Orijinalini görmek için tıklayınız : TÜV Muayne-merak edilenler ve gercekler!!
Herkes biseyler soluyor, cogu uydurma, en son ceset torbasi gerektigini soylemisti biri.
Bugun bir arkadas ile muayneyi yaptirdik.
Acik konusmam gerekirse sisteme hayran kaldim. Sira numarasi aliyorsunuz, calisanlar cok saygili. Devlete bagli kurumlardaki gibi ufacik pencere yok yetkili ile sizin aranizda, yani memur mizmizlanarak konusurken kulaginizi o avuc ici kadar pencereye dayamaniza gerek yok.
Evraklarini siraniz gelince teslim ediyorsunuz, paranizi yatiriyorsunuz, ve sonra oteki taraftan aracinizi teslim alip gidiyorsunuz. Aracin muaynesi yaklasik 15 dakika suruyor.
Abartildigi gibi, ceset torbasi gibi sacmaliklar yok, kaportadaki boya dokulmus ise, yada cizik vs. Karismiyorlar.
Guvenlik esas alinmis bir kontrolden geciyorsunuz. Bence cok cok iyi bir sistem.
Su acidan dusunun, yilda kac kisi oluyor trafik kazasindan ve bu kazalarin bir cogu araclarin bakimsizligindan oluyor.
Adam yillarca lastik almaz , freni tutmaz, arabasi çürümüştür sagi solu kopar ve bunlarin sonucundan bizlere carpar. Insan hayatina artik onem verilmesi gerektigini fark etmisler.
Yilda kac tane kamyonun freni patlayip birilerini oldurudugunu biliyorsun.
Yada uzun yolda surekli parcalanmis kamyon lastikleri buluruz, neden ? kamyon lastigi pahali oldugu icin cogu lastik parcalanana kadar lastik almazlar, simdi bu adam fren yapacak ( tabi freni patlamassa) yillardir degistirmedigi lastiklerle nasil duracak ??
ADamlar senin jant in karismiyor, stop una , yada angel farına karismiyor, yada body kit vs.
Far ii aydinlatiyorsa ve ayarlari duzgun ise sorun yok. Sonuc yoldaki bir cok aracin far ayari bozuk, kisa fari bile uzunmus gibi yaniyor. Egsozun sesi cevreye rahatsizlik veriyorsa elbet sorun cikar fakat sesi asiri degilse sorun.
Yuruyen aksaminizi inceliyorlar.
Bunun yaninda, ceki demiri, ceset torbasi, ölünün etrafini cizmek icin tebesir gibi sacmaliklar da istenmiyor.
2 adet reflector
1 adet yangin tupu
1 adet saglik seti.
1 adet stepne
Sistemde hayran kalmama sebep veren baska bir noktasi ise, butun herseyin bilgisayarlar tarafindan olculmesi ve isin icine uckagidin karismayacagini bilmek guzel.
Yani bitik lastik ve bitik yuruyen olan bir araba, 50 lira fazladan verip , o arabayi trafigi surup bizi ve yakinlarimizin hayatini tehlikeye sokamayacak.
Cunku butun olcumler bilgisayar ortamindan kaydediliyor, ve cikti peronun sonundan cikiyor butun degerleri iceriyor. Yani orada calisiyor bile olsan, kendi aracini bile geciremessin eger uygun degilse.
Sizler icin bir baska avantajida, arabaniz komple check up a girmis oluyor. Yuruyen aksamin ne kadar onemli oldugunu herkes bilir, can tasiyoruz arabalarimzla ve sadece kendi canimizi degil diger suruculerinde canlarini dusunmek lazim.
Sira biraz yogun yavas yavas cogaliyor, bence sistemdeki tek hata, arac sayisi hesaplanip butun ve yeterince istanyon hazir olana kadar yeni sistemem gecmemeleri gerekirdi, fakat bir yandan istasyonlarin cok hizli cogaltiklarinida belirtmek lazim.
