PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Zorunlu kış lastiği artık özel araçlarda geliyor

ulas79
23-08-2017, 07:44
Ülkemizde 5 yıldır uygulanan ve sadece ticari araçları kapsayan kış lastiği zorunluluğunda kapsam genişletildi. Bu kıştan itibaren özel otomobiller de zorunlu olarak kış lastiği takacak. 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği takmayan araçlara 625 lira para cezası uygulanacak.

Bu kış özel otomobiller de kış lastiği takacak!
http://bndl.tw/4zUfGzEe

mikelazi
23-08-2017, 07:52
her ilde zorunluluk olucağını düşünmüyorum.

karda araca binmem.ama nolur nolmaz diye sadece önlerde kışlık kullanırım.

benim cezam noluyor şimdi %50 mi

DOHC
23-08-2017, 07:52
Şehirlerarası yolda zorunlu, il sınırlarında Valiliğe bağlı yazmışlar.

KÖROĞLU
23-08-2017, 08:00
İnsanların zihnindeki kış lastiği olayı çok farklı. Sanıyorlar ki kış lastiği sadece "kar" yağdığında kullanılır.

Hava sıcaklığı 7 (yanlış hatırlamıyorsam) derecenin altına düştüğünde yazlık lastik ile tutunma / frenleme sorunları başlıyor.

son 5 senedir (öncesinde bizde bilinçsizdik) havalar soğumaya başladığı gibi kış lastiğimi takıyorum, kafam rahat.

Bir sezon geç kaldım onda da kar bastırdı bir anda çektiğim rezillik yetti.

Çok güzel karar, uygulansın denetlensin, gerekirse arabaları bağlasınlar. Karlı hava da patinaj yapa yapa gitmeye çalışan insanlar kayıp sana bana çarpıyor, cezasını biz çekiyoruz.

EserBodrum
23-08-2017, 08:08
Kar yağdığında arabayı çıkarmıyorum. Kışın kar yokken de sabah çok erken saatlerde ve gece yarısından sonra yani buzlanma olabilecek saatlerde kendi arabamla bir yere çıkmıyorum. Bu şekilde kış lastiği ihtiyacım olmuyor.

Gündüz polis çevirme yaparsa '' bana göre '' boşu boşuna ceza yiyeceğim.

arda35
23-08-2017, 08:08
Haber içeriğine ithafen: ''İzmir hariç de lan.''

Şehirler arası seyahat edenler için kanun dayatmasa bile gerekli kış lastiği. Ama atıyorum; İzmir-Muğla güzergahı için de fuzuli bir uygulama olur.

Onamdar
23-08-2017, 08:19
izmirde 10 senede bir 1 2 cm kar oluyor onun için kış lastiğimi alcaz

se_RC_an
23-08-2017, 08:27
manisa izmir yapanlar bu sene bol bol caza yicekler anlaşılan onun haricinde pek ihtiyaç olmuyo bu tarafta kış lastıgıne

MCN21
23-08-2017, 08:36
Bölgelere göre ayırırlar heralde :)
İstanbul ve Ankarada denetim yapılması taraftarıyım. 10cm kar yağıyor başka araçlar yüzünden lastiği olan araçlar da ilerleyemiyor.

Dağhan
23-08-2017, 08:57
Bölgelere göre ayrılmadığı sürece mantıklı olmayacak bir karar.
Ancak 7-8 derecenin altında kış yaşayan her il için kar yağmasa dahi mantıklı bir karar olduğunu düşünüyorum.
Kış lastiği yalnızca kar yağdığında işe yaramıyor çünkü. İstanbul için uygulanırsa isabetli olur. Hafif bir kar yağışında bile kış lastiği olmayanlar sebebiyle akacak olan trafiğin kilitlendiğiyle çok karşılaşıyoruz.

Ome_RS
23-08-2017, 09:17
Eger denildigi gibi sadece sehirler arasi kontrol yapilirsa mantikli
Benm sadece hafta sonu kullandigim hatta kotu hava sartlarinda cikarmadigim arac icin istanbul ici 2takim lastik kullanmam sacmalik cunku.

aRSLaN
23-08-2017, 09:31
Haber içeriğine ithafen: ''İzmir hariç de lan.''

Şehirler arası seyahat edenler için kanun dayatmasa bile gerekli kış lastiği. Ama atıyorum; İzmir-Muğla güzergahı için de fuzuli bir uygulama olur.

Çine-Yatağan arası nadir de olsa problemli olabiliyor. Unutmamak gerekir.

Bu uygulamanın da trafik güvenliğinden öte ceza yazmak ya da ekonomiye canlılık katmak amaçlı olduğunu düşünüyorum. Kış lastiği takılı olsa bile yoğun yağışlarda çözüm olmuyor. Önce karayolları işi savsaklamamalı. Yoksa, sorumluluğu halkın üzerine yıkmak en kolayı.

