kullanabileceğim tasarruflu ampul kadar ışık verebilecek hemde uygun fiyatlı led varmıdır acaba ?
yavuz364
13-08-2015, 08:37
hazır konusu açılmışken ben pek anlamam bu işlerden ama iş yeri aydınlatmada kullanabileceğim tasarruflu ampul kadar ışık verebilecek hemde uygun fiyatlı led varmıdır acaba ?
bizim fabrikada neredeyse bütün florosanları led e çevirdik.. Aynı florasan şeklinde ledler var hatta görüntü olarak kolay kolay ayırt edilmiyor :) sadece balastı ve starter ı söküyorsun.. Fiyatlarını şuan hatırlamıyorm ama piyasada bulunuyor..
sonuçta arkadaşlarında dediği gibi o ledleri besleyebilecek güçte led sürücü power supply almanız lazım.
da, 100wattlık led ne demek biliyormusunuz bilmiyorum?
ben scootera H7 led far aldım 30watt
Ben 90 cm X 70 cm yüzey alanlı akvaryumda toplam 360 W lık yaklaşık 100 adet led kullanıyorum. Işığın sudan geçip canlılara ulaşması gerektiği için gücün fazla olması gerekiyor.
Bu arada Cuba dediğiniz nedir? Bitki mi balık mı ben onu anlamadım
phoenixs
13-08-2015, 10:02
Bu arada Cuba dediğiniz nedir? Bitki mi balık mı ben onu anlamadım
Cuba bitkisi hocam fotosentezi en güzel yapan bitki yalnız ciddi manada ışığa ihtiyaç var
phoenixs
13-08-2015, 10:04
Cuba bitkisi hocam fotosentezi en güzel yapan bitki yalnız ciddi manada ışığa ihtiyaç var
https://www.youtube.com/watch?v=WDqFelQOwiw bu örnek video hocam fotosentez in gözle görülebilir olması içn çok güçlü ışığa ihtiyaç var
Şimdi anladım. Ben olsam t5 sınıfı floresan kullanırdım. Bitkili akvaryum için floresanlar var (grolüx v.s). Ledler floresandan farklı olarak çok dar dalga boyunda ışık veriyor. Örneğin deniz akvaryumunda min 4 ayrı çeşit led beraber kullanılıyor. Hepsinin ışığı üst üste eklenince canlıların ihtiyaç duyduğu geniş bir yelpazede ışık vermiş oluyorsun.
Ayrıca videoda gördüğünüz fotosentez hızını yakalamak için suya karbondioksit vermeniz gerekecek. Tüp, regülatör gibi ekipmanlar gerekli. Yada yaş maya ile karbondioksit üretmek mümkün ama stabil değil önermem. Her türlü akvaryum bitkisinde karbondioksit verildiğinde büyüme kızı birkaç katına çıkıyor.