Orijinalini görmek için tıklayınız : Cep Telefonu ile Fotoğraf Çekmenin sırrı !
ISO ayarları, beyaz dengesi, zamanlayıcı, titreşim önleyici, gece çekimi, makro modları, HDR, enstantane ve diyafram ayarlarına kadar birçok özellik bulunabiliyor.
Ben mesela Samsung s5 kullanıyorum ama gece çekimi çok kötü. Belki ayarları düzgün olmadığından olabilir.
Fotoğrafçı arkadaşlardan yardımları alalım :D
By CrAzY
14-11-2016, 12:04
Yıllardır halledilemeyen gece çekimleri cep telefonunuda malesef günümüzde hala başarısız.Ancak f1.8 lensli cihazlarda pro modda ayar yaparak biraz daha düzeltebilirsiniz.
blumenberg
14-11-2016, 12:12
bu gece ay normalden yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak olacakmış, gece çekimi yaparken hangi ayarı yapmamız gerekiyor, bence değerlendirin bugünü. bende canon 650d var, genelde otomatiğe alıyoruz :)
bir de telefonlarda hangi app var, 2 fotografı birleştirmek için, dün biraz kurcaladım bulamadım birşey, bi fotografa sadece ay koyacaktık normalde basit birşey sanırım
ISO ayarları, beyaz dengesi, zamanlayıcı, titreşim önleyici, gece çekimi, makro modları, HDR, enstantane ve diyafram ayarlarına kadar birçok özellik bulunabiliyor.
Ben mesela Samsung s5 kullanıyorum ama gece çekimi çok kötü. Belki ayarları düzgün olmadığından olabilir.
Fotoğrafçı arkadaşlardan yardımları alalım :D
s5 in kamerası iyide gece cekimi hakkaten yerlerde biraz, bende deli oluyordum ona :D
suan s7 edge de gece manzara cekmeye calısıyosun yeni ozeliğinden aydınlatmaya calısıyor bir ortasını bulamadım :hehe:
HalilMacit
14-11-2016, 12:19
Samsunglar nasıldır bilmiyorum ama pürüzsüz gece çekimi için
1. Telefon sabit durmalı ( Telefon tripotları vs ile )
2. En düşük iso seviyesine inmeli ( 50 -100 vs )
3. Telefonlarda nasıldır bilmiyorum ama çekim hızı (enstantene) düşük olmalı 1/10 - 1/20 veya 1 saniye ve daha üzeri ama bu yoktur herhalde telefonlarda.
Madde 3 yoksa pürüzsüz fotoğraf zordur. Çünkü; o zaman cihaz iso yu artırıp lensten içeri daha fazla ışık almak ister o da fotoğrafta kumlanmaya sebep olur
Ferhat_V
14-11-2016, 12:32
cep tel ile kaliteli fotoğraf istiyorsanız cihazı sabit tutacaksınız..
s6 edge ile otomatik çekim yapıyorum ben hep..eski cihazımda s3 dü hiç ayar yaptığımı hatırlamam..
bu gece ay ı çekmek istiyorsanızda telefon değil fotoğraf makinası kullanın..telefonla o kadar uzak mesafeyi net çekmeniz imkansız..
Samsunglar nasıldır bilmiyorum ama pürüzsüz gece çekimi için
1. Telefon sabit durmalı ( Telefon tripotları vs ile )
2. En düşük iso seviyesine inmeli ( 50 -100 vs )
3. Telefonlarda nasıldır bilmiyorum ama çekim hızı (enstantene) düşük olmalı 1/10 - 1/20 veya 1 saniye ve daha üzeri ama bu yoktur herhalde telefonlarda.
Madde 3 yoksa pürüzsüz fotoğraf zordur. Çünkü; o zaman cihaz iso yu artırıp lensten içeri daha fazla ışık almak ister o da fotoğrafta kumlanmaya sebep olur
ISO'yu arttırmak lensten içeri daha fazla ışık girmesine sebep olmaz.
BERKİN gel buraya. :D iphone 5s ile çektiğin eserlerden bahset. :D
Edit: Bu arada, fotoğraftan en anlamayan bile iphone 7+ ile harikalar yaratabilir, çift kamera baya başarılı. :)
HalilMacit
14-11-2016, 12:55
ISO'yu arttırmak lensten içeri daha fazla ışık girmesine sebep olmaz.
Evet, yanlış yazmışım. Diyaframın ışık almasıyla karıştırdım.
