Orijinalini görmek için tıklayınız : Yenİ Ötv oranlari hayirli olsun!!!
Reis açıklama yaptı
"Avrupa birliği defteri tamamen kapanmadı." Diye.
Geçen gün ki postaları boşa mı koyduk ya
GokhanRS
29-11-2016, 19:17
Valla asıl postayı Avrupa koydu ne yazık ki, adamlar kanallarda şu videoyu yayınlıyor sürekli, bu arada ak dostlarım tıklamayın siz montaj bu, batının oyunu hepsi.
Erdoğanla Sarmaş Dolaş... ALMAN ZDF yayınladı (http://sesligazeteniz.com/erdoganla-sarmas-dolas-alman-zdf-yayinladi-2)
araba alacak parayı bulduğumda beni ilgilendirmeyecek orandır :)
onursumer
29-11-2016, 20:04
şu otv de duşuk hacimli için bi indirim yapsalardıda 0.9cc fiat 500s e de bi indirim olsaydı keşke
Korollacı
30-11-2016, 10:28
Sözleşmesine "ötv, kdv vb gibi devlet tarafından alınan ücretlerde oluşabilecek bir artışı yansıtacağına dair bir madde var ise gayette alır.
Ki bu sözleşmeler matbu dur genelde hepsinde olur böyle maddeler.
Yamyamlıkla alakası yok bence. Düşünsene sen 10 liraya mal satıyorsun 8 lira maliyeti 1 tl devlet 1 tl de sana kalıyor. Devlet gün geliyor diyor ki ben senden 9 alacağım artık. Sen de malı satarken bunu adama söylediysen (sözleşme var ortada) adamdan bu 1 tl lik farkı istemen yamyamlık mı olur ? Bence olmaz.
Yamyamlık yapan biri varsa o da ***** zaten :) Kimse sıfır araba almasın bence.
hocam aracin net bedeli uzerinden sozlesme yapip teslim tarihini belirtiyorsun daha sonra vay efendim soyle olduda su kadar daha ekstra para demek ne esnafliga sigar nede ticarete. insanlar zaten otv den etkilenmemek icin alel acele sifir araba aldilar. bunlarin yaptigi resmen firsatcilik
Korollacı
30-11-2016, 10:32
Ne acaiptir ki, aynı mal Almanya'da 20.000 Euro'dan başlıyor bizde ise en son baktığımda 80.000 TL'den başlıyordu. Elin adamı kenara 1000 euro koysa 20 ayda o otomobili alıyor. Sen 2000 TL kenara koysan 40 ay sonra bile fiyat, kur ve vergi değişkenliği nedeniyle alabiliyor olman şansa kalıyor.
Adamda sene başında fiyat neyse sene sonunda o, sende her saat başı değişiyor.
Adam orada 2 tane C-HR parasına 0 km Land Cruiser'a binebiliyor ama sen aynı Land Cruiser için 6 tane C-HR parası vermen gerekiyor.
Ama onlarda olmayan bizde olan birşey var, onlar otomobilleri amfibi gibi kullanamıyor, bak bugün mesela sağnak yağmurda otobanda az kaldı otomobile ve kendimiz şnorkel takmak zorunda kalacaktık, o kadar derine inemiyor bizim otomobil :D :D
acaiplikler konusunda 1 numarayiz chr sozde turkiyede adapazarinda uretiliyor hibrit modeli icin devlet ozel yasa cikardi. toyota izmit bayisine test sordum hibrit arac subat ayinda gelecekmis. ayni araba avrupada ingilterede ne zamandir tanitimi yapildi ve satista ama gel gor ki fabrikaya 100 km bile mesafesi olmayan bayide yok.
fiyat konusuna hic girmiycem haram zikkim olsun
160 bin tl den favorilere eklediğim araç 179 bin tl ye güncellendi. (2.el)
2.elde bir aya kadar eski fiyatlara araç kalmaz bence tüm modellerde
hocam aracin net bedeli uzerinden sozlesme yapip teslim tarihini belirtiyorsun daha sonra vay efendim soyle olduda su kadar daha ekstra para demek ne esnafliga sigar nede ticarete. insanlar zaten otv den etkilenmemek icin alel acele sifir araba aldilar. bunlarin yaptigi resmen firsatcilik
:) bu kadar basit olduğunu sanmıyorum. Keşke bir sözleşme görebilsek oradan daha net yorum yaparız aslında. Şimdi havada kaldı biraz olay.
Dediğin gibiyse haklısın , ama sözleşmede bu durumu asla atlamaz firmalar.
Hatta, sayfanın en alt satırında da yazmış adam. Diğer türlüsü çok iyimserlik oluyor.
CLA (http://fiyat.mercedes-benz.com.tr/yeni-cla)
Mercedes-Benz Türk hiç bir bildirimde bulunmaksızın fiyatlarda ve paket kapsamlarındaki değiştirme hakkını saklı tutar. Fiyatlar faturanın kesildiği günkü değerlerle düzenlenir. Otomobillerin belirtilen fiyatları standart ve/veya Türkiye paket uygulamaları ile belirtilmiş olup diğer ücretli aksesuarlar vergiler hariç liste fiyatı üzerine eklenerek oluşacak KDV ve Özel Tüketim Vergisi kapsamındaki vergilerden etkilenirler. Tescil masraflarına zorunlu mali sorumluluk sigortası dahil olmayıp, bu bedel araç sahibi tarafından karşılanacaktır.
Korollacı
30-11-2016, 11:30
bunlar sozlesmede minik minik yazilan ve tamamen saticiyi koruma amacli olan sartlar. fakat araci satarken satis temsilcisine ustune basa basa yeni otv zammindan etkilenecekmiyiz diye sorulmasi ve satis temsilcisinin hayir efendim yasa cikmadan once sozlesme yaptiginiz icin etkilenmeyecek diye cevap vermesine istinaden dedim. bu yuzden suan 2 tane arkadasim chr siparisini iptal etti.
S.Özeren
30-11-2016, 12:26
7 AYDA SÖYLEMLER YİNE DEĞİŞTİ!
11 NİSAN 2016 ERDOĞAN: Artık refah ülkesi bir Türkiye var... her evde 2,3 araba var
29 KASIM 2016 ERDOĞAN: Bir ailede 2-3 tane araba var. Bu israf ekonomisidir
Anladınız mı şimdi ekonomik durumu? İyi de devletin israfını ne yapacağız? Millet kesesinden saltanatı?
bunlar sozlesmede minik minik yazilan ve tamamen saticiyi koruma amacli olan sartlar. fakat araci satarken satis temsilcisine ustune basa basa yeni otv zammindan etkilenecekmiyiz diye sorulmasi ve satis temsilcisinin hayir efendim yasa cikmadan once sozlesme yaptiginiz icin etkilenmeyecek diye cevap vermesine istinaden dedim. bu yuzden suan 2 tane arkadasim chr siparisini iptal etti.
Şaşırmadım temsilci satmak için o an her şeyi yapar. Siz kalkıp firmaya ama böyle böyle dediler derseniz de size çat diye sözleşmede yazıyor ama okusaydınız derler.
Piyasa bu maalesef, yine de bence şikayet edin ki o satış temsilcileri bir daha böyle bir densizlik etmesin.
Sinan'S2k
30-11-2016, 14:20
Sözleşme önemli değildir. Aracın ötv si yatırılıp, faturası kesilmediği sürece fiyat sabitleme diye birşey olmaz. Ha adamlar sallayıp zaman geçirip parayı vermene rağmen ötv yi yatırmaz, faturayı kesmez ise dava hakkın doğabilir. Ama onda da ne kadar haklı olduğun çıkar muamma. Kısaca sıkıntılı bir durum.
exclusive
30-11-2016, 17:05
intercity elindeki araçları ilandan çekmiş zam gelecek galiba sadece Porsche var listede
MertSerhanÖ.
30-11-2016, 17:29
Honda'da çalışıyorum.ÖTV zammının açıklandıgı ilk gün panikten napcamızı şaşırdık.13 tane bağlantı var.Dedik hepsi vazgeçicek şimdi.
Müşterileri aradık durumu bildirdik aldırmadılar bile.
Milletin umru değil o yüzden bırakın abi hiç boşa çene yormayalım.
Honda'da çalışıyorum.ÖTV zammının açıklandıgı ilk gün panikten napcamızı şaşırdık.13 tane bağlantı var.Dedik hepsi vazgeçicek şimdi.
Müşterileri aradık durumu bildirdik aldırmadılar bile.
Milletin umru değil o yüzden bırakın abi hiç boşa çene yormayalım.
