PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çeyiz permisi hakkında??



Greentiger01
01-12-2015, 22:30
Arkadaşlar daha önce bu konu açılmışmı diye aradım ben birşey göremedim.
Benim yabancı ama Türkiyede ikametgah tezkeresi ile ikamet ediyor kendi ülkesinin vatandaşlığını kaybetmemek için yürk vatandaşlığıda istemiyor. Hanımın adına çeyiz permisi olarak araç getirebilirmiyiz. M4 60.000Euro çok fena kafamı kurcaladı gece gece böyle bir hakkımız varsa değerlendirelim diyoruz. Konu hakkında bilgisi olanlardan cevap bekliyorum. Şimdiden teşekkürler

Greentiger01
01-12-2015, 22:31
Edit Benim hanım yabancı yazmamışım

Yigit-Y
01-12-2015, 23:16
Çeyiz permisi nedir biriside onu aciklarsa bende takipteyim

Greentiger01
01-12-2015, 23:28
Çeyiz permisi nedir biriside onu aciklarsa bende takipteyim

Evlilik yoluyla yurtdışından vergisiz eşya getirmek. Kısaca çeyiz

21dc963
01-12-2015, 23:54
Çeyiz olarak araba mi getirecek :D zekice getirse bile plakasi nasil olacak

Uur
01-12-2015, 23:55
Peki getirdiğinde bu araç yabancı plaka ile mi devam edecek ? Türk plaka ise ötv mecburi olur sanırım.

meLaNchoLic
02-12-2015, 01:31
şu mb plakamı md plakamı ne oluyo ya o tarz bişeyler oluyo sanırsam bence bi gümrük müdürlüğüyle vs biyerle bi görüş

hddsheriff
02-12-2015, 01:56
Donanım haberde böyle bir şey buldum işinize yarar umarım




Merhaba yurt dışından araba çeyiz hakkı var ve bunu anlatmak istiyorum. Eğer siz Türk vatandaşı iseniz ve yurt dışından evleniyorsanız yani Bulgaristandan evlendiğinizi farz edelim. boyle bir hakkınız var bakınız...

ŞAHSİ (ZATİ) EŞYA

GERÇEK KİŞİLER TARAFINDAN SERBEST DOLAŞIMA SOKULACAK ŞAHSİ EŞYA

BİRİNCİ AYIRIM
Yerleşim Yerini Türkiye Gümrük Bölgesine Nakleden Gerçek Kişilere Ait Kullanılmış Motorlu veya Motorsuz Özel Nakil Vasıtaları

Muafiyetin kapsamı
MADDE 46- (1) Aşağıda belirtilen kişilerin kullanılmış motorlu veya motorsuz özel nakil vasıtalarını gümrük vergilerinden muaf olarak serbest dolaşıma sokmalarına izin verilir:
a) Türkiye Gümrük Bölgesi dışında en az yirmidört ay ikamet ettikten sonra, yerleşim yerini Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakleden gerçek kişiler.
b) Yurt dışındaki milli veya milletlerarası kadrolara atanıp da bu görevlerinden dönen kamu görevlileri.
c) Türk vatandaşlığına geçmek suretiyle yerleşim yerini yabancı bir ülkeden Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakleden kişiler.
(2) Birinci fıkranın (b) ve (c) bentlerinde belirtilen kişiler için, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında en az yirmidört ay ikamet etme şartı aranmaz.
(3) Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığına geçen kişiler için bu madde hükümleri uygulanmaz.
(4) Sürekli görevle yabancı bir ülkede bulunmakta iken, yine sürekli görevle başka bir yabancı ülkeye atanması nedeniyle yerleşim yerini Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakledemeyen kamu görevlileri için birinci fıkra kapsamı muafiyet uygulanmaz.

Muafiyet koşulları
MADDE 47- (1) Bu kişilerin muafiyetten istifade edebilmeleri için, motorlu veya motorsuz özel nakil vasıtalarının, kişilerin Türkiye'ye son giriş tarihinden en az altı ay öncesinde yurt dışında bulundukları ülkede adlarına kayıtlı olması, adlarına kaydının yapıldığı yıl itibarıyla, kayıt ve model yılı dahil, üç yıldan eski olmaması şarttır.
(2) Motorlu veya motorsuz özel nakil vasıtası muafiyeti, aile ünitesine tanınır.
(3) Muafiyet sadece, yerleşim yeri naklinde kişinin yerleşim yerini nakletmek amacıyla Türkiye'ye son giriş tarihinden, kamu görevlileri için ise görev sürelerinin bitimini müteakip Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren altı ay içerisinde getirip serbest dolaşıma giriş beyanında bulunduğu eşya için tanınır.
(4) Motorlu ticari araçlar ve diğer ticari nakil vasıtalarının 46 ncı madde kapsamında muafen serbest dolaşıma girişine izin verilmez.
(5) Bu Ayırım kapsamında belirtilen şartlar sağlanmış ve yabancı bir ülkede yeniden ikamet tesis edilmiş olsa dahi, serbest dolaşıma giriş tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe, aynı kişilerin motorlu veya motorsuz özel nakil vasıtalarının muafen serbest dolaşıma girişine ilişkin talepleri kabul edilmez.