Gece çekimlerinde daha çok ekmek yemesi lazım telefonların :D Daha yolun çok başındalar
By CrAzY
14-11-2016, 13:00
Bende gece olmasada kendi çekimimden bir kare atayım.Samsung s7 black ,Samsung sensör f1.8 pro mod.Boyuttan inş ceza yemeyiz :)
http://www.imgim.com/20160731_150320.jpg
bence kaliteyi en çok etkileyen şey ekran parlaklık ayarı. Özellikle resim düzenlerken ekran parlıklığını ortanın biraz üstüne çıkararak resimlerde düzenleme yapmanızı öneririm.
punto_multijet
14-11-2016, 13:01
huawei p8 lite kullanıyorum pro mode da ışık durumuna göre enstantene hızını 8snye ye kadar ayarlıyabiliyorum. bu sayede gece çekimleri cidden başarılı oluyor.
poseidon
14-11-2016, 13:08
Edit: Bu arada, fotoğraftan en anlamayan bile iphone 7+ ile harikalar yaratabilir, çift kamera baya başarılı. :)
1 yıl kadar amatör olarak yine alt sınıf bir model olan olan Nikon D5000 dslr makine kullanmış biri olarak söylüyorum.
Hiçbir cep telefonu kamerası dslr makine ile karşılaştırılamaz.
Objektifin derinlik, ışık, ortam, renk, hareket özellikleri ile bir cep telefonunu karşılaştırmak biraz garip olmuş.
Elbette cep telefonu ile uygun ortam ve ışık özelliklerinde birazcık kadraj ve iso tahmin yeteneği de varsa ve ışığı da kullanabiliyorsanız
güzel fotoğraflar çekilebilir ama harikalar olmaz.
cep telefonu ile her şey o kadar uygun olacak ki güzel çıkmış diyebilesiniz. En basitinden telefonun objektifine karşıdan güneş vursa silin o fotoğrafı gitsin.
1 yıl kadar amatör olarak yine alt sınıf bir model olan olan Nikon D5000 dslr makine kullanmış biri olarak söylüyorum.
Hiçbir cep telefonu kamerası dslr makine ile karşılaştırılamaz.
Objektifin derinlik, ışık, ortam, renk, hareket özellikleri ile bir cep telefonunu karşılaştırmak biraz garip olmuş.
Elbette cep telefonu ile uygun ortam ve ışık özelliklerinde birazcık kadraj ve iso tahmin yeteneği de varsa ve ışığı da kullanabiliyorsanız
güzel fotoğraflar çekilebilir ama harikalar olmaz.
cep telefonu ile her şey o kadar uygun olacak ki güzel çıkmış diyebilesiniz. En basitinden telefonun objektifine karşıdan güneş vursa silin o fotoğrafı gitsin.
Ben dslr ile kıyaslamadım zaten. Harika'dan kastım da zaten ^cep telefonlarına^ kıyas idi. :)
Manuel mod'a alınabilir bir telefonunuz varsa, ve telefonu sabitleyebileceğiniz bir makinanız varsa, rastgele çektiklerinizin çok üstünde kalite fotoğraf çekebilirsiniz.
Kabaca ayarlayabildiğimiz parametrelere bakalım :
Diyafram : Lensin açıklığı. Çoğu telefonda sabittir. Bazı mekanik zoom'u olan aletlerde ve fotoğraf çekmek için şişirilmiş aletlerde diyaframı açıp kısabilirsiniz. Zoom'lu makinelerde en açık hali (genellikle istediğimiz) en az zoom yaptığınız halidir. Dijital olan zoom yapan aletlerde zaten yapmayın zoom moom. Diyafram ne kadar açık olursa o kadar ışık girer içeri. Bir diğer etkisi de alan derinliğidir. Arabayı odaklarsınız, arkası flu çıkar vs. Çok yüksek açıklıklarda (düşük F rakkamları) arabanın aynasını netlediğinizde geri kalanının odak dışında kalması mümkündür. Odakladığınız şeye yaklaştıkça bu etki artar.
Pozlama/enstantane : Sensörün üstüne ne kadar sürede düşen ışığın kullanılacağı. 1/8000 saniye den dakikalarcaya kadar ayarlanabilir. Neden hep uzun süre pozlamıyoruz derseniz, çektiğiniz şey hareketliyse veya eliniz titriyosa sonucun çamur olacağından kaynaklı. Genel olarak konuşursak 1/50 nin altında elle çekim yaparken sıkıntı başlar.
