Orijinalini görmek için tıklayınız : LPG ye geçme sorunsalı Lpg Korkusu YARDIM !
ahmetakbayir
19-02-2017, 20:11
2012 otomatik Elagance Civic kullanıcısıyım aracım daha 43bin kmde.Yılda 20bin km yapıyorum genelde şehir içi. Babamın emaneti olduğu için satmayı pek düşünmüyorum. ( Gerçi satsamda bu dolulukta dizel araç baya yüksek fiyatlarda) .Yakıt konusunda 10 litreden aşağı tüketimi olmuyor. Lpg hakkında pek bir bilgiye sahip değilim
1.Performansında düşüş olurmu ?
2.LPG Lİ aracın bakımı nasıl olur ek maliyeti varmıdır
3.En iyi lpg takan firma hangisidir ? Honda servisi Lpg montajı yapıyormudur ?
4.Fiyatları ne alemde ?
5.Yüzde kaç tasarruf ederim ? ,
6.vsvs
Yanıtlarsanız sevinirim İyi akşamlar
canimrecepcim
19-02-2017, 20:17
1.Duruma,ürüne,yazılıma göre değişir.
2.Ek maaliyeti bakım açısında sadece lpg sistemine ait var.Kimse yaptırmıyor ama yaptırmakta fayda var ve ucuz.
3.Tavsiye edebileceğim marka yok çoğu aynı.
4.Sisteme göre değişiyor.Ama ucuz olanların göstergeleri vs. çabuk bozulur.
5.Aracın çok yakması tüketim olarak değil,benzin fiyatlarının artmasıyla alakalı bu nedenle lpg fiyatı da eskisi gibi ucuz değil.Hatta litre olarak fazla lpg yakarsn ama fiyatı ucuzdur.Ayrıca benzinde çalıştı ısındı derken o ara bi dünya benzini yine yakıyor ben tavsiye etmiyorum.
LPG de en önemli kriter marka model değil ustalıktır kesinlikle referanslı daha önce sizinkiyle aynı model araç referansı olan bir usta bulun
westalim
19-02-2017, 20:38
yağ daha sık değişmesi gerekiyor diye biliyorum.
aracım lpgli bassamda eskisi kadar gitmez tribi oluyor. bu durum gazlamanızı ve kaza riskinizi azaltabilir :P yada zaten tüpte az yakıyor diyip basabilirsiniz.
Grimlord
19-02-2017, 21:15
Ben olsam geçmem, aracın benzinde 10 litre yakıyorsa lpgde 12-13 litre yakar.
Lpg oldu zaten neredeyse 3.5 lira, eskiden benzin 4 küsür lirayken lpgnin litresini max 2-2.2 liraya alıyorduk.
Şimdi aradaki fark epey kapandı. Benzine göre tabii ki tasarruflu ancak aracının orjinalliği bozulacak.
Motorunun ömründen yiyecek. Kaldı ki yine benzine bağımlı durumdasın, kışın sık sık benzin alacaksın.***** araba hemen ısınmıyor, lpgye geçmiyor.
Ruhsata işleteceksin, sızdırmazlık raporu vs alacaksın. Tekrar muayeneye gireceksin. Yaptıracaksan muayene bitimine yakın yaptır, aradan çıksın.
Yok ben bunları umursamam taktıracağım dersen Atiker Gold öneririm, daha önceki araçlarımda İtalyan malı lpgler vardı ( tartarini,landirenzo ve brc), yedek parçaları ithal olduğu için pahalıydı. Atiker nispeten daha ucuz, hem de her büyük ilde servisi var neredeyse. Kesinlikle marka araştırmadan önce iyi bir usta bulmaya çalış.
ahmetakbayir
19-02-2017, 21:26
Ben olsam geçmem, aracın benzinde 10 litre yakıyorsa lpgde 12-13 litre yakar.
Lpg oldu zaten neredeyse 3.5 lira, eskiden benzin 4 küsür lirayken lpgnin litresini max 2-2.2 liraya alıyorduk.
Şimdi aradaki fark epey kapandı. Benzine göre tabii ki tasarruflu ancak aracının orjinalliği bozulacak.
