Orijinalini görmek için tıklayınız : Kıbrısta okuyan var mı ?
Sadık Özyer
22-07-2016, 17:58
Kıbrısa üniversite okumaya gidilir mi ?
Tam burslu , ingilizce bir bölüme .
Hayat nasıl ? Herkes pahalı diyor . Ekmek 5 lira mı ? Su 20 lira mı . Yada bir kilo tavuk 100 lira mı ? Aylık ev kirası dışında bir insan 1500-2000 lira ile geçinemez mi ?
Ev kirası senelik peşin ödendiğini duydum .
Okuyan arkadaşlar bilgi verebilirler mi?
scorpion
22-07-2016, 18:28
ben 2010'da döndüm sonra hiç gitmedim kıbrısa. güncel fiyatları bilmiyorum ama o zamanlar öyle çok pahalı bir yer değildi şimdide olduğunu sanmıyorum. kiralar lefkoşada 300-350 sterlin falandı o zamanlar 2+1, 3+1 eşyalı evleri kastediyorum ve evet genelde yıllık peşin istiyorlardı.
aşağı yukarı istanbulda yaşar gibi yaşarsın maliyet olarak, tabi son 6 yılda çok pahalandıysa bilemem.
ulaşım ciddi sıkıntıydı o zamanlar. toplu taşıma varla yok arası, üniversitelerin kendi ring hatları var genelde herkes onları kullanır alternatifi kendi arabanızı almak.
şimdi gelelim en önemli tavsiyeye, bin uçağa git kıbrısa birkaç gün. Hangi okula gideceksen git kampüsü gez, yurtları gez, şehri gez. Tamam ben burada yaşarım dersen öyle tercih et. Kıbrıs çok küçük bir ada ve cidden sosyal imkanlar, olanaklar vs çok kısıtlı o yüzden 4-5 sene yaşamayı planladığın yeri gidip görmeni ve emin olduktan sonra tercih etmeni tavsiye ederim.
Dogu Akdeniz harici bir universite ise gitme. DAU mezunu olmama ragmen bunu soyluyorum bak. Degmez cunku.
Sadık Özyer
22-07-2016, 20:02
Dogu Akdeniz harici bir universite ise gitme. DAU mezunu olmama ragmen bunu soyluyorum bak. Degmez cunku.
aynen doğu akdenize gidicem hocam.
Kıbrısa üniversite okumaya gidilir mi ?
Tam burslu , ingilizce bir bölüme .
Hayat nasıl ? Herkes pahalı diyor . Ekmek 5 lira mı ? Su 20 lira mı . Yada bir kilo tavuk 100 lira mı ? Aylık ev kirası dışında bir insan 1500-2000 lira ile geçinemez mi ?
Ev kirası senelik peşin ödendiğini duydum .
Okuyan arkadaşlar bilgi verebilirler mi?
Hurafelere inanma. Ekmek 1,25 damacana su 6liraya da var 3liraya da.
Tavuğun 1 kilosu etin 750gr denk geliyor nerdeyse. Tavuk yeme et ye yani ;)
Daü Mağosa tarafında. Bizim de şirketin hali hazırda yapmış olduğu yurdu var. Orda hayat Girne'ye göre daha yaşanabilir durumda. Ev kirası yıllık olayı genel değil. Her yerde geçerli olan aylık kira ödersin. Genelde ev sahipleri 2 deposit 1 kira ister. Emlakçı girerse araya 1 komisyon da o alır. Evde kalmak yerine yurt tercih edebilirsin.
Mağosa tarafında kiraları tam bilmiyorum ama Girne'de 300-350£ ev kiraları. Elektrik ada'da genel olarak pahalı.
Ev hariç 1500-2000liralara yaşamak senin yaşam biçimine bağlı.
jnrjames
22-07-2016, 22:12
Daüde okudum. geçen temmuz mezun oldum.
Hayat TRye göre pahalıdır, kasıtta şudur. Marketten TRde 2 tlye aldığın bişeyi orada 3 TLye alırsınız. Herşeyin üstünde kargo bedeli var.
Elektrik harcamanıza göre TRde 100 TL fatura gelirken orada 200 gelir.
Isınma/soğuma/duş için su ısıtması vs elektrik ile üretilir. Neticede pahalıya gelir. Dışarıda tavuk döner yemek bile yaklaşık 10 TLdir.
onun harici beklentilerinizle doğru orantılı. Şehirleri küçük ve sakindir. Nabza göre şerbet. istanbuldan sonra çok küçük gelebilir.
