Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hukuk bilgisi olanlar acil yardım ?

devil_berk22
03-01-2017, 20:13
Arkadaşlar 14 eylül 2016 günü babamı kaybettik ancak babamın şuana kadar hangi bankaya borcu var alacağı var bilemiyorum. Acil olarak sorum şudur. Mirasçı olarak ben annem ve kardeşim bulunmakta. Ben reddi miras yaparsam benim hakkım kime geçer ve bu reddi mirasın süresi ne zaman dolmaktadır acil bilgi verirseniz sevinirim.

uqur80
03-01-2017, 20:48
Başınız sağolsun. Mirası ilke olarak babanızın ölüm tarihinden itibaren 3 ay içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesi'nde reddetmeniz gerekiyor. Hakkınız siz miras açıldığında sağ değilmişsiniz gibi hak sahiplerine geçer yani sizin durumunuzda anneniz ve kardeşinize geçer.

devil_berk22
03-01-2017, 21:19
Dostlar sağolsun. Şuan 3 ay doldu peki halen daha reddi miras için başvuruda bulunabilir miyiz ?

chnbrrk
03-01-2017, 21:23
Başınız sağolsun, Banka borcu olabilir, buna karşın banka belki babanıza Kredili Hayat sigortası yapmıştır. Eğerki öyleyse banka, borcu sigorta şirketinden tahsil eder. onu bence bir araştırın. Miras konusunda bişe diyemiyecem.

mKc
03-01-2017, 21:37
Hocam öncelikle başınız sağ olsun, Rabbim size ömür ve sabır versin İnşallah;

Hukuk konusunda tam bir bilgim yok ancak benzer olayları yaşadığım için yardımcı olmak adına yazıyorum.

Babanızın borcu; icra kanalı ve ya noter ihtarnamesi ile birlikte size bildirilmeden alacak hak iddia edemiyorlar.
Genelde bu borç bildirimi PTT aracılığı ile icra mahkemesinden gelen bir yazı ile yapılır. Yazı size ulaştıktan sonra 7-10 gün gibi bir süre içerisinde itiraz edip borcu miras olarak ret edebiliyorsunuz.
Ayrıca bu borç bildirim yazısı size ulaşmazsa muhtara bırakılıyor genelde, muhtara teslim edildikten sonra da 7-10 gün süresi işlemeye başlıyor, muhtara ara ara uğrayıp sormanızı tavsiye ederim.

Banka konusunda; "Türkiye Bankalar birliği risk merkezi raporu" diye bir bilgilendirme sistemi mevcut.
Bu birlikten çıktı alabilen bankalar(Ben Halkbank'tan edindim) borç dökümü konusunda yardımcı olabilir.
Size verecekleri bu risk raporunda hangi bankaya ne kadar borcu var, kaç ay vadeli ödemesi var görebiliyorsunuz.

Borç konusunda;
1) Kredi varsa büyük ihtimalle hayat sigortası da vardır, hayat sigortası krediyi kapatıp üzerine de size bir miktar para ödemesi yapar hatta.
Hayat sigortası yoksa borcu ödemekle yükümlü olanlar mirasçılar oluyor.
2) Kredi kartı varsa %99 ihtimalle hayat sigortası yoktur, bunun da borcunun muhattabı mirasçılar oluyor.

Ben bu işlemleri hallederken bir klasör oluşturdum, içine de;
1) Mirasçılık belgesi
2) Ölüm ve Mirasçı bildirimi
3) Nüfus kayıt örneği
Ekleyerek gideceğim yerlere gittim. Yoksa belge yok diye çok uğraştırıyorlar.

Allah yardımcın olsun, bu konular ile alakalı yardımcı olacağım başka bir durum varsa bildiklerimi aktarabilirim

devil_berk22
03-01-2017, 22:01
Sağolun arkadaşlar 'mKc' Kürşat ö.m attım bakarsan sevinirim.

devil_berk22
22-03-2017, 20:05
arkadaşlar yeni konu açmak istemedim. tekrar soruyomuş gibi olucak ama bi miktar borç çıktı ödeme imkanım yok o kadar parayı şuan reddi miras yapabilirmiyim. 6 ay geçti babamın vefatından beri.

Seyfettin777
22-03-2017, 20:19
Mirasın kabul edildiğine dair bir ibare yoksa(miras için veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmesi veya mirasçılar aleyhine mirasbırakanın alacaklıların açtığı manevi tazminat davasında mirasçılar tarafından sulh olunması vb) mirasın hükmen reddini talep edebilirsiniz.