Motorunun ömründen yiyecek. Kaldı ki yine benzine bağımlı durumdasın, kışın sık sık benzin alacaksın.***** araba hemen ısınmıyor, lpgye geçmiyor.
Ruhsata işleteceksin, sızdırmazlık raporu vs alacaksın. Tekrar muayeneye gireceksin. Yaptıracaksan muayene bitimine yakın yaptır, aradan çıksın.
Yok ben bunları umursamam taktıracağım dersen Atiker Gold öneririm, daha önceki araçlarımda İtalyan malı lpgler vardı ( tartarini,landirenzo ve brc), yedek parçaları ithal olduğu için pahalıydı. Atiker nispeten daha ucuz, hem de her büyük ilde servisi var neredeyse. Kesinlikle marka araştırmadan önce iyi bir usta bulmaya çalış.
Taktırmamaya sebep arıyorum gönlüm hiç el vermiyor daha 40 bin kmdeki araca lpg takmak fazla kar edilmiyorsa taktırmayım diyorum su an km de 50 krş yakıyor lpg te 10 krş kadar mı kar edecem yani ?
Grimlord
19-02-2017, 21:28
Taktırmamaya sebep arıyorum gönlüm hiç el vermiyor daha 40 bin kmdeki araca lpg takmak fazla kar edilmiyorsa taktırmayım diyorum su an km de 50 krş yakıyor lpg te 10 krş kadar mı kar edecem yani ?
Kabaca tahminle lpg ile 35-36 kuruş civarı yakar diye düşünüyorum.
darkmoon
19-02-2017, 21:44
göreceli bir mevzu bende araştırmadayım.. aracı çok yakanlara yüksek hacimli olup gene bir ekonomi sağlıyor misal aracınız 2.5-3.0 ve üstüdür bu tür motorlarda her şekil ekonominiz oluyor..
1.6-2.0 aracım olsa takmazdım ben şahsen..
ghibli06
19-02-2017, 22:45
göreceli bir mevzu bende araştırmadayım.. aracı çok yakanlara yüksek hacimli olup gene bir ekonomi sağlıyor misal aracınız 2.5-3.0 ve üstüdür bu tür motorlarda her şekil ekonominiz oluyor..
1.6-2.0 aracım olsa takmazdım ben şahsen..
benim explorer V8 5.0, aldığımda LPG vardı zaten, 1 ay kadar önce Lovato beyin bozuldu, 11 senelik ürünmüş, sadece beyin ve tesisat değiştirerek ATİKER'e çevirdik şu anda çok stabil güzel çalışıyor ve 50 kuruş yakıyor, bu sürede beninle kullanmıştım 70 kuruş civarı yakıyordu... eğer LPG fiyatları düşmezse hatta 4 liraya çıkarsa ekonomikliği sıfırlanmış oluyor... düşük motora ben olsam takmam...
darkmoon
19-02-2017, 22:51
benim explorer V8 5.0, aldığımda LPG vardı zaten, 1 ay kadar önce Lovato beyin bozuldu, 11 senelik ürünmüş, sadece beyin ve tesisat değiştirerek ATİKER'e çevirdik şu anda çok stabil güzel çalışıyor ve 50 kuruş yakıyor, bu sürede beninle kullanmıştım 70 kuruş civarı yakıyordu... eğer LPG fiyatları düşmezse hatta 4 liraya çıkarsa ekonomikliği sıfırlanmış oluyor... düşük motora ben olsam takmam...
lpg de şöyle bir şey var yalnız şehirmerkezinde misal pahalı gözlemlediğim o ama şehrin ceperlerine yada dışına çıkdıkça fiyatlar düşüyor misal şu anda 3.5 tl ise şehirin dışında rahat 2.90-2.80 hatta uzun yolda çok daha ucuz rakamlara bulmak mümkün oluyor.. onlarda sanırım benzin dizel gibi sabit fiyat politikası yok markada çok var .. lpg de 4 tl olursa benzinde artık rahat 6 tl ye yaklaşır bulur zaten herhalde..
melihyilmaz
20-02-2017, 01:02
2000 model corollamız vardı (1,33).
