PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Krediye kefil olan kişi vefat ederse durum ne olur ( yardım lütfen)

sevo16
24-11-2016, 12:30
Öncelikle merhaba

Daha öncede babamın vefat ettiği ve aracımızı üstümüze almakla ilgili konu açmıştım verdiğiniz bilgiler çok işime yaradı

Ancak bu sefer daha kötü bi durumla karşı karşıya kaldım aramızda hukukçuların var olduğunu biliyorum bi yardımınızı rica edicem

Rahmetli babam bir arkadaşına kefil olmuş 4 sene kadar önce babam bu sene nisan ayında vefat etti kefil olduğu kişide batmış durumda normalde kredi ocak 2017 de bitiyor ama Adam sürekli geçiktirirerek yakın izlemeye sokmuş krediyi şuanda 4 aylık ödemesi gecikmiş durumda ve pazartesi avukata sevkedilecek saolsun bankadaki müşteri temsilcisi yardımcı olmaya çalışıyor ama oda bıkmış

Şimdi benim bildiğim vefat durumunda kefillik varislere geçiyor reddi miras yapma durumumuz da yok Adamda bu durumu bildiği için sallıyor peki bizim ne gibi haklarımız var icra vb. İşlemlerini bize değilde borç sahibine yönlendirmek için ne gibi işlemler yapabiliriz

Gerçekten çok can sıkıcı bir durum üstelik başkası yüzünden bu duruma düşmek daha da kötü lütfen konuda uzman yada başına gelmiş kişilerden tavsiye öneri bekliyorum özelden yazarsanız konu Hakkında detaylı bilgide verebilirim

suk3b3
24-11-2016, 12:42
Banka kredilerinde sigorta olmuyor mu böyle durumlara karşı. Ayrıca Allah rahmet eylesin kardeşim babana.
Tanıdığım bi arkdsmn babasi vefat etmişti. Krediyi sigorta odemisti. Smdi babaniz kefil. Ve vefat etmiş. Borcu varisinden istemesi mantıksız. Sigorta neden yapılıyor o zaman ?

DOHC
24-11-2016, 12:44
Öncelikle geçmiş olsun.
4 ay gecikmiş desek, 2 ayda ocak 2017'ye kadar desek 6 ay eder. Toplam kaç TL kalmış ödenmemiş borç?
Adam akıllı ise üzerinde mal bırakmamıştır. İcraya verseniz de birşey çıkmayabilir. Maaşlı çalışıyorsa maaşına haciz olabilir belki.

rebelh
24-11-2016, 12:50
babanız hayatta olmadığı için kefilliği düşer diye biliyorum

cookies
24-11-2016, 13:16
Eğer kanunen borcun varise geçme durumu varsa, kanunun saçmalığı..

Aero
24-11-2016, 13:42
Şöyle bir kaynak var.
Yargıtay'dan kredi kefillerine iyi haber : Kredi çeken öldüğünde kefillere başvurulamaz - Hukuk Medeniyeti (http://hukukmedeniyeti.org/haber/5332/yargitay-dan-kredi-kefillerine-iyi-haber-kredi-cek/)

yıldırımbyzt
24-11-2016, 13:43
Öncelikle Allah Rahmet Etsin geçen sene böyle bir olay komşumuzun başına geldi bizde Ferman Hocaya sorduk (Ferman Demirkol) onun bize söylediği red edilmediği sürece varislerde sorumludur İnşallah durumun içerisinden çıkarsınız

Aero
24-11-2016, 13:44
Böyle de bir not düşmüşler:
Kısaca özetlemek gerekirse kredi verilmesi sırasında bankaya yapılan sözleşmenin hükümlerine göre kefil için hayat sigortasının yapılıp yapılmadığına göre sorumluluk belli olacaktır. Malların paylaşılması terekenin kabulü anlamına gelir. Terekeyi kabul edenler murisin borçlarına ve haklarına halef olurlar. Kefaletten kaynaklanan borçta genel olarak mirasçılara intikal eder. ölüm kefaletten doğan borcu sona erdirmez. Borcun miktarının bir önemi bulunmamaktadır.