Normalde 3 aylık standart hak düşürücü süre var Tmk m.606'ya göre, ama bir diğer Tmk hükmü m.605/2 terekenin batık olduğunu, yani aktif malvarlığının pasif olanından fazla olması durumunu, yani kısaca bırakılacak mirasın bırakılacak borçtan daha az olduğu durumları, ilk cümlemde belirttiğim şartların sağlanması halinde mirasın reddedilmesiyle sonuçlandırır.

Birinci sınıf bilgimle bu kadarını biliyorum, umarım yardımı dokunur, başka sorunhz varsa elimden geldiği kadar yardımcı olurum.

devil_berk22
22-03-2017, 20:35
Mirasın kabul edildiğine dair bir ibare yoksa(miras için veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmesi veya mirasçılar aleyhine mirasbırakanın alacaklıların açtığı manevi tazminat davasında mirasçılar tarafından sulh olunması vb) mirasın hükmen reddini talep edebilirsiniz.

Normalde 3 aylık standart hak düşürücü süre var Tmk m.606'ya göre, ama bir diğer Tmk hükmü m.605/2 terekenin batık olduğunu, yani aktif malvarlığının pasif olanından fazla olması durumunu, yani kısaca bırakılacak mirasın bırakılacak borçtan daha az olduğu durumları, ilk cümlemde belirttiğim şartların sağlanması halinde mirasın reddedilmesiyle sonuçlandırır.

Birinci sınıf bilgimle bu kadarını biliyorum, umarım yardımı dokunur, başka sorunhz varsa elimden geldiği kadar yardımcı olurum.

Normalde ufak bi borç var sanıyorduk ve annemde reddi miras yapmamızı istemedi ancak '' mKc '' nickli arkadaş sağolsun yol gösterdi ve bankalara ait borç vs. ne varsa çıkarttım. Ödeme imkanımızın ötesinde bir borç faiz ile karşılaştık. Ancak sürede geçtiği için korkuya kapıldım asgari ücret ile çalışıyorum şuan ve ailede benden başka çalışan yok. Maaşına el koyucaz vs. diye telefon açtılar ve ciddi manada taciz ediyorlar. Hattımı değiştirme noktasına geldim artık. Bir avukatla konuştum bugün ve söylemine göre 3 aylık süre geçtiği için reddi miras yapabilirsinde hakim kabul etmeyebilirde kesin bişey diyemem dedi ve dilekçe yazarım davalara kendin girersin dedi. Eğer avukat kendi girerse 3.000 TL talep etti. Bende o kadarı verme imkanım olmadığı için sadece dilekçe yazmasını istedim. Umarım hakime duruşmada halimi anlatabilirim.

canozgur106
22-03-2017, 20:36
Başınız sağ olsun..

Seyfettin777
22-03-2017, 20:58
Rapora gelir durumunuzu ve terekeyi, eğer tereke borca batıksa onu, mirası reddetmek için bir şey yapmamışsınız ama anladığım kadarıyla kabul de etmemişsiniz, kabul ettiğinize dair bir ibare olmadığını avukata eklettirmeyi unutmayın.Bulunduğunuz yerin Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gitmeniz gerekmekte, tam prosedürü bilmiyorum ben malesef, orada bilgilendirirler ama.

Fiyatı da şişirmiş sanki avukat ama bilemedim, fakat dediği gibi burada hakimin takdir yetkisi söz konusu yani sizi haklı bulmaması da mümkün, re'sen, yani bağlı bir yetkisi yok hakimin, kendi karar verecek.Umarım lehinize sonuçlanır, başınız sağ olsun bu arada...

devil_berk22
23-03-2017, 12:01
Bugün davayı actik umarim kabul olur ve omur boyu odemek zorunda kalmayiz. Rabbim yardimcimiz olsun.

EserBodrum
23-03-2017, 14:00
Başınız sağolsun,Allah yardımcınız olsun.

GokhanRS
23-03-2017, 15:33
Bugün davayı actik umarim kabul olur ve omur boyu odemek zorunda kalmayiz. Rabbim yardimcimiz olsun.

dostum kredi borçlarına binayen sigorta yokmuymuş özellikle sordun mu? daha önce bazı bankalar sigorta şirketleride kendinin olduğu için önce mirasçıya gidip sonra aa pardon sigortası varmış ayağı yaptılar geçmişte.

individual
23-03-2017, 15:39
öncelikle başınız sağolsun.

başka bir soru sorucam ama hayat sigortası olmadan hangi banka kredi veriyor ?

onursumer
23-03-2017, 16:08
öncelikle başınız sağolsun.

başka bir soru sorucam ama hayat sigortası olmadan hangi banka kredi veriyor ?

birçok banka veriyor ama farklı şartları var , eğer tanıdıksanız tabi olay değişiyor benim için sorun değilde babama vs kredide 2-3bin sigorta çıkardıklarından hep sigortasız kullandık bunca zaman