Orijinalini görmek için tıklayınız : Otomobil satışlarında patlama
Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) verilere göre Kasım ayında otomobil satışları yüzde 53,5 arttı.
ODD Kasım ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı verilerini açıkladı. 2016 yılı Kasım ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 122.309 adet oldu. 84.601 adet olan 2015 yılı Kasım ayı otomobil ve hafif ticari araç pazar toplamına göre satışlar yüzde 44,57 oranında büyüdü.
2016 yılı Kasım ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53,51 arttı ve 95.783 adet oldu. Geçen sene 62.397 adet satış gerçekleşmişti.
2016 yılı Kasım ayında hafif ticari araç pazarı 2015 yılının Kasım ayına göre yüzde 19,46 arttı ve 26.526 adet oldu. Geçen sene 22.204 adet satış gerçekleşmişti.
OTOMOBİL 11 AYDA YÜZDE 6 ARTTI
Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2016 yılı on bir aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,69 artarak 841.808 adet olarak gerçekleşti. 2015 yılı on bir aylık dönemde 811.844 adet toplam pazar gerçekleşmişti
Otomobil satışlarında patlama – Sozcu Gazetesi (http://www.sozcu.com.tr/2016/otomotiv/otomobil-satislarinda-patlama-1542292/)
gözlüklü gülücük yanlışlıkla çıkmış bir yönetici düzeltebilir mi
ayrıca bu patlamanın anlamı ne?
Halkımız vurdurmayı seviyor :D zam gelince itiraz edeceğine zam gelmeden alalım da kitleriz birine amıhagoyiöm diyorlar
Halkımız vurdurmayı seviyor :D zam gelince itiraz edeceğine zam gelmeden alalım da kitleriz birine amıhagoyiöm diyorlar
Türk insanı çakaldır ama sadece kendi toplumuna karşı... :) Eylemsizlik yasasını Newton bizim için buldu Mikail... :)
Ötv gelmeden alalım hareketiyle çıkan rakam sanırım.. Aynı araştırmayı Aralık ayı içinde bekleriz... Ki normalde aralık ayı yılsonu indirimleri ve kampanyaları sebebiyle satışın yüksek olduğu aylardan biri olarak bilinir..
2017 de mok satarlar :)
şu ***** müteahhitler ve ***** biyatçılar ***** yandaşlar bmw mercedes takılanlar tüm varlıklarını kaybedip çok büyük borca girsinler istiyorum benim hakkım yendi hatta birkaçtanesi sokak ortasında çıldırıp çığlık atarak ağlayarak benzin döküp yakarsa dahada keyifli olur, çünkü hak yemek çok kötü birşey.
bizim millette karşı koyma, tepki gösterme yok. İşin çakallığında, ibneliğindeyiz her zaman. Nefret ediyorum artık.
2017 de mok satarlar :)
Böyle diye diye tam tersi çıkıyor:D 2017de de artar :D
Ahmet Bby
02-12-2016, 14:06
Bu artışın ticari taksi ve dolmuş kullananlarla da alakası var mı onlarda dahil mi? Çünkü şehirlerde eski model ticari taksi pek kalmadı. Artık hep sıfırlandı
Bu artışın ticari taksi ve dolmuş kullananlarla da alakası var mı onlarda dahil mi? Çünkü şehirlerde eski model ticari taksi pek kalmadı. Artık hep sıfırlandı
Onlar dahil rakamlar ötv indirimli alıyorlar fırsat diye çoğu yeniledi
Bu rakama çok etkisi olmaz düşüncesindeyim
oo insanlar arabaya para bulabildiğine göre iyi iyi ekonomi iyi. o zaman şey yapsınlar devlet bunun kaymağını yesin. mesela durduk yere vergi yükseltsin ki gelir dağılımına göre vergi almış olsun adaleti sağlasın.
tabi canım şimdi 55 liraya araba alanla 250 liraya araba alan aynı vergiyi ödemesi adilmi. yooo.. o zaman 55 lira alandan vergi az almayalım da 250 lira ya alanda para coktur o zaman ondan daha cok alalım vergiyi..
aslında bu cok parası olanın parası nerden gelıyo ne ıs yapıyo onun vergısını neyse ya... arabadan alıyoz nasılsa kımsede ses cıkartmıyo....111.1.1.1.
Kasım rakamlarıyla konuşmak kolay. Zira zam olayı yalnızca son hafta satılan araçları etkiledi. Aralık'ı da bir şekilde stoklarla, destekli kredilerle atlatırlar.
