PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Seramik aslında nedir? Glass coating nedir?

TaGo
02-04-2016, 10:23
Arkadaşlar konuarın içeriğine girdikçe ve distr. ler ile görüştükçe sanki gerçekte seramik bazlı bir kaplama türü gerçekte yokmuş gibi oluyor. Şimdi gerçek anlamda seramik kalama nedir? Glass coating nedir? Bunlar zaten aynı değil eyvallah ama farkları nedir?. Seramik altına asla pasta türevinde silikon olmaması gerekir diyorlar, bu doğrmudur? Olacaksa pasta ne olmalıdır vs.

imprezaWRC
02-04-2016, 12:39
Özet, piyasadaki ürünlerin neredeyse tamamı, silikon ve türevlerini barındırıyor. Kimyasal tepkime sonucuna göre kimisine quartz kimisine ceramic kimisine glass diye isim veriliyor.
Bilgi amaçlı olarak bir kaç alıntı koyuyorum.

Gyeon Q2 Mohs+:

A state of the art quartz coating that simultaneously protects and enhances the appearance of automotive paint. Developed in Japan, Q2 Mohs+ uses the latest in low volatile content silicon (Si) technology to lay down a hybrid film of perhydropolysilazane (PHPS), hydroxyl-rich organic copolymers and poly(methyl methacrylate) (PMMA) that condenses rapidly to form an amorphous organic-silica nano-composite that chemically bonds to painted surfaces at the molecular level. Unlike rival products, Q2 Mohs+ actually gains molecular weight as it cures (as skeletal Si-N bonds are replaced with Si-O bonds), which improves its structural integrity and restricts its shrinkage to 5% during the curing process (the average figure for SiO2 coatings is 30%). As a result, each layer imparts a measurable 0.2 micron increase in total paint thickness, and significantly improves the scratch resistance of the underlying finish – on average, each coat adds two grades of hardness (2H) on the Mohs scale.

As a result of being coated with an ultra-smooth, extremely dense layer of this organic-silica nano-composite, treated surfaces become naturally water hating (hydrophobic), which causes rainfall and rinse water to bead up and roll off very quickly. This extreme beading not only looks good, but also tends to pick up and carry away fresh contaminants, which, combined with the naturally high scratch resistance of the coating, makes routine washing easier and safer as a result. In addition to this strong self-cleaning effect, Q2 Mohs+ also provides excellent protection against bird droppings, bug splatter, road salt and harmful UV radiation for up to eighteen months at a time, even on daily drivers (it is impervious to cleaning chemicals and pressure washing, and once fully cured can only be removed by machine polishing). In addition to the Q2 Mohs, ‘Mohs +’ contains a secondary part to the coating which enhances the hydrophobic properties further making for some of the most extreme, durable water behaviour exhibited from a glass, nano or ceramic coating.

Gyeon Q2 Prime:

An advanced quartz coating that simultaneously protects and enhances the appearance of automotive paint. Developed in South Korea, Gyeon Prime uses the latest in low volatile content silicon (Si) technology to lay down a film of siloxane polymers that condense rapidly to form a fully crystallized SiO2 coating that bonds to painted surfaces at the molecular level. Prime features an SiO2 content of more than 50%, which is considerably higher than that found in many rival products. This results in each coat adding, on average, one grade of hardness (1H) on the Mohs scale to the scratch resistance of underlying paint.

As a result of being coated with a smooth, dense layer of fully crystallized SiO2, treated surfaces become naturally water hating (hydrophobic), which causes rainfall and rinse water to bead up and roll off very quickly. This extreme beading not only looks good, but also tends to pick up and carry away fresh contaminants, which makes routine washing easier and safer as a result. In addition to these benefits, GYEON Q2 PRIME also provides excellent protection against bird droppings, bug splatter, road salt and harmful UV radiation for up to twelve months at a time, even on daily drivers (it is virtually impervious to cleaning chemicals and pressure washing, and once fully cured can only be removed by machine polishing).

Polish Angel Cosmic 9H Glasscoat

A German patented coating system containing silica (SiO) and titania (TiO2),increases endurance and provides durable protection against corrosion. No paint sealant on the market has such a high thickness layer which is resistant to harsh environmental influences. Cosmic 9H Glasscoat provides an unbelievable surface clarity and colour transparency enhanced by it’s reduced Carnauba. Cosmic 9H Glasscoat offers 18-24 months durability.