Sonuc olarak sistem cok guzel, gidip gordugnuz zaman hayran kalirsiniz, benim egsozum var nasil geccem diye dusunmeyin, susturucu takip gecersiniz ama bu tip muaynenin asil amacinin guvenlik oldugunu unutmayalim. Sanirim bir kac yil sonra istatistikler kaza oraninin nasil azaldigini kanitlayacaktir.
tolga900
21-11-2008, 11:27
aracından 20 cm fazla çıkıntı koyamazsın.
ole birsey soylenmedi sordum ama zaten 20cm lik ne koyacaksik ki?
bi zahmet 20cm cıkıntıda olmasın artık yanI !!
kesinlikle katılıyorum yeni sistemin sonuna kadar destekcisiyim.
benim hayatımı tehlikeye atan stopları farları yanmayan, freni patlayan, lastikleri aşınmış vs. araçları trafikte istemiyorum.
Low-Rider
21-11-2008, 11:43
dtm kanat ....
dtm'i de söker gidersin yani o kadar zor bişey değil
yeni sistem güzel bencede ,eğer heryerde gambinonun anlattığı şekilde işlerse süper ama ila ki kıl kuyruklar çıkıcaktır zorluk çıkartan olucaktır
kardesim neden sokeceksin ki.. bul adamını proje cizdirt işlet ruhsatına kafan rahat olsun..
eğerkı boyle anlatıldığı gıbıyse gercekten guzel ama jantlara sorun cıkartmıycaklarına ınanmıyorum ve body kıtede..Ama diğer yonden far stop gıbı seylere bıraz musamma gosterebılırler gerı kalan seylerıde bız ayarlayıp gıderız rtık muayeneye..muyene ıcın orj. tampon takmak cok dert edılmez heralde..
valla tum gerceklerı oğrenen kadar bende aracı hıc cıkartmayı dusunmuyorum cunku su an Allah korusun bağlansa sıstemın nasıl ışledığınden haberdar değiliz...
bende geçen hafta soktum sistem gerçekten güsel yardımcı oluyolar... hata olarak benim yan çamurluk sinyallerim parklara bağlıydı onlar iptal olcak sadece sinyal verirken yancakmış.. birde far ayarlarına çok dikkat ediyolar...
cam flimlerinede artık bişey sölenmiyomuş sadece kaliteli flim olması gerekiomuş
ben ordaki görevliyle ayak üstü biraz konuştum 1 numara siyah camlara bişey demiyoruz dedi...
Katılıyorumn yazılana bende sokalı 3 ay fln oldu aracı gayet iyi bi problem çıkarmadılar.En dikkat ettikleri husus fren,alttakım ve farlar.
istasyonların hepsi zaten avrupa standartlarında.
Ön kapıdan verdim aracı arka taraftan aldım zaten içeri giremiyosun sokmuyolar.
Alt takımı bozuk,yok freni tutmuyan,farı lambası yanmayanlarada vermesinler hakkediyolar kimsenin insan canıyla oynamaya hakkı yok.
Sonra vizeden geçemeyende ağlamasın bence
searock///
21-11-2008, 12:00
awrupada cok uzun yılladır bu sıstem war zaten. bız herzamankı gıbı cok ama cok gec kaldık bu sısteme gecmekte :( bırde su ehlıyet olayını cozerlerse cok gusel olacak .. her onune gelene ehlıyet werıyorlar mıllet araba kullanmayı ehlıyet aldıktan sonra ogrenıyor :( zaten basbakan olsam kadınların ehlıyetını toplayacam onlara toplu tasımayı bedawa yapıcam taxı dahıl hehehehheh artı 60 yasından sonra ehlıyetlerın gerı alınmasıda lazım bence ... reflex dıye bırsey kalmıyor o yastan sonra:( mıllet olene kadar arabanın ustunde ...