Daü güzel okuldur, mis gibide okunulur. Detaylı sorularınız olursa onlarıda cevaplamaya çalışırım. Araba tutkunu insanlar için birebirdir. Okul kaydından sonra hemen yücebaşın yanına yollarım :) geri çıkamazsınız zaten.
Aylık dediğiniz bütçelerde yaşıyordum ben. Ama evci insanımdır pek hareketli hayatına para yetmiyor. Dediğiniz para kira gibi giderler harici harçlık ise ortalama bir yaşama yetmesi gerekli.
Ünide Kıbrıslı arkadaşım sayesinde bir hayli fikir edindim Kktc için. Beraber gidip gezdik de bir defa. Yine orada okuyup geri dönen yakın bi arkadaşım var.
Benim önerim, kendine limit koyabiliyorsan gidip oku. Yoksa, imkanı olan bir öğrenci için harcamanın sonu yok Kıbrıs'ta. Allah muhafaza, her türlü kötü alışkanlığa müsait :)
Bana gore Istanbul, Kibris'tan daha tehlikeli. Evet Kibris'ta bazi isler legal ama Istanbul'da her turlu isin illegali var :D
Bu tamamen kisinin kendi ile alakali bir durum, eger senin kendi ozdisiplinin yoksa degil Kibris'ta, her yerde bozulursun.
Onemli olan iyi okul, bolum, arkadas secimi. Ben UKU mezunuyum ama bir daha gitsem DAU'ye giderim, net. UKU'de fena degildir, hatta DAU'den sonra gidilebilecek tek okuldur. Biraz kucuktur ancak egitimi kalitelidir. Girne Amerikan, Lefke Avrupa, Karpaz filan zaten fasa fiso okullar. YDU' de gec, PKK'li yuvasi.
Yasam konusunda da nerede ne harcamani bilirsen, aylik kira vs. haric araban yoksa 750-800 yeterlidir bana gore. Araban olursa benzin masrafini ekle. :)
Oraya gidince insan, bitse de gitsem diyor ama TR'ye gelince de ozluyorsun. Benim en cok ozledigim sey ise, guven duygusu. Kimse kimseye karismaz, bisey yapmaz. Kac kere arabayi kitlemeyi unutup eve gittim, hicbirsey olmadi. :) Istanbul'da kitli haliyle goturuyorlar :D
dasemert
22-07-2016, 23:42
2 Ay sonrasına kısmetse temelli olarak gidiyorum bende annemle beraber.Hem okumak hem temelli yerleşmek için.Herkes farklı şeyler konuşuyor aslında orada yaşam hakkında ama Carolita1907 dediği gibi herkesin yaşam biçimine göre değişir.6 yıl önce oraya yerleşen arkadaşım var tek başına hiçbir sorun yaşamadı gayette mutlu güzel hayat sürüyor,kimisi gidiyor dönmek için gün sayıyor.Bakalım bizde bir karar aldık hayırlısıyla güzel olacağını düşünüyorum.Hayat pahalılığı konusunda da İstanbul'dan gidince pek fark etmiyor.
Kıbrıs candır,öğrenci için okunacak en güzel okul dau'dür magosada hayat şartları daha uygun ama evde kalacaksan yıllık peşin olarak kiralaman lazım 10 evden 8 i yıllık kiralanır senelik 10 bin tl den başlar 1+1 evler lefkoşayı yazma ydu pkk yuvası ve çok ayrımcılık var lefkeyi yazarsan sıkıntıdan patlarsın koca lefkede nargile içecek yer yok 1-2 kafe hariç gerisi kahve havasında lefkeyi yazarsan kyk yurdunda kalırsın o baya uygundur,gelelim girneye,girne kıbrısın parisidir ve en pahalı yeridir ev kiraları 1+1 ler 280 stg den başlar iyi bir ev istersen 320 stg ye bulunur 2+1 330 dan 400 e kadar gider 3+1 ler 350 den başlar 450 ye kadar çıkar ama güzel yanı aylık ödemedir geneli 2 depozito 1 kiradır ve tanıdık emlakcın varsa yarım kira alır diğerleri tam 1 kira ister,girneyi düşünürsende ev kiralamada yardımcı olurum kendi ofisim var orada başka sorun varsa yardımcı olurum
Girne amerikan üniverrsitesinde okuyorum kardesım dogu akdenız için hayatını harcama kıbrıs pahalı diyen boş konusuyo boş agız yapıyo pahalı olan şeyler var ama Türkiye'de çok mu ucuz burda sadece sıkıntı olan ev kirası onun haricinde başka bişey yok eğer kendimi bazı şeylerde frenlemeyi biliyorum diyosan hiç sıkıntı yapma. Burda Türkler biraz sevilmiyo o gözle görünüyor ama en azından insanların birbirine saygısı sonsuz trafikte yolda mekanda her yerde fark edebilirsin gel ama bence :D
Kıbrıs'ta bir şekilde yaşarsın o problem değil de ;
Biraz maddi açıdan rahatladı mı insan alkol, gece kulüpleri, kumarhaneler ne bileyim bet cafe hep çekici geliyor insanlara.
