Orijinalini görmek için tıklayınız : Avukatlara sorumuz
Merhaba,
Şirkette 1 arkadaşım kirada oturuyor. Faturalar kendi adına. Daire içinde sayaçtan sonra su borusu çatlamış. Giriş katı olduğu için suyun çoğu bina dışına akmış evin içi yerine.
2500 TL su faturası gelmiş bu ay. Arkadaş faturayı görünce kaçağı keşfedebilmiş.
Bina nispeten yeni sayılırmış, 6-7 yıllık.
Ev sahibi ben kuruş vermem, sen öde demiş. Arkadaşın teklifi %50 %50 paylaşalımmış.
İSKİ suyu kesme ihbarı yollamış.
Kanunen arkadaş bir şey yapabilir mi?
Faturayı, onarım bedelini ev sahibine rucu ettirebilir mi?
Ne önerirsiniz?
yıldırımbyzt
28-12-2016, 19:25
Bir nevi demirbaş ile ilgili bir sıkıntı olduğunu düşünürsek kullanıma bağlı olmadığı sürece mal sahibi sorumlu olur sorunlardan en azından derslerde bize öyle öğrettiler
Kanunun hukukun yeri yok malesef. Tabi ki dava açabilir ev sahibine. Ama ödemediği zaman adam kesilen yine evin suyu olur. Bekle ki dava görülsün de su açılsın.
Bence bu bahtsız ihale kiracıya patlar
Ev sahibi ben evi kiraya verirken sağlam teslim ettim
Kira döneminde bozulan kırılan ve dökülen herşeyi kiracı yapmakla yükümlü
Depozito ise bu işin güvence bedelidir.
Ben malesef ev sahibine hiçbir yaptırım yapılamayacağı şekilde düşünüyorum
Geçen aya kadar kiracıydım.. Evdeki boya, badana, kapı gibi zarar verdiğim yerleri onarmak benim sorumluluğumdaydı
Kombi, tesisat gibi konular ise ev sahibinin..
ancak bu konu kanunda nasıl tanımlanmıştır, bilemiyorum
onursumer
28-12-2016, 19:50
hasarin sorumlusu tespiti icin bilirkisi istenirse belki bisekilde uzun bir dava surecinden sonra zarar karsilanabilir
Seyfettin777
28-12-2016, 19:56
Türk hukukunda iyiniyet karinesi diye bir kavram var.
Buna göre kişi, bir durumu bilmiyorsa, ve bilebilecek bir durumda da değil ise, hukuk onu korur.Örneğin siz saatinizi x'e ödünç verdiniz, o da kendininmiş gibi a kişisine sattı.Eğer a, iyiniyetini kanıtlarsa, saatin maliği olur ve sadece bedelini x kişisinden talep eder.
Sizin kurgunuzda, evin hasarı sizden kaynaklı değil sanırım.Şayet sizin kusurunuz yok ise, evin masrafı ve sizin faturanızı ödemekle yükümlü olması gerekir ev sahibinin.Sonuçta evin maliği değil, kiracısısınız.Ayrıca size, böyle bir sıkıntıdan da bahsedilmemiş, üstüne üstlük de mağdur edilmişsiniz.
Henüz kira hukuku falan görmediğim için bir şey diyemem ama, tamamiyle iyiniyet karinesine uygun durumunuz.Hakim lehinize olmasa bile en kötü ihtimalle yarı yarıya pay eder, benden iyi bilen abiler arkadaşlar daha detaylı ceval verebilir, biraz daha bekleyin.:)
huseyinturk
28-12-2016, 20:41
Daire içinde sayaçtan sonra çatlak olup, 2500 TL fatura getiren kaçağı nasıl farkedememişler? Bu su nereye akmış?
İzolasyon için kamyonla para harcıyoruz inşaatlarda, illa bir iki yerden ufak tefek sıkıntı oluyor direk belli ediyor kendini. Nasıl anlaşılamamış çok ilginç.
Bu işin suçlusu tesisatı yapan firma, firma yoksa müteahit. Bina 5-6 yıllık olabilir bir çok konuda 5, bazı konularda daha uzun süre yapan kişinin sorumlulukları var. Ama bizdeki adalet sisteminde ne kadar zamanda hakkını alırsın, hatta alabilirmisin o da meçhul.
Kiracı haklı kendi nezdinde,
Ev sahibide haklı, ben olsam bu durumu imkanlarım elverdiği kadar kiracıma yansıtmazdım ama herkes bir değil.
Bu işin hakkı
Su tesisatı ile ilgili tüm gideri ev sahibi halletmeli
Kiracı iskiye itiraz etmeli sayaç bozuk diye
Hakkı bence bu ama ev sahibi nasıl adaletli bir vicdana sahip onu bilemiyoruz
huseyinturk
28-12-2016, 20:56
Sayacı iski takmıyor, bütün parçaları dışardan alıp takıyorsun iski gelip kayıt altına alıyor sayacı. Parça hatalıdır yada ustanın bir hatası vardır diyecem ama elle sıkmayla çatlayacak zarar görecek parçalar değil plastik kullanmadılarsa.