Kaç tl arttı ki arabalar ortalama?
13 irtibatın kaç tanesi 1.6 lt idi?
ÖTV kampanyası falan yapmadı mı Honda?
free-hifi
30-11-2016, 19:37
Hani araba almayacaktiniz kuyruk yapılmış bayilerde
Honda da artış ortalama 10bin tl civarlarında
Honda da artış ortalama 10bin tl civarlarında
Eniştem aldı civic elegance otomatik vergi öncesi son gün. Şimdi fiyat listesine baktım kampanyalı fiyat ile aldığı fiyat arasında 1000 TL falan var.
Yok kampanyasız rakamlardan bahsediyorum CRV de 11-12 fark ediyor örneğin
individual
05-12-2016, 10:37
Yeni ötv oranları ile ilk güncellemede 1.8T ibiza cupra 90.000 üstü bir fiyatı vardı.Son döviz artışıda eklenince fiyat listesinden çıkmış.
Herhalde doğuş 100.000TL kimse bir ibiza cupraya vermez dedi ve fiyat listesinden çıkardı.
Bakalım 2.0T araçlarda durum ne olucak.
http://www.seat.com.tr/yeniseat_files/05122016_IbizaFiyat.pdf
Ekim ayında 224.000 TL fiyat aldığım audi Q5'i bu gün yeniden sordum.
Bu günkü fiyatı 260.000 TL.
ötv'den önce 252.000 TL imiş, zam sonrası indirim oranını bir miktar arttırmışlar ve 260 olmuş fiyat.
Ancak kurdan dolayı fiyat artışı muazzam.
8 ay önce 117 bin tl ye aldıgım Bmw 1.16d suan 145 bin tl.
TorqueTuning
05-12-2016, 13:24
ÖTV&kur etkisi => Otomobiller ballı kaymaklı ekmek tatlısı oldu.
individual
05-12-2016, 13:52
Araç alırken artık
klima+abs+ekstra 2 airbag ekstra donanım olarak satılacak :)
İbrahim33
05-12-2016, 14:03
intercity elindeki araçları ilandan çekmiş zam gelecek galiba sadece Porsche var listede
1 hafta 10 gündür öyle. ne ekmeklik fluenceler vardı , 4 tane için pazarlık edecektim. aradım abi ilanları güncelleyeceğiz dedi telefona bakan arkadaş.... :( kısmet değilmiş.
exclusive
05-12-2016, 16:03
1 hafta 10 gündür öyle. ne ekmeklik fluenceler vardı , 4 tane için pazarlık edecektim. aradım abi ilanları güncelleyeceğiz dedi telefona bakan arkadaş.... :( kısmet değilmiş.
İntercity ilanlarına hep baktım hiç almadım bir gün aradım esnafım dedim biz satalım dedim 500 lira daha almayız dedi bir daha da aramadım. Aldınız mı siz hiç ? Ayrıca araçlar yetkili servis bakımlı olmadığı kendi yerlerinde bakım yapıldığı söyleniyor doğru mu ?
oabayram
05-12-2016, 16:08
bence tekrardan sağ ayna opsiyonel olsun zira biraz daha uyguna araç alabilirz
İbrahim33
05-12-2016, 16:44
İntercity ilanlarına hep baktım hiç almadım bir gün aradım esnafım dedim biz satalım dedim 500 lira daha almayız dedi bir daha da aramadım. Aldınız mı siz hiç ? Ayrıca araçlar yetkili servis bakımlı olmadığı kendi yerlerinde bakım yapıldığı söyleniyor doğru mu ?
yok ben daha önce almadım. ilk defa alacaktım.
Aynen öyle...
darkmoon
05-12-2016, 17:15
ben hep 50 tl lik donanım alıyorum aracıma o yüzden sorun değil.. hem anlamıyorumki o kadar donanıma ne gerek var hangisini kullanıyorsunuz bence koltuğa bile gerek yok tabure işimizi hayli hayli görür..
SULTANOGLU
05-12-2016, 17:19
Eski sirket aracim ordan kiralanmisti 0 km den beri bndeydi hep benim arabammis gibi baktim. Hic hor kullanmadim :D simdi kimdedir bilmiyorum.
Butun bakimlar orda oldu sadece son bakimlar yetkili serviste yapildi
ben hep 50 tl lik donanım alıyorum aracıma o yüzden sorun değil.. hem anlamıyorumki o kadar donanıma ne gerek var hangisini kullanıyorsunuz bence koltuğa bile gerek yok tabure işimizi hayli hayli görür..
Donanim neymis insanlari ayristiriyor. Ayrica donanim israftir
darkmoon
05-12-2016, 18:01
Donanim neymis insanlari ayristiriyor. Ayrica donanim israftir
Günaydın türkiyedeki ayrıştırma hindistandaki kast sistemini geride bırakır..
gss diye saçma işsiz güçsüz den para alınmaya çalışılan bir sistem yapmışlar aynı sağlık hizmetini üç farklı sınıfdan veriyor g1 g2 g3 diye.. paralar farklı ama hizmet aynı..
araba alıyorsun donanıma göre ötv alınıyor.. araba aynı ama donanım farklı oldumu ötv de ona göre değişiyor..
okul hayatında bile sınıf ayrımı yokmu.. ilkokul lise ünv..
hayatın içinde bile bu var paran olsun çok eğitimli donanımlı ol belli bir zümreye kesme ait değilsen o zümrenin gittiği mekanlara bile giremessin.. kapıdan sokmazlar ...
Bundan sonra bütün arabalar fabrika çıkışı drag olacak desenize :D
Forumda koltukları, tamponu söken adam gördü bu gözler, siz kime şekil yapıyorsunuz hıammına sdafffs
Zamdan önce 60.700 olan en baz, en ufak leon şuan 64.500 hayırlı olsun, doğuşta amma fırsatçı oldu..
Zamdan önce 60.700 olan en baz, en ufak leon şuan 64.500 hayırlı olsun, doğuşta amma fırsatçı oldu..
En ufak motorlu diyecektim.
RafetAraç
05-12-2016, 19:43
bu ötv zammı ne zaman satış fiyatlarına yansıyacak
En ufak motorlu diyecektim.
daha bunun ibiza'sı polo'su var, onlar da etkilenecek bence..
Yetmez ama evet!..
Durmak yok, yola ve yolmaya devam..
Black_Eagle
26-12-2016, 14:50
Aramızda sektörde çalışan arkadaşlar var geçen yıl aralık ayıyla karşılaştırıldığında yeni ötv zamları satışlarda bir etki yaptımı merak ediyorum.
GökhanÖzkan
26-12-2016, 14:57
aramızda sektörde çalışan arkadaşlar var geçen yıl aralık ayıyla karşılaştırıldığında yeni ötv zamları satışlarda bir etki yaptımı merak ediyorum.
tabİkİ pert bİr satiŞ var aralik ayinda showrooma gİren yok kasimda da bİrbrİlerİyle kavga edenler vardi sira bende dİye :)
skoda superb prestige paket 1.6 tdi 160 civarına dayanmış.
Sunroof hariç 125.000 di birkaç ay önce.
Valla şöyle polo ibiza da 200.000 lira falan olsa da araba alamasak ya.
http://m.milliyet.com.tr/cumhurbaskani-erdogan-mujdeyi-verd-ekonomi-2368049/
Ben de diyorum nasıl...
Ben de diyorum nasıl oluyor bu işler herkes bağırıyor ama bizi aşağı görüyorlar sıfır araç almıyoruz diye...
Ben de diyorum nasıl oluyor bu işler herkes bağırıyor ama bizi aşağı görüyorlar sıfır araç almıyoruz diye...
''Tünelimiz, yollarımız aydınlık yarınların müjdecisi olsun” ifadelerini kullandı.
Aramızda sektörde çalışan arkadaşlar var geçen yıl aralık ayıyla karşılaştırıldığında yeni ötv zamları satışlarda bir etki yaptımı merak ediyorum.
Geçen yılın esamesi okunmuyor.
Fiyatlar çok yükselde.