CarPro C-Quartz UK

An innovative paint protection product; this is not a sealant that forms a barrier but rather a modification of the surface chemistry on a molecular level to provide a semi-permanent, easy to clean and protective surface. CQUK will not crack, peel or yellow and will retain the paintwork’s gloss, clarity and the coating will remain clear / transparent. An exclusive 70% SiO2 formula with 99.9% purity. CQUK is based on the same technology as the original Cquartz with some interesting tweaks. Current glass coating products contain around 20% SiO2 however CQUK contains over 3 times this – 70% SiO2 with 99.9% purity. This is the first ever nano silica coat which has this concentration! The pure percentage ensures the most transparent glass coat film over the surface. This guarantees long lasting coating with extreme strength resistance and water-repellency. Once the liquid meets the open air it cures and forms a ceramic quartz hard coating on the surface with extreme hydrophobicity. SiO2 is one of the hardest material in the world. It creates a very clear but still long lasting hard coating on automotive surfaces.

TT_BOY
02-04-2016, 18:11
Başkanım , Türkçe olsaydı bizde faydalanırdık ..

CooLeqenD
02-04-2016, 18:30
Türkçe olma isteğine bende katılıyorum okuyup öğrenirdik. :)

Bora Ergun
03-04-2016, 10:33
http://heroicdetailing.com/arac-seramik-koruma-nedir-fiyat/

Yardimci olur umarim :)

kelalper
03-04-2016, 10:48
Tarkan çoğunun içeriğinde silisyum yani cam ana maddesi var. Miktarları ve içerikleri tabii ki farklı ancak ana madde belli.
Silikon içeren pasta kullanabilirsin sorun olmaz ama önemli kısım o silikon kalıntılarını boya üzerinden yok etmek zorundasın. Silikon malzeme genelde kapatıcı malzeme olarak kullanılır yani dolgu malzemesi gibidir. Çizikleri kapatır aa sende çizik yok oldu dersin ama 2-3 yıkama sonra arabaya bi bakarsın araba gene perişan. Silikon dolgu ancak o kadar tutunabildiği için çizikler yeniden ortaya çıkar. Sende bu gevşek yapı üzerine seramik uyguladığın zaman kalıcılığı işte o kadar oluyor seramik vernik yerine üzerindeki silikona tutunuyor. O yüzden pasta uyguladıktan sonra seramik yapmasan bile kaportanın gerçek durumunu anlamak için alkol türevi temizleyicilerle silmek gerek. Gerçeği zaten onlar ortaya çıkarıyor. Ondan sonra ya cila yapacaksın ya da koruma atacaksın.
Seramiğin ya da herhangi bir korumanın vernik üzerinde tutunmasını istiyorsan verniği bütün kimyasallardan arındırman gerek.Kum zemin üzerine apartman dikmek gibi bişey yoksa.

Bu işlemde de ben ne salaklıklar yaşadım. Herif usta diye çalışıyor hayatında seramik ne duymamış görmemiş. Bunu uygulayacaz ama şöyle şöyle bütün sıralamayı anlatıosun. 1 yapıo 2 yapıo 3. de artık öğrenmiştir diye kontrol etmiyorsun doğal olarak. Abi herif pasta sonrası yıkamadan sonra kurulayıp alkol türeviyle silmeden direk üzerine cila atıp onun üzerine seramik atıo. 1 ay sonra müşteri arabayı geri getirip memnum kalmadım diye şikayet ettiği zamanda malzemeye *** atıo. Ben o kadar uğraştım seramik altına cila bile attım dediği zamanda zaten anlıosun sorunun ne olduğunu. Neden altına yaptın diye sorduğun zamanda daha iyi parlıo yoksa sadece seramikle parlamıo dio öküz. Alkolle sildin mi yok zaten üstüne cila atıcam niye siliim dio. Ya da gidiosun aşağıda malzeme ne kadar var diye kontrol ediosun yarım yarım seramik şişeleri var. Lan bunlar neden yarım die soruosun arabaya yaptım arttı dio. Lan 2 kat ya da 3 kat o şişe bitene kadar yapacaksın diosun ne gerek var dio. Öküze anlatsan anlar ama bu heriflere istediğin kadar anlat o gene kolayına ne gelirse onu yapar.

grkm
03-04-2016, 23:21
Sektörün gerçeklerini olduğu gibi anlatan bir yazı. Bu gerçeklerle neredeyse her gün yüz yüze gelip yeni teknoloji ve teknikleri insanlara aşılamaya çabalıyorum.

