PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yelken modu

CNR
16-02-2016, 13:00
Bildiğim kadarıyla nesil vag grubu dsg araçlarda ve bmw'nin f kasalarında yelken modu var.Kısaca araba gaza basılmadığı zaman, belli bir hızın üzerinde ise vitesi boşa alıyor.

Ama bu zamana kadar hep boşta gitmenin daha uygunsuz olduğunu, yakıt tüketimi olarak bir avantajı olmadığını hatta dezavantajı olduğunu duydum ve söyledim.En basitinden kendi aracım seyir halinde boştayken 0.6-0.7 lt anlık yakıt tüketimi gösterirken, viteste gazı bırakınca 0 lt gösteriyor.

Cut off zaten gazdan ayağı çekince yakıtı kesmiyor mu?Bu yelken modunun amacı yakıt tüketimi mi yoksa şanzumanı rahatlatmak falan mı?

Day Walker
16-02-2016, 13:10
Debriyajın aşırı ısınıp safe moda geçmesini engellemek için yapılmış bi durum.

asscutter
16-02-2016, 13:50
eğer aşırı bir eğim yoksa viteste çok uzun mesafe gidemezsin cut off şeklinde yelken modunda ise 0,5-0,6 lik tüketim katettiği mesafeye göre kabulleniliyor.

Mehmetmert
16-02-2016, 13:52
Aşırı ısınmayla bir alakası yok
-Her zaman her koşulda ayağı gazdan çekmek daha az yaktırır diye bir durum yok,sonuçta araba viteste olduğu için yavaşlayacaktır ve belirli bir süre sonra gaza basıp tekrar hızlandırman gerekecektir
-Bazı durumlarda boşta giderken yavaşlamaz vitesteki duruma göre daha başarılıdır.

Mesela şöyle örnek veriyim yol güzergahımdan.
-Gece saat 2-3 gibi yol bomboş oluyor,turgut özaldan-iller bankasına 50'den boşa attığım zaman hiç gaza basmadan oraya ulaşabiliyorum.Anlık 0.5-0.6 gibi bir yakıt oluyor.Totalde 1.3 lt falan yaktı sıfırladığımda(yol rampa aşşağı)
-Aynısını geçen boşa atmadan parmağımın ucuyla gaza dokunkarak yaptım.Orayı gaza basmadan viteste inmem imkansız çünkü araba yavaşlıyor.Öyle yapıncada 1.9-2lt gibi bir tüketimle gitti aynı yeri(2-3km falan)

Yani demek istediğim her zaman viteste gaza basmadan inmek yakıtı düşürmiyor Caner,durumlara göre değişiyor.Ha bana sorarsanız boşa atmam hayatta,Varsın 0.5 lt daha fazla yaksın :) Birde rolantide yağlamanın yüksek devirlere göre daha az olduğunu düşünürsek hiç takmaya gerek yok :)