Seyfettin777
28-12-2016, 21:14
Eğer şirket, usta kusurlu ise bu kiracıyı bağlamaz.
Kira, satış,iş gibi sözleşme türleri taraflara nisbi bir hak tanır.
Sözleşmeye taraf olanlar haricinde kimse, hak iddia edemez, sözleşmeyle bağlantısı bulunan bir işleme katılamaz.
Kiranın tarafları burada kiracı ve ev sahibi.Kiracı hakkını ev sahibinden alır, ev sahibi eğer kusuru varsa şirketten talep eder.
Bu arada biraz bakındım, evin demirbaşlarını kiracının ödeme yükümlülüğü yok, eğer kusuru yok ise, ilk postta arkadaş da söylemiş.Bu durumda eğer kiracı, bu sıkıntıyı evi kiralarken bilmiyor ve bir şekilde bilebilecek bir imkana da sahip değil ise, her türlü hakkını alır.
İş ki, iyi bir avukat bulasınız.Doğacak her türlü masraf ve mağduriyet ev sahibince karşılanır büyük ihtimalle, en azından fatura ve tamirat masrafları ödenmez diye düşünüyorum.
Aynı olay arkadasımın dükkanında oldu. Buskiye dilekçe vs yazıldı patlaktan dolayı akan suyu herhangi bir şekilde kullanmadığı o sudan yararlanmadığı için faturada düzeltme yaptı buski.. Belki böyle bisey olabilir iskiye danışın
Aynı olay arkadasımın dükkanında oldu. Buskiye dilekçe vs yazıldı patlaktan dolayı akan suyu herhangi bir şekilde kullanmadığı o sudan yararlanmadığı için faturada düzeltme yaptı buski.. Belki böyle bisey olabilir iskiye danışın
benzer durum trabzonda öğrenciyken başımıza geldi 2000 değilde 200 lira gibi bişey geldi. bizde geriye dönük 20 faturada 30lirayı geçen fatura yok diye su arızası diye bi ibare altında borcu 60 liraya indirdiler. iski ile görüşülürse çözülmesi muhtemel.
ulasoztas1
28-12-2016, 23:08
Bizim kiradaki evimizde de çatı akması, kombi vb. arızalarda ev sahibi olduğumuz için biz karşılıyoruz eğer kiracının kusuru yoksa. Bu durumda ilk önce İski'den faturaya itiraz edilip mümkünse faturanın düşürülmesi lazım, gerekli onarımı da ev sahibi yaptırmalı. Ya da onarımı kliracı yapar kiradan düşülür. Amaa İski faturayı düşürmezse ev sahibi üstlenmeyeceğini açıklamış nasıl orta yol bulunu bilemedim..
Avukat değilim ama bunca seneden gördüğüm;
Zannediyorum öğrencilere verilen bu evde sorun olunca, ev sahibi kira parasını aldığı malın, verdiği hizmetin arkasında durmak ve doğru dürüst bir şekilde işi çözmek yerine hem tesisatım yenilensin hem masrafım olmasın düşüncesiyle zorbalıkla işi kapatmaya çalışıyor
oteli günlük ya da haftalık kiraladığınızda hiç duydunuz mu bizim tesisatta boru patlamış, sizin otel masraflarına 5000 tl ekledik diye
ya da araba kiralayınca motorda sorun oldu ver 25000 tl diye
ev kiralayınca bambaşka bir boyuta geçiyor iş,
bazıları zannediyorlar ki sözleşme yaptık ne olsa kiracıya sokarız, vesilesi ile evi yenileriz
evin duvarı çökse, kalorifer kazanı patlasa yine kiracı mı sorumlu, bu nasıl bir mantıktır
maalesef bu ve benzeri durumlara düştüğünüzde paranla rezil olmanın en güzel örneklerinden birisi ev kiralamak
sabit tesisle ilgili sorunların kiracıdan kaynaklandığı tespit edilmediği sürece ev sahibi sorumludur.
ev sahibi daha sonra su, elektrik vb hizmeti veren kurumla mücadele edebilir ama sözleşmesinin tarafı olan kiracıya karşı verdiği hizmetin karşılığında sorumludur.
2500 tl gelen su faturası nedir hiç mi farkedilmemiş kaçak olduğu ?
Ev sahibi nerden bilebilir su kaçağı olduğunu? Adam ben olsam farkederdim müdahale ederdim vs diyip kıvırabilir.
Tamamen o işi yapan ustanın dangozluğu ama onu şu saatten sonra bulamazsınız bulsanız da bişey yapamazsınız o pvc boruyu montajlamaktan başka.
Bu ihale kiracıya kalır.