Özetle dolgu içeren polisaj pastalarından uzak durun. Bir noktada Meguiar's veya 3M ürünleri kullanılıp polisaj yapılıyorsa son kat işlemi mümkünse herhangi bir coating olmasın.

Ne mi kullanılsın derseniz bir hayli marka ve ürün var. Yeter ki sorun :)

TaGo
04-04-2016, 09:29
Herkes pasta vb işler için sholl consepts diyor.

TaGo
04-04-2016, 11:50
Yazıların birçoğunu baştan aşağı okudum. Ancak takıldığım nokta referans verilen bu sitede glass coating de seramikte ayno şeydir demesi. Yani bu Türkiye için geçerli olsa eyvallah derim ama Yurt dışında bile ceramic kelimesi ile glass arası dünya fark var. Yani aynı şey olabileceği gerçeğinden biraz uzak. Silika ve quartz cam ana yapısı eyvallah, ama seramik ayrı bişey.

imprezaWRC
04-04-2016, 13:10
Yazıların birçoğunu baştan aşağı okudum. Ancak takıldığım nokta referans verilen bu sitede glass coating de seramikte ayno şeydir demesi. Yani bu Türkiye için geçerli olsa eyvallah derim ama Yurt dışında bile ceramic kelimesi ile glass arası dünya fark var. Yani aynı şey olabileceği gerçeğinden biraz uzak. Silika ve quartz cam ana yapısı eyvallah, ama seramik ayrı bişey.

Gtechniq'in sayfasındaki yazıdan alıntıdır.

C1 Crystal Lacquer

Q: What is it?
A: Crystal Lacquer is a chemically bonding quartz (ceramic) paint coating. It can bond to any type of gel coat, vinyl and all kinds of paint - eg clear coat, acrylic, nitro-cellulose, two-pack, solid paint, metallic paint, pearlescent, urethane, polyurethane, matte etc. As C1 is a relatively thin and relatively hard it offers good swirl resistance but we recommend over coating it with either C2 or EXO to give your finish the ultimate in dirt and water repellency, gloss and slickness. C1 is also resistant to temperatures up to 500 degrees celcius.

imprezaWRC
04-04-2016, 13:25
https://books.google.com.tr/books?id=I-WFvgkBiEMC&pg=PA381&lpg=PA381&dq=si02+quartz+ceramic+glass&source=bl&ots=qgFFMsDRH6&sig=9USEDP8iHUwIkVRj1t9LWFZHHGk&hl=tr&sa=X&ved=0ahUKEwiN89ON7_TLAhWEFJoKHWZTAe0Q6AEIHjAA#v=on epage&q=si02%20quartz%20ceramic%20glass&f=false

imprezaWRC
04-04-2016, 13:31
https://www.dowcorning.com/content/publishedlit/Chapter7.pdf
https://www.dowcorning.com/content/publishedlit/26-1208-01_Evolution_of_Silicon-Based_Technology_in_Coatings.pdf
http://www.tego.de/sites/dc/Downloadcenter/Evonik/Product/Tego/en/Technical-Background/silicone-resins-and-silicone-combination-resins.pdf

Alper'in de dediği gibi, silikon, silika, siloxane... işin içinde olması lazım. Ayrıca, en başta dediğim gibi, kimyasal tepkimenin sonucuna göre marketing isimleri de değişiyor. Şimdi revaçta olan ceramic. Hiç quartz diyeni duydunuz mu? Veya real glass coating diyen var mı? Sorsan zaten ceramic nedir diye, satan adamda cevaplayamayacak. Bildiğin klişe cümleleri sayacaklar.

Sanırım Tarkan'ın okumak istediği de Ceramic , Glass coating, Quartz...vs'nin ne sağladığı değil bunların aralarındaki farkın kimyasal olarak ne olduğu. Birkaç markanın içeriğini afişe ettikleri dökümanlar var, onlarda sonucun real glass, quartz veya si02 çıkmadığı sonuçlara bile marketing olarak real glass coating diyen firmalar var.