Anlatim cok guzel ve basarili,ellerine saglik :)
Ben tr`deyken hic muayneye falan gitmedim,eski sistem nasildi bilmiyorum hicbifikrim yok.Ancak suanda yasadigim ulke Bosna Hersekte aynen bu sekilde yapilmakta:)Herkeste cok memnun tr`ye ayni sistemin gelmesi beni sevindirdi :) Kolay gelsin herkese
aracıma turbo yaptıktan sonra eğer ses açısından sıkıntısı yoksa yani egzos sesi çok gelmiyorsa bir sıkıntı çıkarırlarmı sizce? borular vs tamamen orjinal gibi gözükecek tabiki..
awrupada cok uzun yılladır bu sıstem war zaten. bız herzamankı gıbı cok ama cok gec kaldık bu sısteme gecmekte :( bırde su ehlıyet olayını cozerlerse cok gusel olacak .. her onune gelene ehlıyet werıyorlar mıllet araba kullanmayı ehlıyet aldıktan sonra ogrenıyor :( zaten basbakan olsam kadınların ehlıyetını toplayacam onlara toplu tasımayı bedawa yapıcam taxı dahıl hehehehheh artı 60 yasından sonra ehlıyetlerın gerı alınmasıda lazım bence ... reflex dıye bırsey kalmıyor o yastan sonra:( mıllet olene kadar arabanın ustunde ...
Ehliyetleri 12 yillik yapsalar her 12 yilda bir muayneye gidilse,reflex ler olculse vs. daha iyi olur :).
Bu arada hangimiz araba kulanmayi trafge cikmadn ogrendik ki :) Cok cok guzel arac kullanan bayan suruculerde var :)
searock///
21-11-2008, 12:05
yazmayı unutmusum . dostum ellerıne saglık ne guzel ızah etmısın bu tuw olayını :. tesekkurler :)bu arada modifiyeli aracların buyuk bır cogunlugu zaten bu testlerden rahatlıkla gecer cunku zaten her hafta bakımda araclar hahahahahahahaha arabadan tık geldımı hemen sorunu cozuluyor ... esas sorun sokaktakı serserı mayınlar
katiliyorum!!
sanirim ehliyet sisteminede bir yenilik daha dogrusu gercekten araba kullanmayi bilenlere ehliyet verdikleri zaman kaza orani baya bir dusecektir.
yazmayı unutmusum . dostum ellerıne saglık ne guzel ızah etmısın bu tuw olayını :. tesekkurler :)bu arada modifiyeli aracların buyuk bır cogunlugu zaten bu testlerden rahatlıkla gecer cunku zaten her hafta bakımda araclar hahahahahahahaha arabadan tık geldımı hemen sorunu cozuluyor ... esas sorun sokaktakı serserı mayınlar
tabikide, bizler zaten aracimizin yuruyen aksami, freni vs. olsun dikkat ediyorsun.
aracıma turbo yaptıktan sonra eğer ses açısından sıkıntısı yoksa yani egzos sesi çok gelmiyorsa bir sıkıntı çıkarırlarmı sizce? borular vs tamamen orjinal gibi gözükecek tabiki..
hala merakla cevabını bekliyorum =)
searock///
21-11-2008, 12:10
Ehliyetleri 12 yillik yapsalar her 12 yilda bir muayneye gidilse,reflex ler olculse vs. daha iyi olur :).
Bu arada hangimiz araba kulanmayi trafge cikmadn ogrendik ki :) Cok cok guzel arac kullanan bayan suruculerde var :)
tabıkıde cok gusel araba kullanan bayanlar war :) ben cogunluktan bahsedıyorum we ozellıklede kucuk sehırlerdekı arac kullanıcıları ... mesela benım annem panık atak war trafıge cıkmıyor kesınlıkle benım arabama bıle bınmıyor hahaha anem bılıyor zor bı anda telaslanıp kendıne we ınsanlara zarar werıcegını cıkmıyor trafıge :) ehlıyet olayıda aynen dedıgın gıbı 12 yılda bır tekrardan gozden gecırılmelı :)
simdi net birsey soylemek yanlis olur, ama benim fikrimi sorarsan sorun yaratacaklarini sanmiyorum, tabi yag kacagi vs. yok ise.
