Orijinalini görmek için tıklayınız : Far yıkama ve sis farı iptalinde araç muayene?
Merhabalar
Farlar orjinal mercekli bixenon, far yıkama ve sis far mevcut tampon, bunun yerine far yıkaması ve sis farları olmayan tampon takılsa araç muayeneden sorun yaşanırmı? Bilgisi deneyimi olanlar?
Far yıkama yoksa sorun yaşarsın. Ama far yıkama yerine muayene zamani far yikamaya benzer bir plastik yapıştır geçici olarak far yıkamayı kontrol etmiyorlar. sadece gözle kontrol.
Yada bi xenon ampulu çıkartıp yerine halojen sarkıtın içeriye. o zaman far yıkama zorunlu değil.
Far yıkama olmayan xenonlar bixenonlar var
Önemli olan otomatik yükseklik ayarı olmalı.
Bendeki sonatada arka tekerleklerde sensor vardı. Arkası cokse bile ışığın yüksekliğini otomatik ayarliyordu araç.
Far yıkama yoksa sorun yaşarsın. Ama far yıkama yerine muayene zamani far yikamaya benzer bir plastik yapıştır geçici olarak far yıkamayı kontrol etmiyorlar. sadece gözle kontrol.
hocam bi-xenon'lu Scirocco ile muayeneye gittiğimde far yıkamanın farlara su atıp atmadığını kontrol etmişlerdi. Risk almaya değmez bence.
Yada bi xenon ampulu çıkartıp yerine halojen sarkıtın içeriye. o zaman far yıkama zorunlu değil.
Orijinal bixenon fara halojen ampulü nasıl sarkitacaksin?
Nasıl çalışacak o ampul?
karsiyakaliozi
13-01-2017, 16:04
Far yıkama eski tıp xenolar da mecburen oluyor çünkü xenon kirlenince aydınlatmıyor Avrupa da mecburi teknik sebebden ihtiyaç yani.
Selamlar bende bir soru sorayım konu açmak istemedim
118i kullanıyorum (F20 lci) farlar led ama yıkama falan yok. Bize muayenede sorun yaparmı bu durum?
darkmoon
13-01-2017, 22:46
bixenonda eski nesillerde mercek olmıyanlar bile var mesela ilk nesil e39 lar ve ilk nesil xc90 lar bixenondur ama mercek yoktur.. bazı bixenonlu araçlarda far yıkama olmayabilir oda doğrudur.. ama bunu benim gibi araba meraklısı bir adam biliyorsa tüvde mesleği bu olan insanların hayli hayli bilmesi gerekir..
Genel olarak far yıkama şarttır bixenonda sadece yükseklik ivme ölçer sistemi ile olmaz far yıkama yoksa bırakırlar oraya kapak taksanda adam silecekleri su verdimi öndeki farında püskürtmesi gerekir püskürtmesse gene bırakır arızalı diye ağır kusur sayar.. tabii gözünden kaçar görmezden gelir yada ilgilenmez oda şansa kalmış..
zaten orjinal bixenon ve fark yıkama varsa niye iptal ediyorsunki..
Selamlar bende bir soru sorayım konu açmak istemedim
118i kullanıyorum (F20 lci) farlar led ama yıkama falan yok. Bize muayenede sorun yaparmı bu durum?
Led farda, far yıkama olma zorunluluğu yok.Şu an benim araçta da kısa, uzun orjinalinden led ama far yıkama yok...
Halojen ampul takıp muayeneden sıkıntısız geçersiniz.İlla ampulu oturtmanızda şart değil.Tam oturmasa bile far ayarsız yazıyor.O da zaten hafif kusur geçiyor...
far yıkamasız bi xenon örnek: new beetle
merceksiz xenon örnek: makyajsız laguna 2 (far yıkamalı), son kasa forester (zannediyorum far yıkamasız)
muaynede far yıkamaları kontrol ediyorlar, galiba üç sene önceydi muaynede farlara xenon takmışsın ama geçmeyecek muayneden dedi (araçta orijinal bi xenon ve far yıkama mevcut). Yoo dedim fabrikasyon farı böyle, far yıkama nerde çalıştıramadım çalıştırır mısın dedi ( 3 far yıkamada 1 çalışıyordu far yıkamalar)
bunun dışında new beetle'lar fabrikasyon far yıkamasız geldiği için tüv çalışanlarının bilgisizliğinden kaynaklı sorun yaşayanlar olmuştu, servisten yazı alıp o şekilde geçmişlerdi muayneden daha sonra. Sanıyorum düşük lümen değeri sebepli far yıkama yok orjinalinde bazı araçların.
bu yazdıklarımdan ötürü far yıkama orjinalinde varsa ve şuan çalışmıyorsa sorun yaşayabilirsiniz, aracınızı kontrol eden personele kalır durum. En temizi halojen ampul takıp gitmek olacaktır söylendiği gibi
peki orjinalde sis farı olupta, sis farı olmayan tampon takılırsa sis farı anahtarı var diye araç muayeneden sorun olurmu?
darkmoon
14-01-2017, 11:54
sis farında hiç bir sıkıntı olmaz..