Kaynak:Kefil vefat ettiğinde kefilliği mirasçılara geçer mi? (http://www.hukukmedeniyeti.org/m/617/kefil-vefat-ettiginde-kefilligi-mirascilara-gecer-/)

kiraccemal
24-11-2016, 13:44
Allah rahmet eylesin. Allah kefile güvenipte borcunu ödemekten aciz insanlarla karşılaştırmasın.

mrtngn
24-11-2016, 13:56
Öncelikle baban nur içinde yatsın..

Kefilin vefat etmediğini düşünelim; kefil borcu ödemediğinde borç eşine oğluna kızına geçmiyor doğru mudur ?

Vefat ettiğinde işin içine ya sigorta girmeli yada 2. kefil varsa hersey ona kayar diye düşünüyorum.

Sadık Özyer
24-11-2016, 14:29
Öncelikle baban nur içinde yatsın..

Kefilin vefat etmediğini düşünelim; kefil borcu ödemediğinde borç eşine oğluna kızına geçmiyor doğru mudur ?

Vefat ettiğinde işin içine ya sigorta girmeli yada 2. kefil varsa hersey ona kayar diye düşünüyorum.

Kefil vefat etmezse , ödeyemezse haciz gelir. Mirasçılarından birşey alamazsın.
Vefat ettiğinde ödenmezse yine haciz gelir mirascılar mirası alabilmek için borcu ödemek zorundadırlar.

dgoo
24-11-2016, 15:10
Sigorta neden yapılıyor o zaman ?
Borç sahibine istinaden yapılıyor. Kefille alakalı bi durum değil maalesef.

Babanıza rahmet diliyorum. Reddi miras yapmadığınız için bu işin kaçarı yok.
Ancak şunu öğrenmenizi tavsiye ederim. Borç mirasınızdan fazla mı az mı?
Bahse konu borç mirastan fazla ise miras miktarı kadar mı sorumlusunuz?

rebelh
24-11-2016, 15:11
Kefil vefat etmezse , ödeyemezse haciz gelir. Mirasçılarından birşey alamazsın.
Vefat ettiğinde ödenmezse yine haciz gelir mirascılar mirası alabilmek için borcu ödemek zorundadırlar.

peki borç miras paylaşıldıktan sonra geliyor ise?

KÖROĞLU
24-11-2016, 15:25
Yazdıklarım sadece fikir, profesyonel olarak bir avukattan yardım alın.

Bu borç anladığım kadarıyla babanız vefat ettikten sonra (Rabbim rahmet ve mağfiret eylesin) ödenmemeye başlamış.

Bu durumda karşı tarafın bir talepte bulunamıyor olması gerekiyor çünkü borçlu borcun gecikmesi esnasında şahsen kefaleti yerine getiremez. Ama burada açık bir hüküm göremediğim için yanlış yönlendirmek istemem. Fikir yürütüyorum sadece.

Eğer borç vefat daha önce muaccel (vadesi geçmiş) olmuş ve babanız bundan sorumlu ise ve siz de terekeyi (miras) red etmediyseniz mirasçı/mirasçıları olarak bu borçtan sorumlu olursunuz.

Bu durum Medeni Kanun Md. 599 da açıklanmıştır.

MADDE 599.-Mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanırlar.
Kanunda öngörülen ayrık durumlar saklı kalmak üzere mirasçılar, mirasbırakanın aynî haklarını, alacaklarını, diğer malvarlığı haklarını, taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar ve mirasbırakanın borçlarından kişisel olarak sorumlu olurlar.

