Orijinalini görmek için tıklayınız : Volvo 850 2,0 t5 duman sorunu
ucantekmeci
15-10-2015, 22:44
sorunumu başka bir konunun altında yazdım ancak cevap bulamayınca konu açmak zorunda kaldım kusura bakmayın.
öncelikle aracım 96 model 850 t5. şehir içi trafiğe girip aracın motor ısındığı zaman rölantide yoğun bir şekilde mavi(hafif beyazımsı) duman geliyor. hele ki motor fanını açarsa arka tarafta bir bulut oluşturabiliyor. gaza basınca kesiliyor ve hiç duman gelmiyor gazı bırakınca yine geliyor.
bir motorcuya sordum turbodan motora giden boruların yağlanmış olduğunu ve turbonun yağ sızdırdığını söyledi. kendim incelerken de PCV den gelen hortumun ucunun epeyce yağlı olduğunu gördüm. yağ çubuğundan hafif sigara dumanı gibi bir üfleme var ama buhara benziyor. bulunduğum yerde bundan anlayacak usta olduğunu sanmıyorum. aracı 3000 km dir kullanıyorum göze çarpan bir yağ veya su eksilmesi yok. ve aldığım kişi motoru yeni rektefiye yaptırdığını söyledi yaptırdığı yerle de görüştüm teyit ettiler.
PCV arızalanmış ve emme manifolduna yağ gönderiyor olabilir mi zira turbonun giriş ağzında da ıslak şekilde yağ vardı. sizce ne yapayım. yorumlarınız benim için çok değerli. şimdiden teşekkür ederim.
eticet06
16-10-2015, 02:26
Eger bu sorunun anlattıgın gibiyse ciddi şekilde yag eksiliyodur bundan öncede sana yazdıgım gibi turbonu bir sokup kontrol ettir ilk basta pcv de arızalı olabilir pcv yag buharını turbodan verır eksozdan cıkar ama bahsettigin kadar duman cıkmaması lazım
ucantekmeci
16-10-2015, 09:13
Yag hic eksilmiyor. Seviyesi hep ayni. Muhakkak eksiliyordur da cok az herhalde. Ben pcv ye taktim da kafayi onun icin buraya tekrar actim konuyu. Turbo aklimda ama pcvye gore biraz daha zor ya;l
ucantekmeci
16-10-2015, 09:30
Abartisiz soyluyorum isikta durdugum zaman arka taraf sis bulutu oluyor o derece. Bir anda geliyor duman gaza basinca kesiiyor.
ucantekmeci
16-10-2015, 09:33
Once turboya bakiyim o zaman yapacak bisey yok. Pcv dense kolay diye dusunmustum.
eticet06
17-10-2015, 21:48
Arabanın cekişi nasil peki?
ucantekmeci
18-10-2015, 22:53
Arabanın cekişi nasil peki?
Inan aldigimdan beri cekisinden birsey anlamadim. Bazen ucak sanki bazen de ölü. motoru yok da ruzgarla gidiyo. Bugun baktim turbo gostergesi yarinin az ustunde gidiyo tabi cekis de yok. Az sonra bi bakmissin turbo sonunu gecmis bir boy daha gitmis nerdeyse, cekis de mukemmel ama birden kut diye kesiliyor. Butun hortumlarini yeniledim patlak catlak birakmadim. Eskiden cok daha kotuydu. Hic turbo yok gibiydi.
ucantekmeci
18-10-2015, 23:00
Bugun bir de intercoolerin girisini söktüm epey yagliydi. Intercooler in icinde de yag vardi kamerayla isik tutup baktim. Dedigin gibi bi revizyon gerekiyor anladigim kadariyla. Ins. Motordan birsey cikmaz. Aldigim rektefiye yaptirdim demisti ama artik inanasim gelmiyor. Benzin depo kapafi delikmis satin aldigim gun depoyu doldurdum benzinin yarisi akti yolda da oyle anladim. Motoru yaptiracak kadar para harcayan biri depo kapagini niye almaz? Ki ben aldim 50tl sadece. Akan benzinim en az 70 tl.