Ben askerliğimi yaptım Kıbrıs'ta Komutanlarımın bir çoğu 20 TL'lik oynuyorum içiyorum, yiyorum diye başladılar en son bir tanesi golfünü sattı öyle kurtuldu.
Bunlara kaymam dersen metropolle aşağı yukarı aynı fiyatları.
Yemek konusunda ise bir Antepli için söylüyorum adam akıllı zevkle bir defa doyduğumu hatırlamıyorum :)
en iyi daü
2015 de bitirdim ydüyü ama memnun değilim.
bazı marketler
Erulku Supermarket - Lefkoşa'da Supermarket (https://tr.foursquare.com/v/er%C3%BClk%C3%BC-s%C3%BCpermarket/4d47e49eea3f3704db61240a)
https://tr.foursquare.com/v/lemar/50bca689e4b0e3195512b91b
Onder AVM - Eşref Bitlis Cad. (https://tr.foursquare.com/v/%C3%B6nder-avm/4e0f24c1d22d8582bdc5c3b2)
HardCore
23-07-2016, 21:29
Daü'deyim, tercihimden ötürü çok memnunum hatta yüksek lisansı dahi burada yapmayı düşünüyorum. Okulun spor salonunda eğitmenim, gelirseniz her türlü yardımcı olurum :) Neden Doğu Akdeniz Üniversitesi? (https://forum.donanimhaber.com/m_77327218/tm.htm)
mert_can 41 gerekli bilgileri ver kanka sende bu konuda tecrübelisin :D
Sadık Özyer
24-07-2016, 00:23
Alkol kumar yok . Başlamamda zaten . Okul ev spor 3 lüsü. şimdi olduğu gibi.
2010 daü mezunuyum.tek eksik yanı imkanlar kısıtlı olduğundn tamah etmen gereken standartlar olacaktır.misal bayramlarda faiş uçak biletleri . sınırlı teknoloji vs
daüden mezunum kıbrıs hem okumak hem yaşamak için istanbuldan cok daha guzel bir yer bana göre
Sadık Özyer
24-07-2016, 20:36
Kıbrıs candır,öğrenci için okunacak en güzel okul dau'dür magosada hayat şartları daha uygun ama evde kalacaksan yıllık peşin olarak kiralaman lazım 10 evden 8 i yıllık kiralanır senelik 10 bin tl den başlar 1+1 evler lefkoşayı yazma ydu pkk yuvası ve çok ayrımcılık var lefkeyi yazarsan sıkıntıdan patlarsın koca lefkede nargile içecek yer yok 1-2 kafe hariç gerisi kahve havasında lefkeyi yazarsan kyk yurdunda kalırsın o baya uygundur,gelelim girneye,girne kıbrısın parisidir ve en pahalı yeridir ev kiraları 1+1 ler 280 stg den başlar iyi bir ev istersen 320 stg ye bulunur 2+1 330 dan 400 e kadar gider 3+1 ler 350 den başlar 450 ye kadar çıkar ama güzel yanı aylık ödemedir geneli 2 depozito 1 kiradır ve tanıdık emlakcın varsa yarım kira alır diğerleri tam 1 kira ister,girneyi düşünürsende ev kiralamada yardımcı olurum kendi ofisim var orada başka sorun varsa yardımcı olurum
zaten aklımda sadece magusa var . Başka yerlere gidemem.
ErayCerit
25-07-2016, 02:58
Yarın kıbrısa gidiyorum sadık 1 ay falan kalacam lefkoşada. atla uçağa gel görmüş ol biraz ortamı nedir ne değildir ona göre kararını verirsin
Sadık Özyer
28-07-2016, 22:05
okul kapandi benimde simdi seve seve gecis yapicam sanirim :)
painkller
28-07-2016, 22:24
yorumları okumadım. 1 sene önce 2 dönem boyunca kıbrıs- gazimağusa - kapalı maraş'a yakın bir yerdeydim.