A200 Amg 146.000 TL oldu. Düşünseme A serisine 1-2 opsiyonla 150.000 veriyorsun....
ottoman32
27-12-2016, 09:41
MTV yi de kitlemisler hayirlisiyla.. :)
oabayram
27-12-2016, 10:43
sanırım alım satım evrak masraflarına da zam geldi :)
koraycano
27-12-2016, 11:11
tabİkİ pert bİr satiŞ var aralik ayinda showrooma gİren yok kasimda da bİrbrİlerİyle kavga edenler vardi sira bende dİye :)
Elinizde C180 AMG+ Premium paket var mıdır ?
imprezaWRC
27-12-2016, 11:40
Geçen gün Japonik diye bir kanal buldum. Adam 4.500 TL'ye 12 yaşında Nissan Fuga 3.5lt V6 almış. 4.500 TL adamın maaşının yarısı oluyor. Bugün de Subaru servise uğradım o ara Subaru alacaklar elini çabuk tutsun yine zam var diye müjdeyi verdiler. Sanırım biz hiçbir zaman 4500 TL'ye full donanımlı V6 alamayacağız. Kutu kaadar otomobiller 60.000 TL 'ler olmuş.
Ben mevcuda pamuk makuk sarıp garajda tutayım :(
Geçen gün Japonik diye bir kanal buldum. Adam 4.500 TL'ye 12 yaşında Nissan Fuga 3.5lt V6 almış. 4.500 TL adamın maaşının yarısı oluyor. Bugün de Subaru servise uğradım o ara Subaru alacaklar elini çabuk tutsun yine zam var diye müjdeyi verdiler. Sanırım biz hiçbir zaman 4500 TL'ye full donanımlı V6 alamayacağız. Kutu kaadar otomobiller 60.000 TL 'ler olmuş.
Ben mevcuda pamuk makuk sarıp garajda tutayım :(
Abi bende aynı videoda yorumlara bakıyordum, yorumlarda SubaruOutbackBoxer
- YouTube (https://www.youtube.com/user/SubaruOutbackBoxer/videos) isimli birisi yorum yapmıştı.
İsim biryerden tanıdık geliyor ama çıkaramadım dedim, meğer senin youtube kanalıymış.
Hele diyorum adım gibi eminim bu ismi biryerden hatırlıyorum. :)
2006 model Nissan Fuga"da ne özellikler var ağzım açık kaldı yemin ediyorum, sonradan bu abi birde Nissan servis videosu ekledi.
Serviste adamı 5 kişi karşılıyor birde işi bitirecekler saati söyleyip 15 dakika önce bitiriyorlar. O sırada müşteriye ikramlar, hediyeler, ilgilenmeyen falan müthiş o derece yani.
Birde usta gelip parçaları niçin değiştirdiklerini, eski parçaların hasar durumunu hepsini tek tek anlattı ben o sırada kendimden geçtim :)
gokberkeren
27-12-2016, 16:11
''21-30 Nisan 2017 tarihlerinde TÜYAP Beylikdüzü’nde gerçekleştirilmesi planlanan İstanbul Autoshow Fuarı‘na, 16 otomobil markası katılmama kararı aldı.
Bu markalar arasında; Bugatti, Porsche, Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Bentley, Lamborghini, Citroen, DS, Subaru, Infiniti, Kia, Suzuki, Mazda ve Volvo bulunuyor.
Bu markalardan sadece Volvo’nun İstanbul Autoshow’a katılmayacağı, aylar öncesinden biliniyordu. Marka global stratejisi doğrultusunda Detroit, Los Angeles, Şanghay, Pekin ve Cenevre dışındaki fuarlara katılmama kararı almıştı.
Markaların Autoshow’a katılmama kararında, artan ÖTV oranlarının büyük payı var! Vergilendirme sisteminde yapılan son değişiklikler ile 2017’de otomobil pazarının daralması bekleniyor. Bu sebeple Türkiye pazarında bulunan otomobil markaları, bütçe kısıtlamalarına gidiyor. Yapılan hesaplamalara göre fuara katılma maliyeti, ortalama 2.5 milyon TL’yi buluyor.
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından organize edilen fuara, Dernek Başkanı Mustafa Bayraktar (Bayraktar Grubu-Citroen, DS, Subaru, Infiniti) ile Başkan Vekili Ali Bilaloğlu‘nun temsil ettiği markaların (Doğuş Otomotiv- Audi, Bugatti, Porsche, Bentley, Lamborghini, Seat, Skoda, Volkswagen) katılmaması da manidar bulundu.''
Kaynak:Otopark.com
ÖTVnin etkileri işte.
individual
27-12-2016, 16:14
Doğuş otomotiv tek başına katılmıyorum dese zaten fuar alanı baya boş kalıyor.
eyyyy avrupaa kıskanmayın vergilerimizi ;)
Hadi beyler yorumlar gelsin bakalım.
89.03. GTİP numarasında yer alan mallardan yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinde
uygulanacak özel tüketim vergisi oranı %0 (sıfır) olarak belirlenmiştir.
Ayrıca beyaz eşyada da sıfırlanmış ( en azından bu iyi bir gelişme)
Resmi gazete linki:
T.C. Resmi Gazete (http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/02/20170203.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/02/20170203.htm)
oabayram
03-02-2017, 13:36
89.03. GTİP numarasında yer alan mallardan yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinde
Resmi gazete linki:
T.C. Resmi Gazete (http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/02/20170203.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/02/20170203.htm)
ölen ekonomiyi canlandırmak için yapılan yetersiz hamleler sanırım
oabayram
03-02-2017, 13:37
http://i.hizliresim.com/NlmRJg.jpg
Beyaz eşya Nisan ayına kadar sanıyorum.
Özel tüketim olan hiçbirşeyden vergi almayıp, özel olmayan genel tüketim mallarından ölümüne vergi koparanların ülkesi.
Beyaz eşya Nisan ayına kadar sanıyorum.
Özel tüketim olan hiçbirşeyden vergi almayıp, özel olmayan genel tüketim mallarından ölümüne vergi koparanların ülkesi.
Özel değil genel :) demek istiyorlar herhalde.
mert_can 41
03-02-2017, 13:44
Özel tüketim vergisini asıl en çok yattan almaları lazımken arabadan alıp yattan kaldırmaları ülkede zenginsen daha zenginsin onun dışında yaşama ülkede diyorlar resmen.
Beyaz eşya kararı çok yerinde. Ama bunu 4 aylık bir süre yerine süresiz uygulamak daha mantıklı değil mi ?
İç satışı hareketlendirir. Fiyatlar düşer yeni evlenenler evini yenileyenler için faydası olur.
Ama kusura bakmasınlar yat kotra gezinti teknesi ki özellikle gezinti teknesi. Tam tamına "özel tüketim" e giren bir durum bana kalsa.
Çok değişik kanun koyuculara sahibiz.
yilmazcatalbas
03-02-2017, 14:40
Resmi gazete linki:
Beyaz eşya mantıklı en azından her kesime hitap ediyor da gemi, tekne, yat nedir? Bana ve bir çok vatandaşa zerre faydası yok + onu alabilecek adam zaten alıyor. Bu sadece aradaki farkı açar zengin daha zengin olur. Yine anlamsız, yine saçma bir karar.
Resmi gazete linki:
fakirler ölsün tşkler...
Black_Eagle
03-02-2017, 14:49
Son vergilerden sonra 0 araç satışı durumları nedir? Çok fazla dillendirilmiyor ama sanki acayip daralma var gibi, en azından cevremde 0 arac bakan 2 kişi de düşük km 2. ele yöneldi. Eğer eğilim bu yöndeyse belki geri çekerler biraz vergi mevzusunu
onursumer
03-02-2017, 14:51
Resmi gazete linki:
yabancı bayraklı teknelerin önune geçmek için kaldırıcaklardı diye 1 sene once vs bir yazı okumuştum , denizde zaten büyük tekneler türk bayraklı pek olmuyordu sanırım bu yüzden zaten bu madde geçici değil sürekli
imprezaWRC
03-02-2017, 14:54
Resmi gazete linki:
Tekne, gemi, yat...vs zaten hep ihtiyaçtan alınıyor. Telefon, süpürge, saç kurutma makinesi, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinası falan hep özel tüketim, hiç ihtiyaç nedeniyle alınan beyaz eşya var mı. :D :D :D
İyi oldu, benim de bir azimut alasım vardı. :D :D :D
Şimdi Halkçı bir devletimiz yok şuan. Tam koparmacı bir devlet var. Ama bu sebepten biz fakirler gibide düşünmüyorlar daha bitirici ve çabuk hamlelerle ilerliyorlar. Bu ne demek;
Hatırlayın "ey halk şu yastık altı dolarını bozdur" dediğinde ne oldu? Hiçbirşey. Çünkü bizdeki para değil, ozuk para gibi bişey. Ama "ey seydi gel yatırım yap" dediğinde nasıl para girişi oldu memlekete? Borsa maksimum derecede arttı en sağlam yükselen dünyadaki 2. borsa olduk bu hafta itibariyle. Yani seslendikleri hitap ettikleri kesimdeki para memlekete yön verdirio. Sendeki bendeki osuruktan tayyare para.