keske gitmisken sorsaydim
searock///
21-11-2008, 12:12
ben sana soyle dıyeyım hıcbır arabanın ruhsatında turbo dıye yazmaz .. sen eger goze batmıyacak sekılde yaparsan hıcbırsey olmaz bence
sadece bayan sürücülere kabahat bulmayalım, trafikte kaspet kaspet 40-50 km hızla sol şeritte seyreden bir çok erkek sürücü var...
sadece bayan sürücülere kabahat bulmayalım, trafikte kaspet kaspet 40-50 km hızla sol şeritte seyreden bir çok erkek sürücü var...
O da dogru :)
bilgiler için teşekkürler.
dipnot:yollarda gordugumuz kamyon lastık parcaları eskiyen lastiklerin patlamasıyla olusan durumlar degılgenellıkle.kamyoncular eskımıs lastıklere kaplama yaptırırlar.o kaplamada bıtınce tekrar bır kaplama daha.ama ıkıncı kaplamanın yapılması ıcın ılk kaplamanın yerınden cıkması gerekır.kaplamayı cıkarttırmak ıcın para vermek yerıne kaplama kendını bırakana kadar kullanırlar.15-20 ytl ıcın ınsanların hayatını teklıye sokarlar.
cam flimlerinede artık bişey sölenmiyomuş sadece kaliteli flim olması gerekiomuş
fılıme muayenede ızın vereceklerde polıs bu işe ne dıyecek.
Filmleri zaten az kusurlu olarak geciriyorlar. Cok koyuysa gecemiyorsun. Ama egzoz konusunda dava acıcam. Muayneden gecen egzozu polis tekrar muayneye gönderiyormus. Muaynedende tekrar geciyorsun doğal olarak. Egozuzun cezası 70 YTL Muayne harcı 110 YTL . Benim zorum ne yasal egzozum yüzünden 50 defa muayneye girmeye? Bu yüzden trafiğe aynı yürütmeliğe bağlı olduklarını göstermemiz lazım. Emsal davasına hazırlanıyorum birisi ceza keserse hemen acıcam davayı
Arabam için parça bakarken parçaların çoğundaki TÜV onayı dikkatimi çekti.Bence bu onayla ruhsata işletebileceğiz yakın bi zamanda inşallah.Yani tüv onay verdiyse ruhsata işlenmesi gerekiyo zaten yurtdışındada böle bildiğim kadarıyla.
Arabam için parça bakarken parçaların çoğundaki TÜV onayı dikkatimi çekti.Bence bu onayla ruhsata işletebileceğiz yakın bi zamanda inşallah.Yani tüv onay verdiyse ruhsata işlenmesi gerekiyo zaten yurtdışındada böle bildiğim kadarıyla.
PArcalari isletebilirsin,ancak belli bir ucret karsiliginda. :) Almanyada yanlis hatirlamiyosam arac uzerinde yaptigin herdegisiklik 35$ gibi birfiyattan isletiyordun :) Egzoz konusundada dB + tuv sorunu olmamasi gerekiyo.
Kesinlikle katılıyorum çok doğru demişsin Debriyajım kaçırıyor binmiyorum maşaallah başka da sorun yok aracımda,bu sistem umarım çok daha iyi olucakdır herkes açısından..
erkin006
21-11-2008, 15:00
nasıl çok rahat ya geçen hafta gittik sabah 9'da,akşam 21 de çıktık.
Merak ediyorum TUV istasyonlarında kac tane kamyon gördünüz?