GokhanRS
24-11-2016, 15:25

birkaç tecrübemden sebeple cevap veriyorum. birine kefil olduysan, ölürsen ve borçlu borç takamazlarsa ölü adama yani kefile gidiyorlar, ölü olduğu içinde mirasçılarına gidiyorlar. sen misal 1 trilyon mirası aldın çatır çatır yedin, 2 ay sonrada bir baktın 2 trilyon borç çıktı. gel bakayı sen şöyle diyorlar, 1 trilyonu yerken iyiydi, şimdi 2 trilyon borcu öde muhabbeti oluyor. genelde tabi yediğin miras kadarını alabiliyorlar iş mahkemeye gidince.

Maalesef ya reddi miras yapılmalı, yada mirası redetmeyip yendiyse çıkabilecek borçlara katlanılmalı. geçmişte örnekler hep bu yönde. dediğiniz bahtsızlığı yaşayıp mirası bölüştükten sonra ah biz ne yaptık diyen çok insan var.

sevo16
24-11-2016, 15:43
Cevaplarınız için çok teşekkürler rahmet Dilekleriniz için hepinizden Allah razı olsun

miras paylaşıldı kalan borçta 6bin tl civarı bişey toplamda ama işin içine icra avukat v.b. Girince bildiğiniz gibi 10-15 arası bişey olacak sigorta durumu arkadaşlarında belirttiği gibi krediyi çeken için geçerli kefilde direk mirasçılara kalıyor asıl canımı sıkan konu icra yada bloke durumunda baba emekli olduğu için direk emekli maaşına bloke konurmu çünkü ben özel ünide okuyorum bu para benim okul taksidim ve harçlığım oluyor gelecek icra yada blokeyi asıl borçluya yönlendirmenin yolu var mı

Volkann
24-11-2016, 15:50
kardeşim zaten bu adamlar önce ona gitmiş ondan alamadıkları için kefile gelmişler. yani ona bidaha gitmelerinin bir anlamı yok. asıl borçluyla iletişime geçip , emekli maaşı okul durumunu anlatıp ordan çözmeyi dene. yoksa hukuksal olarak şuan muhattab sizsiniz.

DOHC
24-11-2016, 15:53
Cevaplarınız için çok teşekkürler rahmet Dilekleriniz için hepinizden Allah razı olsun

miras paylaşıldı kalan borçta 6bin tl civarı bişey toplamda ama işin içine icra avukat v.b. Girince bildiğiniz gibi 10-15 arası bişey olacak sigorta durumu arkadaşlarında belirttiği gibi krediyi çeken için geçerli kefilde direk mirasçılara kalıyor asıl canımı sıkan konu icra yada bloke durumunda baba emekli olduğu için direk emekli maaşına bloke konurmu çünkü ben özel ünide okuyorum bu para benim okul taksidim ve harçlığım oluyor gelecek icra yada blokeyi asıl borçluya yönlendirmenin yolu var mı

6k tl gibi bir rakamsa ben olsam kredi çeker, borcu kapatır, krediyi bilmem kaç ayda kapatır, olayı sonlandırırdım......

Sadık Özyer
24-11-2016, 16:08

Avuç yalama keyfi olur.

mkerim
24-11-2016, 16:45
Yollardan birisi.
vefat edenin yaşı 60 üzeri ise....
Ailesi olarak yapılacak işlerin başında gelen.
Bankaya bir yazı yazmak (noter kanalı ile olabilir genede bir bilene sorun )
'' Babamız ......... yaşı gereği akli melekeleri yerinde olmadığından borçlu ........ tarafından kandırılarak borca kefil yapılmıştır. Babamızın yaşı gereği bu tür işlemlerde kullanılmak üzere almış olduğunuz akli raporunu ailesi olarak bilmediğimizden veya göstermediğiniz için kefilliğinin kabul edilmemesi gerekir.

sonrada 3 şahit ile aileden olmasa iyi olur. Rahmetlinin akli melekeleri yerinde değildi diye bir tutanak veya bir rapor uydurulabilir.
çok popüler sahtekar bazı psikiyatristler bu türde rapor verirler. 500-600 tl ye hallolur. bir bilen parası ile 1000 tl yi bulur.
bu konuda bankayıda korkutabilirsiniz. akli raporu vardı. haberiniz olsun dersin

MeRtCaN
24-11-2016, 16:49
Öncelikle Allah Rahmet eylesin.