Boat show bu ay ve nisan aynda var. Adam ÖTV yi bir sıfırladımı zaten yapılmayacak olan fuardaki (yapılmayacak seviyesine geldi çünkü) teknelerin alayı paraya döner. Bir anda Milyar dolar piyasada yer bulur. Adamların gayesi o paranın piyasada dolanması zaten. Sen ebn sanki yarın beyaz eşya almaya koşucaz. Zaten kemerleri sıkmışız kimse ekstradan beyaz eşya almaz ihtiyacı yoksa. O parada piyasada çok yavaş yer değiştiri
Bu haberden sonra beyaz eşya fiyatlarının düşeceğine inanan var mı?
Son vergilerden sonra 0 araç satışı durumları nedir? Çok fazla dillendirilmiyor ama sanki acayip daralma var gibi, en azından cevremde 0 arac bakan 2 kişi de düşük km 2. ele yöneldi. Eğer eğilim bu yöndeyse belki geri çekerler biraz vergi mevzusunu
ODD derneğinden ilgili verilere ulaşabilirsin.
Ben yine de merak ettiğim için ufak çaplı bir çaplı bir çalışma yaptım adetler şu şekilde.
Oca.17 Ara.16 Oca.16
25,689 ADET 108,044 ADET 23,348 ADET
Linkte excel çalışması var. Veriler odd den alındı.
Dosya.tc - (http://s9.dosya.tc/server2/c7k5iw/111.xlsx.html)
Pazar - Perakende Satışlar (http://www.odd.org.tr/web_2837_1/sortial.aspx?linkpos=2&target=categorial1&type=36&primary_id=&detail=single&sp_table=&sp_primary=&sp_fields=&sp_language=&sp_table_extra=&extracriteria=&language_id=1&search_fields=&search_values=)
mikelazi
03-02-2017, 15:01
parası olana kıyak yapmışlar
yabancı bayraklı teknelerin önune geçmek için kaldırıcaklardı diye 1 sene once vs bir yazı okumuştum , denizde zaten büyük tekneler türk bayraklı pek olmuyordu sanırım bu yüzden zaten bu madde geçici değil sürekli
Tekne vs işlerinden hiç anlamam. Bahsettiğin durumun pratikte bir faydası var mıdır ? Bilmiyorsam öğrenmiş olurum.
Nightfish
03-02-2017, 15:06
Sektörün içinde olduğum için yazma gereği hissettim.
Tekne, yat vsden alınan ÖTV'den kaynaklı olarak ülkemizdeki tersaneler bu tip deniz taşıtlarını bir türlü satamamakta, ancak devlet ihalelerinden aldıkları siparişler için üretim yapmaktalar. Bu sebeple sektör gelişemiyor, kapasite olmasına rağmen üretim çok düşük kalıyordu. TR'deki tersanelerin bu tip lüks deniz taşıtları için ciddi projeleri ve kapasiteleri var ancak bu ÖTV konusundan kaynaklı olarak bir türlü yurtdışına satış yapılamıyordu. Yakın zamanda yapılan bir fuarda da çok fazla talep alındı, haliyle ÖTV'nin kaldırılması konusunu da devlet hızlandırdı.
Bugün karar çıkar çıkmaz bile yurtdışından gelen siparişlerde ciddi bir yükseliş oldu bilgisi verdi bir çoğu.
Nightfish
03-02-2017, 15:08
Ek olarak, yatların Türk Bayraklı olması sayesinde limanlar da kazanıyor. Dikkat etmişinizdir, tatil bölgelerinde çok fazla bilmem ne marin vs diye liman yapılmaya başlandı ancak Türk Bayraklı gemi çok fazla olmadığı için bir çoğu boş. Bu limanlar da ciddi bir gelir kaynağı. Bu adımla dolaylı yoldan limanlar da para kazanmış olacak.
Bu tip taşıtlara verilen (gezi amaçlı kullanılan, vergi levhası olan gemi değilse) yakıtlardan ise ÖTV kısıtı yok. Taşıtlara uygulanan yakıt fiyatları uygulanıyor.
Ocak ayı toplam binek araç pazarı perakende satışı geçen yılın ocak ayına göre %10, ticari araçta %3 arttı.
darkmoon
03-02-2017, 15:15
aklıma bir arkadaşım geldi trafik kazasında kaybettik..
Beşiktaşda büyük spor giyim üstüne mağazası vardı.. yılda birkez büyük indirim yapardı büyük indirimden bir ay önce bütün ürünlerin fiyatlarına 20-30 tl zam koyardı 60 tl lik montu 80-90 tl yapardı ..
sonra büyük indirim damping kapatıyoruz tüketiyoruz patron çıldırdı diye cama kağıtlar asar gene eski fiyatından 3-5 tl düşüğe güya indirimli diye satardı ve yok satardı millet doluşurdu :))
bu ötv indirimlerini izleyince tv de aklıma ne dense o geldi şimdi.. :)
Black_Eagle
03-02-2017, 15:16
Ocak ayı toplam binek araç pazarı perakende satışı geçen yılın ocak ayına göre %10, ticari araçta %3 arttı.
Bizden bi pok olmaz yani :)
Sektörün içinde olduğum için yazma gereği hissettim.
Tekne, yat vsden alınan ÖTV'den kaynaklı olarak ülkemizdeki tersaneler bu tip deniz taşıtlarını bir türlü satamamakta, ancak devlet ihalelerinden aldıkları siparişler için üretim yapmaktalar. Bu sebeple sektör gelişemiyor, kapasite olmasına rağmen üretim çok düşük kalıyordu. TR'deki tersanelerin bu tip lüks deniz taşıtları için ciddi projeleri ve kapasiteleri var ancak bu ÖTV konusundan kaynaklı olarak bir türlü yurtdışına satış yapılamıyordu. Yakın zamanda yapılan bir fuarda da çok fazla talep alındı, haliyle ÖTV'nin kaldırılması konusunu da devlet hızlandırdı.
Bugün karar çıkar çıkmaz bile yurtdışından gelen siparişlerde ciddi bir yükseliş oldu bilgisi verdi bir çoğu.
Ek olarak, yatların Türk Bayraklı olması sayesinde limanlar da kazanıyor. Dikkat etmişinizdir, tatil bölgelerinde çok fazla bilmem ne marin vs diye liman yapılmaya başlandı ancak Türk Bayraklı gemi çok fazla olmadığı için bir çoğu boş. Bu limanlar da ciddi bir gelir kaynağı. Bu adımla dolaylı yoldan limanlar da para kazanmış olacak.
Bu tip taşıtlara verilen (gezi amaçlı kullanılan, vergi levhası olan gemi değilse) yakıtlardan ise ÖTV kısıtı yok. Taşıtlara uygulanan yakıt fiyatları uygulanıyor.
Bilgiler güzel yalnız şunu merak ettim. %8 lik ötv oranı mı tüm bu siparişlerin azalmasına sebep.
Ya da diğer türlü soralım %8 lik ötv kalktı diye mi siparişler patladı.
Oran çok (şahsen) yüksek değil esasında. Bana garip geldi nedense.
Bu kısım alıntıya nazarla yazılmadı konu geneli için fikrimi yazıyorum.
Lüks (özel yani) tüketim nedir sorusunu biz mi yanlış yorumluyoruz. Mesela pırlanta da da ötv %0 ama bakıldığında,
bir otomobil bir pırlantaya göre daha genel tüketimdir ve daha zaruri ihtiyaçtır. Sanırım kavram kargaşası yaşıyorum / yaşatıyorlar.
Bizden bi pok olmaz yani :)
Renault mais'de arkadaşım çalışıyor ,boş durmuyoruz aga millet delirmiş gibi araba alıyor.
diyordu.
Nightfish
03-02-2017, 15:25
Bilgiler güzel yalnız şunu merak ettim. %8 lik ötv oranı mı tüm bu siparişlerin azalmasına sebep.
Ya da diğer türlü soralım %8 lik ötv kalktı diye mi siparişler patladı.
Oran çok (şahsen) yüksek değil esasında. Bana garip geldi nedense.
Bu kısım alıntıya nazarla yazılmadı konu geneli için fikrimi yazıyorum.
Lüks (özel yani) tüketim nedir sorusunu biz mi yanlış yorumluyoruz. Mesela pırlanta da da ötv %0 ama bakıldığında,
bir otomobil bir pırlantaya göre daha genel tüketimdir ve daha zaruri ihtiyaçtır. Sanırım kavram kargaşası yaşıyorum / yaşatıyorlar.