Sene 2008 ehliyeti ilk aldım araba daha 13bin km de. Askere gittim geldim hala benzine devam 40 bin oldu.
Arkadaşlar hep derdi lpg niye taktırmıyorsun diye ''ulan ben sigaramı bile benzinli çakmakla(zippo) ile yakıyorum'' derdim.
Sonra bir arkadaş kanıma girdi gittim meşhur bir yere taktırdım ustalıgı vs. çok çok iyiydi. Sıralı atiker taktılar.
Dünya varmış dedim Çekiş problemi vs. hiç bir problem yaşamadım. Sadece ilk başta bir kaç kere ayar yaptılar okadar.
4 sene boşa benzine para verdikten sonra bende burdan tavsiye alarak maslakta ies ime lpg taktırdım maaliyeti ve yapman gerekenleri akşama yazarım buraya,en son düzceye gidip geldim yaklaşık 80-85tl civarına 500km yol yaptım uzunda 100-110km arası şimdiye kadar niye taktırmamışım aklımı dikeyim dedim :) bende hep milletle başşak geçerdim makara yapardım ama kimse bana benzinde biniyorum diye ödül vermiyo ayrı bi insan muamelesi yapmıyo olan bana oluyo alüminyum,lpg fiyatları bizim buralarda hiç 3tl olmadı (k.çekmece) bütün istasyonlarda 2.7-2.8 civarı max
2012 otomatik Elagance Civic kullanıcısıyım aracım daha 43bin kmde.Yılda 20bin km yapıyorum genelde şehir içi. Babamın emaneti olduğu için satmayı pek düşünmüyorum. ( Gerçi satsamda bu dolulukta dizel araç baya yüksek fiyatlarda) .Yakıt konusunda 10 litreden aşağı tüketimi olmuyor. Lpg hakkında pek bir bilgiye sahip değilim
4.Fiyatları ne alemde ?
6.vsvs
2011 fd6 ım için aynı aşamadayım, lpg takmayı düşünüyorum.diğer mesajları okumadan cevaplayayım.
1- Eğer afr ölçülerek düzgün bir yol ayarı yapılı ise performans düşüşü hissedilmez. XSİ nickli kullanıcının konusu vardı inceleyebilesin.
konu bu:http://www.techturkey.com/forum/letim-sistemleri/196344-wideband-kullanarak-lpg-ayari-yapma-ve-detaylar.html
2- Lpg aracın civic bakımı şudur, ekstradan 10.000 km de bir lpg filtrelerini değişirsin, benzinden daha erken subap ayarı ister. tank ömrü doluncada tank değişimi ister, sanırım oda 15 sene. Bide motor yağı bir tık kalın kullanılabilir. 0w-20 servis yağı yerine 10w 40 gibi.
3- Honda servisi BRC takıyor sanırım ancak taktığında obd 2 yok diye biliyorum. obd nerede işimize yarayacak yola ayarı yapılmış ayarda. şurda işe yarar farklı marka lpg aldığımızda kalibrasyon yapar ve aracı aynı şekilde kullanırsın. BRC MY11 kitinden emme manifoldu delinmez pipo ile takılır tesisattada kesme biçme yok direk soketli .
takacağın kitten çok usta ve işçilik önemli , yola ayarı yapan nerdeyse yok gibi. herkes rölentide otomatik ayarlayıp veriyor.
Ben ustadan dolayı zavoli takacağım sanırım, ancak atikerin grand ını övende çok, araca özel kit brc tercih sensin.
4-3 ay önce 1800 tl ye zavoli takıldı , ancak döviz uçtu bakmak lazım fiyatlara ne alemde.
