Orijinalini görmek için tıklayınız : Arkadaşlar bi el atın da şu hatalı hız ölçümünü çözelim !
Öncelikle herkese kolay gelsin. Önce aracı tanıtayım sonra sıkıntımı arz edicem izninizle :D
Aracım E36 3.30i. Ön lastikler 215/50/17 Arka lastikler 225/45/17. Şansıman orjinal ve diferansiyel oranı 3.45 kilitsiz.
Seyir halindeyken göstergeden okuduğum hızı GPS'den kontrol ettiğimde %20 veya daha fazla hata payı görüyorum. Hız değerlerini aşağıda tabloda paylaşıyorum. Hatta öyle sanıyorum ki Devir saati de yanlış. kesiciye girdiginde takla atıp 0'a tekrar ulaşmış oluyor. Asıl kilit noktası ise km göstergesi düzgün çalışıyor. Örneğin GPS'den 200 km olarak gördüğüm yolu tamamladığımda gösterge saatinin km bölümünde de tam 200 km değer görüyorum. BMW hızı diferansiyelden okur diyorlar ama %20 hata payı çok fazla değil mi ?
ARAÇ GÖSTERGESİ - GPS GÖSTERGESİ
90 - 70
100 - 79
110 - 89
130 - 108
Sorun çözüldü arkadaşlar. Daha sonra bu problemi yaşayacak olan arkadaşlar için çözümü ilk mesajda paylaşıyorum. Sorun gösterge saati ile alakalıydı. İçini açtığımda ibrenin bağlı olduğu yay şeklindeki ince telin yapısının bozulduğunu farkettim. Birbirine karışmıştı. Biraz kurcaladım ve şükür ki değiştirmeye bile gerek kalmadan sorunu ortadan kaldırdım. E36'da aynı sorunu yaşayacaklara birebir uygulamalı olarak yardımcı olabilirim. 5 dk içinde göstergeyi söker, sorunu giderir ve geri toplarız. Hatta yanmayan gösterge ışığı varsa onları da arada hallediveririz.
volume81
28-04-2016, 14:43
GPS düzgün ölçemiyor olabilir
kadran'ın gerçekte sapma oranı %5 felandır :)
O zaman şunu da eklemekte fayda var. Arkadaşların araçları ve işyeri servisi ile de test yaptım. Özellikle yeni model araçlarda sapma çok düşük. Hatta işyeri Servisi ve 2015 Polo şirket aracı GPS ile neredeyse birebir aynı gösteriyor
Yiğit G.
28-04-2016, 14:55
bmw lerde özellikle eski kasalarda %20 lere varan sapma vardı.. Ortalama diğer araçlarda %10-12 civarıydı.. (5-6 sene önce okudugum yabancı makalede o yüzden yeni modelleri saymıyorum) Bu zorunludur daha az göstermesi herzaman bu şekilde ayarlanır.. Asla tam tersi olamaz özellikle almanlarda hata payı daha da artıyor ama dediğim gibi hata değil bilerek o şekilde ayarlanıyor..
"The difference between actual speed and the speed dial tends to get noticed more with German cars because their speedometers are designed to never report a speed lower than actual speed car manufacturers will normally deliberately calibrate their speedos to read ‘high’ by a certain amount. As your satnav is not the designated device by which a car’s speed is measured, it does not need to incorporate any fudge factoring."
%10 pay versek 100 km ile gittiğini sanıyorsan aslında 90 dır o , %20 hata payı varsa 80 okursun... %20 genelde rastlanmaz ama benim okudugum listede hangi markanın %kaç hata payı var diye bir liste idi eski kada bmw lerde %20 ye kadar cıkıyordu bu hata payı... en az japonlardaydı..
şu yazıda da bmw lerin hızı en çok hatalı gösteren marka oldugunu söylüyor..
Speedometer Scandal! - Feature - Car and Driver (http://www.caranddriver.com/features/speedometer-scandal)
Özellikle hız limitlerine uymaya çalıştığımız şehirlerarası yollarda buyuk sıkıntı oluyor ve yol bitmek bilmiyor. Diğer E36'sı olan arkadaşların sapma oranlarını merakla bekliyorum.
mikelazi
28-04-2016, 15:12
e36 330i varmı???
eger o hızlara ait devrinide yazarsan yani 5.vites 3000 devirde gösterge 130 gps 120 gösteriyor gibi... devrine göre gerçek hızını söyleyeyim..ama e36 320-325-328 den bahsediyorum.
Araç 3.20'den dönme olduğu için sen 3.20 olarak hesaplayabilirsin. Şanzıman ve diferansiyel değerlerini o yüzden paylaştım. Motorla oynamadan önce de durum aynıydı zaten.