Oldukça rekabetçi bir piyasa ve fiyatlar uçuk olduğu için %8 gibi bir rakam bile çok etkiliyor. En basitinden bir katamaran 650.000 euro mesela (yurtdışı fiyatı). Güzel bir motoryat vs dediğiniz 3.000.000 dolar civarını bulabiliyor. Bundan %8'i düşseniz 240.000 dolar, yani ciddi bir indirim. Bunun ABD gibi bir ülkede yapılıp, başka bir gemiye yüklenip Avrupa'ya ya da Arap yarım adasına kargolanması da ciddi para tutuyor. Ülkenin konumundan dolayı çok daha rahat kargo yapabiliyoruz. Hatta alan adam İzmir'den yelkeni açıp geze geze ülkesine gidebiliyor.
Buna ek olarak burada belirtilmemiş ancak Türk Bayraklı olunca bizim araçlarda yıllık MTV ödediğimiz gibi bir vergi var. O da ÖTV'ye oranlı diye hatırlıyorum. Türk malından uzaklaştıran sebeplerden birisi de bu yıllık vergiydi, o da ciddi oranda düştü.
Yani aslında Türk zenginleri için yapılan bir indirim değil bu. Maksat yurtdışına mal satılsın.
Aynen öyle ÖTV artışına rağmen adetsel olarak binek araç satışları (Yerli + İthal) %10 küsür artmış durumda.
Aralık 2016 satışları ise muazzam rakamlarda bana göre.
mobilya indirim yok mu
Gördüğüm kadarıyla yok, olsa keşke düğün sezonu insanlara faydası olurdu.
Rakamları görsel olarak paylaşmak daha iyi anlaşılmasını sağlayacak sanırım.
Kıyas sadece otomobil kategorisinde yapıldı, aralık 2016 ve ocak 2016 rakamları mevcut.
http://i.hizliresim.com/QvmjOk.jpg (http://hizliresim.com/QvmjOk)
darkmoon
03-02-2017, 15:37
iyi 30 dolara millet amerikada şirket açmasına gerek kalmıycak..
Anlayamayız...
https://www.youtube.com/watch?v=H3hskbuFtVI
13 Yaşındaki Cocuğun 100 Bin Euroluk Teknesi - Anlayamazsınız - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=H3hskbuFtVI)
Tekne ve yatlarda Ötv kalktı hayırlı olsun.
Nightfish
03-02-2017, 22:19
Yukarıda açıklamıştım konuyu ama okuma zahmetine girmemişsiniz :) Hayırlı olsun :)
Black_Eagle
03-02-2017, 22:31
Siz mercedeste satıstaydınız sanırım son otv den sonra durumlar nedir satışlar yazıldığı gibi yüzde 10 arttımı sizde de
Yukarıda açıklamıştım konuyu ama okuma zahmetine girmemişsiniz :) Hayırlı olsun :)
Hızlı okudum ama senin yazını görmedim kusura bakma.
darkmoon
03-02-2017, 22:59
çok iyi oldu artık 1 milyon euroluk azimut 75 yatımı marinaya çekerim..
Siz mercedeste satıstaydınız sanırım son otv den sonra durumlar nedir satışlar yazıldığı gibi yüzde 10 arttımı sizde de
Ülke öyle bir darboğazda ki. Hani sadece araç satışlarını ele almıyorum bu yorumu yaparken. Müşterilerimizin %60 kısmı sanayici diye tabir ettiğimiz üretimle uğraşan kesim.
İşler durgun olduğu için müşterilerle sohbet etme imkanımız çok oluyor. Herkes kan ağlıyor.
Ocak ayı hatta şubat ayı durgun geçer ama Ocak-Şubat 2017 çok pasif geçiyor.
Tüm TR de showroom ziyareti sayıları düştü. Telefonun çalmadığı günü biliyorum.
İstanbul bayilerimizle görüştüğümde günde 10 kişiden fazlasının gelmediğini söylüyorlar.
Bir çok marka ve bir çok bayi küçülmeye gidiyor. Personel çıkartıyorlar. Duyduğum kadarıyla maaş artışları yapılmamış.
ODD Pazar parekende satış adetlerine baktığınızda lüks markaların yani 3 lü pazar dediğimiz Audi-Bmw-Mercedes grubunun düşüş yaşadığını görürsünüz.
100.000 TL Altı çok etkilenmez. 100.000-200.000 arasıda VW passat uçar gider.
Eskiden ilaç sırası beklerdiniz, röntgen mi ? 1 sene sonra .
Doktor bulsanız cihaz bulamazdınız .
:(
Dün itibariyle gene zam gelmis araçlara duyduguma göre. Fiat icin konusuyorum 2500 bi gelmis dünde 2000 tl gelmis. Bakalim ne olacak
Yani aslında Türk zenginleri için yapılan bir indirim değil bu. Maksat yurtdışına mal satılsın.
İyide ÖTV bizim vatandaşlarımız için. Ülkede üretilip yurt dışına ihraç edilen mallarda ÖTV ödenmiyor ki. Ben mi birşeyi kaçırıyorum ?
onursumer
04-02-2017, 08:28
İyide ÖTV bizim vatandaşlarımız için. Ülkede üretilip yurt dışına ihraç edilen mallarda ÖTV ödenmiyor ki. Ben mi birşeyi kaçırıyorum ?
bildiğim kadarıyla türk bayrağı takmak istiyorsan bayrak satış bedeli gibi otv alıyorlar , yurt dışından alıp getirdiğinde çevirmek istersende aynı
İbrahim33
04-02-2017, 08:45
Passat tdi comf. dsg 158 bin olmuş. vay babayın çarığına. 4 ay önce 105 liraya dizel otm. cam tavan içi bej beyaz 90 bin de aldıramadık peder beye. neymiş 90 bin km yüksekmiş. şimdi kafasını duvarlara vursun.
bildiğim kadarıyla türk bayrağı takmak istiyorsan bayrak satış bedeli gibi otv alıyorlar , yurt dışından alıp getirdiğinde çevirmek istersende aynı
Tamamda ihracat yapıyorsun. Sen Bursa'da ürettiğin arabaları tırlar ile ihraç ederken Türk plakası takmıyorsun ki. O yüzden burada üretilen yatlarda yurt dışına satılırken alıcının ülkesinin bayrağı koyulur yada direk kargo yapılır. Sonuç olarak ihracatta ÖTV ödenmez. Hadi bizim bilmediğimiz saçma bir yasa sebebiyle ihracata ÖTV vardı diyelim. İhracat ÖTV'sini kaldır. Niye sen yerli zenginin yat gibi gerçekten Özel Tüketim Vergisine konu olması gereken lüks malzemesinin vergisini süresiz sıfırlıyorsun ? Bunlar müslüman felan değil diyecem siyasete giricek. O yüzden demiyorum.
Oldukça rekabetçi bir piyasa ve fiyatlar uçuk olduğu için %8 gibi bir rakam bile çok etkiliyor. En basitinden bir katamaran 650.000 euro mesela (yurtdışı fiyatı). Güzel bir motoryat vs dediğiniz 3.000.000 dolar civarını bulabiliyor. Bundan %8'i düşseniz 240.000 dolar, yani ciddi bir indirim. Bunun ABD gibi bir ülkede yapılıp, başka bir gemiye yüklenip Avrupa'ya ya da Arap yarım adasına kargolanması da ciddi para tutuyor. Ülkenin konumundan dolayı çok daha rahat kargo yapabiliyoruz. Hatta alan adam İzmir'den yelkeni açıp geze geze ülkesine gidebiliyor.
Buna ek olarak burada belirtilmemiş ancak Türk Bayraklı olunca bizim araçlarda yıllık MTV ödediğimiz gibi bir vergi var. O da ÖTV'ye oranlı diye hatırlıyorum. Türk malından uzaklaştıran sebeplerden birisi de bu yıllık vergiydi, o da ciddi oranda düştü.
yatçılık için biraz işe yarayabilir ancak bu konunun aslı yatçılık için değil, türk kontrolündeki yabancı bayraklı ticari gemiler içindi, 1000 tane türk bayraklı gemi varsa 5000 tane de türk armatöre ait yabancı bayraklı gemi var, esas bunların türk bayrağına girmesi gerekli ki üzerinde çalışan personelin SGK'sı olsun, devlete gelir vergisi versin. Yat üretiminin kapasitesi zaten belli, bir tersane senede 20 tane megayat yapamıyor, 1-2 ; toplamda da çok büyük bir gelir etmez ticari gemilerin sayısını ve gelir imkanını düşününce. Kötü mü oldu, hayır kötü olmadı ama hedef bu değildi.