Sen işin sonuna bak demişler. 2017'de şova hazır olun. Böyle giderse 2018 gelmeden ötv indirimini konuşuyor olacağız.
individual
02-12-2016, 14:13
Ben diğer konuda bununla ilgili rakamsal artış değerlerini yazmıştım.
2017 de artış olucak düşüş yok ama artış azda olsa alıcak.
Bizim millet seviyor para yok abi ya piyasa kötü iş yok döviz fırladı diyip 2-3 hafta sonra son model sıfır km passat golf alıp kapıya çekiyor :)
Almanci Tane-R
02-12-2016, 14:35
2017 de otoda alım düşerse 2009 daki gibi bir vergi indirimi gelir o zaman G... patlar
kalipson
02-12-2016, 14:44
2017, hadi bilemedin 2018'de ÖTV indirimi gelmezse satış kısımlarında çalışan birçok insan artık torunlarına anlatır bu satış rakamlarını. "Hey gidi günler... Neydi o günler..."
Bizim genel müdürümüz de aklında hiç olmamasına rağmen araç aldı.
Mart ayında kiralık aracının süresi dolacaktı, yeni araç kiralamak istese vergi / zam eklenmiş araç üzerinden kiralama yapacaktı
Artmış araç fiyatı üzerinden kiralama yapmaktansa uygun fiyattan araç aldı. 3 senelik kiralama yerine 5 sene binerim bu araca dedi..
Yani her bakımdan kârlıydı araç almak parası olana.. Artışın sebebi buydu
Ama şans bitti. Vergiler arttı.
Daha da majör bir satış olmaz... Misal Bo...san grubu 1 yılda yaptığımız satışı 1 haftada yaptık dedi..
Ocakta sinek avlıyoruz diye numaradan ağlamaya başlar tüm firmalar, ÖTV indirimi yapılır ondan sonra, bizim millet de tekrar kapılarda kuyruk olur.
Aslında teknik olarak bakacak olursak kimseye çaktırmadan milletin cebindeki parayı alma hareketi güzel..
Nasıl?
1- ÖTV yi yükseltiyorum de 1 ay bekle.. Milletin hiç aklında yokken, sana para vermek için araba almak için sana yalvarsın, kuyruk olsun kapılarında yatsın, arabalar kapanın elinde kalsın, satış patlaması olsun.
2- 1 ay sonunda yüksek ÖTV oranını 1 ay uygula ve bekle..
3- Daha sonra "ÖTV indirimi geldi 1 ay indirim(!) yani eski vergi oranları ile satış yapılacak" de, millet yine hücum etsin yine kapanın elinde kalsın arabalar, 1nci maddenin aynısını yaşat insanlara.. "Böyüklerimiz milletini düşünüyor bize kolaylık sağlıyor" repliklerini sal ortalığa, bir de oradan nemalan.. Mis..
4- Yüksek ÖTV oranlarına çok ses çıkmazsa yeni yüksek oranlı ÖTV ile devam et, hatta seçimlerde ÖTV indirimi vaadinde bulun ve bunu bir koz olarak kullan. (Doların yükselmesiyle ilgili seçim vaadleri gelmeye başladı mesela.. Başkanlık geldiğinde dolar aşağılara inecek cümleleri salındı piyasaya.. Burada da aynı taktik.)
5- ÖTV oranını ilerleyen dönemde indirmesen de zaten bizim insanımız ısıtılan su içindeki kurbağa misali olduğu için, yeni ÖTV lere alışır, yüksek ÖTV den otomobil satmaya devam et..
Şimdi bu ilk 5 madde sonunda ekonomi anlamında ne oldu ona bakalım.
Bu ÖTV artışı planını devreye almadığında aynı fiyatlara örneğin 10.000 adet otomobil satacakken ÖTV indir bindir hareketiyle 50.000 Adet araba sat.. (Adet rakamları afakidir) ÖTV indirim olayları sonrası da yüksek oranlarla satmaya devam et..
Nasıl süper iş değil mi.. Çok zekice bence..
Kimse de demiyor ki arkadaş bu böyle olmaz kendinize gelin diye.. E böyle saça böyle tarak.. Çok güzel ediyorlar..
Bu şekilde düşünüyorum çünkü canları istediklerinde kimseye duyurmadan bir gecede zam yapıp ertesi gün zamlı fiyattan satmaya devam edebiliyorlar. (Bknz su, elektrik, doğalgaz, sigara, benzin, vs) ÖTV ise haftalar önce duyurup bekleniyor. Neden?
Benim otomotiv sektörü ve devlet politikalarına bakışım bu şekilde zaten :D
http://i63.tinypic.com/30c232b.jpg
Ülkemizde bu kadar kriz ve ekonomik sıkıntı varken kimler alıyor bu arabaları ve hangi para ile anlamak mümkün değil..