Benzer bir olayı elektrikte gördüm. Sayaç bozuk 1 yıl hiç fatura gelmemiş. Elektrik idaresi gelip bu evde ne kadar elektrik harcanır tespit ediyor. Ona göre fatura ediyor.
Sizde su idaresine itirazda bulunun. Düzeltme yaparlar diye düşünüyorum.
Hukukcu değilim fakat ev sahibiyim. Buna benzer bir olay başıma geldi. Daire banyosunda fayans altında boru catlamış, suyu önce duvar emmiş sonra da karşı dairenin banyosuna çıkmış ve de korudor duvarı nemlenmis. Mal sahibi olarak ben kendi dairemde fayans ve boru tamiratını karşı dairede de koridorun boyasını yaptırdım.
Sözün kısası su borusu evin demirbaşıdır ve bundan da ev sahibi sorumludur. Sular idaresi dediğiniz gibi suyu kesmek isteyebilir. Siz de zaman geçirmeden yürütmenin durdurulmasını talep edin, su parasını kimin odeyeceğini de bence bırakın mahkeme ve bikirkişi çözsün.
Yukarıda yazmayı atladım, bizde ki kaçak sonunda 2500 tl gibi bir fatura gelmedi. Belki 100-200 tl gelmiştir belkide aylar icinde 300-500 tl gelmiştir. Kiracım iş yeri oldugu icin bu faturaları dert etmemiş ödemişti.
tequila818
29-12-2016, 16:19
Merhaba,
Şirkette 1 arkadaşım kirada oturuyor. Faturalar kendi adına. Daire içinde sayaçtan sonra su borusu çatlamış. Giriş katı olduğu için suyun çoğu bina dışına akmış evin içi yerine.
2500 TL su faturası gelmiş bu ay. Arkadaş faturayı görünce kaçağı keşfedebilmiş.
Bina nispeten yeni sayılırmış, 6-7 yıllık.
Ev sahibi ben kuruş vermem, sen öde demiş. Arkadaşın teklifi %50 %50 paylaşalımmış.
İSKİ suyu kesme ihbarı yollamış.
Kanunen arkadaş bir şey yapabilir mi?
Faturayı, onarım bedelini ev sahibine rucu ettirebilir mi?
Ne önerirsiniz?
hocam selam 2500 TL lik fatura kaç litre suya tekabül ediyor? Bir de kaçak olduğu iddia edilen borunun çapı kaç? Bu iki bilgiyi yazarsanız faturanın gerçekçi olup olmadığını hesaplayabiliriz en azından.
hocam selam 2500 TL lik fatura kaç litre suya tekabül ediyor? Bir de kaçak olduğu iddia edilen borunun çapı kaç? Bu iki bilgiyi yazarsanız faturanın gerçekçi olup olmadığını hesaplayabiliriz en azından.
Arkadaşın dediği su faturası 25-30 TL aylık. Kardeşi ile kalıyor, o da çalışıyor.
Boru çapı ne olacak ki sayaç sonrası ya 1/2" tir yada 3/4". 3/4" olarak hesaplayalım derim.
GokhanRS
29-12-2016, 19:55
Su arıza durumunda İSKİ faturay düşürür eski faturaları baz alarak. İSKİ arızayı çağarıp tutanak tutturun ev sahibi ile muhatap olmadan çözersiniz bence. Ev sahiplerinin yarısı şerrefsizin önde gideni ülkemizde. Benim kiracım olsaydı orta yolu bulmak için herşeyi yapardım. İSKİ düzeltmez ise gerekirse çoğunu üstlenirdim.
Bir önceki sayfada da yazılmış. Kiralanan taşınmazla ilgili temel bir şeyden kaynaklı ve sonradan ortaya çıkan maddi ayıp var, bu gibi durumlarda Borçlar Kanunu m.305'e göre kiraya veren sorumludur. Arkadaşınızın yarı yarıya ödeme teklifini ben ev sahibi olsam direk kabul ederdim :)
///M RIDER
30-12-2016, 12:21
Arkadaşım ilk başta sulh hukuk mahkemesine tespit için dilekçe yazıyorsun mahkeme en fazla 7 gün içinde teknik bilirkişi ile incelemeye geliyor.Borunun patladığını ve kaçak olduğunu tespit ediyorsun.Bu arada ev sahibine noter kanalı ile patlayan su borusu gayrimenkulün mütemmim cüzü olduğundan bahisle tamiratını yaptırmasını ve zararının karşılanmasını talep ediyorsun.Noter ihtarında; mahkemede dava aşamasında iyi niyetli olduğunun düşünülmesi açısından ihtarda masrafın yarı yarıya karşılanmasını talep edebilirsin.Ancak ev sahibin zararını karşılamaz ise söz konusu bedeli ödeyip makbuzunu saklayıp hem noter ihtarı ve keşif raporuna dayanarak ödediğin bedel ve zararın üzerinden maddi tazminat davası açıyorsun.
Av.Gökberk Çakman
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.