PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dikkat kullandiginiz araç şampuanında kostik var!!



Ranthor
12-08-2016, 12:54
Arkadaşlar,

kaç gündür aklımda yazacağım, yok o üründe kostik var bunu kullanma yok illa pH nötr olsun vb. Temel lise kimyasından bi-haber herkez konuştukça konuşuyor.
Uygulamacı olunca kimyager kesilenlere de uyuz oluyorum. Valenz elektronu, periodik tabloyu bilmiyor, seramik,nano diye tutturmuş, sanayi de ahkam kesiyor.

Tanıma geçelim

Sabun: Sabun, suyla birleştiğinde temizlemede kullanılan maddelerden kalıp ya da sıvı şekilde olanlara verilen genel ad.

Sabun genel olarak bitkisel ya da hayvansal yağlardan üretilir. Üretimde genellikle sıcak presleme ya da ektraktion yöntemiyele elde edilen değersiz yağlar kullanılmaktadır. Sabun üretimde kullanılan yağların başında bitkisel yağlar gelmektedir, bunlar hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasülyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklereden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.[1]

Fight Club filmini hatırlayın, lipo-suction yapan kadınların atık yağlarından sabun yapıyorlardı. Müşteriler çok hafif sabun diye bayılıyordu:) Teorik olarak gayet mümkün.


Üretim esnasında yukarıda bahsi geçen yağların yanı sıra bir baz olan, sodyum hydoksit (NaOH) ya da potasyum hydroksit die satılıyor sanırım(KOH) kullanılmaktadır.
Yağlar bu bazların içinde kaynatırlır ve sabunlaşma işlemi başlatılmış olunur. Bu yönteme edilen kimyada Sabunlaşma tepkimeleri denilir. Eskiden bazlar yerine Soda ya da Potas kulanılmaktaydı ve sabun üretimi genel itibarıyla büyük kazanlarda yapılılırdı. Artan nufus ve paralelinde talebin artmasıysa fabrikatsiyon üretimine geçilmiştir. Ama hala günümüzde eski yöntemlerle üretim yapan küçük işletmeler bulunmaktadır.

Yani ne demek, kostiksiz (sodyum hidroksit)(genelde katı) yada potasyum hidroksitsiz (sıvı sabun), sabun olmaz. Yağ asitleri ile bu ürünlerin tepkimeye girmesine sabunlaşma denir.
Ortaya çıkan maddede NaOH yada KOH kalmaması beklenir. Bu kimyasal bir tepkimedir. Kimyasal tepkimelerde ortaya çıkan son ürün, yapıtaşları ile benzeşmeş. Yani hidrojen dioksit (H2O) yada bildiğimiz adı ile su, hidrojen ve oksijen atomlarının özelliklerini taşımaz, bambaşka birşeydir.

Bu nedemek, çok özel durumlar dışında, saçınızı, elinizi arabanızı yıkadığınız sabun/jel*şampuanda kostik yada KOH vardır! Bu iki asit yerine başka bir güçlü alkali kullanıp aa bizde kostik yok diyenler anca kendilerini kandırır, ya da ne konuştuğunu bilmez.


Kısaca yağ m. + bir çeşit asit tuzu (türkçelerini bilmiyorum terimlerin kusura bakmayın) ----> sabun+ gliserin

Şimdi pH a dönelim, pH nedir anlatacak değilim, ama çözeltilerde pH ile çok güzel oynayabilirsiniz. Buna pH dengeleme deniyor. Yani ne tek başına pH nötr olması, arabanıza zarar vermeyecek anlamına gelmez! Aseton da pH nötr dür, isteyen araç plastiklerinde deneyebilir. (sakın ha)


http://images.slideplayer.biz.tr/2/5611246/slides/slide_8.jpg


Şampuanlarda, köpürtücü ajanlar ve bir sürü başka malzeme var. Genelde SLS ve SL (ikincisini hatırlayamadım) kullanılıyor. Okuduğum kaynaklar, aşırı köpürmeyi psikolojik etki olarak tanımlıyor, örnek: el deterjanı ile makine deterjanı arasında bu ürünler bazında aşırı fark var.








Türkçe kaynak buldum,

sabun:
Hazırlayan:. Sabun nedir? Sabun temizlikte kullanılan maddelerden bir bolumune verilen genel addır Sabun temizlikte kullanılan maddelerden bir bolumune. - ppt indir (http://slideplayer.biz.tr/slide/5611246/)

deterjanı da anlatıyor
O - R - C O-H + Karboksilik asitler yapısında -COOH (karboksilik grubu) bulunduran asitlerdir. Karboksil grubunda C atomu SP 2 hibritleşmesi yapmıştır. - ppt indir (http://slideplayer.biz.tr/slide/3076301/)

Ranthor
12-08-2016, 20:13
E bu kadar anlattın, nasıl oluyorda hala arabayı mahveden temizleyiciler oluyor diye sorabilirsiniz.