5. vites 3000 devirde 105 km/h hız gösteriyor. ama o esnada GPS 83 km/h falan gösteriyor.
mikelazi
28-04-2016, 15:16
senin gps te sıkıntı bence 5.vites 3000de ki gerçek hızın 102 zaten ;)
Dostum 3000 devirde GPS 83 gösteriyor. ios / android / iphone / samsung / navigasyon cihazı farketmiyor. Turkcell, yandex, Cobra iradar ve bmw Mpower meter hepsi mi yanlış :D GPS yanlış ölçüm yapmıyor ondan emin olabilirsin. Aracımda sıkıntı var diyorum, motor yapmadan önce de aynıydı, eş dost araçlarıyla defalarca kıyasladık, çok fazla üzerine düşmemiştim ama artık canımı sıkmaya başladı gerçekten.
huseyinturk
28-04-2016, 15:29
Lastik ebatlarında değişiklik varmı aracın
Lastik ebatlarında değişiklik varmı aracın
İlk mesajda belirtildi. Orjinal değerlerin 17" e uyarlanmış hali. Hemen hemen tüm E36'larda bu ebatlara rastlarsınız
mikelazi
28-04-2016, 15:38
dostum 3,45final drive 1997 model e36 320i 3000 devirde 102-103 yapıyor.dişli devir oranları 2x2=4 eder gibi bir durum bu.lastik ebatında fabrikasyon yuvarlanma metresiyle birebir aynı nerdeyse.eger gps kesinlikle dogru diyorsan.devir göstergen hatalı ozaman.
gps te gördügün hızı kesinlikle dogru diyorsan 85km/h daki devirin 2500 d/dk.olmalı.
dostum 3,45final drive 1997 model e36 320i 3000 devirde 102-103 yapıyor.dişli devir oranları 2x2=4 eder gibi bir durum bu.lastik ebatında fabrikasyon yuvarlanma metresiyle birebir aynı nerdeyse.eger gps kesinlikle dogru diyorsan.devir göstergen hatalı ozaman.
gps te gördügün hızı kesinlikle dogru diyorsan 85km/h daki devirin 2500 d/dk.olmalı.
Hocam yazımın tamamını okudun mu bilmiyorum ama zaten devir göstergesinde de bir anormallik var. Rölantide 0 gösteriyor, kesicide de +10.000. Hatta takla atıp tekrar sıfıra geliyor.
E36 sahibi bir arkadaş yardımcı olursa önce yanynana gidip kıyaslama yapar, sonra saat değiştirir arıza km saatinden mi ona bakarız :D
mikelazi
28-04-2016, 15:59
Hocam yazımın tamamını okudun mu bilmiyorum ama zaten devir göstergesinde de bir anormallik var. Rölantide 0 gösteriyor, kesicide de +10.000. Hatta takla atıp tekrar sıfıra geliyor.
taklasını bilmemde.ben yardımcı olmaya çalıştım sana.artık sorunu çözmek sana kalmış :)
volume81
28-04-2016, 16:37
Driftbox yada Pbox haricindeki gps'lere güvenmeyin derim ben :)
öyle bir sapma yok arkadaşlar yapmayın!
1950 model arabamı bu?
ben söyleyeyim ne olduğunu (tahmin)
ya lastik ölçüleri aşırı hatalı (ama o zaman odometre yanlış çıkardı + devir ile lastiklerin alakası yok)
yada daha önceki sahibi kadran ile oynadı, takarken ibrelerin yerini kaydırdı
veya daha önce kadran komple değişti, 3.30 değilde 3.16 falan taktılar gibi
yani mutlaka bişe var, öyle kadran hatasımı olurmuş?
bu işler için satılan hız ve rpm sinyali arasına takılan ufak devreler var
hep yapmak istedim bir türlü fırsat olmadı
onlardan takıp doğru değere ayarlamak lazım
ayrıca GPS gayet doğru hızı gösterir.
siz "gps okuma hızı" ile "ölçülen hızı" karıştırıyorsunuz.
cep telefonlarımızdaki gps ler saniyede 1 kere uyduya bakar (1hz, 1 herz yani)
mesela 100 ile gidiyorsun diyelim, gps 100 gösteriyor ya
bunu her 1 saniyede yeniliyor demek bu.
100 le gidiyorsun, 1 saniye sonra 101, 1 saniye sonra 100, 1 saniye sonra 100 olur ekran.
sonuçta 100 ile gidiyorsun işte kabak gibi.
haa performans göstergelerindeki fark şu
onlardaki gps 20hz falan çalışır, yani uyduya saniyede 20 kere bakar!
çünkü 0-100 veya 100-200-300km hız ölçümleri sırasında hızımızın anlık değeri çok hassas olmak zorundadır.
cep telefonundan 0-100 falan ölçenler kendilerini kandırmaktadır işte o yüzden.
0-100 ölçenler diyorum dikkat edin, hıza bakanlar değil arada fark var.
ama dediğim gibi hızımızı göstermede bi sorun yok ve gayet doğru gösterir.
ghibli06
28-04-2016, 18:21
göstergen orj değil sanırım... e36 da motor değiştirince bende de aynısı olmuştu, sende daha önceden sanırım 4 silindirli göstergesi takılmış...
göstergen orj değil sanırım... e36 da motor değiştirince bende de aynısı olmuştu, sende daha önceden sanırım 4 silindirli göstergesi takılmış...