Bir şey söylemeden yapamiyacagim.
Bazılarınız bu işi iyi biliyor. Piyasaya mal nasıl doldurulur stoklar nasıl eritilir , indir - çıkar oyunları , pazarlama taktikleri sene sonu stoklarını eritme , eh sevindim en azından bazılarınız ekonomiden anlıyor her şeyi siyasetin at gözlüğü ile izlemiyor.
https://www.youtube.com/watch?v=7unENFLHAVs
MUHTEŞEM BİR SELA.. - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=7unENFLHAVs)
Bir mucize yaşansa ötv kalksa ne olur çok merak ediyorum, heralde bir kaç gün içinde istisnasız hiç bir bayide araç kalmaz. Önemli olan bu vergi sistemiyle gerçekten devam edecekler mi, eğer edeceklerse insanlar yine tepki göstermez bu oranlar yerleşir. Eğer değil insanları araç alımına itmek için yaptılar ve bir kaç aya geri aldık derlerse olan o arada araç alanlara olur tamamen. Onlara da üzülmek yersiz, bu oranda vergi varken araç alıyorsa haketmiştir tüketici zaten yediği kazığı
Bir mucize yaşansa ötv kalksa ne olur çok merak ediyorum, heralde bir kaç gün içinde istisnasız hiç bir bayide araç kalmaz. Önemli olan bu vergi sistemiyle gerçekten devam edecekler mi, eğer edeceklerse insanlar yine tepki göstermez bu oranlar yerleşir. Eğer değil insanları araç alımına itmek için yaptılar ve bir kaç aya geri aldık derlerse olan o arada araç alanlara olur tamamen. Onlara da üzülmek yersiz, bu oranda vergi varken araç alıyorsa haketmiştir tüketici zaten yediği kazığı
Black Friday denilen şeyden beter olur :D
individual
02-12-2016, 16:43
Mesela ben bunu benzin fiyati ile dusunemiyorum.
Suan ankara istanbul trafik sorunu cok buyuk litresi 5 lira benzinin.
Dusunsenize benzinin litresi 2.3 falan yapiyorlar yollar ne olur dusunemiyorum valla.
Ben eczacıyım her ürünü fatura ile alıyorum fatura ile çıkıyorum her şey tıkır tıkır vergisini ödüyorum (kdv-gelir-muhtasar-stopaj vs.) peki ben vatandaş olarak tüm vergilerimi öderken neden vergi kaçıran kuyumcu, petrol işi yapan, müteahhit, al-satcı vs. gibi insanlar gibi ötv ödüyorum.
Haksızlık esas budur ben devlete vergimi tam olarak ödüyorum yani ne yapıyorum kazandığım paradan bi ton vergi (kdv vs.) ödeyip en son kalan paradan da %35 daha gelir vergisi ödüyorum ama gene araç alırken bi ton ötv ödüyorum. Yıllardır böyle ne bu hükümet ne de 100 yıldır değişen bir şey yok hep aynıydı. artık lütfen uçan kazları yolsunlar tavuktaki kümesleri değil.
Bu yazdıklarım ücretli çalışanları ve vergisini sonuna kadar ödeyenleri de kapsamaktadır. (lütfen vergiyi tam vermeyi; işinin yarısını faturasız veya girdisiz çıktısız yapanları katmayın)
Bir şey söylemeden yapamiyacagim.
Bazılarınız bu işi iyi biliyor. Piyasaya mal nasıl doldurulur stoklar nasıl eritilir , indir - çıkar oyunları , pazarlama taktikleri sene sonu stoklarını eritme , eh sevindim en azından bazılarınız ekonomiden anlıyor her şeyi siyasetin at gözlüğü ile izlemiyor.
Gözlerim yaşardı.. Yaşardı da, at gözlüğü kimde o belli değil işte..
ahk mesajın tamamen TR deki vergisel adaletsizliğin iz düşümü olmuş.
Bordrolu olanlar kümsete yolunan ilk kaz lar.
Sonra işini doğru ve dürüst yapıp vergisini ödeyen esnaf/tacir/serbest meslek erbabı geliyor.
Aslında bu vergi yükü golünü biz kendimize atıyoruz. Araba alırken ötv ödeyip diğer taraftan kaçıran kişiler düzgünce ödemiş olsalar belki devlet vergi oranlarını bu kadar fazla tutmaz.
Ama insanlarda mali af vb gibi yapılandırmalar ile şöyle bir algı oluştu. Ben neden ödeyeyim ki ?