ACYV konu hakkında bilgi sahibi olduğunu düşünüyorum.
Madem böyle bir uygulama faydalı olacaktı neden daha önce yapılmadı ?
Yani 16 senedir yapılsa daha iyi olmaz mıydı ya da geçmiş hükümetlerde. (mevcut hükümeti eleştirmek adına yazmıyorum)
Sgk durumundan ötürü görüyorum ki faydalı bir iş.
Ayrıca kişiler tr de bir şirkete bağlı iseler zaten bildirgeleri verilmesi gerekiyor burada farklı bir uygulama mı var ?
Armatör türk şirket türkiyede kurulmuş ama personel gemiye mi bağlı oluyor ? (anlamadım)
gürcistan falan bu kodumun ülkelerindede ekonomik kriz yokmu?
Gece gece küfür ettiriyorlar adama.
Bunlar niye bizden 9-10 kat ucuz araba alıp, 5-6 kat daha ucuza yaşıyo.
Ekonomik anlamda bizden kat kat daha düşük olan ülkeler bizden daha ucuza yaşıyorsa; biz niye ekonomik anlamdan kat kat yüksek olduğumuz ülkelerden pahalı yaşıyoruz.
Halkın parasıyla yapılan köprümüzden gidiş-geliş geçmek için neden asgari ücretli bir maaşın 100/10"unu ödüyoruz.
Yakında otv affıda gırıyor. Yanı dusuk otv yatmıs araclara af gelıyor.
Bınlerce kısı mılyonlarca euro haksız kazanc sagladı.
Hatta kapına bekcı olarak koymayacagın ınsanlar zengın olup "adam" oldu...
Bu ulkede he yapanın yanına kar kalıyor! Nefret edıyorum durust yasamaktan....
ACYV konu hakkında bilgi sahibi olduğunu düşünüyorum.
Madem böyle bir uygulama faydalı olacaktı neden daha önce yapılmadı ?
Yani 16 senedir yapılsa daha iyi olmaz mıydı ya da geçmiş hükümetlerde. (mevcut hükümeti eleştirmek adına yazmıyorum)
Sgk durumundan ötürü görüyorum ki faydalı bir iş.
Ayrıca kişiler tr de bir şirkete bağlı iseler zaten bildirgeleri verilmesi gerekiyor burada farklı bir uygulama mı var ?
Armatör türk şirket türkiyede kurulmuş ama personel gemiye mi bağlı oluyor ? (anlamadım)
Türk Denizciliği çok geride olduğu için düzenlemeleri de geriden geliyor, 50 yıl önce yapılması gerekenler daha bugün yapılıyor/yapılamıyor.
Yabancı bayraklı geminin maliki yabancı olduğu için Türkiye'den sgk bildirimi diye bir şey söz konusu değil. Devlet SGK lı yapın diyor ama tatbikinde bir şey yok, yani yapılmıyor, takip de edilemiyor.
Son sorduğun sorunun cevabı da şu; bir gemi yabancı bayraklı ise o gemi türkiyeye ait değil, yani yabancı plakalı araç. O gemide çalışan personel de o bayrak devletinde çalışıyor oluyor. Örnek, gemi panama bayrak ise, panamada çalışıyor gibi(tamamen panama değil) oluyor.
1000 tane türk bayraklı gemi varsa 5000 tane de türk armatöre ait yabancı bayraklı gemi var,
Türk Denizciliği çok geride olduğu için düzenlemeleri de geriden geliyor, 50 yıl önce yapılması gerekenler daha bugün yapılıyor/yapılamıyor.
Yabancı bayraklı geminin maliki yabancı olduğu için Türkiye'den sgk bildirimi diye bir şey söz konusu değil. Devlet SGK lı yapın diyor ama tatbikinde bir şey yok, yani yapılmıyor, takip de edilemiyor.
Son sorduğun sorunun cevabı da şu; bir gemi yabancı bayraklı ise o gemi türkiyeye ait değil, yani yabancı plakalı araç. O gemide çalışan personel de o bayrak devletinde çalışıyor oluyor. Örnek, gemi panama bayrak ise, panamada çalışıyor gibi(tamamen panama değil) oluyor.
O zaman görünürde sahibi yabancı ama gerçekte sahibi Türk oluyor sanırım. Muvazaalı bir durum söz konusu.
Peki bu durumda sgk ödemeyen adam ötv ödemeyip Türk bayrağı taktığında kendine sgk açısından külfet getirecek.
Aylık bildirgesi işveren payı / kıdemi vs. Araştıralım biraz tam oturmadı mantık olarak bende konu.
darkmoon
04-02-2017, 23:05
Yakında otv affıda gırıyor. Yanı dusuk otv yatmıs araclara af gelıyor.
Bınlerce kısı mılyonlarca euro haksız kazanc sagladı.
Hatta kapına bekcı olarak koymayacagın ınsanlar zengın olup "adam" oldu...
Bu ulkede he yapanın yanına kar kalıyor! Nefret edıyorum durust yasamaktan....
normalde bu... çünkü türkiyede şu anda ticaret durma noktasında hissettirmiyorlar ama tabiri caizse yaprak kımıldamıyor her sektörden arkadaşım var firma sahipleri yöneticiler müdürler iş sahipleri bir kişiden işler iyidir hatta bunada şükür diyeni bile yok.. daha demin arkadaşımlaydım adam halı işinde geçen ay bir halı sattım sadece dedi .. onun dışında siftahım yok dedi..
bir arkadaşım dükkan kapatıyor.. sirkecide arkadaşlarım var kiralar oralarda dolar üstünde ödiyebilen yok onlarda sinek avlıyor.. çarklar durmuş ve hala bir inşaat sektörüne suni bir yüklenme var.. inşaat sektörünü lokomotif yapmışız ama o lokomotifin hiç bir vagonu çekicek gücü enerjisi yok durmak üzere.. yanlış lokomotifi koyduk vagonları çeksin diye..
ötv olayı çıkdı sanıyorlarki tüketim artar ekonomi hareketlenir..
Ben nedense bu ötv düzenlemelerinin iç talebi yeteri kadar arttırıp ekonomik anlamda piyasada bir hareketlenme sağlayacağına inanmıyorum.
Kaldı ki bunun süreli olarak yapılması da siyasi bir manevra gibi geliyor açıkçası.
Belli oranda bir talep artışı olur ama ekonomik açıdan çok daha fazlasına ihtiyacımız var.
Not şirketlerinin güncellemeleri zaten durma noktasında olan yatırımları bence iyice nötrledi bundan sonra da pek ümitvar olmuyorum açıkçası.
Şuan birçok şirket / esnaf mevcutları tüketmeye başladı ve maalesef önümüzdeki süreçte ciddi iflas / işten çıkarma / ödenmeyen bor, banka kredileri olacak gibi duruyor.
Okuduğum dinlediğim etrafımda gözlemlediğim tablo maalesef bu. Yapısal reformlar yapıp (bkz:K.Derviş'in bankcılık üzerinde yaptıkları) güven tazelemek yerine daha da olumsuz sonuçlar doğuracak senaryolar üzerinde film çekmeye çalışıyoruz.
2017 sonunu merakla bekliyorum açıkçası.
free-hifi
04-02-2017, 23:43
2000 model altı araçları güzel bir değerde otv den düşüp 0 araca teşvik etse daha güzel olmaz mi
2000 model altı araçları güzel bir değerde otv den düşüp 0 araca teşvik etse daha güzel olmaz mi
Fark etmez ki. Adamın aracı eskiden atıyorum 8bin tl yapıyordu yeni bir araç 50bin tlydi. Corolla morolla jetta için konuşuyorum. Yani arada 42bin tl borçlanacaktı.