VteC_MaNiaC
19-10-2015, 08:40
muhtemelen turbonun ömrü dolmuştur.. yada üst kapakta bir sıkıntı vardır..
altta bi sıkıntı olsa yağ eksiltmeyi muhakkak farkedersin
eticet06
20-10-2015, 01:12
Turbo revizyonu yaptırabılırsın veya turboda alabılırsın iki konudada yardımcı olabılırım sana ama ilk başta turbodan mı onu anlaman lazım bir gidip bir gitmemesinin bir çok sebebi olabilir birisi n75 tcv valvi biriside maf sensörü intercoolerda terleme olabılır bu normal aşırı yag olmadıgı sürece
ucantekmeci
20-10-2015, 08:48
Turbo revizyonu yaptırabılırsın veya turboda alabılırsın iki konudada yardımcı olabılırım sana ama ilk başta turbodan mı onu anlaman lazım bir gidip bir gitmemesinin bir çok sebebi olabilir birisi n75 tcv valvi biriside maf sensörü intercoolerda terleme olabılır bu normal aşırı yag olmadıgı sürece
N75 i onceden de soylemistin onda soun yoktu. Maf sensoru oldugunu sanmam cunku onun fisini cekmistim motor teklemeye basladi icerde ariza lambasi yandi taktiktan sonra duzeldi.
ucantekmeci
20-10-2015, 08:53
Turbodan gelip inyercoolerin alt tarafindan giren boruyu söktüp ic tarafini cektim. Yuklemeyi becerirsem
http://i.hizliresim.com/WE1LY8.png (http://hizliresim.com/WE1LY8)
ucantekmeci
20-10-2015, 09:07
Bir firsat bulabilirsem turboyu indiricem bir gun ama revizyon veya yenileme butcemi zorlar. Tamir takimini çinden buldum 100-110 tl civari. Tamirle kurtarir ins.:) cekis isini askiya alicam artik cunku bu duman cok kotu. Surekli olmamasi motordan gelmiyor anlamina geliyor anladigim kadariyla. Hic birsey yokken kirmizi isikta durunca bir anda arka tarafin dumana bogulmasi kotu birsey. O da durur durmaz degil durduktan bi kac saniye sonra geliyor duman.
Araba sekman kanalı kırmış olabilir. Ben Impreza'da aynı durumu yaşadım Nişantaşını bir gecede görünmez hale getirdim :) açtık sekman kanalı kırıktı
eticet06
20-10-2015, 13:06
Tamir takım kitini getirsede turbocu en az 200 tl işcilik ve balans için 100 tl vereceksin yine aynı parayı bulacak ve gelen malzemeden bir haber olucaksın
ucantekmeci
20-10-2015, 19:55
Tamir takım kitini getirsede turbocu en az 200 tl işcilik ve balans için 100 tl vereceksin yine aynı parayı bulacak ve gelen malzemeden bir haber olucaksın
yaw ben sanayi işinden çok korkar oldum. afedersin öyle dandik işlere öyle çok paralar verdim ki.. turboyu sökmeye bile 500 tl isterler gibime geliyor. o yüzden kendim söküp önce yapabilirsem tamir. beceremezsem de profesyonel yardım alırım diyorum. bu resimde intercooler epey yağlı değil mi sence de?
ucantekmeci
20-10-2015, 20:02
Araba sekman kanalı kırmış olabilir. Ben Impreza'da aynı durumu yaşadım Nişantaşını bir gecede görünmez hale getirdim :) açtık sekman kanalı kırıktı
öyle bir şey olsa sürekli gelir herhalde bu her zaman yapmıyor. bazen özellikle motor çok sıcakken rölantide bir kaç saniye durduktan sonra bir anda geliyor. gaza basınca hiç yok. arkadaşların da dediği gibi turbo ile alakalı bir durum sanırım.
eticet06
20-10-2015, 20:33
Bu kadar yag olsa aracın kesinlikle yag eksiktir o kadar dumanda pcv dende veybrurbodanda yapabilir bu durumu
ucantekmeci
20-10-2015, 20:40
Bu kadar yag olsa aracın kesinlikle yag eksiktir o kadar dumanda pcv dende veybrurbodanda yapabilir bu durumu
nerdeyse her gün bakıyorum eksiliyorsa bile belli değil. değiştireli 3000km oldu belki yarım litre eksilmiştir. ama dediğim gibi yağ çubuğunda fark edilir bir azalma yok. pcv ile alakalı videolar var nette. onlara baktım yağ çubuğundan üfleme varsa ve doldurma kapağına eldiven takıyorlar onu şişirirse arızalı diyor. benimkinde çubukta hafif bir üfleme var ama o da her zaman değil bazen var bazen yok. yağ doldurma kapağında ise hiç üfleme yok. ne gözle görülen ne de eldiven falan takınca şişiriyor. önce bir pcv değiştiriyim mi ne dersin? veya söküp temizlenme falan oluyorsa onu yapıyım. pcv kolay iş.