TaGo
04-04-2016, 13:41
Aynen bu Hakan ım. Yani glass ise glass değilse ceramik, değilse wax diyelim. Yok aralarında fark varsa onuda bilelim. Bu işlemi gerçekte uygulayan markalar neyse onuda bilelim.

Bir markaya gidip ceramik fiyatı alıyoruz, rakibi diyorki o sadece wax. Seramiği yok. Bir diğer marka bambaşka birşey söylüyor. Bu konuya baya eğilmek şart

imprezaWRC
04-04-2016, 13:57
Aynen bu Hakan ım. Yani glass ise glass değilse ceramik, değilse wax diyelim. Yok aralarında fark varsa onuda bilelim. Bu işlemi gerçekte uygulayan markalar neyse onuda bilelim.

Bir markaya gidip ceramik fiyatı alıyoruz, rakibi diyorki o sadece wax. Seramiği yok. Bir diğer marka bambaşka birşey söylüyor. Bu konuya baya eğilmek şart

Araştırdığım ve bildiğim kadarıyla sonuç Si02 çıkıyorsa buna quartz veya glass coating diyor veya quartz glass coating diyorlar. Gtechniq'te aynı sonuca ceramic de diyor.
Ceramic pro dediğin markanın orijinindeki adamda sayfasında ceramic glass coating diyor.

Sen marka mı getirmek istiyorsun yoksa birinden mal alıp detailing mi yapmak istiyorsun. Seçimini söyle, ben özelden cevaplarım. :)

TaGo
04-04-2016, 13:59
Yok kardeşim malzeme getirmek falan istemiyorum. SAma bu konuda çok algı operasyonu var markalar arası. Şimdi birileri bi 1500-2500 tl arası para ödeyecek, sonra bu bahsedilen teknoloji ile alakasız birşeyse yazık olur.

imprezaWRC
04-04-2016, 14:04
Yok kardeşim malzeme getirmek falan istemiyorum. SAma bu konuda çok algı operasyonu var markalar arası. Şimdi birileri bi 1500-2500 tl arası para ödeyecek, sonra bu bahsedilen teknoloji ile alakasız birşeyse yazık olur.

Bilinen markalardan ve uygulama talimatlarından şaşmamak lazım. Ceramic pro'nun o paralara nasıl uygulanamadığını kendi youtube sayfalarındaki videolardan da şahit olduk o uygulama yerini zaten geçiniz. Uygulama işinin başında durmazsan da Alper'in yaşadıklarını aynen yaşarsın. Adamı biraz eğitimlere gönderiyorsun kendisini alim sanıyor, ben her boku bilirim demeye başlıyor. Bak kaçtır yolda yürürken park halindeki araçlara bakıyorum işlem görenlerin çoğunda makina izleri duruyor, yazık kimbilir kaç para ödediler.

Onrcn
09-04-2016, 01:23
Sonunda biri doğru soruyu sormuş. Reserved... Biraz geç yazacağım :D

d.berkay
10-04-2016, 10:36
Zamanında benimde çok ilgimi çekmişti bu konu. Sonuçta markette onlarca ürün var ve hangisi nedir ne değildir net bir bilgi yok. Sadece isimler ve sıfatlar..

Benim araştırmalarım sonucunda ulaşabildiğim en net ve kısa olarak açıklayıcı sonuç şuydu; Glass Coating ve Ceramic Coating denen şeyler temelde aynı yapıdalar. Ancak glass coatingler moleküler boyutta daha dağınık bir düzen içerisindeyken, Ceramic coatingler çok daha düzenli yapıdalar. Kimyada bir yapı ne kadar düzenliyse bozulması da o kadar zor oluyor. Bazı glass coating ürünleri ısı altında düzenli hale gelebiliyorken bazıları düzensiz yapılarını koruma eğilimindeler. Lakin burda bahsettiğimiz ısılar 50-70 derece değiller. 300-400 derece gibi yüksek rakamlar. Yani düzensiz yapıya sahip bir glass coating ürününü ancak çok yüksek ısı ile ceramic coating'e dönüştürebiliriz.