Şimdi adamın aracı 15bin tlye bile sayılsa yenisi 100 kağıt. 85bin borçlanacak.
onursumer
05-02-2017, 08:55
normalde bu... çünkü türkiyede şu anda ticaret durma noktasında hissettirmiyorlar ama tabiri caizse yaprak kımıldamıyor her sektörden arkadaşım var firma sahipleri yöneticiler müdürler iş sahipleri bir kişiden işler iyidir hatta bunada şükür diyeni bile yok.. daha demin arkadaşımlaydım adam halı işinde geçen ay bir halı sattım sadece dedi .. onun dışında siftahım yok dedi..
bir arkadaşım dükkan kapatıyor.. sirkecide arkadaşlarım var kiralar oralarda dolar üstünde ödiyebilen yok onlarda sinek avlıyor.. çarklar durmuş ve hala bir inşaat sektörüne suni bir yüklenme var.. inşaat sektörünü lokomotif yapmışız ama o lokomotifin hiç bir vagonu çekicek gücü enerjisi yok durmak üzere.. yanlış lokomotifi koyduk vagonları çeksin diye..
sultanahmette arkadasim mulku kendine ait harika lokasyonda yillarin restoranini kapadi gecenlerde , kira yok her ay 30 40bin zarar terkedilmis bolge gibi dedi
Sen benım yazımı ya ıyı okumadın yada anlamadın....
Vergı kacakcılıgana af gelıyor. 100.000€ otv yatması gerekırken 1000€ otv yatırana af gelıyor. Daha nasıl anlatayım kı?
Yanı ekonomının suan durmasıyla,ıslerı canlandırmakla alakası yok. Gecmıse donuk af...
Vergı kacakcılıgana af gelıyor. 100.000€ otv yatması gerekırken 1000€ otv yatırana af gelıyor. Daha nasıl anlatayım kı?
Yanı ekonomının suan durmasıyla,ıslerı canlandırmakla alakası yok. Gecmıse donuk af...
Bunu yaptıkları anda kimse bundan sonra dürüst olarak işlem yapmaz. Yada yapmamak için fırsat kollar.
Bu yapılan en büyük yanlış resmen hırsıza aferim iyi yaptın diyor dürüst vatandaşa da salak muamelesi yapıyorsun.
Zamanında vergisini ödemeyenler için yapılandırma yapıldı, baktılar yeterli olmadı onu da (mayıs) uzattılar.
ben bile kyk borcumu 2 kere yapılandırdım ama bu yapılandırmaları doğru bulmuyorum yine de.
onursumer
05-02-2017, 13:35
458 leri cayanne leri mezar yapıp toparlayanlar yaşadı yani nasıl bi sistemimiz var şaka gibi
darkmoon
05-02-2017, 14:10
ben çok iyi anladım diyorumki kasada para kalmamış ticaret durmuş artık bu tip yollarla kasayı doldurmaya çalışıyorlar.. yani ne günlere kaldık bu tür işlere tenezzül ediliyor demeye çalışdım..
ayrıca şunuda söyliyim bu illegal işlere af getirmek ilerde yapılıcak illegal işlerede özendirmek ve yol açmakdır benim fikrim..
imprezaWRC
05-02-2017, 20:12
Beyaz eşya ötv'si otomobil satışındaki gibi mi işliyor. Yani, beyaz eşya satıldıktan sonra mı ötv'si yatırılıyor yoksa bayiye girerken ötv, kdv herşey ödeniyor mu? Eğer ikinci şıktaki gibi oluyorsa ötv mötv indirimi beklememek lazım.
Beyaz eşya ötv'si otomobil satışındaki gibi mi işliyor. Yani, beyaz eşya satıldıktan sonra mı ötv'si yatırılıyor yoksa bayiye girerken ötv, kdv herşey ödeniyor mu? Eğer ikinci şıktaki gibi oluyorsa ötv mötv indirimi beklememek lazım.
ÖTV yi imalatçı ithalatçı ödüyo. Bayiye girerken ödenmiş oluyo.
ben çok iyi anladım diyorumki kasada para kalmamış ticaret durmuş artık bu tip yollarla kasayı doldurmaya çalışıyorlar.. yani ne günlere kaldık bu tür işlere tenezzül ediliyor demeye çalışdım..
ayrıca şunuda söyliyim bu illegal işlere af getirmek ilerde yapılıcak illegal işlerede özendirmek ve yol açmakdır benim fikrim..
100k yerine 1k ÖTV yatırana af geliyor diyor arkadaş, burada "kasa nasıl dolacak"? 99k ceza takibi değil ki, af bu......
Şimdi 997TT nin yazdığı durum aslında gerçekleşti şöyle ki.
18.01.2017 de kabul edilen 6770 sayılı kanun'un 13. Maddesinde "geçici madde olarak eklenen bir metin ile " düşük ötv ile ithal edilen araçlar için 18.01.2018 den itibaren 6 aylık süre içerisinde el konulan araçların sahipleri ilk elde etme tarihinde ödemeleri gereken ÖTV nin %25'ini yana 4 de 1'ini ödeyerek araçlarını geri alabilecekler.
Örnek açısından 997TT net rakamları sanırım verebilir , hatırladığım kadarıyla bir porsche ithal etmişti tam ötvli.
Şimdi düşük ötv ile araç getirip satan sonra da el konulan adamlar sevinç çığlıkları atıyordur.
Kimse kusura bakmasın ama bu durum hırsızlığa teşvik etmektir benim gözümde.
Rakamlar farazi olmak koşuluyla örneğin ben 1 milyonluk araç getirip 300 bin ötv ödedim.
Adam aynı aracı farklı şekilde getirip 50 bin ötv ödedi.
Devlet diyor ki aferim kardeşim sen çok zekisin o yüzden seni ödüllendirelim.
Sen 300'ün %25'i ni yani öde al arabanı git. Yani 75 bin daha ver el sıkışalım.
Şimdi dürüst bir vatandaş 300 ödüyor , adam hem hırsızlık yapıyor hem de ödüllendiriliyor.
Ne denir bilmem ama dürüst vatandaşlar için üzücü bir durum.
Evet devlet kasasına bir para girecek ama bu şekilde gelecekte alman gerekenleri de alamayacaksın.
Günü kurtarma çabaları. :S
Kanun Maddesi:
MADDE 13 – 4458 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 9- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bu Kanunun 235 inci maddesi uyarınca el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararı verilen kara ulaşım araçları ile ilgili olarak bu maddenin yürürlüğe girdiği ayı takip eden altıncı ayın sonuna kadar ilgili gümrük idaresine başvurulması ve taşıtın ilk iktisabında ödenen özel tüketim vergisinin %25’ine tekabül eden tutarın, başvuru tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili tahsil dairesine ödenmesi halinde, el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararı kaldırılır ve el konulan araç, sahibine iade edilir. Bu karar gümrük idaresi tarafından ilgili mahkemeye bildirilir. Tasfiyesi tamamlanmış ulaşım araçları için bu fıkra kapsamında başvurular kabul edilmez.
Birinci fıkrada belirtilen oran bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutularak ilk iktisabı gerçekleşmiş kara ulaşım araçları ile ilgili olarak, bu Kanunun 235 inci maddesi kapsamında el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararı verilmesi gereken fiilin gümrük idaresince tespit edilmesinden önce ve birinci fıkrada belirtilen süre içinde kendiliğinden bildirilmesi durumunda %15 olarak uygulanır.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları tespit etmeye Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı müştereken yetkilidir.”
Ba (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/01/20170127-1.htm)
Tahmın ıyımser olmus.
Otv ler genelde 1000 euro ıle 15.000 euro arası yattı bınlerce aracta.
Cogunlugu spor arac yada pahalı sedan,jipler.
Ortalama 80 ıla 150.000 euro yatmalı. Ferrarı getırıyoruz yada S kasa.
Gumruk beyanı en kotu 140euro, %140 otv yatıcak. 200 euro. Ben yatırdım 5000 euro,kalan 195euro nun %25'ını ode,sorunsuz bın.
Nasıl ama?
Ha bu arada,yatıranda ıthalatcı degıl,o an kım sahıpse araca.... Yıne yapanın yanına kar kalıyor...
997TT daha önce böyle bir işlem yapmadığım için rakamsal olarak attım ama görüyorum ki az atmışım. Nerden baksan tutarsızlık nerden baksan..
Bir sitede avukat bir arkadaş şöyle yazmış hadi ben rakam konusunda iyimserdim ama bu arkadaş sanırım polyannayı fazla takip etmiş :)
Hep diyorum şakalar ülkesiyiz.
"Görüleceği üzere, torba yasa ile getirilen bu düzenlemelerle ülkenin yıllardır kanayan yarası olan lüks ithal araç konusuna pratik ve ekonomik bir çözüm getirilmiştir. Zira yıllardır lüks araçlara eksik vergi nedeniyle elkonulmakta, yediemin otoparklarında milyonlarca liralık araçlar çürümeye terk edilmekte ve hiç bir şeyden haberi olmayan araç sahipleri ceza davalarında yargılanarak mağdur edilmekteydi. Bu düzenleme ile hem ithalat safhasıyla hiçbir ilgisi olmayan, nihai tüketici konumundaki araç sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi hem de devletin kasasına milyonlarca lira gelir girerek araçların çürümekte kurtulup ekonomiye kazandırılmasının önü açılmıştır."