ISO : Vakti zamanında analog makinalarda filmin hassasiyetini belirleyen bu değer, telefonlarımızda ve dijital makinalarımızda sensörün üstündeki kazanç. Gürültülü bir sinyali daha iyi duyabilmek için sesi açtığınızı düşünün. DUymak istediğinizi duyarsınız, ama arkadaki gürültü de artar. En belli hali, fotoğrafların karanlık alanlarında mavi kırmızı noktacıklar olarak kendini belli eder. Dijital aletler kazanç için piksellerin averajını aldığından, yüksek isoda atıyorum 10mp bir fotoğraf çektiğinizde, 10mp lik detay bulamazsınız. Yaklaştığınızda çamur gibi olur.
Kabaca: Zoom = Yasak, ISO : Olabildiğince en düşük, Pozlama: Çeken çekilen sabitse uzunu daha makbul.
Adım adım foto çekelim:
1. Temiz bir bezle telefonun lensini sildik (Tshirt tabiki). Lensin üstündeki parmak izi, elinizin yağı vs çekeceğiniz parlak ışıkları uzaydan fırlamış gibi uzatır, sis varmış, bulutun içinden çekiyormuşunuz gibi bulandırır.
2. Çekeceğimiz kareyi belirleyip telefonu bir yere sabitledik (Mini tripod, sigara paketi, kaldırım taşı)
3. Zoom yapmadığımızdan emin olduk
4. ISO'yu ayarlayabildiğimiz en düşük değere aldık.
5. Pozlamayı istediğimiz ışığı alana kadar uzattık da uzattık.
6. Kameranın zamanlayıcısını açtık, 3 saniyeye ayarladık. Tuşa veya ekrana değdiğimizde oluşan titreşimi istemiyoruz.
7. Çekim için ekrana/tuşa basıp bekliyoruz, kaç saniye pozladıysak + 3 saniye.
8. Bingo! Eldeki imkanlarla teknik olarak en kaliteli fotoyu çektiniz.
9. Instagram filitrelerine abanıp piç etmemek de son adım olsun.
MetalliHead
14-11-2016, 18:08
Huawei leica ortaklığıyla bir telefon çıkarmıştı , onun performansı bile kötü bulunmuştu . Leica fotoğraf işinin rolls roycesidir.
Reklamlar :p instagram: berkinmetin :D
İşin sırrı ışık , yeterli seviyedeki ışığı doğru açı ile alırsanız çok iyi fotoğraflar çıkacaktır
i-vtec07
29-11-2016, 18:29
Reklamlar :p instagram: berkinmetin :D
Takip +1 :)
Ayrıca konuyu da takipdeyim gerci benim telefon baya dandik j3 2016 8 megapixel lenside dandiktir muhtemelen .
İbrahim33
29-11-2016, 18:58
Yazılanlara ek olarak ufak bir ipucu vereyim. ios cihazı olanlar belki bilirler snapspeed diye bir uygulama var. dramatik filtrenin birinci veya ikinci seçeneğini seçip , doygunluğu artırıp filtreyide düşürürseniz güzel fotolar çıkar ortaya.
tayreep_john
16-12-2016, 21:12
Yazılanlara ek olarak ufak bir ipucu vereyim. ios cihazı olanlar belki bilirler snapspeed diye bir uygulama var. dramatik filtrenin birinci veya ikinci seçeneğini seçip , doygunluğu artırıp filtreyide düşürürseniz güzel fotolar çıkar ortaya.
snapseed de dramatik yapıp 1 veya 2 yi seçersek fotoğrafın çok kaliteli olmuş olması lazım yoksa noise in allahı oluşuyor sonra o noiseleri temizlemek içn ayrı bi program kullanmak gerekiyor (noice reducer) o programda da keskinlik acayip düşüyor sanki makyaj yapmışssın gibi oluyor eğer gün ışığında çekilmediyse fotoğraf dramatik tavsiye etmiyorum....
onun yerine manel ayarlarda '' yapı '' seçeneğini arttırarak aynı işlemi yapıor
ardından biraz da keskinliği arttırdık mı mermi gibi oluyor :)
geri kalan sizin renk ve göz zevkinize kalmış....
onn_dear
17-12-2016, 08:21
Lg g2 ile çektim.
Doğru ışık ayari, telefon sabitleme ve biraz ton değişikliği ile fena olmuyor
http://i.hizliresim.com/VPEXQy.jpg (http://hizliresim.com/VPEXQy)