Adam çalsın çırpsın örn. 5 yıl sonra ana parasını (tl bazında tabi ki) düşük bir faiz oranı ile yapılandırıp taksitle ödesin.
Bu dürüst insanları da yanlış yola sevk ediyor maalesef. Bu gün 100.000 TL borcu olan bir esnaf düşünelim ödemiyor.
5 yıl sonra gel diyorlar bu 100.000 TL yi 3 yılda öde. Bu gün 100K nın alım gücü ile 5 yıl sonraki alım gücü bir değil, devletin aleyhine kişinin lehine.
Biz aslında kendi ayağımıza sıkıyoruz farkında değiliz.
iş sadece ötv kalkmasıyla bitmiyor ki maaşta düşük 3 bin tl asgari ücret olması lazım ki avrupa amerika seviyelerine gelelim, ama gerçek hem maaş düşük hemde aşırı fahiş vergi vergininde vergisi.
Ben eczacıyım her ürünü fatura ile alıyorum fatura ile çıkıyorum her şey tıkır tıkır vergisini ödüyorum (kdv-gelir-muhtasar-stopaj vs.) peki ben vatandaş olarak tüm vergilerimi öderken neden vergi kaçıran kuyumcu, petrol işi yapan, müteahhit, al-satcı vs. gibi insanlar gibi ötv ödüyorum.
Haksızlık esas budur ben devlete vergimi tam olarak ödüyorum yani ne yapıyorum kazandığım paradan bi ton vergi (kdv vs.) ödeyip en son kalan paradan da %35 daha gelir vergisi ödüyorum ama gene araç alırken bi ton ötv ödüyorum. Yıllardır böyle ne bu hükümet ne de 100 yıldır değişen bir şey yok hep aynıydı. artık lütfen uçan kazları yolsunlar tavuktaki kümesleri değil.
Bu yazdıklarım ücretli çalışanları ve vergisini sonuna kadar ödeyenleri de kapsamaktadır. (lütfen vergiyi tam vermeyi; işinin yarısını faturasız veya girdisiz çıktısız yapanları katmayın)
Göreve gelir gelmez Nereden Buldun Yasası'nı kaldırma sebepleri budur. Her türlü illegal kazancın önünü açtılar. Şimdi tüm vatandaşlardan çıkarmaya çalışıyorlar acısını.
ahk mesajın tamamen TR deki vergisel adaletsizliğin iz düşümü olmuş.
Bordrolu olanlar kümsete yolunan ilk kaz lar.
Sonra işini doğru ve dürüst yapıp vergisini ödeyen esnaf/tacir/serbest meslek erbabı geliyor.
Aslında bu vergi yükü golünü biz kendimize atıyoruz. Araba alırken ötv ödeyip diğer taraftan kaçıran kişiler düzgünce ödemiş olsalar belki devlet vergi oranlarını bu kadar fazla tutmaz.
Ama insanlarda mali af vb gibi yapılandırmalar ile şöyle bir algı oluştu. Ben neden ödeyeyim ki ?
Adam çalsın çırpsın örn. 5 yıl sonra ana parasını (tl bazında tabi ki) düşük bir faiz oranı ile yapılandırıp taksitle ödesin.
Bu dürüst insanları da yanlış yola sevk ediyor maalesef. Bu gün 100.000 TL borcu olan bir esnaf düşünelim ödemiyor.
5 yıl sonra gel diyorlar bu 100.000 TL yi 3 yılda öde. Bu gün 100K nın alım gücü ile 5 yıl sonraki alım gücü bir değil, devletin aleyhine kişinin lehine.
Biz aslında kendi ayağımıza sıkıyoruz farkında değiliz.
Çok yanlış bir yaklaşım. Vergiyi tabana yaymak devletin görevidir, vatandaşın değil.
Adam 100 binlik araç da alır, ödeyebileceği en az vergiyi de öder. Yasal olarak hiçbir engel yok bu konuda.
Devlet alabildiğine daha fazla yüklenmek yerine hiç vergi alamadığı alanlara yönelmeli. Basit usülde vergi alınan bazı sektörlerde muazzam paralar dönüyor. Bunları engellemek mevcut hükümetin görevi.
academian97
02-12-2016, 17:49
Black Friday denilen şeyden beter olur :D
+rep. Yiğidi öldür, hakkını ver...
GokhanRS
02-12-2016, 18:03
bende ötv kalksa bayide araba kalmazı, trafik felç oluru anlayamıyorum.