Kamyon örnegi vermissiniz ama ben pek sanmıyorum kamyonların gidip TUV istasyonlarında muayene yaptırdıgını...
sportinger
21-11-2008, 16:12
yaptırıyolar hatta bugün bitanesi camı catlak diye camını degiştiriyodu. kamyoncu köpürmüş halde yük taşıyoruz bunla orası burası egik olacak kırık olacak dedi bişe demedim haklısın dedim geçtim. kırık cam belki cok problem yaratmaz ama araba muayeneden geçememiş işte...
serhat306
21-11-2008, 16:21
cok guzel bır uygulam abızde soktuk angel far ledlı stop kanat hersey vardı far ayarı yoktu onuda kagıda yazdı verdı okadar gectı yanı arac...
Peki bu muayene istasyonlarında Aracın yükseklik basıklık vs ondan dolayı kaynaklanan bi problem oldu mu acaba ?
herşey iyi güzelde şu başkasına anahtar vermek kafa kurcalıyor tamam iyi güzel uygulamada ağır modifiyeli bir otomobilim varsa debriyajını başkasına kullandırmak istemem en azından
Filmleri zaten az kusurlu olarak geciriyorlar. Cok koyuysa gecemiyorsun. Ama egzoz konusunda dava acıcam. Muayneden gecen egzozu polis tekrar muayneye gönderiyormus. Muaynedende tekrar geciyorsun doğal olarak. Egozuzun cezası 70 YTL Muayne harcı 110 YTL . Benim zorum ne yasal egzozum yüzünden 50 defa muayneye girmeye? Bu yüzden trafiğe aynı yürütmeliğe bağlı olduklarını göstermemiz lazım. Emsal davasına hazırlanıyorum birisi ceza keserse hemen acıcam davayı
o egzost muayenesi, benim başıma gelmişti sadece egzosta gidiyorsun, tabi fenni muayene yazanları da duydum ama benim aracın dışındakilere birşey söylemediler.
herşey iyi güzelde şu başkasına anahtar vermek kafa kurcalıyor tamam iyi güzel uygulamada ağır modifiyeli bir otomobilim varsa debriyajını başkasına kullandırmak istemem en azından
aracini kullandiklari alan 25 metre uzunlugunda, ve gorebiliyorsunda, ole icin aciyacak kadar zorlanmiyor.
Polisin ceza kestiği ama yine de TUV TURK'de muayeneden geçebilen aftermarket egzozların özelliklerini söyler misiniz?
Çok abartı olmasa da komple turboback bir egzozun muayeneden geçebileceğini sanmıyorum..:confused:
Susturucun iyidir veya egzozun flow karakteristiğinden / boru çapından vs. dolayı çok fazla ses çıkmıyordur ama en azından emisyondan çakılırsınız kanaatindeyim..
MaXiGörKy
21-11-2008, 21:01
herşey iyi güzelde şu başkasına anahtar vermek kafa kurcalıyor tamam iyi güzel uygulamada ağır modifiyeli bir otomobilim varsa debriyajını başkasına kullandırmak istemem en azından katiliyorum en sevmedigim is..
Ankarada hangi muayne istasyonuna gittiğini sorabilirmiyim acaba?
Ankarada hangi muayne istasyonuna gittiğini sorabilirmiyim acaba?
ivedik tarafindakine gittim.
fakat belirtigim gibi sira cok oluyor, erken gitmeni tavsiye ederim.
gunluk 300 arac aliyorlar. ve o 300 aracin muaynesini bitirmeden kapatmiyorlar gece yarisina kadar surse bile
Saol kardeş bi gidip bakıcam
Partyboy
22-11-2008, 21:23
Evet ya bende bu anahtar verme işinden hoşlanmıyorum.Arabayı lifte alıyorlar mı peki??
Tayfun-E30
22-11-2008, 23:42
babam 57 doğumlu eminimki 60 yaşından sonrada yan yan viraj bitiricek... :D :D :D
Araç alcaltma prosedürü ne şekilde işliyor.
Burada kastettiğim elde yapılan coiloverlar veya kesik yaylar değil.
Dünya çapında bir marka olan koni amortisör ve 6 cm FK yay mesela?
Araç alcaltma prosedürü ne şekilde işliyor.