Benim bildigim yöntem benimde başıma geldı.

Borca Kefil olan kisi vefat etti ise
Kefil olan kışının verasetcileri Borcu öder

Gecen Sene Halam vefat etmişti
Bir banka kredisinin kefiliydi
Borçlu parayı odemedı

Halam ın veresetcısı ben oldugum ıcın tum borcu ben odedım
Banka benden tahsıl etti.

Yigit-Y
24-11-2016, 16:52
O zaman bir uzmanlık sorusu daha :D

Kefil karı koca imza atıyor eş muvafakatnamesinden ötürü :D

koca ölse karıya kalırmı kefillik durumu?

GokhanRS
24-11-2016, 19:00
O zaman bir uzmanlık sorusu daha :D

Kefil karı koca imza atıyor eş muvafakatnamesinden ötürü :D

koca ölse karıya kalırmı kefillik durumu?

Yiğit uzmanlığa gerek yok. Miras karıya kaldığına göre borçta kalır.

Yigit-Y
24-11-2016, 19:20
Yiğit uzmanlığa gerek yok. Miras karıya kaldığına göre borçta kalır.

Teşekkürler canım rahatladım :)

levent
24-11-2016, 19:46
mkerim

O durum 65 yaş üzeri için geçerli abi, dayım 65 üzer olduğu için onun varislerinin imzası gerekiyor anne tarafına kalan mirasın satılması için, oradan biliyorum

mrtngn
24-11-2016, 22:47
Emekli maaşına hiçbir şekilde haciz konamaz, eğer haciz işlemi başlatırlarsa anında itiraz edip iptal ettirebilirsin

sevo16
25-11-2016, 17:39
6k tl gibi bir rakamsa ben olsam kredi çeker, borcu kapatır, krediyi bilmem kaç ayda kapatır, olayı sonlandırırdım......

Hocam elalemin borcunu ben neden ödeyeyim Adamı tanımam etmem bana bi faydası yok beni bırak vatana millete bi faydası olan Adam değil babamda ticaret yapardı kendi çapında alıcağıda vardı borcuda vefatından sonra 30 bin borcunu ödedim sesimi çıkarmadan yerinde rahat yatsın diye biz bu kadar ince düşünürken neden hayırsız bi adamım cezasını biz çekelim

Şuan müşteri temsilcisiyle görüştüm Adam pazartesi ödeme yapacağını belirtmiş bakıcaz şimdilik durup beklicez

Bir arkadaş yaş konusundan girmiş 58 yaşındaydı rahmetli maalesef o yoluda deneyemeyiz

Çok teşekkür ederim önerileriniz için

sevo16
25-11-2016, 17:40
Hocam bu konudan emin misiniz ben bankalar tahsilat yolu en kolay o olduğu için direk maaşa koyuyorlar diye biliyordum

DOHC
26-11-2016, 06:13
Hocam elalemin borcunu ben neden ödeyeyim Adamı tanımam etmem bana bi faydası yok beni bırak vatana millete bi faydası olan Adam değil babamda ticaret yapardı kendi çapında alıcağıda vardı borcuda vefatından sonra 30 bin borcunu ödedim sesimi çıkarmadan yerinde rahat yatsın diye biz bu kadar ince düşünürken neden hayırsız bi adamım cezasını biz çekelim

Şuan müşteri temsilcisiyle görüştüm Adam pazartesi ödeme yapacağını belirtmiş bakıcaz şimdilik durup beklicez

Bir arkadaş yaş konusundan girmiş 58 yaşındaydı rahmetli maalesef o yoluda deneyemeyiz

Çok teşekkür ederim önerileriniz için

Ben fikir verdim. Borç şu an elalemin değil, rahmetli babanın borcu kanunen........

mkerim
26-11-2016, 08:58
illa net 60 diye bir kural yok. iki reçete iki şahit birde bankaya ihtar. işi sizin tarafa çevirir. yeter ki çok aktif bir işte çalışıyor olmasın. hele evde oturan biri ise bankayı sıkıntıya bile sokarsın.
siz boğazdaki ve boğaz manzaralı ev yada yalılar nasıl el değiştiriyor zannediyorsunuz.

