Orijinalini görmek için tıklayınız : Araba kaldırırken araba için en sağlıklı olanı
Allah'ın izniyle forumda ilk konumu açmış bulunmaktayım :D Ben 19 yaşında,ehliyeti aşağı yukarı 1 ay önce almış bi kardeşinizim.Benim sorunum şu ; araba kullanmayı sürücü kursunda öğrendim ve bana debriyajı kavrama noktasında tutup araba hareket ettikten sonra yavaş yavaş bırakıp gaza basmam söylendi ve ben öyle alıştım.Sonradan gördüm ki daha farklı kaldırma teknikleri de var.Bunlardan ilki debriyajdan çekerken gaza basma (pratik yapmam lazım-sıkıntılı) ve ikincisi ise (youtubeden gördüm ama denemedim) aracı 2000-2500 devirde olacak şekilde ayağı gazda tutup debriyajdan yavaş yavaş kaldırıp hareket ettirmek.Benim sorum ise başlıktan da belli olduğu gibi araba için (baskı,balata ömrü vs.) en sağlıklı olan kaldırma yöntemini öğrenmek ve o kaldırma yöntemine alışmak.Yardımcı olmaya çalışan herkese şimdiden teşekkür ederim iyi forumlar :)
slm sürücü kursunda öğretilen sınavlarda kalmaman için. bizim de kurs var ara ara bende direksiyon dersi veriyorum. bence en mantıklısı önce hafif gaz verip daha sonra debriajı yavaşca bırakmak. bu şekilde yaparsa arac stop etmez. ama ilki gibi kaparsan düz yolda işe yarar rampada stop ettirebilirsin. zaten ustalaşınca tam kavrama noktasında anında kalkarsın. ama başlarda gazı biraz fazla verip debriajı kontrollü bırakmak daha iyi. rampalarda yarım debriaj yapıp aynı anda gaz verip aracı askıda bırakmaya da alışma yoksa baskı balatan çabuk biter. :)
çok ta kafa yorma zamanla oluyor herşey ama temelin sağlam olsun ki ilerde kasap gibi araba kullanma :)
sekizsilindir
21-02-2017, 23:25
Ne kadar sık binersen, o kadar iyi kaldırırsın
yani zamanla oluşacak şeyler
Ben sürücü kursundayken eğitmen bana " Hafif gaza basarken, sol ayağını debriyajdan yavaş yavaş kaldır. Araba kendi boyu kadar gidince kavramış olur, ayağını debriyajdan tam çekebilirsin" demişti.
Ayağını tam olarak ne zaman debrijaydan çekeceğini az çok anlıyorsun bu taktikle.
westalim
22-02-2017, 01:55
bişeye alışmaya çalışma hepsini dene zaten bi süre sonra farkına varmadan yaptığın bişey haline gelir. şartlama kendini kullandıkça canın sıkılır kafaya göre kaldırısın :D
Drive Fast
22-02-2017, 02:28
Ben şunu anladım farklı araba kullandikca kendini daha iyi gelistiriyorsun bi arabaya sabit kalip onunla öğrenmeye calisma imkan varsa surekli farkli arabalarla dene bide bence en güzeli debriyajı kaldirmadam hafif gaz verip ilk hareketi saglamak sonra ufak ufak debriyaji kaldirip gaz vermek
rain man
22-02-2017, 07:08
Bunun en güzel öğrenme tekniği konuşulduğu gibi değil de, bi set baskı Balata yemeden olmuyor :) ayağın yarım debriyajda ne kadar kalırsa o kadar çok yersin. O yüzden en yük bindirmeyeni hafif hafif gaz verip debriyajdan ayağı yavaş yavaş çekmek olabilir. Tabi o koltukta ne kadar oturursan o kadar çabuk öğreneceksin.
En iyi öğrenme şekli
Yokuş yukarıda aracı frene basmadan hareket ettirmemek
Debriyajla sevişmek yani
Bana bunu öğrettiler 16 yaşında idim sanırım
Şimdi bitik debriyaj bile olsa bilinç altına oturduğundan hemen çözüyorum
Yokuş yukarı frensiz aracı stop ettirmeden durabiliyorsan olay bitmiştir
Gerisi biraz pratik ister
Sinyal ve gereksiz kornalara basmaman ümidiyle
En iyi öğrenme şekli
Yokuş yukarıda aracı frene basmadan hareket ettirmemek
Debriyajla sevişmek yani
Bana bunu öğrettiler 16 yaşında idim sanırım
Şimdi bitik debriyaj bile olsa bilinç altına oturduğundan hemen çözüyorum
Yokuş yukarı frensiz aracı stop ettirmeden durabiliyorsan olay bitmiştir
Gerisi biraz pratik ister
Sinyal ve gereksiz kornalara basmaman ümidiyle
bir üst leveli yokuş yukarı geri geri tutmada var :D
şaka bir yani tabi yürümeden koşma önce normal yollarda minik rampalarda biraz kullan alış gerisi corap sokügü gibi gelecektir zaten.
yarım debriyajda tutup baskıya tecavüz etmeden el freniylede kalk kimse ayıplamaz aa kaldıramıyomu demez merak etme
onun haricinde yokuş kalkış destegi varsa devre girdigi anda normal verdigin gazdan biraz fazla verki sistem freni bırakmadan bayılıp kalmasın.
bir üst leveli yokuş yukarı geri geri tutmada var :D
şaka bir yani tabi yürümeden koşma önce normal yollarda minik rampalarda biraz kullan alış gerisi corap sokügü gibi gelecektir zaten.
yarım debriyajda tutup baskıya tecavüz etmeden el freniylede kalk kimse ayıplamaz aa kaldıramıyomu demez merak etme
onun haricinde yokuş kalkış destegi varsa devre girdigi anda normal verdigin gazdan biraz fazla verki sistem freni bırakmadan bayılıp kalmasın.
Doğru
Ama benim yaşımda kuş serisi olduğundan mecbur bir takım debriyaj yedim :)
Ama işi kaptıktan sonra çok keyifli idi be :)
Yokuş kalkış desteği sol bacaktı bizde :):)