5- lpg aracınızın yaktığı benzinden % 20 - %30 daha fazla kullanılır lt olarak. 12-13 lt lpg yakarsınız. hesabınızı ona göre yapın. tabi lpg ye geçene kadar harcanan benzini de düşünerek.
izmirde lpg 2.80 dolayalrında bu arada.
rain man
20-02-2017, 07:46
Belki maliyet anlamında en çok yardımı büyük motorlu araçlarda ediyor olsa da klişe olacak ama ben iyi usta tarafından iyi bir kitin takılması taraftarıyım. Bakımları geçirmezseniz bence sorun olacak bir durum yok. Çok yakın bir arkadaşım 2 sene benzinde kullandığı gerek yok dediği 1.6 atmosferik aracına lpg taktıktan sonra neden daha önce takmadığını sorguladı bir çok kez.
Çekiş vs sorunu kalibrasyon sonrası kalmıyor. Sadece şunu hesap etmek gerek, yılda kaç km yapıyorsunuz? Eğer hesapladığınızda araç sizde olduğu müddetçe maliyetler birbirini karşılıyorsa ona göre karar verin.
Year One
20-02-2017, 07:50
araç 2000 e46 320ci
benzinde 75 kuruş (km de)
lpg de 42 kuruş yakıyor
haliyle lpg ye devam. performansına ahım şahım değişiklik yok benzinliside hantal zaten. kaldı ki zaten her yer trafik dur kalktan 80-90 ı bile unuttuk
o zaman bugün ki hesaptan reel bi hesaplama yapalım. birde, 10 lt benzin 54 lira.13 lt lpg 36 lira. bu hesapla tam 3 te 2 ancak ısınana kadar benzinde harcanacak. yani kar 1/3 ten az.
4.Fiyatları ne alemde ?
6.vsvs
Yılda yapmış olduğunuz km. sizin ekonominizi belirler.
Yılda 10.000 km yapıyorsanız benzinli araç
10.000-15.000 yapıyorsanız Lpg li araç
15.000 ve üstü ise dizel araç daha mantıklıdır.
4.Fiyatları ne alemde ?
6.vsvs
kesinlikle LPG ye geç.
sorunlar yaşanıyor olsada, eskiye göre çok çok daha iyi seviyede montajcı bayilerin bilgileri.
Aracın 1.6 atmosferik, türkiye piyasasında en çok LPG uygulanan motor hacmi, dolayısıyla uygulamada sorun yaşama ihtimalin düşük.
1 - illaki olacak, iyi montaj ve iyi ayar ile hissetmezsin, ama mutlaka bir kayıp vardır, önemli olan iyi ayar ile motor sağlığı yakalamak
2 - periyodik bakım aynı, sadece kötü ayar sebebi ile honda da subap ayarı ihtiyacı daha sık oluyor, iyi ayar olursa, sorun yok.
3 - markaya odaklanma, referansı sağlam ve evine / işine yakın bayi bul, servisler Honda nın anlaşmalı olduğu BRC ye yönlendirir ama bu her zaman iyi sonu demek değildir.
4 - fiyatlar montaj + ruhsat süreci dahil 1500 tl den başlamakta.
5 - tasarruf oranı aşağıdaki formül ile hesaplanabilir, güncel fiyatlar ile %35 den aşağıda değil.
tasarruf oranı: (benzin litre x 1.15 x lpg litre fiyatı) / (benzin litre x benzin litre fiyatı)
Yılda yapmış olduğunuz km. sizin ekonominizi belirler.
Yılda 10.000 km yapıyorsanız benzinli araç
10.000-15.000 yapıyorsanız Lpg li araç
15.000 ve üstü ise dizel araç daha mantıklıdır.
aracın yaşı, motor hacmi ve ağırlığı etkileri de var.
sadece km bakmak doğru olmayabilir.
sadece km ile bakılsa bile 15.000 km üstünde dizel kullanmanın artısı yok, bakım + potansiyel arızaları düşünürsek, lpg + benzin dizele göre her zaman avantajlı olacaktır.
xsi abim ne diyorsa doğrudur lpg taktırmamdaki en büyük etken kendisi :) şükür sıfır sıkıntı biniyorum bir kaç zaman sonra ayara gidicem kendisine
osmanaydo
20-02-2017, 13:18
Kış sabahları, ilk 1 kilometreyi benzinde gidiyor sonra gaza geçiyor.
ottoman32
20-02-2017, 13:47
bence biraz para biriktir palio van falan al nasılsa satmıcakmıssın hondayı 4 5 seneye altından beter degerlenır :D
darkmoon
20-02-2017, 14:04
bende benim jaguara düşünüyorum ama prins vsi2 valve yağlamalı sistem yaptırıcam.. prins taktırıp çevremde pişman olan görmedimki hepside kallavi araçlara taktırdılar volvo s60 ,mercedes s320 falan filan..