eticet06
20-10-2015, 20:50
Bana göre turboyu sokmak daha kolay iş (; su eksilmesin varmı peki aracta arac arkası gozukmeyecek kadar duman arıyorsa ya su baharını yada yag yakıyordu yag eksilir
ucantekmeci
20-10-2015, 23:58
Bana göre turboyu sokmak daha kolay iş (; su eksilmesin varmı peki aracta arac arkası gozukmeyecek kadar duman arıyorsa ya su baharını yada yag yakıyordu yag eksilir
Suyu eksilmiyor ama motor sicakken su haznesinin kapagini açınca su dışarıya taşıyor soguyunca eski haline geliyor.normalmidir bilmiyorum. Turbo zor gorunuyor bana. Onun icin yagi ve suyu bosaltmak gerekir tahminimce dogrumuyum? Bir de intecooler işi var..
eticet06
21-10-2015, 02:29
Suyu eksilmiyor ama motor sicakken su haznesinin kapagini açınca su dışarıya taşıyor soguyunca eski haline geliyor.normalmidir bilmiyorum. Turbo zor gorunuyor bana. Onun icin yagi ve suyu bosaltmak gerekir tahminimce dogrumuyum? Bir de intecooler işi var..
yagı boşaltmana gerek yok su boşalıyor arac sıcakkende kapagı actıgında su taşması normal anormal bir durum değil
ucantekmeci
21-10-2015, 15:00
yagı boşaltmana gerek yok su boşalıyor arac sıcakkende kapagı actıgında su taşması normal anormal bir durum değil
Turbo tamir kitini çinden siparis verdim 88tl. Elimi surmusken pcv yi de degistircem. Fotograf ceker koyarim buraya. Malzemeler gelince bir de uygun bir zaman bulabilirsem hallederim Allahin izniyle.
tornado38
30-10-2015, 22:19
hocam senin sorunun %99 turbo, rölantide ve ayağını gazdan çekerek viteste akıntıya aracı bırakınca arkasından kara tren gibi duman atarak gidiyorsa turbo egzozdan yağ veriyor demektir hatta egzoz çıkışının içide hafif parlak hale gelir kısa şehir içi sürüşlerde daha fazla parlaklaşır egzoz. turboyu yaptır veya değiştir motor yağını yağ filtresinide değiştir, sorun kalmayacaktır
başıma geldiğinden emin konuşuyorum
ucantekmeci
10-11-2015, 20:42
hocam senin sorunun %99 turbo, rölantide ve ayağını gazdan çekerek viteste akıntıya aracı bırakınca arkasından kara tren gibi duman atarak gidiyorsa turbo egzozdan yağ veriyor demektir hatta egzoz çıkışının içide hafif parlak hale gelir kısa şehir içi sürüşlerde daha fazla parlaklaşır egzoz. turboyu yaptır veya değiştir motor yağını yağ filtresinide değiştir, sorun kalmayacaktır
başıma geldiğinden emin konuşuyorum
Diğer arkadaşların da genel tavsiyesi bu yönde oldu. İnşallah çözerim şunu. Can sıkıcı bir durum.
ucantekmeci
13-03-2016, 21:27
Değerli yorumlarınız için tekrardan çok teşekkür ederim. Turboyu söktüm ve Çin'den getirttiğim tamir kiti bir parçası hariç tam oturdu. Deneme amaçlı bir aydan fazladır izliyorum ve hiç ama hiç duman gelmedi. tabi tekrar gelmeyecek anlamına getirmiyorum ama şimdilik sıkıntı yok. Ellerim yağlı olduğu için çok fotoğraf çekme imkanım olmadı ama olan bir kaç fotoğrafı koyuyorum buraya.
ucantekmeci
13-03-2016, 21:29
İlk söküp eve getirdiğim hali:
http://i.hizliresim.com/BPvmBj.jpg (http://hizliresim.com/BPvmBj)
ucantekmeci
13-03-2016, 21:30
Fazla basıncı tahliyeye yarayan kısmı sanırım. bu haldeydi:
http://i.hizliresim.com/9og8kk.jpg (http://hizliresim.com/9og8kk)
ucantekmeci
13-03-2016, 21:36
Üzerine bulaşmış olan yağlar ben sökerken bulaşanlar. Dışında yağ yoktu normalde. Bütün parçalarını söküp ağzı kapalı bir kova içinde gaz yağında bir gece yatırdım. Çıkardıktan sonra da tam kuruması için yine bir gece beklettim. Ama işe odaklandığım için resmini çekmek hiç aklıma gelmedi:)
http://i.hizliresim.com/bDk88Z.jpg (http://hizliresim.com/bDk88Z)
ucantekmeci
13-03-2016, 21:39
Boğazından itibaren bütün dolaşım yerleri yağ içindeydi.
http://i.hizliresim.com/qMjqlB.jpg (http://hizliresim.com/qMjqlB)
tornado38
17-03-2016, 18:14
turboyu toplayınca ses balansı yaptırdınız mı yoksa balans yapmadan mı topladınız ses balansı yaptırmadıysanız yaptırın yoksa ömrü çok kısa sürer turbonuzun
Turbo control valfinizide değiştirin derim. Kararsız çekişin bir nedenide odur. Birde gaza tam yüklendiğinizde mesela 3binden 6bine çıkarmak istediğinizde 4binlerde kesiliyorsa TCV nin hortumları yanlış bağlanmıştır. Duman ayrı, çekiş ayrı problem olabilir çünkü...