It is possible to turn a glass into a ceramic; by heating it up. This allows rearrangement from a random to an ordered structure and an ordered structure is more stable than a disordered one. Materials that are initially fabricated as glasses (and perhaps shaped using glass moulding techniques) and converted to a ceramic to enhance their properties are called glass-ceramics

http://www.twi-global.com/_resources/assets/inline/full/0/9039.gif

Ayrıca birde organik bileşenler içeren ürünler var,
Örneğin Gyeon Mohs+ ürünü, moleküler olarak Perhydropolysilazane denen kimyasal bir bileşikten oluşuyor. Yani sadece Silikon ve Oksijen değil, Hidrojen ve Nitrojende barındırıyor.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b4/PHPS_molecular_structure_6MPix.png/1280px-PHPS_molecular_structure_6MPix.png

Ürünün yüzeye nasıl bağlandığı ile ilgili diagram:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/82/PHPS_on_polar_surface.png

https://en.wikipedia.org/wiki/Polysilazane

aposport
27-04-2016, 07:38
Merhaba,

Bu seramik ile ilgili benim de bir sorum var ama.

Geçen yıl yaptırdığım Nanolex C9 uygulamasından sonra arabayı boyacı fırınına almışlardı. 1 gün sonra teslim alabilmiştim.

Şimdi sorduğum seramik uygulamalarında aracı uygulama sonrası fırına ya da kapalı bir ortama almadıklarını hemen sahibine teslim ettiklerini söylüyorlar.

Bu ne kadar doğru? Ürünler mi gelişti? Uygulamacılar mı üçkağıt yapıyor?

XoR
27-04-2016, 08:14
Merhaba,

Geçen yıl yaptırdığım Nanolex C9 uygulamasından sonra arabayı boyacı fırınına almışlardı. 1 gün sonra teslim alabilmiştim.

Şimdi sorduğum seramik uygulamalarında aracı uygulama sonrası fırına ya da kapalı bir ortama almadıklarını hemen sahibine teslim ettiklerini söylüyorlar.

Mantıken mutlaka bir kürleşme süreci olmalı. Ama uygulamayı yapan yer'in/kuruluş'un uygun saklama ortamı yoksa direkt teslim ediyor olabilir.

[RaCeR]
27-04-2016, 09:10
Merhaba,

Ürünlerin farklı kürleşme süreçleri var ama min. 12 saat su vs temas etmemeleri gerekiyor. Bazen araç sahipleri de uygulama yapanları sıkıştırıyor benim kapalı garajım var orada beklesin diyor başımıza geliyor ona yapacak bir şey yok aşırı derece etkileyeceğini düşünmüyorum. Bu arada nanolex c9 dediğiniz si3d mi?

dragstar
28-04-2016, 21:01
ilk defa fırında kurutan duydum, işe yararmıki

fore
28-04-2016, 23:22
Yarar tabi ki. Normal seramik ya da porselen imalatında da pişirme var bildiğiniz üzere.
Kürleşmeyi sağlar, gözenek azaltır, daha da sağlamlaştırır. Tabi dediğim normal seramik imalatı için geçerli boya korumada ki kimyasalın içeriğini tam bilmiyorum ama seramikleşme için ısı gerekir. Bu arada bilmeyenler olabilir, SiO2= Kuvars minerali. Hatta bir Mohs sertlik skalası vardır. Mineral sertlik sınıflandırmasında kullanılır. Yumuşaktan serte:

Talk - Jips - Kalsit - Fluorit - Apatit - Ortoklas - Kuvars - Topaz - Korund - Elmas.

Bu demektir ki sırasına göre her mineral kendinden bir öncekini çizebilir. Bu skala da Kuvars, çizilenlerden çizenlere geçiştedir, Mesela Fluorit iğne ya da çakı ile çizilirken, Kuvars çizilmez, camı çizer.

Yani uygun kürleşmeyle teoride böyle bir sertlik ve koruma elde edilmesi lazım gelir benim yorumum. Bunda da ısıl işlem mutlaka olmalı diye düşünüyorum.

aposport
29-04-2016, 19:21
;8103451']Ürünlerin farklı kürleşme süreçleri var ama min. 12 saat su vs temas etmemeleri gerekiyor. Bazen araç sahipleri de uygulama yapanları sıkıştırıyor benim kapalı garajım var orada beklesin diyor başımıza geliyor ona yapacak bir şey yok aşırı derece etkileyeceğini düşünmüyorum. Bu arada nanolex c9 dediğiniz si3d mi?

Selam,

Kullanılan malzeme linkteki malzemenin aynısı.

http://www.detailturkey.net/konu/nanolex-c9-alfa-romeo-giulietta-competizione-red.22409/