Araç babadan yadigar kaldı sanırım, satmayı düşünmüyorsunuz.
(Adana için) güncel fiyatlarla lpgnin %20 daha fazla yakacagını da işin içine katarak hesaplayınca 100km'de 14-15 lira tasarrufun oluyor. 15k kmde lpg masrafın çıkıyor. Sonrası kar kalıyor.
Ancak şunu da düşünmek gerek. Lpg takıldıktan yaklaşık 100-150k km sonra motor kapak açmak istiyor Tr şartlarında. Bilinçsiz ayar bilinçsiz kullanım sonucu yüksek egt sebebiyle supap/subap yatakları vs sıkıntı yaşanıyor. Bunu da hesaba katsanız bile lpg karlı kalıyor uzun dönemde.
2-3 bin lira da kapak masrafı yapsanız bile 12 13 bin lira karlı çıkmış oluyorsunuz.. Bence makul.. İşçilik düzgün olsun yeter.
vtec powe®
20-02-2017, 16:01
LPG fiyatları cok dengesiz seyreder. Ağustosta 1,87 TL den aldıgım LPG, aynı istasyonda şu an 2,70 TL
Ülkede genel güncel zam politikasını bir kenara koyacak olursak gaz son 3-5 senedir genelde kışın artıp yazın ucuzluyor.
Kışın aracın zaten fazla yakma eğiliminde olması, motor ısınana kadar daha uzun süre benzinde gitmek zorunda olmak (hele ki kısa mesafe kullanıyorsan), can sıkıcı olabilir ama buyuk resme baktıgın zaman (jöleli mode on) :) lpg her turlu tasarrufludur. Bu tasarrufta ortalama % 40 dır.
Her 20-30 binde bir subap ayarı ister başka da bir kulfeti yoktur.
O aracta asıl canını sıkacak mesele gazda giderken benzin ibresinin de düşüyor olması.
İyi bir marka ve usta bulup bence dk düşünmeden geçmelisin.
hddsheriff
20-02-2017, 16:19
lpg de şöyle bir şey var yalnız şehirmerkezinde misal pahalı gözlemlediğim o ama şehrin ceperlerine yada dışına çıkdıkça fiyatlar düşüyor misal şu anda 3.5 tl ise şehirin dışında rahat 2.90-2.80 hatta uzun yolda çok daha ucuz rakamlara bulmak mümkün oluyor.. onlarda sanırım benzin dizel gibi sabit fiyat politikası yok markada çok var .. lpg de 4 tl olursa benzinde artık rahat 6 tl ye yaklaşır bulur zaten herhalde..
Geçenlerde şöyle bir yazı okumuştum
Araç yakıtları içinde en fazla hile yapılan yakıt LPG’dir.
Yani, Likit Petrol Gazı.
Hileler ile cebinizden paranızın çalınmaması için LPG’yi tanımak ve bazı özelliklerini bilmek gerekir.
LPG Türkiye’de, %70 Bütan ve %30 Propan gazının karşımı olarak standartlaştırılmıştır.
Bütan, 15 santigrat derece sıcaklıkta, yaklaşık 0,8 bar basınçta sıvı hale gelir ve kalorisi Propandan biraz daha düşük ve daha ucuz ayrıca Propandan daha ağır bir gazdır.
Propan, 15 santigrat derece sıcaklıkta, yaklaşık 8,8 bar basınçta sıvı hale gelir, kalorisi Bütandan daha yüksektir ve daha pahalı bir gazdır, Bütandan daha hafiftir.