Şimdi burada arabalar bedavadan biraz pahalı, hatta sen araba alıcam diyorsun nakit para, ya ne gerek var sonra ödersin dicekler nerdeyse, öyle ucuz bana göre.
E benzin de türkiyeden daha ucuz.
Geçelim amerikaya, ordaki arkadaş görürse yazsın, 3-5 bin dolara mustang mi ararsın, bi kaç aylık pizza fiyatına hummer mı. hele benzin desen orda iyice bedava.
Gelelim trafik konusuna. Neden peki burada fiyatlar bu kadar uygunken trafik yok? Neden 100bine porsche alınırken kimsenin altında porsche yok?
insanların iş bilmezliğini görgüsüzlüğünü trafik ahlakı olmayışını fiyatlarla bağdaştırmayın. Bunların hepsi 1. Cezaların yeterli ve caydırışı olmayışı asıl sebep 2.ci Trafik eğitimi 3. olarakta azda olsa ahlak problemi.
Çok yanlış bir yaklaşım. Vergiyi tabana yaymak devletin görevidir, vatandaşın değil.
Adam 100 binlik araç da alır, ödeyebileceği en az vergiyi de öder. Yasal olarak hiçbir engel yok bu konuda.
Devlet alabildiğine daha fazla yüklenmek yerine hiç vergi alamadığı alanlara yönelmeli. Basit usülde vergi alınan bazı sektörlerde muazzam paralar dönüyor. Bunları engellemek mevcut hükümetin görevi.
Pırlanta ve diğer değerli taşlardan alınan kdv' yi sıfırladı adamlar. Peki neden, çünkü ticaretini yapıyorlar :) Yeni mevzu değil zaten, bayağıdır bu ve benzeri şeyleri yapıyorlar. Rant nerede hükümet orada.
Arşiv unutmaz
Ekrem Tosun bombası!- Arşiv - Milliyet.com.tr (http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetayArsiv&KategoriID=4&ArticleID=1056677)
Şimdi burada arabalar bedavadan biraz pahalı, hatta sen araba alıcam diyorsun nakit para, ya ne gerek var sonra ödersin dicekler nerdeyse, öyle ucuz bana göre.
Geçelim amerikaya, ordaki arkadaş görürse yazsın, 3-5 bin dolara mustang mi ararsın, bi kaç aylık pizza fiyatına hummer mı. hele benzin desen orda iyice bedava.
Gelelim trafik konusuna. Neden peki burada fiyatlar bu kadar uygunken trafik yok? Neden 100bine porsche alınırken kimsenin altında porsche yok?
insanların iş bilmezliğini görgüsüzlüğünü trafik ahlakı olmayışını fiyatlarla bağdaştırmayın. Bunların hepsi 1. Cezaların yeterli ve caydırışı olmayışı asıl sebep 2.ci Trafik eğitimi 3. olarakta azda olsa ahlak problemi.
Ben görgüsüzlüğü ile bağdaştırıyorum. Hatta hayata bakış açılarıyla bağdaştırıyorum.
Türkiyede gösteriş merakı da var, başkasını kıskandırma gibi anlamsız bir kafa yapısı da var, sidik yarışı da var, ye kürküm ye durumları da var.
Bir kaç ay önce Avustralya'ya gittim. Baktım herkesin altında hem normal seviyede araçlar. 3 5 yaşında değil, 10, 15, 20 yaşında otomobiller. Ha güzel otomobiller yok mu? Modifiyeli falan? Var.. Skyline GTR var mesela.. Supra var.. NSX var.. Japonların hepsi JDM.. Sağdan direksiyon tüm otomobiller çünkü.. Eski dökülen otomobiller de var, sanat eseri de olanlar da..
Hatta evinde misafir olduğumuz ailenin babasının bir arabası var ki eski püskü.. 1990 model bir Holden. Bildiğimiz Opel in Avustralya versiyonu.. Dedim yakışıyor mu sana bu araba neden yeni bir araba almıyorsun?
Bana verdiği cevap şu.. "Ben bunu sıfır km aldım. İstesem şu anda S class bir BENZ alabilirim. Ama bu çalışıyor, beni oradan oraya götürüyor, neden yeni bir araba alayım? Ne zaman durur artık çalışmaz, o zaman yeni bir araba alırım kendime.."
İnsanların çoğunun kafa bu şekilde çalışıyor.
O zaman da şehir otomobil çöplüğü haline gelmiyor.
Demem o ki,
Trafik = O şehirde yaşayan insanların kültürü+ahlak ve eğitim düzeyi..
Denkliğin sağ tarafı ne kadar düşükse trafik o kadar fazlalaşıyor.