ucantekmeci
04-09-2016, 02:45
turboyu toplayınca ses balansı yaptırdınız mı yoksa balans yapmadan mı topladınız ses balansı yaptırmadıysanız yaptırın yoksa ömrü çok kısa sürer turbonuzun
hocam yazınızı geç gördüm kusuruma bakmayın zira uzun zamandır internete girmiyorum. kendim söktüm topladım. bulunduğum şehirde balans yaptırabileceğim bir yer yok. ki olsa da bilmiyordum yapılacağını:) söylediğiniz iyi oldu müsait bir zamanda Ankarada turboyu komple elden geçirteceğim. kaçak falan var mı baktıracağım. ilginiz için teşekkür ederim.
ucantekmeci
04-09-2016, 02:53
Turbo control valfinizide değiştirin derim. Kararsız çekişin bir nedenide odur. Birde gaza tam yüklendiğinizde mesela 3binden 6bine çıkarmak istediğinizde 4binlerde kesiliyorsa TCV nin hortumları yanlış bağlanmıştır. Duman ayrı, çekiş ayrı problem olabilir çünkü...
turboyu topladıktan sonra duman problemi kalmadı. epey de yol yaptım. araca lpg de bağlattım. yalnız ankara znt Volvo da turbonun ince borularını söktüler ters bağladılar bir şeyler yaptılar sorun yok dediler o tcvyi de kontrol ettiler iyi dediler ben anlamam. ama araçta hala çekiş problemi var. bazen 100km ile giderken gaza basarsam sanki yerden ayrılıyor araba öyle bir çekiş var. bazen de ölü. yüksek süratlerde de canlı değil hele 150den sonra normal bir 1,6 motorlu araç gibi gidiyor. lpg bağlatınca iyice düştü çekişi. düşük devirde vites yükseltmesi sorununu çözdüm sanırım. çünkü bunlarda bulunan sport/eco modu düğmesinin içi korozyon yapmış ve çalışmıyormuş. onu söküp temizledim yağlayıp tekrar taktım yüksek devirlere çıkıyor 1. ve 2. vites çekişi iyi oldu sonra yine düşüyor. düzlükte denemek için zorluyorum 3. vitesi bitirip 4 e geçemiyor. bağıra bağıra gidiyor. 4 e geçince de çekiş yok.. bakalım en kısa zamanda bir ustaya girmesi lazım. teşekkürler yorumunuz için.
Daha önce de dediğim gibi, alt devirde aşırı güç, üstte aşırı cansızlık sorunu bende TCV'nin ters bağlanmasından oldu. İnternetten bağlantı foto-şemalarını bul birde kendin kontrol et, zaten basit bir yerde... Sonuçta benim araçta bir sürü volvo ustası gördü, servisler dahil... Ama atlandı mı atlanabiliyor...
ucantekmeci
02-12-2016, 03:09
Daha önce de dediğim gibi, alt devirde aşırı güç, üstte aşırı cansızlık sorunu bende TCV'nin ters bağlanmasından oldu. İnternetten bağlantı foto-şemalarını bul birde kendin kontrol et, zaten basit bir yerde... Sonuçta benim araçta bir sürü volvo ustası gördü, servisler dahil... Ama atlandı mı atlanabiliyor...
Ankarada tavsiye edilen bir Volvo özel servisinde bakım yaptırma imkanı buldum onlar da çekişini zayıf buldular ve dediğiniz gibi turbo kontrol valfini değiştirdiler ama ben bir fark göremedim. bağlantı şemasını aradım bulamadım. tcv yi buldum yeri kolay ama bağlantıyı bilmiyorum tabi. dumanla kaçak kontrolü yapma planım var kaçak da yoksa turboyu usta bir ele teslim edeceğim. cevaplarınız için teşekkürler
eticet06
02-12-2016, 05:49
tcv diagramı hangi model ise http://cdn2.bigcommerce.com/server5800/8ccba/product_images/uploaded_images/30670449-vacuum-lines.jpg
http://www.matthewsvolvosite.com/forums/download/file.php?id=27863
ucantekmeci
11-12-2016, 21:56
tcv diagramı hangi model ise http://cdn2.bigcommerce.com/server5800/8ccba/product_images/uploaded_images/30670449-vacuum-lines.jpg
http://www.matthewsvolvosite.com/forums/download/file.php?id=27863
ilk fırsatta kontrol edeceğim. çok teşekkür ederim.