Hile 1: Bunu siz kolayca kontrol edebilirsiniz. Bütanın sıvılaşma basıncı 0,8 bar, Propanın sıvılaşma basıncı 8,8 bar olduğundan, yakıt aldığınız pompalar 9 bardan aşağı bir basınçla size LPG satıyorsa bilin ki sıvı gaz yerine gazoz gibi kabarmış gaz almaktasınız. Yani aslında aldığınız 1 litre LPG, gerçekte 1 litre değildir. Bunu nasıl kontrol ederiz derseniz; LPG pompasının ekranının olduğu yerin altında veya yanında ibreli bir basınç göstergesi olması zorunludur. İşte o gösterge 9 bardan aşağı gösteriyorsa hileli bir pompadasınız demektir. Ancak bu basınç 15 santigrat derece için geçerlidir. Yaz aylarında 12 bardan daha aşağıda olan bir pompadan LPG alıyorsanız yine kazık yiyorsunuz demektir. Şimdi anladınız mı yaz aylarında pompaların LPG’de neden indirim kampanyaları düzenlediğini?
Yakıt almadan önce uyarın basıncın 9 bar veya mevsime göre uygun seviyeye çıkarılmasını isteyin. Sonuç alamıyorsanız (ki muhtemelen alamayacaksınız) bir fotoğrafını çekip İl Sanayi Müdürlüğüne veya Tüketici Haklarına şikayette bulunun.
Hile 2: Oranlarla oynamak. Standart olarak %70 Bütan, %30 Propan karışımı olması gereken LPG’de bütan oranını artırıp, propan oranını düşürerek daha ucuz olan bütandan dolayı LPG yi ucuza mal edip aynı fiyata satmak Türkiye’de en sık başvurulan hiledir. Doğal olarak kalorisi daha düşük bir yakıt aldığınız için daha az güç elde edeceğinizden paranız cebinizden siz farkına varmadan çalınmaktadır. Bu oranları sizin tespit etmeniz mümkün değildir.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, EPDK'nın denetimi, aralarında Aygaz ve Milangaz'ın da olduğu 64 şirketin standart dışı ürün sattığını ortaya çıkardı.
Sonuçta ne mi oldu? Ne olduğu bilinmiyor, vatandaşın cebinden çalınan paralar konusunda sonuç halen meçhul.
Mustafa KIZIKLI
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı (Makina)
Mesleki ve Teknik Eğitim Uzmanı
ahmetakbayir
20-02-2017, 17:20
Sürekli ayar sorunu olanlar stop etme sorunu olanlar var bende biraz sanayi korkusu var sanırım :)
darkmoon
20-02-2017, 17:28
Sürekli ayar sorunu olanlar stop etme sorunu olanlar var bende biraz sanayi korkusu var sanırım :)
on yıldır ve üstü aracında prins olan arkadaşlarım var en ufak sorun yaşamadılar.. bence kit kalitesi ve ustalık kalitesi bu konularda büyük etken.
ghibli06
20-02-2017, 17:49
o tamamen montajla alakalı...
ahmetakbayir
20-02-2017, 17:54
o tamamen montajla alakalı...
en iyi montajı yetkili servis yapar heralde değil mi ? tamamen şans işi mi yoksa ?
darkmoon
20-02-2017, 17:57
en iyi montajı ismi bilinen tanınmış ün yapmış olumlu geri dönüşümü çok olan lpg bayileri yaparlar..
ben servislerin tam aksine bu konuda çokda usta olduklarını düşünmüyorum servis bir yılda 5-10 montaj yapar lpg montajı yapan bayiler 1 saatte belki 5 montaj yapar..
en iyi montajı yetkili servis yapar heralde değil mi ? tamamen şans işi mi yoksa ?
Servisin bizzat kendisi takıyorsa iyi değil bence de.