Denkliğin sağ tarafı ne kadar yüksekse trafik o kadar azalıyor..
Sifir araclardaki bu yogun satisin ikinci ele yansimasni nasil degerlendirirsiniz? Ben ikinci elin en azindan bi 6ay kadar durgun seyredecegini dusunuyorum. Sahibinden uzerinden son bi ayda gozlemledigime gore vw harici markalarin bir cogu 1 aydir ilanda duruyor. Yaklasik 100 araci favoriye aldim neredyse hergun fiyat dustu uyarisi geliyor ama satilan arac 5-6.
ÖTV tamamen kalkarsa, yine arabaları aynı fiyattan almaya devam ederiz. Bence fiyatlarda değişiklik olmaz:)
kültür, eğitim, hayata bakış ve hayattan beklenti tamamen farklı Avrupayla Tükiye'nin. Araba ile statü göstergesi yapılmaya/yapılAmayan bir toplum haline gelmedikçe değişmez bu durum zaten
Ötv indirimli araçlarda bu liste içerisindeyse çok kaale almamak lazım bütün taksi otobüs minibüsler ötv indirimi olduğu için araçlarını yenilediler.
kadioglu
02-12-2016, 20:09
Aslında milletin ya da devlet büyüklerinin görmediği bir şey var. Bu kadar dolaylı vergi yüzünden çok kaza oluyor ve çok can gidiyor. Parası az ya da geliri düşük vatandaş yeni araçlar bu kadar pahalı olduğu için gidip hurdavari araçlar alıyorlar. Sonra bir yerde freni patlıyor ya da bir virajda rot kolu çıkıyor ve kaza yapıyor. Abs, esp falan filan hak getire. Sonra kamyoncu abiler lastikleri çok pahalı olduğu için kaplama yaptırıyor. Yolda giderken o kaplama atıp başka bir aracı yoldan çıkarıyor. Yedek parça pahalı olduğu için bir parça kırılmadan ya da bozulmadan değiştirilmiyor. Olmadık yerde motor bozuluyor ve buyrun kazaya. Sonra yakıt pahalı olduğu için insanlar hala yokuş aşağı boşa atıyorlar. Yokuşun bitiminde virajı düz geçiyorlar. Ya da dur kalk yapmamak için yeşil yanıp sönerken gazlıyorlar ve ışığa yetişemeyip kaza yapıyorlar. Bir an önce vites yükseltebilmek için hatalı sollamalar yapıyorlar. Daha az yakabilmek için ters yön yapıyorlar. Arabalarına lpg taktırdıktan sonra hava filtresini bantlarla filan tıkıyorlar.
Sonuçta şu dönemde sıfır araba alabilenlerin olan parasına oluyor ama bu vergiler yüzünden olan pahalılık düşük gelirliyi canından ediyor.
113 e almadığım passat manuel comfortline şuan 121 yazmış öyle satamıyordun böyle nasıl satacan diyesim geliyor :)
Aslında milletin ya da devlet büyüklerinin görmediği bir şey var. Bu kadar dolaylı vergi yüzünden çok kaza oluyor ve çok can gidiyor. Parası az ya da geliri düşük vatandaş yeni araçlar bu kadar pahalı olduğu için gidip hurdavari araçlar alıyorlar. Sonra bir yerde freni patlıyor ya da bir virajda rot kolu çıkıyor ve kaza yapıyor. Abs, esp falan filan hak getire. Sonra kamyoncu abiler lastikleri çok pahalı olduğu için kaplama yaptırıyor. Yolda giderken o kaplama atıp başka bir aracı yoldan çıkarıyor. Yedek parça pahalı olduğu için bir parça kırılmadan ya da bozulmadan değiştirilmiyor. Olmadık yerde motor bozuluyor ve buyrun kazaya. Sonra yakıt pahalı olduğu için insanlar hala yokuş aşağı boşa atıyorlar. Yokuşun bitiminde virajı düz geçiyorlar. Ya da dur kalk yapmamak için yeşil yanıp sönerken gazlıyorlar ve ışığa yetişemeyip kaza yapıyorlar. Bir an önce vites yükseltebilmek için hatalı sollamalar yapıyorlar. Daha az yakabilmek için ters yön yapıyorlar. Arabalarına lpg taktırdıktan sonra hava filtresini bantlarla filan tıkıyorlar.
Sonuçta şu dönemde sıfır araba alabilenlerin olan parasına oluyor ama bu vergiler yüzünden olan pahalılık düşük gelirliyi canından ediyor.
Sence senin canin umurlarinda mi?
Eski arabalar daha cok yakit tuketiyor daha cok kazaniyoruz diye dusunerekten bile eski arabalari piyasadan kaldirmak istemez bunlar.