İKİNCİ AYIRIM
Yerleşim Yerini Türkiye Gümrük Bölgesine Nakleden Gerçek Kişilere Ait Kullanılmış Ev Eşyası

Muafiyetin kapsamı
MADDE 48- (1) Aşağıda belirtilen kişilerin kendilerine ait kullanılmış ev eşyasını gümrük vergilerinden muaf olarak serbest dolaşıma sokmalarına izin verilir:
a) Türkiye Gümrük Bölgesi dışında devamlı olarak en az yirmidört ay ikamet ettikten sonra, yerleşim yerini Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakleden gerçek kişiler.
b) Yurt dışındaki milli veya milletlerarası kadrolara atanıp da bu görevlerinden dönen kamu görevlileri.
c) Türk vatandaşlığına geçmek suretiyle yerleşim yerini yabancı bir ülkeden Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakleden kişiler.
(2) Birinci fıkranın (a) bendinde belirtilen kişiler için, Türkiye Gümrük Bölgesinde bir yıl içinde altı aydan az süre ile geçici olarak bulunmak devamlılık halini bozmaz. Ancak, bu süreler Türkiye Gümrük Bölgesi dışındaki yerleşim yerinde aranan yirmidört ay kalma süresine dahil edilmez.
(3) Birinci fıkranın (b) ve (c) bentlerinde belirtilen kişiler için, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında en az yirmidört ay ikamet etme şartı aranmaz.
(4) Sürekli görevle yabancı bir ülkede bulunmakta iken yine sürekli görevle başka bir yabancı ülkeye atanan memurların, yeni tayin edildikleri ülkenin özelliği veya uzaklığı sebebiyle eşyasını beraberlerinde götürmelerinin külfetli ve masraflı bulunması veya Türkiye Gümrük Bölgesine getirmelerinde veya göndermelerinde zorunluluk bulunması hallerinde, durumlarının tevsik edilmesi kaydıyla, yurt dışındaki ev eşyası için muafiyet uygulanır.

Muafiyet koşulları
MADDE 49- (1) Kullanılmış ev eşyası muafiyeti, aile ünitesine tanınır.
(2) İlgilinin bu tür eşyayı Türkiye Gümrük Bölgesindeki yerleşim yerinde de aynı amaçla kullanması şarttır.
(3) Ev eşyasının kişilerin beraberinde veya gelişlerinden önce veya altı ay sonraki süre içerisinde getirilip serbest dolaşıma giriş beyanında bulunulması gerekir.
(4) Taşınabilir alet ve cihazlar hariç olmak üzere, bir ticaret veya meslek icabı kullanılacak malzemelerin bu Ayırımdaki hükümler kapsamında muaf olarak serbest dolaşıma girişine izin verilmez.

ÜÇÜNCÜ AYIRIM
Evlilik Nedeni ile Serbest Dolaşıma Giren Eşya

Muafiyetin kapsamı
MADDE 50- (1) Yerleşim yeri Türkiye'de olan bir Türk vatandaşı ile evlenerek veya evlenmek üzere yerleşim yerini yabancı bir ülkeden Türkiye Gümrük Bölgesine nakleden kişilere ait çeyiz eşyasına muafiyet tanınır.
(2) Birinci fıkrada belirtilen koşulları haiz bir kişiye, yerleşim yeri yabancı bir ülkede olan kişiler tarafından evlilik nedeniyle ve geleneksel olarak gönderilen, ticari miktar ve mahiyette bulunmayan hediyelere, her bir hediyenin kıymeti 430 Avro ve toplam hediye kıymeti 3.000 Avro'yu aşmamak kaydıyla muafiyet tanınır.
(3) Muafiyet, yerleşim yerinin evlilik nedeniyle naklinden önce, en az oniki ay süre ile Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan ve evlilik belgesini ibraz eden kişilere tanınır.