Seri üretim mantığında lpg montajı yapan montaj bayileri var. Bayide her elemanın tek bir işinin olduğu. (Tank takmak, boru hattını çekmek, beyin montajı yapmak gibi gibi)
ghibli06
20-02-2017, 18:22
Ankara'da 1- quattrogarage Bekir 2- Kayra-Tufan usta mesela... her ilde vardır illa ki işini temiz yapan...
ahmetakbayir
20-02-2017, 20:29
Yarın servisle gidip bir konuşayım bakalım Kayseri sanayinide dolaşmak lazım
serviste servis çalışanımı takıyo zannediyorsunuz,dışarıdaki o lpg bayisinden geliyo iki kişi araca montajı yapıyo 1500tl kit takıyo sizden alıyo servis 2500 tl en azından çalıştığım toyota bayileri öyleydi :)
Yarın servisle gidip bir konuşayım bakalım Kayseri sanayinide dolaşmak lazım
Bu olmadı işte.:)
ahmetakbayir
20-02-2017, 21:34
Bu olmadı işte.:)
neyi yanlış yaptık :) taktırmayalım mı ? :)
neyi yanlış yaptık :) taktırmayalım mı ? :)
Kayseri'de istediğiniz profesyonellikte bir işletme bildiğim kadarıyla yok.:)
ahmetakbayir
20-02-2017, 21:48
Kayseri'de istediğiniz profesyonellikte bir işletme bildiğim kadarıyla yok.:)
bende bahane arıyorum vallahi boş yere aksiyona hiç girmiyim o zaman :)
nrkdrarsln
22-02-2017, 22:49
Bence LPG taktırmak gayet mantıklı. Araba zaten yeni araba şahin değil ki, zarar vereceğini sanmam. Çok uzun vadede düzgün kulanılmazsa belki. Honda Civic LPG'li kullanan bir çok insan var yakıtının çok fazla düştüğünü ve araca uygun LPG takıldıkça arıza vermediğini duydum. Mutlaka OBD'li LPG taktırın, hem arıza ışığı da yakmaz. Önemli olan tabi ustalık ama LPG'nin markasının da araca uyumlu olmasının iyi olduğunu söylerler. Yanlış hatırlıyor da olabilirim ama Landirenzo'yu Hondalar için tafsiye ediyorlardı. Ruhsata işletme maliyeti vs. 300TL civarı idi en son. Bence direk taktırın benzinde binmeye gerek yok. Bir sürü Honda kullanıcısı LPG'de kullanıyor ve LPG'den dolayı arıza yapan, sorun çıkaran araçlar değiller. Çok nadir olur. Yakın çevremde LPG taktıran bir çok insan var ve hiç memnuniyetsizlik yaşayan duymadım. Bizim Tempra motorlu Kartal motor durumu iyi ve geçmişini bilmemize rağmen, benzinli düz motor Kartalımızın çekişi daha iyi hissettiriyor, ama tempra motorlu olan uzun yıllardır LPG'li ve düz olanın motorunun sıfır olmasının avantajı var. Yine de LPG'li olması daha mantıklı. Çünkü aralarında yarı yarıya fark var ama gidiş farkı çok az. ;)
ahmetakbayir
24-02-2017, 14:11
Karar verdim Prinsin Silverline modelini taktıyorum. haftaya montaj yapılacak ilk yorumlarımı yazarım
LPG fiyatları cok dengesiz seyreder. Ağustosta 1,87 TL den aldıgım LPG, aynı istasyonda şu an 2,70 TL
Ülkede genel güncel zam politikasını bir kenara koyacak olursak gaz son 3-5 senedir genelde kışın artıp yazın ucuzluyor.
Kışın aracın zaten fazla yakma eğiliminde olması, motor ısınana kadar daha uzun süre benzinde gitmek zorunda olmak (hele ki kısa mesafe kullanıyorsan), can sıkıcı olabilir ama buyuk resme baktıgın zaman (jöleli mode on) :) lpg her turlu tasarrufludur. Bu tasarrufta ortalama % 40 dır.
Her 20-30 binde bir subap ayarı ister başka da bir kulfeti yoktur.
O aracta asıl canını sıkacak mesele gazda giderken benzin ibresinin de düşüyor olması.
İyi bir marka ve usta bulup bence dk düşünmeden geçmelisin.
21K km dir LPG'li araç kullanıyorum. 10K bakımlarını yaptırıyorum ama subap ayarını duymadım hiç. Nedir bu acaba?
Değerlendirmeye yardımı olacaksa araç A4 2.0tfsi, kit Landirenzo Omegas.