Kıbrıs pahalıdır yalanını geçelim, kıbrıs istanbul'a göre bana göre çok çok ucuz. Sigaram ve alkolüm yok ona rağmen. Alkol kullanıyorsan zaten suyu ekşın niyetine içersin herhalde.
ben parça ithalatına bile girdim, arabayı topladım kıbrıstaken. Tam bursluydum, kaldığım yer şadan hotel'di tek kişilik bir odası var. Tek sene diye orda kaldım, birde elektrik suya karışmak istemedim abone olarak. salak saçma yanlışlıklar yapılabiliyor idarelerde çünkü. 600 TL gibi bir rakam kalıcak yerdi, ama daüye vs uzak bir yerleşimi var kaldığım yerin ki zaten daünün içindeki yurt tarzı yerler veya hemen dışındaki evler, apartlarda gayet iyi.
kız olayında ise her milletten insan var, neyi gözüne kestirirsen. Ben kimin eli kimin cebindeydi diyorum. Daü'nün spor olarak olanakları çok çok ta iyi, okul olarakta tek zaten mağosada.
Ben girneye lefkoşaya pek gitmedim, burdan kat kat daha hareketli oranın şartlarını bilmiyorum. Ama 4 sene kıbrısta kalıcak olsam. arabamı alır, hayatımı yaşarım.
yemek içmek konusunda su 3-5-8 tl lerde. Ama çeşmeden tuzlu-arıtılmış su akıyor.
ekmek burdaki neyse o, marketteki ürünlerle 1-2 tl oynamaz bile. Dışarda yediğinde burdaki mekanlar gibi. Ama köşebaşındaki dükkanda aynı, içerdeki köhne yerde ucuza tavuk yiyim muhabbeti yok. Burger-kfc vs tarzı mekanların aynı firmaya ait fakat adı biraz farklı olanları var. Avrupa'nın KKTC'yi tanımamasından kaynaklanıyormuş bu durum.
Nitekim benim aklımda kalanlar bunlar, pm ile veya burdan başka şeylerde yardımcı olmaya çalışırım.
Sadık Özyer
30-07-2016, 19:02
yorumları okumadım. 1 sene önce 2 dönem boyunca kıbrıs- gazimağusa - kapalı maraş'a yakın bir yerdeydim.
Kıbrıs pahalıdır yalanını geçelim, kıbrıs istanbul'a göre bana göre çok çok ucuz. Sigaram ve alkolüm yok ona rağmen. Alkol kullanıyorsan zaten suyu ekşın niyetine içersin herhalde.
ben parça ithalatına bile girdim, arabayı topladım kıbrıstaken. Tam bursluydum, kaldığım yer şadan hotel'di tek kişilik bir odası var. Tek sene diye orda kaldım, birde elektrik suya karışmak istemedim abone olarak. salak saçma yanlışlıklar yapılabiliyor idarelerde çünkü. 600 TL gibi bir rakam kalıcak yerdi, ama daüye vs uzak bir yerleşimi var kaldığım yerin ki zaten daünün içindeki yurt tarzı yerler veya hemen dışındaki evler, apartlarda gayet iyi.
kız olayında ise her milletten insan var, neyi gözüne kestirirsen. Ben kimin eli kimin cebindeydi diyorum. Daü'nün spor olarak olanakları çok çok ta iyi, okul olarakta tek zaten mağosada.
Ben girneye lefkoşaya pek gitmedim, burdan kat kat daha hareketli oranın şartlarını bilmiyorum. Ama 4 sene kıbrısta kalıcak olsam. arabamı alır, hayatımı yaşarım.
yemek içmek konusunda su 3-5-8 tl lerde. Ama çeşmeden tuzlu-arıtılmış su akıyor.
ekmek burdaki neyse o, marketteki ürünlerle 1-2 tl oynamaz bile. Dışarda yediğinde burdaki mekanlar gibi. Ama köşebaşındaki dükkanda aynı, içerdeki köhne yerde ucuza tavuk yiyim muhabbeti yok. Burger-kfc vs tarzı mekanların aynı firmaya ait fakat adı biraz farklı olanları var. Avrupa'nın KKTC'yi tanımamasından kaynaklanıyormuş bu durum.
Nitekim benim aklımda kalanlar bunlar, pm ile veya burdan başka şeylerde yardımcı olmaya çalışırım.
DAha üstüne bişi bilmeye gerek yok teşekkür ederim hocam.