Kadyr
23-08-2017, 09:52
Aslinda güzel uygulama ama adam karda cikartmayip sadece soğuk havada kullaniyorsa ona ne yapacaklar. Ama karda yolda yalan yaz lastikli bilinçsiz insanlar için iyi olacak

Cihan9
23-08-2017, 09:58
Güzel bir uygulama olabilir mantıklı ama ben denizlideyim neden mecbur bırakılıyorum. Tek aracım var aktif kullandığım oda senede 3-4k km yapıyor ben neden 2 takım lastik alayım? yeni aracımı alalı 6 ay 13 gün olmuş yaptığım km 1300. Bunun için mi Tekrar lastik alacağım benim için gereksiz takmam.

KÖROĞLU
23-08-2017, 10:04
Bir eleştiri de gelsin, bazı örnekler mesela yukarıdkai arkadaş gibi. Güney bölgelerde yaşayanlar için gereksiz masraf.

Ben marmara bölgesindeyim çok km yapıyorum, kar yağmur her şey var bana şart. Ama izmirdeki adam için çok mantıklı değil.

Ekonomiye can verme amacı da olabilir bu uygulamada.

Mehmetmert
23-08-2017, 11:08
Adanada kar yok zaten...

Derece isine gelincede kisin 3 ay desek,bunun 1 ayi 7 derecenin altinda iken kalan 2 ay ustunde yani kis lastigi is yapmayacak...

Bolgeye gore ayirmalari lazim...

mikelazi
23-08-2017, 11:24
Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/04/20170401-14.htm)

16EC813
23-08-2017, 11:28
çok güzel uygulama adam kar yagıyo göz göre göre düzlenmiş dişşmiş kalmamış hem yazlık hem kabak lastikle trafige çıkıyo kayıyo çarpıyo trafiği kitliyo karşı tarafa zarar veriyo genel olrak tabi ülke ekonomisine de zarar veriyo neden ben o dallama yüzünden işime geç kalayım neden zarar göreyim hatta bence trafikten men edilmeli bence böle angutları yaa nası sinirim tavan yaptı
neyse uzun yazdım :D
herkese kazasız belasız sürüşler

Mehmetmert
23-08-2017, 11:30
Birde karli veya buzlu araclarda kis lastigi olmadan kaza yapanlarin hasarini kasko odememeli...

onursumer
23-08-2017, 11:35
sicak bolgelerde cok fazlamuzerine dusulucegini sanmiyorum sacma olur sonucta ama istanbul icin cok cok iyi oldu

tiMachine
23-08-2017, 11:54
Birde karli veya buzlu araclarda kis lastigi olmadan kaza yapanlarin hasarini kasko odememeli...

bunu zaten ödemiyor diye biliyorum.

Ayrıca zaten mevzuatta bölgeler için valiliklerin kararlarına göre diyor. Yani Muğla'da İzmir'de oturan adama yap demezler.

free-hifi
23-08-2017, 11:55
oooo ekmek hemen yazdan kelepir 2. el kışlıkları toplamak lazım kışa ekmek çıksın

axcel
23-08-2017, 15:31
lastik ithalatçıları vurdu yine parayı bu kış:)

Diyadin
23-08-2017, 15:39
Michelin crossclimate almıştım tavsiye ederim. Kış lastiğine gerek kalmıyor :D

Quantum
23-08-2017, 16:29
Bir kaç arkadaş yazmış ben yine yazma gereği hissettim, enteresandır.
Bu lastiklerin adı kar lastiği değil.

KIŞ lastiği.

Ülkemizde kış mevsiminin yaşanmadığı bir bölge de yok. Ege bölgesinde de Akdeniz bölgesinde de kış mevsimi oluyor.

Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde standart lastiklerden kendisinden beklenen ve olması gereken performansı alamazsınız. Yollar kuru bile olsa, sert lastiklerle fren mesafesi uzar, yine lastiklerin sertleşmesi sebepli tutunma kabiliyeti azalır, aracınız virajlarda kayma eğilimi gösterir. Belki aracınızın sağlamlığı sebepli size bir şey olmaz ama başkasına zarar verebilirsiniz.

Dolayısıyla Türkiyenin her şehrinde kış lastiği zorunlu olmalıdır.
"Bu kışın en sert soğuğunu yaşadık" dediğiniz gün, hava sıcaklığı 8 derece ve üzeri bir sıcaklıktaysa, orada siz kış lastiği takmayabilirsiniz. Ama benim bildiğim Türkiye'de öyle bir yer yok.

Bu arada,

Bu lastik tipinin ismi, KIŞ LASTİĞİ