mehmet6r
14-01-2017, 17:38
Konu sahibinden özür dilerek ben de şunu sorayım, benim sisler parklar ile yanabiliyor, kısaları yakmadan sadece sisler yani. Muayenede sıkıntı oluşturur mu bu durum?? Zaten memnun değilim ama değiştirmeyede üşeniyor insan.:)
peki orjinalde sis farı olupta, sis farı olmayan tampon takılırsa sis farı anahtarı var diye araç muayeneden sorun olurmu?
fn2 typer aracta sisleli söküp hava portu (scoop) takmıştım o şekilde muayeneden gectim
darkmoon
14-01-2017, 18:02
sis bütün araçlarda ek aksesuara girer olup olmaması tüv için pek önem işgal etmez.. sis farı dediğimiz far ismindende belli teknik olarak sisin çok yoğun olduğu ülkelerde geçerli bir donanım diğer türlü göz alır rahatsız eder.. helebirde xenon türevi şeyler takılmışsa adamın gözünü mahveder ...
.::EmrE::.
14-01-2017, 18:03
Far yıkamayı kontrol ediyorlar. Gözle değil sadece.
Konu sahibinden özür dilerek ben de şunu sorayım, benim sisler parklar ile yanabiliyor, kısaları yakmadan sadece sisler yani. Muayenede sıkıntı oluşturur mu bu durum?? Zaten memnun değilim ama değiştirmeyede üşeniyor insan.:)
Hic bisey olmaz.
.::EmrE::.
14-01-2017, 18:06
Bu arada far yıkamanın olayı nedir teknik olarak? Pek bir etki sağladığını görmüyorum ben araçta var ama.
ercan26esk
14-01-2017, 18:08
ister bi xenon olsun ister bi xenon olsun far yıkama şart otomatik yükseltme ayarı varsa ona da bakıyorlar far yıkama veya otomatik yükseltme çalışmıyorsa ağır kusur kendi başıma geldiğinden biliyorum...
Mehmetmert
14-01-2017, 18:19
Far yikama icin xenonda watt kanunu var sanirim(lumende olabilir)
Atiyorum d2s tipte ampul 35w guc cekiyorsa far yikama olmak zorunda
Ama. D6s ampul tipine sahipse ve ampul 30watt ise far yikama zorunlulugu yok...Far yikama aranip aranmamasi boyle.
darkmoon
14-01-2017, 18:29
Bu arada far yıkamanın olayı nedir teknik olarak? Pek bir etki sağladığını görmüyorum ben araçta var ama.
eski silecekli volvo mercedeslerde far yıkama faydalı idi çünkü gerçekden farı cam gibi temizleyen silecekler vardı yeni nesillerde püskürtmeye geçdiler onca aracımda oldu far yıkama sistemi bir cacığa yaradığını görmedim :))
temizlik açısından diyorum..
belki kullanmasını bilemedik belkide su yerine cam silme suyuna pislik çözücü falan katmak gerekli.. gerçi bende oluyor ama demek etkili değil :))
sis bütün araçlarda ek aksesuara girer olup olmaması tüv için pek önem işgal etmez.. sis farı dediğimiz far ismindende belli teknik olarak sisin çok yoğun olduğu ülkelerde geçerli bir donanım diğer türlü göz alır rahatsız eder.. helebirde xenon türevi şeyler takılmışsa adamın gözünü mahveder ...
Orası öyle 2-3 senedir sisleri kullanmışlığım bile yoktur belki ama asıl önemli olan far anahtarında sis farı açma kapamanın olması belki ordan sorun olabilirmi, gidip bu durumu birebir yaşayan olmuşmudur. ?
Sis farı sıkıntı olmuyor
Bikaç ay önce eski aracımın muayenesini yaptırdım far sis xenondu sonradan takılma muayeneden önce elektrikçiye gittim farları değiştirdi sisleri hiç değiştirmedi sadece söketlerini söktü sıkıntı olmasın dedim hep böyle yapıyoruz dedi muayenedende geçti sis farının yanmaması yada aktif olmaması hafif kusur oluyor sıkıntı yok yani
volkan_gs
15-01-2017, 09:52
Güncel kuralları bilmemekle birlikte, 2 yıl önce muayenede sis farlarının yanmaması hafif kusurdu.
Ancak sis farlarının teki yanmıyorsa ağır kusur, ikisi de yanmıyorsa hafif kusurdu :)
Sis farı varken bile ikisi de yanmayınca sorun olmuyorsa, sis farının komple olmaması sorun olmayacaktır diye düşünüyorum.
Bu arada bi-xenonda far yıkama çok işe yarıyor bence, yağmur çamurda veya karda çalıştırınca ışık yoğunluğu ve odaklanmada bariz iyileşme oluyor.
Bence de far yıkama kapağı gibi bir şey yapıştırıp gidin, far yıkamanın püskürtmesine baktıklarına rastlamadım hiç. Çok ısrar ederse de silecek suyu azalmıştır, seviye düşükken sadece camlara veriyor dersiniz geçersiniz yani.
Far yıkamada aracına Gore istasyona gore muamele var herhalde.
Bendeki sona son 2 senede, 2 defa muayeneye girdi, ilkinde çalışmıyordu far yıkama, ikincisinde de test etmediler.
Fabrikasyon xenondu, otomatik far yükseklik ayarı vardı.
Bundan dolayı muayeneden geçti diye düşünmüştüm.