Muafiyet uygulanacak kişiler
MADDE 51- (1) Muafiyet;
a) Yerleşim yeri Türkiye'de olan bir Türk vatandaşı ile evlenerek gelmiş olan,
b) Evlenmek üzere yabancı ülkedeki asli yerleşim yerini terk ile Türkiye'ye gelmiş ve burada evlenmiş olan,
c) Herhangi bir sebeple, turizm, ziyaret, tahsil, memuriyet gibi, Türkiye'ye gelip en çok bir yıl içinde yine yerleşim yeri Türkiye'de olan bir Türk vatandaşı ile evlenmiş bulunan,
kişilere tanınır.

Nakil süresi
MADDE 52- (1) Bu Ayırımda yer alan hükümler çerçevesinde eşya getireceklerin, muafiyetten istifade edebilmeleri için bu eşyayı Türkiye Gümrük Bölgesine evlilik akdinden iki ay önce veya dört ay sonraki süreler içerisinde serbest dolaşıma sokmaları şarttır. Eşyanın serbest dolaşıma girişi tek seferde olabileceği gibi öngörülen süreler içerisinde ayrı partiler halinde de yapılabilir.
(2) Eşyanın evlilik akdinden önce serbest dolaşıma sokulması halinde, gümrük idaresince serbest dolaşıma girişinde gümrük vergilerini karşılayacak miktarda teminat aranır

aslan
02-12-2015, 07:25
Hanım yabancı ise buradaki misafir araçlardan alın daha uygun olur

darkmoon
02-12-2015, 08:26
aynen misafir plaka alın burda çok ucuz zaten avrupa fiyatlarında araçlar.. türk vatandaşının 70-80 bine aldığı aracı yabancı uyruklu vatandaş 20 - 30 bin tl ye alıyor..

[RaCeR]
02-12-2015, 09:12
misafir plaka için bankada para bağlıyorsun diye biliyorum belki o sıkıntı olabilir

Greentiger01
02-12-2015, 09:32
Misafir plaka için çalışma izni emekli yada ögrenci olması lazım çeyiz permisinde aracı getirip normal tr plaka ya çevirebiliyormuşuz ama detaylı birşey bulamadım. Bu işi daha önce yapmış birini bulmak lazım yada gümrük müdürlüğü sanırım

Er34
02-12-2015, 09:34
Permis izin demek sanırım.

aslan
02-12-2015, 09:36
Misafir plaka için çalışma izni emekli yada ögrenci olması lazım çeyiz permisinde aracı getirip normal tr plaka ya çevirebiliyormuşuz ama detaylı birşey bulamadım. Bu işi daha önce yapmış birini bulmak lazım yada gümrük müdürlüğü sanırım

Sana bu konuda en detaylı bilgiyi burası verir
http://www.turing.org.tr/

optimus_prime
02-12-2015, 09:38
çeyiz mermisi diye okudum dedim düğünde havaya sıkacaklar heralde :D

Greentiger01
02-12-2015, 09:42
Şöyle birşey buldum sanırım çalışma izni alıp taxfree araç almak daha mantıklı olacak.


Çeyiz Permisi uygulaması 2000 senesinden önce vardı, şu an geçerli gümrük kanununda böyle bir uygulama yok. Eşinizin çalışma izni olursa (Ankara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurarak; http://www.csgb.gov.tr gerekli koşulları sağladıktan sonra) Taxfreecar® satın alıp, kullanabilirsiniz. Ne yazık ki başka seçeneğiniz yok.
Eşiniz Türk vatandaşı olursa, Türk vatandaşlığına geçme tarihinden en az 6 ay öncesinden beri adına kayıtlı olan ve kayıt yapıldığı yıl içinde 3 yaşından eski olmayan (kayıt ve model yılı dâhil), kullanılmış motorlu (sürücü hariç en çok 7 oturma yeri olan) veya motorsuz aracını bedelsiz ithalat yöntemi ile ithal edebilir. Türkiye’ye dönüşte bedelsiz ithalat gümrük müşavirliği işlemlerinde 9ekim uzmanlığından yararlanabilirsiniz.
Kesin Dönüş Bedelsiz Oto İthalatında gümrük vergisi ödenmez, ancak ithalat vergilerinin en fazla pay oranına sahip Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi ödenmek zorunluluğu mevcuttur. İthal edilen araçların ÖTV ve KDV vergileri aracın model yılına göre yıpranma payı (amortisman) indirimi yapıldıktan sonra kalan bedel üzerinden tahsil edilir. Bu sebeple Bedelsiz Oto İthalatı, hiçbir vergi ödemeden araç ithalatı anlamı taşımaz, sadece Türkiye’ye kullanılmış oto ithalatını sağlar. Bilindiği üzere Türkiye’ye kullanılmış otomobil ithalatı mevcut Gümrük Kanuna göre yasaktır.