İTHAL LUKS ARACLARDA OTV AFFI YURURLUĞE GİRDİ (http://www.semsiyecozum.com/ithal-luks-araclarda-otv-affi-yururluge-girdi/)
Bu arkadas yasayi mustesara izah eden isbitirici tipinde. Ozunde dogru,ben ithal arac aldim,sonucta devletin gumrugunden cekilmis ve devletin himayesinde vergisi yatmis.heralde devlet kendini dolandirmaz diye dusunerek aldim araci. Ama o ne? Aciklardan faydanilarak dusuk otv ile plakalanmis. Bende 4.sabibiyim? Sucum ne?
Adam 100.000 euro yu cebe indirsin sadece 1 aracta, bokunu ben temizleyim. Ha magduriyeti gideriyor,el konulma riski
Kalmiyor ama devletin gorevini yapmamasindan dolayi cebimden para cikiyor. Diyeceksiniz ki ithal araclar zaten ucuz.
OrAsi ayri. Burda devlet yuzunden sucsuz vatandas ugrasiyor.
free-hifi
06-02-2017, 09:22
Murat abi bunu kullanıp en az 20 aracı piyasaya süreceklerde var. Bunun olacağını bilip pusuya yatırmış olabilirler mi.
Yazıdan yanlış anlamadıysam eğer ben yalan beyanda bulundum fakat yakalanmadım derseniz %15 ödeyip yırtıyorsunuz :) oh ne ala hırsız gene avantajlı oluyor :) vergisini tam ödeyen enayi oluyor hangi hakla böyle bir kanun çıkarıyorlar o vergilerde benim de hakkım var.
Kabagin yine alana patlamasi kadar sacma birsey olamaz. Adam aracim bende kaldi diyip buruk bir sevincle %25 i odemeye razi olucak. Bu karaclsri kimlerin getirip satis yaptigi kesin kayitlarda mevcuttur. Gidip biraz arastirip sorustursalar en azindan araclarin bir kismini ithalatcilara odetebilirlerdi.
Kabagin yine alana patlamasi kadar sacma birsey olamaz. Adam aracim bende kaldi diyip buruk bir sevincle %25 i odemeye razi olucak. Bu karaclsri kimlerin getirip satis yaptigi kesin kayitlarda mevcuttur. Gidip biraz arastirip sorustursalar en azindan araclarin bir kismini ithalatcilara odetebilirlerdi.
Saçma tabiki. İlgili aracın/eşyanın gümrük beyannamesinde kim tarafından hangi tarihte nekadar bedel ile ülkeye sokulduğu belli.
Bunu bulmak devlet için çocuk oyuncağı. Gümrük ve maliye nin dakikalar içerisinde öğrenebileceği bilgiler.
Evet bir mağduriyet var son kullanıcı üzerinde. Ama sen aracı anahtar teslim alıyorsun kontrol etmek zorunda değilsin ki ÖTV si tam mı yatmış eksik mi yatmış.
Bu ÖTV yi eksik ödeyip rekabet avantajı sağlayıp araçları ötv liye göre biraz daha ucuz yada aynı bedel ile satan adamların ekmeğine yağ sürmek demek.
997tt nin yazdığı rakamlar ciddi rakamlar. O kadar parasız kaldık ki 100 binlik alacaktan 75 i silip 25 e razı oluyoruz. 100 ödeyene de kusura bakma kardeş ödedin bitti diyoruz :) Adalet ?
darkmoon
06-02-2017, 11:23
100k yerine 1k ÖTV yatırana af geliyor diyor arkadaş, burada "kasa nasıl dolacak"? 99k ceza takibi değil ki, af bu......
yasayı detaylı incelemedim bu afdan kasıt parayı silmek değildir tahminim ... cezai yaptırımları kaldırmakdır..
çünkü bu iş ortaya çıkarsa hem maddi hemde hapis cezası vardı.. afdan benim anladığım şayet gerekli tutarlar ödenirse belki indirimli belki yapılandırmalarla cezai bir yaptırımın kaldırılması.. y üksek ihtimalde böyledir zaten devlet kimsenin kara kaşına kara gözüne af çıkarmaz..
Hapis falan yok. Bildigin af...
Olumu gorup sitmaya razi olucak arac sahibi.
Yahu kimin soktugu,dusuk otv yatirdigi belli ama sirket dagda ki cobanin ustune arkadas,kimden neyi alicak?
Devlet tuttugunu oper,polemige girmez. Konu icinde olmayan arkadaslarimin yorumlarini gulumseyerek okuyorum.
Bu ulkede hersey yapanin yanina kar kalir! Burda da var dusuk otv ile mal sahibi olan. Buna herkes yapiyor benim basim kelmi olarak bakarsak sorun yok. Is devlette bitiyor,buna izin verildi ama simdi olmuyor. Sistem elden gecti ve hemen duzeldi. Yani istenildi mi olan basit bir uygulama...
Dusunun:10 tane S350 dizel getirdiniz.2000euro otv ile plakaladin. Kara bak! E bunu binlerce aracla carpin,ne vurgun...
Aracın ithal edildiği günün fabrika çıkış fiyatından ama güncel oranlardan yeniden vergisi hesaplanmalı.
Kullanıcıdan okkalı bir ceza, ithal edenden de önce ödeyeceği vergi ile ödediği verginin farkı farkı, ilave olarak da ceza kesilmeli. Örneğin kaçırdığı ötv kadar.
Fabrıka cıkısı nasıl hesaplanıcak? Hıc kımse fabrıkadan arac alamaz kı? Bayıden almıstır ancak bunun aksesuar farkları var. Bazıları standart bazılarında degıl.
Ayrıca aracın 4. Yada 5.sahıbı,adam almıs,nasıl ceza kesıceksın.
Hadı ıthalatcıya keselım,orada da caycı yada coban yada cogu her sene kapanan sırket. Odıyebılecegıde Sermayesı kadar...
ÖTV nin ne kadar yüksek olduğunu göstermek için hesaplamalarda cayır cayır ithal edilirkenki fabrika çıkış fiyatları yazılıyorken şimdi mi bulunamıyor o rakamlar. O iş gayet kolay.
Otomobil alırken doğuş çıkışlı mı Borusan çıkışlı mı diye insanlar niye araştırıyor? Sonradan gol yememek için. E araba alacak kişinin de eline yapışmasın bu durum bir zahmet araştırsın. Araştırsın ki kabak ona da patlamasın.
Vergi kaçıran adamın da sadece elinde değil başka tarafında da patlasın.
Her ikinci el alan kişi aracın evveliyatını araştırırsa ve almazlarsa bu arabaları, bu düşük vergi ile oto getiren galeriler bir daha getiremez.
İki araba Yanyana iken birisi diğerinden 100bin daha ucuz. Neden acaba diye sormadan balıklama dalarsa sorgusuz korkusuz, e bi zahmet alan da satan da cezasını çeksin.
3 kuruşluk yoğurt alırken son kullanma tarihine bakıyorken bi kaç yüzbinlik araba alan adam da kaçak mı değil mi diye soruştursun zahmet olmasın. Ha işine gelmiyorsa da yesin cezayı otursun aşağı.
ÖTV çoook fazla. Vergi hesaplama konuları saçma sapan. Bu başka bir konu. Vergi çok fazla diye de böyle üçkağıtlara girmemek gerek. Giren adam da sonuçlarına katlansın.
Peki bir panemera duşunun 2010 senesinde 128.000 ötv yatırılmış.hayatta patlamaz bu araba diyorlar neyi Nasıl hesaplıcaz farz edelimki aldık devlete ama bu kadar yatmışmı diyecez yada 2010 senesinde yatması gerekeni Nasıl hesaplayıcaz.
Araba kaç modelse o yıldaki Doğuşa giriş rakamlarından tekrar ötv hesaplanacak.
Atıyorum 100bin üzerinden vergilendirilmesi gerek.
ÖTV KDV vs tüm vergi toplamı kaç tl tuttu? 150bin
Kaç yatırılmış? 125bin
25bin daha alınacak. Bu vergi kısmı.
Sonra da otomobilin o anki sahibine ve Türkiye'ye o arabayı eksik vergili sokan adama ceza.
Başka türlü kesemezsiniz bu saçma salak işlerin önünü
Ben 150bine renoya bineyim, adam aynı paraya bentleye
Yok öyle