Çok basit, sabun üretimi milimetrik bir iş, kaliteli yağ hammaddesi pahalı, gliserin de değerli bir çıktı.
Kimyasal reaksiyonda tüm güçlü bazlar (sodyum yada potasyum hidroksit), reaksiyona girmiş olmalı.

Orantısız konursa, hala serbest hidroksitler ortamda gezer.

Sonucunda zehirli, deriye ve çevreye zarar veren ama kirlerin anasını ağlatan bir sıvı çıkar ortaya.. Aracın üstündeki trafik filmini, korumayı söker atar, yada reaksiyona girip "eritir".

Marketlerde başka isimlerle diye satılan maddeler bu ürünler, fayans arası pislikleri bile alabiliyorlar, çamaşır suyundan bir adım ötededirler.

Bu arada lavabo aç diye satılan şey de kostiktir...

aslan
12-08-2016, 21:03
Ben arabayı toz sabunu sıcak suyla köpürtüp yıkadım bembeyaz oldu araba tavsiye olunur

Ae86
12-08-2016, 21:31
Emeklerine sağlık.Bizdeki durum çabuk iş yapalım daha çok araç yıkayalım derken bu negatif bileşenleri daha fazla miktarda kullanıp aracın dış yüzeyine zarar vermesinden kaynaklanıyor.Ph nötr kavramıda içinde var ama dengeli anlamında.

McKrop
12-08-2016, 22:35
peki öneriniz? yapmamız gereken? dikkat etmemiz gereken? şampuanların arkasında hangi bildiriye dikkat edelim?

onn_dear
13-08-2016, 08:45
Bebe sampuani Dalin ile yikayin

Ranthor
13-08-2016, 09:18
hammadesinde kostik olmasi, kostik ozelliklerin tasidigi anlamina gelmiyor. Yazi da anlatmak istedigim tam da bu..

Yapi marketlerdeki, internetteki duzgun sitelerdeki herhangi bir arac sampuanini kullanabilirsiniz. Buyuk sehirlerrr yasayanlar kendi yikayamiyor haliyle..

Siz merdivenalti yikamacilardan, benzin istasyonu kopuklerinden uzak durun.

Tek bir yikamaci belleyip oraya gidin, mumkunse bir kere pH kagidi (5 tl birsey) ile sampuanlarini kontrol edin.

halilcakir
13-08-2016, 09:36
Vay be yaşlanmışım okuyunca anladım

15-20 yaş aralığında olsam kendim yıkardım arabayı ve bunların hepsine de dikkat ederdim

Şimdi amannn altı üstü araba kus sıçıyor üstüne yıkansın gitsin işte diyorum ; sadece yine götürüp kendim yıkatıyorum ve içinin temizliğine dikkat ediyorum

Ranthor
13-08-2016, 11:43
ben de eskisi kadar ugrasamiyorum, elimde 1 ton malzeme var, fakat yapacak yer yok.
istanbulda bos alan yokki

MeRtCaN
13-08-2016, 11:58
http://www.yamaclardetailing.com/myassets/products/687/ph-neutral-snow-foam-5lt.jpg?rev=1461656828


Ben bunu kullanıyorum tavsıye ederım Foam lance kullananlar ıcın

osmanaydo
13-08-2016, 12:09
Kostik ya da sabunla ilgili yazacak pek bişeyim yok.
Kendi arabasını yıkayamayanlar için videom var. :)

Instagram (https://www.instagram.com/p/BJAMpk2A327/?taken-by=osmanaydo)

grkm
15-08-2016, 07:57
Kostik ya da sabunla ilgili yazacak pek bişeyim yok.
Kendi arabasını yıkayamayanlar için videom var. :)

Instagram (https://www.instagram.com/p/BJAMpk2A327/?taken-by=osmanaydo)

Bu noktada en çok can sıkabilecek hadise de su ve kireç lekeleri . Suyun kaynağını bilmek oldukça önemli, hatta ufak bir alanda spot test (saf suyu yüzeye tutun ve kendi kendine kurumasını bekleyin ) yapmadan tüm araca tutmamak lazım.

osmanaydo
15-08-2016, 09:08
Tükanın suyunda kireç izi olmuyor da benzinlikler berbat.
Arabanın ciğerine işliyo beyaz beyaz.

R.I.P
17-08-2016, 19:59
Ranthor hay ağzını öpeyim çok güzel yazmışsın şu kostik ve ph balonunu.
ayrıca damacana su ile yıkamadıktan sonra çeşme veya kuyu suyu sert sudur az veya çok

ermanozzy
02-07-2017, 16:02
gecenler uzun yolda aracin on cami ve on tarafin tamami boceklerden dolayi leke oldugu icin bu buyuk hatayi yaptim ve benzincideki makineden kopuk ve su ile aracimi yikadim. Su an hala bu hatayi nasil yaptigima inanamiyorum. Araba islak, sicak havada araci surerken o kaynagi belli olmayan su ve deterjan aracin tamaminin uzerinde kirec lekesi olusturdu. benzincideki ilk ve son yikamam oldu bu. birakin bocekler camda kalsin :)