Kadran 260'lık. Ama takan adam nasıl taktı bilmiyorum. Sıfırlama pozisyonu varsa onu ayarlamamış olabilir belki
ghibli06
29-04-2016, 08:26
Kadran 260'lık. Ama takan adam nasıl taktı bilmiyorum. Sıfırlama pozisyonu varsa onu ayarlamamış olabilir belki
sıfırlama adaptasyon vs olmaz, 4 silindirlilerin kadran aynı olsa da modülleri farklı o nedenle yanlış okuyor, sizden önce değişmiş sanırım aldığınızdan beri böyleymiş çünkü...
Evet aldığımdan beri böyle. Bu ay sonu aracı iç/dış komple söküp temizlik, izolasyon, tesisat düzenleme falan yapıcam. O esnada Km saatinin de bakımını yaparım belki düzelir. Sonuçları bu konunun altına paylaşırım, hepimiz bilgileniriz :) İlgilenen herkese teşekkürler.
Araç 3.20'den dönme olduğu için sen 3.20 olarak hesaplayabilirsin. Şanzıman ve diferansiyel değerlerini o yüzden paylaştım. Motorla oynamadan önce de durum aynıydı zaten.
5. vites 3000 devirde 105 km/h hız gösteriyor. ama o esnada GPS 83 km/h falan gösteriyor.
kardeş be yanlış anlama ama youtube diye birşey var diğer e36 sürücülerin araçları kaçta ne dönüyor bulmak istiyorsan kullansana :)
bakınız aşağıdaki videoda türkiyeden bir araç (yani kafanda acep türkiye editionu flnmı varmısıda kalmaz) araç videoda 19uncu saniyede 6000rpmde 204km civarı özetle 3000rpmde aracınız 102km/h yapmalı.
https://www.youtube.com/watch?v=6rWhett9iqI
doğru lastik,dişli oranı ile e36 320i 5inci vitesde 1000rpm başına 33-34km/h yapıyor demekki.
basitinden sensör yanlış olamazmı ?
Benim tahminim difransiyelin 3.45 olmadığı yönünde.
Benim tahminim difransiyelin 3.45 olmadığı yönünde.
bende aynısını düşünmedim değil ama konu sahibi emin şekilde 3.45 diye belirtince birşey diyemedim.
yanlız değişmisede abartmışlar :)
ghibli06
29-04-2016, 16:41
peki devir neden yanlış? boşuna kafa patlatmayın arkadaşlar, gösterge farklı, çok kez başımıza geldi...
Buna benzer durumlar vw de yasaniyor 6 silindirli modellerin gostergeleri 4 silindirlilerde dogru gostermiyordu.
bende aynısını düşünmedim değil ama konu sahibi emin şekilde 3.45 diye belirtince birşey diyemedim.
3.91 takılı olsa arkadaşın anlattığı sonuç çıkıyo.
GPS de 83, %10 yanılma payıyla kadranda 91-92 gösterir. 5. vites oranı 1.00 olup, 3000 devirde 3.45 diff ile 105 yapan araç, 3.91 ile 92km/h kadran sapmalı hızla gidiyo olmalı.
ghibli06
29-04-2016, 18:45
3.91 takılı olsa arkadaşın anlattığı sonuç çıkıyo.
GPS de 83, %10 yanılma payıyla kadranda 91-92 gösterir. 5. vites oranı 1.00 olup, 3000 devirde 3.45 diff ile 105 yapan araç, 3.91 ile 92km/h kadran sapmalı hızla gidiyo olmalı.
iyi de kadran neden yanlış göstersin? orj kadranı olduktan sonra hız ya da devir değişmez, 3.25 ime 3:38 takmıştım mesela, herhangi bir gösterge-gerçek hız farkı yoktu... burada olay kadranın yanlış olması...
http://www.yellr.com/yb_inst.htm
Bu kullanilabilir sanirim
Emin olduğum için değil, orjinal olduğunu düşündüğüm için 3.45 diyorum. Belki değiştirmişlerdir vitesler çok çabuk bitiyor :D Bu aralar 3.15 kilitli arıyorum o zaman kesinlik kazanır. Araç lifte kalktığında neresine bakarsam kaç oranlı olduğunu anlarım?
318iste denedim 260 kadran takılı. 80le giderken yandex 84 gösteriyor.
edit: 3.45 kaynak
Sorun çözüldü arkadaşlar. Konu hort olacak ama daha sonra bu problemi yaşayacak olan arkadaşlar için çözümü burada paylaşmak istedim. sorun gösterge saati ile alakalıydı. İçini açtığımda ibrenin bağlı olduğu yay şeklindeki ince telin yapısının bozulduğunu farkettim. Birbirine karışmıştı. Biraz kurcaladım ve şükür ki değiştirmeye bile gerek kalmadan sorunu ortadan kaldırdım. E36'da aynı sorunu yaşayacaklara birebir uygulamalı olarak yardımcı olabilirim. 5 dk içinde göstergeyi söker, sorunu giderir ve geri toplarız. Hatta yanmayan gösterge ışığı varsa onları da arada hallediveririz. :D