Ben bir yanlış göremedim açıkçası. Şuan mevcut sistemde devletin yaptığı ve yapmadığı noktaları araştırdım.
Mesajımı 2 defa daha okudum ama sanırım sen anlamadın. Detaylandıralım bence.
Mevcut sistemde kişiler vergi ödevlerini yerine getirmiş olsa zaten devletin kaçınılmaz olan alanlardan aldığı ( Alkol , tütün vb) vergi oranlarında sürekli artışa gitmez.
Kişiler farklı gerekçeler ile vergi ödemedikleri için ve devlet bu insanlara vergisini düzgün bir şekilde ödetemediği için,(denetim eksikliği, toplumsal bilinçsizlik gibi nedenler çoğaltılabilir)
belirtmiş olduğum gibi en garanti noktalara yüklenmekte.
Verdiğim örnekler ile verdiğin araç alımı ve az vergi ödeme kısmının bir bağlantısını göremedim. Vergiden kaçınmak yasaldır belirttiğin gibi. Kaçırmak ise gayri yasal.
Örnek olarak 300K lık mercedese binen bir dr/avukat/esnaf düşünelim bu tür insanların vergi matrahı genel itibariyle yaşadığı hayat standartlarının çok çok altındadır.
Dolayısıyla bu adam ödemesi gereken vergiyi ödemediğinden dolayı vergi yükü kaçıramayan ve kaçınamayan (kaçırmayı savunmuyorum elbette) bireylerin üzerinde kalıyor.
Kendim buna en tipik örneğim bordrolu olarak çalışıyorum ve her ay kesintim tıkır tıkır yapılıyor. Sonuç olarak ben ödemem gereken vergiyi ödediğim halde yüksek ötv ile araç alırken
ödemesi gereken vergiyi ödemeyen örnekteki kişiler benimle aynı ötv yi ödeyerek satın alma yapıyorlar.
Herkesin hakça vergi ödediği toplumda kaynağında kesinti yoluyla vergilendirilen birey ve hizmetlere düşen yük azalır, daha adaletli bir sistem olur ve toplam vergi miktarı artacağından devletin en garanti vergi alabileceği alanlara yönelmesinin önüne geçilir.
Dolayısıyla bakış açım gayet net ve doğru. Sana katıldığım nokta ise devletin vergiyi tabana yayması konusu. Bununla ilgili nereden buldun yasası vardı rafa kaldırıldı.
Kişinin mal varlığına bakılacak ve beyan ettiği geliri ile yaşam std. arasında fark varsa belgelendirmesi istenecekti.
100.000 TL Vergi matrahı olan esnafın satı bedeli 200.000 TL araca nasıl bindiği sorgulanacak ve ispat edemez ise bu fark'ın vergisi kendisinden tahsil edilecekti.
Peki ne oldu bu yasa ? Mevcut hükümet tarafından askıya alındı.
GokhanRS
03-12-2016, 00:19
İyide tolga devletin türk lirası olarak vergi açığı yokki şuan, aslında vergiye zam yaptıkça zarar ediyor. Detaylı anlatmak isterdüm nedenini ama telefondan çok zor oluyor zira konu hayli uzun. Ancak gerçekten vergi zammı yapmasını gerektiren bir açığı yok. Dış borçta zaten vergiyle kapatılamaz
İyide tolga devletin türk lirası olarak vergi açığı yokki şuan, aslında vergiye zam yaptıkça zarar ediyor. Detaylı anlatmak isterdüm nedenini ama telefondan çok zor oluyor zira konu hayli uzun. Ancak gerçekten vergi zammı yapmasını gerektiren bir açığı yok. Dış borçta zaten vergiyle kapatılamaz
Bunu biraz açar mısın ? Vergi açığı yok derken ?
Bir açık olması için tutarsal olarak bir vergi beklentisi olmalı (100 TL) ve bunun beklenen seviyede gerçekleşmemesi lazım. (80TL)
Verginin alınma mantığı kamu harcamalarının finanse edilmesi değil mi ?
Eğer bu harcamalar mevcut sistemdeki oranlar ile finanse edilebiliyor ise neden artış yapılıyor ? Ben ikna olmadım açıkçası.
Ama yanlış bildiğim bir şey varsa anlatırsan okumak / öğrenmek isterim.
Ocakta sinek avlıyoruz diye numaradan ağlamaya başlar tüm firmalar, ÖTV indirimi yapılır ondan sonra, bizim millet de tekrar kapılarda kuyruk olur.
