Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Spacer-kaliper jant problemi

rain man
21-02-2016, 14:45
Öncelikle herkese merhabalar.

Aracım alfa romeo 147 1.9 jtd q2. Yine 147'ye ama Gta versiyonuna ait kaliper disk balata kiti montajını yaptık. Ancak öyle veya böyle montaj sonunda kaliperler jantın dönen iç yüzüne sürteceği için mecburiyetten custom spacer işine girdik 4 teker için de. 5mm'lik tornacıda ölçtürüp yapıp taktık. Haliyle uzun bijonlarla takıldı. Teker üstünde balans ve rot ayarı da yapıp öyle kullanmaya başladık.

Sorum ilk olarak şu, fren yaptığımda orta ve tam kuvvetteki frenlerde hiç sorun yok. Hatta fazlasıyla iyi ve memnun etti bu işlem. Ama çok hafif frende durmaya yakın azalarak basınçla fren yaptığımda araç yalpalayarak duruyor. Bunun sebebi ne olabilir?

Her ne kadar tork anahtarı ile sıkılıp uzun bijon ve kaliteli işçilikle takılmış olsa da akılda soru işaretleri kalıyor. 5x98 18" orjinal jant bulmak imkansıza yakın. Replica olanları da alıp takmak bir yerden alıp bir yere vermeye benziyor. Aynı şey 5x100 jant takmak istediğimde de var. Bu işin güvenli çözümü ne olabilir. Bir sorun yaşamadım ancak spacer ile ilgili yazılan çizilenlerden sonra ister istemez insanın aklına geliyor bu tarz şeyler.

Teşekkürler.

_driver_
21-02-2016, 14:48
İkinci el aldıysanız disklerde yamukluk olabilir

KOSEREN
21-02-2016, 14:51
Bence problem jant spacer kombinasyonunda değil,takılan fren sisteminde.Çünkü jant spacer ile ilgili bir sorun olsa her durumda ortaya çıkar.Basınç dağılımı ile alakalı bir durum olabilir,fren esnasında sağa sola çekme oluyor mu?

rain man
21-02-2016, 16:35
Evet ikinci el aldım o zaman disklere mi bakmak lazım.

Dediğiniz gibi sağa sola çekme oluyor fren yaparken.

Onun haricinde 1 cmlik toe widening bile aslında hoşuma giden bir etki yapmıştı.

_driver_
21-02-2016, 16:43
Diskler ani ısınma-soğuma olduğu zaman gözle görülemeyecek yamulmalar yaşanabiliyor. Yerinizde olsam önce disklere bakardım.

ZaZy
21-02-2016, 16:58
dedğiniz gibiyse bence fren basıncıylai lgili problem var. Tam bastığınızda problem yoksa az bastığınızda yalpalıyorsa fren hortumlarının uzunluğu yada tıkanıklığı yada vestanausa bakın heryere eşit mi basınç yolluyor

rain man
21-02-2016, 17:06
Anladım. Yanlışım varsa düzeltin disk çıkarılıp gözlemsel olarak mı karar verilir yamulma olup olmadığı? Fren hortumları stok, hatta çelik fren hortumlarını düşünmüyor değildim fakat vestanaus dediğiniz parça nasıl kontrol edilir?

ercan26esk
21-02-2016, 18:14
disklerin yamukluğunu gözle görülmez ancak makinaya bağlanıp sağ sol fren değerlerinden belli olur yakın zaman disklerimi tornalattım dediğiniz gibi biraz biraz yalpalama değilde titreme vardı işlem sonra düzeldi şu an hiçbir sıkıntı yok .
Spacer işine gelince 17 inç bbs jantlarıma kendim ölçü alarak önler 15 - arkalar 20 mm olarak bilezik kullanmadan janta özel bir spacer yaptırıyorum yakın zamanda fotograf var tecrübelerimi yazarım ...

rain man
21-02-2016, 18:51
Belki de tornalatmak gerekiyordur. Çünkü kit ikinci el olarak geldi.

Bariz yalpalama var bende. Dediğim gibi yüksek hızda veya normal hızda kullanımda bir sorun yok ama durmaya yaklaşırken hafif frende sağa sola çekme yapıyor. Cevaplar için teşekkür ederim.

gokhansaler
13-03-2016, 21:17
diskleri iyi bir tornaya ver ince ayar versin :)

MeRtCaN
13-03-2016, 21:31
bende ılk olarak bır frencıye gıdıp
araca fren testı yapıp
frenler arasındakı sapmaya bakın egerkı
sapma yok ıse
frenler esıt tutuyor ıse

tek çare dısklerı tornalatmak olacaktır
dısk lımıtı dısk gobegınde yazar
daha once torna yapıldı ıse yenı dısk almanız gerekebılır

ZaZy
05-06-2016, 00:48