ZX-636R
26-11-2016, 10:19
Öncelikle kredinin cinsi nedir
Verilen cevaplar tüketici kredisine yönelik eğer ticari kredi kullanılmışsa süreç biraz daha değişir

sevo16
26-11-2016, 10:46
Tüketici kredisi olması kazım krediyi çeken adam ticari kredi çekecek bir konumda değil ikincisi çekilen miktar çok yüklü bir miktar değil üçüncüsü ticari kredi için sanırım vergi levhası v.b. Lazımdır adam bunlara sahip değil

Ahmet Bby
26-11-2016, 11:26
Bu yazılanlardan alacağımız ders : KİMSEYE KEFİL OLMAYIN .. Başınız sağolsun..Allah rahmet eylesin umarım bu iş sizin lehinize sonuçlanır..

ZX-636R
26-11-2016, 13:29
Peki kefalet için anneniz muvafakatname vermiş mi
Yani sadece imza mı atmış yoksa açık açık
Kredi borçlusunun adı
Kefalet tutarı
Kefalet türü
Kefilin adı soyadı

Bölümlerini kendi el yazısı ile doldurmuş mu

johnie
26-11-2016, 13:39
Banka kredilerinde sigorta olmuyor mu böyle durumlara karşı. Ayrıca Allah rahmet eylesin kardeşim babana.
Tanıdığım bi arkdsmn babasi vefat etmişti. Krediyi sigorta odemisti. Smdi babaniz kefil. Ve vefat etmiş. Borcu varisinden istemesi mantıksız. Sigorta neden yapılıyor o zaman ?

Öncelikle konu sahibinin başı sağ olsun.
Çalıştığımız bankalar var, olmadı pazartesi günü sorarım detaylı bilgi veririm.

Krediye sigorta oluyor fakat, çeken kişi sigortalanıyor. Arkadaşın babası kredi çekene kefil olmuş. Krediyi çeken hayatta yanlış anlaşılma olmuş seninki.

H22Power
26-11-2016, 17:58
Öncelikle başınız saolsun babanızın mekanı cennet olsun
Ufak bir internet araştırması ile anladığım şu ki;
Babanıza reddi miras yaparsanız sizden bisi taleb edemiyorlarmış
Fakat reddi miras yapmazsanız borctan varislerde sorumluymuş
Eğer asıl borçlu parayı ödeyemezse üzerinde mal varsa haciz ediliyormuş
Borç haciz edilen mal ile de kapanmazsa yine kefilin mirasçıları kalan borçtan mesul durumdaymış
Eğer borçlu üzerinde herhangi bir mal yok ise borçtan kefili yani rahmetlinin varisleride sorumlu olacağından
Sizinde ödeme yapmamanız durumunda haciz işlemi başlatılıyormuş
Yani ya borçlu borcu ödeyecek ya elindeki mal varsa borca yetecek
Yada siz reddi miras yapıp kurtulacaksınız yada borcu ödeyeceksiniz
Anladıklarım bu yönde ama tabii bir avukata danışarak daha kesin ve doğru
Bilgilere ulaşmakta fayda var sonuçta bu edindigim bilgiler internetten alinma bilgiler
Fikir olması için yazdim tekrar başınız saolsun Rabbim sabır versinl.

sevo16
26-11-2016, 23:06
Çok teşekkürler yorumlar için şuan için yapılabilecek tek şey pazartesiyi beklemek pazartesi ödeme yapacağını söylüyor adam yapamazsa işlem başlayacak avukatla görüşücez sanırım yapılacak başka birşey yok