Aslında teknik olarak bakacak olursak kimseye çaktırmadan milletin cebindeki parayı alma hareketi güzel..
Nasıl?
1- ÖTV yi yükseltiyorum de 1 ay bekle.. Milletin hiç aklında yokken, sana para vermek için araba almak için sana yalvarsın, kuyruk olsun kapılarında yatsın, arabalar kapanın elinde kalsın, satış patlaması olsun.
2- 1 ay sonunda yüksek ÖTV oranını 1 ay uygula ve bekle..
3- Daha sonra "ÖTV indirimi geldi 1 ay indirim(!) yani eski vergi oranları ile satış yapılacak" de, millet yine hücum etsin yine kapanın elinde kalsın arabalar, 1nci maddenin aynısını yaşat insanlara.. "Böyüklerimiz milletini düşünüyor bize kolaylık sağlıyor" repliklerini sal ortalığa, bir de oradan nemalan.. Mis..
4- Yüksek ÖTV oranlarına çok ses çıkmazsa yeni yüksek oranlı ÖTV ile devam et, hatta seçimlerde ÖTV indirimi vaadinde bulun ve bunu bir koz olarak kullan. (Doların yükselmesiyle ilgili seçim vaadleri gelmeye başladı mesela.. Başkanlık geldiğinde dolar aşağılara inecek cümleleri salındı piyasaya.. Burada da aynı taktik.)
5- ÖTV oranını ilerleyen dönemde indirmesen de zaten bizim insanımız ısıtılan su içindeki kurbağa misali olduğu için, yeni ÖTV lere alışır, yüksek ÖTV den otomobil satmaya devam et..
Şimdi bu ilk 5 madde sonunda ekonomi anlamında ne oldu ona bakalım.
Bu ÖTV artışı planını devreye almadığında aynı fiyatlara örneğin 10.000 adet otomobil satacakken ÖTV indir bindir hareketiyle 50.000 Adet araba sat.. (Adet rakamları afakidir) ÖTV indirim olayları sonrası da yüksek oranlarla satmaya devam et..
Nasıl süper iş değil mi.. Çok zekice bence..
Kimse de demiyor ki arkadaş bu böyle olmaz kendinize gelin diye.. E böyle saça böyle tarak.. Çok güzel ediyorlar..
Bu şekilde düşünüyorum çünkü canları istediklerinde kimseye duyurmadan bir gecede zam yapıp ertesi gün zamlı fiyattan satmaya devam edebiliyorlar. (Bknz su, elektrik, doğalgaz, sigara, benzin, vs) ÖTV ise haftalar önce duyurup bekleniyor. Neden?
Genelde sadece like butonuna basıp geçiyordum ama cidden güzel olmuş bu yazınız. Elinize sağlık
musait bir zamanda bir otomobil satıcısı olarak cevap yazacağım :)
SinanAdalı
03-12-2016, 21:37
Bunu buraya bırakır giderim.
http://i.hizliresim.com/Nl42rO.jpg
VTec_king
04-12-2016, 11:13
sanırım herkes yastık altındakilere güveniyor alıyorda alıyor ,ee sonra bunları faizi ile ödüyeceksiniz o zaman nolucak?
Fantezi dünyam rengarenk
Bu daha hiçbir şey
Korkma benden sal kendini
Bebeğim dediğim anda vur bana
:D 10 krktr özet :D
Sabır çekin seneye bugün sıfır alırsınız ötv ödemeden yemeyecek totoları indirecekler 100/100 inecek seneye de patlama olur satışlarda
Bahsi geçen otomobil satışı patlaması kasım ayı için. Yeni ÖTV zammı Kasım ayının son haftasına denk geldiği için esas baz alınması gereken ay bu ay yani Aralık olacaktır ki şuan ayın 4'ü hadi bugünde bitti 5'i oldu diyebiliriz , zaten geçen ay ÖTV gelene kadar bir çok bayi hedeflerini tutturmuştu , son haftaya tek tük kalmıştı o yüzden kasım ayını baz almak veya satışlar patlamış diyip vatandaşa yüklenmek hatalı ve yanlış. Bakalım Aralık ayı nasıl olacak sanırım birbirimizin suratına bakıp güleriz diye düşünüyorum çünkü içeriye her giren müşteri fiyatları görünce yahu geçen ayla arasında min 10 bin lira fark var diyip geri gidiyor ve bizi suçluyor :) ama bilmiyor ki sıkıntı bizleri yöneten de , vatandaş geliyor şikayetini , tepkisini bizlere gösteriyor sanki otomobil şirketleri yada dist. yüzünden bu fiyatlar böyle :)