Burada kastettiğim elde yapılan coiloverlar veya kesik yaylar değil.
Dünya çapında bir marka olan koni amortisör ve 6 cm FK yay mesela?
bi sıkıntı cıkarmazlar
Serkan.S
06-12-2008, 13:19
Çok alçak arabalarda sorun çıkarırlar.Dün geçtim bende muayneden 4 hafif kusurum var 30 yanak lastikerime laf etmedi şehir efsanelerinde söylendiği gibi.Motor kodunu okuyamamış.Sanki benim suçum gibi hafif kusur yazıyor.Bazı arabalarda motor kodu alt tarafta yazıyormuş.Bunu fabrikaya kusur diye yaz o zaman bana değil, alt taraftan okutup üste sticker yapıştıracak halim yok.Kısa farlarıma ayarsız dedi.Fabrika çıkışı xenon farda ne ayarı bekledi pek anlamadım.Yaptığı ölçümde pek sağlıklı değil.Farın karşısına aleti eliyle ayarlıyor.Ne kadar duyarlı bir şekilde ayarlıyor o tartışmalı.Bir diğer kusurum sol sis farım patlaktı.Ona bir lafım yok değiştiricektim zaten.Asıl konu ise cam filmi;aracımda 2 numara komple film var.Muayneye girdim sırada saat akşam 18.00 civarıydı.Yani hava zifiri karanlık olmuştu.Arabanın içide içerde ışık yanmasına rağmen gram gözükmüyordu. :D Ve yan camlarda film var diye hafif kusur düşmüş.Bunuda nasıl düştü oda ayrı hikaye 6 bölüm olan muayne istasyonunda ben 4. kulvardaydım 3. kulvardaki eleman gelip camları gösterdi yoksa bizimki onlarıda yazmıyordu.
Egsoz mevzusuna gelince ss gibi egsozların düşük devirlerdeki sakinliği ile muayneden gayet rahat geçilebilir.Alcaklığa gelince lastikler camurluğun içine giricek kadar düşmediyse göze batmayıp orantılı duruyorsa pek laf ediceklerini sanmıyorum.Önemli olan fren testine girdiğinizde ön tamponunuz yere yapışmasın. :) Ayrıca lastikte içteki balonlara kadarda kontrol ediyorlar.
ivedik tarafindakine gittim.
fakat belirtigim gibi sira cok oluyor, erken gitmeni tavsiye ederim.
gunluk 300 arac aliyorlar. ve o 300 aracin muaynesini bitirmeden kapatmiyorlar gece yarisina kadar surse bile
dün gece 1:30 da gectım ıvedıktekı muayene ıstasyonunun yanından kuyruk vardı.
muayene devammı edıyodu yoksa geceden sırayamı gırıyolardı anlamadım.
chiefkadir
07-12-2008, 01:14
muayene devammı edıyodu yoksa geceden sırayamı gırıyolardı anlamadım.Akyurttaki Tüv'e patronun arabayı yolladık eleman gece 5 te gitti , 01.00 gibi gidenler varmış.. Bayram öncesi millet trafige sağlam çıkma niyetinde:icon_tup:
olcay_bora
07-12-2008, 07:55
vay be ii artık uykularım kaçmasın bir tek stop aliim o da çalışsın diğerleri hep yepyeni zaten egzoz nolcak o dert işte
muayene devammı edıyodu yoksa geceden sırayamı gırıyolardı anlamadım.
ben 12 halen muayne yaptiklarini gordum bir kere.
ama 1.30 herhalde bayram oncesi iyice yogunlastigi icin, o saatte siraya girmis olabilirler
MeganeRS
08-12-2008, 10:09
Benim arabamda film ve magnaflow egsoz var ama egsozum silencerlı ve sertifikasında yasal olduğu yazıyor (tabi amerikada :D ) egsozum fazla ses yapmıyor silencer takılıyken, egsozlu araçların hiçbiri geçmiyor zannedersem ? Yada sesi ölçülüpmü kontrol ediliyor ?